فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مریم خوشنویسان، سید صدرالدین طاهری*، بابک عباسی صفحات 7-31
    در این مقاله، بعد از توضیح مختصر چند اصطلاح کلیدی، یکی از دلایل ابن سینا بر قدم عالم طبیعت و انتقادات غزالی بر وی بررسی و تحلیل شده، و بعضا اظهارنظر ملاصدرا به موافقت با ابن سینا تذکر داده شده است. همچنین، مشکلات هر قول جداگانه مطرح، و حدود دفاع هر طرف از نظریه خودش بیان و داوری شده است. در استدلال ابن سینا از دو قاعده، یکی مربوط به امور عامه فلسفی و دیگری متعلق به قلمرو الاهیات فلسفی، استفاده شده، و در تحلیل و تقریر دلایل هر طرف این نتیجه به قطعیت رسیده که مشکل اصلی مسیله اراده واحب تعالی، و کلید حل مشکل درک ماهیت اراده واجب الوجود است. بدین منظور نظریات ابن سینا و غزالی در این باره تقریر شده و کوشیده ایم نظر صحیح و پذیرفتنی را در مسیله اراده واجب و قدم یا حدوث طبیعت مادی مکشوف کنیم، اما این کوشش ناکام مانده است. در نهایت نیز نظری از فلاسفه متقدم، از ابن سینا تا سبزواری مبنی بر اتحاد علم و اراده و نفس فعل در واجب الوجود مطرح شد. نتیجه نهایی، فقدان کفایت تمام نظریات درباره مسیله اراده واجب و ترجیح موقت نظریه فلاسفه درباره قدم عالم، با این حدود از دلیل، است.
    کلیدواژگان: طبیعت، حدوث ذاتی، حدوث زمانی، قدم، اراده واجب
  • مهدی خزائی*، محمد سپهری، اصغر قائدان صفحات 33-61

    علاقه فراوان پیروان مذاهب اسلامی به اهل بیت (ع) مانع از بروز اختلاف درباره تعیین مصادیق و جایگاه ایشان در بین عالمان مسلمان نشده است. این اختلافات که مبنای عقیدتی و سیاسی دارد در حوزه تاریخ نگاری اسلامی نیز موثر بوده است. با وجود پرداختن عموم مورخان مسلمان به موضوع اهل بیت، متون متقدم تاریخی از لحاظ تعریف و تحدید مصادیق، سبقت در تدوین آثار، تعداد آثار و نیز از منظر شیوه و اهداف مطرح کردن این موضوع با یکدیگر اختلاف دارند. ما معتقدیم مورخان شیعه علاوه بر پیشگام بودن در نگارش درباره این موضوع، تعداد آثار بیشتری نیز به وجود آورده اند. در حالی که پیروان مذاهب اهل سنت بیشتر به فضایل فردی و اخلاقی اهل بیت توجه کرده اند، مورخان شیعه، به ویژه امامیه، در متون تاریخی شان علاوه بر مطرح کردن فضایل فردی و اخلاقی، بیشتر جایگاه اجتماعی و مسیله امامت و رهبری ایشان را برجسته کرده اند. استفاده مورخان شیعه از مبانی کلامی در تاریخ نگاری اهل بیت و تمرکز اهل سنت بر گزاره های تاریخی از دیگر تمایزات در این باره است که نشانگر تاثیرپذیری تدوین این موضوع از اوضاع و احوال عقیدتی و سیاسی مناطق مختلف جغرافیایی در جامعه اسلامی است.

    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، تاریخ نگاری، مذاهب اسلامی، شیعه، اهل سنت
  • سید محمد یزدانی*، علی الله بداشتی صفحات 63-95

    این پژوهش با هدف تبیین مسیله «مکانمندی خدا» و با بررسی روایات امامیه و سلفیان درباره این موضوع، در پی یافتن پاسخ این پرسش است که: روایات سلفیان در این باب، چه چیزی را ثابت می کند و ایمه اهل بیت (ع) در تقابل با آنها چه واکنشی داشته اند؟ این نوشتار با استفاده از رویکرد توصیفی با تبیین و تحلیل روایات و دیدگاه های علمای سلفی و تطبیق آن با روایات امامان شیعه به این نتایج رسیده است که ماحصل روایاتی که سلفیان پذیرفته اند، «مکانمند» بودن خدا را ثابت می کند و در نهایت سر از تجسیم و تشیبه درمی آورد؛ اما ایمه اهل بیت (ع) همواره این روایات را نقد کرده و مردود دانسته اند. هرچند روایاتی نیز در منابع شیعه یافت می شود که سلفیان از آنها برای تایید دیدگاه خود استفاده کرده اند؛ اما یا از نظر سندی ضعیف اند یا از نظر دلالی مستمسک مطمینی برای سلفیان به شمار نمی روند، زیرا با توجه به مبنای امامان شیعه در لزوم تاویل نصوص، همه آنها همانند آیات صفات خبری، به معانی مجازی، استعاره ای و کنایی حمل می شوند. در نتیجه این ملاک سنجش را نیز به ما می دهد که هر روایتی در منابع امامیه که موافق دیدگاه سلفی ها در باب مکانمندی خدا باشد، اعتبار ندارد و نمی تواند موید دیدگاه سلفیان باشد.

    کلیدواژگان: مکانمندی خدا، استوا، حدیث الاطیط، فرودآمدن خدا به آسمان، حدیث استلقی
  • آقارضا حقیان کرم الله*، محمدحسن نادم صفحات 97-126

    از مسایل مهمی که همواره اذهان را به خود مشغول کرده، مسیله برزخ و ویژگی های حیات برزخی است. احمد احسایی از جمله اندیشمندانی است که در آثارش به عالم برزخ و ویژگی های حیات برزخی توجه نشان داده است. از دیدگاه وی، حیات انسان به همین حیات دنیایی محدود نیست، بلکه پس از مرگ، حیاتش در عالم برزخ و سپس در عالم آخرت ادامه خواهد داشت. جستار پیش رو در صدد نیل به فهم صحیح ویژگی های حیات برزخی و برزخیان از نگاه وی با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر مطالعات کتاب خانه ای است. هرچند بر دیدگاه احمد احسایی در توصیف و تحلیل ویژگی های حیات برزخی و برزخیان نقدهایی اساسی وارد است، از اعتقاد وی به کلیات شاخصه های این حیات و برزخیان، از جمله فشار قبر، سوال و جواب، وجود روز و شب، بهشت و جهنم برزخی، مکان برزخی، تجسم اعمال، ارتباطات و ملاقات برزخیان با اهل دنیا و با دیگر برزخیان، می توان دفاع کرد و اینها مطابق فهم متکلمان از آیات و روایات است.

    کلیدواژگان: عالم برزخ، حیات برزخی، هورقلیا، احمد احسایی
  • نفیسه احمدوند*، مهدی فرمانیان، سید مهدی علیزاده موسوی صفحات 127-159

    مسیله جایگاه و عدالت صحابه از مهم ترین بحث های اعتقادی میان اهل سنت و شیعیان است. زرقاوی، از رهبران سلفیه جهادی، به تبعیت از عموم اهل سنت با توسعه در شمول صحابی و برداشت های سطحی و تفسیر به رای از ظاهر برخی آیات قرآن و احادیث نبی اکرم (ص)، به اثبات عدالت صحابه بر اساس کتاب و سنت معتقد می شود. اما به دنبال یافتن دستاویزی برای تکفیر شیعه، چنین استدلال می کند که عدالت صحابه به نص آیات الاهی و روایات نبوی ثابت است. بنابراین، انکار عدالت صحابه، مستلزم انکار کتاب و سنت و در نتیجه خروج از دین است و شیعیان را با اتهام این انکار تکفیر کرده، به جهاد با آنان حکم می کند. بررسی آیات و روایات، نه تنها ادعای اثبات عدالت صحابه را رد می کند، بلکه نصوص شرعی در جرح صحابه بسیار است. از سوی دیگر، با فرض پذیرش دلالت آیات و روایات بر عدالت صحابه، انکار عدالت صحابه موجب خروج از دین و مجوز تکفیر نیست، زیرا موانع تکفیر نظیر ضروری بودن موضوع انکارشده، وجود یقین، قابلیت تاویل و جهل در نظر گرفته نشده است. بنابراین، تکفیر شیعه در صورتی جایز است که انکار عدالت صحابه مستلزم انکار عامدانه و آگاهانه کتاب و سنت باشد و به نقض شهادتین یا ضروریات دین منجر شود و خروج از دین تلقی گردد.

    کلیدواژگان: عدالت، تکفیر، صحابه، سلفیه، سلفیه جهادی، زرقاوی
  • سید شبیب موسوی*، حمیدرضا شریعتمداری، محمد جاودان صفحات 161-179

    در دهه های اخیر شاهد منازعات دامنه دار شیعی سلفی هستیم که فرصتی را در اختیار سلفیه و وهابیت معاصر قرار داده است تا در میان اهل سنت، جبهه منسجمی علیه شیعه به وجود آورند یا وجودش را وانمود کنند، در حالی که از دیرباز، تفکر سلفی، به ویژه وهابی، در معرض انتقاد شدید اهل سنت و حتی برخی از اهل حدیث معتدل قرار گرفته و شاید شیعه در خطایی راهبردی، منازعه اهل سنت با سلفیه را به منازعه شیعی سلفی تبدیل کرده است. گرچه پیش از ابن تیمیه می توان رد پای سلفی گری را در میان اهل حدیث و حنابله یافت، اما بی تردید سلفی گری و وهابی گری امروز بیش از همه مرهون و تحت تاثیر ابن تیمیه است. ابن تیمیه از زمان خودش تاکنون در معرض نقدهای جدی و شدیدی قرار گرفته است. تازه ترین نقد به وی را راید سمهوری سعودی انجام داده است. وی از نویسندگان معاصر سلفی است که در باب اندیشه پژوهی و واکاوی افکار ابن تیمیه قلم زده و در سال 2010 در کتاب نقد الخطاب السلفی: ابن تیمیه نموذجا به نقد گفتمان سلفی در قالب نقد پیشوای آن، ابن تیمیه همت گماشته است. آنچه در ردیه های وی بیش از همه مشهود است، به کارگیری روش نقضی است، به نحوی که خواننده را با مجموعه ای از تناقضات ابن تیمیه آشنا می کند. این پژوهشگر، افکار و آرای ابن تیمیه را با روش کلامی، فقهی، تفسیری و لغوی تحلیل و نقد علمی کرده است. تبیین و تحلیل ردیه سمهوری درباره دیدگاه ابن تیمیه در باب تکفیر دیگراندیشان محور اصلی مقاله پیش رو است و البته نیم نگاهی هم به نقد کار وی دارد.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، سمهوری، تکفیر مخالفان، نقد گفتمان سلفی
  • مریم باقی*، احمد احمدی صفحات 181-205
    جلال الدین مولوی بزرگ ترین شاعر و عارف ایرانی سده هفتم هجری است که اندیشه هایش همواره محل توجه بوده است. در مقاله پیش رو، رهیافت های بحث از صفات خدا از دیدگاه مولوی و مقایسه آن با آرای متکلمان اسلامی بررسی و تحلیل شده است. مبحث یادشده از محوری ترین موضوعات مطرح در حوزه علم کلام است که تاریخ تفکر بشر مملو از اتخاذ مواضع اثباتی و نفیی در قبال آن است. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با هدف تبیین رویکرد مولوی در موضوع مذکور و با تتبع و واکاوی در شش دفتر مثنوی، مهم ترین اثر مولوی، سخنان او درباره «تشبیه» و «تنزیه» خدا را تبیین کرده، با مواضع فرقه های مشهور کلامی سنجیده ایم. این تحقیق نشان می دهد که مولوی در باب خداشناسی، در عین باورمندی به تنزیه و تعالی حق از ادراک و توصیف، رویت، داشتن نظیر و...، «تشبیه» را نیز پذیرفته، و جمع این دو را با شیوه های گوناگون در مثنوی تبیین می کند. در بحث از صفات خبری و آیات موهم معنای تشبیه، آرای مولوی گاه با اندیشه های ماتریدیه همسویی دارد و گاه حاصل استقلال رای او در این مسیله است.
    کلیدواژگان: مولوی، ذات و صفات خدا، تشبیه، تنزیه، کلام اسلامی
  • محمد معینی فر*، لیلا عبدالهی، فاطمه سادات مشیریان، فاطمه عبدلی صفحات 209-234
    قسمت دوم آیه 33 احزاب، معروف به آیه تطهیر، از آیاتی است که مجادله های کلامی بسیار به همراه داشته است. روایات فراوانی در فریقین گویای رابطه حدیث کساء با آیه تطهیر است و «اهل بیت» در آیه را مختص به خمسه طیبه می داند. «عصمت» از موضوعات اختلافی فریقین در شروط امام است. شریف مرتضی برخلاف قاضی عبدالجبار آیه تطهیر را برهان روشن عصمت امام می داند. پراکندگی و نایکسانی در استدلال های کلامی مفسر معتزلی ذیل آیه تطهیر، ادله ناکافی، نادیده گرفتن روایات معتبر در شان نزول آیه و تفاوت برداشت مفردات آیه از تلاش قاضی عبدالجبار برای اثبات مبانی اعتقادی اش در رد عصمت اهل بیت (ع) خبر می دهد. این نوشتار هم راستایی دیدگاه شریف مرتضای شیعی با قرآن را در دفاع از مکتب اهل بیت (ع) نشان می دهد و همچنین با بیان افتراق دیدگاه شیعه و معتزله در مبانی اعتقادی کلامی، مانند عصمت، نشان می دهد شیعه در این زمینه وامدار معتزله نبوده است.
    کلیدواژگان: آیه تطهیر، شریف مرتضی، عبدالجبار، عصمت، اهل بیت (ع)
  • سعدی مویدی*، عباس همامی صفحات 235-262
    علی رغم انقراض بیشتر فرقه های غالی شیعه، بعد از دوران زندگی ایمه اطهار (ع) آثار جهان بینی آنها، که بر تاویل شریعت و تکوین مبتنی بود، به صورت رگه های نامریی و مسموم عموما بر پیکره اسلام، و خصوصا بر بعضی فرق اسلام، مثل شیعه و صوفیه، باقی ماند و برخی آموزه ها را منقلب یا مستحیل کرد؛ آثاری که از سویی به دلایلی مثل غفلت مسلمانان آن را نامریی نامیدیم و از سویی هجمه مطالعات مستشرقان در قرون اخیر در این عرصه، واکاوی شان را ضروری می کند. از این رو، در این نوشتار با روش مقایسه ای تحلیلی محوری ترین دیدگاه کلامی غلات، یعنی امامت، را برای اولین بار از منظر تاثیرگذاری بر جهان بینی صوفیه، مثل دفاع از ابلیس یا تاویل معاد بررسی می کنیم، تا هم با تمایز شیعه از غلات شیعه برخی اتهامات به شیعه را، که ناشی از خلط معنایی شیعه با غلات شیعه است، رد کنیم و هم علت ابهام و غرابت برخی آموزه های صوفیه را، که به ریشه داشتن در جهان بینی غلات شیعه و نبود آشنایی کافی با آنها برمی گردد، ذکر کنیم.
    کلیدواژگان: غلات شیعه، جهانبینی، تاویل، صوفیه، امامت
  • فرشته قنبری صفت مقدم*، حسین مظفری صفحات 263-286
    اعتقاد به وجود معانی ظاهری و باطنی قرآن، یا به عبارت دیگر تفسیر و تاویل قرآن از مباحث بحث برانگیزی است که محققان علوم قرآنی و اسلامی به آن توجه و اهتمام ویژه ای داشته اند و به منظور جلوگیری از بدعت و ورود اندیشه هایی که با روح شریعت منافات دارد، ضوابط و معیارهایی را برای تاویل عرفانی یا درک حقیقت و باطن قرآن قایل شده اند. در پژوهش حاضر سه معیار مهم، شامل ارتباط بین تفسیر ظاهری و باطنی قرآن، مخالفت نداشتن معانی تاویلی با قواعد دینی و مخالفت نداشتن معانی تاویلی با عقل منور در تفسیر باطنی سوره قدر بررسی شده است. نتایج این بررسی نشان داده است که معنای باطنی سوره قدر با اصول و ضوابط تاویل عرفانی مطابقت دارد، بدین معنا که معانی ظاهری این سوره در تفسیر باطنی اش نهفته است و با قواعد دین اسلام و عقل منور مخالفتی ندارد.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، ضوابط تاویل، معنای ظاهری، معنای باطنی، سوره قدر
  • محسن حسن زاده فروشانی* صفحات 287-312
    تعالیم سلوکی اهل بیت (ع) به سبب اشراف کامل بر دقایق سلوک و احوال سالکان و نیز به دلیل برخورداری از عصمت الاهی، کامل و عین حقیقت است و دستورالعمل هایش راه گشا و نجات بخش است. عرفا همیشه خوشه چین خرمن معرفت اهل بیت (ع) بوده اند. در روایات و ادعیه، به ویژه مناجات های معصومان (ع)، لطایف عرفانی و مقامات معنوی نهفته است. در عرفان تعابیری همچون «منازل»، «حالات»، «درجات»، «سلم» و «مرقاه» در کلام معصومان به کار رفته که حکایت از نوعی ترتب و نظام سلوکی می کند. در این مقاله بر اساس روایتی که اسلام، ایمان، تقوا و یقین را مترتب بر یکدیگر می داند و برای هر کدام درجه بندی قایل است نظامی سلوکی پیش می نهیم که کاملا اجتهادی و در حد خودش بی سابقه است. اهمیت و جایگاه سیر و سلوک و چینش منازل سلوکی در بین معارف اهل بیت (ع) بر کسی پوشیده نیست. بر اساس این نظام، سالک ابتدا در منزل اسلام با اقرار لسانی به وحدانیت خدا قدم در مسیر سیر و سلوک می گذارد و در منزل ایمان، مراتب تصدیق قلبی و ایمان عملی را می پیماید تا به منزل تقوا برسد و تقوای لسان و عمل و قلب را رعایت می کند تا در نهایت در منزل یقین، که بین تعداد کمی از سالکان تقسیم شده، به برد الیقین و معرفت شهودی، که بالاترین مقام وجودی و تقرب محض به خدا است، نایل شود. علمی که دانش نامه تحول و صیرورت وجودی عارف است. سالک در این مسیر مراتب و منازلی را پشت سر می گذارد.
    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، اسلام، ایمان، تصدیق قلبی، سلوک، منازل
  • اکرم احسانی نی نژاد*، علیرضا ابراهیم صفحات 313-337
    یکی از مباحث مهم در حوزه اخلاق اسلامی «صدق» است که در زندگی مادی معنوی و فردی اجتماعی آدمی تاثیر مستقیم، و با اعتقادات انسان در توحید نظری ارتباط تنگاتنگ دارد. آیات و روایات اسلامی جایگاه بس والایی برای مقام «صدق» قایل اند. عرفای مسلمان راستین، که خاستگاه نظری و عملی شان برخاسته از این دو منبع است، دست یابی به این مقام را برای همه سالکان، چه سالک در راه و چه سالک واصل و...، بایسته دانسته اند. عارفان با استنادهای وحیانی درباره معنای «صدق»، «صدیق»، اقسام «صدق»، مراتب و آثار آن مباحث ارزشمندی را بیان کرده اند. از منظر آنان، چنانچه سالک به «تطبیق ظاهر و باطن امور با حقیقت» دست یابد، می تواند کمالات سلوکی دیگر را کسب کند. زیرا منازل عرفانی هر یک به گونه ای وابسته به صدق اند. بنابراین، «صدق» به عنوان یک مقام، پایه و اساس برای دیگر منازل عرفانی محسوب می شود. از موانع و آفات متعدد بر سر راه رسیدن به این مقام والای رحیمی الاهی «کذب» است. در این جستار نقش مقام «صدق» در سیر و سلوک عرفانی از منظر عرفای مسلمان قرن چهارم و پنجم واکاوی شده است.
    در این جستار نقش مقام«صدق» در سیر و سلوک عرفانی از منظر عرفای مسلمان واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: عرفان، صدق، سیر و سلوک، کمال، اخلاق
  • زهرا خوش سخن مظفر*، حامد ناجی اصفهانی صفحات 339-361
    در منابع دینی ما از قرآن تا ماثورات ایمه (ع)، درباره مقام خلیفهاللهی مطالبی وجود دارد. در عرفان اسلامی نخستین بار ابن عربی، عارف قرن ششم هجری، اصطلاح «انسان کامل» را به کار برد و خلیفهاللهی را به انسان کامل نسبت داد. حال پرسش این است که: آیا انسان کامل ابن عربی، همان خلیفهالله است که در قرآن و منابع روایی به آن اشاره شده است یا نه؟ پاسخ این پرسش به تتبعی گسترده در تمام متون روایی نیاز دارد. پژوهش حاضر در صدد است ابتدا آموزه انسان کامل از منظر ابن عربی را بکاود و سپس با تکیه بر ماثورات امام سجاد (ع)، مقام خلیفهاللهی را از منظر ایشان بررسی کند. در فرجام به این نتیجه رسیدیم که انسان کامل مد نظر ابن عربی در برخی از ویژگی ها با خلیفهاللهی که امام سجاد (ع) بیان کرده است، شباهت دارد ولی در برخی دیگر با آن متفاوت است.
    کلیدواژگان: انسان کامل، خلیفهالله، ماثورات امام سجاد (ع)، ابن عربی
  • رضا الهی منش، سیده زهره سیدفاطمی* صفحات 363-384
    معرفت دارای سه ویژگی صادق، موجه و باورپذیر است. حصول این ویژگی ها به منابع پشتیبانی کننده وابسته است؛ مثلا در عرفان قلب و شهود، از مکاشفات عرفانی پشتیبانی، و آن را برای کاشف و مدرک باورپذیر می کند. به نظر می رسد انحصار پشتیبانی معرفت های حاصل از مکاشفات عرفانی به دو منبع قلب و شهود وابسته است که اهل مکاشفه را بهره مند می کند، در حالی که عرفان اسلامی، ظرفیت هایی دارد که می توان تربیت عرفانی را برای تمام اقشار از آن استخراج کرد. تنوع مخاطبان تربیت عرفانی با استعداد و توانایی های متفاوت، نیازمند تعدد منابع برای پشتیبانی از گزاره های تربیت است؛ این گزاره ها همان زیرساخت های بنیادینی است که تحت عنوان «مبانی تربیت عرفان» از وجودشناسی، جهان شناسی و انسان شناسی عرفان نظری استخراج می شود. این مقاله ضمن معرفی اجمالی تربیت عرفانی و تاکید بر قلب و شهود، عقل، وحی، ادراک حسی، حافظه و درون نگری را برای پشتیبانی از گزاره های تربیت عرفانی پیشنهاد می دهد. معرفت شناسی در تربیت عرفانی، فارغ از تعاریف مختلف از حیثیت هستی شناختی و حیثیت حکایتگری است و در نتیجه معرفت را ممکن و دارای ارکان و ارزش می داند.
    کلیدواژگان: منابع معرفت بخش، تربیت عرفانی، عقل و ادراک حسی، وحی و شهود، درون نگری، حافظه، قلب
  • حسین رحمتی*، شهربانو دلبری، اردشیر اسدبگی صفحات 385-404
    ابن ترکه از عالمانی است که تحت تاثیر گرایش های عرفانی خویش درباره موضوع «شریعت»، «طریقت» و «حقیقت» بحث کرده است. تعیین جایگاه سه اصطلاح مذکور، و ارتباط میانشان و چگونگی تبیین تعالیم دینی بر پایه اش، از مباحث کانونی او است. تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی، درباره جایگاه و ارتباط شریعت، طریقت و حقیقت و مراتب هر یک، و نیز نگرش عرفانی ابن ترکه به تعالیم دینی بحث می کند و در آخر رویکرد وی درباره همخوانی آموزه های عرفانی با کتاب و سنت، و ضرورت التزام به ظواهر شرع را می کاود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که او سه اصطلاح مذکور را مراتب یک حقیقت می داند و ضمن تلفیق آن سه، با رویکرد عرفانی، تعالیم دینی را تحلیل و بررسی می کند. همچنین، منشا آموزه های عرفانی ناب را فقط در کتاب و سنت می بیند و پای بندی به شریعت را در همه حال ضروری می داند.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، ظاهر، باطن، عرفان
  • مهدی مصطفایی*، جلال جلالی زاده صفحات 405-434
    قرن پنجم در تاریخ تدوین اصول فقه اهل سنت عصر شکل گیری تدوینات اصولی جامع بر پایه مذاهب فکری مختلف است. از ویژگی های مهم این دسته از تالیفات نقل آرای اصولی بزرگان اصولی قرون پیشین همچون ابوعلی جبایی، فرزندش ابوهاشم، ابوعبدالله بصری، و قاضی عبدالجبار است که کتاب هایشان به دست ما نرسیده و برای شناخت آرایشان چاره ای جز مطالعه کتب اصولی نگاشته شده در قرون بعد، مخصوصا قرن پنجم، نداریم. در مذهب امامیه نیز قرن پنجم نقطه عطف به شمار می آید و زمان تدوین اصول فقه به صورت شامل و جامع است که در آنها منقولات بسیاری از اصولیان اهل سنت وجود دارد که می تواند منبعی برای شناخت اقوال این بزرگان در کنار سایر منابع اهل سنت به شمار رود، به ویژه آن دسته از علمایی که امکان دسترسی به تالیفاتشان در قرون بعد ناممکن شده است. در این مقاله با انتخاب کتاب العده فی اصول الفقه تالیف شیخ طوسی از کتب تالیف شده در قرن پنجم، و بررسی برخی مباحث این کتاب، که حاوی نقل آرای اصولیان اهل سنت است، کوشیده ایم از منظر مذکور به جایگاه این کتاب و آرای منقول در آن بنگریم.
    کلیدواژگان: العده فی اصول الفقه، شیخ طوسی، امامیه، اهل سنت، نقل آرا
  • محمد سیفی اصفهانی*، سید جعفر صادقی فدکی، مهدی نوروزی صفحات 435-460

    آرامش و صلح میان انسان ها یکی از آموزه های آرمانی اسلام است که تعالیم دینی بر آن تاکید کرده است، ولی با توجه به اوضاع و احوال حاکم میان مسلمانان و کفار غیر اهل کتاب، درباره انعقاد پیمان صلح میان آنها بین فقهای مذاهب اسلامی دو دیدگاه حداکثری و اعتدالی به چشم می خورد. علمای متقدم جهاد با کفار غیرکتابی را تا زمان اسلام آوردن آنها یا کشته شدنشان واجب می دانند و انعقاد پیمان ترک نزاع با آنها را جز در حالت ضرورت جایز نمی دانند. اما عده ای از متاخران قتال را فقط با کافران اهل فتنه و تعدی، و ناقضان پیمان جایز می شمرند و معتقدند صلح یا باقی ماندن بر پیمان سازش با کافران غیرفتنه گر و ناقض پیمان که خواهان صلح و زندگی مسالمت آمیز با مسلمانان اند جایز است. دیدگاه اخیر با مجموع تعالیم اسلامی تطابق بیشتری دارد. از این رو در این پژوهش ضمن مطرح کردن دلایل دیدگاه نخست و نقدشان، دیدگاه اخیر با استناد به دلایل متعددی از قرآن، روایات و سیره به اثبات رسیده است.

    کلیدواژگان: صلح، کافر، اهل کتاب، اهل ذمه، مسلمان
  • سید محمود وزیری*، عبدالکریم بی آزار شیرازی، رضا اسلامی، نذیر احمد سلامی، حسین رجبی صفحات 461-492
    تخریب و هدم مساجد به حکم اولی نزد فقهای شیعه و سنی به اتفاق حرام، و مهم ترین مستندش آیه 114 سوره بقره است؛ ولی نمونه هایی از شمول عموم این آیه خارج است؛ اول، تخریب ساختمان مساجدی که در آستانه خرابی است؛ مذاهب مختلف از این خرابی به «نقض المستهدم» تعبیر کرده اند که نشان از خروج تخصصی این مصداق از عمومیت آیه فوق است، ولی با این حال فقهای شافعی بر ضرورت اذن و نظارت حاکم تاکید دارند؛ دوم، تخریب ساختمان مساجدی که به تعمیر و توسعه نیاز دارند؛ هرچند فقهای شیعه در این نمونه به توقف یا منع قایل شده اند. مهم ترین دلیل منع نیز همان عموم آیه است. افزون بر آن، عنوان «نقض المستهدم» نیز نمی تواند توجیه گر تخریب باشد؛ اما مجوزدهندگان این عمل، از جمله فقهای شافعی، رعایت مصلحت را ملاک حکم دانسته اند؛ سوم، عنوان مسجد ضرار که فقه حنبلی بیشتر به آن توجه کرده و سپس وهابیان، هدم و تحریق مشاهد مشرفه را بر ملاک اولویتش بر مسجد ضرار، جایز، و بلکه واجب دانسته اند؛ در حالی که بیشتر فقهای غیروهابی، تعظیم قبور انبیا و صالحان را لازم دانسته اند؛ این فقها استنباط هدم و تحریق مسجد ضرار را نیز از آیه مد نظر ممکن ندانسته و این فتوا را برآمده از خبر واحد غیرقطعی می دانند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، عهده دار بررسی تخریب مساجد از منظر فقه شیعه و فقه اهل سنت است. ابتدا زمینه تاریخی مسیله بررسی، و سپس، با استناد به منابع فقه اسلامی، مبانی حرمت تخریب مساجد تحلیل، و آرای فقهای شیعه، حنفیه، مالکیه، شافعیه و حنبلیه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تخریب مساجد، فقه، مذاهب اسلامی
  • سید طه حسن نژاد، احمدرضا رفیعی*، جواد پنجه پور صفحات 493-517

    طلاق از جمله سنت های رایج اعراب پیش از اسلام بوده که اسلام، پس از اصلاح اشکالات، آن را امضا کرد. جواز برخی از وجوه طلاق از قرآن، سنت رسول خدا (ص)، اجماع علما و عقل استنباط می شود. از جمله طلاق های رایج «طلاق ثلاث» است. در این شکل، مرد زن خود را در یک مجلس سه بار طلاق می دهد یا به یک لفظ، سه طلاقه می کند. از صدر اسلام، میان اصحاب، تابعین و فقهای مذاهب اسلامی در تاویل و تفسیر آیه «الطلاق مرتان» اختلاف رای وجود داشته است؛ فقهای همه مذاهب، اجماعا طلاق ثلاث را بدعی می دانند، موضع اختلاف به تفسیرهای مختلف از آیه مذکور باز می گردد. در این نوشتار رای مذاهب فقهی مختلف از این آیه بررسی شده، که در نهایت با بررسی ادله مذاهب مختلف و بیان رویکرد فقها، عمل به حکم این بدعت و الزام به جاری کردن طلاق ثلاث با دیدگاه بسیاری از اصحاب، تابعین و فقهای سلف و خلف منافات دارد. همچنین، با نگاه به قوانین احوال شخصیه در کشورهای اسلامی نشان داده شد که حکم به وقوع طلاق ثلاث در محاکم این کشورها منتفی شده و فقط به یک طلاق رجعی حکم داده می شود.

    کلیدواژگان: طلاق ثلاث، مذاهب اسلامی، قانون، ملل اسلامی
  • آرزو رشیدی*، فرزاد پارسا، محمدعلی حیدری صفحات 519-546
    عقد نکاح در فقه اسلامی جایگاه و اهمیت ویژه ای دارد. در پی انعقاد نکاح، تکالیف بسیاری بر ذمه زوجین قرار می گیرد. این عقد نکات حقوقی و فقهی فراوانی دارد و همچون سایر عقود از لحاظ ارکان و شروط صحت، از قواعد یکسانی پیروی می کند و آثار متفاوتی به دنبال دارد که بی شک مهم ترینش تداوم این بنیان است. چون مقتضای عقد نکاح تشکیل خانواده است، استمرارش از آثار مهم مربوط به این مقتضی است. شرط خیار فسخ در عقد نکاح اثر ظاهری و مطلوب ازدواج را نفی می کند و با مفهوم عرفی اش مغایرت دارد. در این مقاله دیدگاه مذاهب پنج گانه درباره شرط خیار فسخ در عقد نکاح را بررسی می کنیم و درج این شرط را خلاف مقتضای ذات عقد نکاح می دانیم، و باطل و مبطل بودن این شرط را ترجیح می دهیم.
    کلیدواژگان: شرط مقتضای عقد، نکاح، شرط خیار، نکاح خیاری
|
  • Maryam Khoshnewisan, Seyyed Sadr Al-Din Taheri *, Babak Abbasi Pages 7-31
    In this article, after a brief explanation of some key terms, one of Avicenna's reasons for the oldness of the natural world and Ghazali's criticisms of him are examined and analyzed, and in some cases, Mulla Sadra's comments in agreement with Avicenna are mentioned. Furthermore, the problems of each point of view are stated separately and the limits of each view's defense of its own theory are pointed out and judged. In Avicenna's argument, two rules are used, one related to philosophical public affairs and the other belonging to the realm of philosophical theology. In the analysis and explanation of the arguments of each side, the conclusion has been reached that the main problem is the issue of the supreme will, and the key to solving the problem is understanding the nature of the will of the Necessary Being. For this purpose, we presented Avicenna's and Ghazali's views on this matter and tried to reveal the correct and acceptable opinion on the will of the Necessary Being, and the oldness or creation of the natural world, although the effort failed. Finally, an opinion of the early philosophers, from Avicenna to Sabzewari, regarding the unity of knowledge, will, and action in the Necessary Being is proposed. The final result, with these limits of reason, is the incompleteness of all theories about the will of the Necessary Being and the temporary preference of the philosophers' theory about the oldness of the world.
    Keywords: nature, Inherent Occurrence, Temporal Occurrence, Oldness, Will of the Necessary Being
  • Mahdi Khazaei *, Mohammad Sepehri, Asghar Ghaedan Pages 33-61

    The great interest of the followers of different Islamic denominations in Ahl al-Bayt (the Prophet's household) has not prevented the emergence of differences regarding the determination of their examples and place among Muslim scholars. These differences, which have an ideological and political basis, have been effective in the field of Islamic historiography. Despite the fact that most Muslim historians deal with the issue of Ahl al-Bayt, the historical texts differ from each other in terms of definition and scope of examples, preemption in compilation, the number of works, as well as the method and goals of raising the issue. We believe that Shiite historians, in addition to being pioneers in writing about this topic, have also produced more works. While the followers of the Sunni denominations have paid more attention to the personal and moral virtues of Ahl al-Bayt, the Shia historians, especially the Imamis, in their historical texts, in addition to expressing the personal and moral virtues, have highlighted their social status and the issue of Imamate and leadership. The use of theological foundations by Shiite historians in the historiography of Ahl al-Bayt and the focus of Sunnis on historical reports are other distinctions in this regard, which show that the compilations on this issue were influenced by the ideological and political conditions of different geographical regions in the Islamic society.

    Keywords: Ahl al-Bayt, Historiography, Islamic Denominations, Shia, Sunni
  • Sayed Mohammad Yazdani *, Ali Akkah Bedashti Pages 63-95

    This research aims to explain the issue of "God's spatiality", and by examining Imami and Salafi traditions, it seeks to find the answer to the questions: What do the Salafi traditions prove in this regard? And how did the Imams of Ahl al-Bayt (AS) react to them? Using the descriptive approach i.e. explaining and analyzing the traditions and views of Salafi scholars and comparing them with the traditions of Shiite Imams, the article concludes that the traditions accepted by Salafis generally prove God's spatiality and ultimately end up with incarnation and anthropomorphism. But the Imams of Ahl al-Bayt (AS) have always criticized and rejected these traditions. However, there are some traditions in Shiite sources that Salafis have used to confirm their own views. Yet, they are either weak in terms of narration transmission or unreliable for Salafis in terms of connotation and meaning. This is because, according to the intellectual basis of the Shiite Imams regarding the necessity of allegorical interpretation of texts, all of them are taken as figurative, metaphorical, and ironic meanings, just like the verses of narrative attributes. Consequently, this criterion is also obtained that any narration in the Imami sources that agrees with the Salafi view on God's spatiality, is not valid and cannot support the Salafis' point of view.

    Keywords: God's Spatiality, Equator, Hadith of al-Atit, Descent of God to the Sky, Hadith of Estalgha
  • Agha Reza Hagheyan Karammollah *, Mihammad Hasan Nadem Pages 97-126

    One of the significant issues that have occupied minds is the purgatory and the characteristics of purgatorial life. Ahmad Ehsai is one of the thinkers who have paid attention to these issues in their works. From his point of view, human life is not limited to this worldly life, but after death, his life will continue in the purgatory and then in the hereafter. Using a descriptive-analytical method and relying on library sources, the present paper aims to achieve a correct understanding of the characteristics of life and people in the purgatory from Ehsai's point of view. Although there are major criticisms of Ahmad Ehsai's view in describing and analyzing the characteristics of life and people in the purgatory, his belief about the general features of these issues -including the pressure of the grave, questions and answers, the existence of day and night, heaven and hell in the purgatory, the purgatorial position, the incarnation of actions, the communication and meeting of the people of purgatory with each other and with the people of the world- can be defended and these matters are according to the theologians' understanding of the verses and narrations.

    Keywords: Purgatory, Purgatorial Life, Howarghalya, Ahmad Ehsai
  • Nafise Ahmadvand *, Mehdy Farmanian, Seyed Mehdy Moosavi Pages 127-159

    The status and justice of the Companions are among the most important religious debates between Sunnis and Shiites. Zarghawi, one of the leaders of Salafi Jihadism, while following the majority of Sunnis by expanding the concept of Sahabi (companion), presenting superficial perceptions and opinion-oriented interpretation based on the appearance of some verses of the Quran and hadiths of the Holy Prophet (S), believes that the Sahaba (Companions) based on the Quran and tradition were just. However, after finding a reason for excommunicating the Shiites, he argues that the justice of the Companions is proven through divine verses and prophetic traditions. Therefore, denying the justice of the Companions leads to denying the Quran and tradition and, in turn, leaving the religion. Hence, he excommunicates the Shiites by accusing them of this denial and decrees Jihad against them. Examining the verses and narrations, not only rejects the claim of justice of the Companions but there are many religious texts in which the Companions are criticized. On the other hand, assuming that the verses and narrations indicate the justice of the Companions, denying their justice does not lead to leaving the religion and allowing excommunication, because the obstacles of excommunication, such as the necessity of the denied subject, the existence of certainty, the possibility of interpretation, and ignorance, have not been taken into account. Therefore, it is permissible to excommunicate the Shiites if only the denial of the justice of the Companions leads to a deliberate and conscious denial of the Quran and tradition, and results in the violation of Shahdatayn (two testimonies) or the fundamental Islamic beliefs and practices, and is considered apostasy from the religion.

    Keywords: Justice, Excommunication, companions, Salafism, Salafi Jihadism, Zarghawi
  • Seyyed Shabib Moosavi *, Hamidreza Shariatmadari, Mohammad Jawedan Pages 161-179

    In recent decades, we have seen wide-ranging Shia-Salafi conflicts, which have provided an opportunity for contemporary Salafism and Wahhabism to create, or at least claim, a unified anti-Shia movement among the Sunnis. This is despite the fact that for a long time, Salafi thought, especially Wahhabi, has been exposed to severe criticism from Sunnis and even some moderate Ahl Hadith (people of hadith), and therefore perhaps the Shiites have made a strategic mistake to turn the conflict between Sunnis and Salafis into a Shia-Salafi conflict. Although before Ibn Taymiyyah, traces of Salafism can be found among Ahl Hadith and Hanbalis, there is no doubt that today's Salafism and Wahhabism are most indebted to and influenced by Ibn Taymiyyah. Since his time, Ibn Taymiyyah has been subjected to serious and severe criticism, the most recent of which was made by Saudi Raed Samhuri. He is one of the contemporary Salafi authors who wrote about the thoughts of Ibn Taymiyyah. In 2010, in the book (Criticism of Salafi Discourse: Ibn Taymiyyah as an Example), he criticized the Salafi discourse by criticizing its leader, Ibn Taymiyyah. What is most evident in his criticisms is the use of the method of contradiction, in a way that introduces the reader to a series of contradictions of Ibn Taymiyyah. This researcher has scientifically analyzed and criticized Ibn Taymiyyah's thoughts and opinions with theological, jurisprudential, interpretive, and lexical methods. The explanation and analysis of Samhuri's refutation of Ibn Taymiyyah's view on excommunicating opponents is the main focus of this article, and it also implicitly criticizes his work.

    Keywords: Ibn Taymiyyah, Samhuri, Excommunication of Opponents, Critique of Salafi Discourse
  • Maryam Baghi *, Ahmad Ahmadi Pages 181-205
    Jalal al-Din Rumi is the greatest Iranian poet and mystic of the 7th century AH, whose thoughts have always been the focus of attention. In the present article, the approaches to God's attributes from Rumi's point of view have been examined, analyzed and compared with the opinions of Islamic theologians. The mentioned topic is one of the most central issues in the field of theology, for which the history of human thought is full of affirmative and negative positions. This research, using the descriptive and analytical method, with the aim of explaining Rumi's approach to the mentioned subject, and by following and analyzing the six chapters of Masnawi, Rumi's most important work, explains his words about tashbih (anthropomorphism) and tanzih (transcendence) of God and compares them with the views of famous theological sects. The present paper shows that in the matter of knowing God, while believing in God's transcendence to be understood, described, seen, likened, etc., Rumi also accepts anthropomorphism and explains the combination of these two features in different ways in Masnawi. Regarding the narrative attributes and the verses implying anthropomorphism, Rumi's opinions are sometimes in line with Maturidiyyah's thoughts, and sometimes they originate from his independent opinion on this issue.
    Keywords: Rumi, God's Nature, Attributes, anthropomorphism, Transcendence, Islamic theology
  • Mohammad Moeinifar *, Leila Abdollahi, Fatemeh Sadat Moshiriyan, Fatemeh Abdoly Pages 209-234
    The second part of verse 33 of Surah al-Ahzab, known as the verse of Tathir (purification), is one of the verses that have brought many theological controversies. Many Shiite and Sunni narrations show a relationship between the Hadith of Kasa and the verse of Tathir, and consider the title Ahl al-Bayt in the mentioned verse to be assigned to Khamsah Tayyabah (the Five Holy Progeny of the Prophet). One of the issues of disagreement between Shiites and Sunnis regarding the Imam's conditions is his infallibility. Sharif Mortaza, unlike Ghazi Abd al-Jabbar, considers the verse of Tathir as clear proof of the Imam's infallibility. Dispersion and instability in the theological arguments of the Mutazili commentator Ghazi Abd al-Jabbar under the verse of Tathir, as well as insufficient evidence, ignoring authentic narrations regarding the revelation of the verse, and the difference in the interpretation of the words of the verse indicate his efforts to prove the basis of his belief in rejecting the infallibility of Ahl al-Bayt (AS). This article shows the alignment of Sharif Mortaza's point of view with the Quran in defense of the Ahl al-Bayt school. In addition, by expressing the difference between Shiite and Mutazilite views on theological beliefs, such as infallibility, the research demonstrates that Shiism did not rely on Mutazila in this regard.
    Keywords: Al-Tathir Verse, Sharif Mortaza, Abd al-Jabbar, Infallibility, Ahl al-Bayt (AS)
  • Saadi Moayedi *, Abbas Hemami Pages 235-262
    Despite the extinction of most of the Ghali (exaggerating) Shia sects after the lifetime of the Infallible Imams (AS), the influence of their worldview, which was based on the interpretation of Sharia and creation, remained as invisible and poisonous veins on the body of Islam in general, and in particular on some sects of Islam, such as Shiism and Sufism. In addition, their worldview distorted or rejected some doctrines, the effects that we call invisible due to reasons such as the neglect of Muslims on the one hand, and on the other hand, their examination is necessary because of the onslaught of orientalist studies in this field in recent centuries. Therefore, in the present article, with a comparative analytical method, we examine Imamate, the most central theological perspective of Gholat (exaggerators) for the first time in terms of influencing the Sufi worldview, such as the defense of Satan or the interpretation of resurrection. The purpose of this paper is to reject some accusations against Shia by distinguishing Shiites from Shia Gholat, which are caused by confusing the meaning of Shiites with Shia Gholat and also to explain the reason for the ambiguity and strangeness of some Sufi teachings, which are rooted in the worldview of Shia Gholat and the lack of familiarity with them.
    Keywords: Shia Gholat, Worldview, interpretation, Sufism, Imamate
  • Fereshteh Ghanbari Sefat Moghadam *, Hosseyn Mozaffari Pages 263-286
    Belief in the exoteric and esoteric meanings of the Quran, or in other words, the exegesis and allegorical interpretation of the Quran is one of the controversial topics that the researchers of the Quranic and Islamic sciences have paid special attention to. They have established criteria and standards for mystical interpretation, understanding the truth, and the interior of the Quran. The present research examines three important criteria for the esoteric interpretation of Surah Ghadr as follows: the relationship between the external and internal interpretation of the Quran, the absence of exegetical meanings against religious rules, and the absence of exegetical meanings against enlightened intellect in the esoteric interpretation. The results of this study show that the esoteric meaning of Surah Ghadr corresponds to the principles and rules of mystical interpretation, that is, the exoteric meaning of this Surah is hidden in its esoteric interpretation and does not contradict the rules of Islam and enlightened intellect.
    Keywords: exegesis, Allegorical interpretation, Rules of Allegorical Interpretation, Exoteric Meaning, Esoteric Meaning, Surah Ghadr
  • Mohsen Hasan Zadeh * Pages 287-312
    The teachings of Ahl al-Bayt (the Prophet's Household) regarding the journey to Allah are complete and true. Their recommendations are path-breaking and life-saving due to their complete knowledge of the intricacies of the journey and the condition of the seekers, as well as their divine infallibility. The mystics have always been the harvesters of the knowledge of Ahl al-Bayt (AS). In the traditions and supplications, especially the prayers of the infallible Imams (AS.), subtle mystical points and spiritual states are embedded. In mysticism, expressions such as manazel (stages), halat (moods), darajat (degrees), sollam (ladder), and marghat (stile) are used in the words of the Infallibles, which indicate a kind of order and spiritual system. In this article, according to a tradition, which considers Islam, faith, piety, and certainty to be based on each other and assigns degrees to each, we propose a spiritual system that is completely ijtihadi (based on independent reasoning) and unprecedented in its own way. The importance and place of the journey to Allah and the arrangement of spiritual stages in the teachings of Ahl al-Bayt (AS) are not hidden from anyone. According to this system, the seeker first steps on the journey to God in the stage of Islam by verbally acknowledging God's oneness. In the stage of faith, he goes through the levels of heart acknowledgment and practical faith to reach the stage of piety. Then he observes the piety of the tongue, deed, and heart, so that finally in the stage of certainty, which is granted to a small number of seekers, he attains complete certainty and intuitive knowledge, which is the highest position of existence and closeness to God. This knowledge is the encyclopedia of existential transformation and evolution of the mystic.
    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Islam, faith, Heart Acknowledgment, Journey to Allah, stages
  • Akram Ehsaninajath *, Alireza Ebrahim Pages 313-337
    One of the important topics in the field of Islamic ethics is sincerity which has a direct impact on the material, spiritual, individual, and social life of a person and is closely related to human beliefs in theoretical monotheism. Quranic verses and Islamic traditions give a very high place to the position of sincerity. The true Muslim mystics, whose theoretical and practical origins are derived from these two sources, deem the attainment of this position necessary for all travelers to God, both those on the way and those who have arrived. The mystics have discussed significant matters about the meaning of "sincerity", "sincere", the types of "sincerity", its levels and effects, citing the revelatory evidence. From their point of view, if the traveler achieves "matching the external and internal aspects of things with the truth", he can attain other perfections on the spiritual path. Since each mystical position is dependent on the truth, sincerity is considered the foundation and basis for other mystical positions. One of the many obstacles to reaching this high position of God's mercy is "falsehood". This paper analyzes the role of "the position of sincerity" in the mystical journey to God from the perspective of Muslim mystics of the 4th and 5th centuries.
    .
    Keywords: mysticism, sincerity, Journey to God, perfection, ethics
  • Zahra Khoshsokhan *, Hamed Naji Isfahani Pages 339-361
    In our religious sources, from the Quran to the sayings of the Imams (AS), there are materials about the position of Khalifatollah (the representative of God). In Islamic mysticism, for the first time, Ibn Arabi, a mystic of the 6th century AH, used the term "perfect human being" and attributed it to Khalifatollah. Now the question arises, is Ibn Arabi's "perfect human being" the same as Khalifatollah that is mentioned in the Quran and narrations? The answer to this question requires extensive research in all narrative texts. The present study aims to first examine the doctrine of the perfect human being from Ibn Arabi's point of view, and then, relying on the sayings of Imam Sajjad (AS), investigate the position of the perfect human being from his viewpoint. In the end, it comes to the conclusion that the perfect human being considered by Ibn Arabi is similar to Khalifatollah expressed by Imam Sajjad (AS) in some features but is different in others.
    Keywords: : Perfect Human Being, Khalifatollah, Imam Sajjad's (AS) Statements, Ibn Arabi
  • Reza Elahimanesh, Seyyedeh Zohreh Seyyed Fatemi * Pages 363-384
    Knowledge has three characteristics: honest, justified, and believable. Achieving these features depends on supporting resources; for example, in mysticism, the heart and intuition support mystical revelations and make them believable for the revealer and witness. It seems that the uniqueness of the support of knowledge obtained from mystical revelations depends on the two sources of the heart and intuition, which benefit the people of revelation, while Islamic mysticism has capacities from which mystical education can be extracted for all classes. The diversity of mystical education audiences with different talents and abilities requires a variety of sources to support education propositions. These propositions are the same fundamental infrastructures that are extracted from ontology, cosmology, and anthropology of theoretical mysticism under the title of "Fundamentals of Mystical Education". This article, while briefly introducing mystical education and emphasizing the role of the heart and intuition, suggests reason, revelation, sensory perception, memory, and introspection for supporting the propositions of mystical education. Epistemology in mystical education is independent of different definitions in terms of ontology and narration, and therefore considers knowledge to be possible and to have elements and value.
    Keywords: Knowledge-enhancing Sources, mystical education, Reason, Sensory Perception, revelation, intuition, Introspection, Memory, Heart
  • Hoseyn Rahmati *, Shahrbanu Delbari, Ardeshir Asadbagi Pages 385-404
    Ibn Torkah is one of the scholars who discussed the topics of Shariat (exoteric path), Tarighat (esoteric path), and Haghighat (mystical truth) under the influence of his mystical tendencies. His most central issues are determining the position of the mentioned terms, the relationship between them, and how to explain the religious teachings based on them. Using the descriptive and analytical method, the present research discusses the position and relationship of Shariat, Tarighat, Haghighat and the levels of each one, as well as Ibn Torkah's mystical attitude to religious teachings. Then it examines his approach to the compatibility of mystical teachings with the Quran and tradition, and to the necessity of adherence to the appearances of the Shariat. The results of the research indicate that he considers the three mentioned terms as levels of a single truth. While combining them, he analyzes and examines religious teachings with a mystical approach. Moreover, he sees the origin of pure mystical teachings only in the Quran and tradition and considers adherence to Shariat essential in all situations.
    Keywords: Shariat, Tarighat, Haghighat, Outer, Inner, mysticism
  • Mahdi Mostafayi *, Jalal Jalalizadeh Pages 405-434
    The fifth century in the history of compiling the principles of Sunni jurisprudence is the era of the formation of comprehensive works based on different schools of thought. One of the important features of this group of compilations is the citation of the fundamental opinions of the scholars of the previous centuries such as Abu Ali Jobbayi, his son Abu Hashem, Abu Abdollah Basri, and Ghazi Abd al-Jabbar, whose books have not reached us, and therefore, there is no other way to know their opinions except to study the fundamental books written in later centuries, especially the fifth century. This century is also considered a turning point in Twelver Shiism. It was the time when the principles of jurisprudence were compiled in an inclusive and comprehensive form, in which there are many citations of Sunni fundamentalists, which can, along with other Sunni sources, be considered as a source for knowing the sayings of Sunni elders, especially those whose writings became impossible to access in later centuries. In this article, by choosing the book "Al-Oddah fi Osul al-Feghh" by Sheikh Tusi, written in the fifth century, and by examining some of the topics of the book, which contain the opinions of Sunni fundamentalists, we have tried to determine the position of the book and the opinions expressed in it from the aforementioned perspective.
    Keywords: Al-Oddah fi Osul al-Feghh, Sheikh Tusi, Imamiyyah, Sunnis, Quoting Opinions
  • Mohammad Seyfi Isfahani *, Seyyed Jafar Sadeghi Fadaki, Mahdi Noruzi Pages 435-460

    Peace and tranquility among humans are two of the ideal teachings of Islam which are emphasized in religious doctrines. Still, considering the current situation between Muslims and infidels who are not people of the book, as for a peace treaty between them, there are two maximal and moderate views among the jurists of Islamic schools of thought. The early scholars consider jihad with infidels who are not people of the book to be obligatory until they convert to Islam or are killed. They do not allow the conclusion of a cease-fire agreement with them except in case of necessity. But some of the later scholars consider it permissible to fight only with infidels who are sedition seekers, aggressors, and treaty breakers and believe that it is permissible to make peace or remain on a compromise agreement with non-seditious infidels and non-treaty violators who want peace and a peaceful life with Muslims. The latter view is more consistent with the totality of Islamic teachings. Therefore, in this research, while presenting the reasons for the former view and its criticisms, the latter view has been proven by citing several reasons from the Quran, hadiths, and traditions.

    Keywords: Peace, Infidel, People of the Book, People of Dhimma, Muslim
  • Seyyed Mahmud Waziri *, Abd Al-Karim Biazar Shirazi, Reza Islami, Nazir Ahmad Salami, Hoseyn Rajabi Pages 461-492
    Destruction and demolition of mosques are forbidden according to the first ruling of the consensus of Shia and Sunni jurists, and the most important evidence is verse 114 of Surah al-Bagharah. But some examples are beyond the general scope of this verse; first, the demolition of mosques that are on the verge of collapse. Different schools of thought have interpreted this failure as "the violation of al-mostahdam", which indicates that this example is out of the generality of the above verse, however, Shafi'i jurists emphasize the necessity of permission and supervision of the ruler. Second, the destruction of mosques that need repair and development, however, the Shia jurists have either remained silent about this example or prohibited it. The most important reason for the prohibition is the generality of the verse. In addition, the title of "the violation of al-mostahdam" cannot justify the destruction. Still, the supporters of this practice, including the Shafi'i jurists, have considered compliance with expediency as the criterion of the ruling. Third, the title of Zerar Mosque, which Hanbali jurisprudence paid more attention to, and then the Wahhabis considered the destruction and burning of the holy shrines as permissible, and even obligatory, due to their priority over it. However, most non-Wahhabi jurists have considered it necessary to honor the graves of the prophets and the righteous. They did not consider it possible to infer the demolition and burning of Zerar Mosque from the mentioned verse, and, in turn, believed that this ruling was based on an uncertain single narration. Using the descriptive and analytical method, this article seeks to investigate the destruction of mosques from the perspective of Shia and Sunni jurisprudence. The article first examines the historical context of the issue, and then, citing the sources of Islamic jurisprudence, analyzes the basics of the prohibition of destroying mosques, and then scrutinizes the opinions of Shia, Hanafi, Maliki, Shafi'i, and Hanbali jurists.
    ,
    Keywords: Destruction of Mosques, Jurisprudence, Islamic Denominations
  • Sayed Taha Hassan Nejad, Ahmad Reza Rafiee *, Javad Javad Panjehpour Pages 493-517

    Divorce was one of the common traditions of Arabs before Islam, which was approved by Islam after correcting its flaws. The legitimacy of some types of divorce is inferred from the Quran, the tradition of the Messenger of God (S), the consensus of scholars, and the intellect. One of the common divorces is "Triple Divorce" in which a man divorces his wife three times in one meeting, or through one statement, he gets three divorces at once. Since the beginning of Islam, there has been a difference of opinion among the Companions, Followers, and jurists of Islamic schools of thought in the exegesis and allegorical interpretation of the verse Al-Talagh-o-Marratan (A divorce is only permissible twice). The jurists of all denominations unanimously consider triple divorce to be heretical, and their difference comes back to different interpretations of the mentioned verse. In this article, the opinions of different schools of jurisprudence on this verse were examined, and finally, by examining the arguments of different schools of thought and expressing the approach of the jurists, the conclusion was reached that the practice of this heresy and the obligation to implement the triple divorce contradict the views of many Companions, Followers, early and late jurists. Moreover, the study of personal status laws in Islamic countries showed that triple divorce is rejected in the courts of these countries and only one retroactive divorce is ruled.

    Keywords: Triple Divorce, Islamic Denominations, Law, Islamic nations
  • Arezu Rashidi *, Farzad Parsa, Mohammadali Haydari Pages 519-546
    The marriage contract has a special place and particular importance in Islamic jurisprudence. After the conclusion of the marriage contract, many tasks are assigned to the couple. This contract has many legal and jurisprudential points and follows the same rules as other contracts in terms of validity elements and conditions. It also has different effects, the most important of which is undoubtedly the continuation of family foundation. Since the result of the marriage contract is the formation of a family, its continuation is one of the important related effects. The condition of the termination option in the contract negates the apparent and desired effect of marriage and is contrary to its customary meaning. In this article, we examine the views of the five schools of thought regarding "the condition of the termination option" in the marriage contract and consider it to be against the nature of the contract. Therefore, we believe that this condition is invalid and invalidator
    Keywords: Consequent Condition of Marriage, Marriage, Condition of Option, Optional Marriage