فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطالعه تطبیقی شاعرانگی در آثار سپهری و آندو / بررسی فرم و فضا در شعرهای سهراب سپهری و معماری شعرگون تادائو آندو
    رکسانا عفراوی*، الهام پرویزی صفحات 1-31

    شعرهای سهراب سپهری شاعر و بناهای تادایو آندوی معمار آثاری هستند بر ساخته از کلمات و بتن که در بردارنده نوعی شاعرانگی اند. در این پژوهش پس از استخراج مولفه های شاعرانگی در آثار دو هنرمند، ریسمانی نامریی میان آن ها دریافته و بر این نکته دست یافته که سرچشمه شاعرانگی در کار این دو هنرمند، متاثر از آیین ذن، به مانند شعرهای هایکوست، که نه حاصل تخیل، بل تصویری از واقعیت به سودای ارتباط است، و این ارتباط از طریق استقرار یک «فضا» فراچشم می آید. مبنای نظری این پژوهش اندیشه هیدگر در باب حقیقت یا همان معناست. هیدگر بر این اعتقاد است که سرچشمه حقیقت چیزها با توضیح به وسیله کلمات ممکن نیست. خود چیز است که کشف و پدیداری حقیقت است. نیروی هنر بر بستر شاعرانگی به پدیداری حقیقت چیزها کمک می کند تا معنایی پدید آید که برگرفته از جهان دیگری ست که با کلمات به بیان درنمی آید؛ چراکه به صورتی پراکنده در ناخودآگاه اثر نهان است و به هنگام اتصال به فضای اثر، دریافت می شود که چیزی جز ارتباط با فضای اثر نیست. و اما مسیله این مقاله این است: حقیقت یا معنایی که به کلام درنمی آیند، چگونه در شعر سهراب سپهری و معماری تادایو آندو زبان می گشاید؟ و مفروضه را در قالب پاسخ می توان چنین در نظر آورد که زبان شاعرانه بستر کار دو هنرمند، فراتر از  کلمات، زبان می گشاید تا معنایی بیافریند که چیزی جز ارتباط با فضای اثر نیست.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر، معماری، تادائو آندو، سهراب سپهری، شاعرانگی، فضای اثر
  • مسعود فرهمندفر* صفحات 32-52

    رمان های فراداستانی تاریخ نگارانه ، که گونه پسامدرن رمان های تاریخی اند، عینیت و مرجعیت تاریخ را به پرسش می گیرند و می کوشند ، از رهگذر بازنگری در محتوای مستندات تاریخی و بازنویسی روایت های پذیرفته شده ، تاریخ را مفهومی متکثر و متن بنیاد نشان دهند . تاریخ در این رمان ها ماهیتی بینا متنی دارد و برساخته ای گفتمانی است. در این مقاله، با بررسی دو رمان زمین آبگیر نوشته گراهام سوییفت (1983) از ادبیات انگلیسی و دیلماج به قلم حمیدرضا شاه آبادی (1385) از ادبیات فارسی نشان می دهیم که چگونه رمان های فراداستانی تاریخ نگارانه توانسته اند عرف و معیارهای داستان تاریخی را متحول سازند. دلیل اصلی انتخاب این دو رمان این است که با استفاده از شگردهای روایتی پسامدرن مثل نقیضه پردازی و استفاده از بینامتن ها و پیرامتن ها نشان می دهند که گفتمان تاریخ به واسطه زبان برساخته می شود، از این رو نمی توان روایت تاریخی را قطعی ، خنثی و ثابت و بی زمان دانست . در بررسی این رمان ها از آرای نظری لیندا هاچن و پاتریشا وو استفاده شده است.

    کلیدواژگان: فراداستان تاریخ نگارانه، گفتمان تاریخ، نقیضه، زمین آبگیر، دیلماج
  • آسیه راد*، مرضیه اطهاری نیک عزم صفحات 53-76

    در طول تاریخ، شخصیت نمرود به عنوان نمادی از ظلم شناخته می شود. وجود روایات متعدد، بستری را برای بازنویسی های متفاوت از داستان وی در متون مختلف تاریخی و ادبی فراهم کرد. نسخه های بسیاری از این داستان در دست است که از آن جمله می توان به تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار از مفسر نامی قرن 520 ه.ق، ابوالفضل الرشیدالدین میبدی اشاره کرد. وی شخصیت نمرود را بر پایه سوره هایی از قرآن و به صورت داستان های پراکنده به تصویر کشیده است. نمود دیگری از این روایت را نیز می توان در اثر حماسی ویکتور هوگو، شاعر و ادیب فرانسوی مشاهده کرد. هوگو در کتاب افسانه قرون، با بهره گیری از اساطیر و کتاب های مذهبی مختلف به نگارش داستان نمرود در قالب حماسی پرداخته است. هدف پژوهش حاضر بررسی سیر تحول شخصیت نمرود در دو ژانر حماسی و تفسیری بر پایه دانش مضمون شناسی از نوع بازنمایی ادبی شخصیت های مشهور و افسانه ای است. روش شناسی این جستار نیز بر پایه دانش روایت شناسی و به ویژه تطور یک شخصیت واحد در بافت متفاوت هر دو داستان است. در نتایج به دست آمده خواهیم دید که تفاوت در نوع نگاه نویسنده به جامعه ای که در آن زندگی می کند و هدف او برای بازتاب افکارش در جامعه، چگونه سبب پرورش داستان در بافت فرهنگی متفاوت و ایجاد تحولات جهت یافته در قسمت هایی از آن می شود. این روش ها برای پاسخگویی به چگونگی سیر تحول شخصیت نمرود در مسیر بازنویسی داستان است.

    کلیدواژگان: نمرود، مایگان شناسی، روایت شناسی، ویکتور هوگو، رشیدالدین ابوالفضل میبدی
  • فرزانه زارعی، بهار صدیقی*، احمدرضا حیدریان شهری، محمدجعفر یاحقی صفحات 77-102

    تحلیل اسطوره‏ شناختی خویشکاری های قهرمانان در داستان ها، بیانگر حقایق تازه ای درباره ی نهاد بشر و علایق و آرزوهای وی است. زن قهرمان در قالب نمود اساطیری آن یکی از مهم ترین انواع شناخت اساطیری در جوامع کهن مادر تبار است که ارزش شایانی در پژوهش ‏های تاریخی، ادبی، روانشناختی و اسطوره ‏بنیاد دارد. در این جستار اهمیت زن و نقش ویژه او در شکل گیری روایت های اسطوره و هم چنین پیوند آن با سازه‏ های طبیعت آغاز یعنی آب، خاک، گیاهان و درختان... نقد و بررسی می شود. هدف این پژوهش بررسی، نقد و تحلیل اسطوره ‏گرای زن قهرمان در دو روایت اسطوره ای تیامات و مردوک وشهنواز و ارنواز و فریدون با تکیه بر نظریه راگلن می باشد. نگارندگان در این پژوهش کوشیده اند تا با شیوه نقد اسطوره گرا وتفسیر تطبیقی کهن الگوی زن قهرمان در دو روایت اساطیری «تیامات - مردوک» و «شهناز -ارنواز و فریدون» بپردازند و هم چنین به پیوند مشترک این دو روایت با سازه های طبیعت اشاره نمایند. برآیندنهایی  پژوهش حاضرتاکید کننده این باور است  که هر دو روایت در یک خویشکاری بنیادین با آب، به عنوان اساسی ترین عنصر هستی پیوند خورده اند. در هردو روایت زن قهرمانان: تیامات در اساطیر میان رودان و شهناز و ارنواز در اساطیر ایران همان خدا بانوان آب و در حقیقت مادران ازلی هستند که آفرینش همه جانداران از آن ها صورت می پذیرد. نقش خدای نرینه در قالب فریدون و مردوک نمودی کم رنگ تر دارد. آنچه در هر دو روایت ملموس و و قابل مشاهده می باشد؛ این است که ژرف ساخت هر دو روایت رهاسازی آب و فزون‏ساخت فراوانی و باروری در دو سرزمین ایران و میانرودان است

    کلیدواژگان: زن قهرمان، الهه آب، تیامات، شهناز، ارنواز، راگلن
  • فاطمه ماه وان* صفحات 103-127

    تصویر زبانی بین المللی است، یعنی مردم با هر ملیت، نژاد و زبانی می توانند با آن ارتباط برقرار کنند و به ترجمان نیازی ندارد. قلعه الموت از مهم ترین قلاع اسماعیلیه است اما برای بررسی آن عمدتا به منابع تاریخی رجوع شده و منابع تصویری، به طور اخص نگاره ها، مورد توجه قرار نگرفته است. با توجه به اینکه تصویر روشنی از قلعه الموت پیش از حمله مغول و تخریب آن در دست نیست، این پژوهش قصد دارد بر مبنای نگاره ها موقعیت و جایگاه الموت را بررسی کند و نشان دهد چگونه از این تصاویر می توان برای بازسازی قلعه مدد جست؟ جستار حاضر در تلاش برای یافتن تجسمی از قلعه الموت، نگاره های سه متن تاریخی کهن یعنی جهانگشا، چنگیزنامه و جامع التواریخ را بررسی می کند. موقعیت جغرافیایی الموت، کاشی های زرین فام قلعه، تصویر هلاکو خان و... از جمله مواردی است که از رهگذر این نگاره ها به دست می آید. حاصل پژوهش نشان می دهد نگاره ها به ارایه تجسمی از قلعه پیش از تخریب و در هم شکستن عظمتش کمک کرده و در واقع روایت متنی را به روایت تصویری تبدیل می کنند.

    کلیدواژگان: نگارگری، قلعه الموت، اسماعیلیه، نزاریان
  • علی نجفی ایوکی*، اعظم صدری صفحات 128-150

    شاعران معاصر مصر به منظور پرهیز از گزارشگری وخطابه گرایی در انتقال مفهوم و در راستای اصالت بخشی به متن و نمادین ساختن آن به الهام گیری از اسطوره روی آوردند و کوشیدند هنرمندانه مفاهیم مورد نظر ذهنی خود را به مخاطب شعری انتقال دهند؛ لذا شعرشان سخت با میراث و از جمله میراث اسطوره ای در هم تنیده شد. دو تن از شخصیت های اسطوره ای به کار گرفته در شعر این دسته از شاعران، اسطوره ایزیس و اوزیریس می باشد که عموما دال بر حاصلخیزی، خیزش و زندگی دوباره دارد. در پرتو حضور چشمگیر این دو چهره اسطوره ای و نقش محوری آنها در القای مفاهیم، پژوهش حاضر می کوشد با رویکرد کیفی و روش توصیفی- تحلیلی چگونگی حضور و شیوه های فراخوانی و به کارگیری آندو شخصیت را از سوی سه شاعر برجسته و معاصر مصر یعنی «امل دنقل»، «صلاح عبدالصبور» و «احمد عبدالمعطی حجازی» مورد بررسی و همسنجی قرار دهد؛ از آن روی که آنان کوشیدند از رهگذر این اسطوره بین زمان گذشته و حاضر و تجربه شخصی و جمعی پیوند و یگانگی ایجاد نمایند و رمزگونه از شرایط زمانه سخن گویند. چنین استنباط می شود که شاعران یادشده به رغم تفاوت در گرایش های شعری، تلاش کردند ضمن ایجاد همسویی بین شخصیت اصلی اسطوره و واقعیت های سیاسی- اجتماعی کشورهای عربی، شکوه و حاصلخیزی گذشته را به وطن برگردانند و شرایط نابسامان آن را به چالش بکشند.

    کلیدواژگان: اسطوره، إیزیس، اوزیریس، شعر مصر، خوانش سیاسی- اجتماعی
|
  • Roxana Afravi*, Elham Parvizi Pages 1-31

    In this article, we have studied the works of Sohrab Sepehri, Iranian poet and the Tadao Ando, Japanese architect of to show the joint poetic of form and space in their works. In this research, after extracting poetic components in the works of these two artists, it was found that their works, like haiku poems, are influenced by Zen, which is an image of reality that is formed after a real connection with space. The theoretical basis of this research is Heidegger's idea of openness to truth. Heidegger believes that the truth of "things" is not revealed by words. The things itself must clarify the meaning or truth. Art helps to clarify the truth of things through beauty. When we connect to the space of the work through the beauty path of the work, openness to the truth occurs. The poetic space of Sepehri and Ando's works makes communication possible through the beauty.

    Keywords: Comparative Literature, Poetry, Architecture, Tadao Ando, Sohrab Sepehri, Poetic, form, space
  • Masoud Farahmandfar* Pages 32-52

    To challenge the authority of Grand Narratives is a dominant feature of postmodernism and, naturally, postmodern writing. Amongst these grand narratives is History. Historiographic metafictional novels – as postmodern works of fiction – challenge the objectivity of History and reinterpret (or, better said, demystify) the historical record. The writers of these novels seek to show the multiplicity and textuality of history. Therefore, history in these works of fiction is a discursive construct and has an intertextual nature; and as a discourse it is constructed in and through language and is thus open to rewriting and recontextualization. The present paper examines two historiographic metafictional novels in both English and Persian literatures, namely, Graham Swift's Waterland (1983) and Hamidrezā Shāhābādi's Dilmāj (2006), in order to reveal the extent these novels have transformed the conventions of historical fiction.

    Keywords: historiographic metafiction, history as discourse, parody, Waterland, Dilmāj
  • Assieh Rad*, Marzieh Atharinikazm Pages 53-76

    One of the most notable emperors in history of nations is Nimrod who is known as a symbol of cruelty. What he did has now become a source for many representations in historical and literary texts. Therefore, we can see many different stories based on his life and character, for example, we can have a look at Kashf-Al Asrar written by Rashid-Aldin Meybodi in the 520 Ah. He depicted Nimrod based on the holy Quran and also some legendry tales. We can also have a look at a work by French poet Victor Hugo. Hugo depicted Nimrod in The legend of ages based on the epics and different religious books. Therefore, the aim of this research is to study the process of the characterization of Nimrod and his dynamic character in Victor Hugo’s The legend of ages and Rashid-Aldin Meybodi’s Kashf-Al Asrar exegesis base on thematology of heroic and legendry characters represented in literary works. The methodology of this study is based on narratology, especially representation of one character from one source in two different texts. This research answers the difference in the writer’s idea about the society in which he lives there and his aims to representations of ideas in society cause to rise a story in different cultural context and make directional changes in parts of story. These methods used to answer how Nimrod's character is developed in the rewriting of the story.  

    Keywords: Nimrod, thematology, Narratology, Victor Hugo, Rashid-Aldin Meybodi
  • Farzaneh Zarei, Bahar Seddighi*, Ahmadreza Heidaryan Shahri, MohammadJafar Yahaghi Pages 77-102

    The mythological analysis of the roles of the heroes in the stories reveals new facts about the human institution and its interests and aspirations. The heroine in the form of a mythical representation is one of the most important types of mythological cognition in ancient societies of maternal descent, which is of great value in historical, literary, psychological and mythological research. In this article, the importance of women and their special role in the formation of mythological narratives as well as its connection with the structures of nature, ie water, soil, plants and trees ... are criticized. The purpose of this study is to study, critique and analyze the mythology of the heroine in two mythical narratives of Tiamat, Marduk, Shahnavaz, Arnavaz and Fereydoun based on Raglen theory. In this article, the authors have tried to deal with the mythical critique and comparative interpretation of the archetype of the heroine in two mythological narratives "Tiamat-Marduk" and "Shahnaz-Arnavaz and Fereydoun" and also to point out the common connection between these two narratives with the structures of nature The following results indicate that in both narrations, the female heroes: Tiamat in the myths of Mesopotamia and Shahnaz and Arnavaz in the myths of Iran are the gods of water and in fact the eternal mothers from whom the creation of all living beings takes place. The role of the male god in the form of Fereydoun and Marduk has a lesser appearance. What is tangible and visible in both narrations

    Keywords: Female heroine, goddess of water, Tiamat, Shahnaz, Arnavaz, Raglen
  • Fatemeh Mahvan* Pages 103-127

    Alamut Castle is one of the most important Ismaili castles. In the previous studies, mainly historical sources have been referred but pictorial sources, especially paintings, have not been paid much attention. This paper intends to examine the location of Alamut and show how these images can be used to rebuild the castle. Reconstruction of Alamut Castle, whether in the form of a digital image or in a higher step in practice, requires various supports, one of which is the drawings of historical texts, because it provides an image of the castle before it was destroyed and its grandeur shattered. In an attempt to find this embodiment, this study examines the drawings of three ancient historical texts, namely Jahangisha, Genghisnameh, and Jame al-Tawarikh.

    Keywords: Persian Painting, Alamut Castel, Ismaili, Nazari
  • Ali Najafi Ivaki*, Azam Sadry Pages 128-150

    Linkage with ancient heritage and especially mythical heritage is one of the main characteristics of contemporary Arabic poetry in general and Egyptian contemporary poetry in particular. Egyptian poets have tried to draw inspiration from myths in order to authenticate their works, as well as to speak more covered and literary and to represent their considered concepts with cryptic and symbolic expression. In this regard, the myth of Isis and Osiris with resurrection secret, again life, immortality and fertility is one of the most important myths of contemporary Egyptian poetry which has a significant and pivotal presence in the theme of their poetries and has helped them to illustrate their personal and non-personal concerns. In the active presence of these two mythical characters and their crucial role in representing concepts, the purpose of present study was to investigate how their presence and the ways of their recalling and using by three contemporary Egyptian poets, include "Amal Danghal", "Salah Abdol al-Sabour" and "Ahmad Abdol Al-Matta Hejazi" , using an analytical-descriptive method. It can be deduced that the mentioned poets have had a socio-political interpretation from the myth with their extensions and reflections and tried to provide approaches to overcome the various challenges the inclusion of these two characters in their lyrics. Therefore, the mentioned myth may testify the wishes and desires of its poets.

    Keywords: myth, Isis, Osiris, Egyptian poetry, socio-political interpretation