فهرست مطالب

تعالی بالینی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، تابستان 1401)

مجله تعالی بالینی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 5
|
  • غلامعلی پاشا، کیومرث خطیر پاشا*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 1-13

    در عصر حاضر مدیریت نوآوری در پیشبرد اهداف سازمانی یک ضرورت مسلم در نظام سلامت می باشد. ادامه و استمرار حیات سازمان ها از جمله دانشگاه ها منوط به نوآوری و فرهنگ یادگیری می باشد. مدیریت نوآوری به طور معنی داری معلول فرهنگ یادگیری است. مدیریت نوآوری فرآیندهای بین بخشی واحدهای مهم دانشگاه های علوم پزشکی را تحت تاثیر قرار می دهد. مدیریت نوآوری سنگ بنای اقتصاد دانش بنیان در عرصه آموزش عالی می باشد. براین اساس مطالعه حاضر با هدف مروری بر مدیریت نوآوری با نقش میانجی فرهنگ یادگیری در علوم پزشکی  پرداخته شده است. مطالعه حاضر یک مرور سیستماتیکی است که کلیدواژه ها براساس MESH تعیین و سپس جستجو در پایگاه های اطلاعاتی؛SID , Iran Medex, Pubmed, Google scholar ,Cochrane, Scopus, Web of Science   Uptodate, Magiran, انجام شد. نتایج جستجو و بررسی منجر به یافتن 98 مقاله که با همکاری نویسندگان مورد مطالعه و تحلیل موضوعی ابتدایی قرار گرفت در انتهای جستجو، تعداد 14 مقاله به دست آمد و در نهایت 11 مقاله که از معیارهای موضوعی و محتوایی و با هدف مطالعه مقاربت داشت وارد مطالعه مرور سیستماتیک شدند. پژوهش های مختلف نشان داد که شاخصه های مدیریت نوآوری با نقش میانجی فرهنگ یادگیری در خط مش و آینده نظام آموزش عالی سلامت تاثیرگذار می باشد و عواملی چون؛ سبک مدیریت آموزش، منابع انسانی، مشوق های سازمانی، فرهنگ سازمان، ظرفیت جذب، ساختار سازمان، روش های تدریس، منابع و امکانات را می توان جز مهمترین ابعاد مدیریت نوآوری شناسایی کرد. نتیجه مطالعه حاضر نشان داد که معیارهای مدیریت نوآوری با نقش میانجی فرهنگ یادگیری در آموزش عالی سلامت با تاکید بر اولویت های کشور یک اصل مهمی است که در تدوین سند آینده نگاری و نقشه راه تحقق مرجعیت در آموزش علوم پزشکی تاثیرگزار است و این امر می تواند چراغ راه مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی کشور باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت نوآوری، فرهنگ یادگیری، آموزش علوم پزشکی
  • روح الله شیرزادی*، حجت الله راجی، سید حسین میرلوحی صفحات 14-22

    پنومونی عبارت است از عفونت پارانشیم ریه که به دلیل جرم های  باکتریایی، ویروسی، قارچی ایجاد می شود در بعضی از موارد پنومونی باکتریال عفونت پیشرفت کرده باعث نکروز و تخریب ریه ها شده و در نهایت افیوژن پاراپنومونیک بوجود می آید. این افیوژن از گسترش التهاب و عفونت پلور یا عفونت در سایر نواحی مجاور پلور، مانند رتروفارنکس، مهره ها، شکم و فضاهای خلفی صفاقی، بوجود می آیند. در اوایل جریان افیوژن پاراپنومونیک، پلور ملتهب می شود و سپس به دلیل التهاب و آسیب به اندوتلیوم عروق نشت بعدی پروتیین ها، مایعات و لکوسیت ها به فضای پلور اتفاق افتاده، و به تدریج مایع داخل قفسه سینه افزایش پیدا می کند. افیوژن در زمان تشکیل، معمولا استریل با تعداد لکوسیت کم است. با گذشت زمان، باکتری ها به مایع هجوم می آورند و منجر به آمپیم می شوند. به وجود مایع چرکی شدید در حفره پلور آمپیم گفته می شود. هدف از این مطالعه  علت شناسی، تشخیص و درمان آمپیم در کودکان می باشد.

    کلیدواژگان: آمپیم، کودکان، بیماری ریوی، رویکرد درمانی، رویکرد تشخیصی
  • ندا اسماعیلی*، سمیه رستمی مسکوپایی، نیلا بهلولی اسکویی صفحات 23-33

    آموزش علوم بهداشتی و پزشکی در عصر حاضر نیازمند درمان می باشد زیرا آموزش درمان گرایانه نمی تواند به تنهایی بر اهداف عالی بهداشتی اثرگذار باشد بایستی بدنه آموزش نیز خود ترمیم گردد براین اساس مطالعه حاضر با هدف تحلیل راهبرد آموزش علوم پزشکی با رویکرد درمانی در امتداد درمان آموزش می باشد. مطالعه حاضر یک مطالعه مروری با جستجو در پایگاه داده های ISI Web of Knowledge,PubMed, Medline, Scopus و Google Scholar با کلیدواژه های؛ آموزش علوم پزشکی، آموزش درمانگر، درمان، پیشگیری، آموزش پیشگیرانه طی سال های 1995 تاکنون صورت گرفته است. به استناد مطالعات اندکی که در زمینه راهبردهای آموزش و درمان و یا متقابل آن صورت گرفته و جستجو هدفمند و تحلیل موضوع نتایج نشان داده است نمی توان اهداف آموزش علوم بهداشتی و پزشکی را همچنان به آموزش درمانگران موفق سوق داد بلکه بایستی در اهداف بازبینی و بازنویسی جدی صورت گیرد تا درمانگران که فارغ التحصیل می شوند خود با رویکرد آموزشی بدنه درمان را اصلاح و ترمیم نمایند و درمان با هدف آموزش پیشگیرانه را بکار ببرند شاید این استراتژی زمان بر و هزینه بر باشد اما در طولانی مدت درمان گران از رویکرد صرف درمان بیماران به پیشگیری و تغییر رفتار بهداشتی گروه هدف دست می یابد. ضمن اینکه تغییر رفتارهای بهداشتی در کوتاه مدت و بلندمدت سرمایه کلان بهداشتی است و سیاست گذاری های بهداشتی را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. در بحران همه گیر دنیا و در حین بروز بیماری های نوپدید و بازپدید بازنگری در برنامه آموزش علوم پزشکی جامعه نگر اهمیت وافری دارد و این مهم زمانی محقق خواهد یافت که درمان بر مبنای اصول اساسی بهداشتی و درمانی و در مسیر صحیح سلامت باشد.

    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، آموزش درمانگر، درمان، پیشگیری، آموزش پیشگیرانه
  • مصطفی اسفندیاری، محمدعلی حیدری گرجی*، مریم احمدی خطیر، علی صدرالهی صفحات 36-49

    رعایت اصول اخلاق در مراقبت پرستاری از سالمندان اهمیت ویژه ای دارد؛ اما میزان رعایت آن در محیط های بالینی متفاوت است. هدف این مطالعه، تعیین مولفه های مرتبط با اخلاق حرفه ای بالینی در مراقبت های پرستاری از سالمندان بود. در مطالعه مروری روایتی حاضر برای جستجوی مقالات، نمونه گیری از متون به روش مبتنی بر هدف و بر اساس سینتکس مناسب از پایگاه های اطلاعاتی و منابع بین المللی معتبر و در دسترس شامل Scopus, Web of Science, PubMed, ProQuest و بانک های اطلاعاتی فارسی شامل Irandoc, idml.research, Magiran, SID   با  کلید واژه های انگلیسی شامل Professional Ethics, Clinical Professional Ethics, Medical Ethics, Clinical Ethics, Professional Ethics and Elderly Care, Clinical Aging Care, Aging Nursing Care  بود. این کلید واژه ها در زبان فارسی شامل "اخلاق حرفه ای، اخلاق حرفه ای بالینی، اخلاق پزشکی، اخلاق بالینی، اخلاق حرفه ای و مراقبت از سالمندان، مراقبت های بالینی سالمندی، مراقبت های پرستاری سالمندی" بودند. کلیه مقالات از سال  2000 تا پایان سال 2020 میلادی که در زمینه اخلاق حرفه ای بالینی در مراقبت های پرستاری سالمندی منتشرشده بودند، وارد مطالعه شدند. پس از جستجو، 269 مقاله یافت شد که در نهایت 33 مقاله وارد مطالعه شد. پس از بررسی مطالعات دو طبقه اصلی و  9 زیر طبقه استخراج شد که شامل نگرش(عوامل دموگرافیک، عوامل اجتماعی، عوامل فیزیولوژیک بیمار، عوامل قانونی و توجهات اخلاقی) و عملکرد(حفظ حریم خصوصی، کرامت، خودمختاری و آموزش) بود. نتایج نگرش متوسط تا مثبتی به رعایت اخلاق حرفه ای در ارایه مراقبت های پرستاری سالمندان نشان داد و همچنین اکثر پرستاران مورد مطالعه از عملکرد اخلاقی متوسط برخوردار بودند. جهت بهبود نگرش و عملکرد اخلاقی در مراقبت پرستاری از سالمندان، باید گایدلاین های اخلاقی واضح، آموزش مداوم برای بهبود دانش و رفتارهای اخلاقی، و نیز سیستم یا برنامه حمایتی پرستاران ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستار، سالمند، نگرش
  • نادر گودرزی، فریده اشرف گنجویی*، علی زارعی، زهرا حاجی انزهایی صفحات 50-58

    مدیریت رسالت و هدف اصلی مدیران هر سازمان، استفاده موثر و بهینه از منابع و امکانات گوناگون سازمان چون؛ نیروی کار، سرمایه، مواد، انرژی و اطلاعات است از سوی دیگر هنگامی که سازمان ها فعالیت های نوآوری را ایجاد و توسعه می دهند، با عدم اطمینان و تغییرپذیری بیشتری در فرایند نوآوری مواجه می شوند و نیاز به کارکنان خلاقی دارند که انعطاف پذیر، ریسک پذیر و دارای تحمل عدم اطمینان و ابهام باشند؛ بنابراین، سازمان ها باید در اقدامات کارمندیابی بر این ویژگی ها تاکید بیشتری کنند. در تحقیق حاضر از مقالات چاپ شده، فارسی و انگلیسی و از سایت های معتبر علمی مختلف داخلی و خارجی؛  ,Science Direct  , Pro quest , SID , ISI, Scopus   Elsevierمربوط به 10 سال اخیر 2021-2011 جمع آوری و  با استفاده از کلیدواژه های مدیریت استعداد، نوآوری سازمانی، سازمان های ورزشی و سازمان های سلامت محور و معادل انگلیسی؛ Talent Management، Innovation، Health-Oriented Organizations،Sport Organization  مورد تحلیل قرار گرفت شد. در جستجوی اولیه 95 مقاله به دست آمد که پس از مطالعه عمیق عناوین و چکیده ها، تعداد 54 مقاله انتخاب گردید. در ادامه، 34 مقاله با بررسی محتوا و متن کامل مقاله انتخاب شدند که 26 مقاله واجد ویژگی ها و شاخص های مدنظر بوده اند. تحلیل این منابع اطلاعاتی بر مبنای آنالیز مروری و رویکرد کیفی بوده است. یافته ها نشان داد اکثر پژوهش ها مبین وجود ارتباط و تاثیر مثبت مدیریت استعداد و نوآوری بر رویکرد سازمانی و در نتیجه عملکرد سازمان های ورزشی بوده  همچنین سیر مدل های مورد بررسی تکوینی می باشد. با توجه به ابعاد و عناصر شکل دهنده هر مدل و ترکیب آن ها با هم، می توان متغیرهای کلیدی این مدل ها را در سازمان های سلامت محور مانند سازمان ورزش شهرداری شهر تهران جای داد. نتایج اکثر پژوهش ها مبین وجود ارتباط و تاثیر مثبت مدیریت استعداد بر نوآوری سازمانی و در نتیجه عملکرد سازمان های ورزشی بوده و در برخی دیگر از پژوهش ها، علاوه بر ارتباط موثر و مفید این متغیرها از سایر عوامل مانند ویژگی های دموگرافیک، مدیریت دانش، سرمایه سازمانی، هوشمندی سازمانی گزارش شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نوآوری، سازمان های ورزشی سلامت محور
|
  • Gholamali Pasha, Kiumars Khatirpasha*, Reza Uosefi Saeedabadi Pages 1-13

    Currently, innovation management in advancing organizational goals is an indisputable necessity in the health system. The survival of organizations, including universities, depends on innovation and a learning culture. Innovation management is significantly affected by the learning culture. Innovation management affects the inter-sectoral processes of important units of medical universities. Innovation management is the cornerstone of the knowledge-based economy in the higher education field. Therefore, the present study aimed at reviewing the innovation management with the mediating role of learning culture in medical sciences education. The present study was a systematic review in which the keywords were determined based on MESH and then searched in databases like SID, Iran Medex, Pubmed, Google scholar, Cochrane, Scopus, Web of Science Uptodate and Magiran. The search results led to the discovery of 98 articles that were studied by the authors through basic thematic analysis. At the end, 14 articles were obtained. Finally, 11 articles on thematic and content criteria with the aim of studying intercourse were included in the systematic review study. Various studies showed that the characteristics of innovation management with the mediating role of learning culture in the direction and future of higher health education system and factors such as education management style, human resources, organizational incentives, organizational culture, absorption capacity, structure Organization, teaching methods, resources and facilities can be identified as one of the most important aspects of innovation management. The results of the present study showed that innovation management criteria with the mediating role of learning culture in higher health education with emphasis on the country's priorities is an important principle that is effective in compiling a foresight document and roadmap for achieving authority in medical education. This could be a beacon for the National Center for Strategic Research in Medical Education.

    Keywords: Innovation Management, Learning Culture, Medical Science Education
  • Rohola Shirzadi*, Hojatolah Raji, Hosein Mirlohi Pages 14-22

    Pneumonia is an infection of the lung parenchyma caused by a bacterial, viral, or fungal infection. In some cases of bacterial pneumonia, the infection progresses and causes necrosis and destruction of the lungs, and finally parapneumonic effusion occurs. This effusion arise from the spread of pleural inflammation and infection, or infection in other areas adjacent to the pleura, such as the retropharynx, vertebrae, abdomen, and retroperitoneal spaces. In the beginning, parapneumonic effusion, the pleura becomes inflamed, and then, due to inflammation and damage to the vascular endothelium, proteins, fluids, and leukocytes leak into the pleural space, and the fluid inside the chest gradually increases. At the time of formation, the effusion is usually sterile with a low leukocyte count .Over time, bacteria invade the fluid and lead to empyema. The presence of severe purulent fluid in the pleural cavity is called empyema .The aim of this study is etiology, diagnosis and treatment of empyema in children.

    Keywords: Empyema, Pediatric, Diagnostic Approach, Therapeutic Approach
  • Neda Esmaeli*, Somayeh Rostami Maskopaii, Niila Bohloli Pages 23-33

    Education of health and medical sciences in this era needs treatment because therapeutic education alone cannot have an effect on high health goals. The body of education should also be repaired. Therefore, the present study aims to analyze the strategy of medical science education with a therapeutic approach along the treatment of education. The present study is a review study by searching the databases of ISI Web of Knowledge, PubMed, Medline, Scopus and Google Scholar with the keywords of medical science education, therapist education, treatment, prevention, preventive education during the years 1995 until now. Based on the few studies that have been carried out in the field of education and treatment strategies or their interactions, and the targeted search and analysis of the results have shown that the goals of health and medical science education cannot be pushed to the training of successful therapists. Rather, it should be revised and rewritten in order for graduate therapists to modify the body of treatment with an educational approach and apply treatment with the aim of preventive education. Maybe this strategy is time-consuming and expensive, but in the long run, therapists will achieve prevention from the approach of treating patients. In addition, changing health behaviors in the short and long term is a major health investment and will greatly affect health policies. In the pandemic crisis of the world and during the emergence and reappearance of new diseases, it is important to review the community-oriented medical science education program, and this will be realized when the treatment is based on the basic principles of health and treatment and is on the right path to health.

    Keywords: Medical Science Education, Therapist Education, Treatment, Prevention, Preventive Education
  • Mostafa Esfandiari, Mohammad-Ali Ali Heidari Gorji*, Maryam Ahmadi Khatir, Ali Sadrollahi Pages 36-49

    Respecting for ethics principles in nursing care of elderly is important; but the degree of compliance varies in clinical settings. This narrative review study aimed to review components of clinical professional ethics in nursing care of elderly. The search was conducted in a purpose-based method based on appropriate syntax from valid and available international databases and sources including Scopus, Web of Science, Pubmed, ProQuest and Persian databases or local sources including Irandoc, idml.research, Magiran, SID   between 2000 and 2020. The key words covered Professional Ethics, Clinical Professional Ethics, Medical Ethics, Clinical Ethics, Professional Ethics and Elderly Care, Clinical Aging Care, Aging Nursing Care. After searching databases and information sources, 269 articles were found. Of these, 33 articles were selected as most relevant to our objectives and were examined. By extracting the results of the studies, two main categories and 9 subcategories were extracted, which include attitude (demographic factors, social factors, physiological factors of the patient, legal factors and moral attention) and performance (privacy, integrity, autonomy and education). The results showed a moderate to positive attitude towards professional ethics in providing nursing care for the elderly and also most of the nurses studied had moderate moral performance. Providing nursing services with respect and attention to the elderly is achieved if the providers of these services have a proper attitude and ethical performance to their clients. Therefore, clear ethical guidelines, continuing education to improve ethical knowledge and behaviors, and a nursing support system or program must be established.

    Keywords: Attitude, Elderly, Nurse, Professional Ethics
  • Nader Goudarzi, Farideh Ashraf Ganjooei*, Ali Zarei, Zahra Haji Anzahaei Pages 50-58

    The mission of management and the main goal of managers of any organization is the effective and efficient use of various resources and facilities of the organization such as labor, capital, energy materials and information. On the other hand, when organizations create and develop innovation activities, Face more uncertainty and variability in the innovation process and need creative staff That Be flexible, risk-averse, and tolerant of uncertainty and ambiguity; therefore, organizations should be involved in hiring Emphasize these features more.  The recent twenty years articles were used in the Persian and English journals from databases in the Google Scholar, ProQuest, Elsevier, Pubmed, ISI (Web of Science), SID, Iran Medex and Scopus. The search for articles from the mentioned databases was mainly done using keywords; talent management, innovation and sport organization and health-oriented organizations. The process of selecting articles was based on this strategy: In the initial search, 94 articles were obtained, and after studying the titles and abstracts, 54 articles were selected. Following the research process, 34 articles were selected by reviewing the content and full text of the article, of which 26 articles had the necessary characteristics and were in accordance with the indicators and objectives of the study. The review analysis along with qualitative approach was used. The findings showed that Most studies have shown the relationship and positive effect of talent management and innovation on organizational approach and consequently the performance of sports organizations. Also, the course of the studied models is developmental. Considering the dimensions and elements of each model and their combination with each other, the key variables of these models can be placed in health-oriented organizations such as the Tehran Municipality Sports organization.

    Keywords: Talent Management Innovation, health-oriented organizations, Sports Organization, Review Research