فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد رهنما، احسان کامرانی، اصغر عبدلی*، هادی رئیسی، ابولفضل ناجی صفحات 1-10
    این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات زیستی تولید مثل ماهی کلمهcaspicus)  Rutilus rutilus) دریای خزر انجام شد. صید بصورت ماهیانه از دی ماه 1394 تا شهریور ماه 1395 در صیدگاه های استان گلستان صورت گرفت. بطور کلی 200 قطعه ماهی کلمه برای بررسی تولید مثلی از منطقه مورد مطالعه صید شد. در این تحقیق فراوانی طول کل ماهیان 5/1±6/16 میلیمتر و فراوانی وزنی آن ها 6/33±7/89 گرم به دست آمد. بیشترین میانگین  قطر تخمک ماهی کلمه مربوط به سن 4 سال با 1/0±17/1 میلیمتر و کمترین قطر تخمک  مربوط به سن 2 سال  با 15/0±91/ 0 میلیمتر بود. شاخص رسیدگی جنسی GSI برای جنس ماده ماهی کلمه از حداقل 5/0 تا حداکثر 19/0 متغیر بوده وتنزل یا شکست منحنی ازآخر اسفند شروع و در طول فروردین ماه کاهش یافت. زمان تخمریزی از اواخر اسفند ماه آغاز و تا اواسط بهار ادامه داشته است. همچنین میانگین هماوری مطلق ماهی کلمه معادل 7/11914 عدد تخم بوده است. میانگین طول بلوغ  50 درصد  جمعیت ماهی کلمه ماده، معادل 138 میلیمتر بوده و میانگین طول بلوغ  50 درصد  جمعیت ماهی کلمه نر معادل 125 میلیمتر بود.  بررسی رابطه طول و وزن با هم آوری مطلق نشانگر وجود روابط خطی بین طول چنگالی و وزن کل با هماوری می باشد که نتایج آزمون هماوری با فاکتورهای طول و وزن از طریق تست پیرسون نشان داد که این روابط معنی دار هستند (05/0P<).
    کلیدواژگان: ماهی کلمه، تخم ریزی، هماوری مطلق، دریای خزر
  • سیده سارا جعفری کناری*، رسول قربانی، حمیدرضا رضایی، رحمت الله ندافی، حدیث کشیری، فرانسوآ پومپنون صفحات 11-20

    اثبات وجود گونه در مناطق مختلف می تواند برای مطالعه ردیابی الگوی مهاجرتی گونه مفید باشد. استفاده از روش های غیرتهاجمی مانند eDNA می تواند در ردیابی و پراکنش و بهبود مدیریت منابع آبی و گونه ها تاثیر بسزایی داشته باشد. در این مطالعه 15 نمونه آب از مناطق مختلف حوضه جنوبی دریای خزر گرفته شد. برای جداسازی DNA از آب، نانوذرات مغناطیسی با پوشش سیلیس اصلاح شده با آمین استفاده شد. در این مطالعه برای اولین بار از روش مگنت های آمینه برای جداسازی DNA محیطی از یک نمونه آب استفاده شد. DNA سه نمونه آب از خروجی آب مرکز تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا رنگین کمان در رودخانه تجن ساری،نمونه آب از قفس ماهیان آزاد در نوشهر و نمونه آب از اطراف قفس پرورشی ماهی آزاد خزر در تنکابن بدرستی استخراج شد و موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد نمونه شماره 1 در کلید قزل آلا رنگین کمان و همچنین نمونه شماره 2 و 3 در کلید ماهی آزاد دریای خزر قرار گرفتند،  که نشان دهنده این است که گونه ها به درستی با نانوذرات مغناطیسی سلیکاته آمینه جداشده اند و حضورشان در پیکره آبی توسط  DNA محیطی تثبیت شده است.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، DNA محیطی، اثبات گونه، حوضه جنوبی خزر
  • مجتبی ورزیده، حسین رحمانی*، خسرو جانی خلیلی صفحات 21-30
    در این مطالعه برخی پارامترهای پویایی شناسی جمعیت ماهی خیاطه Alburnoides eichwaldii در دریاچه سد شهید رجایی ساری، در چهار فصل (1394 و 1395) انجام شد. 226 قطعه ماهی خیاطه به وسیله تور گوش گیر صید شده که در 5 گروه سنی +0 تا +4 ساله قرار داشته که گروه سنی +2 ساله در هر دو جنس نر و ماده دارای بیش ترین فراوانی بود. نسبت جنسی نر به ماده 17/3 :1 به دست آمد که نشان دهنده غالبیت جنس ماده بوده است (05/0P<، 84/60χ2=). ماهیان صید شده در محدوده طولی 62 تا 131 میلی متر و محدوده وزنی 59/2 تا 46/30 گرم بودند. در کل جمعیت، اندازه طول و وزن ماده ها به مراتب بیش تر از نرها بوده است (05/0P<). الگوی رشد با توجه به مقدار شیب خط رگرسیونی بین طول و وزن و براساس معادله رشد پایولی، برای هر دو جنس نر و ماده و کل جمعیت آلومتریک مثبت محاسبه شد. معادله رشد برتالانفی برای جنس نر و ماده به ترتیب   و   محاسبه شد که مقدار عددی طول بی نهایت در جنس ماده بیش تر از نر بوده است. میزان فاکتور وضعیت در جنس های نر و ماده تقریبا با هم برابر بود (p>0.05). میانگین هماوری مطلق و نسبی نمونه های بالغ جنس ماده به ترتیب برابر 04/1048±53/2690 و 54/98±99/192 بوده و میانگین قطر تخمک 21/0±86/0 میلی متر به دست آمد. بررسی شاخص تغذیه ای تمایل این گونه به گوشت خواری را نشان داد. نتایج نشان داد که پس از گذشت حدود 15 سال از احداث سد شهید رجایی، بسیاری از پارامترهای پویایی شناسی جمعیت دریاچه ای بهتر از جمعیت رودخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی خیاطه، سد شهید رجایی، پویایی شناسی
  • سید مرتضی حسینی*، اسمعیل پقه، عباسعلی آقایی مقدم، فاطمه حسین پور دلاور، محمود حافظیه، منصور شریفیان صفحات 31-40
    هدف از این تحقیق بررسی اثر افزودن اسید لاکتیک به جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان بر شاخصهای رشد، فعالیت آنزیمهای گوارشی و فلور میکروبی دستگاه گوارش ماهی بود. به این منظور 4 جیره غذایی حاوی 0، 5، 10 و 20 گرم اسید لاکتیک در کیلوگرم جیره ساخته شد. 180 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی حدود 100 گرم در 12 مخزن پلاستیکی 150 لیتری ذخیره سازی شده و به مدت 8 هفته با هر یک از جیره های فوق تغذیه شدند (سه مخزن برای هر جیره) . نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در شاخصهای رشد و بقا بین تیمارهای مختلف وجود نداشت (05/0 P>). بیشترین میزان فعالیت آنزیم پپسین معده در سطح 10 و 20 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). بیشترین فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز  در سطح 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). فعالیت لیپاز در تیمار شاهد و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشابه و به طور معنی داری بالاتر از تیمارهای 5 و 20 گرم اسید لاکتیک در جیره بود (05/0 P<). فعالیت پروتیاز روده در تیمار 5 و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره نسبت به تمیار شاهد بالاتر بود و بالاترین فعالیت مربوط به 10 گرم اسید لاکتیک بود (05/0 P<). تیمار 20 گرم اسید لاکتیک در جیره، فعالیت پروتیاز پایین تری نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0 P<). بیشترین تعداد کل باکتری های روده ای در سطح 5 و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). تعداد باکتریهای اسید لاکتیک روده در تیمارهای اسید لاکتیک به طور معنی داری از تیمار شاهد بیشتر بود (05/0 P<). بالاترین تعداد باکتری های اسید لاکتیک در تیمار 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). بر اساس نتایج، افزودن اسید لاکتیک به جیره قزل آلای رنگین کمان اثری بر رشد ندارد، اگرچه منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای گوارشی می شود. با این حال، افزودن 10 گرم در کیلوگرم اسید لاکتیک در جیره منجر به افزایش باکتریهای اسید لاکیتیک روده ماهی می شود که می تواند باعث افزایش ایمنی ماهی شود.
    کلیدواژگان: تغذیه، جیره غذایی، اسید آلی، پرورش، دستگاه گوارش
  • مجید محمدنژاد* صفحات 41-50
    این تحقیق به منظور بررسی بهترین دوز هورمون اوالین در تکثیر مصنوعی ماهی مولد ماده کپوردریایی در بهار سال 1400 در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان استخوانی مرکز سیجوال در بندرترکمن استان گلستان انجام پذیرفت. تعداد 12 عدد ماهی ماده بالغ کپوردریایی با وزن متوسط 58/312±46/1750 گرم تحت تزریق دوزهای 4/0، 5/0، 6/0 و 7/0 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن هورمون اوالین قرار گرفتند. نمونه گیری از خون ماهیان در دو مرحله صورت پذیرفت. مرحله اول قبل از تزریق و مرحله دوم 12-10 ساعت بعد از تزریق بود. نتایج بررسی شاخص های خونشناسی نشان داد که تزریق دوزهای مختلف هورمون اوالین بر تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، هموگلوبین ،MCV ، MCH و MCHC هیچ تاثیری ندارد (P> 0.05). اما باعث کاهش میزان هماتوکریت و گرانولوسیت و افزایش مونوسیت می گردد (P< 0.05). در نتایج بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی نیز میزان گلوکز و کورتیزول در تمامی تیمارها افزایش و میزان تری گلیسرید، کلسترول، پروتیین کل، آلبومین، کلسیم، پتاسیم و سدیم در تمامی تیمارها کاهش یافته است (P< 0.05). همچنین نتایج بررسی هورمون های استروییدی نشان داد که با تزریق دوزهای مختلف هورمون اوالین میزان هورمونهای تستوسترون، استرادیول و پروژسترون در تمامی تیمارها دچار افزایش می گردد (P< 0.05). نتایج این بررسی نشان داد که دوزهای 6/0 و 7/0 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن بهترین تاثیر را بر شاخصهای خونی و هورمونهای استروییدی مورد مطالعه در کپوردریایی ماده داشته اند اما پیشنهاد می گردد برای حداکثر بازدهی و صرفه اقتصادی از دوز 6/0 میلی لیتر بر کیلوگرم برای تکثیر مولدین کپور استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مولدماده، ماهی کپوردریایی، هورمون اوالین، خونشناسی، هورمونهای جنسی
  • سپیده غنی، روح الله شیخ ویسی*، پریا هوشمند، وحید زمانی، محسن برخوردار، اسماعیل زارع مهرابادی، پدرام حاتمی، علیرضا کشیری، یلدا علیزاده، سارا والی، فائزه ساداتی، منیره سهلی صفحات 48-54

    وجود نانوذرات بر وضعیت فیزیولوژیک ماهیان اثر گذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی ماهیان می شود، از این رو استفاده از محرک های ایمنی نظیر ملاس بسیار ضروری به نظر می رسد. تعداد 250 بچه ماهی کپور معمولی به مدت 42 روز در چهار دسته، جیره فاقد ملاس (تیمار 1)، جیره حاوی 5/0 درصد ملاس (تیمار 2)، جیره حاوی 1 درصد ملاس (تیمار3) و جیره حاوی 2 درصد ملاس (تیمار 4) تقسیم شدند. سپس به هرکدام از گروه ها 50 درصد غلظت کشنده نانو آهن به مدت چهارده روز اضافه شد. بررسی های بافت شناسی ماهیان که در معرض ملاس و نانو ذرات آهن قرار داشتند، نشان دهنده بروز ناهنجاری های ساختاری در بافت کبد بود. به طوری که این تغییرات در مقایسه با بافت های گروه شاهد اختلاف بسیاری داشت. نتیجه گیری نهایی تحقیق حاضر نشان داد که تیمار نانوآهن منجر به بروز آسیب های بافتی در کبد کپور ماهیان گردید؛ اگرچه عارضه هیستوپاتولوژیک در تیمارهای ترکیب نانوآهن و ملاس نیز مشاهده شد، اما شدت آسیب ها با افزایش غلظت ملاس کاهش یافت. به نظر می رسد اثر گذاری منفی نانوذرات آهن بر بافت کبد کپور معمولی توسط ملاس به حداقل رسیده است.

    کلیدواژگان: بهبود مقاومت، آبزی، نانو ذرات فلزی، ملاس
  • عبدالعزیز خدمت کن، بهروز محمدزاده*، محمد قلی زاده، علی کاظمی صفحات 55-64

    در تحقیق حاضرتجمع فلزات آلومینیوم، وانادیوم و قلع و ارزیابی خطر سلامت آنها ناشی از مصرف سه گونه ماهی کوتر ساده (Sphyraena jelloo)، گوارزیم دم رشته ای (Nemipteru japonicus) و کوپر (Argyrops spinifer) مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان از اسکله صیادی جفره بوشهر صید شدند و پس از آماده سازی، غلظت فلزات سنگین آلومینیوم، وانادیوم و قلع در عضله تعیین گردید. غلظت فلزات سنگین با استاندارد سازمان جهانی بهداشت مقایسه شد. شاخص پتانسیل خطر، جذب روزانه و هفتگی تعیین شده و در پایان حدمجاز مصرف روزانه ماهیان برای بزرگسالان و کودکان محاسبه شد. بر اساس نتایج، غلظت آلومینیوم در عضله هر سه گونه (65/19 تا 44/34 میکروگرم در گرم) از استاندارد سازمان جهانی بهداشت بالاتر بود. شاخص پتانسیل خطر آلومینیوم در همه گونه ها و هر دو گروه سنی و قلع در کوپر در هر دو گروه سنی بالاتر از یک بود. جذب روزانه آلومینیوم در کوپر (31/16 میکروگرم در روز) و گوارزیم دم رشته ای (41/11 میکروگرم در روز) از میزان جذب مجاز قابل تحمل موقت روزانه بالاتر بود. بالاترین و پایین ترین حد مجاز مصرف به ترتیب مربوط به وانادیوم در کوتر ساده و برای بزرگسالان (65/4 کیلوگرم در روز) و  آلومینیوم در کوپر و گوارزیم دم رشته ای برای کودکان (0004/0 کیلوگرم در روز) بود. در مجموع با توجه به تجمع بالای آلومینیوم در عضله هر سه ماهی توصیه می شود به منظور ممانعت از بروز اثرات نامطلوب غیرسرطانی در مصرف کنندگان در طولانی مدت، محدودیت مصرف ماهیان مورد مطالعه بر اساس غلظت آلومینیوم برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، بوشهر، فلزات سنگین، حدود مصرف
  • عرفان برارزادآرایی، حامد پاکنژاد*، علی اکبر هدایتی، رقیه صفری، عباسعلی حاجی بگلو صفحات 64-76

    هدف از این تحقیق بررسی اثرات تحت کشنده کلرید سرب بر شاخص های خونی، آنزیم های کبدی و بیان ژن سیتوکروم P450 در ماهی کپورمعمولی بود. به این منظور 80 قطعه بچه ماهیان کپور با میانگین وزنی33/0± 7 گرم تهیه و در 3 تیمار و یک گروه شاهد در معرض غلظت های موثر (05/0، 15/0 و 25/0 میلی گرم بر لیتر) سمیت تحت کشنده به مدت 14 روز قرار گرفتند و در انتهای دوره نمونه برداری به صورت تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان آنزیم AST و ALT به صورت معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0P<). میزان آنزیم ALP به صورت معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0 p<). نتایج آزمایش خون شناسی نشان داد که میزان گلبول سفید، هماتوکریت و هموگلوبین با افزایش غلظت کلریدسرب تغییر معنی داری نسبت به گروه شاهد نداشتند؛ ولی دارای روند ناچیز افزایشی نسبت به گروه شاهد بودند (05/0<p). همچنین، میزان گلبول قرمز، منوسیت، پروتیین کل و ایمونوگلوبولین سرم به صورت معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافتند (05/0p<). میزان لنفوسیت، بازوفیل و پروتیین کل موکوس به صورت معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری را نشان داد (05/0p<). میزان لیزوزیم موکوس نسبت به گروه شاهد دارای روند ناچیز کاهشی بود اگرچه که معنی دار نبود (05/0<p). میزان بیان ژن P450 در کبد و آبشش به صورت معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0p>). در این مطالعه بیان نسبی ژن سیتوکروم P450 به طور معنی داری در بافت کبد از بافت آبشش بالاتر بود (05/<0p) به طور کلی مشخص گردید که کلریدسرب دارای آثار مخربی بر کبد ماهی کپورمعمولی است.

    کلیدواژگان: ماهی کپورمعمولی، آسپارتات ترانس آمیناز، آلانین ترانس آمیناز، کلریدسرب، سیتوکروم P450
|
  • Behzad Rahnama, Ehsan Kamrani, Asghar Abdoli*, Hadi Raeesi, Abolfazl Naji Pages 1-10
    This research was carried out with the aim of investigating the biological reproduction of fish retrieval in the Caspian Sea. Each Month catches were carried from Golestan province from December 2015 to September 2016. In total, 200 pieces of fish were caught to study reproductive production in the study area. In this research, the total length of the fish was 16.6 ± 1.5 mm and the frequency of weight was 89.7 ± 33.6 g. The maximum mean diameter of the egg was at the age of 4 years with the diameter of 1.17 ± 0.1 mm and the minimum diameter of the oocytes was 2 years old at 0.91 ± 0.15 mm. The GSI sexual health index varies from 0.09 to 0.19 for the female fish, and from the beginning of March and during the month of April we ham still the decrease. However, the spawning time began in late March and continued until mid-spring. Also, the mean absolute fecundity of the fish was 11,911.71 egg.The average maturity of 50% of the fish population was 138 mm and the mean age of puberty was 50% of the word of the word was equal to 125 mm. By examining the relationship between length and weight with Fecundity, there was a linear relationship between fork length and total weight with the Fecundity. The results of the Fecundity test with length and weight factors were found to be significant in Pearson test (P <0.05
    Keywords: spawning, Fecundity, Caspian Sea
  • Sara Jafari Kenari*, Rasul Ghorbani, Hamidreza Rezaei, Rahmatola Naddafi, Hadis Kashiri, Francois Pompanon Pages 11-20

    Proof of species existence in different regions can be useful for studying the migration pattern of the species. The use of non-invasive methods such as eDNA can be very effective in tracking and dispersing and improving the management of water resources and species. In this study, 15 water samples were taken from different areas of the southern Caspian Sea basin. Amino-modified silica-coated magnetic nanoparticles were used to separate DNA from water. In this study, for the first time, the amino magnet method was used to separate environmental DNA from a water sample. DNA of three water samples were properly extracted ,from the water output of Oncorhynchus mykiss farm in Tajan river  in Sari, water samples from salmon cages in Nowshahr and water samples from around Caspian salmon farming cages in Tonekabon were properly examined. The results showed that sample No. 1 was located in the rainbow trout clad and samples No. 2 and 3 were located in the Caspian Sea salmon clad, indicating that the species were properly isolated with amino silicate magnetic nanoparticles and their presence in the aqueous body was confirmed by environmental DNA.

    Keywords: Magnetic nanoparticles, environmental DNA, Species proof, Southern Caspian Basin
  • Mojtaba Varzideh, Hossein Rahmani*, Khosrow Janikhalili Pages 21-30
    In this study of the some parameters of population dynamics of spirlin (Alburnoides eichwaldii) was performed in reservoir of Shahid Rajaii dam in four seasons. 226 specimens were caught by gill nets, were in 5 age groups 0+ to 4+ years that, 2-year-olds were prevailing in both sexes. The sex ratio of males to females were 1:3.17, that, indicates the predominance of the female sex (p<0.05, χ2=60.84). Specimens ranged from 62 to 131 mm in length and 2.59 to 30.46 gr in weight. In overall, the length and weight of the females was higher than males (p<0.05). The growth pattern was calculated as positive allometric according to the slope of the regression line between length and weight and based on the Pauly growth equation. The Von Bertalanffy growth equations for males and females were calculated respectively   and   that the infinity length in females was more than males. The condition factor almost was equal in both sexes (p>0.05). The average absolute and relative fecundity were 2690±1048 and 193±98 respectively. The average of female egg diameter was 0.86 ±0.21 mm in this study. Examination of the nutritional index showed the tendency of this species to eat carnivores. After 15 years of the formation of the lake, the view of many dynamic parameters of Alburnoides eichwaldii in reservoir better than river.
    Keywords: Alburnoides eichwaldii, Shahid Rajaii dam, population dynamics
  • Seyyed Morteza Hoseini*, Esmaeil Pagheh, Abbasali Aghaei Moghaddam, Fatemeh Hosseinpour Delavar, Mahmoud Hafezieh, Mansour Sharifian Pages 31-40
    The aim of this study was to investigate the effect of adding lactic acid to the diet of rainbow trout on growth indices, activity of digestive enzymes and microbial flora of the fish gastrointestinal tract. For this purpose, 4 diets containing 0, 5, 10 and 20 g of lactic acid per kg of diet were made and each diet was offered to fish in three replications for 8 weeks. The results showed that there was no significant difference in growth and survival indices between different treatments (P> 0.05). The highest activity of gastric pepsin enzyme was observed at the level of 10 and 20 g of lactic acid in the diet (P <0.05). The highest alpha-amylase activity was observed at the level of 10 g of lactic acid in the diet (P <0.05). Lipase activity in the control treatment and 10 g of lactic acid in the diet was similar and significantly higher than the treatments of 5 and 20 g of lactic acid in the diet (P <0.05). Intestinal protease activity in treatments of 5 and 10 g of lactic acid in the diet was higher than the control treatment and the highest activity was related to 10 g of lactic acid (P <0.05). Treatment of 20 g of lactic acid in the diet had lower protease activity than the control treatment (P <0.05). The highest number of total intestinal bacteria was observed at the level of 5 and 10 g of lactic acid in the diet (P <0.05). The number of intestinal lactic acid bacteria in lactic acid treatments was significantly higher than the control treatment (P <0.05). The highest number of lactic acid bacteria was observed in the treatment of 10 g of lactic acid in the diet (P <0.05). According to the results, the addition of lactic acid to the rainbow trout diet has no effect on growth, although it does increase the activity of digestive enzymes. However, adding 10 g / kg of lactic acid leads to an increase in lactic acid bacteria in the gut of the fish.
    Keywords: nutrition, diet, organic acid, rearing, gastrointestinal tract
  • Majid Mohammad Nejad* Pages 41-50
    This study was performed to evaluate the best dose of Ovulin hormone in artificial reproduction of female sea carp broodstocks in the spring of 2021 in the bone reproduction and breeding center of Sijual in Bandar-e-Turkmen, Golestan province. 12 adult female sea carp with an average weight of 1750.46 ± 312.58 g were injected at doses of 0.4, 0.5, 0.6 and 0.7 ml / kg body weight of Ovulin hormone. Blood samples were taken from fish in two stages. The first stage was before injection and the second stage was 12-12 hours after injection. The results of hematological indices showed that injection of different doses of Ovulin hormone had no effect on the number of red blood cells, white blood cells, hemoglobin, MCV, MCH and MCHC (P> 0.05). But decreases hematocrit and granulocytes and increases monocytes (P <0.05). The results of biochemical factors showed the amount of glucose and cortisol increased in all treatments and the amount of triglyceride, cholesterol, total protein, albumin, calcium, potassium and sodium decreased in all treatments (P <0.05). Also, the results of steroid hormone analysis showed that by injecting different doses of Ovulin hormone, the amount of testosterone, estradiol and progesterone in all treatments increases (P <0.05). The results of this study showed that doses of 0.6 and 0.7 ml / kg body weight had the best effect on blood indices and steroid hormones studied in female sea carp. However, it is suggested that for maximum efficiency and economic efficiency, a dose of 0.6 ml / kg be used to female sea carp broodstocks.
    Keywords: Female Broodstocks, Sea Carp, Ovulin Hormone, Hematology, Sex Hormones
  • Sepide Ghani, Rouhollah Sheikh Veisi*, Paria Houshmand, Wahid Zamani, Mohsen Barkhordar, Esmaeil Zare, Pedram Hatami, Alireza Kashiri, Yalda Alizadeh, Sara Vali, Faeze Sadati, Monire Sahli Pages 48-54

    The presence of nanoparticles affects the physiological condition of fish and reduces the immune function of fish, so the use of immune stimulants such as molasses is very important. 250 juveniles of common carp for 42 days in four categories: ration without molasses (treatment 1), ration containing 0.5% molasses (treatment 2), ration containing 1% molasses (treatment 3) and ration containing 2% molasses (Treatment 4) were divided. Then, 50% of the lethal concentration of nano-iron was added to each group for fourteen days. Histological studies of fish exposed to molasses and iron nanoparticles showed structural abnormalities in liver tissue. So that these changes were very different compared to the tissues of the control group. The final conclusion of the present study showed that nano-iron treatment led to tissue damage in carp liver; Although histopathological complication was also observed in the combination of nano-iron and molasses treatments, but the severity of injuries decreased with increasing molasses concentration. The negative effect of iron nanoparticles on normal carp liver tissue by molasses seems to be minimized.

    Keywords: Resistance, Aquatic, Improvement of resistance, Metal nanoparticles, Molasses
  • Abdulaziz Khedmatkon, Behrooz Mohammadzadeh*, Mohammad Gholizadeh, Ali Kazemi Pages 55-64

    In this research accumulation of Aluminum (Al), Vanadium (V), and Tin (Sn) and their health risk assessment due to consumption three fish species include Pickhandle Barracuda (Sphyraena jello), Japanese threadfin bream (Nemipteru japonicus), and King soldier bream (Argyrops spinifer) were investigated. Fish was harvested from Jofre in Bushehr afterward preparation, heavy metals concentration of Al, V and Sn in fish muscle were determinate.  Heavy metals concentration compared with standard of World Health Organization (WHO). Target Hazard Quotients (THQ), estimated daily intake (EDI) and estimated weekly intake (EWI) was determined, and in final Consumption Rate Limit (CRlim) was calculated. According to the results, Al concentration in all of the fish muscle (19.65 to 34.44 μger/ger) was more than standard of WHO. THQ of Al in three fish species and THQ of Sn in King soldier bream in two age category more than 1. EDI of Al in King soldier bream (16.31 μger/day) and Japanese threadfin bream (11.41 μger/day) more than Provisional Tolerable daily intake (PTDI). The highest and lowest of CRlim was related to V in Pickhandle Barracuda for adults (4.65 kg/day) and Al in King soldier bream and Japanese threadfin bream for children (0.0004 kg/day). In conclusion, according to the high accumulation of Al in all of fish species muscle, suggested that in order to prevention from undesirable non-carcinogenic in consumers during the long term, limitation of consumption investigated fish to be planning based on Al concentration.

    Keywords: Persion gulf, Bushrhr, Heavy metals, limit consumption
  • Hamed Bararzad, Hamed Paknejad*, Aliakbar Hedayati, Roghye Safari, Abbasali Hajibaglou Pages 64-76

    The aim of this study was to investigate the sub-lethal effects Lead Chloride (PbCl2) on blood indices, liver enzymes, cytochrome P450 gene expression in common carp. For this purpose, Fish with a mean weight of 7 33±0.33 g were prepared and divided into 3 treatments and a control group and exposed to effective concentrations (0.05, 0.15, 0.25 mg / l) of sublethal toxicity for a period of 14 days. At the end of the experiment, sampling was done randomly. The results showed that the level of AST and ALT enzymes significantly decreased compared to the control group (P<0.05) whileThe level of ALP increased significantly (P<0.05). The results of hematology test showed that the level of white blood cells, hematocrit and hemoglobin did not change significantly with increasing the concentration of lead chloride compared to the control group; but they had a slight upward trend compared to the control group (P <0.05). Also, the amount of red blood cells, monocytes, total protein and serum immunoglobulin decreased significantly compared to the control group (P <0.05). Levels of lymphocytes, basophils and total mucus protein increased significantly compared to the control group (P <0.05). Mucus lysozyme had a slight decreasing trend compared to the control group but had no significant effect (P <0.05). The expression of P450 gene in liver and gills increased significantly compared to the control group (P> 0.05). In this study, the relative expression of cytochrome P450 gene in liver tissue was significantly higher than gill tissue (P <0.05). In general, it was found that lead chloride has destructive effects on the liver of common carp.

    Keywords: Common carp, Aspartate transaminase, Alanin transaminasem lead Chloride toxin, P450 gene