فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شکرالله خواجوی*، محمدحسین قدیریان آرانی، زهره قدیریان آرانی، هاشم نصیری فر صفحات 7-28

    شرکت هایی که کیفیت اطلاعات حسابداری آن ها پایین است، به دلیل عدم دستیابی به سایر منابع تامین مالی، تمایل بیشتری به استفاده از اعتبار تجاری دارند. از طرفی، اطلاعات حسابداری و کیفیت آن از عواملی هستند که تصمیم گیری تامین کنندگان در خصوص اعطای اعتبار تجاری به شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. با وجود این، انتظار می رود زمانی که هزینه نقدشوندگی موجودی ها پایین باشد، تامین کنندگان به اطلاعات حسابداری مشتریان و کیفیت آن کمتر توجه کنند. بر این اساس، هدف مقاله حاضر بررسی رابطه کیفیت اطلاعات حسابداری و اعتبار تجاری و همچنین تاثیر هزینه نقدشوندگی موجودی ها بر این رابطه است. در پژوهش حاضر داده های 888 سال- شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391 تا 1398، برای تحلیل مورد استفاده قرار گرفت و از کیفیت اقلام تعهدی به عنوان سنجه کیفیت اطلاعات حسابداری استفاده شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش دو فرضیه تدوین و برای آزمون آنها، روش رگرسیون خطی چندمتغیره به کار گرفته شد. یافته های پژهش نشان می دهد، کیفیت اطلاعات حسابداری بر اعتبار تجاری تاثیر منفی دارد؛ همچنین، هزینه نقدشوندگی موجودی ها بر رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری و اعتبار تجاری اثرگذار نیست. بر اساس یافته های پژوهش چنین نتیجه گیری می شود که بین کیفیت اطلاعات حسابداری و اعتبار تجاری رابطه معکوس وجود دارد. به بیان دیگر، تمایل به دریافت اعتبار تجاری، با افزایش کیفیت اطلاعات کاهش می یابد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که اثر کیفیت اطلاعات حسابداری بر اعتبار تجاری، تحت تاثیر هزینه نقدشوندگی موجودی ها قرار نمی گیرد.

    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، کیفیت اطلاعات حسابداری، هزینه نقدشوندگی موجودی ها، کیفیت اقلام تعهدی
  • علیرضا نصیری فروزی، ساسان مهرانی*، محمد مرادی، علی رحمانی صفحات 29-75

    در این مقاله به بررسی امکان سنجی به کارگیری استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در واحدهای کوچک و متوسط از نظر چهار بعد ذی نفعان، ملاحظه فزونی منافع و هزینه ها، دامنه شمولیت و استراتژی های به کارگیری استانداردها پرداخته شده است. در این تحقیق از روش پژوهش کیفی و برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل تم استفاده شده است. در این راستا با 19 نفر از مدیران و شرکای موسسات حسابرسی و اعضای تدوین استاندارد سازمان حسابرسی که به روش گلوله برفی انتخاب شده اند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ضرورت به کارگیری این استانداردها از منظر ذی نفعان و ملاحظه فزونی منافع و هزینه ها، قابل توجیه است. همچنین از منظر دامنه شمولیت، معیارهای کمی (شامل تعداد کارکنان، درآمدعملیاتی و دارایی ها) و یک معیار کیفی دیگر (جدا کردن واحدهای کوچک و متوسط زیرمجموعه شرکت های بورسی) علاوه بر معیار کیفی هیات، در تعریف واحدهای کوچک و متوسط باید لحاظ گردد. در بخش استراتژی های به کارگیری نیز، استراتژی الزام و بومی سازی انتخاب شدند. همچنین یک رویکرد سه سطحی را می توان به عنوان چارچوبی جهت گزارشگری این واحدهای تجاری به کار گرفت.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در واحدهای کوچک و متوسط، استراتژی به کارگیری استانداردها، تعریف واحدهای کوچک و متوسط، ذی نفعان، ملاحظه فزونی منافع بر هزینه ها
  • سعید زمانی*، محسن میره کی صفحات 77-113

    مدیران به دلیل منافع شخصی و جلوگیری از نقض قراردادهای بدهی ممکن است اقدام به رفتارهای غیراخلاقی از جمله استفاده از اقلام تعهدی غیر عادی و فعالیت های متقلبانه نمایند. افزون بر این، فشار سرمایه گذاران برای افزایش سود و ارزش شرکت می تواند شدت سوء رفتارهای حسابداری را افزایش دهد. همچنین جنبه های رفتاری مانند خوش بینی و نگرش سرمایه گذاران به شرکت نیز از جمله عواملی است که می تواند انگیزه های مدیران را درباره اتخاذ سیاست های سرمایه گذاری و گزارشگری سود تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مقاله تعیین اثر خوش بینی سرمایه گذاران بر احتمال تقلب، اقلام تعهدی غیر عادی و پاک سازی های بزرگ می باشد. در این پژوهش از اطلاعات مالی 141 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1391 تا 1399 استفاده شده است. با استفاده از الگوی رگرسیون خطی چندمتغیره و روش داده های تابلویی، نتایج پژوهش نشان می دهد که خوش بینی سرمایه گذاران اثر مثبت و معناداری بر احتمال تقلب و اقلام تعهدی غیر عادی دارد و هنگامی که سطح خوش بینی سهامداران به شرکت و صنعت افزایش می یابد، احتمال گزارشگری متقلبانه و تحریف در سود افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان داد که خوش بینی سرمایه گذاران موجب کاهش پاک سازی های بزرگ به عنوان یکی از جنبه های مدیریت سود می گردد.

    کلیدواژگان: خوش بینی سرمایه گذاران، سوء رفتارهای حسابداری، احتمال تقلب، اقلام تعهدی، پاک سازی های بزرگ
  • اکرم افسای*، آرش تحریری، فهیمه گودرزوند چگینی صفحات 115-149

    محیط کار نامناسب برای نیروی کار، می تواند نشانه ای از سطح بالای ریسک کنترل های داخلی و صورت های مالی صاحبکار باشد، از این رو از سوی حسابرسان مورد توجه قرار می گیرد. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر محیط کار کارکنان شرکت صاحبکار بر حق الزحمه حسابرسی، تاخیر در ارایه گزارش حسابرس و کیفیت حسابرسی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، نمونه ای برابر با 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392 تا 1398 معادل 749 سال-شرکت، با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه مبتنی بر داده های ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که حق الزحمه حسابرسی و تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی در شرکت هایی که محیط کار مطلوبی برای کارکنان فراهم کرده اند، پایین تر است و این حاکی از آن است که حسابرسان چنین مشتریانی را کم ریسک تر می دانند؛ در نتیجه، در فرآیند حسابرسی آنها تلاش کمتری به کار می گیرند. همچنین یافته های این پژوهش بین شاخص محیط کار کارکنان شرکت صاحبکار و کیفیت حسابرسی رابطه منفی و معناداری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تاخیر در ارائه گزارش حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، کیفیت حسابرسی، محیط کار کارکنان
  • سمیه یزدی، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 151-186
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر خصوصی سازی حسابرسی بر حرفه گرایی حسابرسان در محیط حسابرسی ایران می پردازد. به این منظور دو ارزش حرفه ای کلیدی تعهد به منافع عمومی و اجرای استقلال برای تجزیه وتحلیل تعهد حسابرسان به حرفه گرایی تعریف و به مقایسه این دو مولفه در بین حسابرسان بخش خصوصی و حسابرسان بخش دولتی  می پردازد. داده ها با استفاده از 204 پرسش نامه جمع آوری شده بین حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی در سال 1400 گرداوری شد. به منظور آزمون فرضیه ها از آزمون t مستقل، جهت مقایسه میانگین دو نمونه استفاده گردید. باتوجه به یافته ها، تفاوت معنی داری در تعهد به منافع عمومی و اجرای استقلال در بین دو گروه حسابرسان وجود دارد و تعهد به منافع عمومی و اجرای استقلال در حسابرسان بخش خصوصی بیشتر از حسابرسان بخش دولتی است. پژوهش نشان می دهد ارزش های اخلاقی و حرفه ای حسابرسان با توجه به محیط و نگرش حاکم بر محیط، متفاوت هستند. این مطالعه نشان می دهد نگرش و دیدگاه حسابرسان به تعهدات و ارزش های حرفه ای تحت تاثیر محیط های حرفه ای با دیدگاه ها و اهداف متفاوت، یکسان نیست. این موضوع می تواند ناشی از دولتی بودن سیستم حسابرسی و ساختار وظایف وابسته در سازمان حسابرسی باشد؛ بنابراین نتایج پژوهش اذعان بر نقش مثبت خصوصی سازی حسابرسی و اثر منفی دخالت دولت بر حرفه گرایی حسابرسان دارد.
    کلیدواژگان: حرفه گرایی حسابرسان، تعهد به منافع عمومی، تعهد به اجرای استقلال، حسابرسان دولتی، حسابرسان خصوصی
  • نویدرضا نمازی*، سعیده دهقانی صفحات 187-224

    هدف این مقاله بررسی نقش تعدیلی ابعاد مختلف حسابرسی بر رابطه بین نوآوری شرکت و شفافیت اطلاعات حسابداری است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری شامل 1840 سال-شرکت در بازه زمانی 1398-1389 است. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزار ایویوز و تجزیه و تحلیل رگرسیونی چندمتغیره استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه نخست پژوهش نشان داد که نوآوری شرکت بر شفافیت اطلاعات حسابداری تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج آزمون فرضیه دوم بیانگر این است که ابعاد حسابرسی بر شفافیت اطلاعات حسابداری تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج آزمون فرضیه سوم نیز نشان داد که متغیر ابعاد حسابرسی تاثیر معناداری بر رابطه بین نوآوری و شفافیت اطلاعات حسابداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که پرداختن شرکت ها به فعالیت های نوآورانه (نظیر فعالیت های تحقیق و توسعه، هزینه های آموزش کارکنان، سطح سرمایه فکری شرکت، استفاده از روش های نوین حسابداری مدیریت و تحصیل ماشین آلات، تجهیزات و نرم افزار) منجر به ایجاد محیط اطلاعاتی شفاف می شود. با توجه به یافته های پژوهش، به موسسات حسابرسی، مدیران ارشد شرکت ها و واحدهای تجاری توصیه می شود که با کسب شناخت نسبت به ابعاد مختلف نوآوری به ترویج و همکاری داوطلبانه بیشتر برای پیاده سازی فعالیت های نوآورانه اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: ابعاد حسابرسی، شفافیت اطلاعات، نوآوری
  • آرش قربانی* صفحات 225-262

    اقلام تعهدی از یک سو با حذف خطای زمان بندی جریان های نقدی عملیاتی به اندازه گیری دقیق تر عملکرد اقتصادی شرکت کمک می کند و از سوی دیگر به دلیل خطاهای تصادفی و عامدانه که در برآورد آن ایجاد می شود دقت اندازه گیری عملکرد را کاهش می دهد. هدف مقاله حاضر بررسی این مسیله است که آیا بین خطاهای حسابداری و  حق الزحمه حسابرسی همبستگی وجود دارد یا خیر.  نمونه تحقیق شامل مشاهدات656  شرکت-سال از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1392 تا 1398 است. به منظور بررسی تاثیر انحراف معیار خطای حسابداری بر حق الزحمه حسابرسی از مدل های رگرسیونی چندمتغیره استفاده گردید. همچنین درون زایی خطای حسابداری و حق الزحمه حسابرسی با استفاده از معادلات همزمان و مدل های پانلی پویا مورد توجه قرار گرفته است. انحراف معیار خطای حسابداری با استفاده از الگوی غیررگرسیونی نیکلاف (2018) برآورد گردید، که با گنجاندن صریح عملکرد اقتصادی حقیقی در مدل به تفکیک بهتر جزء خطای حسابداری و جزء اندازه گیری عملکرد اقلام تعهدی کمک می کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که با کنترل سایر متغیرهای اثرگذار، انحراف معیار جزء خطای حسابداری اقلام تعهدی همبستگی مثبت و معنی داری با حق الزحمه حسابرس دارد. شواهد پژوهش همچنین نشان می دهد که انحراف معیار خطای حسابداری در مقایسه با جزء اندازه گیری عملکرد اقلام تعهدی همبستگی قوی تری با حق الزحمه حسابرس دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که خطاهای حسابداری، احتمالا به واسطه ایجاد انگیزه برای تطمیع حسابرس، تغییر مولفه های موثر بر عرضه و تقاضای خدمات حسابرسی، یا افزایش صرف ریسک، حق الزحمه حسابرس را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، حق الزحمه حسابرس، خطای حسابداری
  • ایمان برجانه*، نظام الدین رحیمیان، شعله باقری پرمهر صفحات 263-302

    هدف این مقاله، بررسی سطح کلی انطباق افشای اطلاعات در گزارش تفسیری مدیریت با توجه به الزامات بیانیه حرفه ای استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی مصوب سال 2010 و بررسی رابطه خصوصیات شرکت های با سطح کلی افشای اطلاعات در گزارش تفسیری مدیریت است. به این منظور، اطلاعات 310 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران   در 41 صنعت مختلف در سال 1398، مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، برای بررسی میزان رعایت بیانیه حرفه ای گزارش تفسیری مدیریت در شرکت ها، از چک لیست و برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها، از رگرسیون چندگانه استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان رعایت بیانیه حرفه ای گزارش تفسیری مدیریت در شرکت های ایران، در بازه 12 درصد تا 100 درصد قرار دارد و به طور میانگین برابر با 8/42 درصد است. همچنین شرکت ها، بیشتر، اطلاعات مالی خود را در گزارش تفسیری مدیریت افشا می کنند و کمتر، به اطلاعات غیرمالی می پردازند. تجزیه و تحلیل فرضیه ها نشان می دهد که از بین خصوصیات شرکت ها، سن شرکت تاثیری بر سطح افشای اطلاعات در گزارش تفسیری مدیریت ندارد.

    کلیدواژگان: گزارش تفسیری مدیریت، گزارش مالی شرکت ها، افشای اطلاعات، اصول حاکمیت شرکتی
  • سید کریم قادرزاده*، محمد رحیم پور صفحات 303-328

    هدف هر بنگاه اقتصادی به حداکثر رساندن ثروت سهامداران است؛ اما دستیابی به این مهم در بلندمدت بدون کسب رضایت جامعه با تردید جدی همراه است. ازاین رو، ایجاد تعادل بین اهداف اجتماعی و نگرانی های مالی تبدیل به یک مساله مهم در مدیریت شرکت ها شده است. به عبارتی، مسیولیت اجتماعی ممکن است رضایت مشتری، برند سازی شرکت و درنهایت افزایش سود برای شرکت را به همراه داشته باشد اما افزایش مستمر هزینه ها در این حوزه تا سطح مشخصی منجر به افزایش خالص منافع حاصل از آن خواهد شد و از یک سطح معین، رشد هزینه ها به مراتب بیشتر از منافع حاصله خواهد بود. در این پژوهش برای بررسی رابطه غیرخطی مسیولیت اجتماعی و نوسانات جریان نقد به عنوان شاخص عملکرد شرکت از 152 شرکت فعال در بورس در بازه زمانی 1386 تا 1398 استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که مسیولیت اجتماعی و نوسانات جریان نقدی دارای رابطه غیرخطی بوده و متغیر بازاریابی منجر به تضعیف این رابطه شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، نوسانات جریان نقدی، قابلیت بازاریابی، ریسک شرکت
  • اتنا گیلانی، مهدی صفری گرایلی*، جواد رمضانی، رمضان رضائیان صفحات 329-365
    عرصه امروز دانش حسابداری با توجه به تغییرات اجتماعی، عرصه ای نیازمند تحول از نظر ارتقای تمرکز بر تعامل پذیری با ذینفعان می باشد. در واقع رسیدن به ادراک منسجم و متعامل بین ارکان حرفه حسابداری با ذینفعان همواره چشم انداز آینده نگرانه ای از بسترهای اجتماعی در این حوزه تلقی می شود که می بایست به آن توجه شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدل حسابداری گفتمان در توسعه بلوغ حرفه ای حسابداری می باشد. برای تعیین مولفه های اندازه گیری حسابداری گفتمان از گرندد تیوری استفاده شد و سپس از طریق پرسشنامه محقق ساخته، نسبت به جمع آوری داده های این متغیر اقدام گردید. همچنین برای سنجش بلوغ حرفه ای حسابداری از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه پژوهش نیز از تحلیل حداقل مربعات جزیی بهره برده شد. نتایج پژوهش نشان داد، حسابداری گفتمان بر بلوغ حرفه ای حسابداری تاثیر مثبت و معناداری دارد. در واقع نتیجه کسب شده گویایی این واقعیت است که  حسابداری گفتمان به دلیل سطح گردش اطلاعات و تعامل انتقادی در حرفه حسابداری می تواند به بلوغ حرفه ای حسابداری کمک نماید، زیرا آگاهی و شناخت اجتماعی این حرفه به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری های ذینفعان در بازار سرمایه ارتقاء می یابد و باعث می گردد تا شکاف هزینه های نمایندگی در بازار سرمایه بین شرکت با سهامداران و سایر ذینفعان همچون مقررات گذاران؛ تحلیلگران و سیاستگذاران حرفه حسابداری کاهش یابد.
    کلیدواژگان: حسابداری گفتمان، بلوغ حرفه ای حسابداری، بسترهای اجتماعی در حسابداری
|
  • Shokrolah Khajavi *, Mohammad-Hossein Ghadirian-Arani, Zohre Ghadirian-Arani, Hashem Nasirifar Pages 7-28

    Firms with low accounting quality have high demand for trade credit because they haven’t easier access to other sources of financing. On the other hands, suppliers rely on customers’ financial information and accounting quality to measure their creditworthiness when deciding on trade credit. However, when customer inventory liquidation costs are little, suppliers pay less attention to customer accounting information and its quality. Consequently, this study aims to examine the relationship between accounting quality and trade credit, and investigates if inventory liquidation costs has impact on this relationship. In this study the statistical sample include 111 firms listed at TSE between the years 2012 to 2019. Accrual quality is used as a proxy to determine accounting quality. To achieve the research objectives, two hypotheses have been proposed and to test the hypotheses multiple linear regression analysis in a panel data mode were conducted. The results of the analysis of regression models show that accounting quality has a positive and significant effect on trade credit. In addition, inventory liquidation costs don’t moderate the relationship between accounting quality and trade credit. The main findings of this study indicate that accounting negatively related to the use of trade credit. In other words, companies’ demand for trade financing decreases with accounting quality. Also, the effect of accounting quality on trade credit is not affected by customers’ inventory liquidation costs.

    Keywords: trade credit, Accounting Quality, Inventory liquidation costs, accruals quality
  • Alireza Nasiri Farvazi, Sasan Mehrani *, Mohammad Moradi, Ali Rahmani Pages 29-75

    This study examines the feasibility of applying International Financial Reporting Standards for Small and Medium-sized Entities from four dimensions (stakeholders, cost-benefit analysis, scope and strategies of employment). Qualitative research method and thematic analysis method have been used for data analysis. In this regard, semi-structured interviews were conducted with 19 managers and partners of auditing firms and standardization members of the auditing organization who were selected by the method of snowball. The research findings indicate that the need to apply these standards from the perspective of stakeholders and consideration of cost-benefits analysis, can be justified. Also, from the scope of Standard, it is necessary to use quantitative criteria (including number of employees, operating income and assets) and another qualitative criterion (separation of subsidiaries) in addition to the qualitative criterion of the board in defining SMEs. In terms of employment strategies, the permission and localization strategies were selected. Also a three-tier approach can be used as a framework for reporting these business units.

    Keywords: IFRS for SMEs, Strategies for Applying Standards, Definition of SMEs, Stakeholders, Cost-Benefits Analysis
  • Saeed Zamani *, Mohsen Miraki Pages 77-113

    Managers may engage in unethical behavior, such as the use of abnormal accruals and fraudulent activities, for personal gain and the prevention of violations of debt contracts. In addition, investors' pressure to increase company earning and value can increase the severity of accounting misconduct, Also, behavioral aspects such as investor optimism and attitudes toward the company are among the factors that can influence the incentives of managers to adopt investment policies and earnings reporting. Therefore, the purpose of this study is to determine the effect of investors' optimism on probability of fraud, abnormal accruals, and Big-Bath Accounting. In this research, the financial information of 141 companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2011 to 2020 has been used. The results of this study, using by multivariate linear regression model and panel data method, show that optimism of investors has a positive and significantly in the probability of fraud and abnormal accruals and by the increase of investor optimism, the probability of fraud and abnormal accruals increases. Also, the results showed that investors' optimism reduced the Big-Bath Accounting as one of the aspects of earning management.

    Keywords: Investors' optimism, accounting misconduct, Fraud, Accruals, and Big-Bath Accounting
  • Akram Afsai *, Arash Tahriri, Fahimeh Goodarzvand Chegini Pages 115-149

    An unsuitable work environment for the workforce can be a sign of a high level of risk of internal controls and the client's financial statements. Therefore, it is considered by auditors. The purpose of this study is to investigate the effect of the Workforce environment on audit fees, auditor report Lags, and audit quality. To test the research hypotheses, 107 companies in the period 2013-2019, equivalent to 749 years-company, were selected and analyzed using multiple regression models. The findings show that audit fees and audit report lags are lower for companies that have provided a favorable working environment for employees. This suggests that auditors consider such clients to be less risky. As a result, they put less effort into the audit process. Also, the findings of this study show a negative and significant relationship between the Workforce environment index and audit quality. Also, the findings of this study show a negative and significant relationship between the Workforce environment index and audit quality.

    Keywords: Audit Report Lags, Audit Fee, Audit Quality, Workforce Environment
  • Somayeh Yazdi, Omid Pourheidari *, Ahmad Khodamipour Pages 151-186
    The purpose of this research, investigating the effect of audit privatization on the professionalism of auditors in the Iranian audit environment. This defines two key professional values Commitment to public interest and independence enforcement to analyze auditors ’commitment to professionalism and compares these two components between private auditors (working in private audit firms) and public sector auditors (working in the auditing organization). Research in terms of purpose is applied and In terms of collecting data is survey–descriptive. Data were collected from 204 questionnaires completed by auditors working in the audit organization and private institute members of the Association of certified public Accountants in 2021. According to findings, there is a significant difference in commitment to public interest and independence enforcement between the two groups of government and private auditors. Commitment to public interest and independence enforcement in private auditors is more than in government auditors. This research shows that the ethical and professional values of professional auditors are not the same and vary according to the environment and attitudes that govern the environment. Previous studies in other countries have not positively assessed the impact of government interference in auditing performance; this study also shows that auditors’ attitudes and views on professional obligations and values are not the same under the influence of professional environments with different perspectives and goals. Therefore, the results acknowledge the positive role of audit privatization and the negative effect of government intervention on the professionalism of auditors.
    Keywords: Auditors’ professionalism, Commitment to public interest, commitment to independence enforcement, government auditors, private auditors
  • Navid Reza Namazi *, Saeide Dehghani Pages 187-224

    The purpose of this study is to investigate the moderating role of auditing dimensions on the relationship between firm innovation and transparency of accounting information of companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE). The statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange and the statistical sample includes 184 companies in the period of 2009-2018. Eviews software and multivariate regression analysis were used to test the research hypotheses. The results of the first hypothesis test showed that the company's innovation has a positive and significant effect on the transparency of accounting information. In other words, companies engaging in innovative activities (such as research and development activities, staff training costs, the level of intellectual property of the company, the use of modern management accounting methods and the acquisition of machinery, equipment and software) lead to a transparent information environment. The results of testing the second hypothesis indicate that the dimensions of auditing have a positive and significant effect on the transparency of accounting information. The results of testing the third hypothesis showed that the variable of audit dimensions has a significant effect on the relationship between innovation and transparency of accounting information. The findings showed that companies engaging in innovative activities (such as research and development activities, staff training costs, the level of intellectual capital of the company, using new management accounting methods and acquiring machinery, equipment and software) lead to a transparent information environment.

    Keywords: Audit Dimensions, research, development, Information Transparency, Innovation
  • Arash Ghorbani * Pages 225-262

    The principal role of accruals in accounting is to improve the measurement accuracy of the economic performance by eliminating the timing errors of operating cash flows. At the same time, random and deliberate errors in the estimations of accruals from cash flows reduce the accuracy of economic performance measurement. This study investigates the association between audit fees and the accounting error component of accruals. The study uses a sample including 656 observations from 107 unique firms listed on the Tehran Stock Exchange from 2014 to 2020. Multivariate regression models are used to investigate the effect of the standard deviation of the accounting error component of accruals on audit fees. In addition, the research addresses the endogeneity of accounting errors and audit fees using simultaneous equations and dynamic panel models. The standard deviation of the accounting error component of accruals is estimated using Nikolaev’s (2018) model. This model explicitly introduces the true economic performance and helps better separate the accounting error component of accruals and the performance component of accruals. This study reports robust evidence that the standard deviation of the accounting error component of accruals has a positive association with the audit fee. Research evidence also shows that the accounting error component of accruals affects audit fees at a higher rate than the other component. The results suggest that the accounting errors component of accruals influences audit pricing by motivating bribery, changing the demand and supply factors of audit services, and increasing the auditor risk premium.

  • Iman Barjaneh *, Nezamoddin Rahimian, Shole Bagheripormehr Pages 263-302

    The purpose of this study is to investigate the overall level of voluntary compliance of information disclosure in the management commentary of companies listed on the Tehran Stock Exchange, according to the requirements of IFRS’s professional statement of 2010 and to investigate the relationship between company characteristics and the overall level of information disclosure in management commentary. For this purpose, the information of 310 companies listed on the Tehran Stock Exchange for 2020 was examined. In this study, we used a checklist to examine the compliance with the IFRS’s professional statement in companies and used multiple regression to analyze the hypotheses. The analysis results indicate that the rate of compliance with the IFRS’s professional statement in companies in Iran is in the range of 12% to 100%, with an average of 42.8%. Analysis indicates that companies disclose more financial information than non-financial information in management commentary. Also, the analysis of hypotheses shows that among the characteristics of companies, the age of companies has no effect on the level of information disclosure in management commentary.

    Keywords: Management commentary, Companies financial reports, Information Disclosure, Corporate Governance
  • Seyed Karim Ghaderzadeh *, Mohammad Rahimpour Pages 303-328

    The firm's goal is to maximize shareholder wealth, but achieving it in the long run without the consent of the public is seriously questioned. Thus, balancing social goals with financial worries has become an important issue in corporate governance. In other words, social responsibility may lead to customer satisfaction, branding and ultimately increase profits for the company. But a continuous increase in costs in this area to a certain level will lead to a net increase in benefits, and from a certain level, the growth of costs will be much greater than the benefits. In this study, 152 companies active in the stock exchange in the period 2007-2021 were used to investigate the nonlinear relationship between social responsibility and cash flow fluctuations as a company performance index. The results show that social responsibility and cash flow fluctuations have a nonlinear relationship and the marketing variable has led to a weakening of this relationship.

    Keywords: corporate social responsibility, Cash Flow Volatility, marketing capability, Firm Risk
  • Atena Ghilani, Mahdi Safari Graili *, Javad Ramazani, Ramazan Rezaeian Pages 329-365
    Today's field of accounting knowledge, due to social changes, is an area that needs to be transformed in terms of promoting a focus on interaction with stakeholders. In fact, achieving a coherent and interactive understanding between the pillars of the accounting profession and stakeholders is always considered a futuristic perspective of the social context in this area that should be considered. The purpose of this study is to investigate the effect of dialogic accounting model on the development of the maturity of the accounting profession. This research is developmental in terms of result and exploratory/applied in terms of purpose. Therefore, grounded theory was used to determine the dimensions of dialogic accounting measurement and then the data of this variable was collected through a researcher-made questionnaire. A standard questionnaire was also used to collect accounting professional maturity data. In this research, partial least squares analysis was used to test the research hypothesis. The results showed that dialogic accounting has a positive and significant effect on the maturity of the accounting profession. In fact, the result is a reflection of the fact that dialogic accounting can contribute to the maturity of the accounting profession due to the level of information flow and critical interaction in the accounting profession, because the social awareness and cognition of this profession is promoted as a basis for stakeholder decisions in the capital market and creates a gap in capital market representation costs between the company and shareholders and other stakeholders such as legislators; analysts and policymakers reduce the accounting profession.
    Keywords: Dialogic Accounting, Accounting Professional Maturity, Social contexts in accounting