فهرست مطالب

نامه الهیات
سال پانزدهم شماره 58 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا حسنوند، محمدحسین توانایی سره دینی*، محمدرضا موحدی، محمدعلی ایازی صفحات 1-15

    مولانا در مثنوی ما را با سلوک باطنی و منش شخصیتی رسول خدا آشنا می سازد. با شعر مولوی؛ ضمن فهم بیشترآموزه های قرآنی، از موقعیت الگوشناسی انبیای الهی، (به ویژه رسول اکرم) همواره شاعرمی توان به الگوسازی و کاربست آنها در زندگی مادی و معنوی نیز دست یافت. این مقاله، با مطالعه ی اشعار مولوی و مقایسه ی آن با تفاسیر قرآنی، ضمن شناخت شخصیت پیامبر (ص) به شیوه ای که در مثنوی مطرح شده، با رجوع به آیات قرآن و تفاسیر در ذیل شواهد قرآنی شباهت ها و تفاوت های تصویر پیامبر (ص) در قرآن و مثنوی را نشان دهد. برای این مهم سه مولفه ی نسبت رسول باخدا، نسبت رسول با مردم و رسول در مقام عاشقی و معشوقی را از مثنوی بر اساس کتاب دریا به دریای علامه جعفری، استخراج نموده، هریک از این ابعاد را در مثنوی و تفاسیر قرآنی با یکدیگر مقایسه نموده است. روش پژوهش حاضر براساس روش کتابخانه ای نظری و تحلیلی می باشد و با استفاده از منابع دست اول (کتاب، پایان نامه ، مقالات و...) و با استفاده از فیش برداری استخراج شده است. یافته های این پژوهش، در قرآن رابطه ی پیامبر با مردم برمبنای ارادت،ولایت مداری مردم و شفاعت پیامبر ادراک میشود و رابطه ی رسول خدا با خداوند نیز برمحور عبادت ، عبودیت ، اطاعت و در چارچوب عصمت پیامبر قرار می گیرد؛ اما در مثنوی و به ویژه بحث عاشقی و معشوقی رسول خدا، شاعر بیشتر، به عوالم تفاسیر عرفانی نزدیک میشود.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، تفاسیر قرآنی، رسول خدا، عبودیت، ولایت مداری
  • عزیزعلی دهقانی، محمدحسین صائینی*، حسین مرادی زنجانی، فرهاد ادریسی صفحات 16-31

    یکی از مسایل چالش برانگیز انسان درگذشته و حال مشکلات روحی و روانی بوده که موجب پیدایش انواع تباهی های روزافزون جامعه انسانی، دانسته می شود که بسیاری از گناهان و فسادهای اخلاقی و خوی های زشت که از هرکسی مشاهده می شود، علتش یک نوع بیماری روانی است که او را ناگزیر به عمل غیرانسانی نموده است. علامه در المیزان، بیماری روانی را، تلبس دل به نوعی شک و شبهه می داند که جریان ایمان به خدا و اطمینان به آیات او را کدر و ایمان را به شرک مخلوط می سازد و سلامتی دل در آن است که قلب در مستقری قرار گیرد که خلقتش در همان مستقر بوده است. در قرآن کریم بحث شرک به طور گسترده مطرح شده است و یکی از مهم ترین موانع رشد اخلاقی و به عنوان یک بیماری اعتقادی و روحی در کنار بیماری های جسمی به شمارمی رود به همین علت هدف مقاله حاضر به روش توصیفی -تحلیلی، به دنبال تبیین موانع رشد اخلاقی انسان از بعد انحرافات اخلاقی و راه حل های آن است که نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که تکرار عمل صالح و مداومت بر آن، توجه، توبه، تدریج در تعدیل رفتار، محو زمینه های رذایل اخلاقی، تهذیب نفس، راه حل هایی از انحرافات مذکور است. درمجموع می توان گفت که علامه در المیزان معتقد است که انسان موجود مختار و آزاد است و آگاهانه می تواند تغییر جهت دهد و با نیشتر «اصلاح» غده رذایل اخلاقی را از پیکره روح درآورد و این زمانی میسر خواهد بود که به راه حل های مذکور که برگرفته از نسخه شفابخش قرآن هست عمل نماید.

    کلیدواژگان: تفسیر المیزان، شرک، درمان، بیماری روحی، بیماری اعتقادی
  • معصومه مومنی زاده، علی فتح الهی*، حسین فلسفی صفحات 33-45

    خانواده اساس اجتماع، اولین سلول سازنده ی زندگی جمعی انسان، خشت بنای جامعه و کانون اصلی حفظ و ارتقای سنت ها، هنجارها و ارزش های اجتماعی است. بی شک شالوده ی استوار پیوندهای اجتماعی و روابط خویشاوندی در بروز و ظهور عواطف انسانی کانون خانواده است. عارفان متقدم و متاخر به اهمیت و نقش سازنده خانواده واقف بوده اند. آنان احکام، آداب و اخلاق خانوادگی را در حد لازم و کافی از منابع دینی، اخلاقی و عرفانی فراگرفته و مهارت های لازم را کسب کرده اند. این پژوهش با هدف بیان نقش مولفه های عرفان عملی در نظام مندی کانون خانواده و با روش توصیفی و مطالعه ی کتابخانه ای نشان می دهد که اهل سلوک ضمن مراعات حرمت اهل خانه اعم از همسر یا کودکان خود در توجه و تامین بهداشت روانی و شادمانی آنان نیز اهتمام خاص ورزیده اند. عارفان در برقراری رابطه ی صمیمانه با همگان به ویژه با خردسالان کوشا بوده و در انجام بازی و هم کلامی با کودکان همچون خودشان ایفای نقش می کرده اند.

    کلیدواژگان: خانواده، نظام مندی، مولفه های سلوک، عرفان عملی و عارفان
  • حسین باقری، علیرضا ابراهیم*، زهرا ابراهیمی، زهرا حسینی حمید صفحات 46-58

    صوفیان و عالمان دینی نخبه به عنوان سرمایه های گرانقدر انسانی برای جامعه دینی به شمار می روند و باعث پویایی و بقای آن هستند. مهاجرت این اصناف به خارج از جامعه خویش، صدماتی جبران ناپذیر به پیکره دین و دینداری وارد می سازد. در دوران صفوی امواجی از مهاجرت عالمان نخبه و صوفیان به سوی هند وجود داشت که علل، روند و نتایج آن می تواند به عنوان الگویی در تحلیل این پدیده در دوره های آینده، استفاده شود. این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته، نشان می دهد که ناامنی های فکری، اقتصادی و سیاسی را در ایران صفوی باید مهمترین علت مهاجرت دانست. روند مهاجرت ها در دوران شاه طهماسب اول و شاه عباس به واسطه تشدید شرایط فوق، حالت صعودی داشته و در دیگر دوره ها، افت و خیز کمتری را از سر گذرانده است. این روند و جهت گیری های آن در بستر این مقاله تا حدی بررسی شده است

    کلیدواژگان: تصوف صفویه، مهاجرت علما، مهاجرت صوفیه، صوفیان ایرانی هند، علمای ایرانی هند
  • ام البنین موقر، محمد قاسمی*، مهریار شبابی، جواد علاء المحدثین صفحات 54-70

    اهمیت پرداختن به "تبیین جایگاه و نقش استادعلی ا کبرغفاری در حفظ و انتقال فرهنگ شیعه به آیندگان با تاسی از شیخ صدوق" از آن جهت ضروری است که در آثار و خدمات علمی صدوق و غفاری، باوجود فاصله زمانی قابل توجهی بین آنها، در موارد زیادی مشابهت دیده می شود. ازجمله این موارد؛ شخصیت، خدمات علمی به ویژه نقش مشترک آنها در انتقال فرهنگ و ذخایر حدیثی شیعه به آیندگان است؛ همان طور که صدوق در قرن چهارم هجری در اخذ، حفظ و حراست از احادیث معصومین کوشیده و این میراث عظیم را از گذشتگان به آیندگان انتقال داده، غفاری نیز در عصر حاضر این آثار را از گزند آسیب های متعدد پیرایش کرده و با تصحیح و تحقیق علمی آنها را به آیندگان انتقال داد. بنابراین، معرفی فعالیت ها و خدمات علمی غفاری در مقایسه با ابرمرد تاریخ علم حدیث صدوق، راهی به سوی آیندگان می گشاید تا عالم تشیع از آن بهره مند گردد. آثار مکتوب غفاری إهتمام ایشان به تصحیح و تحقیق آثار بزرگان دین، توجه به اهمیت آنها، تاسی و ارادت به شخصیت علمی بزرگان دین به ویژه صدوق را به خوبی می نمایاند و ایشان را در جرگه ی حدیث شناسان بلندپایه ی مکتب ایمه ی-معصومین قرار می دهد. مجاهدت علمی ایشان برای آیندگان ارزشمند و قابل الگوگیری است.

    کلیدواژگان: علی اکبرغفاری، فرهنگ شیعه، شیخ صدوق، مجاهدت علمی
  • ژاله ابراهیمی باروق، یونس واحد یاریجان*، مریم ابن تراب صفحات 59-71

    وقف به عنوان سنت حسنه و اقدام خیرخواهانه انسانی از موضوعات شاخص و مهم اجتماعی بوده که در تمامی جوامع و ادیان و به ویژه دین اسلام دارای جایگاه و پایگاه برجسته ای می باشد و براساس اصل تعاون و حس نوع دوستی انسان ها ابتنا یافته و هدف اصلی آن تامین نیازمندی های عمومی، کمک به خدمات اجتماعی و ایجاد رفاه و امنیت همگانی و گسترش فضایل اخلاقی می باشد. از نظر اجتماعی وقف عامل توزیع عدالت اجتماعی، وفاق و انسجام اجتماعی بوده و به لحاظ اقتصادی موید توزیع ثروت همگانی می باشد. از منظر فرهنگی باعث ترویج روحیه تعاون و برابری گردیده و در پرورش سرمایه انسانی به عنوان موتور محرک توسعه دخیل است. هم چنین در تولید علم با توجه به واگذاری موقوفه ها برای امور آموزشی، پژوهشی نیز موثر می باشد. در این مقاله که با طرح پرسش بنیادین چگونگی کارکرد وقف در گسترش توسعه و عدالت اجتماعی با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی نگاشته شده است، چنین استنتاج گردیده است که وقف در حیات اجتماعی انسان ها نقش ویژه ای داشته و به عنوان یکی از مهم ترین کارکردهای حیات بخش اجتماعی در ترویج حسنات اخلاقی و ایجاد جامعه ای مبتنی بر عدالت می تواند موثر و مفید باشد.

    کلیدواژگان: وقف، توسعه، عدالت اجتماعی، اسلام
|
  • Zahra Hassanvand, MohammadHossein Tavanaiee *, MohammadReza Movahedi, MohammadAli Ayazi Pages 1-15

    Rumi in Masnavi introduces us to the esoteric behavior and personality of the Messenger of God. With the poetry of Rumi; While understanding the Qur'anic teachings more, from the modeling position of the divine prophets (especially the Holy Prophet), a poet can always be a model and apply them in material and spiritual life. This article, by studying Rumi's poems and comparing it with Quranic interpretations, while recognizing the personality of the Prophet (PBUH) in the way presented in Masnavi, by referring to Quranic verses and interpretations below the Quranic evidence, similarities and differences in the image of the Prophet (PBUH) in the Qur'an and Masnavi. For this important, he extracted three components of the relationship between the Messenger of God, the relationship of the Prophet with the people and the Prophet in the position of lover and beloved from Masnavi based on the book Sea to Sea by Allameh Jafari, and compared each of these dimensions in Masnavi and Quranic interpretations. Is. The method of the present research is based on the theoretical and analytical library method and has been extracted using first-hand sources (books, dissertations, articles, etc.) and using phishing. Findings of this research: In the Qur'an, the relationship of the Prophet with the people is perceived based on the will, guardianship of the people and the intercession of the Prophet, and the relationship of the Messenger of God with God is based on worship, servitude, obedience and infallibility of the Prophet; But in Masnavi.

    Keywords: Masnavi Manavi, Quranic commentaries, the Messenger of God, worship, orbital guardianship
  • Azizali Dehghani, MuhammadHosein SaIni *, Husain Moradi Zanjani, farhad Edrisi Pages 16-31

    One of the most challenging issues in the past and present has been mental and psychological problems that have led to the emergence of all kinds of increasing devastation of human society. Has inevitably acted inhumanely. Al-Mizan in Al-Mizan considers mental illness as the covering of the heart in a way of doubt that confuses the flow of faith in God and belief in His revelations and faith in polytheism, and the health of the heart is that the heart is in a position where its creation is Has been stationed. In the Holy Quran, the issue of polytheism is widely discussed and is one of the most important obstacles to moral development and as a belief and mental illness along with physical illnesses. The dimension of moral deviations and its solutions is that the results of this study indicate that repetition of righteous action and persistence on it, attention, repentance, gradual modification of behavior, elimination of moral vices, self-purification, solutions of these deviations. In general, it can be said that Allama in Al-Mizan believes that the existing human being is free and independent and can consciously change direction and remove the moral vices from the body by "correcting" the gland, and this will be possible only when The Qur'an is to act.

    Keywords: Interpretation of balance, polytheism, Treatment, mental illness, belief disease
  • MaSumah Momeni Zadeh, Ali Fathollahi *, Hussein Falsafi Pages 33-45

    The family is the basis of society, the first building block of human collective life, the building block of society and the main center for maintaining and promoting social traditions, norms and values. Undoubtedly, the solid foundation of social ties and kinship relations in the emergence of human emotions is the center of the family.Early and later mystics were aware of the importance and constructive role of the family. They have learned the necessary rules, customs and ethics of the family from religious, moral and mystical sources and have acquired the necessary skills. This study aims to express the role of practical mysticism components in the system of the family center and with a descriptive method and library study shows that the people of conduct while respecting the sanctity of the family, including their spouse or children in attention and provision Their mental health and happiness have also been given special attention. Mystics have been diligent in establishing intimate relationships with everyone, especially with young children, and have played a role in playing and talking to children like themselves.

    Keywords: Family, systematization, components of behavior, practical mysticism, mystics
  • Hossein Bagheri, Alieeza Ebrahim *, Zahra Ebrahimi, Zahra Husaini Hamid Pages 46-58

    Sufis and elite religious scholars are considered as valuable human assets for a religious community and contribute to the dynamism and survival of the religious community. The migration of these guilds out of their society causes irreparable damage to the body of religion and religiosity. During the Safavid period, there was the migration of elite scholars and Sufis to India, the reasons, trends and results of which can be used as a model in the analysis of this phenomenon in the future. This descriptive-analytical study shows that intellectual, economic and political insecurities in Safavid Iran should be considered the most important reason. The process of migration during the reign of Shah Tahmasb I and Shah Abbas, due to the intensification of the above conditions, has progressed and in other periods, has experienced less fluctuations.This trend and its orientations have been studied to some extent in the context of this article

    Keywords: Safavids, Scholars, Emigration, India, Process
  • Omolbanin Movaggar, Muhammad Ghasemi *, Mahryar Shababe, Javad Alaelmohadesin Pages 54-70

    The importance of explaining the role of Ali Akbar Ghaffari in preserving and coveying Shia culture to the future with the establishment of Sheikh Sadough is necessary because we see many similarities in the works and scientific services of Sadough and Ghaffari, despite the significant time gap between them. These similarities include; Personality of scientific service, especially their common role in conveying Shia culture and hadith resources to the future generation; Just as Saduq tried to obtain, preserve and protect the hadiths of the imams in the fourth century AH and passed on this great heritage from the past to the future generation, Ghaffari in the present age has trimmed these works from various damage and corrected and researched them in order to passed them on to the future generation. Therefore, the introduction of Ghaffari's scientific activities and services in comparison with the superman of the history of Sadiq's hadith science, pay the way for the future to benefit the Shia world. Ghaffari's written works and his efforts to correct and research the works of religious leaders, pay attention to their importance, establishment and devotion to the scientific personality of religious leaders, especially Sadiq, show him well and place him in the ranks of high-ranking hadith scholars of the school of Imams . His scientific endeavor is valuable and can be modeled for the future generation.

    Keywords: Ali Akbar Ghaffari, Shia culture, Sheikh Sadough, scientific struggling
  • Jale Ebrahimibarog, Younes Vahed Yarijan *, Maryam Ebni Torab Pages 59-71

    Endowment as a good-doing custom that is exists on the history of humanity, it was an important and index topic of social affairs that it includes in Islamic religion considered in a significant setting and stations that established as a main cooperation and friendly humanity feeling and the aim focused on providing necessary needs of public, helping social services and creating well-being affaires and universal security and expanding behavioural virtue. Although, it is not considered explicitly in holy Quran but implied on various cases and the way of living and custom by prophets and superiors implied over it.In view of society endowment considered as a main factor of social equity distribution, harmony and versatility affaires and in view of economic considered as a universal wealth distribution. In view of culture preaching cooperative sense and equity among people and it was interfered in breeding human being sources as a development stimuli engine. Also, it is influenced research and education affaires in science production in respect of endowment transferring.At the present article, it is deduced from above mentioned affaires that endowment plays an important role in human beings social life, and considered as a main function of social life sector in preaching good –doing behaviour and it is useful and effective over creating society depend on virtue.

    Keywords: Endowment, development, social equity, Islam