فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1401)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهین شیخ سنگ تجن* صفحات 9-20

    نقش نماهای کلامی شامل دسته ای از واژه ها یا عناصر زبانی هستند که سبب برقراری ارتباط میانزنجیره های گفتار می شوند، بی آنکه نقشی در مفهوم معناشناختی آنهاداشته باشند. فریزر (2009) نقش نماها را به سه دستهبسطی، استنباطی و تقابلی طبقه‎بندی کرده است.فریزر در میان انواع نقش نماها، and (و)، but (اما) و so (بنابراین) را، که در زبان انگلیسی از فراوانی بیشتری برخوردارند، به عنوان نقش‎نماهای اولیه در نظر گرفته است. در این پژوهش به بررسی انواع نقش نماهای مطرح شده از سوی فریزر، به ویژه نقش نماهای اولیه و فراوانی آنها، در زبان فارسی محاوره ای پرداخته ایم. داده های پژوهش از دادگان مکالمه تلفنی فارسی بزرگ به دست آمده است. 30 مکالمه به مدت 10 ساعت و 36 دقیقه با موضوعات مختلف انتخاب شده اند و بر اساس دیدگاه فریزر (2009)، انواع نقش نماها در آنها بررسی و طبقه بندی شده اند. نتایج نشان داده است که نقش نماهای و، ولی و بعد از فراوانی بیشتری برخوردارند و می توان آنها را نقش نماهای اولیه در فارسی محاوره‎ای در نظر گرفت. همچنین، اصطلاحات دیگری در زبان فارسیمحاوره ایکاربرد دارند که از ترکیب دو نقش نما به دست آمده اند، مانند ولی خب. گرچه این اصطلاحات در انگاره فریزر مطرح نشده اند، اما در فارسی کاربرد نسبتا گسترده ایدارند که می توان آنها را نقش نماهای مرکب نامید.

    کلیدواژگان: نقش نما، نقش نماهای کلامی، نقش نماهای اولیه، دیدگاه فریزر، فارسی محاوره‎ای، زبان شناسی اجتماعی
  • ساناز قربانی، جلال رحیمیان*، امیرسعید مولودی صفحات 21-35

    هدف پژوهش حاضر یافتن پاسخ برای این پرسش ها است که دستور (اقسام کلمه، تصریف، دستور واژگانی) چه نقشی در تجلی استعاری حوزه مبدا دست به عنوان عضوی از اعضای حوزه مفهومی اندام‏های بدن انسان ایفا می‏کند و دیگر این که سهم هریک از سطوح مورد بررسی دستور در تجلی استعاری این حوزه مفهومی چقدر است؟ به بیانی دیگر، مشخص شود که کدامیک از این سطوح نقش بیشتری در تجلی استعاری واحدهای واژگانی دست به عنوان یک حوزه مبدا ایفا می‏کنند. به منظور پاسخ دادن به این پرسش ها از پیکره همشهری (نسخه 2) استفاده می شود تا نقش دستور در استعاری شدن مفاهیم واژگانی در حوزه مفهومی دست به عنوان یک حوزه مبدا تعیین شود. یافته‏های این پژوهش نشان می دهد که سطح نخست دگنان (2005، 2006) نقشی در استعاری شدن مفاهیم ندارد. از میان مولفه های سطح دوم، صورت مفرد در هریک از کاربردهای استعاری و تحت‏اللفظی تنها صورت معنادار تصریف است. با این وجود، طبق یافته‏های حاصل از آزمون آماری مجذور خی این صورت تصریفی جمع است که در مقایسه این دوکاربرد، نقش موثرتری را در کاربرد تحت‏اللفظی ایجاد می‏کند. در نهایت، در سطح سوم الگوهای نسبتا ثابت معناهای استعاری و الگوی نحوی آزاد دست در معنای تحت اللفظی چگونگی استعاری شدن مقوله های معنایی را بازتاب می دهند.

    کلیدواژگان: استعاره، دستور استعاره، زبان شناسی پیکره ای، چارچوب دگنان، حوزه مبدا دست، زبان شناسی اجتماعی
  • سارا جوکار، بهمن زندی*، حسین رحمانی، علی رضا قلی فامیان صفحات 37-46

    هدف مقاله حاضر بررسی میزنوشته های دبیرستان های دخترانه از دیدگاه زبان شناسی اجتماعی است. در این راستا ابتدا پژوهش های پیشین و همسو، معرفی و سپس مبانی نظری مربوطارایه شدند.برای جمع آوری داده های این پژوهش از عکس برداری استفاده شده است که ابتدا داده ها فیش برداری و سپس با توجه به مضمون طبقه بندی شدند. جامعه آماری شامل 705 میزنوشته دو دبیرستان در تهران و کرج بوده است. ابتدا داده ها از لحاظ نظام نوشتاری و سپس از نظر مضامین بررسی شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع اسنادی بوده است. نتایج بررسی بیانگر این است که خط فارسی بیشترین نوشته ها را به خود اختصاص داده است. همچنین نام خاص، تقلب، دل نوشته، یادگاری، تابو، طنز و شوخی و خداخوانی بیشترین مضامین میز نوشته هارا در بر می گیرند. نتایج آزمون t تک نمونه ای تایید نمود که اکثر میزنوشته ها مضامینی برای بیان احساسات مانند عشق و نفرت است و میزنوشته های کمتری برای بیان مسایل غیراحساسی است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، اجتماع زبانی، زبان زنان، عشق، نفرت، گرافیتی
  • سیده ساره صادقی*، ابراهیم بدخشان صفحات 47-58

    میزان تاثیر بیماری کووید 19 در زندگی مردم در چند سال اخیر سبب شده است تا در این پژوهش، به مطالعه میزان احساس های گوناگون مردم نسبت به این بیماری پرداخته شود. توجه به نوع احساس بیان شده توسط مردم در شبکه های اجتماعی و موضوعات بحث شده ازجمله موارد قابل بررسی این پژوهش است. بدین منظور با استفاده از روشی پیکره مدار ابتدا دادگان مناسب این موضوع به تعداد 53 هزار مورد با استفاده از روش خزش صفحات از شبکه توییتر تهیه گردید. سپس با استفاده از کلمات کلیدی احساسی و مفاهیم استعاری-کنایی مرتبط با احساس، دسته بندی خودکار بر اساس دادگان موجود انجام گرفت تا مباحث مهم مطرح شده در این دادگان مشخص گردد. مباحثی همچون واکسیناسیون، عوارض بیماری کرونا و وضعیت بهداشتی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، مذهبی، آموزشی و جهان ازجمله موضوعات مطرح شده توسط کاربران در این دوران بوده است. نتایج به دست آمده نشان از آن دارد که برخی از موضوعات اقتصادی، بهداشتی، سیاسی و عوارض بیماری کرونا نقش پررنگ تری نسبت به دیگر موضوع ها برای احساس های مختلف داشته است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی پیکره ای، ویروس کرونا، طرح واره احساس، تحلیل معنا، توییتر، زبان شناسی اجتماعی
  • مریم سادات فیاضی* صفحات 59-70
    هویت قومی راه کاری است برای درک نیاز فرد به ابراز موجودیت در مواجهه با آنچه هویتش را تهدید می‏کند (واینرایش، 1988) و طبقات اجتماعی برآیند مقوله‏بندی فرد است بر اساس مولفه‏ای خاص. پژوهش پیش‏رو به بررسی نقش مقوله‏بندی به عنوان ابزاری شناختی در هویت‏سازی قوم گیلک می‏پردازد و بر آن است که مشخص کند چگونه عضویت سطح پایه بازتاباننده نوع نگرش یک قوم به مقوله خوراک است و این مقوله‏بندی چگونه به تقابل خود و دیگری راه می‏برد. گزینش ضرب‏المثل‏های گیلکی در حوزه خوراکی‏ها به عنوان داده‏های پژوهش، به خاطر اهمیت نقش این پاره‏های زبانی است در مقام مولفه جدایی‏ناپذیر فرهنگ عامه و بیانگر رویکردهای قومی. این ضرب‏المثل‏ها به روش میدانی گردآوری و با استناد به آراء رش (1975) تحلیل شده‏اند. یافته‏های پژوهش حاکی از این است که گیلانی‏های جلگه‏نشین، که «پلو» قوت غالب آنها را تشکیل می‏دهد، هویت خود را با آن تعریف می‏کنند و برای این منظور، ضمن مقوله‏بندی خوراکی در دو مقوله کلی «نان» و «پلو» از راه تقابل این دو، به مقوله‏بندی خود و دیگری می‏رسند.«پلو» به عنوان مولفه‏ای هویت‏ساز، میزان تعلق اجتماعی یک گیلک را به گروه تعیین می‏کند.
    کلیدواژگان: مقوله‏بندی، سطح پایه، هویت قومی، خوراک، ضرب‏المثل، گیلان، زبان شناسی اجتماعی
  • علیرضا احمدی زاده، علی اکبر امینی*، اسماعیل منصوری لاریجانی صفحات 71-80

    نوشتار حاضر با هدف درک معانی ضمنی و تعیین و دسته بندی انواع کنش های گفتاری به کار رفته در نامه دهم نهج البلاغه، در کنار ویژگی های سبکی، ویژگی‏های ساختاری آن را بر اساس نظریه تحلیل گفتمان سرل (1969) مورد تحلیل قرار داده است. به این منظور ابتدا متن نامه براساس نسخه صبحی صالح (2004) به پاره‏گفتارهایی تقسیم شد و سپس نوع کنش هر پاره‏گفتار مشخص گشت. یافته‏های تحقیق نشان می‏دهدکه از مجموع 22 کنش گفتاری، کنش اظهاری با تعداد 8 مورد و کنش ترغیبی با تعداد 7 مورد و کنش عاطفی با تعداد 6 مورد به ترتیب بیشترین کنش‏های به کار رفته در این نامه می‏باشند. در این نامه 1 مورد کنش اعلامی به کار رفته است و کنش تعهدی به کار نرفته است. فراوانی دو کنش اظهاری و ترغیبی در این نامه نشانگر این است که امام علی (ع) سعی داشت از طریق «هشدار دادن»، «دستور دادن»، و «نصیحت کردن» معاویه را از جنگ باز دارد. در این نامه هر کنش با سبک و ساختار مشخص بیان شده است و نوع کلمات و ساختار جملات هماهنگ با کنش به کار رفته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه دهم، کنش گفتار، تحلیل گفتمان، ویژگی های سبکی، جان سرل
  • مینا مهدیخانی، سید علی اصغر سلطانی*، حسین اسکندری صفحات 81-95

    روان‏شناسی گفتمانی بدن را برساخته گفتمان می داند و گفتمان در این رویکرد کنش‏محور  است. رشد فزاینده جراحی های زیبایی و پیامدهای آن بررسی پدیده زیبایی و شکل گیری مفهوم جدید آن را در سال های اخیر در کشور به امری جدی تبدیل ‏کرده ‏است. ازاین رو هدف از نگارش مقاله حاضر استخراج سازوکارهای اقناع در گفتمان زنان در ایران با تکیه بر رویکرد روان‏شناسی گفتمانی است. روان‏شناسی گفتمانی رویکردی تحلیلی نظری به گفتمان است که گفتار و نوشتار را در کانون مطالعات خود قرار می دهد و فهم پدیده های روان شناختی را در بستر اجتماعی ممکن می داند. پژوهش حاضر کیفی و روش تحلیل داده ها سازوکارهای اقناعی روث ووداک، الگوی تالمین (1958-1995) است. داده ها از راه مصاحبه و ضبط لایو بلاگرها در اینستاگرام گردآوری شدند. مصاحبه شوندگان ده نفر با جنسیت زن و رده سنی بیست الی سی سال، از منطقه ای یکدست در تهران هستند. نتایج نشان می دهد بدن زنانه و هویت جسمیت‏یافته از راه کنش‏های ساده و روزمره تولید، درک و دارای اعتبار می شوند و فیزیک انسان در شکل گیری هویت (من) نقشی اساسی دارد. استفاده از سازوکارهای اقناعی مانند زیبا بودن، درآمدزایی و موفقیت کاری در زیرساخت گفتمان بلاگرها تضمینی برای تحقق کنش تقدیر از بدن عمل‏شده و شکایت از بدن فعلی و پذیرش مسیولیت جراحی‏ها است.

    کلیدواژگان: روان‏شناسی گفتمانی، سازوکارهای اقناع، الگوی تالمین، کنش‏محور، هویت جسمیت‏یافته، گفتمان، زبان شناسی اجتماعی
|
  • Shahin Sheikh S. T * Pages 9-20

    Discourse markers are a group of words or linguistic elements that make connections between the speech segments or sentences without having a role in their semantic meanings. Fraser (2009) divided discourse markers in three groups: elaborative, inferential and contrastive markers. Fraser has considered words such as and,but and soas primary discourse markers. In this study, we investigated all kinds of discourse markers especially the primary discourse markers in Persian conversations. The data were collected from a large Persian telephone conversation database. Thirty conversations for 10 hours and 36 minutes with different topics have been selected,and were analyzed based on Fraser’s classification. The results showed that the discourse markers “va” (and), “vali” (but) and “ba’d” (then) have the highest frequency and are considered as the primary discourse markers in Persian conversations. Moreover, there are other expressions in Persian which are produced through the combination of two discourse markers like “vali khob” (but well) and “va ba’d” (and then). These expressions although were not mentioned by Fraser, have a broad application in Persian and therefore can be considered as compound discourse markers.

    Keywords: Elaborative markers, Inferential markers, Contrastive markers, Primary discourse markers, Fraser’s Classification, Colloquial Persian, sociolinguistics
  • Sanaz Ghorbani, Jalal Rahimian *, Amirsaeid Moloodi Pages 21-35

    This study aims to analyze the grammar of linguistic metaphors in Persian based on the theoretical framework of Deignan (2005, 2006). The purpose of the present study is to answer the questions “what role does grammar (part of speech, inflection, lexical grammar) play in the metaphorical representation of hand as one of the members of the conceptual domain of human body?", and "how does each of the three levels of grammar affect the metaphorical representation of the mentioned conceptual domain?" In other words, which level does play the more significant role? The second version of Hamshahri corpus was used to answer the research questions to determine the function of grammar in the metaphorical representation of hand as a source domain. The findings signify that the first level of Deignan’s framework has no influence upon the metaphorical usage of hand. From among the components of the second level, singular inflection in both metaphorical and literal uses is the only significant form. In the third level, the relatively fixed patterns in the metaphorical meanings and the free syntactic patterns in the literal uses show how metaphorical meanings are shaped.

    Keywords: Metaphor, Grammar of Metaphor, corpus linguistics, Source Domain of Hand, sociolinguistics
  • Sara Jokar, Bahman Zandi *, Hossein Rahmani, AliReza Gholi Famian Pages 37-46

    The purpose of this article is to explore high school girls' graffiti from the perspective of sociolinguistics. The article starts with a review of previous research and then, the relevant theoretical framework was presented. For the purpose of data collection, photography was used to document the graffiti. The sample consisted of 705 graffiti of two high schools in Tehran and Karaj. The data were first analyzed in terms of writing system and then in terms of contents. The research method was descriptive and documentary. The results of the study indicate that the Persian script has the most writings. Also, the special name, cheating, handwriting, memento, taboo, humor and joke and calling God were the most common contents of the graffiti. The results of one-sample t-test confirmed that most graffiti are contents for expressing emotions such as love and hate, and fewer are for expressing non-emotional issues.The statistical population included 705 graffiti of two high schools in Tehran and Karaj. The data were first analyzed in terms of writing system and then in terms of contents. The research method was descriptive and documentary. The results of the study indicate that the Persian script has the most writings. Also, the special name, cheating, handwriting, memento, taboo, humor and joke and reading God are the most common contents of the graffiti. The results of one-sample t-test confirmed that most graffiti are contents for expressing emotions such as love and hate, and fewer are for expressing non-emotional issues.

    Keywords: Sociolinguistic, Linguistic Community, Women's Language, love, Hate, Graffiti
  • Seyedeh Sareh Sadeghi *, Ebrahim Badakhshan Pages 47-58

    Due to the importance of Covid19 virus in people's lives in the last few years, the present study aimed to investigate how people expressed their feelings about this disease. In other words, this study explored the type of emotions expressed by people and the topics discussed by them in social networks. To this end, using a configuration-based method, first, 53000 documents were collected using the method of crawling pages from Twitter. The data were then classified automatically using emotional keywords and metaphorical concepts. After that the important issues raised in these data were identified. Topics such as vaccination, complications of coronary disease, and health, cultural, political, economic, religious, educational, and global status have been among the topics raised by users during this period. The results showed that some economic, health, and political issues and complications of coronary heart disease have played a greater role than other issues to express emotions.

    Keywords: corpus linguistics, Corona epidemic, Emotion schema, social linguistics, sentiment analysis, Twitter, sociolinguistics
  • Maryamsadat Fayyazi * Pages 59-70
    Ethnic identity provides a way of understanding the need to assert oneself in the face of threats to one's identity (Weinreich, 1988) and social categories are the output of one's categorization based on a specific factor. The present study investigates the role of categorization as a cognitive strategy in identifying the Guilak people. In that it seeks to determine how a change in basic level membership reflects the attitude of one ethnic group toward the food category and how that categorization leads to confrontation between self and the other. The selection of Guilaki food proverbs as the research data indicates the importance of the role of these linguistic utterances as an integral component of popular culture which explains ethnic backgrounds. These proverbs have been collected in a field method and analyzed based on Rush's (1975) opinions. The findings of the research reveal that the lowland settlers in Guilan whose staple diet is rice define their identity based on it. Therefore, while categorizing food into two general categories of bread and rice, through the confrontation of these two, they forge the identity of self and the other. Rice, as an identity-building component, determines the degree of social belonging of a Guilak to the group.
    Keywords: categorization, basic level, Ethnic Identity, food, proverbs, Guilan, sociolinguistics
  • Alireza Ahmadizadeh, Aliakbar Amini *, Smaeil Mansouri Larijani Pages 71-80

    With the aim of understanding the hidden layers and knowing the desired effects of this letter, the present article has adopted a discourse analysis approach to analyze the letters based on Searle’s (2015) category of speech act and its structural features. For this purpose, first, the text of the letter was divided into utterances, and then their respective speech acts were identified. The findings showed that out of a total of 22 actions, representative acts with 8, directive acts with 7 and expressive acts with 6 occurrences were the most frequently used speech acts in this letter. Moreover, the declarative act had only one occurrence, and the communicative speech act was absent in the corpus. The frequency of directive and representative speech acts in this letter indicates that Imam (A.S., peace be upon Him) has tried to prevent Muawiya from war through ‘warning’, ‘ordering’, and ‘advising’. In this letter, each action was expressed with a specific style and structure, and the type of words and the structure of the sentences were used in harmony with the action.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, letter 10, speech action, cognitive text, Searle

    Keywords: Nahj al-Balagha, 10th Letter, Speech act, discourse analysis, Cognitive Text, Searle
  • Mina Mahdikhani, Seyed AliAsgar Soltani *, Hossein Eskandari Pages 81-95

    Discursive psychology considers body as a construct of discourse, and discourse is action-oriented in this approach. The increasing number of cosmetic surgeries in the country and its consequent risks, changed the study of the beauty phenomenon and its new concept into a serious problem. Therefore, the purpose of this article is to study warrants in Iranian female’s discourse based on discursive psychology approach. This analytic theoretical approach focuses on speech and writing and considers the understanding of psychological phenomenon in the social context possible. This study is qualitative, and the data were analyzed based on Ruth Wood Dock’s (1985) warrants and Talmin's (1995) model. The data were collected from blogger's interviews and lives on Instagram. The interviewees are ten female bloggers between twenty to thirty from homogeneous areas in Tehran. The results confirm that the female body and the embodied identity are produced, understood and validated through simple and everyday practices and human physics plays an essential role in formation of myself or identity. The use of warrants such as being beautiful, making money and buisiness success in the bloggers' discourse is a guarantee for the realization of appreciation of the operated body, complaining about the current body and accepting responsibility for surgeries.

    Keywords: Discursive Psychology, Warrants, Talemin, S model, Action Oriented, Embodied Identity, Discourse, sociolinguistics