فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 28 (تابستان 1400)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 28 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طلعت الله یاری، کیوان دواتگران، مینا عبدی* صفحات 1-54

    پژوهش حاضر با هدف توصیف ارزیابی کم توانی از دیدگاه مددکاران اجتماعی با استفاده از طبقه بندی بین المللی عملکرد، ناتوانی و سلامت ICF  و با روش کیفی اجرا شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد چهارده نفر از مددکاران اجتماعی با تجربه و آشنا با ICF که به روش هدفمند و دردسترس انتخاب شدند، جمع آوری گردید ؛ سپس با روش تحلیل محتوای تماتیک و انطباق مفاهیم بدست آمده با ICF طبقه بندی شد . مفاهیم ابتدا در 16 مقوله اصلی شامل : کار و اشتغال، وضعیت اقتصادی، تعاملات و حمایتها، آموزش و تحصیل، مسکن و فضای داخل خانه، فضای خارج از منزل، سرپرستی و مراقبت، تحرک اجتماعی و حمل و نقل، نگرش ها و آداب و رسوم، امکانات و فنآوری، رسانه و ارتباطات جمعی، نظام تامین اجتماعی، فعالیت های داوطلبانه و مشارکت اجتماعی، تفریح و اوقات فراغت، خدمات درمانی و توانبخشی، شرایط اقلیمی و آب و هوایی طبقه بندی شده و زیر مقوله ها با 79 کد توصیفی ICF مطابقت داده شد که به 11 سرفصل ICF اشاره دارد : 6 سرفصل مربوط به فعالیتها و مشارکتها و 5 سرفصل مربوط به عوامل محیطی است. نتایج این پژوهش، ICF را بعنوان ابزاری مناسب برای ارزیابی کم توانی توسط مددکاران اجتماعی معرفی میکند .همچنین به مولفه های فعالیت ها و مشارکت ها و عوامل محیطی توجه بسیار شده است و نشان از رویکرد سیستماتیک در ارزیابی بعد اجتماعی کم توانی دارد. بنابراین ICF میتواند به بررسی سیستماتیک در مددکاری اجتماعی توانبخشی کمک شایان توجه نماید.

    کلیدواژگان: مددکاری اجتماعی، توانبخشی، کم توانی، طبقه بندی بین المللی عملکرد-ناتوانی و سلامت
  • اسماعیل نوروزی*، محمد عباس زاده صفحات 55-114

    داشتن فرزند معلول، بار روانی اجتماعی سنگینی بر خانواده وارد می کند و پدر به عنوان مدیر خانواده ، سنگینی این بار را بیشتر احساس می کند. هدف این پژوهش ، فهم تجربه زیسته پدران دارای فرزند معلول ذهنی با روش کیفی و با تکیه بر پدیدارشناسی تفسیری و نظریه پردازان مهمی همچون: هوسرل، هایدگر، مرلوپنتی، شوتس، فوکو، بوردیو و ون مانن است. روش نمونه گیری ، نمونه گیری هدفمند است که با بیست نفر از پدران دارای فرزند معلول ذهنی دارای پرونده در اداره بهزیستی شهرستان ، با در نظر گرفتن معیارهایی از جمله زندگی فرزند معلول در خانه و راضی به مصاحبه شدن و سایر معیارها، مصاحبه های عمیقی صورت گرفت. داده ها براساس هرمنوتیک مضاعف تحلیل و توصیفات متنی شرکت کنندگان به توصیفات ساختاری تبدیل شد.نتایج منجر به شناسایی یک مقوله مرکزی با عنوان بار پدر دارای فرزند معلول و سه مضمون اصلی بار معطوف به فرد، بار معطوف به خانواده و بار معطوف به اجتماع شد. یافته ها سرشار از تجارب منفی فردی وآسیب های روحی و روانی مانند استرس، اضطراب، افسردگی، سیری از زندگی، و تجارب خانوادگی همچون نامناسب بودن روابط با همسر و فرزندان، فرزندان باهم و تجارب اجتماعی مثل داغ های ننگ، انگ های اجتماعی، طرد و انزوای اجتماعی بود و از فشار سنگین بارمالی و اقتصادی حکایت داشت . توجه به تجربه زیسته پدران بجای مادران، نوآوری مهم این پژوهش بود. نتیجه این شد که تعامل همه ی بارها با یکدیگر ، فشار بار پدری را نیازمند حمایت و توجه می کند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی تفسیری، پدران دارای فرزند معلول، معلول ذهنی، تجارب زیسته، بارپدری
  • پریسا پیرخندان*، ستار پروین، فاطیما سیاهپور صفحات 115-158

    کار کودکان از آسیبهای اجتماعی مهم در جهان است. بسیاری از کودکان در شرایط بهره کشانه کار میکنند و مورد استثمار قرار میگیرند. در ایران تا کنون سیاستها و مداخلات در زمینه حذف کار کودک کارآمد نبوده. با توجه به تنوع و گستردگی انواع کار کودکان و آسیبهای آن، پژوهش حاضر تلاش کرده تا با گونه شناسی کار کودکان در شهر تهران، دسته ها و رده های فعالیت بهره کشانه کودکان و مسایل و پیامدهای ناشی از هر یک از انواع مشاغل بر کودکان را شناسایی کند تا از طریق شناخت درست به طرحریزی اقدامات لازم برای هر گونه شغلی کودکان در راستای کاهش و حذف کار کودکان کمک نماید.پژوهش به روش کیفی بوده و از طریق مطالعه اسنادی که در آن نمونه گیری به شیوه تعمدی و نظری بوده و نیز مصاحبه نیمه ساخت یافته با 15 نفر از مطلعین کلیدی حوزه کار کودکان انجام شده است. داده ها به شیوه تحلیل تماتیک تجزیه و تحلیل شده و درنهایت بر اساس یافته های پژوهش گونه های کار کودکان در هفت دسته شامل کار کارگاهی، دستفروشی، کار در خیابان، زباله گردی، تکدی گری، کار کودکان خیابانی و هم چنین کار پنهان کودکان سنخ بندی شده و مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش ضمن تایید پژوهشهای پیشین، تلاش دارد تا بر اساس یک رویکرد کل نگر به مسیله شناخت واقع بینانه کار کودک بپردازد. به گونه ای که این شناخت مبنای پژوهش ها و اقدامات علمی و عملی سیاست گذاران و نهادهای متولی سلامت و رفاه کودکان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کار کودک، کودک کار، کار بهره کشانه، آسیب اجتماعی، تهران
  • مسعود عالمی نیسی*، فاطمه یاوری صفحات 159-200

    طی سال-های اخیر سیاستهای جوان سازی جمعیت در ایران مورد توجه قرار گرفته است؛ اما دو دیدگاه متفاوت نسبت به تاثیر این سیاست نرخ اشتغال وجود دارد؛ یک عده افزایش جمعیت جوان را به علت عدم تعادل بین عرضه و تقاضا باعث افزایش بیکاری دانسته اند؛ و عده ایی دیگر معتقدند که چون نیروی جوان تحرک و جابه جایی بیشتری برای یافتن شغلی متناسب دارند؛ باعث افزایش فرصت های شغلی توسط شرکت ها جهت جذب نیروی جوان می شوند. لذا در این پژوهش با هدف«بررسی نقش اندازه جمعیت نسل ها بر روی اشتغال ایران» و با استفاده از روش تحلیل ثانویه، جامعه آماری را که شامل افراد در سن فعالیت به تفکیک گروه های سنی (19-15سال...،64-60سال) در طی بازه زمانی1395-1350در سطح کشور می باشد؛ با تکنیک تحلیل داده ها مورد بررسی قرار داده؛ و با کنترل متغیرهای مستقل اقتصادی، جمعیتی و اجتماعی-فرهنگی در پی پاسخ به این سوال هستیم که آیا با افزایش جمعیت یک نسل اشتغال آن نسل کاهش خواهد یافت یا خیر؟ یافته ها نشان داد پس از کنترل متغیرها، نه تنها رابطه ی معکوس بین جمعیت و اشتغال نسل ها وجود ندارد؛ بلکه در گروه های سنی 39- 35 سال، 44-40سال، 59-55 سال و 64-60 سال رابطه ی مستقیم و قوی و در سایر گروه های سنی رابطه ی معناداری مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: جمعیت نسل، اشتغال، نرخ ارز حقیقی، بودجه عمرانی تحقق یافته
  • ابوالفضل حسینی*، علی اکبر مجدی، زهرا خلیقی صفحات 201-226

    خشونت خانگی علیه مردان دارای پیامدهای کژکارکردی متعددی است که نه تنها فرد و خانواده را متاثر می سازد بلکه سطوح میانی و کلان جامعه را نیزتحت تاثیر خود قرار می دهد. تحقیق حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی اعمال خشونت خانگی زنان علیه مردان انجام شد. این تحقیق از نوع توصیفی-تبیینی بود که طی آن داده ها از میان زنان متاهل بین 18 تا 65 سال شهر مشهد در سال 1398 با حجم نمونه 394 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیزاز نرم افزارهای Spss و Amos استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین کلی خشونت خانگی علیه مردان در یک بازه 0 تا 100 به مقدار 16/18 بدست آمد و به طورکلی، 4/75 % مردان مورد خشونت کمی قرار گرفته، 3/21% متوسط و 3/3% نیز مورد خشونت شدید قرار گرفتند. همچنین در بین ابعاد خشونت، بیشترین میزان به بعد روانی (09/21) تعلق داشت. در بین متغیرهای مستقل، تجربه خشونت، مشاهده خشونت، احساس بی عدالتی و رضایت از زندگی اثر معناداری بر متغیروابسته داشتند که بیشترین تاثیر متعلق به تجربه خشونت (50/0) بود. بنابراین طبق یافته ها متغیرهای اجتماعی نقش مهمی در تسهیل رفتارخشونت آمیز علیه مردان داشتند، که نیازمندی های آموزشی را از طریق مدرسه، رسانه و خانواده ضرورت می بخشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی علیه مردان، تجربه خشونت، مشاهده خشونت، احساس بی عدالتی، رضایت از زندگی
  • نسترن زمردیان، حسین اکبری* صفحات 227-262

    روابط فرازناشویی یکی از آسیب های نهاد خانواده است که بشکل اساسی رابطه زوجین را تحت تاثیر قرار می دهد. علی رغم آنکه نگرش اعضای جامعه به روابط فرازناشویی و پیامدهای آن منفی است و این عمل بعنوان پدیده ای غیرقابل توجیه در نظر گرفته می شود اما امکان رخ دادن آن طی فرایندی هم برای مردان و هم زنان وجود دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی فرایند شکل گیری روابط فرازناشویی زوجین انجام گرفته است. روش تحقیق مطالعه حاضر براساس رویکرد کیفی و با استفاده از تکنیک مصاحبه روایتی بوده است. نمونه آماری مطالعه 20 نفر از افراد مراجعه کننده به دادگاه و دفاتر وکالت شهر مشهد و حجم نمونه بر اساس قاعده اشباع اطلاعاتی تعیین گردید.در تحلیل مصاحبه ها 13 مقوله اصلی و 39 مولفه استخراج شد. روابط بین مقولات محوری نشان داد که روابط فرازناشویی طی یک فرایند چهار مرحله ای ایجاد می شود. این مراحل شامل شرایط زمینه ای، شرایط علی، استراتژی ها و شرایط مداخله گر است که موجب گرایش به روابط فرازناشویی و در نهایت برقراری روابط فرازناشویی شده است. در نهایت مقوله هسته ای این پژوهش "تضعیف کدهای شرافتی در جامعه امروز" استخراج شد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، فرایند شکل گیری، شرایط ایجاد کننده، پیامدها
|
  • Talat Allahyari, Keivan Davatgaran, Mina Abdy * Pages 1-54

    The present research was performed using qualitative method to describe the assessment of disability from the perspective of social workers using the International Classification of functioning, Disability and Health (ICF). Data were collected through semi-structured interviews with fourteen experienced and knowledgeable social workers about ICF selected in a targeted and accessible manner, then were classified by thematic content analysis and adaptation of the obtained concepts to ICF. First the Concepts classified in 16 main categories including: work and employment, economic status, interactions and support, education and training, dwelling /housing and interior physicalspace, physical space outside the home, supervision and care, social mobility and transportation, attitudes and customs and culture, Welfare facilities and technology, media and mass communication, social security, social voluntarily activity and participation, leisure, health and rehabilitation services, climatic conditions; and The subcategories were matched with 79 ICF descriptive codes, that referring to 11 ICF headings: 6 headings are related to activities and participations and 5 headings are related to environmental factors. The results of this study introduce ICF as a suitable tool for assessing disability by social workers. Also much attention has been paid to the components of activities and participations and environmental factors and shows a systematic approach in assessing the social dimension of disability. Therefore, the ICF can assist to a systematic assessment in rehabilitation social work.

    Keywords: Social Work, Disability, Rehabilitation, International Classification of Functioning- Disability, Health
  • Esmaeil Norouzi *, Muhammad Abbaszadeh Pages 55-114

    Having disabled child among family, has heavy mental and social burden on this family. father who is the head of the family and as direct responsible, feels this burden some more than others. The aim of this study is understanding the lived experience of fathers with mentally disabled children with qualitative method and relying on interpretive phenomenology and its important theorists such as: Husserl, Heidegger, Merleau-Penty, Schutz, Foucault, Bourdieu and Van Manen. Sampling procedure is an aimed sampling which careful interviews with twenty fathers who had disabled child and were under supporting of welfare department in the city by supposing criteria such as wing with disabled child at home , satisfied with being interviewed and other criteria ware conducted. The data ware analyzed based on double hermeneutics and the participants textual descriptions transformed into structural descriptions. The results led to recognizing of central category named responsibility of father having disabled child and three main contents inclined responsibility to persons, family and society. The findings consisted of negative individual experience , psychological and mental injuries including stress, anxiety, depression, life Satiety, family experience such as having inappropriate relationship with wife and children, being children with together, social experience including stigma, social exclusion and isolation, heavy pressure of Finance and economy. Attention to the lived experience of fathers instead of mothers was an important innovation of this research. The result was that the interaction of all times with each other requires the pressure of the father's burden of support and attention

    Keywords: interpretive phenomenology, fathers with disabled child, mentally disabled, life experiences, welfare department
  • Parisa Pirkhandan *, Sattar Parvin, Fatima Siahpour Pages 115-158

    Child labour is one of the most important social harm in the world. Many children are working in exploitative conditions and are exploited. In Iran, policies and interventions to eliminate child labour have not been very effective so far. Therefore, considering the diversity and extent of child labour and injuries caused by forced labour on them, the present study has tried to identify the types of child labour in Tehran, categories and occupations of child exploitation and identify the issues and consequences of each type of labour for children; so that through proper knowledge, we can help plan the necessary measures for any child job in order to reduce and eliminate child labour. A qualitative study has used in this research. We used semi-structured, in-depth interviews with 15 key informants in the field of child labour to gather the data. Also, we studied documents which were sampling done intentionally and theoretically. A thematic analysis was used in this study and finally, we reached seven main themes: Workshop work, Peddling, Street services, Barbage gathering, Begging, House working and Delinquencies. In conclusion, results try to get a realistic cognition of child labour based on a holistic approach. We hope this knowledge use as the basis of research and scientific and practical actions of policymakers and institutions in charge of children's health and welfare.

    Keywords: child labour, Exploitative work . social problem, Tehran
  • Fatemeh Yavari Pages 159-200

    In recent years population rejuvenation policies in Iran have been considered; But there are two different perspectives on the impact of this policies; Some have blamed rising youth unemployment for rising labor imbalances and others believe that because young people have more mobility to find a suitable jobs, it results into companies' job opportunities increasing to attract young people. Therefore in this study, with the aim of "examining the effect of cohort size on the employment rate in Iran" and using the secondary analysis method, a statistical population that includes people of working age by age groups (15-19 ..., 64-60 years) during the period of 1350-1395 in the country; Data analysis technique; And by controlling the independent economic, demographic and socio-cultural variables, we seek to answer the question of whether the employment of that generation will decrease with the increase of the population of one generation or not. The findings show that after controlling for variables, not only is there no inverse relationship between population and generational employment; Rather, there is no direct and strong relationship between the age groups of 35-39 years, 40-44 years, 55-59 years and 64-60 years, and no significant relationship is observed in other age groups.

    Keywords: cohort size, Employment, Real Exchange Rate, realized construction budget
  • Abolfazl Hosseini *, AliAkbar Majdi, Zahra Khalighi Pages 201-226

    Domestic violence against men has several dysfunctional consequences that affect not only the individual and the family, but also the middle and upper levels of society. The aim of this study was to study domestic violence against men under sociological explanation. This was a descriptive-explanatory study in which data were collected from married women between 18 and 65 years old in Mashhad in 1398 with a sample size of 394 people by multi-stage cluster sampling. Spss and Amos softwares were used to analyze the data.The results showed that the overall average of domestic violence against men in a range of 0 to 100 was 18.16, and in general, 75.4% of men were slightly abused, 21.3% were moderately abused and 3.3% were severely abused. Also, among the dimensions of violence, the highest amount belonged to the psychological dimension (Mean: 21/09). Among the independent variables, experience of violence, observation of violence, feeling of injustice and life satisfaction had a significant effect (P <0.01) on domestic violence against men, which the most impact belonged to the experience of violence (Beta = 0.50, P <0.01). Social variables played an important role in facilitating violent behavior against men, which necessitates educational needs through school, media and family

    Keywords: Domestic Violence Against Men, Experience of Violence, Observing Violence, Feeling Injustice, Life Satisfaction
  • Nastaran Zomorodian, Hossein Akbari * Pages 227-262

    Extramarital affairs are one of the harms of the family institution that fundamentally affects the couple's relationship. this study aimed to identify the process of formation of extramarital relationships between couples. The research method of the present study was based on a qualitative approach and using the narrative interview technique. The statistical sample of the study was 20 people who referred to the court and law offices of Mashhad and the sample size was determined based on the information saturation rule.In the analysis of interviews, 13 main categories and 39 subcategories were extracted. The relationships between the main categories showed that extramarital relationships are created through a four-step process. These stages include contextual conditions, causal conditions, strategies, and intervening conditions that have led to the tendency to extramarital relationships and, ultimately, the establishment of extramarital relationships. Finally, the core category of this research was "weakening the codes of honor in today's society."

    Keywords: Extramarital affairs, formation process, causal conditions, consequences