فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال هشتم شماره 27 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عباس موسویان*، سعید کریمی صفحات 11-44

    حساب سپرده جاری به سبب کارکردهای آن، از جمله تسهیل مبادلات پولی و بی نیازی صاحب حساب از حمل و نگهداری وجوه نقد، اعتبار سندیت در پرداخت ها و دریافت ها و حفظ پول در بانک، اهمیت فراوانی دارد. با توجه به قانون بانکداری بدون ربای جمهوری اسلامی ایران، رابطه حقوقی سپرده گذار با بانک در سپرده جاری، قرض می باشد؛ به همین جهت بانک ها خود را مالک وجوه می دانند؛ در نتیجه در این سپرده ها تصرف مالکانه می کنند، بر اساس این سپرده ها خلق پول می کنند و با استفاده از مانده این حساب های مجانی برای خود کسب سود می کنند. این در حالی است که بر اساس ارتکاز عرفی، سپرده گذار حساب جاری، وجوه خود را به نیت قرض به بانک واگذار نمی کند و قصد تملیک به بانک ندارد، بلکه هدف سپرده گذار از این حساب، سامان دادن دریافت ها و پرداخت های خود از طریق خدمات حساب جاری است و هر زمان هم از پولش سوال شود، می گوید: گذاشتم بانک تا هر وقت لازم شد، بردارم. در نتیجه یک نوع تفاوت و تناقض بین رفتار بانک با مقصود سپرده گذار احساس می شود. مقاله حاضر درصدد بررسی ماهیت فقهی حساب جاری در چهارچوب عقود معین شرعی است. این مقاله که در گردآوری اطلاعات به ویژه مباحث فقهی، کتابخانه ای و در روش تحقیق توصیفی تحلیلی است، به دنبال ارایه راه حل مورد تایید شارع است تا سپرده گذار و سپرده پذیر (بانک) بتوانند از خدمات حساب جاری به صورت مشروع استفاده نمایند. در نهایت درصدد اثبات این فرضیه است که «رابطه بانک با سپرده گذار در حساب جاری بر اساس عقد صلح قابل تعریف بوده و همه انتظارات از حساب جاری قابل حصول است». طبق یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود قانون عملیات بانکی بدون ربا بر اساس این رویکرد مورد بازبینی قرار گرفته و آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی آن مجددا بازبینی گردد.

    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، عقود اسلامی، حساب جاری، قرض، ودیعه، صلح
  • سید مهدی غمامی* صفحات 45-70

    ایده تفکیک قوا سبب شکل گیری نظام های حقوقی مختلف از جمله؛ نظام ریاستی، پارلمانی و نیمه ریاستی نیمه پارلمانی برای جلوگیری از تجمیع قدرت نهادی، و تخصصی شدن امور همجنس در سه حوزه تقنین، اجرا و قضا شده است. مقارنه الگوهای محقق شده از تفکیک قوا روش مطالعه تطبیقی تجویزی (نورماتیو)، ضمن انجام توصیف برای تحقق مطلوب تر الگوهای هم کارکرد، پیشنهادهایی نیز ارایه می دهد. از این جهت مطالعه تطبیقی تجویزی برای نظام حقوقی ایران که گرایش به بهبود تفکیک قوای خود دارد و رهبری آن بعد از اصطکاک های عمده قوه مجریه با سایر قوا در 24/7/1390 به طور جد این ایده را طرح ساختند، اهمیت دوچندان دارد. بر این اساس نگارندگان با در این مقاله درصدد مطالعه تطبیقی تجویزی تفکیک قوا در ایران و ژاپن برآمده اند. کشوری آسیایی که در امر اقتصاد کاملا موفق است و همانند ایرران از مدل قوه مجریه دو رکنی بهره می برد. مدل تفکیک قوای ژاپن، سلطنتی مشروطه پارلمانی است که قوه مجریه متشکل از امپراتور و کابینه، در برابر پارلمان مسیول هستند. مطابق قانون اساسی در نظام حقوقی ایران مدل استقلال قوا که قرابت هایی با مدل تفکیک قوای نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی دارد، با پذیرش حکومت دینی در قالب ولایت فقیه بنا نهاده شده است. بدین ترتیب نگارندگان ضمن بررسی وجوه افتراق و اشتراک نظام های تفکیک قوا، با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی توضیح داد ند که مدل پارلمانی در ژاپن چون بر دولت تفوق دارد، با اصطکاک های اجرایی بسیار کمتری مواجه و چون اقتدار تقنینی و نظارتی به صورت انحصاری در چارچوب دایت (پارلمان) اعمال می گردد، با تشتت هنجاری و اجرایی و حتی قضایی روبرو می گردد.

    کلیدواژگان: استقلال قوا، تفکیک قوا، قانون اساسی، پارلمان، ایران، ژاپن
  • علی محمد حکمیان*، مینا معین، سمانه سادات حسینی یزدی، نسرین پناهی صفحات 71-114

    به موجب قاعده تقلیل خسارت، زیان دیده نمی تواند فقط نظاره گر ورود خسارت باشد؛ بلکه باید تمامی اقدامات متعارف و معقولی را که برای تقلیل خسارت، لازم و ضروری است، انجام دهد. در غیر این صورت حق مطالبه خسارت قابل تقلیل را از خوانده نخواهد داشت. در مورد مبنای این قاعده نظریات گوناگونی ابراز شده است. برخی حقوق دانان و دادگاه ها مبنای این قاعده را رابطه سببیت می دانند و آن را با نظریه تقصیر مشترک یکسان تلقی می کنند. برخی دیگر معتقدند که مبنای قاعده مورد بحث را باید در نظریه قابل پیش بینی بودن ضرر جستجو کرد. همچنین از اصل حسن نیت نیز به عنوان یکی دیگر از مبانی آن یاد می شود. در حقوق انگلیس اساس این قاعده، مبنای اقتصادی دارد و کارایی اقتصادی عامل اصلی گسترش قاعده در نظام کامن لا و تجارت بین الملل است. در حقوق اسلام قاعده اقدام یکی از مبانی قابل طرح است. در این نوشتار مبانی تکلیف زیان دیده به کاهش خسارت در حقوق ایران مورد بررسی قرار گرفته است تا از مجموع آنها بتوان اعتبار قاعده مورد بحث را استنتاج کرد.

    کلیدواژگان: کاهش خسارت، نقص تعهدات قراردادی، تکلیف و نقش زیان دیده، مقابله با خسارت، تقصیر مشترک
  • اکبر طلابکی طرقی*، سیده صدیقه سجادی صفحات 114-137

    بسیاری از فقهای شیعه، به ویژه معاصرین، با استناد به قاعده «الایسر فالایسر» مراتب نهی ازمنکر را به ترتیب قلب، زبان و دست دانسته اند. این در حالی است که عمده روایات معصومین (ع) در این زمینه، با استفاده از الفاظی مانند انکار و تغییر منکر، مرتبه یدی نهی ازمنکر را بر سایر مراتب مقدم دانسته؛ لذا یافتن دلیل تفاوت این رویکرد با ظاهر این روایات، با توجه به اهمیت تعیین مراتب و شرایط امربه معروف و نهی ازمنکر که مورد تاکید اصل هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است ضروری می نماید. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با تمرکز بر منابع حقوق اسلامی شامل روایات، برخی اشارات تلویحی فقهای امامیه و نیز بررسی آرای برخی علمای اهل سنت که برخی به تقدم یا انحصار مرتبه یدی در قالب مفهوم تغییر منکر پرداخته و برخی به تاخر مرتبه یدی معتقد هستند ، مدعی است تفاوت روایات و رویکردهای یادشده بسته به اهمیت منکر ارتکابی و زمان برخورد با منکر، در دو قالب «برخورد با جرم» و «برخورد با مجرم (پیشگیری از وقوع یا تکرار جرم)» قابل دسته بندی، توجیه و حتی قابل جمع بوده؛ اما روایات ناظر بر تقدم مرتبه یدی، می تواند نگاه رایج به شرایط وجوب مانند شرط تاثیر بر مرتکب و اصرار وی بر منکر و نیز نقش مردم در این مرتبه را تغییر داده و بر حقوق عمومی و کیفری اسلامی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اصل هشتم قانون اساسی، انکار منکر، برخورد با جرم، پیشگیری از جرم، تغییر منکر، مرتبه یدی، نهی ازمنکر
  • سید محمد میرلوحی*، سید مجتبی عزیزی صفحات 137-169

    حکومت اسلامی، حکومتی است که ساختارها و نهادهای آن بر اساس آموزه های اسلام، تشکیل و اداره شود. در خصوص اداره نهادهای حکومت اسلامی، برخی با تکیه بر آیات و روایات امرکننده به مشورت، قایل به جواز یا حتی لزوم اداره شورایی برخی از این نهادها هستند. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که آیا امکان اداره شورایی نهادهای حکومت اسلامی وجود دارد یا خیر. در همین راستا، پس از ذکر دو دسته ادله، یعنی ادله ممنوعیت اداره شورایی نهادهای مذکور و ادله لزوم مراجعه به مشورت در اداره امور، به این جمع بندی خواهد رسید که اولا مشورت رییس یا مدیر در تمامی امور، واجب نیست و آنچه از نظر اسلامی حرام محسوب می شود، ترک کامل مشورت و گرفتار شدن در دام استبداد به رای است و ثانیا وجود مدیریت شورایی در نهادهای اجرایی، جایز نیست. نتیجه دیگر اینکه قلمروی مراجعه حاکم به مشورت، محدوده خاصی است و تمامی امور را در بر نمی گیرد. مشورت در نظام جمهوری اسلامی ایران که در قالب شوراهای مختلف نهادینه شده نیز در پایان، مورد مطالعه قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده که نهادهای مذکور را نمی توان نوعی مدیریت شورایی قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: شورا، ولایت شورایی، اداره شورایی، حکومت اسلامی، نهادهای حکومت
  • حسین هوشمند* صفحات 170-199

    روابط ساده عرضه کننده و مصرف کننده در قدیم، امروزه به دلیل تنوع، پیچیدگی و استفاده از فناوری های جدید تغییر یافته و افراد مختلفی میان تولیدکننده و مصرف کننده به عنوان واسطه، دلال یا توزیع کننده قرار گرفته اند؛ به گونه ای که امروزه مصرف کنندگان برخلاف قدیم نوعا تولیدکننده ها را نمی شناسند و با مداخله دولت ها در این روابط، شاخه «حقوق مصرف» ایجاد شده است. در این زمینه پرسش این است که چنانچه بر اثر عیب یک کالا خسارتی به مصرف کننده وارد شود، مسیولیت مدنی عرضهکنندگان کالاها بر کدام مبنای مسیولیت مدنی استوار است؟ آیا عرضه کننده فقط در قبال خریدار کالا مسیولیت دارد یا وی در قبال مصرف کننده یا دیگر افرادی نیز که از ناحیه کالا آسیب می بینند، مکلف به جبران خسارت است؟ در این نوشتار ضمن بررسی مبانی مختلف طرح شده در خصوص موضوع، تمایل قانونگذار ایران به پذیرش مسیولیت محض مطابق مواد 2 و 18 قانون حمایت از مصرف کننده استنتاج شده است. خریدار کالای معیوب علاوه بر ضمانت اجرای اعمال خیار عیب یا ارش می تواند به مسیولیت قهری عرضه کننده نیز برای جبران خسارات خود استناد نماید. اما با توجه به نقص قانون سایر زیان دیدگان راهی جهت جبران خسارت جز از طریق قواعد عمومی مسیولیت مدنی و استناد به مواد قانون مسیولیت مدنی و مواد مربوط به اتلاف و تسبیب ندارند.

    کلیدواژگان: مصرف کننده، تولیدکننده، مسئولیت محض، عرضه کننده
|
  • Pages 11-44

    The current deposit account is very important due to some functions such as facilitating currency exchanges and eliminating the need for the account holder to carry and maintain cash, the credibility of documents in payments and receipts, and keeping money in bank. According to the law on usury-free banking in the Islamic Republic of Iran, the depositor's legal relationship with the bank in the current deposit is a loan; therefore, considering themselves the owners of funds, banks take ownership of these deposits, make money based on the deposits, and make a profit using the account balance of these free accounts. This is while according to ertekaze orfi[1], the current account depositor does not place his money in the bank with the intention of borrowing and does not intend to take ownership of the bank, but the purpose of the depositor from such an account is organizing his/her own receipts and payments through the services of the current account; that is, if someone asksed about his/her money, one would say that I put my money in the bank to take and spend it whenever I need it. As a result, a difference and contradiction between the bank’s behavior and the depositor’s intention is seen. The current study aims at examining the jurisprudential nature of the current account within the framework of certain sharia contracts. Through data collecting especially in jurisprudential issues, and employing descriptive-analytical research methods, this article attempts to provide a solution approved by the legislator so that the depositor and the bank can use the services of the current account legitimately. Accordingly, the present study seeks to prove the hypothesis that "the bank's relationship with the depositor in the current account can be defined on the basis of contract of settlement and all expectations can be met from the current account”. The research findings suggest that the law on interest-free banking be reviewed based on this approach and that its regulations and executive instructions be reviewed again.

    Keywords: Interest-free banking, Islamic contracts, current account, loan, contract of settlement
  • Pages 45-70

    The idea of ​​separation of powers led to the formation of various legal systems, including the presidential, parliamentary and a mixture of semi-presidential and semi-parliamentary systems with the purpose of preventing the amassing of institutional power, and driving homogeneous issues in the legislative, executive, and judiciary areas toward specialization. Therefore, the comparative and prescriptive study for the Iranian legal system that tends to improve separation of powers and its leadership is an important issue not to be neglected. Accordingly, the current study attempted a comparative prescriptive study of the separation of powers in Iran and Japan. Japan is an Asian country that is quite successful in economics, and like Iran, uses a two-pillar executive power model. Japan’s model of the separation of powers is the monarchy-constitutional parliament, wherein the executive branch, consisting of the emperor and the cabinet, is accountable to parliament. Thus, while examining the differences and commonalities of the systems of separation of powers, the authors have utilized the descriptive-analytical method to explain that the parliamentary model in Japan, for its dominance on the government, faces much less executive tension. Moreover, because legislative and controlling authority is exercised exclusively within the framework of the National Diet[1] does not face normative, executive and even judicial divisions.

    Keywords: Independence of Powers, Separation of Powers, Constitution, Parliament, Iran, Japan
  • Pages 71-114

    According to the rule of mitigation of loss, the aggrieved or injured party should not simply watch the damage, but must take all the normal, reasonable and necessary measures to reduce the damage; otherwise, he will not have the right to claim revocable damages from the defendant. Various ideas have been presented about the basis of this rule. Some jurists and courts consider the basis of this rule on cause and effect and equate it with the theory of contributory negligence. Others believe that the basis of the mentioned rule should be sought in the theory of the predictability of the losses. The principle of goodwill is also mentioned as another basis of the rule of mitigation of loss. In United Kingdom law, the basis of this rule has an economic basis, and economic efficiency is the main factor in the expansion of the rule in the Common law and international trade. In Islamic law, Qa’id-e Iqdam[1] is one of the principles that can be proposed. In this paper, in order to deduce the validity of the rule of mitigation of losses, the basics of reducing the damage and the duty to mitigate losses in Iranian law are examined.

    Keywords: Mitigation of loss, the aggrieved party’s duty, contributorynegligence, goodwill, Qa’id-e Iqdam
  • Pages 114-137

    Many Shiite foqaha, especially the contemporary ones, based on the principle of Al-Aisar Fal-Aisar[1] have considered the levels of Nahy-e az Monkar[2] to be qalbi[3], lesani[4] and yadi[5], respectively. This is while the main narrations of the Infallibles (AS) in this regard, using words such as Inkar[6] and change of monkar[7], have considered yadi level of nahy-e az monkar superior to other levels. Therefore, finding the reason for the difference between this approach and the appearance of these narrations, considering the significance of the levels and conditions of Amr-e bi Ma’roof va Nahy-e az Monkar[8], being emphasized by Article 8 of the Islamic Republic of Iran’s Constitution, is vital. Using a descriptive-analytical method, the current study focuses on the Islamic law sources including the mentioned narrations and some implicit references of Imamiyyah foqaha, and examines the opinions of some Sunni scholars with regard to yadi level of nahy-e az monkar and its order in relation to the two other levels. Accordingly, the present study suggests that the difference between the narrations and the mentioned approaches, depending on the importance of the committed crime and the time of dealing with it, can be categorized into two forms of "dealing with crime" and "dealing with the criminal (prevention of occurrence or recurrence of crime)", and can be justified and even be integrated, but the narrations regarding the precedence of the yadi level of nahy-e az monkar can change the common view of the obligatory conditions, such as the condition of influencing the perpetrator and his insistence on the wrong, as well as the role of people in this level; and thus, affect public law and Islamic criminal law.

    Keywords: Article 8 of the Constitution, Nahy-e az Monkar, yadi, Inkar, criminal law
  • Pages 137-169

    An Islamic government is a government whose structures and institutions are formed and governed according to the teachings of Islam. About administrating the institutions of the Islamic government, some Islamic scholars, based on the verses and hadiths that command consultation, believe in the permission or even the necessity of the council management of some of these institutions. Utilizing a descriptive-analytical method, the present study seeks to answer this main question whether the council management of the institutions of the Islamic government is possible. In this regard, after mentioning two categories of arguments, namely a) the prohibition of the council management of the mentioned institutions, and b) the need to consult in the management; i.e. while administrating, the study concludes that first of all, consulting the chairman or manager in all matters is not obligatory; however, the thing that is considered haram from Islamic point of view is the complete abandonment of consultation and falling into the trap of tyranny and dictatorship. Secondly, the study concludes that council management in executive institutions is not wise. Thirdly, the scope of the governing body in asking for consultation is limited and certain, and does not cover all matters. Finally, consultation which is institutionalized in the form of various councils in the Government of the Islamic Republic of Iran has been studied, and it has been suggested that these institutions cannot be considered as a kind of council management.

    Keywords: council, council guardianship, council management, Islamic government, government institutions
  • Pages 170-199

    The simple customer-supplier relationships in the past has changed today due to the diversity, complexity and use of new technologies, and different people as intermediaries, business brokers or distributors have been placed between the producer and the consumer. For that reason, today, unlike in the past, customers or consumers typically do not know the producers, and with the intervention of governments in these relations, the issue of "consumer rights" has been created. In this regard, the question now is that if the consumer is harmed as a result of a defect in a product, on what criterion, the civil liability of the suppliers of the goods is based? Another question is that whether the supplier is only responsible to compensate the buyer of the goods for the defect or loss, or he is also responsible to compensate all other consumers or customers who have suffered damages or losses due to product defect. In this article, while examining the various principles proposed on the subject, the Iranian legislator's desire to accept sole responsibility in accordance with Articles 2 and 18 of the Consumer Protection Law has been inferred. The buyer of the defective product, in addition to guaranteeing the implementation of the khiyar-e ayb[1], or Arsh[2] can also invoke the coercive liability of the supplier to compensate his damages, but due to the defect of the law, other people who have suffered damages have no way to compensate the damages except through general rules of civil liability and reference to the provisions of the civil liability law and the provisions related to losses and causing the losses.

    Keywords: Consumer, producer, supplier, product defect, khiyar-e ayb, Arsh