فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نقد ادبی و سبک شناسی
پیاپی 45 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین بخردی، سیروس شمیسا*، عبدالرضا مدرس زاده صفحات 11-41

    ظهیر فاریابی از شاعران قرن ششم است که در فاریاب (نزدیکی بلخ) زاده شد و پس از مهاجرت به نیشابور و چند شهر دیگر سرانجام در سال 598 ه.ق در تبریز درگذشت. آغاز زندگی ظهیر، همزمان با فتنه غزان بود. غزان بارها بلخ و دیگر شهرهای خراسان از جمله نیشابور را مورد حمله قراردادند. شاید مهاجرت ظهیر به جز کسب علم و ادب، دوری از فتنه ها باشد. آن زمان همچنین عصر کشمکش خاندان هایی از خوارزمشاهیان، سلاجقه عراق و اتابکان بود. خاندان هایی که شکوه و بزرگی غزنویان و یا اقتدار سلجوقیان اول را نداشتند، شاعر برخوردار از صله هایی به مانند شاعران پیشین نبود و این موضوع بر شعر او سایه افکنده است. دیوان ظهیر 3790 بیت است که 2292 بیت آن از 81 قصیده است و 1498 بیت از دیگر قالب های شعری اوست. این پژوهش با بررسی قصاید از سه دیدگاه زبانی، ادبی و فکری و به روش توصیفی-تحلیلی انجام یافته است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شعر فارسی، قرن ششم، قصیده، ظهیرالدین فاریابی
  • حجت الله بهمنی مطلق* صفحات 43-65

    پایه و اساس کلام ادبی هنجارگریزی و شکستن قواعد زبان معیار است. در کلام ادبی جایگاه اجزای کلام را بلاغت تعیین می کند. یکی از عناصر زبانی که در ساختار کلام امکان جابه جایی بالایی دارد و از این رهگذر می تواند زمینه ساز شکل گیری کلام ادبی شود، ضمیر شخصی پیوسته است. در این پژوهش جابه جایی ضمیر شخصی پیوسته در غزل سعدی از دو جنبه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است؛ یکی جنبه بلاغی و دیگر گونه های مختلف جابه‎جایی از نظر پیوستن به اجزای جمله. برای این منظور 627 غزل سعدی مورد بررسی قرار گرفت و از آن میان 530 نمونه شناسایی شد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که جابه جایی ضمیر پیوسته در غزل سعدی بسامد بالایی دارد و می تواند به عنوان یک شاخص سبکی شناخته شود. دیگر این که گذشته از ضرورت وزن و موسیقی، انگیزه های بلاغی دیگری هم در جابه جایی این عنصر زبانی نقش داشته است

    کلیدواژگان: سعدی، غزل، جابه‎جایی ضمیر، بلاغت، هنجارگریزی نحوی
  • مسعود پاکدل*، منیره محفوظی موسوی صفحات 67-90

    منطق الطیر سروده عطار نیشابوری و یکی از شاهکارهای وزین عرفانی زبان و ادبیات فارسی است. با توجه به اینکه در سبک شناسی توجه به بسامدها بسیار مهم است و بر اساس بسامدهاست که شاخصه های سبکی یک شاعر یا یک اثر مشخص می شود، در این پژوهش که با روش تحلیلی- توصیفی و با هدف نمودن بسامدها و دیدگاه جمال شناسانه عطار در منطق الطیر انجام پذیرفته، تلاش شده است اهداف و شیوه های بهره گیری شاعر از تکرار و تداعی مورد واکاوی قرار گیرد. بر اساس یافته های پژوهش بهره گیری از تکرار واج، واژه، جناس، عکس و تداعی معانی را می توان یکی از مهم ترین شاخصه های سبک شعری عطار در منطق الطیر به شمار آورد؛ زیرا بسامد بالای تکرار و تداعی بیانگر آن است که شاعر به ذکر پیاپی آن ها دل بستگی داشته است. این تکرارها که هم در لفظ و هم در معنا دیده می شود، افزون بر زیبایی شعر و دلنشین ساختن موسیقی کلام، سبب برجسته سازی شعر، تاکید شاعر بر اهمیت موضوع و التذاذ ادبی خوانندگان نیز شده است.

    کلیدواژگان: منطق الطیر، عطار، سبک شناسی، تکرار، تداعی
  • فقیهه دهقان، رضا صادقی شهپر* صفحات 91-108

    در سال های اخیر استفاده از شگردها و مولفه های داستان های پسامدرن یکی از چالش های مهم داستان نویسان ایرانی بوده است. در پژوهش حاضر رمان «پستی» اثر «محمدرضا کاتب» به روش توصیفی-تحلیلی از منظر پست مدرنیسم بررسی شده است و می خواهد به این پرسش ها پاسخ دهد که پست مدرنیسم در رمان «پستی» چگونه و با استفاده از چه مولفه هایی نمود یافته است؟ آیا می شود این رمان را یک رمان پسامدرن به شمار آورد؟ نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد که بی طرحی و بی قصگی، عدم انسجام و ترتیب روایی، عدم قطعیت، شخصیت پردازی، تعدد روایت، جریان سیال ذهن، سیال بودن زمان و مکان، تناقض، پایان نداشتن داستان و آمیختگی سبک نگارش از شگردهای روایی پسامدرنیستی رمان «پستی» است. با توجه به ویژگی های پسامدرن بازتاب یافته در رمان پستی، می توان آن را پسامدرن قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: پستمدرنیسم، رمان «پستی»، محمدرضا کاتب، شگردهای روایی پسامدرن
  • فضل الله رضایی ارادانی*، غلامرضا هاتفی اردکانی صفحات 109-129

    «کویر» یکی از آثار «ادبی- غنایی» و درون گرای شریعتی به شمارمی آید. او در نگارش «کویر» براساس جریان سیال ذهن، کوشیده است تا متنی ادبی، جلوه دهد. توصیف ، احساس گرایی، کاربرد صناعات ادبی، از جمله تشبیه، استعاره و تضمین، از ویژگی های غالب متن «کویر» است. او با اشراف به علم بیان و بدیع، از صناعات ادبی به شکل تصنعی استفاده نکرده است. این جستار ادبی، با هدف دانش افزایی مدرسان و دبیران، متن درس نهم کتاب فارسی 3، پایه دوازدهم متوسطه دوم نظری، با عنوان کویر، محور پژوهش قرار گرفته است و آن درس را در سه حوزه بااهمیت «زبانی، ادبی و فکری» بررسی کرده اند. شیوه پژوهش در این مقاله، توصیفی همراه با تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، است. علاوه بر آن، به بررسی هنرسازه های زبانی و ادبی و آرایش و چیدمان منظم آنها، در حوزه های متعددی، از قبیل تاریخ نگاری، تلمیح گویی، فرامکانی و فرازمانی، عامیانه نویسی، واژه و عبارت پردازی و تصویرپردازی در ابعاد گوناگون، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شریعتی، کویر، نقد، فرم شناسی، صورتگرایی
  • صدیقه کبری صدقیانی، حمیدرضا فرضی*، ناصر دشت پیما صفحات 131-150

    یکی از عناصرموثر در ساختار روایت، عنصر «زمان» است. در بیشتر روایت ها، زمان روایت در مقابل زمان واقعی قرار می گیرد و ویژگی روایت کلامی در آن است که زمان به عنوان عنصر اساسی و شاخص بازنمایی حوادث داستان به شمار می رود. در میان روایت شناسان، ژرار ژنت نظریه پرداز ساختارگرای فرانسوی جامع ترین مباحث را در باب مولفه های زمان و عوامل موثر بر سرعت روایت مطرح کرده است. با توجه به این نکته در پژوهش پیش رو، با استفاده از نظریه زمان در روایت ژنت به بررسی این مفهوم و عوامل موثر در افزایش یا کاهش سرعت روایت در رمان غریبه در شهر ساعدی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی پرداخته شده است. نتایج این پژوهش، بیانگر این است که در بخش های مختلف غریبه در شهر به نسبت حجم اختصاص یافته به متن در مقابل زمان رخداد و کاربرد بیشتر عوامل کاهش دهنده سرعت روایی، رمان دارای شتاب منفی و سرعت روایت کند است.

    کلیدواژگان: غلامحسین ساعدی، ژرار ژنت، غریبه در شهر، روایت، سرعت روایت
  • راحله عبدالله زاده برزو صفحات 151-169

    این مقاله با روش کتابخانه ای و با بهره گیری از توصیف و تحلیل، به نقد تطبیقی کهن الگوی سفر قهرمان در رمان «وقتی نیچه گریست» اثر اروین یالوم می پردازد. سفر قهرمانی، الگویی با سه مرحله عزیمت، تشرف و بازگشت دارد. نیچه که برای معالجه پای در سفری بیرونی نهاده، درمان ناامیدی پزشکش را برعهده می گیرد. گره های ذهن برویر به یاری آموزه های فلسفی و جسارت خودافشایی ، در سفری درونی گشوده می شود و از خلسه، بازمی گردد. نیچه با پرهیز از رازگویی، در تشرف متوقف مانده است. او با مشاهده بهبودی برویر، با خودافشایی گره های ذهن خویش را می گشاید و به سلامت از تشرف می گذرد. برکت نهایی سفر برای هر دو قهرمان، پذیرش سرگذشت ناگزیر خویش است. آنان با بخشش، خدایگون شده و با رغبت، برای بازآفرینی زندگی، یکی به میان جمع و دیگری به خلوت خویش بازمی گردند. سفر دو قهرمان با کهن الگوی سفر مطابقت کامل دارد. فقط توالی مراحل در برخی قسمت ها رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: نقد تطبیقی، «وقتی نیچه گریست»، کهنالگو، سفر قهرمانی
|
  • Parvin Bekhradi, Siroos Shamisa *, Abdolreza Modarreszadeh Pages 11-41

    Zahir Faryabi, was a sixth century A.H. poet born in Faryab(near Balkh) who immigrated to Neishabour and several other cities before his death in 598 AH in Tabriz. The beginning of Zahir's life coincided with the sedition of Ghoz that attacked Balkh and other cities in Khorasan. Thus Faryabi's immigration was not only due to a desire to seek literary knowledge but also for safety. That time there was families of Kharazmshahian, Iraqi Salajeghe and Atabakan who were not at all as powerful and glory as Ghaznavian and 1st Saljoughian, and poets had no honor and no reception. This was a matter which overshadowed poem’s of Zahir. Zahir ’s collection of poems consists of 3790 couplets of which 2292 couplets appear as 81 qaside (odes) and the remaining 1498 in other poetic forms. This article examines the texts from three perspectives: linguistic, literary, and intellectual by way of descriptive-analytical method.

    Keywords: stylistics, Persian Poem, 6th Century A.H, Qaside, Zahir Faryabi
  • Pages 43-65

    The basis of literary words is breaking the norm and the rules of standard language. In literary words, the place of the components of speech is determined by rhetoric. One of the linguistic elements that has a high mobility in the language structure and through this can be the basis for the formation of literary words, is clitic personal pronoun. In this study, changing the clitic personal pronoun place in Saadi’s ghazal has been reviewed and analyzed from two aspects; one is the rhetorical aspect and the other is the different types of movements in terms of joining to the sentence components. The result of this research shows that clitic pronoun shift has a high frequency in Saadi’s ghazal. Apart from the necessity of rhythm and music, there are other rhetorical motives that have also played a role in the displacement of this linguistic element.

    Keywords: Saadi, types of pronoun displacement, norm breaking of structure
  • Masood Pakdel *, Monireh Mahfoozi Moosavi Pages 67-90

    Mantegh Alteir is a poem by Attar Neyshabouri and one of the most important mystical masterpieces of Persian language and literature. Considering that in stylistics it is very important to pay attention to frequencies and it is based on frequencies that the stylistic characteristics of a poet or a work are determined. The logic of bird has been done, an attempt has been made to analyze the goals and methods of the poet's use of repetition and association. Considered the most important features of Attar's poetic style in the logic of bird; Because the high frequency of repetition and association indicates that the poet was interested in mentioning them successively. These repetitions, which can be seen both in word and in meaning, in addition to the beauty of the poem and the pleasantness of the music, have also highlighted the poem, the poet's emphasis on the importance of the subject and the literary taste of the readers.

    Keywords: Mantegh Alteir, Attar, stylistics, repetition, Association
  • Faghiheh Deghan, Reza Sadeghi Shahpar * Pages 91-108

    In recent years, the use of techniques and components of postmodern fiction has been one of the most important challenges for Iranian storytellers. In the present study, the novel "Postal" by "Mohammad Reza Kateb" has been studied descriptively-analytically from the perspective of postmodernism. The narratives of the novel are the biographies of the characters in different forms and times. The contradiction throughout the novel stems in part from this point. Irregularity, incoherence and order of narrative, uncertainty, characterization, multiplicity of narrative, fluid flow of mind, fluidity of time and place, contradiction, endless story and fusion of writing style are some of the postmodernist components of the novel. Is postal. Given the postmodern features reflected in the postal novel, it can be considered postmodern.

    Keywords: Postmodernism, the novel Pasti, Mohammad Reza Kateb, Postmodern NarrativeTechniques
  • Fazlollah Rezaei Arardani *, Gholamreza Hatefi Ardakani Pages 109-129

    The book "Desert" is one of the "literary-lyrical" and introverted works of Aye Shariati. In writing "Desert" based on the fluid flow of the mind, he has tried to appear as a literary and artistic text. Descriptiveness, sentimentality, and the use of literary works, including similes, metaphors, and guarantees, are the predominant features of the text of the Desert.This literary research, with the aim of educating teachers, is the ninth lesson of Persian book 3, the twelfth grade of the second theoretical middle school, entitled Kavir, has been the focus of research and has studied that lesson in three areas: "linguistic, literary and intellectual". . The research method is descriptive along with the analysis of research findings. In addition, by examining the linguistic and literary elements and their arrangement and order, in various fields, such as historiography, lexicography, grammar and grammar, slang, lexicography, word-writing, word-writing, word-writing Has been paid.

    Keywords: Shariati, Desert, Criticism, Formalism
  • Seddigheh Kobra Sadaghiani, Hamidreza Farzi *, Naser Dashtpeyma Pages 131-150

    An effective element of narration structure is “time”. In most of the cases, narration time is against the real time. A narrative discourse is characterized by the time as a principle and typical representation of events of the story. Gerard Genette, the French structuralist theorist, provides the most comprehensive discussions about time components and the effective factors on narration tempo. Accordingly, the current study applied Genette’s theory to study the concept of time and the factors effective on acceleration or deacceleration of tempo narration in Saedi’s Gharibe dar Shahr adopting a descriptive-analytical approach. Results indicated that the volume of text against the time of event, and the use of more deaccelerating elements in narration in different parts of Gharibe dar Shahr resulted in a negative acceleration of the story and slowed its tempo.

    Keywords: Gholam-Hossein Saedi, Gerard Genette, Gharibe dar Shahr, Narration, Tempo
  • Raheleh Abdollahzadeh Borzoo Pages 151-169

    According to Campbell's monotheistic theory, the path to individuality is going through an internal or external journey. In this story, two scientists are unknowingly involved in despair; one wishes for freedom and the other wishes for friendship.Brewer is a physician, and Nietzsche is a patient who refuses to accept help, even for treatment. Inevitably, Brewer, pretending to be frustrated, obtains Nietzsche's consent to be hospitalized to cure his frustration. Brewer frees himself from obsessive thoughts and tastes freedom by learning to live in the present and willing his destiny.Nietzsche, who sought to find a way beyond his treatment, uses Brewer’sself-confession method to forgetSalome; But, despite finding a same-level friendship, he chooses solitude and returns to create the book that matured in his mindwhen he saw Salome.Brewer also returns to his family life, medicine and culture after receiving the final blessing of the trip,but this time, he has freely chosen it.

    Keywords: When Nietzsche Wept, Archetype, Campbell, Heroic Journey