فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال هشتم شماره 30 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا خان احمدی*، علی ذوالفقاری، سید رسول حسینی صفحات 9-24

    هرگاه علیه شخصی در دادگاه و نزد قاضی اقامه دعوی شود، مدعی علیه یا بر ثبوت ادعای مدعی اقرار و اعتراف می نماید، یا سکوت و یا هم انکار؛ در فرض اقرار، اگر واجد شرایط باشد، دعوی علیه او فیصله یافته و ملزم به ادای حق می شود و در صورت سکوت نیز حاکم وی را وادار به اقرار یا انکار می نماید که اگر اصرار بر سکوت داشته باشد بازهم علیه او حکم صادر می گردد؛ در فرض انکار مدعی علیه، مدعی باید اقامه بینه کند تا به نفع او حکم گردد؛ اما اگر بینه اقامه نکند می تواند استحلاف و در خواست سوگند از مدعی علیه در نزد قاضی داشته باشد. آنگاه جواب منکر و مدعی علیه چهار صورت خواهد داشت: بر نفی ادعای مدعی سوگند یاد می کند، که در این صورت حاکم بر برایت او حکم نموده و دعوا خاتمه می یابد، یا سوگند را به مدعی رد می کند و مدعی یا سوگند می خورد و حاکم به نفعش حکم می کند و یا هم امتناع می ورزد که دعوایش ساقط می شود، یا اینکه مدعی علیه نکول و یا هم سکوت می کند

    کلیدواژگان: انکار مدعی علیه، اقرار، سوگند
  • امین رادمان*، بهار حمزه زاده صفحات 25-45

    جرم اختلاس ازجمله جرایم اقتصادی است که مجازات، از شمار مرتکبان آن نکاسته است. این در حالی است که در جامعه امروز پیشگیری های غیرکیفری و به طور مشخص پیشگیری اجتماعی با پیشرفت علم جرم شناسی، جایگاه ممتازی یافته است. در میان آموزه های نهج البلاغه نیز نکات دقیق و فراوانی دراین باره وجود دارد؛ ازجمله اینکه یکی از مولفه های مهم امام علی (ع) در واگذاری مناصب حکومتی، پرهیزگاری و امانت داری کارگزارانش بود و سیاست حکومتی ایشان در مورد دست اندازی به بیت المال توسط افرادی که آن را در اختیار داشته اند، شایان توجه است. نوشتار حاضر با توسل به فرمان ها و توصیه های موجود در نهج البلاغه درصدد آن است که به طور مشخص به راهکارهای اجتماعی پیشگیرانه جرم اختلاس در اثرگذاری بر کاهش وقوع این جرم بپردازد. نتایج این مقاله در تلاش است آموزه های پیشگیرانه جرم شناسان را با تطبیق بر کتاب ارزشمند نهج البلاغه در حوزه جرم اختلاس به طور دسته بندی شده و روشمند ارایه دهد تا از این رهگذر از مجریان نظام عدالت کیفری، اجرایی شدن آن را طلب نمود. سوال مقاله این است که آموزه های نهج البلاغه تا چه اندازه منطبق بر رهیافت های جرم شناسی پیشگیرانه است؟ این پژوهش با روش تحلیلی نظری و با رویکرد کارکردگرایانه، به صورت توصیف و تحلیل مطالب صورت گرفته و از مدل و نظریه سیستمی و مفاهیم آن در ارتباط با پیشگیری از جرایم استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای اسنادی است. درنهایت نتیجه آنکه آموزه های جدید جرم شناسی پیشگیرانه با رویکردها و آموزه های نهج البلاغه در یک راستا هستند و راهکارهای پیشگیرانه از جهت مبارزه و پیشگیری به متولیان سیاستگذاری جنایی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اختلاس، پیشگیری اجتماعی، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • امیر ملامحمد علی، منصور صفری مقدم* صفحات 46-63

    یکی از مهم ترین موضوعات در هر جامعه ای به حوزه خانواده برمی گردد و به دلیل همین اهمیت است که از آن به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی یاد می شود. خانواده مهم ترین و اصلی ترین واحد اجتماعی است که همواره در طول تاریخ وظایف مهمی در قبال جامعه به انجام رسانده است. بر این اساس است که ازدواج و پیوند زناشویی در تمام جوامع مقدس بوده و موانع فراوانی برای گسست این پیوند از طرف جامعه برای افراد وضع شده است. از آنجایی که یکی از مولفه های تاثیرگذار در بی ثباتی خانواده، طلاق است، مطالعه آن اهمیت زیادی دارد؛ چراکه هم افراد متاثر از طلاق (اعم از زن و مرد و فرزندان) و هم جامعه از این پدیده تاثیر می گیرند. درعین حال مطالعه خانواده در جوامع امروزی نشان می دهد خانواده های امروزی با مشکلات فراوانی روبرو هستند؛ ازجمله کودک آزاری، همسرآزاری، خشونت خانوادگی، ازهم گسیختگی نهاد خانواده. طلاق پدیده اجتماعی است که عوامل متعددی در وقوع آن دخیل است؛ ازجمله این عوامل می توان به نداشتن تفاهم اخلاقی، عدم تمکین، بیکاری و اعتیاد اشاره کرد. برای کاهش و پیشگیری از این آسیب اجتماعی، فقه اسلامی و حقوق موضوعه راهکارهایی پیش بینی کرده اند؛ از قبیل داوری، میانجیگری، صلح و آشتی و پند و اندرز که هرکدام به نوبه خود در استحکام پیوند خانوادگی تاثیرگذار هستند. هدف از این پژوهش ارایه مهم ترین راهکار حقوق خانواده ازجمله داوری و میانجیگری است که جهت پیشگیری از معضل اجتماعی طلاق می باشد. روش این تحقیق تحلیلی توصیفی، با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و منابع دست اول است.

    کلیدواژگان: فقهی، حقوقی، میانجیگری، طلاق، آسیب اجتماعی
  • کوثر شکریان کوکنده* صفحات 64-84

    نظام کیفری کشور ما در رابطه با جرایم ارتکابی علیه زنان با چالش هایی روبرو است که دستیابی شاکی زن به حقوق خویش را با مشکلاتی مواجه می سازد. یکی از این چالش ها زمانی است که بزهکار نسبتی با زن داشته باشد به عنوان مثال، همسر و یا از برادر او باشد که در چنین مواردی اغلب انتظار از زن، سکوت و عدم اعلام جرم است. اگر هم شکایت نماید، حمایت مالی ندارد و ممکن است محل زندگی خود را از دست بدهد و یا از نظر جانی در آینده با خطر مواجه شود. مشکل بزرگتر در جرم تجاوز جنسی است، لزوم طرح شکایت در دادگاه مرکز استان، وجود ادله ی اثبات غیر قابل استفاده، و منع دادسرا از تعقیب و تحقیق از جمله مواردی هستند که سبب می شوند شاکی زن در اثبات جرم و دستیابی به حقوق خود دچار مشکلاتی شود و حتی تا جایی پیش رود که زن شریک جرم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شاکی زن، جنسیت، چالش، حقوق زنان
  • سجاد شهباز قهفرخی* صفحات 85-102

    برای توجیه فقهی اصولی الزامات مندرج در قانون کار در زمان تصویب آن، مذاکرات و اختلافات جدی بین اندیشمندان مطرح گردید. الزامات قانون کار با احکام اولیه فقه سنتی و قواعد عمومی قراردادها در تعارض آشکار بود. اصولا قرارداد کار، زیرمجموعه اجاره اشخاص تلقی می شود و هرگونه مداخله در روابط شخصی و خصوصی اشخاص، نیازمند توجیه فقهی خواهد بود. برخی سعی در توجیه این الزامات بر پایه احکام فقه سنتی داشتند و برخی دیگر با استناد به ضرورت های عینی جامعه، برای تبیین لزوم ایجاد تغییرات تلاش هایی نمودند. یکی از توجیهات جدی مطرح در زمان تصویب قانون کار، اندراج تعهدات کارفرما ضمن عقد بوده است که چنین توجیهاتی از حیث تحلیلی قابل پذیرش نیست و نهایتا نیز در ویرایش نهایی مورد تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام، به این مبنا اشاره نگردید. در این مقاله تلاش شده با تبیین ادله نو که در علم اصول فقه درخصوص حجیت آنها بحث هایی مطرح و فی الجمله مورد قبول علما قرار گرفته است، توجیهات قابل قبول برای الزامات قانون کار مورد بررسی قرار گیرد. ازجمله این ادله می توان به ضرورت حکم حکومتی و اختیارات ولی فقیه، مصلحت، مصالح مرسله و مذاق شریعت اشاره کرد. در این مقاله داده ها با روش کتابخانه ای گردآوری شده و با روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: قانون کار، فقه امامیه، مصلحت، مصالح مرسله، حکم حکومتی
  • محمدرضا کدخدایی* صفحات 103-140

    بررسی انتقادی کلیات لایحه «تامین امنیت زنان علیه خشونت» تقدیمی دولت و باز اصلاح این لایحه تحت عنوان «صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت»، موضوع این نوشتار است. روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی و با مراجعه به کتاب ها و همایش ها و مصاحبه های نخبگانی است. ریوس نقدهادر چهارده محور بیان گردید و نهایتا راهبردهای اصلاحی، پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، لایحه خشونت، امنیت زنان، کرامت بانوان
|
  • Pages 9-24

    According to narrations, consensus of foqaha and legal texts, the oath of the defendant in court, if done with the request of the plaintiff and the permission of the judge, as long as it has not been refuted by the defendant or the judge, has external and internal effects such as the peremptory termination of the plaintiff's action, extinction of the right of retribution, the extinction of the right of demand, and so on. Of course, these effects appear when the oath is true and enjoys all the requirements, but the false oath, in addition to the afterlife punishment and legal punishment for the oath, does not create any change in the fact and the position of proof, and the defendant is still under an obligation and indebted and obliged to pay the debt, and the property is in possession of the right holder. There are four possibilities proposed as to whether the main cause is the oath itself, the permission or ruling of the judge; the strongest of these is the probability based on which, effects are the judged property that is issued on the basis of the oath, or in other words, an oath can be effective that the rule of judge as a concurrent condition goes with it.

    Keywords: oath, consensus of foqaha, defendant, plaintiff, ruling of the judge
  • Pages 25-45

    Through resorting to the commands and recommendations contained in Nahj al-Balaghah, the present study seeks to specifically address preventive social strategies of embezzlement as a crime in order to reduce the incidence of this crime. In general, the results of the present study try to present the preventive teachings of criminologists according to the teachings of the valuable book of Nahj al-Balaghah in the field of embezzlement in a categorized and systematic way, so that the executors of the criminal justice system can be required to operationalize such teachings. The important question of the article is to what extent are the teachings of Nahj al-Balaghah consistent with preventive criminological approaches? This research has been done by theoretical and analytical method and with a functionalist approach, in the form of description and analysis of materials, and the systemic approach and the related concepts in relation to crime prevention has been used. The method of research is documentary analysis as a research method or data collection technique. The study ultimately suggests that the new teachings of preventive criminology are in line with the approaches and teachings of Nahj al-Ablagheh, and thus taking advantage of preventive solutions are proposed to those in charge of criminal policy

    Keywords: social prevention, embezzlement, Nahj al-Balaghah, preventive social strategies
  • Pages 46-63

    One of the most important issues in any society goes back to the field of family. Throughout history, family as the most important and main social unit has always performed important duties towards society. For divorce is one of the components affecting family instability, its study is very significant. At the same time, the study of the family in today's societies shows that families face many challenges, including child abuse, spouse abuse, domestic violence, and the family disintegration phenomenon which are all some of the most important factors in the occurrence of social harms. Divorce is a social phenomenon for which several factors are involved including lack of mutual understanding of each other's behavior, not giving sexual submission, unemployment, addiction, etc. To reduce and prevent this social harm, Islamic jurisprudence and status law have provided solutions such as arbitration, mediation, peace and reconciliation, and advice, each of which in turn are effective in strengthening family ties. The present study presents the most important legal jurisprudential solutions, including arbitration and mediation, to prevent the social problem of divorce.

    Keywords: Jurisprudential, legal, arbitration, mediation, divorce, social harm
  • Pages 64-84

    Our country's penal system is facing some challenges in relation to crimes committed against women, which make it difficult for female plaintiffs to achieve their rights. The slightest of these challenges is the mistreatment of those involved in the penal system, which is often accompanied by harshness, blame, and insult against female plaintiffs, as well as oversimplification of the crime and accusation of the female plaintiff. Moreover, if the offender is a wife or a female relative, she is expected to remain silent. Even if she complains, since she has no financial support may lose her place of residence or risk her life in the future. The bigger problem is in the cases of rapes wherein the need to file a complaint in the provincial capital court, the existence of unusable evidence, the masculinity of the judicial system and the prohibition of the prosecution from pursuing and investigating make a female plaintiff get in trouble in achieving her rights and proving the crime of rape against her and sometimes the case even goes so far as to consider her a female accomplice

    Keywords: Female plaintiff, gender, challenge, women's rights
  • Pages 85-102

    order to justify the requirements of the labor law at the time of its adoption from fiqhi-usuli[1] perspective, serious negotiations and disputes were raised among the related thinkers. The requirements of the labor law were in clear conflict with the basic provisions of traditional fiqh and the general rules of contracts. In principle, the employment contract is considered a subcategory of hiring the individuals, and any interference in the personal and private relations of the individuals will require fiqhi justification. Some tried to justify these requirements based on the rules of traditional fiqh, while others tried to explain the need for changes by citing the objective needs of society. One of the serious justifications proposed at the time of the adoption of the Labor Law was the inclusion of the employer's obligations in the contract, which is not analytically acceptable, and even lastly in the final version approved by the Expediency Discernment Council of the System, this basis was not mentioned, nor referred to. In the present study, an attempt has been made to examine the plausible justifications for the requirements of the labor law by specifying the new arguments having been debated and accepted by the scholars in the science of usul al-fiqh regarding their hojjiyyat[2]. Among these arguments, we can mention the necessity of hokm-e hokoumati[3] and the autorities of Valiye Faqih, maslehat[4], masaleh morsaleh [5], and mazaq-e sharia[6]. In this paper, through library method of research and descriptive-analytical method, the data are collected and examined respectively.

    Keywords: Labor law, fiqhi-usuli, hojjiyyat, hokm-e hokoumati, masaleh morsaleh, mazaq-e sharia
  • Pages 103-140

    The subject of the present study is a critical review of the generalities of the bill ‘Ensuring the Security of Women Against Violence’ submitted by the government and the amendment of the bill entitled ‘Protection, Dignity and Security of Women Against Violence’. Descriptive-analytical approach is adopted in the study, and the data is collected through documentary method, referring to the related literature, studying the related conferences, and conducting elite and expert interviews. Outlines of critiques were expressed in fourteen areas, and finally amendment strategies were proposed

    Keywords: Violence against women, amendment strategies, women's security, women's dignity