فهرست مطالب

آینده پژوهی انقلاب اسلامی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1401)

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن گودرزی*، عبدالله مبینی دهکردی، محمد معظمی گودرزی صفحات 11-40

    کشور عراق در منطقه خلیج فارس به دلیل موقعیت ژیوپلتیک و ظرفیتهای بالقوه اقتصادی، و ویژگیهای خاص سیاسی، فرهنگی و اجتماعی یکی از بازیگران مهم تاثیرگذار در  همسایگان ایران و خاورمیانه است. دراین پژوهش در پاسخ به این سوال برآمدیم که عوامل و پیشران های کلیدی آینده روابط ایران و عراق تا سال1410 کدامند؟ در پاسخ به سوال مذکور ابتدا با استفاده از مرور منابع و سوابق علمی پیشین مرتبط و استفاده از نظر 23 نفر از  خبرگان، تعداد 117 شاخص تاثیرگذار احصاء و سپس با استفاده از روش دلفی تعداد 21 شاخص مهم و اثرگذار که بیشترین تاثیر را داشتند مشخص گردید و در ادامه بوسیله نرم افزار آینده پژوهی  میک مک و به کارگیری روش تحلیل ماتریس اثرات متقاطع و ورود اطلاعات به نرم افزار تعداد شش پیشران کلیدی شامل: راه پیمایی اربعین، اشتراکات فرهنگی ، حمایت و کمک های ایران  به گروه های مقاومت(حشدالشعبی،کتایب و  عصایب اهل الحق)، قرابت های مذهبی شیعی، تهدیدات و منافع مشترک بین دو کشور، تقابل نظم عربی با هلال شیعی شناسایی شدند. تمرکز و استفاده از این شاخص ها  به منظور تدوین چشم انداز و سیاستهای ج.ا.ایران جهت گسترش و تعمیق پیوندهای راهبردی با عراق در ساخت آینده مطلوب روابط دو کشور تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روابط ایران و عراق، پیشران های کلیدی، تحلیل اثرات متقاطع
  • محمود سعیدی‎رضوانی*، فاطمه غلامی صفحات 41-74
    باتوجه‎به اهمیت رعایت حدود الهی، در ابعاد فردی و اجتماعی، پژوهش حاضر به بررسی میزان پای‎بندی دانشجویان به رعایت دستورات دینی و دعوت یکدیگر به پاسداشت ارزش ها و دوری از ضدارزش ها پرداخته است. این بررسی آینده‎پژوهانه، با رویکرد هنجاری و به روش تحلیل مضمون از نوع شبکه مضامین، با مطالعه یک گروه‎ مجازی دانشجویی صورت پذیرفت. محتواهای ارایه‎شده از سوی کاربران مشارکت‎کننده در واکنش به نهی‎ازمنکر بدحجابی، اعم از متن، تصویر، ایموجی، استیکر و گیف، ثبت و مورد تحلیل قرار گرفت. در نتیجه 15 مضمون پایه، به‎دست آمد که بعد از ترکیب و تلخیص در چهار مضمون سازمان‎دهنده «غوغاگری»، «بهانه‎تراشی»، «شمع خاموش» و «سم سکوت» طبقه‎بندی شدند و درنهایت تک مضمون فراگیر «جولان باطل» شکل گرفت. رفتارهای یک گروه اقلیت و سکوت اکثریت دانشجویان در این گروه مجازی، به‎گونه ای رقم خورد که نه‎تنها پدیده بدحجابی تقبیح نشد، بلکه فرد منتقد، مجبور به پاک کردن پیام های خود شد. ازاین‎رو، آینده محتمل خبر از عقیم ماندن نهی ازمنکرها، افزایش سکوت و بی تفاوتی در برابر ضدارزش‎ها، عوض شدن جای منتقد و خطاکار و استبداد رفتاری افراد خطاکار خواهد داد. یافته های پژوهش حاضر می‎تواند تلنگری برای مدیران فرهنگی، در جهت توجه به ضریب برخی از تصمیم‎ها، در فضای مجازی و یا در سطح جامعه به شمار آید.
    کلیدواژگان: نهی‎ازمنکر، امربه‎معروف، آینده، عرفی شدن، سکوت، گروه مجازی دانشجویان
  • محمد یوسفی* صفحات 75-94
    هدف از این مطالعه، ارایه مدل تاثیر روندهای موثر بر درآمد خانوار ایران می باشد. درآمد خانوار عبارتست از وجوه و ارزش پولی کالاها و خدماتی که در برابر کار انجام شده یا سرمایه به کار افتاده یا از طریق منابع دیگر مانند حقوق بازنشستگی و درآمد حاصل از دارایی، به خانوار تعلق گرفته باشد. توزیع درآمد روی متغییرهای مهم اقتصادی، اجتماعی نیز تاثیر می گذارد. و یکی از دغدغه های اساسی برنامه ریزان اقتصادی کشور بوده و تاثیر بسزایی در توسعه پایدار و ارتقاء رفاه اجتماعی خواهد گذاشت. در پژوهش حاضر با بررسی ادبیات موضوع، شاخص هایی که با درآمد خانوار ایران در ارتباط هستند شناسایی گردیدند و سپس با استخراج داده های سرشماری 50 سال گذشته آنها از مرکز آمار ایران، روندهای تغییرات شاخص های مذکور شناسایی و سپس با استفاده از نرم افزارSMART PLS2، مدل تاثیر روندهای مرتبط با درآمد خانوار کشور ارایه گردید. در این پژوهش، از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی  برای آزمون فرضیه ها و برازندگی مدل استفاده شد. آزمون فرضیه ها نشان می دهد که درآمد خانوار ایران در دوره 50 ساله گذشته متاثر از روند تغییرات حوزه کشاورزی و تغییرات بازار سرمایه بوده است و بین روند تغییرات انرژی و روند تغییرات درآمد خانوار ارتباطی وجود ندارد. روند رشد جمعیتی ایران نیز بر اساس داده های به دست آمده متاثر از روند تغییرات درآمدی بوده است. همچنین شاخص سلامت نیز بر این روند موثر بوده است.
    کلیدواژگان: درآمد خانوار، کشاورزی، بازارسرمایه، تحلیل روند، PLS
  • محسن حاکمی*، فاطمه حامی کارگر، هاجر تاجیک صفحات 95-119
    فلسفه، دانشی است که مبادی تصوری و مبانی تصدیقی دیگر علوم را پی ریزی می کند و علوم، مبانی خود را بر اساس فلسفه تنظیم و استوار می کنند.آینده پژوهی نیز بعنوان دانشی نو پدید نیازمند بررسی های معرفتی فلسفی می باشد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که با توجه به اندیشه های فلسفی ملاصدرا، آینده بر اساس کدام اصول استوار خواهد شد و چه آینده ای و چگونه آینده ای رقم خواهد خورد؟. هدف این مطالعه شناخت آینده از منظر نگاه صدرایی به مساله آینده است روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای است که گردآوری اطلاعات با رجوع به آثار دست اول و معتبر به دست می آید. در این پژوهش، روش تحلیل اسناد، با روش استدلال منطقی از طریق بیان مقدمات، و تحصیل نتیجه بر اساس غور در اندیشه ملاصدرا، انجام میگیرد. بر اساس آراء صدرا، آینده-نه مفهوم زمانی آن، بلکه مصادیق پدیداری آن دارای وجود جسمانی بوده و در نهایت روحانیت پیدا کرده و باقی خواهند بود. از طرفی وی بعنوان یک فیلسوف، با قبول اصل علیت؛ قایل به این است که باید بین علت و معلول سنخیت و ربط برقرار باشد؛ و زمان جوهر مادی متغیر الذات و متجددالهویت است یا مقدار تجدد و بی قراری آن و بعد چهارم ماده است. بنابراین آینده معلول علل است که شناخت آینده مستلزم شتاخت علت تامه هر پدیده ای می باشد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، آینده پژوهی، فلسفهآینده پژوهی، روش استدلالی، پیش نگری
  • حسن امینی، حسن خلیلی* صفحات 121-141
    هدف اصلی بررسی نقش عوامل کلیدی و پیشران های موثر بر تحولات آینده بحرین است. این پژوهش در راستای تدوین سناریوهای پیش روی بحرین و از نوع توسعه ای است. تحولات بحرین از حیث تحولات داخلی و خارجی و در بازه زمانی 2011 تا 2022 مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی با مطالعه مبانی مرتبط، اسناد موجود و همچنین مصاحبه با متخصصان حوزه بحرین شامل 10 نفر از کارشناسان حوزه های مختلف بحرین انجام شده است. بر مبنای یافته های پژوهش برای آینده تحولات بحرین می توان چهار سناریوی عمده را ترسیم کرد. سناریوی اول پیروزی رژیم آل خلیفه و شکست انقلابیون است که بر مبنای حمایت کشورهای فرامنطقه ای، عربستان سعودی و شورای همکاری از رژیم آل خلیفه رخ می دهد. سناریوی دوم رقص کرکس یعنی ادامه وضع موجود است که عمدتا مبتنی بر خستگی مردم از ادامه اعتراضات می باشد. سازش و تشکیل دولت وحدت ملی سناریوی سوم است. آخرین سناریو، سناریوی پرواز سیمرغ یعنی تشکیل دولت شیعی و شکست رژیم آل خلیفه است که بر مبنای رهبری واحد، ادامه حمایت های سیاسی جبهه مقاومت و ایستادگی و مقاومت ملت بحرین رخ می دهد. یکی از مهمترین محورها تشکیل هسته های مقاومت، تبلیغات و جذب جوانان به این هسته ها می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، بحرین، رژیم آل خلیفه، سناریوها
  • سید حسن کریمی، وحید ارشدی صفحات 143-175

    اسلام نه تنها با تولید ثروت مخالف نیست، بلکه چشم انداز تمدن نوین اسلامی عاری از هرگونه فقر و احساس نیاز مادی است. اما برخلاف دستاورد لیبرال دموکراسی که روزی پایان تاریخ تصور می‌شد، عدالت محور اصلی اقتصاد در تمدن نوین اسلامی است. در گام دوم انقلاب اسلامی، نیاز به شناسایی ابعاد و مشخصات و هم‌چنین طراحی الگوی مطلوب در تمام ارکان تمدن اسلامی داریم. در خصوص اقتصاد اسلامی پژوهش‌های متعددی انجام شده است و هم‌چنین پژوهش‌هایی با موضوع اقتصاد در تمدن اسلامی وجود دارد. ولی با توجه به ماهیت مردمی اقتصاد اسلامی و الگوی اقتصاد مقاومتی، در خصوص مهم‌ترین بخش این اقتصاد مردمی یعنی «کسب و کار» پژوهشی یافت نشد. تلاش شده است به روش تحقیق توصیفی تولید محتوا به شناسایی ابعاد و مشخصات و هم‌چنین طراحی الگوی مطلوب کسب و کار (در بخش خصوصی) در تمدن اسلامی پرداخته شود. جهاد اقتصادی، تیم‌سازی، ساختار رسمی، بهره‌وری و کیفیت، ضابطه‌مندی، درایت و بهره‌مندی از فرصت‌ها و عدالت به عنوان مولفه‌های کسب و کار مواهب الهی و تسهیل فضای کسب و کار به عنوان مولفه‌های محیط کسب و کار شناسایی و تبیین شده‌اند.

    کلیدواژگان: کسب و کار، اقتصاد، اسلامی، تمدن
|
  • Mohsen Goodarzi *, Abdullah Mobini Dehkordi, Mohammad Moazami Goodarzi Pages 11-40

    Iraq is one of the most important influential players in Iran's neighbors and the Middle East due to its geopolitical position and potential economic potential, and special political, cultural and social characteristics. In this study, in response to the question, what are the key factors and drivers of the future of Iran-Iraq relations until 1410? In response to the above question, first by reviewing the sources and previous relevant scientific records and using the opinions of 23 experts, 117 effective indicators were counted and then using the Delphi method, 21 important and effective indicators were identified that had the most impact And further by Mic mac Futures Studies software And using the method of analysis of matrix cross-effects and entering information into the software of six key drivers, including: Arbaeen March, cultural commonalities, Iranian support and assistance to resistance groups (Hashad al-Shaabi, Cataeb and Asaeb Ahl al-Haq), Shiite religious affinities, Common threats and interests between the two countries, the confrontation of the Arab order with the Shiite crescent were identified. Focusing and using these indicators in order to formulate the vision and policies of the Islamic Republic of Iran to expand and deepen strategic ties with Iraq will be effective in building a favorable future for relations between the two countries.

    Keywords: Futures studies, Iran-Iraq relations, Key Propulsion, Cross-Impact Analysis
  • Mahmood Saeedy Rezvani *, Fatima Gholami Pages 41-74
    Considering the importance of observing the divine limits in individual and social dimensions, the present study examines the degree of students' adherence to religious orders and invites each other to protect values and interdiction anti-values. This futuristic study was conducted with a normative approach and content analysis method of the theme network type, with the study of a virtual student group. The content provided by the participating users was recorded and analyzed in response to the prohibition of the denial of bad hijabi, including text, image, emoji, sticker and gif. As a result, 15 basic themes were obtained, which were combined and summarized into four organizing themes: "melee", "excuse making", "unlit candle" and "silence poison" and finally the comprehensive single theme "abnormal sovereignty" was formed. the behavior of a minority group and the silence of the majority of students in this virtual group was such that not only was the phenomenon of bad hijabi not condemned, but also the critic was forced to delete his messages. Therefore, the probable future will be the news of the prohibition of denial, increasing silence and inattention to anti-values, changing the position of critic and erring and behavioral tyranny of erring people. The findings of the present study can be considered as a flip for cultural managers to pay attention to the coefficient of some decisions, in cyberspace or at the community level.
    Keywords: Prohibition of denial, Future, Secularization, Silence, Students’ Virtual Group
  • Mohammad Yousefi * Pages 75-94
    The purpose of this study is to present a model of the impact of trends affecting household income ‎in Iran. Household income is the funds and monetary value of goods and services that have been ‎paid for work or capital, or have been given to the household through other sources, such as ‎pensions and income from assets. Income distribution also affects important economic and social ‎variables. And it is one of the main concerns of the country's economic planners and will have a ‎great impact on sustainable development and promotion of social welfare. In the present study, by ‎examining the literature on the subject, indicators related to Iranian household income were ‎identified, and then by extracting census data from the last 50 years from the Statistics Center of ‎Iran, the trends of changes in these indicators were identified and then using software SMART ‎PLS2 software, the model of the impact of trends related to household income in the country was ‎presented. In this study, structural equation modeling and partial least squares method were used to ‎test the hypotheses and the fit of the model. It shows that Iran's household income in the last 50 ‎years has been affected by changes in agriculture and changes in the capital market, and there is ‎no relationship between energy changes and changes in household income. Based on the obtained ‎data, the population growth trend of Iran has been affected by the trend of income changes. The ‎health index has also been effective on this trend.‎
    Keywords: household income, Agriculture, capital market, Trend analysis, PLS
  • Mohsen Hakimi *, Fateme Hami Kagar, Hajar Tajik Pages 95-119
    Philosophy is a science that lays the theoretical foundations and affirmative foundations of other sciences, and the sciences formulate and establish their foundations based on philosophy. Futurism, as a new science, needs philosophical epistemological studies. The main question of the present study is that according to Mulla Sadra's philosophical ideas, the future will be based on which principles and what future and how the future will be determined? The purpose of this study is to know the future from Sadra's point of view on the future issue in order to take a step in producing indigenous futures studies knowledge. The research method in this research is a library that collects information by referring to first-hand and authentic works. The method of document analysis is done by the method of logical deductive reasoning by stating the premise, and studying the result from the said premise. This method is called the reasoning and rational method, which is useful for certainty and brings the researcher inner confidence. According to Sadra, the future - not its temporal meaning but its phenomenological examples - has a physical existence and will eventually be and will remain spiritual. On the other hand, as a philosopher, by accepting the principle of causality; Believes that there must be a connection between cause and effect; And the time of the material essence is the change of essence and modernity of identity or the amount of its modernity and restlessness and the fourth dimension of matter. Therefore, the disabled future is the causes that knowing the future requires understanding the complete cause of any phenomenon
    Keywords: Molla Sadra, Futures Study. the Philosophy of Futures Study, Argumentative Method, Foresight
  • Hassan Amini, Hassan Khalili * Pages 121-141
    The main purpose is to examine the role of key factors and drivers of Bahrain's internal and external circumstance. This research is developing and designing scenarios for Bahrain. Bahrain's circumstance internal and external has been examined over the period 2011 to 2022. The study was conducted by studying relevant basics, existing documents, as well as interviews with Bahraini professionals includes 10 experts from different fields of Bahrain. Results showed that there are four major scenarios for the future of Bahrain. The first scenario is the victory of the Al-Khalifa regime and the defeat of the revolutionaries based on the support of the trans-regional countries, Saudi Arabia and Cooperation Council. The second scenario of vulture dancing is the continuation of the status quo, based on people's fatigue from continuing protests. Compromise and the formation of a national unity government is the third scenario. The scenario indexes conciliation between the parties involved, and gives the post to the liberal and pro-regime Shiites. The last scenario is the Phoenix flight scenario, namely the formation of a Shiite government and the defeat of the Al Khalifa regime on based of unified leadership, continued resistance front political support and Bahraini resistance occurs. One of the most important jobs is the formation of resistance cores, propaganda and the attraction of youth to these cores.
    Keywords: Islamic Revolution, Islamic Awakening, Bahrain, Al Khalifa Regime, scenarios
  • Seyyed Hassan Karimi, Vahid Arshadi Pages 143-175

    Not only the Islam is not against the production of wealth, but the vision of a modern Islamic civilization is free from poverty and material need. But the prominent liberal democracy, which was depicted as the end of history, justice is the main focus of the economy in the modern Islamic civilization. In the second stage of Islamic revolution, we need identification and specification, as well as the design of the ideal model in the pillars of Islamic civilization. Many researches have been done in Islamic economy and there are also researches on the subject of economy in Islamic civilization. But according to the popular nature of the Islamic economy and the model of resistance economy, no research found about most important part of this popular economy that is "business", The method of descriptive research content analysis has been used for identification and specifications as well as the design of a desirable business model (in the private sector) in Islamic civilization. Jihad, team building, formal structure, productivity and quality, regularity, tact and taking advantage of opportunities and justice as the components of business and divine gifts and improvement of business environment as the components of environment have been identified and explained.

    Keywords: Business, Economics, Islamic, Civilization