فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 73 (بهار 1401)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 73 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا اوطاری، مجید شمس*، پروانه زیویار صفحات 1-23

    هدف پژوهش حاضر سنجش و پراکنش فضایی ابعاد زیست پذیری شهری در راستای شهرسلامت محور در منطقه یک تهران است. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های بنیادی-کاربردی با اتکا به مطالعات اسنادی - کتابخانه ای و میدانی است. ابعاد و شاخص های تحقیق با مطالعات وسیع استخراج و با نرم افزار SPSS از طریق آزمون اسمیرنوف کولوموگراف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، که بررسی ارزیابی های موجود نشان داد بعد نهادی- مدیریتی با بیشترین میزان تاثیر در رده اول و سپس بعد کالبدی- محیطی، بعد اقتصادی، بعد اجتماعی و بعد زیست محیطی بیشترین میزان تاثیر را دارا بودند. نتایج نشان داد تا مادامی در راس کار ساختارها و فرایندهای نهادی-مدیریتی حاکم بر منطقه به عنوان اصلی ترین ساختارها عمل می کنند می توان گفت تحقق شهر سلامت محور امکان پذیر خواهد بود. در نهایت پراکنش ابعاد تحقیق با نمودار نقشه بیشترین میزان تاثیر ابعاد را در ناحیه (2) و کمترین میزان تاثیر را در ناحیه (10) منطقه نشان داد.

    کلیدواژگان: پراکنش فضایی، زیست پذیری شهری، سلامت محوری، تهران، منطقه یک
  • آرزو کریمی رهنما*، مهسا فرامرزی اصلی، سیروس جمالی، داریوش ستارزاده صفحات 25-46

    رشد روز افزون جمعیت و خودرو، توسعه سریع و صنعتی شهرهای بزرگ ، شکل‏گیری شهرهای حاشیه‏ای و جدید در اطراف شهرهای بزرگ با توجه به عدم پیروی این رشد و توسعه از یک الگو و استاندارد مناسب توسعه شهری، منطقه‏ای و ناحیه‏ای، بر مشکلات و پیچیدگی‏های زندگی در این شهرها و ارتباطات بین شهری افزوده است و مجموعه این عوامل، توجه اندیشمندان شهری را به ارایه ایده جدید توسعه بر پایه توسعه حمل و نقل محور است، سوق داده است، که اصول ابتدایی آن مبتنی بر توسعه حمل و نقل همگانی و اختلاط کاربری‏ها بوده است. بر این اساس، در این راستا، هدف پژوهش حاضر، شناسایی متغیرهای کلیدی توسعه حمل و نقل‏محور مستخرج از روش داده‏بنیاد است که بر این اساس تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین متغیرهای دخیل در این توسعه شناسایی گردد بر این اساس، 10 عامل کلیدی تاثیرگذار شامل مطالعات جامع حمل و نقل، فرهنگ استفاده از وسایط نقلیه عمومی، افزایش ارزش زمین ، اختلاط کاربری‏ها و مجتمع‏های ایستگاهی، افزایش درآمد خانوار، افزایش اشتغال و خدمات رسانی، همکاری بخش خصوصی و دولتی و مردم محلی، طراحی اتومبیل‏محور فضا، نوع و عملکرد کریدور و ایستگاه، مدیریت تقاضای حمل و نقل و15 عنصر کلیدی بسیار تاثیرپذیر شامل وحدت‏ فضایی و توازن کاربری‏ها، مطالعات جامع حمل و نقل، امنیت عمومی، فرهنگ استفاده از وسایط نقلیه عمومی، افزایش ارزش زمین، طراحی بوم‏محور و انسان‏مدارانه اماکن، حمل و نقل غیرموتوری، مدیریت تقاضای حمل و نقل، فضاهای عمومی و باز و تفریحی که بیشترین نقش را در آینده توسعه TOD در شهر تبریز دارند انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: توسعه حمل و نقل محور، ساختار شهری، توسعه شهری، گراندد تئوری، تبریز
  • علیرضا محرابی، قاسم عباسیان فرد*، سروش نیک منش صفحات 47-66
    اقیانوس هند، به عنوان تسهیل کننده تجارت جهانی و جریان آزاد انرژی از نقش ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی ویژه ای برخوردار بوده و کناره های آن، در محل تلاقی محورهای بزرگ ارتباط زمینی که آسیای شرقی و جنوب شرقی و آسیای جنوبی و... را به آفریقا، اروپا و هند متصل می سازد، قرار دارد . ایران و هند دو کشور مهم در منطقه بوده و در طول تاریخ با یکدیگر روابط تنگاتنگی داشته اند، از این رو ژیواکونومیک این دو کشور با یکدیگر ارتباط ویژ ه ای داشته و بررسی و شناخت عوامل موثر بر آن، حایز اهمیت است. در پژوهش پیش رو که ماهیتی بنیادی دارد و و در پی یافتن واقعیت ها و شناخت بازتاب های برخاسته از کنش متقابل جغرافیا، اقتصاد و سیاست است و با بهره گیری از روش تفسیری تحلیلی در پژوهش، به بررسی اثر ژیوپلیتیک ایران در مناسبات اقتصادی با کشور هند پرداخته شده است. با مطالعه اهم مفاهیم پیرامون موضوع مذکور که از مسایل مهم سیاست خارجی و سازمان‎های بین‎المللی است و همچنین از آنجا که میزان ارتباط با دولت‎های خارجی و سازمان‎های بین‎المللی یکی از نماد های توسعه یافتگی یک کشور می باشد، در پژوهش حاضر ارتباط بین روابط اقتصادی ایران و هند با جایگاه ژیواستراتژیک ایران و عوامل واگرا و همگرای موثر در توسعه اقتصادی دو کشور پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، حاکی از آن است که کشور هند می تواند به عنوان پیوند دهنده ارتباط بین کشورهای حوزه آسیای مرکزی و قفقاز با کشور هند باشد و انتظار می رود که شاهد افزایش چشمگیری در تقویت همگرایی بین ایران و کشور هند باشیم.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، شمال اقیانوس هند، سیاست‏گذاری اقتصادی، ‏ جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا احمدی یقین*، کیومرث یزدان پناه درو، محمود واثق، محمدحسن نامی صفحات 67-86

    ژیوپلیتیک اطلاعات به بررسی تنش های حاصل از قدرت اطلاعات و ارتباطات موثر در فضای سیاسی و تحلیل جنبه های پنهانی آن در دانش و اشراف اطلاعاتی پرداخته و قدرت اقناسازی افکار عمومی را شرح می دهد. انقلاب اطلاعاتی موجب ورود بازیگران جدید، تغییرساختارها و تحول در معادلات قدرت و پیچیده تر شدن روابط و درنهایت منجر به بروز جنگ ترکیبی شده است. حال در این شرایط چگونه می توان با اتکا بر توان اطلاعاتی مناسب به تدوین راهبردهای رزمی مدرن و کارآمد دست یافت؟ به نظر راهکار مناسب، اشراف اطلاعاتی کامل و راهبردی مبتنی بر عوامل موثر در مناطق درگیر جنگ ترکیبی و ایجاد ایتلاف های راهبردی مبتنی بر اهداف بلندمدت بازیگران می باشد. روش پژوهش تحلیلی کتابخانه ای با هدف تبیین رابطه مولفه های ژیوپلیتیک اطلاعات و جنگ ترکیبی می باشد. باتوجه به نظریه پیچیدگی آشوب، ثبات راهبردی مبتنی بر ژیوپلیتیک اطلاعات، زیربنای حفظ موازنه و کنترل جنگ می باشد که در آن واحدهای سیاسی، قادر به آغاز جنگ گسترده علیه یکدیگر نبوده و از تبدیل اختلافات به جنگ مستقیم ممانعت می کنند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک اطلاعات، رزم مدرن، جنگ ترکیبی، پیچیدگی-آشوب
  • فرهاد حمزه*، هادی عبدالهی صفحات 87-108

    مناطق ساحلی به دلیل وفور امکانات بالقوه جهت توسعه از دیر باز مورد توجه نوع بشر می باشد و این را می توان دلیل تمرکز 75 درصد از جمعیت دنیا در شعاع 200 کیلومتری سواحل دانست. (1)هدف از این تحقیق آشکارسازی و پایش تغییرات کاربری اراضی نواحی ساحلی عسلویه با استفاده از تصاویر لندست در 2 بازه زمانی 16 ساله (1984-2000-2016) می باشد. نقشه های کاربری اراضی برای سال های مورد نظر از تصاویر ماهواره لندست استخراج و با استفاده از نقشه های موجود و همچنین تصاویر google earth اصلاح شدند و از طریق ماتریس خطا، ضریب کاپا و دقت کلی صحت سنجی گردیدند که به ترتیب ضریب کاپای (0.94، 0.8808 و 0.9517) و دقت کلی (96.56% ، 95.4952% و 93.5883%) برای هر یک از سال های 1984، 2000 و 2016 بدست آمد.نتایج نشان می دهد که در مدت 32 سال افزایش مساحت در واحد کاربری مناطق مسکونی (126.36 کیلومتر مربع) و پوشش گیاهی (6.13 کیومتر مربع) و کاهش مساحت در کلاس کاربری نواحی بایر (125.37-) و محدوده آبی (7.15- کیلومتر مربع) رخ داده است. زمین های بایر دارای بیشترین تغییرات و واحد مناطق مسکونی دارای بیشترین توسعه می باشد.

    کلیدواژگان: شکارسازی تغییرات، کاربری اراضی، عسلویه، طبقه بندی نظارت شده
  • شکوفه امیدی قلعه محمدی*، احمد مزیدی، سودابه کریمی، نجمه حسنی سعدی، محبوبه امیدی قلعه محمدی، حسن خراج پور صفحات 109-120

    با توجه به توانایی شبکه های عصبی مصنوعی در شبیه سازی فرایندهای بسیار پیچیده، از آن ها برای پیش بینی و محاسبه پارامترهای اقلیمی استفاده می شود. هدف این پژوهش نیز پیش بینی دمای حداکثر روزانه در استان کرمان می باشد. بدین منظور پارامترهای اقلیمی روزانه به عنوان ورودی شبکه های عصبی، و دمای حداکثر روزانه به عنوان خروجی شبکه، طی دوره آماری 24 ساله (2013-1989) مورد استفاده قرار گرفته است نتایج این تحقیق بعد از آزمون شبکه، نشان داد که. شبکه پرسپترون چند لایه با توجه به میزان خطا و همبستگی بین داده ها از دقت بیشتری برخوردار است وخطای کمتر و همبستگی بیشتری نسبت به خروجی مورد نظر (دمای حداکثر روزانه) را نشان می دهد. همچنین از بین پارامترهای اقلیمی استفاده شده دمای حداقل و میانگین دمای تر نسبت به دیگر پارامترهای اقلیمی ورودی شبکه عصبی پیش بینی دمای حداکثر روزانه را با خطای کم و همبستگی بیشتری نشان می دهند.

    کلیدواژگان: دماهای حداکثر روزانه، پیش بینی، شبکه های عصبی مصنوعی، کرمان
  • سید مهدی عظیم، سید مصطفی طیبی ثانی، باقر مرسل، علی فهیمی نژاد صفحات 143-160

    هدف تحقیق، تعیین زمان‌ مناسب گردشگری ورزشی براساس اقلیم حرارتی در شهرستان سبزوار است. بنابراین از دو شاخص اولگی (Olgyay) و دمای موثر (ET) استفاده گردید. داده‌های آماری مربوط به دما و رطوبت نسبی محدوده مطالعاتی در بازه زمانی 25 ساله ارزیابی شد. نتایج نشان داد که براساس شاخص اولگی، ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر و شهریور در زون آسایش حرارتی قرار دارند و بهترین زمان‌ برای گردشگری ورزشی می‌باشند. تیرماه به دلیل گرمای بالا و آبان، آذر، دی، بهمن و اسفند به دلیل سرمای زیاد زمان‌های مناسبی برای گردشگری فضای باز نمی‌باشند. همچنین، براساس شاخص دمای موثر، اردیبهشت، خرداد و شهریور در زون آسایش حرارتی قرار دارند. حداقل میانگین رطوبت نسبی 34٪ تعیین گردید که خارج از محدوده شاخص اولگی نمی‌باشد. جاذبه‌های طبیعی شهرستان سبزوار و فضاهای طبیعی که امکان گردشگری ورزشی دارند، در 3 منطقه اصلی و 3 زون طبقه‌بندی می‌گردند.

    کلیدواژگان: اقلیم آسایش، گردشگری ورزشی، آسایش حرارتی، شهرستان سبزوار
|
  • Mohammadreza Otari, Majid Shams *, Parvaneh Zivyar Pages 1-23

    The main purpose of this study is to evaluate the spatial distribution and measurement of urban livability dimensions in the direction of a health-oriented city in District One of Tehran. The following research is a type of basic-applied research based on documentary-library and field studies. Dimensions and indicators of the research were extracted by extensive studies and analyzed by SPSS software using Smirnov-Kolomograph test. The order of physical-environmental dimension, economic dimension, social dimension and environmental dimension had the most impact. The results showed that as long as the structures and institutional-managerial processes governing the region act as the main structures, it can be said that the realization of this health-oriented city will be possible. Finally, the distribution of research dimensions with a map diagram showed the highest effect of dimensions in area (2) and the least impact in area (10) of the mentioned District.

    Keywords: spatial distribution, Urban livability, Health-oriented, Tehran, district one
  • Arezou Karimi Rahnama *, Mahsa Faramrzi Asli, Siroos Jamali, Dariush Sattarzadeh Pages 25-46

    Increasing population and car growth, rapid and industrial development of big cities, formation of new and suburban cities around big cities due to not following a suitable model and standard of urban, and regional development, has added to the problems and complexities of life in these cities . And the combination of these factors has drawn the attention of urban thinkers to the presentation of a new idea of development based on transportation-oriented development, the basic principles of which have been based on the development of public transportation and the mixing of uses. In this regard, the purpose of this study is to identify the key variables of transportation-based development of the extract derived from the foundation data method, based on which to identify the most effective and influential variables involved in this development. Accordingly, 10 key influential factors include comprehensive transportation studies, culture of using public transport, increasing land value, mixing land uses and stations, increasing household income, increasing employment and services, private sector cooperation, and Government and local people, space-driven car design, type and function of corridors and stations, transportation demand management 15 very influential key elements including spatial unity and balance of uses, comprehensive transportation studies, public safety, culture of using public transport, increasing the value of land, eco-based and humane design of places, non-motorized transportation, Transportation demand management, public and open spaces and recreation that have the most role in the future of TOD development in the city of Tabriz were selected.

    Keywords: Transport-oriented development, urban structure, Urban development, Grounded Theory, Tabriz
  • Alireza Mehrabi, Ghasem Abbasianfard *, Sourosh Nick Manesh Pages 47-66
    Indian Ocean as a Facilitator of world trade and free flow of energy has a special geopolitical role and its sides meet at the intersection of the major terrestrial axes that connect East Asia and South Asia and Etc it connects to Africa,Europe and India.Iran and India are two important countries in the region, and throughout history theyhave had close relationships with each other. Therefor, the geoeconomics of these two countries have a special relationship with each other it is ipmportant to investigating and recognizing the factors affecting it. In forthcoming reaserch, wich is of a fundmental nature and seek to find the facts and recognizing arising from the interaction of geography, economics and politics and using interpretive-analytical method in reaserch, we have studied the effect of Iran's political geography on economic relations with the countries of the Indian subcontinent and the case of India has been studied on a case-by-case basis. By studing the most important activities in the subject mentione wich is on of the important isues of foregn policy and international organizations and also, since the level of relations with foreign goverments and international organizations is one of the symbols of a country's development, in the present study, the relationship between Iran and India economic relations with Iran's geostrategic position and convergent and divergent factors affecting the economic development of the two countries has been discussed. The results of this study indicate that Iran can be a link between Central Asian countries and the Caucasus with India subcontinent and we are expected to see a significant increase is the convergence between Iran and India subcontinent, and in particular India.
    Keywords: geopolitics, North Indian Ocean, Economic Policy, Islamic Republic of Iran
  • Mohammadreza Ahmadiyaghin *, Qiuomars Yazdanpanah Dero, Mahmood Vasegh, MohammadHassan Nami Pages 67-86

    Information geopolitics examines the tensions arising from the power of information and effective communication in the political space and analyzes its hidden aspects in information knowledge and aristocracy, and describes the power of public opinion persuasion. The information revolution has led to the arrival of new actors, transformations and changes in the equations of power, and to the complication of relations, and finally to the emergence of a hybrid war. Now, in this situation, how can modern and efficient combat strategies be achieved by relying on appropriate intelligence power? According to the appropriate solution, complete and strategic intelligence aristocracy is based on the effective factors in the areas involved in the hybrid war and the formation of strategic alliances based on the long-term goals of the actors. The method of library analytical research is to explain the relationship between the geopolitical components of information and hybrid warfare. According to the theory of chaos complexity, strategic stability based on information geopolitics is the basis for maintaining balance and control of war in which political units are not able to start a large-scale war against each other and prevent conflicts from turning into direct war.

    Keywords: information geopolitics, modern warfare, hybrid warfare, complexity-chaos
  • Farhad Hamze *, Hadi Abdollahi Pages 87-108

    Coastal areas has been important for mankind because of the abundance of potential possibilities for development since long time ago and this can be the reason for concentration of %75 of the world's population at radius of 200 km from the coasts.The purpose of this study is the change detection of land use in coastal areas of assalouye by using landsat images in two 16-year periods (2984-2000-2016). Land use maps for these years was extracted from landsat satellite imagery and was corrected by using of available maps and also google earth images and was verified through the error matrix approach, kappa coefficient and overall accuracy. kappa coefficient ( 0.94; 08808 and 0.9517) and overall accuracy (96.56%; 95.4952% and 93.5883% ) was obtained for 1984, 2000 and 2016 years respectively.The results show that increase in area in the residential areas use unit (126.36 square kilometer ) and vegetation (6.13 square kilometer) and decrease in area in the bayer areas use class (-125.37) and water range (-7.15 square kilometer) has been created during 32 years. Bayer lands has the most changes and residential areas unit as the most development.

    Keywords: change detection, Land use, assalouye, supervised classification
  • Shokoufeh Omidi Ghaleh Mohammadi *, Ahmad Mazidi, Sodabh Karemi, Najmeh Hassani Sadi, Mahboobeh Omidi Ghaleh Mohammadi, Hassan Kharajpor Pages 109-120

    Considering the capability of the artificial neural networks in simulating sophisticated processes, it is being used in estimation and computation of climatic parameters. The goal of this research is to estimate the daily maximum temperature in Kerman province. To this aim, daily climatic parameters as input to the neural networks and daily maximum temperature as the output during a statistical period of 24 years (1989-2013) were used, the findings revealed that the output of the multi-layer perceptron neural network, considering the error amount and correlation among data, is more precise and shows lower error and more correlation in relation to the expected output (daily maximum temperature). Also, among other climatic parameters, minimum temperature and the average of the wet temperature indicated the estimation of the daily maximum temperature with lower error and more correlation in comparison to other climatic parameters.

    Keywords: daily maximum temperatures, Estimation, Artificial Neural Networks, Kerman
  • Seyed Mahdi Azim, Seyed Mostafa Tayebi Sani, Bagher Morsal, Ali Fahiminejad Pages 143-160

    The purpose of this study is to determine the appropriate times for sports tourism in Sabzevar city based on thermal climate. For this purpose, two quantitative indices of Olgyay and effective temperature (ET) were used. For this purpose, statistical data related to temperature and relative humidity of the study area over a period of 25 years was evaluated. The results showed that according to the Olgyay index, the months of May, June, July and September are in the zone of thermal comfort and are the best times for sports tourism. Also, July is not a good time for outdoor tourism due to high temperatures and November, December, January, February and March due to high cold. The minimum average relative humidity was set at 34%, which is not outside the standard range of the Oleg index. The natural attractions of Sabzevar county and natural spaces that have the possibility of sports tourism are classified into 3 main areas and 3 zones.

    Keywords: Comfort climate, Sports tourism, Thermal comfort, Sabzevar