فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1400)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه بخشی، اسدالله کردناییج*، احمد آکوچکیان، سید حمید خداداد حسینی صفحات 1-44

    تولید و فرآوری اندیشه ها، نظریه ها، مدل های مفهومی و عملیاتی با رویکرد دین (قرآن)شناخت در موضوعات حوزه مدیریت پیشرفت و به طور خاص تصمیم گیری استراتژیک، منوط به تولید و فرآوری روشمند آنها در چارچوب آموزه های وحیانی قرآن کریم است. در این راستا، لازم است تا به منظور پی ریزی درست چارچوب معرفتی در دانش تصمیم گیری استراتژیک قرآن بنیان، به «چیستی مبانی پارادایمی» آن پرداخته شود. با چنین هدفی، در نوشتار پیش رو سعی شده است تا با استفاده از تحلیل مضمون و تحلیل محتوا در نرم افزار atlas.it، بخشی از دلالت های مبتنی بر مبانی هستی شناسی مرتبط با موضوع تصمیم گیری استراتژیک فهم و تبیین شود. این تحلیل ها مبتنی بر سازوکار ترکیبی دو روش دلالت پژوهی و همچنین منطق دلالت در ادبیات علم اصول است که با استناد به سوره انفال انجام گرفته اند. حاصل این فرآیند، استخراج 204 کد اولیه، 25 مضمون پایه و 6 مضمون سازمان دهنده شامل عناوین زیر بوده است: 1. ماهیت واقعیت های اجتماعی در تصمیم گیری های استراتژیک؛ 2. نقش ماهیت انسان در تصمیم گیر ی های استراتژیک؛ 3. نقش عاملیت انسان در تصمیم گیر ی های استراتژیک؛ 4. سرنوشت پدیدارها در تصمیم گیر ی های استراتژیک؛ 5. نقش سنت های الهی در تصمیم گیر ی های استراتژیک و 6. جلوه گری حقیقت و رسم الهیاتی در تصمیم گیری های استراتژیک. همه شش مضمون یادشده، زیرمجموعه یک مضمون گسترده تر (مضمون دلالی فراگیر)، یعنی مبانی هستی شناسی تصمیم گیری استراتژیک قرار دارند. نتایج این مقاله می تواند زمینه ساز روش تولید، فرآوری و تدوین نظریه و دانش تصمیم گیری استراتژیک قرآن بنیان از سوی پژوهشگران این حوزه و بدین سان ارایه مدل های کاربردی خودویژه برای مدیران استراتژیک، مبتنی بر چشم انداز قرآن بنیان و جریان آن در عینیت تحقیق و توسعه ای باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری استراتژیک، مبانی هستی شناسی، پارادایم، قرآن، دلالت پژوهی
  • حسین بختیاری*، جعفر جعفری، محمدباقر ملاصادقی، حسین عباسی صفحات 45-84

    ارتقاء واقعی و عمیق علمی کشور، آرمان بزرگی است که جز با برنامه ریزی دقیق و هماهنگ محقق نخواهد شد. نیل به این آرمان و تحقق مرجعیت علمی دانشگاه ها نیازمند ترسیم صحیح مسیر و شناسایی مولفه های اساسی مرجعیت علمی دانشگاه ها هست. هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های موثر بر مرجعیت علمی دانشگاه امام صادق(ع) به عنوان یکی از نهادهای علمی دارای فلسفه وجودی تولید علم دینی است، که با ساختاردهی به مولفه های شناسایی شده درصدد طراحی مدل مفهومی مرجعیت علمی برای دانشگاه ها هست.در این مقاله با مرور ادبیات و مبانی نظری مرجعیت علمی و همچنین با بررسی اسناد بالادستی دانشگاه امام صادق(ع) از قبیل راهبردهای 12 گانه مقام معظم رهبری، سند چشم انداز و بیانیه ماموریت دانشگاه، سند اهداف کلان دانشگاه، سند نظام جامع تربیتی و برنامه ریزی درسی دانشگاه امام صادق(ع)، مولفه های موثر بر مرجعیت علمی دانشگاه امام صادق(ع) احصا گردید. در ادامه به منظور ساختاردهی به این مولفه ها و تفسیر و تبیین روابط بین آنها با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری و با دریافت نظرات 12 نفر خبره، داده های موردنظر شامل اظهارنظر ایشان در خصوص مولفه ها و روابط بین آنها جمع آوری گردید. در ادامه مبتنی بر روش مدل سازی ساختاری تفسیری روابط علی معلولی بین مولفه ها شناسایی و مدل سلسله مراتبی مربوطه استخراج گردید و همچنین با اجرای تحلیل MICMAC مولفه ها در دسته های چهارگانه از حیث تاثیرگذاری و تاثیرپذیری تقسیم بندی شدند. خروجی حاصل از مدل و نتایج تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از استقلال و زیربنایی بودن مولفه ماموریت گرایی دانشگاه است که در دانشگاه امام صادق(ع) این مولفه از وجوه ممیزه اصلی دانشگاه است. سایر مولفه ها و روابط بین آنها نیز در بخش ها و لایه های سطح بندی شده ی مدل ارایه شده قرارگرفته اند که می تواند در مسیر مرجعیت علمی دانشگاه موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، دانشگاه امام صادق(ع)، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • امیرحسین طیبی ابوالحسنی، وحید خاشعی ورنامخواستی* صفحات 85-126

    امروزه مفهوم باز بودن در سازمان ها گسترش پیدا کرده و سازمان ها علاقه خاصی به رویکردهای باز نشان داده اند، در این میان استراتژی باز نیز بخشی از روند و تمایل اجتماعی گسترده به سمت گشودگی بیشتر است. استراتژی باز پدیده ای چندوجهی است که به سرعت در حال پیشرفت بوده و نیازمند شناخت بیشتر است. در این مقاله تلاش می شود به کمک روش پژوهش کیفی فراترکیب به بررسی دقیق تر مفهوم استراتژی باز در قالب چیستی آن پرداخته شود. با بررسی صورت گرفته در پایگاه اسکوپوس، درنهایت 38 مقاله در بازه زمانی 1990 تا 2020 با محوریت استراتژی باز انتخاب و به روش کیفی تحلیل شدند. در این پژوهش، مهم ترین تعاریف ارایه شده در این حوزه شناسایی شده و سپس با توجه به تعدد تعاریف، مشخصه ها و رویکردهای استفاده شده با نگاهی کلان تر به نوع شناسی معرفی استراتژی باز پرداخته می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که می توان شیوه های شناسایی و تعریف استراتژی باز را در 5 دسته فلسفی، بعدشناسی، دامنه کاربرد، فرآیندی و سطح تجزیه وتحلیل تقسیم بندی کرد. از منظر مبانی فلسفی، رویکرد استراتژی باز عمدتا ذهنی و در پارادایم پست مدرن است. از منظر بعدشناسی، دارای دو بعد اصلی شفافیت و فراگیری است که هر کدام دارای ابعاد فرعی نیز هستند. دامنه کاربردهای مختلف این پدیده در قالب هشت رویکرد شناخته می شود. از منظر فرآیندی، دارای سه نوع شناسی مهم بوده و از منظر سطح تجزیه وتحلیل نیز به دو طریق تعداد یا نوع شناخته می شود. جزییات و شاخص های این 5 دسته، به تفصیل در مقاله اشاره شده است. شایان ذکر است که ماهیت پویا و تاثیرگذار استراتژی باز و راه های مختلف نگاه به این حوزه، نشان می دهد محققین باید تلاش بیشتری برای درک بهتر این پدیده جدید داشته باشند.

    کلیدواژگان: چیستی، استراتژی باز، نوع شناسی، فراترکیب
  • مهدی فاریابی، نقی کمالی*، رسول داودی صفحات 127-164

    هدف از اجرای این پژوهش، ارایه مدل مدیریت مدرسه محور بومی در مدارس ابتدایی استان بوشهر است. روش پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) است. در این پژوهش، جهت شناسایی مولفه های مدیریت مدرسه محوری بومی، به تحلیل اسناد علمی موجود پرداخته شد. جهت تدوین مولفه ها به مصاحبه نیمه ساختاریافته از جامعه آماری که شامل صاحب نظران و مدیران مدارس می باشند، پرداختیم. در مرحله کمی با الگوی معادله ساختاری و تحلیل عاملی به اعتبارسنجی یافته های کیفی و الگوی ارایه شده مربوط می شود و پرسشنامه ای جهت ارزیابی مدل مدیریت مدرسه محور بومی، از منظر سند تحول طراحی گردید و در اختیار جامعه آماری قرار گرفت. جامعه آماری را کلیه مدیران ابتدایی (487 نفر) تشکیل می دهند و طبق جدول مورگان، حجم نمونه تعداد 217 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. مولفه های مدل مدیریت مدرسه محور بومی، پرسشنامه ای 35 گویه ای با اعتبارسنجی دورنی نظر نخبگان در سال 1397 و از منظر سند تحول بنیادین برپایه طیف لیکرت استفاده شده است. اعتبار ابعاد این مقیاس به روش آلفای کرونباخ (0٫969) به دست آمده است. روایی صوری و محتوایی آنها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش دارای 5 مولفه اصلی «فرهنگ سازمانی»، «جو سازمانی»، «قدرت تصمیم گیری»، «نظارت و کنترل» و «تعاملات بیرونی» و 35 مولفه فرعی است که مورد استفاده در تمام مدارس سازمان آموزش و پرورش می باشد. همچنین در انتها نیز به ارایه و ارزیابی اعتبار الگو پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مدرسه، مدیریت مدرسه محوری بومی، سند تحول بنیادین، فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، قدرت تصمیم گیری، نظارت و کنترل، تعاملات بیرونی
  • محمد طالاری، محمدرضا فلاح*، عاطفه صداقت صفحات 165-198

    در محیط های رقابتی و پیچیده برای کسب مزیت رقابتی و بهبود عملکرد اتخاذ رویکردهای جدیدی توسط کسب وکارها الزامی است. در این راستا استراتژی غیربازار رویکردی است که شرکت ها برای ایجاد سازگاری پویا با محیط به کار می گیرند. استراتژی غیربازار باعث تکمیل استراتژی های بازار و تاکتیک های مرتبط با آن می شود و با مدیریت زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و قانونی بر فعالیت های بازار تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و استخراج پیشران ها، مولفه ها و پیامدهای استراتژی غیربازار است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی تحلیلی و از لحاظ نحوه ی جمع آوری داده ها دارای رویکردی کیفی است. این مطالعه از روش فراترکیب برای جمع آوری داده ها استفاده نموده است که در نتیجه غربال گری مقالات مرتبط با موضوع استراتژی های غیربازاری بین سال های 2009 تا 2021 تعداد 75 مقاله شناسایی و با استفاده از فرایند کدگذاری ، سه مقوله اصلی در 12 بعد و 44 شاخص شناسایی و برچسب گذاری شده است؛ که بر اساس رویکرد سیستمی سه بخش اصلی پیشران، مولفه و پیامد مدل جامع را شکل می دهند. یافته ها نشان می دهد که پیشران های استراتژی غیربازار شامل عوامل سیاسی، عوامل قانونی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل سازمانی است. مولفه های استراتژی غیر بازار نیز شامل فعالیت های اجتماعی، فعالیت های سیاسی، نظارت و ارزیابی و همسویی می باشد. در نهایت پیامدهای استراتژی غیربازار شامل بهبود عملکرد سیاسی، بهبود عملکرد اجتماعی و بهبود عملکرد بازار است که می توانند برای بهبود و پیشرفت شرکت ها موثر باشند. مدل پیشنهادی می تواند بینش مدیرانی را که به دنبال ایجاد ارزش و بهبود عملکرد خود هستند افزایش داده و همچنین موجب درک بهتر مدیران از ماهیت رقابت غیربازار شود.

    کلیدواژگان: استراتژی، استراتژی بازار، استراتژی غیر بازار، مسئولیت اجتماعی شرکت، فعالیت سیاسی شرکت
  • علیرضا پورعطار*، لیلا سرتیپ زاده، نادر جعفری هفتخوانی صفحات 199-236

    پویانمایی، هنری پیچیده و ترکیبی از عناصر بیانی سایر هنرها است. آگاهی نسبت به اهمیت و قابلیت های این هنر صنعت رسانه، باعث شده است تا در دو دهه اخیر، بسیاری از کشورهای غربی و کشورهای در حال توسعه، با به کارگیری مناسبات حرفه ای و صنعتی، بتوانند بازار جهانی در این زمینه را در اختیار گیرند؛ به گونه ای که بخش مهمی از بازار پویانمایی ایران، در اختیار تولیدات پویانمایی آن کشورها، قرار گرفته است. لیکن در این میان، پویانمایی تلویزیونی ایران همگام با رشد این صنعت در جهان، در جهت کمی و مهم تر از آن در بعد کیفی، نتوانسته گام بردارد و همچنان واردکننده این محصولات است. ازاین رو، مساله اصلی در این مطالعه آن است که چرا علی رغم وجود غنای فرهنگی برای تولید آثار انیمیشن مخصوص کودکان در ایران، همچنان پویانمایی های ایرانی نسبت به تولیدات خارجی، توفیق کمتری در جلب نظر مخاطبان هدف خود دارد. به همین خاطر، محققین در مطالعه حاضر در تلاش بوده اند تا در یک پژوهش کیفی و با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته، براساس دیدگاه های مخاطبان فعال حوزه پویانمایی یعنی کودکان و نوجوانان به عنوان نمونه آماری (که به صورت هدفمند انتخاب شد)، مولفه ها و شاخص های موثر بر ایجاد «ارزش ویژه برند» محصولات صنعت پویانمایی موجود در بازار ایران را احصاء نمایند و از این رهگذر، راهکارهایی را برای تولید آثار پویانمایی توسط متخصصین داخلی و مدیریت تولید این آثار، ارایه کنند. یافته های این پژوهش نشان داد که: ویژگی های اصلی پویانمایی موردتوجه و جذاب از منظر مصرف کننده (جامعه هدف)، گرافیک و طراحی ظاهری کاراکترها، خدمات و محصولات جانبی، شخصیت برند، برتری برند پویانمایی های خارجی نسبت به پویانمایی های داخلی، جزء مولفه های اصلی استخراج شده برای ارزش ویژه یک برند پویانمایی با توجه به دیدگاه مخاطبین این حوزه در ایران است که هر کدام، مشتمل بر یک یا چند شاخص می باشد.

    کلیدواژگان: برند، ارزش ویژه برند، پویانمایی، ارزش ویژه مبتنی بر مشتری، بازاریابی سرگرمی
  • رویا شاکری* صفحات 237-270

    زیست فناوری پزشکی یا درمانی به توسعه ابزارهای تحقیقاتی، تشخیص، توسعه و تحویل داروها و واکسن ها از طریق استفاده از سیستم ها یا فرآیندهای سلولی و مولکول های زیستی اختصاص دارد. یک انتخاب راهبردی بسیار مهم بنگاه های فناوری محور در صنعت داروهای زیستی، راهبرد تجاری سازی است. راهبرد خرید و ادغام به عنوان یکی از راهبرد های تجاری سازی داروهای زیستی در مقایسه با دیگر راهبرد ها کمتر در ادبیات پژوهش مورد توجه و تدقیق واقع شده است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل جامع راهبرد تجاری سازی خرید و ادغام در صنعت داروهای زیستی کشور برمبنای رویکرد آمیخته متوالی کیفی کمی است. برای تحلیل ادبیات پژوهش از روش فراترکیب و برای اعتبارسنجی محتوایی مدل پیشنهادی از تکنیک مدلسازی گروهی برمبنای نظر خبرگان و در بخش کمی براساس راهبرد پیمایش و از تکنیک حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج نشان داد از بین هفت مقوله پیش بین شامل؛ مکمل بودن منابع، عدم تقارن اطلاعاتی، تجربه ایتلاف بین خریدار و شرکت خریداری شده، تجربه خرید مرتبط، نزدیکی فرهنگی، جغرافیایی، و کسب وکار، انتقال دانش و منابع (کارکردی، عملیاتی و مدیریتی) و فرآیند یکپارچگی و مقوله عملکرد به عنوان پیآمد این راهبرد، در صنعت داروهای زیستی کشور تنها مقوله مکمل بودن منابع برای شرکت های فعال در این صنعت به عنوان عامل پیش بین مطرح است.

    کلیدواژگان: راهبرد تجاری سازی خرید و ادغام، فراترکیب، مدلسازی گروهی، صنعت داروهای زیستی، ایران
  • سجاد قارلقی، اباصلت خراسانی*، غلامرضا شمس، بهروز قلیچ لی صفحات 271-308

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی صلاحیت های حرفه ای مربیگری اجرایی انجام شده است. روش پژوهش کیفی بوده و با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد هفت مرحله ای سندولوسکی و بارسو (2009) اجرا و برای تایید مدل از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه مورد مطالعه پژوهش در بخش تحلیل اسناد، 857 سند بود که 22 عدد از آنها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه مورد مطالعه در بخش مصاحبه نیز خبرگان دانشگاهی در حوزه مربیگری بودند که تعداد 6 نفر از روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های به دست آمده از تحلیل اسناد و مصاحبه ها با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و انتخابی) تجزیه و تحلیل شد. پایایی کدگذاری ها از طریق ضریب توافق کاپا در نرم افزار SPSS و با مقدار 0.77 تایید شد. درخصوص بررسی روایی پژوهش ضمن توجه به استراتژی های ممیزی پژوهش و کثرت گرایی داده ها، یافته ها در اختیار 3 تن از خبرگان تحقیق کیفی قرار گرفت و پس از بازنگری فرآیند مطالعه، نتایج کیفی را تایید نمودند. بر اساس نتایج فراترکیب 150 کد باز به دست آمد که در 6 مقوله کلی مهارت ها، صلاحیت های بین فرهنگی و اخلاقی، اعتبار، توانایی های فکری، دانش و معلومات و نگرش و انگیزه و 22 زیرمقوله (کدهای محوری) دسته بندی شدند. همچنین طبق نتایج حاصل از مصاحبه، نتایج فراترکیب تایید و 34 کد باز به آن افزوده شد و درنهایت مدل صلاحیت های حرفه ای مربیگری اجرایی طراحی گردید.

    کلیدواژگان: آموزش و بهسازی، اثربخشی مربیگری، ویژگی های مربی اجرایی، شایستگی های مربیگری، مربیگری اجرایی
  • مونا جامی پور*، مینو صاحب الداری صفحات 309-344

    امروزه هم رقابتی به بخشی مهم از استراتژی شرکت ها، به منظور انطباق با عدم اطمینان محیط کسب وکار، بدل شده است. در دوران همه گیری ویروس کرونا و با توجه به شرایط عدم اطمینان ناشی از آن در محیط کسب وکار کشور، استراتژی هم رقابتی می تواند برای عبور از این شرایط سودمند باشد. علیرغم رشد توجه مدیران به استراتژی هم رقابتی در دوران کرونا، پژوهشی که به طور کل نگرانه و یکپارچه به شناسایی محرکه ها، فرآیند و پیامدهای هم رقابتی بپردازد و مدیران را در تحقق استراتژی هم رقابتی در دوران کرونا یاری رساند، صورت نپذیرفته است. لذا، هدف از پژوهش حاضر ارایه چارچوب هم رقابتی کسب وکارها در دوران کرونا است. برای این منظور پژوهش در دو مرحله و به صورت آمیخته انجام شده است. در مرحله اول از روش تحقیق کیفی فراترکیب بهره گرفته شده است. در این پژوهش ابتدا مطالعات مرتبط با حوزه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت 84 مقاله برای کدگذاری نهایی انتخاب شدند که از متن مقالات انتخاب شده 136 کد استخراج و دسته بندی گردیدند. و سپس در مرحله دوم به منظور وزن-دهی و اولویت بندی عوامل از رویکرد کمی و تکنیک BWM بهره گرفته شده است. بازه زمانی جستجوی مقالات نیز از سال1997 تا 2021 بوده است. براساس یافته های پژوهش محرک های هم رقابتی کسب وکارها در دوران کرونا عبارتند از کمبود منابع مالی، کاهش بهره وری شرکتی، چالش های عرضه و تقاضا، عدم اطمینان محیطی، جهت گیری ها و تغییرات رفتاری خرید مشتریان، چالش های منابع انسانی، چالش های محیطی. نتایج پژوهش نشان داد که فرآیند هم رقابتی کسب وکارها در دوران کرونا عبارتند از بررسی محیطی صنعت، انتخاب شرکت همکار، انتخاب استراتژی همکاری، تدوین استراتژی، مدیریت تبادل دانش و تکنولوژی، مدیریت و تبادل منابع، مدیریت سرمایه انسانی، مدیریت امور مالی، مدیریت زنجیره تامین و ارزیابی استراتژیک هم رقابتی است. پیامدهای هم رقابتی در دوران کرونا نیز شامل افزایش تاب آوری، افزایش بهره وری، رقابت پذیری بیشتر، توسعه بازاریابی و مشتری مداری و توسعه ی نوآوری و خلاقیت است.

    کلیدواژگان: هم رقابتی، همکاری، رقابت، فراترکیب، تکنیک بهترین-بدترین
  • محمد آزادی احمدآبادی، محمدسعید صفاری صفحات 345-386

    روندهای جهانی همچون هزینه های فزاینده سلامت، تغییر در نوع تقاضای بیماران و پیشرفت های حوزه فناوری، نظام های سلامت را به‌سوی سلامت الکترونیک سوق داده است. در بسیاری از پروژه‌های پیاده سازی سلامت الکترونیک، فاصله معناداری بین نتایج موردانتظار و آنچه در واقعیت اتفاق می‌افتد، وجود دارد. مطالعات نشان می دهد که علت بسیاری از این شکست‌ها، فهم ناکافی از متغیرهای موثر بر اجرای نظام سلامت الکترونیک و فقدان چارچوبی جامع برای اعمال این‌گونه مداخلات بوده است. از‌سویی‌دیگر در سال‌های اخیر، الزامات قانونی، بالینی و اقتصادی، حرکت به‌سوی سلامت الکترونیک را به یک اولویت برای نظام سلامت ایران تبدیل کرده است. هدف از پژوهش حاضر تبیین پیچیدگی چندسطحی اجرای سلامت الکترونیک و همچنین ارایه برنامه پژوهشی و رهنمون‌هایی برای کاربست سلامت الکترونیک است. این هدف از طریق فراترکیب پژوهش‌های داخلی این حوزه و ترکیب داده‌های گردآوری‌شده در امتداد مدل شناخته‌شده سیستمی «ورودی پردازش خروجی» و در قالب الزامات و نتایج بالقوه نظام سلامت الکترونیک دنبال شده است. به‌طورکلی 221 پژوهش منحصربه‌فرد از پایگاه‌های داده به‌دست‌ آمد که در بررسی ابتدایی، 56 پژوهش به‌عنوان پژوهش‌های مرتبط شناسایی شدند. با فراترکیب این پژوهش ها، 39 مولفه در قالب هشت مولفه کلان اقتصادی مالی، حقوقی قانونی، فناوری، امنیتی، اجتماعی، نگرشی، آموزشی و اخلاقی به‌عنوان الزامات پیاده‌سازی سلامت الکترونیک شناسایی شدند. همچنین 13 مولفه به‌عنوان نتایج سلامت الکترونیک در طبقات اقتصادی مالی، حقوقی‌ قانونی، بالینی مثبت و بالینی منفی استخراج شد. این عوامل، تصویری از سلامت الکترونیک ارایه می‌کند که هم کاربست نظری داشته و هم در طراحی برنامه‌های عملیاتی سودمند است. در بین الزامات پیاده‌سازی نظام سلامت الکترونیک، مولفه‌ های امنیتی و مولفه های اخلاقی به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان توجه در پژوهش‌های مرتبط بوده است. باوجوداین، برای تحقق عملی نظام سلامت الکترونیک بایستی در جهت استقرار تمامی این الزامات حرکت کرد. همچنین نتایج این سیستم، در هدف گذاری پروژه های آتی سلامت الکترونیک و طراحی سنجه هایی برای ارزیابی پروژه‌های جاری کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، الزامات استقرار سلامت الکترونیک، نتایج سلامت الکترونیک، مطالعه فراترکیب، رویکرد سیستمی
  • مهدی علی پور، جبار باباشاهی*، علی حمیدی زاده، بقراط رشوند صفحات 387-412

    در بسیاری از سازمان ها، با مسایلی مختلفی از جمله مسایل مربوط به مدیریت منابع انسانی روبه رو بوده اند که یکی از این مسایل، مدیریت مسیر شغلی کارکنان است. در مدیریت مسیر شغلی غالب پژوهش ها متمرکز بر پیشرفت شغلی بوده و پس رفت شغلی کارکنان مغفول مانده است. بنابراین با تمرکز بر پدیده پس رفت شغلی، هدف پژوهش حاضر، تببین ابعاد و پیامدهای پس رفت شغلی کارکنان می باشد. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات در پژوهش حاضر، اسناد و مدارک گذشته که به طور کلی شامل 37 منبع می شود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که این پدیده ابعاد مختلفی را شامل شده و پیامدهایی در سازمان خواهد داشت. ابعاد آن عبارتند از، کاهش سلسله مراتب سازمانی، کاهش اقتدار، تضعیف محتوای شغلی، خارج شدن از کارراهه شغلی و تضعیف جبران خدمات، پیامدهای این پدیده در سطح جداگانه فرد و سازمان می تواند مثبت و یا منفی باشد. بر اساس پیامدهای پس رفت شغلی می بایست سازمان ها در انتخاب این پدیده برای کارکنان خود دقت نمایند چرا که ممکن است موجبات نابودی سرمایه های انسانی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: پس رفت شغلی، مدل پس رفت شغلی، جابجایی شغلی، تحرک شغلی
  • آزاده افضلی، مجید اشرفی، آرش نادریان، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 413-450

    ویژگی‌های رفتاری هیات مدیره از عوامل مهم تاثیرگذار بر مسیولیت اجتماعی شرکت است که در تصمیم‌گیری بازیگران بازار سرمایه نقش با اهمیتی دارد جهت سنجش ویژگی‌های رفتاری هیات مدیره به مادی‌گرایی توجه نشده است و در این پژوهش برای نخستین بار به صورت جامع مادی‌گرایی هیات مدیره و جنبه‌های گوناگون ویژگی‌های هیات مدیره با ایفای مسیولیت اجتماعی شرکت مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مادی‌گرایی هیات مدیره بر مسیولیت اجتماعی شرکت با نقش تعدیلی ویژگی‌های هیات مدیره است. نمونه آماری پژوهش شامل 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1394 تا 1399 بوده است. برای آزمون فرضیه از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و داده‌های مقطعی استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد تحصیلات هیات مدیره تاثیر معناداری در رابطه بین مادی‌گرایی هیات مدیره و مسیولیت اجتماعی؛ مسیولیت خیرخواهانه شرکت دارد و دوره تصدی هیات مدیره تاثیر معناداری در رابطه بین مادی‌گرایی هیات مدیره و مسیولیت خیرخواهانه شرکت دارد. نتایج نشان می‌دهد مادی‌گرایی هیات مدیره باعث تمایل کمتر به ارایه گزارش کامل و شفاف مسیولیت اجتماعی شرکت می‌شود. تحصیلات و دوره تصدی هیات مدیره از ویژگی‌های هیات مدیره می‌باشد که باعث تعدیل رابطه بین مادی‌گرایی هیات مدیره و مسیولیت اجتماعی شرکت می‌شود.

    کلیدواژگان: شرکت های پذیرفته شده، مادی گرایی، مسئولیت اجتماعی شرکت، ویژگی های هیات مدیره، مالی رفتاری
|
  • MARZIE Bakhshi Rizi, Asadallah Kordnaeij *, Ahmad Akouchakian, Seyed Hamid Khodadad Hosseini Pages 1-44

    The production and processing of ideas, theories, conceptual and operational models with a religion-based approach (Qur'an) in the field of progress management and in particular strategic decision-making, depends on their methodical production and processing within the revelatory teachings of the Holy Qur'an. In this regard, it is necessary to address the "what are the paradigm foundations" in order to establish the correct epistemological framework in the knowledge of strategic decision-making of the Qur'an. To this end, in the present article, an attempt has been made to understand and explain some of the implications based on the ontological foundations related to the subject of strategic decision-making, using content analysis and thematic analysis in ATLAS.ti software. These analyzes are based on the combined mechanism of the implication research method and implication logic in the literature of the science of principles and according to AL-ANFAL Surah. This process led to the extraction of 204 primary codes, 25 basic themes, and 6 organizing themes, including the nature of social realities in strategic decision-making, the role of human nature in strategic decision-making, the role of humans in strategic decision-making, the fate of phenomena in strategic decision-making, the role of divine traditions in strategic decision-making, the manifestation of truth, and the theological tradition in strategic decision-making. All six of these are subsets of a broader theme, the ontological foundations of strategic decision making. The results of this article can lay the groundwork for production, processing, and development of the theory and knowledge of strategic decision-making of the Quran by researchers, and thus the presentation of specific applied models for strategic managers from the perspective of religious (Quranic) thoughts in research and development objectivity.

    Keywords: strategic decision making, Fundamentals of Ontology, Paradigm, quran, implication research method
  • Hosin Bakhtiyari *, Jafar Jafari, Mohammadbagher Molasadeghi, Hosein Abasi Pages 45-84

    The real and profound scientific advancement of the country is a great ideal that will not be achieved except through careful and coordinated planning. Achieving this ideal and realizing the scientific authority of universities requires drawing the right path and identifying the basic components of the scientific authority of universities. The purpose of this study is to identify the effective components on the scientific authority of Imam Sadeq University as one of the scientific institutions with an existential philosophy of producing religious knowledge and also to structure these components. In this article, by reviewing the literature and theoretical foundations of scientific authority and also by examining the upstream documents of Imam Sadeq University such as 12 strategies of the Supreme Leader, vision document and mission statement of the university, document of macro goals of the university, document of comprehensive educational system and planning Curriculum of Imam Sadeq University, effective components in the scientific authority of Imam Sadeq University were counted. Then, in order to structure these components and interpret and explain the relationships between them using the structural-interpretive modeling method and receiving the opinions of 12 experts, the data were collected. The output of the model and the results of data analysis indicate the independence and underlying components of the university mission-oriented components and special educational procedures and systems that in Imam Sadeq University, these two components are the main distinguishing features of the university.

    Keywords: scientific authority, Imam Sadiq, University, Interpretive Structural, modeling
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani, Vahid Khashei Varnamkhasti * Pages 85-126

    Today, the concept of openness has spread in organizations and organizations have shown a special interest in open approaches, among which open strategy is also part of the broad social trend and tendency towards greater openness. Open strategy is a multifaceted phenomenon that is evolving rapidly and requires more knowledge. In this article, an attempt is made to examine the concept of open strategy in a more detailed way with the help of meta-combined qualitative research method. Finally, 38 articles in the period 1990 to 2020 with the focus on open strategy were selected and analyzed qualitatively by reviewing the Scopus database. In this research, the most important definitions presented in this field are identified and then according to the multiplicity of definitions, characteristics and approaches used with a more general look at the typology of introducing open strategy. The results show that the methods of identifying and defining open strategy can be divided into 5 categories: philosophical, dimensional, scope of application, process and level of analysis. From the point of view of philosophical foundations, the open strategy approach is mainly subjective and in the postmodern paradigm. From a dimensional point of view, it has two main dimensions of transparency and comprehensiveness, each of which has sub-dimensions. The range of different applications of this phenomenon is known in the form of eight approaches. From a process point of view, it has three important typologies and from the level of analysis, it is known in two ways: number or type. The details and characteristics of these 5 categories are mentioned in detail in the article. It is worth noting that the dynamic and effective nature of open strategy and different ways of looking at this area, suggests that researchers should make more efforts to better understand this new phenomenon.

    Keywords: What, open strategy, Typology, Metasynthesis
  • Mehdi Fariabi, Naghi Kamali *, Rasol Davodi Pages 127-164

    The purpose of this study is to present a model of native school management in primary schools in Bushehr province. The research method is mixed (qualitative and quantitative). In this study, in order to identify the components of native-centered school management, the existing scientific documents were analyzed. In order to compile the components, we conducted a semi-structured interview with the statistical population, which includes experts and school principals. A qualitative approach was used to solve the problem. In a quantitative stage, with the structural equation model and factor analysis, it is related to the validation of qualitative findings and the proposed model. The primary managers (487 people) and according to Morgan table, the sample size of 217 people were selected by stratified random sampling. Components of the native school-based management model, a 35-item questionnaire with internal validation of the elite in 1397 and from the perspective of the document of fundamental change based on the Likert scale has been used. The dimensional validity of this scale was obtained by Cronbach's alpha method (0.969). Their face and content validity was confirmed using the opinion of experts. The results of the research findings have 5 main components ("organizational culture", "organizational climate", "decision-making power", "monitoring and control" and "external interactions") and 35 sub-components that are used in all schools of the education organization. is. Also, at the end, the validity of the model is presented and evaluated.

    Keywords: school, Native School Management, Fundamental Transformation Document, organizational culture, Organizational Climate, Decision Making, Supervision, Control, External Interactions
  • Mohammad Talari, Mohammad Reza Fallah *, Atefe Sedaghat Pages 165-198

    In a competitive and complex global business environment and the inefficiency of traditional approaches, it is necessary for organizations that seek to gain reputation and competitive advantage and generally improve the performance of the organization, to adopt a new approach to dynamic adaptation to existing conditions. They need to go beyond market strategies and consider complementary strategies to deal with complex outside-market impacts and increase their legitimacy, performance, and ultimately competitive position. Non-market strategy complements market strategies and related tactics and influences market activities by managing economic, social, political and legal contexts. With this description, the present study seeks to identify and extract the drivers and components and consequences of non-market strategy. This research has a qualitative approach in terms of the purpose of applied research and in terms of nature and descriptive-analytical method and in terms of data collection. This study used a meta-combined method to collect data. As a result of screening articles related to non-market strategies between 2009 and 2021, 72 articles were identified based on the Kasp model and based on the coding process, three categories, 12 general dimensions and 44 The index is identified and labeled; Based on the systemic approach, the three main parts of propulsion form the component and consequence of the comprehensive model. The proposed model can increase important and practical insights for managers who seek value and improve economic performance; It also helps managers understand the nature of non-market competition and traditional competitive dynamics.

    Keywords: Strategy, market strategy, non-market strategy, Corporate social responsibility, corporate political activity
  • Alireza Poorattar *, Leila Sartipzadeh, Nader Jafari Haftkhani Pages 199-236

    Animation is a complex art and a combination of elements representing other arts. Aware of the importance and capabilities of this art-industry-media, in the last two decades, many Western and developing countries, using professional and industrial relations, have been able to access the global market in this field. So that an important part of the Iranian animation market has been provided to the animation products of those countries. But in the meantime, Iranian television animation, along with the growth of this industry in the world, has not been able to move in terms of quality and is still an importer of these products. Therefore, the main issue in this study is why, despite the cultural richness for producing animated works for children in Iran, Iranian animations are still less successful than foreign productions in attracting the attention of their target audience. That's why, the researchers in the present study have tried to conduct a qualitative research based on the views of active audiences in the field of animation, children and adolescents as a statistical sample (content selected) using the theme analysis method and a researcher-made questionnaire. Components and indicators affecting the "brand equity" of animation industry products available in the Iranian market and thus provide solutions for the production of animation works by local experts and production management of these works. Findings of this study showed that: The main features of noteworthy andattractive animation of view of consumer (target population(, graphics and appearance of characters, services and by-products, brand personality, superiority, external animations in comparison with domestic animations, are the main components of brand equity ​​for animation. this is opinions of the audience in this field in Iran, each of which contains one or more indicators.

    Keywords: brand, Brand Equity, Animation, CBBE, Entertainment Marketing
  • Roya Shakeri * Pages 237-270

    Medical or therapeutic biotechnology is the development of research tools, the diagnosis, development and delivery of drugs and vaccines through the use of cellular systems or processes and biological molecules. A very important strategic choice of technology-oriented enterprises in the biopharmaceutical industry is the commercialization strategy. The strategy of purchasing and merging as one of the strategies for commercialization and biomedical drugs has been less considered and researched in the research literature than other strategies. The purpose of this study is to design a comprehensive model of commercialization strategy, merge and acquisition in the country's biopharmaceutical industry based on a consecutive qualitative-quantitative mixed approach. To analyze the research literature, the meta synthesis method and to content validation of the proposed model, the group modeling technique based on the opinion of experts and in a small part based on the survey strategy and the partial least squares technique have been used. The results showed that among the seven categories of predictors, including; Resource complementarity, information asymmetry, experience of alliance between buyer and purchased company, related purchasing experience, cultural, geographical, and business proximity, knowledge and resource transfer (functional, operational, and managerial) and integration process and performance category as The consequence of this strategy, in the bio-pharmaceutical industry of the country, the only issue is the complementarity of resources for companies active in this industry as a predictor.

    Keywords: Commercialization Strategy, merge, acquisition, Meta synthesis, Group Modeling, Biopharmaceutical Industry, Iran
  • Sajad Gharloghi, Abasalt Khorasani *, Gholamreza Shams, Behrooz Ghelich Lee Pages 271-308

    The aim of this study was to design and explanation a model of executive coaching competencies. The research method was qualitative and was performed using the meta-synthesis method with a seven-step approach by Sandolowski and Barso (2009) and a semi-structured interview was used to confirm the model. The study population was 857 documents in the document analysis section, 22 of which were selected as a sample using purposive sampling method according to the acceptance criteria. The study population in the interview section were academic experts in the field of coaching who Six people were selected as the sample using targeted snowball sampling method. Data obtained from document analysis and interviews were analyzed using a three-step coding method (open, axial, selective). The reliability of the codings was confirmed using the kappa agreement coefficient in SPSS software with a value of 0.77. Regarding the study of research validity, while paying attention to the audit strategies of research and pluralism of data, the findings were provided to 3 qualitative research experts and after reviewing the study process, they confirmed the qualitative results. Based on the combined results, 150 open codes were obtained in 6 general categories (including skills, intercultural and ethical competencies, credibility, intellectual abilities, knowledge and information, attitude and motivation) and 22 subcategories (core codes) Were categorized. Based on the results of the interview, the results were confirmed and 34 open codes were added to it, and finally, the model of professional coaching professional competencies was designed.

    Keywords: training, development, coaching effectiveness, executive coaching characteristics, coaching competencies, executive coaching
  • Mona Jami Pour *, Minoo Saheboddari Pages 309-344

    Nowadays coopetition has turned into an important part of the strategies of firms in order to correspond to uncertain and dynamism of the businesses. Coopetition means collaboration between business competitors, in the hope of mutually beneficial results.With regard to the uncertain which are the result of the pandemic of corona virus in business environments, the coopetition has become a very suitable strategy for the companies to pass this condition. Despite the growing attention of managers to the coopetitive strategy in the corona virus period, a study that comprehensively identifies the drivers, processes and consequences of competition and helps managers to achieve a competitive strategy in the corona, did not exist.This study aims to presenting a framework for the coopetition of businesses during corona pandemic. For this purpose, the research has been done in two phases and in a mixed way. In the first phase, the meta-synthesis qualitative research method has been used. In this study, first the studies related to businesses coopetition during the corona pandemic were studied and the process of the formation of the coopetition relations and their consequences was abstracted and analyzed. 136 codes were extracted from 84 articles. Then, the codes and categories were reviewed and categorized in the form of stimulus, process and outcome model. The second phase of the research was followed with a quantitative approach using the best-worst technique. The period of article search was from 1997 to 2021.Based on the findings of the research, the drivers of coopetition during the corona pandemic are followed: financial resources, firm productivity, supply and demand challenges, Environmental uncertainty, the costumer’s orientations and their changing of their purchase behavior, human resources challenges and environmental challenges. In addition, the result of research showed that the process of coopetition of businesses during the corona pandemic includes: the examining of the industrial environment, the selection of cooperative company, the choice of cooperation strategy, the compilation of strategy, the exchange of knowledge and technology, the management and exchange of resources, management of human resources, management of financial issue, management of the supply chain and strategic evaluation of coopetition. the consequences of the coopetition during the corona pandemic includes: increase the toleration, the increase of efficiency, acceptance of competition, expansion of marketing and customer’s orientation and the increase in creativity and innovation in businesses.

    Keywords: coopetition, Cooperation, competition, Meta-Synthesis, Best-worth method
  • Mohammad Azadi Ahmadabadi, MohammadSaeed Saffari Pages 345-386

    Global trends like increasing healthcare costs, changes in patient demands, and technology developments have led to healthcare system moving towards eHealth. In many cases of eHealth implementation, there is a large gap between expected outcomes and what happened in reality. The studies emphasized many of these failures were due to an inadequate understanding of factors influencing on eHealth implementation and the lack of a comprehensive framework to apply such interventions. On the other hand, legal, clinical and economic requirements have made eHealth a priority for Iran's healthcare system in recent years. The purpose of this study is the explanation of the multi-level complexity of eHealth implementation as well as the provision of a research program and guidance on using eHealth. This purpose is fulfilled through a meta-synthesis of eHealth literature in Persian, and synthesizing collected data into a system model. Totally, 221 unique researches were obtained from the databases, of which 56 were identified as relevant in the initial survey. In the meta-synthesis of relevant researches, 39 components had been identified as eHealth requirements in eight major financial-economic, legal, technological, security, social, attitudinal, educational, and ethical components. In addition, 13 elements were extracted as eHealth outcomes in the economic, legal, positive and negative clinical categories. Among the requirements for eHealth system implementation, the security component and the ethical component had the highest and lowest amount of attention in the literature, respectively. However, for the practical realization of the eHealth system, all these requirements have to be addressed. The outcomes of this system are also used in targeting future eHealth projects and designing evaluation metrics and indicators for ongoing eHealth implementation projects.

    Keywords: eHealth, eHealth implementation requirements, eHealth outcomes, Meta-synthesis Study, System approach
  • Mahdi Alipour, Jabar Babashahi *, Ali Hamidizadeh, Boghrat Rashvand Pages 387-412

    In many organizations, they have faced various issues, including issues related to human resource management, one of which is the management of employees' careers. In career management, most research focuses on career advancement and job demotion is neglected. Therefore, focusing on the phenomenon of job demotion, the purpose of this study is to explain the dimensions and consequences of job demotion of employees. This research has been done using a qualitative approach and Meta-synthesis tools. Data collection tools and information in the present study, past documents that generally include 37 sources. The research findings indicate that this phenomenon includes various dimensions and will have consequences in the organization. Its dimensions are: reduction of organizational hierarchy, reduction of authority, weakening of job content, getting out of the job path and weakening of service compensation, the consequences of this phenomenon at the separate level of the individual and the organization can be positive or negative. Based on the consequences of job decline, organizations should be careful in choosing this phenomenon for their employees because it may lead to the destruction of human capital.

    Keywords: Job demotion, Job demotion Model, Job transition, career mobility
  • azadeh afzali, majid ashrafi, arash naderian, Jamadordi Gorganli Doji Pages 413-450

    Behavioral behaviors of managers are one of the factors affecting social responsibility, which play an important role in the decision-making of capital market players. In order to examine the behavioral characteristics of the board of directors, materiality has not been considered, and in this research, for the first time, the materialism of the board of directors and its various aspects are comprehensively examined. Is. The characteristics of the board of directors have been evaluated by fulfilling the social responsibility of the company. The purpose of this research is to investigate the effect of the materialism of the board of directors on the social responsibility of the company with the moderating role of the characteristics of the board of directors. The statistical sample of the research included 160 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2014 and 2019. Multivariate linear regression model and cross-sectional data have been used to test the hypothesis. The findings of the research show that the education of the board of directors has a significant effect on the relationship between the materialism of the board of directors and social responsibility; The company has a benevolent responsibility and the tenure of the board of directors has a significant effect on the relationship between the materialism of the board of directors and the company's benevolent responsibility. The results show that the materialism of the board of directors makes them less willing to provide a complete and transparent report on the company's social responsibility. The education and tenure of the board of directors is one of the characteristics of the board of directors, which moderates the relationship between the materialism of the board of directors and the company's social responsibility.

    Keywords: accepted companies, Objectivism, corporate social responsibility, characteristics of the board of directors, Behavioral finance