فهرست مطالب

قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره عارف منش *، مهران موسوی صفحات 1-24

    مقاله حاضر در ابتدا به بررسی رابطه خودکارآمدی مذاکرات حسابرس با صاحبکار بر بی طرفی حسابرس می پردازد و سپس، نقش تعدیل کننده هویت ‏حرفه ای حسابرس در رابطه خودکارآمدی مذاکرات حسابرس با صاحبکار و بی طرفی حسابرس را مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری تحقیق، ‏حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی شهر یزد طی دوره زمانی سال های 99-1398 بوده که برای محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران در حالت ‏جامعه آماری با تعداد نامحدود و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. بعد از تایید پایایی و روایی پرسشنامه، ‏داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار ‏PLS‏ تجزیه وتحلیل شده است. نتایج حاصل از 210 پرسشنامه تکمیلی نشان داد که ‏تاثیر خودکارآمدی مذاکرات بر بی طرفی حسابرس مثبت و معنی دار است و نقش تعدیل گر هویت حرفه ای در رابطه خودکارآمدی مذاکرات با بی طرفی ‏حسابرس مورد تایید قرار گرفت. ضریب متغیر تعدیل گر مثبت است و دلالت بر این دارد که رابطه خودکارآمدی مذاکرات با بی طرفی حسابرس با ‏حضور هویت حرفه ای تقویت می شود. توجه به خودکارآمدی حسابرس به منزله یک برنامه توسعه محور در حرفه حسابرسی و همینطور توجه به ‏عوامل فردی و سازمانی موثر بر هویت حرفه ای حسابرس، ازجمله مواردی است که می تواند با توجه به یافته های پژوهش مدنظر قرارگیرد‏.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای حسابرس، خودکارآمدی مذاکرات حسابرس، بی طرفی حسابرس
  • نازنین بشیری منش*، احسان مداح، فهیمه آگاهی صفحات 25-52

    حسابرسان در مواجه با ریسک حسابرسی و کاهش میزان دعاوی حقوقی از استراتژی های مختلفی نظیر افزایش سطح آزمونهای حسابرسی، افزایش بندهای شرط و تغییر صاحبکار استفاده می کنند. با توجه به اینکه مسیولیت تهیه صورتهای مالی شرکت بر عهده مدیران می باشد، ویژگی های رفتاری مدیران بر رویکردهای تصمیمگیری و ارایه اطلاعات تاثیر دارد. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر سوگیری مدیران براستراتژیهای حسابرسان در مواجه با ریسک حسابرسی است. در این راستا نمونهای شامل129مشاهده(سال-شرکت) تاثیر سوگیری رفتاری مدیران بر حقالزحمه ، تاخیر در ارایه گزارش، اظهار نظر بند تحریف و تغییر حسابرس بررسی شد. یافته ها نشان داد، تمرکز مدیران براهداف کوتاهمدت، شهرتطلبی و درصد بالای مالکیت مدیران منجر به تلاش ودقت بیشتری درفرآیند حسابرسی و افزایش حق الزحمه حسابرسی می شود. همچنین نتایج نشان داد، بیشاطمینانی و سنگربندی مدیران رابطه منفی و معناداری با تاخیر گزارش حسابرسی دارد. به این معنا که مدیران بیش اطمینان در تلاشند تا حق الزحمه کمتری برای حسابرسی پرداخت کرده تا بتوانند با کم کردن هزینه ها، سرمایهگذاری بیشتری در داراییها داشته باشند. براساس یافته های پژوهش کوته بینی و خودشیفتگی مدیران رابطه مثبت و معناداری با بندهای شرط با اهمیت حسابرسی دارد. مدیرانی که در راستای کسب مزایا و ارتقای شغلی یا خودبرتربینی و کسب شهرت فعالیت می کنند، با دستکاری اطلاعات احتمال دریافت بندهای شرط با اهمیت از سوی حسابرس مستقل را افزایش می دهند. همچنین یافته ها نشان داد، ویژگی های رفتاری مدیران تاثیری بر تغییر حسابرس ندارد.

    کلیدواژگان: سوگیری رفتاری مدیران، حق الزحمه حسابرسی، تاخیر در ارائه گزارش حسابرسی، اظهارنظر دارای بند تحریف، تغییرحسابرس
  • یونس امجدیان، رضا غلامی جمکرانی * صفحات 53-69

    کمیته های حسابرسی یکی از ارکان اصلی حاکمیت شرکتی است که کارایی آن در تحقق اهداف این نظام اهمیت قابل توجهی دارد. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل ارزیابی کارایی کمیته های حسابرسی به صورت بومی است. روش پژوهش حاضر به صورت کیفی و داده ها از طریق مصاحبه با خبرگان حوزه حسابرسی جمع آوری گردید. در پژوهش حاضر متن مصاحبه های اولیه با توجه به اهداف پژوهش، موردمطالعه قرار گرفت. در راستای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل تم استفاده شده است. نتایج نشان داد شانزده عامل؛ تجربه کافی، داشتن تجربه مالی و غیرمالی، نفوذ و قدرت اعضای کمیته حسابرسی، حضور حسابرسان مستقل در کمیته حسابرسی، انتشار گزارش های سالانه عملکرد کمیته حسابرسی به سهامداران، ارایه گزارش های زمانبندی شده به هییت مدیره، گزارشگری در مورد رویداد های گذشته، انتشار گزارش صورت جلسات هییت مدیره، اندازه کمیته حسابرسی، تعداد جلسات کمیته حسابرسی، دوره تصدی کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی، استقرار واحد حسابرسی داخلی کارآمد جهت همکاری با کمیته حسابرسی، ایجاد رویه اداری برای بررسی اسناد، ارتقا آگاهی کمیته حسابرسی و تدارک آموزش های اضافی برای اعضای کمیته حسابرسی منجر به کارایی کمیته های حسابرسی می گردد.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، کارایی کمیته حسابرسی، تحلیل تم
  • غلامرضا کردستان*، سیده آمنه جعفری سوق صفحات 71-99

    عملکرد شرکت های یک صنعت دارای ویژگی های مشابهی است و با شوک های مشترکی در بازار محصولات خود روبرو هستند. سرمایه گذاران، اقتصاددانان و تحلیلگران معمولا، عملکرد شرکت های دیگر در همان صنعت را به عنوان شرکت های همتا در تجزیه وتحلیل عملکرد شرکت در نظر می گیرند. مدیران شرکتها از مقایسه عملکرد شرکت با شرکتهای همتا اطلاع دارند و به همین دلیل در صورت لزوم انگیزه کافی برای دستکاری سود را دارند. بر همین اساس هدف این مقاله بررسی تاثیر عملکرد شرکت های همتا بر مدیریت سود تعریف شده است.  به این منظور داده های 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان میدهد بین عملکرد شرکت های همتا و مدیریت سود رابطه مثبتی وجود دارد و عملکرد بالای شرکت های همتا منجر به افزایش اقلام تعهدی اختیاری می شود. به علاوه تغییر پیش بینی مدیریت از سود هر سهم رابطه مثبتی با عملکرد شرکت های همتا دارد و همچنین بین معیار تحقق پیش بینی سود و عملکرد شرکت های همتا رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت مدیران سود حسابداری را در پاسخ به عملکرد شرکت های همتا، تحت فشار بازار سرمایه دستکاری می کنند. این مطالعه با در نظر گرفتن عملکرد شرکت های همتا، انگیزه مدیریت سود و کیفیت گزارشگری مالی را مورد توجه قرار داد است.

    کلیدواژگان: بازده ماهانه شرکت، پیش بینی سود، عملکرد شرکت های همتا، فشاربازارسرمایه، مدیریت سود
  • فاطمه صراف*، فاطمه بشارت پور، محمدامین علی اکبری صفحات 101-124

    این مقاله با هدف بررسی ویژگیهای فرآیند حسابداری جهت تصمیم برونسپاری در حسابداری ابری انجام شده است.سیستمهای اطلاعات حسابداری ابری، دسترسی گسترده و همه جانبه به شبکه را به ازای هر بار استفاده فراهم میکند؛ در مقایسه با سیستمهای حسابداری سنتی، فرصتهای بهتری برای مقیاس، ارایه دسترسی بهتر به نرم افزار و سختافزار مورد نظر، امکان کنترل بیشتر و پتانسیل همکاری بهتر با شرکای زنجیره تامین را فراهم میکنند. مکانیسم اصلی برونسپاری به گروه های تجاری اجازه میدهد تا به فرآیندهای کوچکتر تقسیم شوند واز مرزهای سازمانی یا جغرافیایی فراتر روندو باعث میشوند فرآیندها با کارایی بیشتری برونسپاری شدهو موجب بهبود انعطافپذیری در ساماندهی تحویل فرآیندها، کاهش هزینه هاو تمرکز بر فرآیندهای اصلی شرکت میشود. جامعه آماری پژوهش شامل 384 نفر از اعضای انجمن حسابداری و حسابرسی در سال 1400هست. ابزارگردآوری اطلاعاتی از طریق پرسشنامه میباشد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش محتوا، همگرا و واگرا و برای آزمون صحت مدل نظری پژوهش و محاسبه ضرایب تاثیر از روش معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج نشان داد تکرار فرایند، نیروی کار متخصص، شدت اطلاعات و نیاز به تماس با مشتری در کاربران حسابداری ابری تاثیر مثبت و معنی دار داردو عدم اطمینان در کاربران حسابداری ابری تاثیرمنفی و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: تصمیم برونسپاری، حسابداری ابری، تخصص منابع انسانی، شدت اطلاعاتی، عدم اطمینان
  • محمد حسنی صفحات 125-165

    در مقاله حاضر با توجه به اهمیت محرک های بالقوه ریسک دادخواهی در حوزه حسابرسی مبتنی بر ریسک، تاثیر تعدیلات حسابرسی سنواتی و مدیریت سود ناشی از اشتباه ها و تحریف ها در گزارشگری مالی صاحبکاران بر اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی بررسی گردیده است. در راستای انجام تحلیل های آماری، جامعه متشکل از 131 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1398 طبق شرایطی غربال شده است. فرضیه های پژوهش با بکارگیری مدل های رگرسیون لوجیت باینری چند متغیره طبق مشاهده های شرکت-سال آزمون شده اند. یافته ها نشان داده اند به موازات افزایش مدیریت سود ناشی از تحریف در گزارشگری مالی شرکت ها، احتمال ارایه اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی افزایش یافته است. همچنین، به موازات افزایش تعدیلات سنواتی ناشی از اشتباه ها در گزارشگری مالی شرکت ها، احتمال ارایه اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی افزایش یافته است. به علاوه، شواهد بیانگر آن است که سطوح بالاتر اقلام تعهدی غیرعادی و فعالیت های واقعی غیرعادی در شرکت ها سبب تقویت رابطه مثبت بین تعدیلات سنواتی و ارایه اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی شده است. در واقع، تعدیلات سنواتی و مدیریت سود به عنوان پیامدهای وجود اشتباه ها و تحریف ها در گزارشگری مالی صاحبکاران، حسابرسان را در معرض تهدید ریسک دادخواهی قرار می دهد که در مقوله حسابرسی مبتنی بر ریسک انتظار می رود منجر به تلاش بیشتر حسابرسان و انجام حسابرسی با کیفیت شود. در چنین شرایطی حسابرسان به منظور کاهش بالقوه ریسک دادخواهی، محافظه کارانه عمل کرده و از طریق ارایه اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی نسبت به این موضوع واکنش نشان می دهند.

    کلیدواژگان: اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی، ریسک بالقوه دادخواهی، اشتباه ها و تحریف ها در گزارشگری مالی
|
  • Zohreh Aref Manesh*, Mehran Mousavi Pages 1-24

    The Effect of Auditor's Professional Identity on the Relationship between the Self-efficacy of Auditor-client Negotiations and ObjectivityAbstractThe present study first examines the relationship between auditor's negotiations self-efficacy and auditor's objectivity and then, examines the mpderating role of auditor's professional identity in the relationship between auditor's negotiations self-efficacy and auditor's objectivity. The statistical population of the study are auditors working in Yazd auditing institutes. For sample size calculation, the Cochran's formula in unlimited statistical population mood was used and sample was selected by the simple random sampling method. After confirming the reliability and validity of the questionnaire, the data were analyzed using structural equation modeling in PLS. The results of 210 completed questionnaires show that the effect of auditor's negotiations self-efficacy on auditor objectivity is positive and significant and the moderating role of auditor's professional identity in the relationship between auditor's negotiations self-efficacy and auditor's objectivity is confirmed. The Coefficient of moderating variable is positive and indicate that the relationship between auditor's negotiations self-efficacy and auditor's objectivity strengthens in the presence o professional identity.

    Keywords: Auditor Professional Identity, Auditor Negotiation Self-Efficacy, Auditor Objectivity, Auditors Working in Yazd Auditing Institutes
  • Nazanin Bashirimanesh*, Ehsan Madah, Fahime Agahi Pages 25-52

    The Effect of Managers 'Behavioral Bias on Auditors' Strategies in the Face of Audit Risk AbstractIn the face of audit risk and reducing litigation, auditors use a variety of strategies, such as increasing the level of auditing tests, increasing clauses, and changing clients. Given that managers are responsible for preparing the company's financial statements, the behavioral characteristics of managers affect decision-making and information presentation approaches.Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of managers 'bias on auditors' strategies in the face of audit risk. In this regard, a sample including 129 observations (year-company), the effect of managers' behavioral bias on remuneration, delay in submitting a report, commenting on the distortion clause and changing the auditor were investigated.Findings showed that managers 'focus on short-term goals, reputation and high percentage of managers' ownership leads to more effort and accuracy in the audit process and increase audit fees. The results also showed that managers' uncertainty and fortification have a negative and significant relationship with the delay of the audit report. This means that more confident managers are trying to pay less for auditing so that they can invest more in assets by reducing costs. According to the research findings, short-sightedness and narcissism of managers have a positive and significant relationship with condition clauses of audit importance. Managers who seek to gain benefits and career advancement or self-esteem and reputation gain by manipulating information increase the likelihood of receiving important condition clauses from the independent auditor. The findings also showed that the behavioral characteristics of managers have no effect on the change of auditor.

    Keywords: Behavioral bias of managers, auditing fees, delays in submitting audit reports, distortedcomments, change of auditor
  • Younes Amjadian, Reza Gholami-Jamkarani* Pages 53-69

    Audit committees are one of the main pillars of corporate governance, the efficiency of which is of considerable importance in achieving the goals of this system. The purpose of this study is to develop a model for evaluating the performance of audit committees on a local basis. The present research method was qualitative and data were collected through interviews with experts in the field of auditing. In the present study, the text of the initial interviews was studied according to the objectives of the research. The theme analysis method has been used so as to analyze the data .The results showed sixteen factors including: sufficient experience; having financial and non-financial experience; influence and power of audit committee members; presence of independent auditors in the audit committee; publishing annual reports of audit committee performance to shareholders;  publishing report of board minutes; size The audit committee; scheduled reports to the board: reporting on past events; the number of audit committee meetings; tenured of audit committee; independence of the audit committee; the establishment of an efficient internal audit unit to corporate with audit committee; the establishment of an administrative procedure for reviewing documents; raising the awareness of the audit committee and providing additional training for audit committee members lead to audit committees.

    Keywords: Audit Committee, Audit Committee Efficiency, Theme Analysis
  • Pages 71-99

    Peer Companies Performance and Earnings Management: The Effect of Capital Market PressureAbstractFinancial analysts and investors use the performance of peer firms for valuation and investment decisions. Since managers know that their performance is compared to peer’s firms, they have enough incentive to earnings manipulation. Therefore, the purpose of the present research is to investigate the relationship performance of peer firms on earnings management. Based on analysis of archival data of 114 firms listed in TSE, the findings show that there is a positive and significant relationship between performance of peer firms and earnings management. That is, the high performance of peer firms leads to increased discretionary accruals. In addition, change in earnings forecast per manager share has a positive and significant relationship with peer firm performance. Also, there is a significant relationship between the criterion of earnings forecast and performance of peer firms. Therefore, managers in response to the performance of peer firms and under the capital market pressure, manipulation of accounting earnings. This study focused more on the impact of peer firms and their performance on the quality of financial reporting. In addition, earnings management studies in the scope of motivation is broaden.

    Keywords: Monthly Returns of the Company, Profit Forecast, Peer Firms' Performance, CapitalMarket Pressure, Earnings Management
  • Fatemeh Sarraf*, Fatemeh Besharatpour, Mohammadamin Aliakbari Pages 101-124

    The aim of this study was to investigate the characteristics of the accounting process for outsourcing decisions in cloud accounting. Cloud accounting information systems provide extensive and comprehensive network access per use; Compared to traditional accounting systems, they provide better opportunities for scale, better access to the software and hardware in question, greater control, and the potential for better collaboration with supply chain partners. The main outsourcing mechanism allows business groups to split into smaller processes and cross organizational or geographical boundaries, making processes more outsourced and improving flexibility in organizing process delivery, reducing Costs and focus on the core processes of the company. The statistical population of the study includes 384 members of the Accounting and Auditing Association in 2021. The content method, convergent and divergent, was used to assess the validity of the questionnaire, and the structural equation method by LISREL software was used to test the accuracy of the theoretical model of the research and to calculate the impact coefficients. The results showed that process repetition, expert workforce, information intensity and customer contact need have a positive and significant effect on cloud accounting users, and uncertainty has a negative and significant effect on cloud accounting users

    Keywords: Outsourcing Decision Making, Cloud Accounting, Human Resource Allocation, Information Intensity, Uncertainty
  • Mohammad Hassani Pages 125-165

    Considering the importance of potential litigation risk motives in the risk-based audit process, this paper assessed the impact of annual audit adjustments and earnings management due to material errors & misstatement in clients' financial reporting on the modified audit opinion. Research population includes 131 listed firms in Tehran Securities & Exchange over the period March 2012 till March 2020. Research Hypotheses analyzed using multivariate binary logit regression models based on firm-year observations. Findings showed that more earnings management due to misstatement in clients’ financial reporting lead to increase the likelihood of issuance the modified opinion by auditors. Also, as the prior period adjustments due to errors in clients’financial reporting increase, the likelihood of issuance the modified audit opinion has increased. In addition, the evidence suggested that the higher level of abnormal accruals and abnormal real activities to manage earnings has strengthened the positive relationship between annual adjustments and likelihood of issuance modified audit opinion. In fact, annual adjustments and earnings management as consequences of errors and misstatement in clients' financial reporting expose auditors to litigation risk, which is expected to result in more auditors effort and audit quality in risk-based audit process. In such circumstances, the auditors act conservatively in order to reduce the potential litigation risk and respond by issuance the modified audit opinion.

    Keywords: Modified Audit Opinion, Litigation Risk, Errors & Misstatement in Financial Reporting