فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 42 (تابستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/06/20
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 5-20هدف
امروزه در ارتباطات سازمانی گزارش پایداری شتاب بیشتری به خود گرفته است. افشای پایداری شرکت نقش و سهم بنگاه ها در توسعه پایدار را در سه حوزه اصلی به عنوان پایداری اجتماعی، زیست محیطی و حاکمیت شرکتی نشان می دهد. با توجه به اهمیت گزارشگری پایداری در اقتصاد جهانی و ارزیابی ریسک برای تصمیمات استراتژیک و سرمایه گذاری هدف ما در این پژوهش تبیین رابطه بین افشای پایداری و ریسک در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
روشداده های مربوط به 123 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد بین ریسک سیستماتیک و افشای پایداری رابطه معناداری وجود دارد. بین ریسک کل و افشای پایداری و همچنین بین ریسک غیرسیستماتیک و افشای پایداری رابطه معناداری وجود ندارد.
نتیجه گیریگزارشگری پایداری مزایایی همچون درک بیشتر خطرات و فرصت ها، تاکید بر پیوند عملکرد مالی و غیرمالی، تاثیرگذاری بر استراتژی و سیاست های بلندمدت مدیریت و برنامه های تجاری، ساده سازی فرایندها، کاهش هزینه ها و بهبود کارایی، کاهش تاثیرات منفی زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیت شرکتی، بهبود اعتبار و وفاداری به برند برای شرکتها به همراه دارد. نتایج پژوهش نشان داد بین افشای پایداری و ریسک سیستماتیک رابطه منفی معناداری وجود دارد. بنابراین افشای پایداری با بهبود شفافیت و اعتبار نام تجاری می تواند تصویر مثبتی از شرکت در بین ذینفعان ایجاد کند و ریسک سیستماتیک شرکت کاهش یابد.
کلیدواژگان: افشای پایداری، ریسک سیستماتیک، ریسک غیرسیستماتیک، ریسک کل -
صفحات 21-40
هدف این مقاله بررسی تاثیر فاصله مکانی بین موسسه حسابرسی و شرکت بر تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی و تغییر حسابرس در شرکت ها می باشد. نمونه آماری پژوهش مشتمل بر 728 سال - شرکت از شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1390 تا 1396 و داده های مورد نیاز مربوطه از طریق اطلاعات منتشره شرکت ها در سایت کدال و همچنین داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و تدبیر پرداز و و نیز داده های مربوط به فاصله مکانی میان موسسه حسابرسی و شرکت از طریق سایت گوگل مپس جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اکسل تلخیص و جمع بندی و سپس با استفاده از نرم افزار Eviews 8 و از طریق رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد، فاصله مکانی میان موسسه حسابرسی و شرکت بر تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی تاثیر مثبت و معنادار ولی بر تغییر حسابرس تاثیر معناداری ندارد.
کلیدواژگان: فاصله مکانی، تاخیر در ارائه گزارش حسابرسی، تغییر حسابرس، بورس اوراق بهادار تهران -
صفحات 41-56هدف
پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مالکیت نهادی بر رابطه بین اندازه موسسه حسابرسی و ضعف مدیریتی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.
روشاین پژوهش، یک تحقیق تجربی در حوزه تحقیق های اثباتی حسابداری است که مبتنی بر اطلاعات واقعی صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نظر رابطه بین متغیرها علی، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی همبستگی می باشد که در آن برای تایید یا رد فرضیات از اطلاعات تاریخی شرکت ها و روش های آماری استفاده می شود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران که پس از نمونه گیری، بالغ بر 120 شرکت و در یک دوره زمانی 9 ساله از سال 1391 الی 1399 است، می باشد. روش آزمون فرضیات در مطالعه حاضر استفاده از رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته و با بهره گیری از نرم افزار ایویوز بوده است.
یافته هانتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که رابطه معناداری بین اندازه موسسه حسابرسی و ضعف مدیریتی وجود ندارد. همچنین متغیر تعدیل گر مالکیت نهادی بر رابطه بین اندازه موسسه حسابرسی و ضعف مدیریتی تاثیر گذار نمی باشد.
نتیجه گیریسرمایه گذاران می بایست به سایر عواملی که بر ضعف مدیریتی تاثیر گذار می باشند توجه نمایند که از جمله این عوامل می توان به اهرم شرکت اشاره نمود.
کلیدواژگان: اندازه موسسه حسابرسی، ضعف مدیریتی، مالکیت نهادی، بورس اوراق بهادار تهران -
صفحات 57-76هدف
در فضای کسب و کار امروز توجه رو به رشدی بر اصول راهبری شرکتی وجود دارد و برای حصول اطمینان بیشتر از این که سازمان به اهداف خود خواهد رسید و انتظارات ذینفعان را برآورده می کند، سیستم های راهبری قوی مورد نیاز است؛ از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر تهیه و تنظیم یک نظام نامه مدون برای راهبری شرکتی (حاکمیت شرکتی) در شرکت گاز استان هرمزگان است.
روشجامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات مدیره، مدیران سطوح ارشد و میانی و همچنین خبرگان مالی شرکت گاز هرمزگان است. با توجه به محدود بودن جامعه آماری تعداد 35 پرسشنامه به صورت نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس توزیع شد که 30 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک آزمون دو جمله ای آزمون و بررسی شده است.
نتایجیافته های پژوهش نشان داد تهیه و تدوین نظام راهبری شرکتی در شرکت گاز هرمزگان ضروری است و سازوکارهای انتخاب شده از نظام راهبری شرکتی موجب بهبود کارایی، اثربخشی، شفافیت و پاسخگویی می شود. هم چنین نتایج نشان دادند در میزان اهمیت اصول راهبری شرکتی، اصول راهبری شرکتی جهت بهبود کارایی بیشترین اولویت را دارد و در اولویت دوم اصول راهبری شرکتی جهت بهبود اثربخشی و در اولویت سوم و چهارم به ترتبیب اصول راهبری شرکتی جهت بهبود شفافیت و پاسخگویی و تدوین نظام راهبری شرکتی قرار دارد.
کلیدواژگان: راهبری شرکتی، شرکت گاز هرمزگان، تکنیک آزمون دو جمله ای -
صفحات 77-92
محافظه کاری اجتماعی تمایل افراد به حفظ ارزشهای سنتی است، که می تواند با مباحث رفتاری در حسابداری مرتبط باشد. محافظه کاری حسابداری می تواند با تعجیل درشناسایی هزینه ها و بدهی ها و به تاخیر انداختن شناخت درآمد و دارایی ها تا رفع عدم قطعیت، به عنوان پاسخی به ریسک عمل کند تا قبل از آن که شرکت بتواند ادعای قانونی برای اعلام سود داشته باشد، به درجه بالایی از تایید برسد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین محافظه کاری اجتماعی مدیران و عملکرد شرکت با در نظر گرفتن نقش میانجی محافظه کاری حسابداری است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از بعد متدلوژی از نوع پژوهش های توصیفی- پیمایشی است که به منظورگردآوری داده ها از سه پرسشنامه محافظه کاری اجتماعی مدیران، محافظه کاری حسابداری و عملکرد شرکت استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش را تعداد 384 نفر از کارشناسان، روسای حسابداری و مدیران مالی شاغل در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در پاییز سال 1400 تشکیل می دهند که بر اساس آزمون کولمرگروف-اسمیرنوف و تی تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که محافظه کاری اجتماعی مدیران برمحافظه کاری حسابداری تاثیر معناداری دارد و جهت تاثیر مثبت بدست آمده است. همچنین محافظه کاری اجتماعی مدیران و محافظه کاری حسابداری بر عملکرد شرکت تاثیر معناداری دارد. در ادامه میانجی گری به روش بوت استراپینگ نشان می دهد، محافظه کاری حسابداری در رابطه بین محافظه کاری اجتماعی مدیران و عملکرد شرکت تاثیر معناداری دارد.
کلیدواژگان: عملکرد شرکت، محافظه کاری اجتماعی، محافظه کاری حسابداری -
صفحات 93-110
دین و ایمان همواره در تمامی اعصار به عنوان پشتوانه ی اخلاق، صداقت، عدالت، مسیولیت پذیری و پاسخگویی در تمام جوامع و ملل دنیا، تعیین و تبیین کننده ایدیولوژی، جهان بینی، اعمال و رفتار بشر در همه ی سطوح و الگوهای زندگی بوده است. ضرورت و هدف زندگی و نیاز آدمی به تعالی و رسیدن به تکامل و خود عالی انسان موجب شده تا دین و مذهب به عنوان یکی از مهم ترین ارکان فرهنگی و سبک زندگی، تعیین کننده ی قوانین، اصول، چارچوب ها و خط مشی های بشر در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی گردد. در این رابطه، حسابداری به عنوان دانشی از این حوزه، که متاثر از محیط و فرهنگ پیرامون است، چندان مورد اقبال پژوهشگران واقع نشده. لذا این پژوهش با هدف شناخت و درک فلسفه و ماهیت حسابداری با استفاده از رویکرد توصیفی و بر اساس روش استنادی و کتابخانه ای، و با نگاهی به دین و جایگاه آن، به تبیین حسابداری به مثابه دین و مذهب می پردازد؛ و نشان می دهد که حسابداری از چشمه ی باورهای دینی و مذهبی و جهان بینی های مادی و معنوی سرچشمه گرفته؛ و به عنوان یک حرفه که دارای آیین رفتار حرفه ایست، بر اساس ارزش ها و باورها و با هدف خدمت و پاسخگویی به جامعه در راستای نعمت و قوه ی خدا دادی تفکر، اراده و اختیار با به ثبت رسانیدن و مستندسازی اعمال و رویدادها در جهت کمک به انتخاب و تصمیم گیری صحیح آدمی، به منصه ظهور رسیده است.
کلیدواژگان: حسابداری، دین، مذهب، حسابداری دینی -
صفحات 111-130
استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی(IFRS) یک دانش صریح است و انتقال آن از یک الگوی انتقال دانش پیروی خواهد کرد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها وعوامل موثر بر انتقال دانش IFRS با تاکید بر محتوای دانش، بازیگران دانش و فاصله سازمانی بین آنها با روش تحلیل تم می باشد. پژوهش بصورت ترکیبی(آمیخته) انجام و در مرحله اول داده ها از طریق مصاحبه با خبرگان و درمرحله دوم از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. جامعه آماری مرحله اول را 16 نفر ازخبرگان حسابداری و رشته های مرتبط و مرحله دوم را اساتید دانشگاه، مدیران مالی، حسابدارن وحسابرسان تشکیل دادند. در مرحله اول جهت تجزیه وتحلیل داده ها و استخراج مولفه ها از تحلیل تم استفاده شد. در مرحله دوم اعتبار نتایج استخراجی مرحله اول با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مرتبه اول تایید شد. نتایج پژوهش، بازیگران انتقال دانش را، فرستنده دانش، ابزارهای انتقال دانش ، گیرنده دانش، وعوامل محتوایی دانش را صریح بودن، ابهام در درک و ترجمه، پیچیده بودن، وابسته یودن، جامع بودن وکاربردی بودن دانش ونهایتا عوامل فاصله سازمانی را، وجود نهاد مستقل رابط و قرارداد شفاف انتقال شناسایی نمود.
کلیدواژگان: انتقال دانش، IFRS، تحلیل تم
-
Pages 5-20Objective
Today, in organizational communication, sustainability reporting has gained more momentum. Disclosure of corporate sustainability shows the role and contribution of firms in sustainable development in three main areas such as social sustainability, environmental sustainability and corporate governance. Considering the importance of sustainability reporting in the global economy and risk assessment for strategic and investment decisions, our aim in this study is to explain the relationship between sustainability disclosure and risk in companies listed on the Tehran Stock Exchange.
MethodsData related to 123 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2015 to 2019 were examined. To test the hypotheses, the generalized least squares regression method was used.
ResultsThe findings showed that there is a significant relationship between systematic risk and sustainability disclosure. There is no significant relationship between total risk and sustainability disclosure and also between non-systematic risk and sustainability disclosure.
ConclusionSustainability reporting benefits such as greater understanding of risks and opportunities, emphasis on linking financial and non-financial performance, influencing long-term management strategies and policies and business plans, simplifying processes, reducing costs and improving efficiency, reducing negative environmental, social and corporate governance impacts, improving credibility And brings brand loyalty to companies. The results showed that there is a significant negative relationship between sustainability disclosure and systematic risk. Therefore, disclosing consistency by improving brand transparency and credibility can create a positive image of the company among stakeholders and reduce the company's systematic risk.
Keywords: Sustainability Disclosure, Total Risk, Systematic risk, Non-Systematic Risk -
Pages 21-40
The purpose of this paper is to examine the impact spatial distance between the auditing firm and the company on the Timelines Audit report and the change of auditor in the companies. The statistical sample of the study consisted of 728 years - Company samples of listed companies in Tehran Stock Exchange between 2011 and 2015, and related data through the information published by companies on the site, as well as the data available in the modern software and Task Manager, as well as geographic distance data between the audit firm and the company through the Google Maps site, and using the Excel software, they are summarized and summarized and then analyzed using the Eviews 8 software and through the logistic regression analysis. it placed. The findings of this study showed that the geographical distance between the audit firm and the company on the timeliness of the audit report has a positive and significant effect, but does not have any significant effect on the auditor's turn.
Keywords: Spatial Distance, Timelines Audit Report, Auditor Change, Tehran Stock Exchange -
Pages 41-56Objective
This study investigating the impact of institutional ownership on the relationship between auditing firm size and managerial slack in companies listed on the Tehran Stock Exchange.
MethodsThis research is an experimental research in the field of positive accounting research, which is based on real information about the financial statements of companies listed on the Tehran Stock Exchange. In terms of the relationship between causal variables, this research is applied in terms of purpose and descriptive correlation in terms of method, in which the historical information of companies and statistical methods are used to confirm or reject the hypotheses. The statistic sociaty population of this research, includes the firms listed in the tehran stock exchange as 120 companies operating in various industries over the years 2012 to 2021. The test assumptions of this study are generalized least squares (GLS) regression with and using the Eviews software.
ResultsAccording to the results of the mentioned test assumptions shows that: there is not significant relationship between auditing firm size and managerial slack. Also institutional ownership had not a significant impact on the relationship between firm size and managerial slack.
ConclusionInvestors should pay attention to other factors that affect the managerial slack, such as the company of the leverage.
Keywords: Auditing firm size, Managerial slack, institutional ownership, Tehran Stock Exchange -
Pages 57-76Aim
In today's business environment، there is an increasing attention on corporate governance principles، and strong governance systems are required to ensure that the organization achieves its objectives and meets the expectations of stakeholders; Therefore، the main purpose of the present study is to prepare and compile a written code for corporate governancein Hormozgan Gas Company.
MethodologyThe statistical population of the study consists of members of the board of directors، senior and middle level managers and financial experts of Hormozgan Gas Company. 35 questionnaires were distributed by non-random sampling among participants and 30 questionnaires were filled in and collected due to the restricted statistical population. The data obtained from the questionnaire were tested using Binomial test procedure.
ResultsFindings revealed that the preparation and development of corporate governance system in Hormozgan Gas Company is essential and the mechanisms selected from the corporate governance system enhance efficiency، effectiveness، transparency and accountability. Moreover، the results showed that in terms of the importance level of corporate governance principles، corporate governance principles are of the highest priority to improve efficiency. In the second priority، corporate governance principles improve effectiveness and enhance transparency and accountability in the third and fourth priority respectively.
Keywords: Corporate Governance, Hormozgan Gas Company, Binomial Test Procedure -
Pages 77-92
Social conservatism is the tendency of individuals to maintain traditional values, which can be related to behavioral issues in accounting. Accounting conservatism can act as a response to uncertainty by quickly identifying costs and liabilities and delaying the recognition of income and assets until uncertainty is resolved before the company can make a legal claim for profit. Reach a high degree of approval. The purpose of this study is to investigate the relationship between managers' social conservatism and firm performance by considering the mediating role of accounting conservatism. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of methodology. In order to collect data, three questionnaires of social conservatism of managers, accounting conservatism and company performance have been used. The statistical sample of the research consists of 384 experts, heads of accounting and financial managers working in companies listed on the Tehran Stock Exchange in the fall of 1400, which was analyzed based on the Kolmogorov–Smirnov and TITEC tests. . The results show that managers' social conservatism has a significant effect on accounting conservatism and has been obtained for a positive effect. Also, social conservatism of managers and accounting conservatism have a significant effect on company performance. Bootstrapping mediation shows that accounting conservatism has a significant effect on the relationship between managers' social conservatism and company performance.
Keywords: Accounting conservatism, corporate performance, Social conservatism -
Pages 93-110
Religion and faith have always supported morality, honesty, justice, responsibility and accountability in all societies and nations of the world, and have determined and explained the ideology, worldview, actions and behavior of human beings at all levels and patterns of life. Necessity and purpose of life and human need for excellence and achievement of human development and self-have led to religion as one of the most important cultural pillars and lifestyle, determining the laws, principles, frameworks and policies of human beings in various economic fields, be social and political. In this regard, accounting as a knowledge of this field, which is influenced by the environment and culture, has not been much considered by researchers. Therefore, this article aims to identify and understand the philosophy and nature of accounting using a descriptive approach and based on the citation method and library, and by looking at religion and its position, explains accounting as a religion; And shows that accounting originates from the source of religious beliefs and the worldview of material and spiritual; Until, as a profession with a ritual of professional behavior, based on values and beliefs and with the aim of serving and responding to society in the direction of God-given blessings and power of thought and will, authority by recording and documenting actions and events to help It has emerged with the right choice and decision of man.
Keywords: Accounting, religion, Accounting of religion -
Pages 111-130introduction
IFRS is an explicit knowledge and its transfer will follow a pattern of knowledge transfer. The purpose of this research Identify the components and factors affecting IFRS knowledge transfer with emphasis on knowledge content, knowledge actors and organizational distance between them by theme analysis method.
MethodThe present research was conducted qualitatively and in the first stage the data were collected through interviews with experts and in the second stage through a questionnaire. The statistical population of the first stage consisted of 16 accounting experts and the second stage consisted of university professors, financial managers, accountants and auditors. In the first stage, theme analysis was used to analyze the data. In the second stage, the validity of the Extraction results was confirmed using first-order exploratory and confirmatory factor analysis.results The results show that the actors of knowledge transfer are the sender, the tools of transfer and the receiver of knowledge.The content factors of knowledge, explicitness, ambiguity in comprehension and translation, complexity, dependence, comprehensiveness and practicality and functionality of knowledge have been identified. Finally, the factors of organizational distance, the existence of an independent liaison body and a transparent transfer contract were identified.
Keywords: IFRS, Knowledge transfer, Thematic Analysis