فهرست مطالب

التیام - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه التیام
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ریحانه سنگ تراش*، مرضیه فائزی صفحات 1-13

    گاوهای شیری در شرایط پراسترس تولید دچار بیماری های تولید می شوند این بیماری ها با تحمل درد یا مرگ حیوان همراه هستند. در سراسر جهان، لنگش یک بیماری شایع مرتبط با تولید در گاوداری های شیری متراکم است. لنگش تاثیرات منفی بر آسایش و مسایل اقتصادی دارد. در بسیاری از موارد لنگش با درد همراه است که این موضوع ممکن است باعث تغییر انگیزه گاو برای انجام برخی رفتارها (مانند راه رفتن، خوابیدن و...) به منظور کاهش درد و عدم آسایش شود. زیان‌های اقتصادی ناشی از لنگش مربوط به کاهش تولید شیر، عملکرد ضعیف تولیدمثلی، کوتاه شدن سال های تولید و به دنبال آن افزایش خطرحذف و هزینه‌های درمان است. علی رغم تمام اثرات منفی لنگش بر روی حیوانات و صنایع لبنی، تحقیقات محدودی در مورد ارزیابی اقدامات پیشگیرانه انجام شده است. یکی از بزرگترین مشکلات در پیشگیری از شیوع لنگش اطلاعات کم گاوداران در مورد مشکلات مرتبط با لنگش در گله است. استراتژی‌های کنترل لنگش معمولا شامل سم چینی و درمان اختلالات حرکتی است. هدف از این مطالعه بررسی اهمیت سم چینی در گاوداری ها به عنوان یکی از روش های کنترل لنگش و تاثیر آن بر سلامت انگشتان (تاثیر سم چینی بر بیماری های عفونی،غیرعفونی یا سایر جراحات مرتبط با سم)، متغییرهای رفتاری (مدت زمان خوابیدن و اسکورحرکتی)، متغییرهای فیزیولوژیک (ضربان قلب، تعداد تنفس، سطح کورتیزول پلاسما و...)، متغییرهای تولید (تولید شیر و تولید مثل) و سایر عوامل مرتبط با سم چینی است.

    کلیدواژگان: گاوشیری، لنگش، سم چینی، زیان اقتصادی
  • محمد میرحاج*، محمدعلی صادقی صفحات 14-28

    کپسول بافت شاخی یا سم گاو، ساختاری بسیار ظریف با عملکردی بسیار دقیق، برای حرکت طبیعی گاو طراحی شده‌است. این بخش از بافت پوششی بخاطر عملکرد ویژه‌ای که دارد خصوصیاتی پیدا‌کرده تا بتواند در‌برابر محرک‌های بیرونی و درونی مقاومت بالایی نشان‌دهد. الگوی ساخت و اجزای تشکیل‌دهنده بافت‌شاخی در قسمت‌های مختلف سم متفاوت بوده و بخاطر این تفاوت در منشا ساخت، مقاومت متفاوتی به اختلالات عمومی بدن یا نیروهای وارد‌شده نشان‌می‌دهند. تفاوت‌هایی که بین گونه‌های گاو و اسب در اندام‌حرکتی، نوع کاربری مورد انتظار (تولید شیر و زایمان در مقابل عملکرد ورزشی) و فشار متابولیکی وارد‌شده، منجر به خروجی‌های متفاوتی متعاقب آسیب بافتی سم می‌شود. برای مثال در گاو برخلاف اسب، فرونشست (Sinking) بند سوم در ناحیه پاشنه برجسته‌تر از نواحی اطراف پنجه می‌باشد. کپسول بافت‌شاخی با ساختارهای مستحکم، حساس و پیچیده در خنثی‌کردن نیروهای وارد‌شده از جهات مختلف اثر‌دارد. اختلال در هربخشی از بافت زنده کپسول بافت‌شاخی می‌تواند شروعی بر رخداد جراحات بر پایه اختلال تعلیق و جدا شدگی سم (CHDL) در سطح گله‌های گاو شیری باشد و این مهم، نشان از اهمییت بالای این قسمت در سلامت گله‌های شیری دارد. در فرضیات متعددی، ارتباط عوامل بیرونی بر رخداد CHDL نشان داده شده است. دیدگاهی که اسیدوز تحت‌حاد شکمبه را مساوی با لامینایتیس می‌داند دیگر قابل پذیرش نیست و به معضلات بافت‌شاخی باید با دید چند عاملی نگریست. با شناخت بهتر هر بخشی که در این ساختار قرار‌گرفته و فرآیندهای پیچیده‌ای که پس از آسیب به آن قسمت رخ می‌دهند، درک بهتری از فیزیوپاتولوژی رخداد آسیب‌های کپسول شاخی بدست می‌آید.

    کلیدواژگان: آناتومی، سم، بیومکانیک سم، لامینای حساس، توزیع وزن، بالشتک انگشتی
  • محمدعلی صادقی *، خسرو صفری نیکرو، محمد میرحاج صفحات 29-38

    لنگش یکی از مهمترین مشکلات پرورش گاو شیری است که علاوه بر تحمیل زیان اقتصادی سنگین بر پرورش دهنده، منجر به سلب آسایش و ایجاد درد در گاو می شود. مطالعات مختلف نشان داده اند که بیشتر جراحات ایجاد کننده لنگش در سم رخ می دهند و برای درک بهتر اختلالات سم ابتدا باید ساختار آناتومی، ویژگی ها، شکل و بیومکانیک سم را شناخت. سم محصول مستقیم بافت زنده زیرین است و عوامل مختلفی بر میزان رشد و سایش سم اثر می گذارند. همچنین کیفیت سم به ساختار-های داخلی و ویژگی های آن بستگی دارد. در نوشته به عوامل موثر در رشد و سایش سم، وزن گیری و بیومکانیک سم پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بیومکانیک، سم، وزن گیری، الگو رشد، گاو شیری
  • مرضیه فائزی*، علیرضا باهنر، احمدرضا محمدنیا صفحات 39-50

    سم‌چینی به عنوان یکی از فرآیندهای مدیریتی مهم در دامداری‌های صنعتی شناخته می‌شود. هر فرآیند مدیریتی نیاز به زمان بندی و اجرای دقیق دارد تا بتواند بهترین بهره‌وری را برای دام و صنعت ایجاد کند. در این مقاله‌ تلاش شده است تا با مرور مقالاتی که به دنبال زمان مناسب برای سم‌چینی بوده‌اند به یک جمع بندی مناسب برای زمان‌بندی این کار در گله دست یابیم. هرچند با توجه به مطالعات انجام گرفته، نیاز به تحقیقات جامع در این زمینه احساس می‌شود، اما مطالعات انجام گرفته توانسته‌اند تا حدودی به ما درباره‌ی زمان مناسب سم‌چینی کمک کنند. محدوده‌های زمانی که در مطالعات به آن‌ها پرداخته شده است شامل حوالی خشکی، ابتدای شیرواری و میانه‌ و انتهای شیرواری است، که در این مقاله با هم به بررسی آن‌ها می‌پردازیم. در پایان به اهمیت ثبت دقیق اطلاعات برای یافتن زمان مناسب برای سم‌چینی تاکید شده است.

    کلیدواژگان: گاو شیری، لنگش، سم چینی، زمان بندی
  • فاطمه کهنسال*، مرضیه فائزی صفحات 51-65

    کیفیت سم به عنوان مجموعه‌ای از ویژگی‌های بافت شاخی سم، شکل سم و آناتومی و فیزیولوژی ساختار داخلی سم شناخته می‌شود و سلامت سم به نوبه خود با تولید بافت شاخی مقاوم و با کیفیت تعیین می‌شود. یکپارچگی عملکردی بافت شاخی سم اساسا به تمایز مناسب، یعنی کراتینه شدن سلول‌های اپیدرمی سم بستگی دارد. کنترل و تعدیل کراتینه شدن اپیدرم سم توسط انواع مولکول‌ها و هورمون‌ها صورت می‌گیرد. این فرآیند به تامین مناسب مواد مغذی از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی و عناصر کمیاب بستگی دارد. تنظیم و کنترل تمایز و جریان مواد مغذی به سلول‌های اپیدرمی نقش اساسی در تعیین کیفیت و در نتیجه یکپارچگی عملکردی بافت شاخی سم دارد. کاهش عرضه مواد مغذی به سلول‌های اپیدرمی کراتینه‌کننده منجر به تولید بافت شاخی با کیفیت پایین‌تر و افزایش حساسیت آن به آسیب‌های شیمیایی، فیزیکی یا میکروبی محیط می‌شود. شواهد زیادی نشان می‌دهد که هورمون‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و عناصر کمیاب نقش مهمی در رشد طبیعی بافت شاخی سم و تشکیل صحیح کراتین دارند. افزایش فراهمی زیستی مواد معدنی کمیاب، استفاده از آنها را بهبود می‌بخشد و می‌تواند به بهبود یکپارچگی بافت‌های کراتینه شده کمک کند.

    کلیدواژگان: سم، کراتینه شدن، مواد معدنی شلاته شده، مس، روی
  • خسرو صفری نیکرو*، محمدعلی صادقی صفحات 66-76

    حمام‌های سم به عنوان یکی از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری و کنترل بیماری‌های سم بویژه بیماری های عفونی در تاسیسات صنعت گاو شیری است. در این مقاله به بررسی و مرور انواع حمام‌های سم و فاکتورهایی از قبیل طراحی و ساخت، انواع محلول‌های مورد استفاده، تناوب تعویض و میزان استفاده از آن در صنعت گاو شیری مورد بحث قرار گرفته است. به همین منظور سولفات مس و فرمالین به عنوان متداولترین محلول‌ها و ابعاد 81 سانتی‌متر، طول 3-3.7 متر و عمق 11 سانتی‌متر به عنوان اندازه استاندارد معرفی شده است. از طرفی در مورد دفع صحیح این مواد از نظر خطرات زیست محیطی بحث شده است. مناسب‌ترین دامنه‌ی استفاده از حمام سم بین 4-1 بار در روز و 7-1 بار در هفته بوده و در هر بار استفاده بین 300-100 راس گاو می‌توانند بدون کاهش معنی‌دار غلظت ماده موثره از آن عبور کنند. البته باید توجه داشت که صرف رعایت این موارد دلیلی بر کاهش قطعی میزان بیماری‌های انگشتی نیست و در کنار آن باید دیگر برنامه‌های بهداشت و کنترل بیماری را باید در گله رعایت کرد.

    کلیدواژگان: حمام سم، سولفات مس، درماتیت انگشتی، گله شیری
  • احسان رستمی، مجتبی محمددوست، احمدرضا محمدنیا* صفحات 77-88

    بکارگیری ابزارهای مناسب در سم چینی و مراقبت از سم جایگاه بسیار بزرگی دارد. مراقبت از سم ماهیتا کار پرخطری است که این خطرات متوجه گاو و سم چین می شود. برای انجام بهتر کارهای سم چینی، انجام روند درست تر، گرفتن نتایج بهتر و ایمنی بالاتر باید از وسایل و ابزارهای مناسب و درست بهره گرفت. وسایل حفاظت شخصی شامل دستکش، عینک یا شیلد صورت، گان به کار گرفته شده است. در این مطالعه علاوه بر وسایل حفاظت شخصی ابزارهای حفاظت از گاو مانند انواع باکس های سم چینی، راهروها معرفی شده است. همچنین ابزارهای ویژه سم چینی در دسته های مختلف طبقه بندی شده و به ویژه گی های آن پرداخته شده است. قیچی های سم چینی، چاقوهای سم، روش تیز کردن چاقوها، فرزهای سم چینی، انواع سنگ های فرز مناسب برای سم چینی معرفی شده است. بکارگیری سنگ های مناسب سم چینی ضمن پایین آوردن خطر برای عامل سم چین امکان انجام عملیات بهتر و روان تر با نتایج قابل اعتماد تر را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: گاو، سم چینی، سنگ فرز، چاقوی سم چینی، قیچی سم چینی، باکس سم چینی
  • احمدرضا محمدنیا * صفحات 89-100

    سم‌چینی از اصلی‌ترین فعالیت‌های روزمره در صنایع شیری است به گونه‌ای که گاوها در طول سال چندین بار به باکس سم‌چینی ارجاع داده می شوند. سم‌چینی کاری نسبتا دشوار است که نیازمند وسایل و تجهیزات خاص و هم‌چنین دانش و مهارت کافی و بازآموزی مداوم جهت انجام بهینه کار می‌باشد. روش‌های مختلفی برای سم‌چینی گاو در دنیا بکار رفته است که برای اولین بار دکتر راون روش سم‌چینی هلندی را منتشر نمود و بدنبال آن روش‌های مبتنی بر چرخش خط سفید در نوک پنجه و روش کانزاس بکار رفته که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. به طور کلی سم‌چینی به منظور تنظیم وزن‌گیری در هر انگشت، برداشت رشد بیش از حد سم و فشار مضاعف روی انگشتان، (بویژه انگشت خارجی اندام خلفی و انگشت داخلی اندام قدامی) و متعادل کردن وزن‌گیری بین انگشتان در هر سم انجام می‌شود. همچنین با سم‌چینی می‌توان جراحات انگشتی را در مراحل اولیه شناسایی و تصحیح نمود. اصلاح سم‌های پیچ خورده با روشی متفاوت ترمیم می‌گردد که در اینجا به این روش‌های اصلاحی پرداخته شده است. خطاهای سم‌چینی از مشکلاتی است که به فراوانی رخ می‌دهد در این مقاله به انواع خطاهای سم‌چینی مانند برداشت بیش از حد دیواره غیر‌محوری، کوتاه کردن پنجه، برداشت پاشنه، نازک کردن کف و غیره پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: گاو، سم چینی، روش هلندی، روش چرخش خط سفید، روش کانزاس، سم های پیچ خورده
  • مجتبی محمددوست، فاطمه کهنسال، ریحانه سنگ تراش، احمدرضا محمدنیا * صفحات 101-113

    راهکارهای درمان و مدیریت درد در گاوهای دچار ضایعات انگشتی شامل سم چینی، بکارگیری داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی و استفاده از تخته در سم سالم اندام دچار لنگش می‌باشد. سطح سم سالم برای تخته گذاری باید آماده و صاف گردد و هر گونه پستی و بلندی تا جایی که ممکن باشد برطرف گردد، تخته نبایدکل طول پنجه را بپوشاند، و بهتر است اندکی عقب‌تر چسبانده شود به گونه‌ای که از رسیدن چسب به ناحیه پاشنه اجتناب گردد. انواع مختلف چسب‌ها هر کدام ساختار، نحوه استفاده و کاربردهای منحصر به فردی دارند. چسب‌های ساختاری به طور کلی از دو نوع اپوکسی و پلی اورتان هستند. چسب‌های ساختاری دارای استحکام، سختی و انعطاف‌پذیری بالایی هستند. چسب‌های اپوکسی جزء رزین‌های سنتزی همه کاره هستند که از دو بخش تشکیل شده‌اند: رزین واقعی و سفت‌کننده (هاردنر)که استحکام بیشتری نسبت به چسبهای پلی اورتان دارند. چسب‌های پلی اورتان نسبت به اپوکسی از مقاومت بیشتری در برابر فرسودگی و ضربه برخوردارند ولی به علت داشتن ایزوسیانات مخاطرات جدی سلامتیبه همراه دارند. نوع سومی از چسب‌های ساختاری به نام متیل متاکریلات MMA است که تراکم اتصالات متقابل آن مابین چسب‌های اپوکسی و پلی اورتان می‌باشد و استحکام بالا به همراه انعطاف‌پذیری مناسب را ایجادمی‌کند. در نگاشته حاضر برانواع روش های آماده سازی و چسباندن تخته در سم گاو به منظور درمان جراحات انگشتی مرور شده است.

    کلیدواژگان: گاو، سم چینی، تخته های سم، چسب سم، جراحات انگشتی
|
  • Reyhane Sangtarash*, Marzieh Faezi Pages 1-13

    Production diseases and conditions is common on intensive dairy farming which lead to pain and uncomforting or death in affected animals. Lameness has negative effects on comfort and economic issues. In many cases, lameness is associated with pain, which may change the cow's motivation to perform certain behaviors (such as walking, lying, etc.) for pain reduction and discomfort. Reduced milk yield, poor reproductive performance, shortened productive time, increased culling risk and treatment costs are the major related economic losses. Despite all the negative effects of lameness on animals and the dairy industry, limited research has been done to evaluate preventive measures. Low awareness of lameness maybe the biggest problem in its detection and control. Lameness control strategies usually include hoof trimming and treatment of motility disorders. The aim of this study is to investigate the importance of hoof trimming and its effect on claw health (effect of hoof trimming on infectious diseases, non-infectious diseases or other claw-related injuries), behavioral variables (lying time and locomotion score), physiological variables (heart rate, respiration rate, plasma cortisol level, etc.), production variables (milk production and reproduction) and other factors related to hoof trimming.

    Keywords: Dairy cow, Lameness, Economic Losses, Hoof trimming
  • Mohammad Mirhaj *, Mohammad Ali Sadeghi Pages 14-28

    Bovine hoof with its fine structures and accurate function is used for routine locomotion. This part of common integument has special characteristics to carry on a very high resistance to external/internal stimuli. Production and components of different parts of this small region vary and its variation in origin of production makes different protection against systemic disturbances or external/internal forces. Variation among species like cattle and horse limbs, expected performance (confinement and milk production versus athletic performance) and metabolic pressure on each animal results in different outcomes after hoof pathologies. For example, unlike horse, in cattle sinking of 3rd phalanx is more pronounced in the heel region. Horn capsule with its firm, sensitive and complex structure tries to neutralize the forces to which the limb is subjected. Any abnormality in hoof capsule vital tissues is a beginning for claw horn disruption lesion (CHDL) in a dairy farm. There are many hypotheses aiming to describe CHDL pathogenesis. No longer is it acceptable to believe that SARA = Subclinical laminitis. The disorder cannot be managed simply from a nutritional perspective and is Multifactorial. With better understanding of each part of this complex structure and the processes that occur after damage, a better understanding of the physiopathology of hoof capsule injuries is obtained.

    Keywords: Anatomy, Hoof, Biomechanics of foot, Sensitive laminae, Weight distribution, Digital cushion
  • mohammad ali sadeghi *, Khosro Safari Nikroo, mohammad mirhaj Pages 29-38

    Lameness is one the most important problems in dairy herds and a major cause of financial loss and pain and discomfort to animals. Different surveys have revealed that most lameness causing lesions in cattle originate in the claw and in order to better understand the claw disorders, one has to have good understanding of the anatomic structure, horn characteristics, and biomechanics of the claw. The claw is a direct product of the underlying living tissue and different factors affect the rate of horn growth and wear. Here, we aim to review the different factors effecting the horn growth and wear, weight bearing, and biomechanics of the claw.

    Keywords: Biomechanics, Hoof, Weight bearing, Growth pattern, Dairy cow
  • Marzieh Faezi *, Marzieh Faezi, Ahmadreza Mohamadnia Pages 39-50

    Hoof trimming as a part of hoof health management is one of the important parts of herd health management system. Timing of hoof trimming and its method are the main subjects that must be known for an efficient hoof trimming program. In the current study, the different suggested timings of trimming (around drying, early, middle and end of lactation) have been reviewed. Although the need for more research to find the best time for hoof trimming is yet necessary, an appropriate timing is suggested based on the current literature. Also the unique role of accurate data recording system in time management of trimming is mentioned.

    Keywords: dairy cow, lameness, hoof trimming, timing
  • Fatemeh Kohansal*, Marzieh Faezi Pages 51-65

    The claw quality is a product of claw shape, characteristics of the horn and anatomy of the inner structure. Hoof health is largely determined by the production of good quality horn of adequate resistance. The functional integrity of hoof horn essentially depends on a proper differentiation, i.e., keratinization of hoof epidermal cells. Keratinization of hoof epidermis is controlled and modulated by a variety of bioactive molecules and hormones. This process is dependent on an appropriate supply of nutrients including vitamins, minerals, and trace elements. Regulation and control of differentiation and nutrient flow to the epidermal cells play a central role in determining the quality and, consequently, the functional integrity of hoof horn. Decreasing nutrient supply to keratinizing epidermal cells leads to horn production of inferior quality and increased susceptibility to chemical, physical, or microbial damage from the environment. A growing body of evidence suggests that hormones, vitamins, minerals, and trace elements play critical roles in the normal development of claw horn and correct keratin formation. Increasing the bioavailability of trace minerals improves their utilization and thus contributes to an improved integrity of keratinized tissues.

    Keywords: Hoof, Keratinization, Chelated minerals, Cu, Zn
  • Khosro Safari Nikroo *, mohammad ali sadeghi Pages 66-76

    Foothbathes are one of the most efficient methods of control and prevention of foot lamenesses specially hoof infectious diseases in dairy herd facilities. In this article different types of foothbathes, design and structure, solutions and renewal rates have been reviewed. Copper sulphate and formalin were the most frequently used solution and dimention of 81 cm of width, 3-3.7 m length and depth of 11 cm were introduced as standard dimentions. On the other hand due to environmental and human concerns these solution should be evacuated approperiatly. Also the most appropriate range of bath usage was between 1-4 times a day and 1-7 times a week and in each bath, between 100-300 cows can pass without significant reduction of chemical solution concentration. It should be noted that merely observing these instructions will not reduce digital diseases, and other health and disease control programs should be considered in the herd.

    Keywords: Hoof bath, Cow, infectious disease, lameness
  • Ehsan Rostami, Mojtaba Mohamaddoust, Ahmadreza Mohamadnia * Pages 77-88

    Hoof trimming devices and facilities play an important role in hoof trimming, health of hoof trimmer and cow. Hoof trimming is a dangerous task for bot cows and trimmers and trimmer should consider usage of proper instruments and facilities for doing good job. Personal protections like usage of gloves, glass shields and trimming gown can help in improving health and security of the trimmer. In this current review hoof trimming devices like hoof scissors, hoof knives, sharpening of the hoof knives, angle grinders, hoof trimming discs were reviewed. Usage of angle grinders with proper disc may lower hazards for hoof trimmer and increase quality of hoof trimming and its final outcome.

    Keywords: Cow, Hoof trimming, Rotary disc, Hoof knife, Hoof scissor, Hoof trimming chute
  • Ahmadreza Mohamadnia* Pages 89-100

    Hoof trimming consider as one of daily activities in dairy farms, as cows refer to hoof trimming chute several times annually. Hoof trimming is a hard work that needs special facilities, knowledge and skills with continuing education to reach optimum efficiency in farms. Different hoof trimming techniques were used in past years and Dutch hoof trimming method published by Tussaint Raven consider as the first well explain method that still is the base of different hoof trimming methods around the world. However, White line reunion and Kansas methods also were used in different parts of the world. Hoof trimming were done in order to balance weight distribution between digits, transfer weight to normal digits and finding lesions in early stages. Corkscrew claws needs special trimming that were described in this article. Hoof trimming faults like over trimming of abaxial hoof wall, sole, heel and toe were mentioned in this article.

    Keywords: Cow, Hoof trimming, Dutch method, White line reunion, Kansas method, Corkscrew claws
  • Mojtaba Mohamaddoust, Fatemeh Kohansal, Reyhane Sangtarash, Ahmadreza Mohamadnia* Pages 101-113

    Digital lesions were treated by corrective hoof trimming, nonstroidal anti-inflammatory drugs and hoof blocks on a sound claw. Any claw lesions including sole ulcer, white line diseases, toe ulcer, digital wall lesions, penetrating interdigital necrobacillosis should be treated using hoof blocks. Block height estimated as 25, width 50 and length 110 millimeters. Sound claw should be prepared for block adhesion with no eminence or any rugged part. The block should stick to the digit slightly toward the heel. Different glue and adhesives were used in hoof blocking. Functional glues generally divided in to two groups of Epoxy and Polyurethane. These glues are strong with good elasticity. Epoxy glues are synthetic glues consisting of two parts of resin and hardener and are stronger than polyurethane glues. Polyurethane glues are more tolerant than epoxies against rusting and trauma but because of Isocyanates are dangerous in use. Methymetacrylate adhesive glues are located between polyurethane and epoxy glues with strong and elastic features. Different techniques of hoof block usage were reviewed in this current study.

    Keywords: Hoof trimming, Cow, Hoof Blocks, Hoof glue, Claw horn lesions