فهرست مطالب

Assessment and Research in Applied Counseling - Volume:4 Issue: 2, 2022

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:4 Issue: 2, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی عقیلی*، بهاره تن زده صفحات 1-13
    زمینه و هدف

     تجربه ناباروری که برخی متخصصان آن را بحران ناباروری خواندند با استرس های فیزیکی، اقتصادی، روانشناختی و اجتماعی همراه است و تمامی جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر کمال گرایی و توجه معطوف به خود در زوجین نابارور شهر اصفهان انجام شد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ی زوجین نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر اصفهان در نیمه سال 1400 می باشد. از این میان 30 زوج به صورت داوطلبانه به عنوان نمونه گزینش و با روش تصادفی در دو گروه شامل 15 زوج، دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، جایگزین شدند. گروه آزمایشی در قالب، گروه یک درمان شناختی -رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی را به مدت 8 جلسه دریافت نمودند. گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه کمال گرایی هیل و همکاران (2004) و پرسشنامه کانون توجه وودی، چامبلس و گلاس (1997) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر کمال گرایی و توجه معطوف به خود موثر است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اثر معنی داری در کاهش کمال گرایی و توجه معطوف به خود داشته اند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کمال گرایی، توجه معطوف به خود
  • فاطمه منصوری، احمد عابدی* صفحات 14-29
    زمینه و هدف

     یکی از متغیرهای روانشناختی مرتبط با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش کم پیشرفت، بهزیستی روان شناختی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هوش موفق بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان تیزهوش کم پیشرفت بود.

    روش پژوهش

     در این پژوهش از روش پژوهش مورد منفرد با طرح A-B-A استفاده شد. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان تیزهوش کم پیشرفت متوسطه اول شهر اصفهان در سال 1400 بود که از بین آنها 3 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از تعیین موقعیت خط پایه، 12 جلسه مداخله هوش موفق در طی 2 ماه برای دانش آموزان صورت گرفت و یک ماه پس از پایان مداخله، پیگیری انجام شد. ابزارهای پژوهش مقیاس پیشرفت تحصیلی، چک لیست کم پیشرفتی، مقیاس هوش وکسلر کودکان 4 و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از روند افزایشی پایدار نمرات مقیاس بهزیستی روان شناختی دانش آموزان بود که بیانگر اثربخشی آموزش هوش موفق در افزایش بهزیستی روان شناختی است.

    نتیجه گیری

    بهزیستی روان شناختی باعث افزایش خودکارآمدی تحصیلی می شود که انگیزه برای یادگیری بیشتر و پیشرفت تحصیلی را بالا می برد و از طرفی آموزش هوش موفق با ایجاد تعادل بین سه توانایی تحلیلی، خلاق و عملی و باور منطقی نسبت به ضعف ها، می تواند در افزایش بهزیستی روان شناختی و در نتیجه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش کم پیشرفت موثر باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تیزهوش، کم پیشرفت، هوش موفق
  • سید احسان کاظمینی، طاهره رنجبری پور، عاطفه نژاد محمد نامقی*، شیدا سوداگر، پریسا پیوندی صفحات 30-46
    زمینه و هدف

    پیامدهای نارسایی قلبی با ایجاد تجربه موقعیت های تنش زای بیشتر برای مبتلایان و افزایش هیجان های منفی در زمینه بیماری های قلبی عروقی، همراه با بدتر شدن سیر بیماری است و به طور کلی بیماران قلبی نسبت به گروه بهنجار، بیشتر راهبردهای ناسازگارانه و کمتر راهبردهای سازگارانه نظم جویی شناختی هیجان را به کار می گیرند؛ بنابراین، هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نظمجویی شناختی هیجان در مبتلایان به نارسایی قلبی بود.

    روش پژوهش

     طرح این پژوهش، طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، گروه کنترل و پیگیری سه ماهه است. جامعه آماری شامل مردان 35 تا 55 سال مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1400 بودند. برای سه گروه نمونه 45 نفر با روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، 15 نفر در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و 15 نفر در گروه گواه جای گذاری شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپنهاون (2001) بود؛ گروه های آزمایش برای 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سگال و همکاران (2013) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز و استروهال (2010) قرار گرفتند و داده ها با تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه گواه، هر دو مداخله تاثیری معنادار بر کاهش به کارگیری راهبردهای ناسازگارانه و افزایش به کارگیری راهبردهای سازگارانه نظم جویی شناختی هیجان به صورت پایدار در مردان مبتلا به نارسایی قلبی داشتند (05/0=P)؛ همچنین بین تاثیر دو مداخله بر راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش به کارگیری راهبردهای ناسازگارانه و افزایش به کارگیری راهبردهای سازگارانه نظم جویی شناختی هیجان در مردان مبتلا به نارسایی قلبی مناسب هستند و میتوان آنها را به عنوان مداخله های مکمل موثر همراه با درمان های پزشکی برای مبتلایان اجرا کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نارسایی قلبی، نظمجویی شناختی هیجان
  • گلناز جلالی*، امان الله سلطانی، امیرحسین روشنی تبریزی صفحات 47-65
    زمینه و هدف

     ایجاد روابط بین فردی یکی از انگیزه های اساسی بشر قلمداد می گردد که لازمه آن ایجاد صمیمت اجتماعی است. از عوامل تاثیرگذار بر ایجاد صمیمت اجتماعی، خودافشایی، اضطراب اجتماعی و پاسخگویی ادراک شده می باشند. از این منظر پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه خودافشایی و اضطراب اجتماعی با صمیمیت اجتماعی، باتوجه به نقش میانجی پاسخگویی ادراک شده انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان در سال 1398 (18000 نفر) بود که باتوجه به میزان حجم نمونه در روش معادلات ساختاری تعداد 350 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و به پرسش نامه های صمیمیت اجتماعی میلر و لف کورت (1982)، خود افشاء سازی کان و هسلینگ (2001)، اضطراب اجتماعی واتسون و فرند (1969) و پاسخگویی ادراک شده ریز و همکاران (2006) در بین آنها توزیع شد. در مجموع 242 پرسش نامه قابل استفاده دریافت شد. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از اثر افزایشی و معنادار خودافشایی بر پاسخگویی ادراک شده (P=0/25)، اثر کاهشی و معنادار اضطراب اجتماعی بر پاسخگویی ادراک شده (0/554-=P) اثر افزایشی و معنادار پاسخگویی ادراک شده بر صمیمیت اجتماعی و (P=0/405) اثر افزایشی و معنادار خودافشایی بر صمیمیت اجتماعی (0/137P=) و اثر کاهشی و معنادار اضطراب اجتماعی بر صمیمیت اجتماعی (0/178-=P) بودند.

    نتیجه گیری

    خودافشایی و پاسخگویی ادراک شده بالاتر، منجر به افزایش صمیمیت اجتماعی در روابط شده و اضطراب اجتماعی بالاتر منجر به کاهش سطح پاسخگویی ادراک شده و به طبع آن افت صمیمیت اجتماعی می گردد. باتوجه به اهمیت نقش صمیمیت اجتماعی در سلامت روانی جامعه پیشنهاد می شود. سازمان های مربوطه برنامه ریزی گسترده ای جهت مدیریت و درمان اضطراب اجتماعی در افراد و برقراری کلاس های آموزشی، بخصوص برای والدین، مربیان مهدکودک ها و آموزگاران سطوح دبستان و اقدام کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، پاسخگویی ادراک شده، خودافشائی، صمیمیت اجتماعی
  • شایستگی هیجانی به منزله سرمایه روان شناختی نوجوانان: کوششی برای ساخت برنامه ارتقایی
    سعید اکبری زردخانه*، مونا مکی صفحات 66-86
    زمینه و هدف

    برنامه های متعددی براساس مدل های نظری کوناگون برای بهبود کارکردهای هیجانی در گروه های نوجوانان تهیه شده است. اما تاکنون برنامه ای براساس مدل کوویتالیتی به عنوان نظریه متاخر سلامت روان شناختی مبتنی بر دارایی های تجمعی تدارک دیده نشده است. پژوهش حاضر با هدف ساخت برنامه شایستگی هیجانی برای نوجوانان 13-15 سال در بستر فضای مجازی براساس مدل کوویتالیتی انجام شد. برنامه شایستگی هیجانی مبتنی بر نظریه کوویتالیتی با سه مولفه تنظیم هیجان، همدلی و خودکنترلی تدوین شد.

    روش پژوهش:

     این گژوهش از نوع بنیادی و از حیث روش گردآوری داده ها از نوع نیمه‌آزمایشی است. جامعه مورد مطالعه برای بررسی اثربخشی برنامه دربرگیرنده دانش اموزان دوره متوسطه شهر تهران بود. از مقیاس سرمایه‌های روان‌شناختی (Akbari Zard Khane, Miri & Fathabadi, in press)، چک لیست تنظیم هیجان (Shields & Cicchetti, 1998)، ‌پرسشنامه خودکنترلی (Tangney, Baumeister & Boone, 2004) و پرسشنامه همدلی و همدردی دانش‌آموزان (Vossen, Piotrowski & Valkenburg, 2015) استفاده شد. پس از بررسی مقالات، کتاب‌ها و سایت‌های مربوطه، برنامه اولیه شایستگی هیجانی تدوین و اجرا شد. اجرای اولیه با هدف بررسی امکانات اجرایی مداخله و دستیابی به نقاط نیاز به توجه و اصلاح انجام شد. این برنامه در گروه نمونه ای دردسترس و متشکل از 5 دانش‌آموز دختر و 2 دانش‌آموز پسر با طرح تک گروهی اجرا شد؛ داده ها با روش t تک گروهی تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     بررسی روایی محتوی برنامه ساخته شده با استفاده از نظرات پنج متخصص نشان از وجود روایی آن بود. همچنین اجرا برنامه در یک گروه از نوجوانان نشان داد که این برنامه منجر به افزایش سرمایه‌های روان‌شناختی، همدلی و تنظیم هیجان (05/0 >p) شد، اما در خودکنترلی تغییری ایجاد نکرد (05/0>p).

    نتیجه‌گیری: 

    برنامه شایستگی هیجانی قابلیت خوبی برای افزایش همدلی، تنظیم هیجان و سرمایه‌های روان‌شناختی نوجوانان دارد؛ اما لازم است در بخش‌های مرتبط با مولفه خودکنترلی برنامه شایستگی هیجانی اصلاحاتی اعمال شود؛ لذا بایست محتوایی که دربرگیرنده تنظیم هدف، برنامه‌ریزی، ایجاد انگیزه و اولویت‌بندی کارهای روزانه است به برنامه اضافه شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودکنترلی، شایستگی هیجانی، کوویتالیتی، نوجوان، همدلی
  • مقایسه اثربخشی بسته درمانی طرحواره درمانی ویژه با طرحواره درمانی متداول بر طرحواره های جنسی و سازگاری زناشویی زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس
    رناک کاکاوند، فلور خیاطان*، محسن گل پرور صفحات 87-100
    زمینه و هدف

     صورت بندی مداخله رفتاری طرحواره درمانی ویژه می‌تواند،  از طریق تبیین رابطه بین ابعاد نیازها و مشکلات زنان و ارتقای سلامت جسمانی و روان‌شناختی آنان از طریق سبب‌شناسی، بستری برای این پیشگیری و درمان این اختلال  شایع را فراهم می‌نماید. اولین بسته درمانی ویژه زنان مبتلا به واژینیسم، می‌تواند از طریق بهبود سلامتی فردی و زناشویی  به تحکیم ارکان خانواده کمک شایان توجهی نموده و زمینه‌ای برای رفع خلا دانش در خصوص درمانی ویژه برای زنان مبتلا به واژینیسم را فراهم می‌نماید. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بسته درمانی طرحواره درمانی ویژه با طرحواره درمانی متداول بر طرحواره های جنسی و سازگاری زناشویی زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس انجام شد. 

    روش پژوهش: 

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 45 زن مبتلا به اختلال واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان پیامبران تهران بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و  به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار داده شدند. گروه‌های آزمایش تحت درمان طرحواره درمانی ویژه (10 جلسه 90 دقیقه‌ای) و درمان طرحواره درمانی متداول (10 جلسه 90 دقیقه‌ای) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه برانگیختگی طرحواره های شناختی در بافت جنسی (نوبر و همکاران، 2009) و پرسشنامه سازگاری زناشویی (اسپانیر، 1976) است. 

    یافته‌ها:

     یافته‌های پژوهش نشان داد، متغیر طرحواره های جنسی در بخش اثر درون گروهی و در تعامل عامل زمان و گروه (سه گروه پژوهش) تفاوت معناداری (0.01<p< span=""></p<>) وجود دارد. همچنین متغیر سازگاری زناشویی نیز در بخش اثر درون گروهی و در تعامل عامل زمان و گروه (سه گروه پژوهش) تفاوت معناداری (01/0<P) وجود دارد. 

    نتیجه‌گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد، بسته نوین طرحواره درمانی ویژه می‌تواند از طریق شناسایی نیازهای زنان مبتلا به واژینیسم به کاهش طرحواره های جنسی و افزایش سازگاری زناشویی آنان بپردازد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های جنسی، سازگاری زناشویی، واژینیسموس
|
  • Mojtaba Aghili*, Bahareh Tan Zadeh Pages 1-13
    Background and Aim

    The experience of infertility, which some experts call the infertility crisis, is associated with physical, economic, psychological and social stress and affects all aspects of a person's life. The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive-behavioral therapy on perfectionism and self-focused infertility in infertile couples in Isfahan.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of the present study is all infertile couples referring to Isfahan Infertility Center in mid-2021. Of these, 30 couples were selected voluntarily as a sample and randomly replaced in two groups including 15 couples, two experimental groups and a control group. The experimental group received a cognitive-behavioral therapy based on mindfulness for 8 sessions. The control group did not receive any intervention. The research instruments were Hill et al.'s Perfectionism Questionnaire (2004) and Woody, Chambels and Glass (1997) Focus Questionnaire.

    Results

    The results showed that mindfulness-based cognitive-behavioral therapy is effective on perfectionism and self-focused attention (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be said that cognitive therapy based on mindfulness has a significant effect on reducing perfectionism and focused attention.

    Keywords: mindfulness, perfectionism, self-attention
  • Fatemeh Mansouri, Ahmad Abedi* Pages 14-29
    Background and Aim

    One of the psychological variables related to the academic achievement of underachievement gifted students is psychological well-being. The aim of this study was to investigate the effectiveness of successful intelligence training on the psychological well-being of low-achieving gifted students.

    Methods

    In this study, a single case study method with A-B-A design was used. The statistical population included all underachievement gifted high school students in Isfahan in 2020, from which 3 people were selected by purposive sampling. After determining the baseline position, 12 sessions of successful intelligence intervention were performed for students within 2 months and one month after the end of the intervention, follow-up was performed. The research instruments were Academic Achievement Scale, Wechsler Intelligence Scale for children (WISC) Fourth edition, Progress Checklist and Psychological Welfare Questionnaire.

    Results

    The results of the study showed a steady increase in the scores of the students' psychological well-being scale, which indicates the effectiveness of successful intelligence training in increasing psychological well-being.

    Conclusion

    Psychological well-being increases academic self-efficacy, which increases the motivation to learn more and academic progress, and on the other hand, successful intelligence training can be achieved by creating a balance between three analytical, creative, and practical abilities and a reasonable belief in weaknesses. To be effective in increasing the psychological well-being and in the result of the academic progress of gifted and underachieving students

    Keywords: Psychological well-being, Gifted, Underachievement, Successful intelligence
  • Sayed Ehsan Kazemeini, Tahereh Ranjbaripour, Atefeh Nezhadmohammad Nameghi*, Sheida Sodagar, Parisa Peyvandi Pages 30-46
    Background and Aim

    Consequences of heart failure are along with experiencing more stressful situations for patients and increasing negative emotions in cardiovascular disease, is accompanied by a worsening of the course of the disease and in general, cardiovascular patients use more maladaptive and less adaptive strategies of cognitive emotion regulation strategies than the normal group; Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy with acceptance and commitment therapy on cognitive emotion regulation in patients with heart failure.

    Methods

    The design of this research is a quasi-experimental design with pre-test, post-test, control group and 3 months follow-up. The statistical population included all 35 to 55 years old males with heart failure who referred to medical centers in Isfahan in 1400.In this research, 45 people were selected by targeted sampling method to form 3 groups; and 15 people were randomly selected in the mindfulness-based cognitive therapy group, 15 people in the acceptance and commitment therapy group and 15 people in the control group. The data were collected by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Garnefski, Kraaij, & Spinhoven (2001); and mindfulness-based cognitive therapy Segal, et al. (2013) and acceptance and commitment therapy Hayes & Strosahl (2010) were performed for 8 sessions of 90 minutes for the experimental groups. Data analysis was performed by mixed analysis of variance with repeated measures using SPSS-25.

    Results

    The results showed that in comparison with the control group, both interventions significantly reducing the use of maladaptive and increasing the use of adaptive cognitive emotion regulation strategies (P= 0.05); Also, there was no significant difference between the effect of the interventions on cognitive emotion regulation strategies (P=0.05).

    Conclusion

    According to the results, mindfulness-based cognitive therapy and acceptance and commitment therapy can use to reduce the use of maladaptive and increase the use of adaptive cognitive emotion regulation strategies in with heart failure patients and can use as effective complementary interventions along with medical treatments.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive Emotion Regulation, Heart Failure, Mindfulness-Based Cognitive Therapy
  • Jalali Golnaz *, Amanollah Soltani, Amirhossein Roshani Tabrizi Pages 47-65
    Background and Aim

    Creating interpersonal relationships is considered as one of the basic human motives for which social intimacy is required. Factors influencing social intimacy are self-disclosure and social anxiety. From this perspective, the goal of this study was to investigate the relationship between self-disclosure and social anxiety with social intimacy, mediated by perceived responsiveness.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all students of the Islamic Azad University of Kerman in 2019 (1800 people). Considering the volume of samples in the structural equations, 350 students were selected as the statistical sample using the Stratified Random Sampling method. This group took the Lefcourt (1982), Kahn & Hessling (2001) Self-disclosure, Watson and Friend (1969) Social Anxiety, and Reis et al. (2006) Perceived Responsiveness questionnaires. A total of 242 qualified questionnaires were received. Data was analyzed by structural equation method.

    Results

    The results indicate an increase and significant effect of Self-disclosure on Perceived Responsiveness (P = 0.250), a reduced and significant effect of Social Anxiety on Perceived Responsiveness (P = -0.554), an increased and significant effect of Perceived Responsiveness on Social Intimacy (P = 0.405), an increased and significant effect of Self-disclosure on Social Intimacy (P = 0.137) and a reduced and significant effect of Social Anxiety on Social Intimacy (P = -0.178).

    Conclusion

    Increased Self-Disclosure and Perceived responsiveness leads to an increase in Social Intimacy in relationships and increased Social Anxiety leads to a reduction in the level of Perceived Responsiveness and therefore a decrease in Social Intimacy. Due to the importance of the role of social intimacy on mental health of the community, it is proposed that the appropriate organizations prepare extensive planning to manage and treat social anxiety in individuals and hold instructive classes, especially for parents and primary school teachers.

    Keywords: Social Intimacy, Social anxiety, Self-Disclosure, Perceived Response
  • Emotional Competencies as an Adolescent’s Psychological Capital: Toward to Developing Enhancement Program
    S. Akbari-Zardkhaneh Pages 66-86
    Background and Aim

    Several programs have been prepared based on various theoretical models to improve emotional functions in adolescent groups. But so far, no program has been prepared based on the co -vitality model as the latest theory of psychological health based on cumulative assets. The current research was conducted with the aim of creating an emotional competence program for teenagers aged 15 -13 years in the context of virtual space based on the covitality model. The emotional competence program based on covitality theory was developed with three components of emotion regulation, empathy and self-control .

    Methods

    This research is of fundamental type and in terms of data collection method it is of semi -experimental type. The study population to check the effectiveness of the program included high school students in Tehran. From the scale of psychological capital (Akbari Zard Khane, Miri & Fathabadi, in press), emotion regulation checklist (Shields & Cicchetti, 1998), self-control questionnaire (Tangney, Baumeister & Boone, 2004) and students' empathy questionnaire (Vossen, Piotrowski & Valkenburg, 2015) were used. After reviewing relevant articles, books and websites, the initial program of emotional competence was developed and implemented. The initial implementation was carried out with the aim of checking the implementation possibilities of the intervention and reaching the points that need attention and correction. This program was implemented in an available sample group consisting of 5 female students and 2 male students with a single group design. The data was analyzed by one - group t method.

    Results

    Checking the validity of the content of the created program using the opinions of five experts showed its validity. Also, the implementation of the program in a group of teenagers showed that this program led to an increase in psychological capital, empathy and emotion regulation (p>0.05), but did not change in self-control (p>0.05) .

    Conclusion

    The emotional competence program has a good ability to increase empathy, emotion regulation and psychological capital of teenagers; however, it is necessary to make corrections in the sections related to the self-control component of the emotional competence program. Therefore, content that includes goal setting, planning, motivating and prioritizing daily tasks should be added to the program .

    Keywords: adolescence, covitality, emotion competence, emotion regulation, empathy, self-control
  • Comparison of the effectiveness of special schema therapy package with conventional schema therapy on sexual schemas and marital adjustment of women with vaginismus disorder
    Ronak Kakavand, Felor Khayatan *, Mohsen Golparvar Pages 87-100
    Background and Aim

    Formulation of special schema therapy behavioral intervention can provide a platform for the prevention and treatment of this common disorder by explaining the relationship between the dimensions of women's needs and problems and promoting their physical and psychological health through etiology. The first special treatment package for women with vaginismus can help strengthen the foundations of the family by improving personal and marital health and provide a basis for filling the knowledge gap regarding special treatment for women with vaginismus. Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of special schema therapy package with conventional schema therapy on sexual schemas and marital adjustment of women with vaginismus disorder.

    Methods

    The study was a quasi-experimental study with a pretest, posttest and follow-up design with a control group. The sample consisted of 45 women with vaginismus referred to the gynecology clinic of Payambaran Hospital in Tehran who were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental groups and a control group (15 people in each group). The experimental groups underwent special schema therapy (10 sessions of 90 minutes) and conventional schema therapy (10 sessions of 90 minutes).

    Results

    Findings showed that the variable of sexual schemas in the effect group within the group and in the interaction of time factor and group (three research groups) there is a significant difference (p <0.01). Also, there is a significant difference (p <0.01) in marital adjustment variable in the effect group within the group and in the interaction of time factor and group (three research groups).

    Conclusion

    The results showed that the new special schema therapy package can reduce sexual schemas and increase marital compatibility by identifying the needs of women with vaginismus.

    Keywords: Schema therapy, sexual schemas, marital adjustment, vaginismus