فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، پروین قادری نژاد، زهرا نعمت الهی صفحات 1-25

    مدیریت بهینه و استفاده صحیح از منابع آب در دسترس، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر قیمت آب آبیاری بر تقاضای آن در زیربخش زراعت کشور صورت گرفته است. بدین منظور قیمت سایه ای آب و تابع تقاضای آن با استفاده از ضرایب بدست آمده در محاسبه الگوی ناپارامتریک تصادفی فراگیر داده ها برآورد شدند و قیمت سایه ای آب آبیاری با استفاده از ضرایب به دست آمده از این مدل، تعیین شد. داده های مورد نیاز پژوهش نیز طی دوره زمانی سالانه 1384-1394 از سایت وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری شد. نتایج نشان داد که میانگین کارآیی آب آبیاری در زیربخش زراعت طی دوره مورد بررسی برابر با 02/83 درصد بوده است. همچنین نتایج تخمین تابع تقاضای آب آبیاری نیز نشان داد که تقاضای آب آبیاری در زیربخش زراعت، کشش ناپذیر و به میزان 16/0 و کشش تقاضای آب نسبت به کارایی فنی برابر با 37/8 می باشد. بر اساس تابع تقاضای به دست آمده، متغیرهای قیمت آب، قیمت سایر نهاده های تولیدی و کارآیی آب، بر تقاضای آب آبیاری در بخش زراعت ایران تاثیر معناداری داشته اند. در بین متغیرهای مورد بررسی، کارایی فنی، با اختصاص بزرگترین ضریب، موثرترین عامل در تقاضای آب آبیاری محسوب می شود. این نتیجه لزوم توجه و اهمیت بیشتر به مسیله کارایی آب و تلاش در زمینه ارتقا و بهبود کارایی آب آبیاری در بخش زراعت را نشان می دهد. همچنین براساس نتایج، افزایش قیمت آب آبیاری در زیربخش زراعت تاثیر چندانی بر کاهش تقاضا و مصرف آب در این زیربخش نخواهد داشت و کاهش مصرف آب آبیاری در زیربخش زراعت از طریق بهبود کارایی فنی آب میسر خواهد بود. لذا بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، پیشنهاد می شود، سیاست گذاران با ارایه تسهیلات و مشوق، شرایط مناسبی را برای کشاورزان جهت پذیرش و اجرای  تغییر الگوی کشت به سمت محصولات کم آب بر و اعمال سیستم های کم آبیاری در اراضی  لحاظ نمایند.

    کلیدواژگان: تقاضای آب، قیمت سایه ای آب آبیاری، مدل تصادفی فراگیر داده ها، کشش قیمتی آب
  • نسیبه زارعی، آرش دور اندیش، حسن علی بخشی*، محمود صبوحی صفحات 27-46

    در این تحقیق به بررسی مقدار و نحوه ی عملکرد محصولات گندم آبی و دیم، جو آبی و دیم و ذرت دانه ای در اقلیم و زیر اقلیم های کشور پرداخته می شود. در این راستا از داده های متوسط عملکرد محصولات مورد بررسی، میانگین بارش، میانگین دما طی سال های 94-1361 استفاده شده است. باتوجه به این که محصولات غلات 56 و 77 درصد از سطح زیر کشت را به ترتیب در مناطق خشک و نیمه خشک شامل می شوند، در این پژوهش تنها غلات موردمطالعه قرار می گیرند و از میان  آن ها  پنج محصول که دارای بالاترین سطح زیر کشت هستند انتخاب شده است. در نهایت برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر عملکرد محصولات از تابع واکنش عملکرد استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که بیشترین ضریب واکنش عملکرد به بارش در اقلیم و زیر اقلیم نیمه خشک سرد، نیمه خشک گرم، نیمه خشک معتدل، خشک سرد، خشک گرم و خشک معتدل به ترتیب مربوط به گندم دیم، گندم آبی، گندم دیم، جو دیم، جو دیم و گندم دیم است. بعلاوه بیشترین ضریب واکنش عملکرد به دما در اقلیم و زیر اقلیم نیمه خشک سرد، نیمه خشک گرم، نیمه خشک معتدل، خشک سرد، خشک گرم و خشک معتدل به ترتیب مربوط به گندم دیم، جو دیم، گندم آبی و گندم دیم جو دیم، گندم دیم است. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق و به منظور مدیریت کارآمد تولید و عملکرد بهتر، محصولات کشاورزی در اقلیم و زیراقلیم ها در کشور پیشنهاد می شود. تدوین الگوی کشت جامع و تخصیص نوع کشت محصولات در اقلیم و زیراقلیم  با درنظر گرفتن بیشترین ضریب واکنش عملکرد محصولات جهت بهره برداری بیشتر محصولات ذکر شده صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بارش، تابع واکنش عملکرد، دما، عملکرد محصولات کشاورزی
  • علیرضا کرمانی، فرشید اشراقی*، رامتین جولایی صفحات 47-65

    این پژوهش به بررسی و تحلیل تغییر کاربری اراضی شالیزاری در شهرستان نوشهر می پردازد. توسعه شهری و کمبود عرضه زمین و افزایش تقاضا برای تغییر کاربری اراضی مشکلات عدیده ای در توسعه پایدار این شهرستان به وجود آورده و تبعات زیست محیطی و اجتماعی گوناگونی را سبب شده است. این مطالعه با استفاده از نظریه بازی ها به بررسی رفتار عوامل عقلایی و بازیگران اصلی این حوزه توجه داشته است. ازآنجاکه بازیگران مختلف با منافع متضاد یک وضعیت اجتماعی را پدید آورده اند که تصمیم گیری عوامل مختلف بر تصمیم گیری سایر عوامل تاثیرگذار است نظریه بازی ابزار مفیدی برای تجزیه وتحلیل این رفتارها است. بازیکنان در این پژوهش کشاورز و دولت هستند که به عنوان دو عامل مهم به اتخاذ تصمیمات مختلف می پردازند این وضعیت اجتماعی در غالب یک بازی معمای زندانی مطرح شد. اطلاعات مورد نظر از طریق 170 پرسشنامه در سال 1397 جمع آوری گردید. نتایج حاکی از آن است که نظریه بازی ها ابزار قابل اعتمادی برای بررسی نتایج این دست مسایل خواهد بود. نتایج نشان می دهد چنان که دولت قصد جلوگیری از تغییر کاربری اراضی دارد علاوه بر وضع قوانین محدودکننده باید با اعمال مکانیزم های مختلف و سیاست های تشویقی نظیر پرداخت یارانه و غیره به تشویق کشاورزان برای حفظ کاربری کشاورزی زمین مبادرت ورزد در غیر این صورت کشاورز انگیزه های قدرتمندی جهت تغییر کاربری این اراضی خواهد داشت، با توجه به نتایج پیشنهاد می شود سالانه مبلغ 436 میلیون ریال به صورت ترکیب از سیاست های تشویقی سالانه به کشاورز بابت هر هکتار پرداخت شود.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، اراضی شالیزاری، نظریه بازی ها، شهرستان نوشهر
  • الهه بنائی، مجتبی مجاوریان*، سید علی حسینی یکانی، عباس میرزایی صفحات 67-102

    طی سالیان اخیر نوسانات بازار فرآورده های دامی موجب نارضایتی تمامی گروه های جامعه شده است. هدف این مطالعه بررسی امنیت غذایی گروه های مختلف درآمدی شهری و روستایی در اثر شوک های تولیدی، قیمتی و درآمدی فرآورده های دامی در قالب مدل چند بازاری جابجایی تعادل است. اطلاعات مورد نیاز از داده های خام هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی طی سال های 1387 تا 1397 مرکز آمار ایران استخراج گردید. نتایج مطالعه نشان داد که امنیت غذایی جامعه بیشتر تحت تاثیر شوک قیمتی فرآورده های دامی است. در بین گروه های مختلف درآمدی شهری و روستایی، خانوارهای فقیر روستایی بیشترین آسیب را از افزایش قیمت فرآورده های دامی متحمل خواهند شد. به طوریکه با افزایش 30 درصدی قیمت فرآورده های دامی، میانگین کالری دریافتی خانوارهای فقیر روستایی حدود 51 درصد کاهش خواهد یافت که این یافته بیانگر آن است که فراورده های دامی برای خانوارهای فقیر کالاهای ضروری محسوب نمی شوند. در نهایت، نتایج نشان داد که اثرات منفی افزایش قیمت فرآورده های دامی بر امنیت غذایی از طریق افزایش 17 درصدی درآمد خانوارها به فرض ثبات قیمت سایر مواد غذایی تاحدی تعدیل خواهد شد، اما وضعیت نگران کننده امنیت غذایی خانوارهای فقیر روستایی به قوت خود باقی خواهد ماند. بنابراین، برای تامین کالری مورد نیاز آسیب پذیرترین اقشار جامعه نسبت به شوک های تولیدی و قیمتی، افزایش یکسان درآمد اسمی این گروه خانوارها مطابق با سایر اقشار جامعه کافی نیست و لازم است که سناریوهای متفاوتی شامل اعطای سبدهای غذایی حمایتی و افزایش بیشتر درآمد اسمی نسبت به سایر گروه های خانوار، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، شوک تولید، شوک قیمت، مدل تعادل چند بازاره، فراورده های دامی
  • امیرحسین چیذری*، فرزانه حسینی، سید صفدر حسینی صفحات 103-118

    با توجه به رشد سریع جمعیت در قرن حاضر، مسیله ی غذا به یکی از چالش های بسیارمهم و حیاتی تبدیل شده است. بر این اساس مفهوم امنیت غذایی در جهان مطرح شد. اهمیت این موضوع، دولت ها را برآن می دارد که برای رویارویی با این نیاز مهم، راهکارها و سیاست های خاصی اتخاد نموده و امنیت غذایی و نهایتا، امنیت ملی کشور خود را تامین نمایند. در این راستا در پژوهش حاضر، به تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی خانوارها و سیاست های ارزی و تجاری بر امنیت غذایی درکشور برای دوره زمانی 1396-1369، با استفاده از اطلاعات هزینه - درآمد خانوار از بانک مرکزی پرداخته شده است. برای این کار ابتدا شاخص امنیت غذایی (انرژی) برای خانوارهای شهری - روستایی، شاخص شکاف نرخ ارز بازار آزاد و شاخص آزادسازی تجاری محاسبه گردیده است. سپس با استفاده از مدل لاجیت دوگانه به تحلیل داده های مورد نظر با هدف تاثیر سیاست های ارزی و تجاری بر امنیت غذایی در کشور پرداخته شد. نتایج بررسی نشان دادند که در خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 4/71٪، 9/67٪ دارای امنیت غذایی و 6/28٪ ، 1/32٪ دارای عدم امنیت غذایی هستند. همچنین نتایج نشان داد که سیاست ارزی اثری معکوس وسیاست تجاری اثر مثبت برامنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی دارد. با توجه به اثرگذاری قوی سیاست ارزی و تجاری بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی، لزوم توجه به ثبات سیاست های دولت برای دستیابی به این مهم امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سیاست ارزی، شکاف نرخ ارز، سیاست تجاری
  • محمد قهرمان زاده*، پریا اسدزاده، اسماعیل پیش بهار، جبرئیل واحدی صفحات 119-141

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر تراز تجاری بخش کشاورزی ایران با شرکای عمده تجاری (شامل آلمان، چین، هندوستان، ترکیه، عراق، افغانستان، کره جنوبی و امارات متحده عربی) می باشد. بدین منظور، از الگوی خودبازگشتی با وقفه توزیعی (ARDL) بهره گرفته شد. متغییر نرخ ارز موثر حقیقی براساس سبدی از واحد پولی شرکای تجاری محاسبه شد و آزمون انگل بیانگر وجود اثر ARCH غیرخطی در آن بود؛ بدین مفهوم که اخبار خوب و بد تاثیر متفاوتی بر نرخ ارز موثر حقیقی دارد. لذا جهت الگوسازی نوسانات این متغیر از الگوهای  خانواده  GARCH غیرخطی بهره گرفته شد و الگوی  EGARCH به عنوان الگوی مناسب تشخیص داده شد. نتایج حاصل از آماره F باند در الگوی خودبازگشتی با وقفه توزیعی (ARDL) نشان داد که یک رابطه تعادلی بلندمدت بین تراز تجاری کشاورزی ایران با GDP ایران، GDP کشورهای شریک اصلی  تجاری ایران، نرخ ارز موثر حقیقی و نوسانات نرخ ارز موثر حقیقی دارد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که افزایش نرخ ارز موثر حقیقی و GDP کشورهای شریک تجاری باعث بهبود تراز تجاری کشاورزی ایران دارند. البته نوسانات نرخ ارز موثر حقیقی در بلندمدت اثر منفی و معنی دار بر تراز تجاری کشاورزی داشته ولی در کوتاه مدت اثر معنی داری ندارد. پیشنهاد می شود دولت علاوه بر مهار نوسانات نرخ ارز از طریق عملیات بازار باز از سوی بانک مرکزی، در راستای حذف تحریم های اقتصادی و رفع موانع تجاری و همچنین انعقاد توافقات تعرفه ای بین کشورها در راستای بهبود تجارت محصولات کشاورزی ایران گام بردارد.

    کلیدواژگان: تراز تجاری کشاورزی، نوسان نرخ ارز، مدل های GARCH غیرخطی، مدل ARDL
|
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Parvin Ghaderi Nejad, Zahra Nematolahi Pages 1-25

    Optimal management and proper use of available water resources is an inevitable necessity. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of irrigation water prices on its demand in the agricultural sub-sector of the country. For this purpose, to determine the price of water shade and its demand function in a different way from other studies and using the obtained coefficients in calculating the non-parametric random inclusive model, the data were determined and the price of irrigation water shade using coefficients obtained. It came from this model. The required data for the research were also collected from the website of the Ministry of Jihad Agriculture during the annual period of 2005-2016. The results showed that the average efficiency of irrigation water in the agricultural sub-sector during the study period was equal to 83.02%. Also, the results of estimating the irrigation water demand function showed that the irrigation water demand in the agricultural sub-sector is inelastic and 0.16 and the elasticity of water demand to technical efficiency is equal to 8.37. Based on the obtained demand function, the variables of water price, price of other production inputs and water efficiency have a significant effect on irrigation water demand in Iran's agricultural sector. Among the studied variables, technical efficiency, with the largest coefficient, is considered as the most effective factor in irrigation water demand. This result shows the need to pay more attention to the issue of water efficiency and efforts to improve and improve the efficiency of irrigation water in the agricultural sector. Also, according to the results, increasing the price of irrigation water in agriculture sub-sector will not have much effect on reducing demand and water consumption in this sub-sector and reducing irrigation water consumption in agriculture sub-sector will be possible by improving water technical efficiency.

    Keywords: Data envelopment stochastic model, Irrigation water shadow price, Water Demand, Water price elasticity
  • Hassan Alibakhshi *, Arash Dourandish, Nasim Zareii, Mahmoud Sabouhi Pages 27-46

    The research aim is to study the yield including irrigated and dry-farmed wheat, barley, and corn in the climate and sub-climates of the country. So, the average yield of the studied products, average rainfall, and average temperature data have been used for the climatic change from the period 1982-2015. Due to the fact that cereal products over 56% and 77% of the cultivated area in arid and semi-arid regions, respectively. Therefore, in this study, only cereal are studied and among all of the crops, they have been selected, the five crops that have the highest area under cultivation. Finally, the function of various crops’ demands was used to investigate the effects of climate change on crops.The results show that the highest yield coefficients of rainfall are to precipitation in cold and sub-climates semi-arid cold, semi-arid hot, semi-arid temperate, cold dry, hot dry and temperate dry are related to dryland wheat, irrigated wheat, dryland wheat, dryland barley, dryland barley, dryland wheat, respectively. In addition, the highest coefficients of function of demands to temperature in cold and sub-climates of semi-arid cold, semi-arid warm, semi-arid temperate, cold dry, hot dry and temperate dry are related to dryland wheat, dryland barley, irrigated wheat and dryland barley, dryland wheat, respectively. According to the results of the research and in order to efficiently manage production and better performance, agricultural products in climates and sub-climates in the country are recommended. Compilation of a comprehensive cultivation model and allocation of the type of crop cultivation in the climate and sub-climate should be done by considering the reaction rate of the yield of the products and the exploitation of most of the mentioned products.

    Keywords: Crops yield, Function of various crops’ demands, Rainfall, Temperature
  • Alireza Kermani, Farshid Eshraghi *, Ramtin Joolaie Pages 47-65

    This research is aiming to investigate land use changing in Nowshahr County. Urban developing and shortage of land supplying and due to increasing in land demanding make several difficulties for sustainable developing for the city and different consequences for the environment too. This research with using game theory approach is going to evaluate rational behavior of each player in this matter of problem. Since different parties with conflicting interests make a social situation which each player choices will affect other player outcome, game theory would be a useful method to investigate this issues. In this research farmer and government are the two player who will make choices. This social situation proposed as a prisoner dilemma game and the result shows that game theory is reliable method for investigating this kind of problems. The results shows if government is going to prevent land use changing they should use encouragement policies for farmers, such as paying subsidies in addition to Legal barrier in otherwise farmers will have much powerful Motivation to changing land use. This research suggests Amount of 34155 million IRR per hectare in the form of various policies should be paid to farmers.

    Keywords: Land use change, Paddies farm, Game Theory, Nowshahr County
  • Elahe Banaie, Mojtaba Mojaverian *, Seyed-Ali Hosseini-Yekani, Abbass Mirzaei Pages 67-102
    Introduction

    In recent years, fluctuations in the livestock products market have caused dissatisfaction among all groups in society.

    Methods

    The purpose of this study is to investigate the food security of different urban and rural income groups due to production, price and income shocks of livestock products in the form of a multi market equilibrium model. The required information was extracted from raw cost and income data of urban and rural households during the years 2008 to 2018 of the Statistics Center of Iran.

    Results

    The results of the study showed that the food security of the community is more affected by the price shock of livestock products. Among the various urban and rural income groups, poor rural households will suffer the most from rising commodity prices. With a 30 percent increase in the price of livestock products, the average caloric intake of poor rural households will decrease by about 51 percent, which indicates that livestock products are not essential goods for poor households.

    Conclusion

    Eventually, the results show that the negative effects of rising livestock prices on food security will be somewhat mitigated by a 17% increase in household incomes assuming other food prices remain stable, but the worrying food security situation of poor rural households will remain strong. Therefore, to provide the calories needed by the most vulnerable sections of society to production and price shocks, the same nominal increase in the nominal income of this group of households in accordance with other sections of society is not enough and it is necessary to consider different scenarios of granting supportive food baskets and increasing income more including nominal than other household groups.

    Keywords: Food Security, Production Shock, Price Shock, Equilibrium displacement models, Livestock Products
  • Amirhossin Chizari *, farzane Hoseini, Seyed Safdar Hosseini Pages 103-118

    Given the rapid population growth of the present century, the issue of food has become one of the essential challenges. Based on this, the concept of food security in the world was introduced. The importance of this issue prompts all governments to adopt specific strategies and policies to meet this critical need and ensure food security and, ultimately, the national security of their country. In this regard, in the present study, the impact of economic and social factors of households and foreign exchange and trade policies on food security in Iran for 1396-1396, using the cost-income information of households from the Central Bank. To do this, first, the food security index (energy) for urban and rural households, then the free market foreign exchange rate gap index, and the trade liberalization index have been calculated. Then, the binary logit model will analyze the data to evaluate the influence of foreign exchange rate and trade policies on food security in the country. The results indicated that 71.4%, 67.9% have food security in urban and rural households, and 28.6%, 32.1% have food insecurity. The results also showed that foreign exchange policy has an adverse effect, and trade policy positively affects the food security of urban and rural households. Given the strong impact of foreign exchange rates and trade policies on the food security of urban and rural households, it seems necessary for the government to pay more attention to these policies to achieve food securities.

    Keywords: Food Security, foreign exchange Policy, Trade policy
  • Mohammad Ghahremanzadeh *, Parya Asadazadeh, Esmaeil Pishbahar, Jabraeel Vahedi Pages 119-141

    The purpose of this study is to investigate the effect of exchange rate fluctuations on agriculture trade balance of Iran. The required data were collected over 1998-2017 from the Iran's Central Bank, Customs, Statistics Center and the International Monetary Fund. GARCH family models were used to investigate real effective exchange rate fluctuations. ADF, PP, KPSS, GLS-DF unit root tests were applied. The results showed that the variables were stationary at the first order difference. The conditional mean equation was estimated for the ARCH effect was tested. The results indicated that the exchange rate variable had a non-ARCH effect, meaning that good and bad news of the same size had a different effect on the trade balance. Nonlinear ARCH models were applied to express the asymmetric effect on the trade balance. Based on the results of the EGARCH model was selected as a suitable model. The findings confirms that the effect of increasing and decreasing of the real effective exchange rate shock is (0.41) and (-0.87) respectively. In the following, the ARDL model for the relationship of Iran's trade balance with the eight major trading partner countries (including Germany, China, India, Turkey, Iraq, Afghanistan, South Korea and the United Arab Emirates) were utilized to examine short-term and long-term effects. The results of Band F statistics in ARDEL model indicates existence of a long-run equilibrium relationship between Iran's agricultural trade balance with Iran's GDP variables, GDP of Iran's major trading partners, real effective exchange rate and its fluctuations. This is consistent with theoretical foundations that the real effective exchange rate and GDP of the trading partner countries have positive and significant effects on Iran's agricultural trade balance. The results also showed that real effective exchange rate fluctuations had a significant negative effect on Agricultural trade balance in the long-run, but it did not have a significant effect in the short-run.

    Keywords: Exchange Rate Fluctuation, Agricultural Trade balance, Non- Linear GARCH Models, ARDL model