فهرست مطالب

نشریه زراعت دیم ایران
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین عباسی*، رامین لطفی، صابر گلکاری صفحات 1-23

    به منظور بررسی تاثیر تناوب و مقادیر بقایای گیاهی بر صفات عملکرد دانه، محتوای کلروفیل، فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، فعالیت آیزوزایم هایCu/Zn-SOD، Mn-SOD، Fe-SOD، فعالیت آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، محتوای پراکسید هیدروژن و مقدار مالون دی آلدهاید در پنج رقم جدید گندم دیم، آزمایشی به صورت اسپلیت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از الف) دو تناوب گندم-گندم و علوفه-گندم در کرت های اصلی، ب) سه سطح بقایای گیاهی شامل عدم کاربرد، 2 و 4 تن بقایا در کرت های فرعی، ج) 5 رقم گندم شامل صدرا، هشترود، باران، واران و اوحدی در کرت های فرعی- فرعی. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات اصلی نوع تناوب، مقادیر بقایای گیاهی و ارقام مورد مطالعه بر اکثر صفات مورد بررسی معنی دار است. بر اساس مقایسات میانگین صورت گرفته، بیشترین عملکرد دانه (9/3809 کیلوگرم درهکتار) در تیمار حفظ 4 تن بقایای گیاهی در هکتار به همراه تناوب علوفه-گندم در رقم واران حاصل شد. بیشترین محتوای کلروفیلa، کلروفیل b و کاروتنویید در تیمار حفظ 4تن بقایای گیاهی در هکتار به همراه تناوب علوفه-گندم در رقم واران مشاهده شد. کمترین محتوای پراکسید هیدروژن و پراکسیداسون لیپیدی در تیمارهای حفظ 4 تن بقایای گیاهی و 2 تن بقایای گیاهی در تناوب علوفه-گندم و رقم واران ثبت گردید. با توجه به ضرورت استفاده از الگوی کشاورزی حفاظتی در اراضی دیم کشور، برای بهینه سازی بهره وری این الگو، در این تحقیق حفظ بقایای گیاهی 2 تن در هکتار به همراه تناوب علوفه- گندم در شرایط دیم در رقم واران به عنوان تیمار برتر از نظر کاهش اثرات نامطلوب تنش خشکی در سطح سلول و حفظ سطح مطلوبی از فعالیت فتوسنتزی و در نتیجه تولید عملکرد دانه بالاتر شناخته شد.

    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، سوپر اکسید دیسموتاز، عملکرد، کلروفیل، مالون دی آلدئید
  • احمد کوچک زاده، امیر عزیزپناه، عبدالرضا احمدی* صفحات 25-39

    به منظور بررسی کارایی مصرف انرژی در سیستم تولید نخود مطالعه میدانی در شهرستان ایوان طی سال زراعی 99-1398 انجام گرفت و اطلاعات زراعی مورد نیاز در تمامی مراحل کاشت، داشت و برداشت با استفاده از تکمیل پرسش-نامه و مصاحبه ی حضوری با 240 کشاورز جمع آوری گردید. نتایج نشان داد بیشترین مقدار انرژی ورودی درکشت مکانیزه به ترتیب سوخت دیزل، کودهای شیمیایی، بذر و درکشت سنتی به ترتیب کودهای شیمیایی، سوخت و بذر هستند. نسبت انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و انرژی خالص درکشت مکانیزه به ترتیب 83/2 ،27/0 کیلوگرم برمگاژول ،6/3 مگاژول برکیلوگرم، 46/12272 مگاژول بر هکتار و درکشت سنتی به ترتیب 41/2، 23/0 کیلوگرم برمگاژول، 2/4 مگاژول برکیلوگرم، 52/9608 مگاژول برهکتار تعیین گردید. سهم انرژی های مستقیم، غیرمستقیم، تجدیدپذیر وتجدیدناپذیر درکشت مکانیزه به ترتیب 47، 53، 20، 80 درصد و درکشت سنتی به ترتیب 38، 62، 31، 69 درصد ازکل انرژی مصرفی بود. تجزیه و تحلیل آمارهای پرسش نامه به روش مدل سازی با DEA solver انجام گرفت و مشخص شد نهاده های قارچ کش، فسفات و آفت کش بهترین نهاده های اثرگذار بر عملکرد دانه و عملکرد کاه درکشت مکانیزه و سنتی می باشند. با این وجود، این نهاده ها درکشت سنتی نسبت به کشت مکانیزه در مجموع کارایی پایین تری داشتند. همچنین تحلیل شاخص ها نشان داد کارآمدی کشت مکانیزه نسبت به کشت سنتی بیشتر است.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، مکانیزه، نخود دیم
  • عبدالوهاب عبدالهی*، رضا حق پرست، علی رسایی صفحات 41-53
    به منظور بررسی تاثیر علف کش های مختلف بر کنترل علف های هرز در ارقام مختلف نخود، آزمایشی در دو منطقه سنقر و سرپل ذهاب در استان کرمانشاه در قالب پروژه امنیت غذایی ایران-ایکاردا در قالب طرح آماری استریپ پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. در سنقر تیمارهای کنترل علف های هرز شامل پندیمتالین 2 و 4 Li/ha قبل از کاشت (pp)، 2- پرسوییت 5/0 Li/ha (pp)، سنکور 1 Kg/ha قبل از کا(pp)، فلومت سولام 20 g/ha (pp)، مرلین فلکس 2/0 Li/ha قبل و بعد از سبز شدن، اکسی فلورفن 2/0 Li/ha (pp)، شاهد بدون کنترل علف هرز و شاهد وجین بود که در سرپل ذهاب تیمارهای اکسی فلورفن و پندیمتالین 2/0 لیتر در هکتار اجرا نشدند. ارقام نخود عراقی، ازبک6، ازکان، آنا، سارال، عادل و منصور در سنقر و آزاد، ازبک1، ازبک6، آکسو، ازکان، عادل و منصور در سرپل ذهاب بودند. نتایج نشان داد که اثر اصلی فاکتورهای کنترل علف هرز و رقم بر عملکرد دانه معنی دار بود اما اثر متقابل آن ها بر عملکرد دانه معنی دار نبود. در سنقر تیمار وجین دستی بالاترین عملکرد دانه و سپس تیمارهای علفکش مرلین فلکس، پندیمتالین و پرسوییت قرار داشتند و ارقام آنا و عادل برترین رقم ها بودند. در سرپل ذهاب نیز بیشترین عملکرد دانه مربوط به وجین دستی، علفکش پندیمتالین و مرلین فلکس بود و رقم عادل برترین رقم بود. در مجموع نتایج نشان داد علفکش های پندیمتالین، پرسوییت و مرلین فلکس بعد از وجین دستی تا حدودی باعث کاهش رشد علف های هرز و افزایش عملکرد نخود نسبت به شاهد بدون کنترل علف هرز شدند.
    کلیدواژگان: کشاورزی حفاظتی، کشت پاییزه، کنترل شیمیایی
  • حمیدرضا سارلی، عباس بیابانی*، حسین صبوری، رحمت الله محمدی گنبد صفحات 55-71

    به منظور بررسی اثر سطوح کود نیتروژن و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم قابوس مطالعه ای در دو سال زراعی 98-1397 و 1399-1398 در مزرعه تحقیقات گنبد انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تیمارهای کود نیتروژن شامل صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره در کرت های اصلی و سطوح تراکم کاشت شامل 150، 225، 300، 375، 450 و 525 دانه در هر متر مربع در کرت های فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان دادکه در هر دو سال آزمایش صفات عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله تحت تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن, سطوح مختلف تراکم کاشت دانه و نیز برهمکنش کود در تراکم کاشت در سطح یک درصد قرار گرفتند، ولی برهمکنش صفت وزن دانه در سنبله در هر دو سال آزمایش تحت تاثیر سطوح کود و سطوح تراکم کاشت قرار نگرفت. نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تیمارها نشان داد که تلفیق سطوح کودی 300 کیلوگرم در هکتار و تراکم 300 دانه در متر مربع در سال اول آزمایش با عملکرد دانه 4957 کیلوگرم در هکتار و سطوح کودی 200 کیلوگرم در هکتار و تراکم 357 دانه در متر مربع در سال دوم آزمایش با عملکرد دانه 4408 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقدار را دا شتند.

    کلیدواژگان: تراکم کاشت، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، نیتروژن، وزن هزار دانه
  • مختار داشادی* صفحات 75-93

      کشاورزی حفاظتی فرسایش خاکی را کاهش و با افزایش ماده آلی و حفظ ساختمان خاک موجب پایداری عملکرد در درازمدت می گردد. به منظور ارزیابی تاثیر کشاورزی حفاظتی بر عملکرد نخود دیم رقم عادل، آزمایشی طی سه سال زراعی 99-1396 در معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود) به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه سطح خاک ورزی شامل خاک ورزی متداول (گاو آهن برگردان دار + دیسک)، خاک ورزی کاهش یافته (گاوآهن قلمی + دیسک) و بی خاک ورزی (کارنده کشت مستقیم) به عنوان کرت اصلی و سه سطح کلش شامل تیمار بدون کلش (0)، 50-30 و 70-50 درصد کلش به عنوان کرت فرعی در سه تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس داده های آزمایش نشان داد که اثر خاک ورزی بر میزان عملکرد دانه در سطح 5 درصد معنی دار است. بیش ترین عملکرد دانه (1034کیلوگرم در هکتار) از تیمار کم خاک ورزی بدست آمد که نسبت به تیمار خاک ورزی متداول (7/936 کیلوگرم در هکتار) و بدون خاک ورزی (7/833 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب 10 و 24 درصد افزایش داشت، به طوری که این افزایش عملکرد بیش تر ناشی از افزایش تعداد غلاف در بوته بود. اثر میزان کلش بر ارتفاع بوته در سطح 1 درصد و بر میزان عملکرد دانه، عملکرد کاه و عملکرد بیولوژیک در سطح 5 درصد معنی دار شد. بیش ترین عملکرد دانه از تیمار S1 (بدون کلش) با میزان 6/990 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که با تیمار S2 (میزان کلش 30 تا 50 درصد) با میزان 953 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنی داری نداشت. بیش ترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک از تیمار خاک ورزی کاهش یافته و میزان 30 تا 50 درصد کلش به ترتیب با میزان 1136 و 2433 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. بنابراین خاک ورزی کاهش یافته توام با حفظ بقایای گیاهی به میزان 30 تا 50 درصد در سطح مزرعه می تواند عملکرد محصول را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نخود دیم، عملکرد دانه، سیستم خاک ورزی، بقایای گیاهی
  • سیروس حسن نژاد*، بهمن قهرمانی، بهمن پاسبان اسلام، خشنود علیزاده صفحات 95-114
    به منظور ارزیابی اثر اسید سالیسیلیک بر عملکرد و اجزای عملکرد خردل هندی در شرایط آبیاری و عدم آبیاری و دزهای مختلف علف کش کلوپیرالید، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان شرقی در سال های 1398 و 1399 اجرا شد. سطوح آبیاری (عدم آبیاری و آبیاری تکمیلی) در کرت های اصلی، سطوح اسید سالیسیلیک (شاهد عدم مصرف اسید سالیسیلیک، پیش تیمار بذرهای خردل هندی با اسید سالیسیلیک و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک سه روز قبل از کاربرد علف کش) در کرت های فرعی و سطوح کلوپیرالید ((صفر (شاهد عاری از علف هرز)، صفر (شاهد آلوده به علف هرز)، 4/0، 8/0 و 6/1 لیتر در هکتار)) در کرت های فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد کاربرد 4/0 لیتر در هکتار علف کش کلوپیرالید در شرایط عدم آبیاری، بیشترین تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه خردل هندی را باعث شد و از این نظر با شاهد عاری از علف هرز تفاوت آماری معنی داری نداشت. بیشترین کاهش در تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه این گیاه زراعی مربوط به گیاهان تیمار شده با کلوپیرالید 6/1 لیتر در هکتار و شاهد آلوده به علف هرز در شرایط آبیاری تکمیلی است. پیش تیمار بذور با اسید سالیسیلیک، اثرات منفی علف کش کلوپیرالید در گیاهان خردل هندی رشد یافته از این بذور را کاهش داد و باعث افزایش تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت گردید. پیش تیمار بذور خردل هندی با اسید سالیسیلیک و کاربرد 4/0 لیتر در هکتار کلوپیرالید برای کنترل علف های هرز در شرایط عدم آبیاری، می تواند باعث بهبود عملکرد خردل هندی شود.
    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، تنظیم کننده رشد، علف کش، محلول پاشی
  • علی رسائی*، سعید جلالی هنرمند، محسن سعیدی، محمداقبال قبادی صفحات 115-130

    تغییر روابط فیزیولوژیک گیاه بویژه در فتوسنتزتحت تنش خشکی می تواند بر میزان جذب نور و عملکرد نهایی محصول اثر بگذارد. بهبود پارامترهای مرتبط با فتوسنتز به منظور افزایش یا عدم کاهش آسیمیلاسیون در شرایط تنش خشکی یکی از راه های مدیریت به زاعی در گیاهان می باشد. به منظور بررسی اثرات کاربرد خارجی تنظیم کننده های مختلف رشد شامل اکسین (IAA)، جیبرلیک اسید (GA3) و سیتوکینین (6-BAP) به همراه آب مقطر (شاهد) در مرحله ی رشد آبستنی (بوتینگ) دو رقم گندم (ریژاو و آذر-2)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار تحت شرایط دیم در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی در سال های 93-1392 و 94-1393 اجرا گردید. نتایج نشان داد، 6-BAP و IAA به ترتیب با میانگین های 1800 و 1700 کیلوگرم در هکتار باعث تولید بیشترین عملکرد دانه در رقم ریژاو شدند. همچنین بیشترین میانگین وزن ویژه برگ (86 میلی گرم برسانتی مترمربع)، سرعت فتوسنتز (6/18 میکرومول دی اکسیدکربن برمترمربع برثانیه) و کارایی مصرف آب فتوسنتزی (667 میکرومول دی اکسیدکربن بر مول مولکول آب) مربوط به کاربرد 6-BAP در رقم ریژاو بود. سرعت فتوسنتز با وزن ویژه برگ پرچم (92/0=R2)، میزان رنگیزه های فتوسنتزی (98/0=R2) و هدایت مزوفیلی (96/0=R2) همبستگی مثبت و معنی دار داشت. رقم ریژاو نسبت به آذر-2 در تمامی صفات مورد بررسی برتر بود. می توان نتیجه گرفت کاربرد خارجی تنظیم کننده های مختلف رشد در مراحل حساس رشد و نمو گندم موجب بهبود توان فتوسنتزی گیاه می شود. این امر موجب کاهش افت عملکرد نهایی دانه در شرایط تنش خشکی خواهد شد.

    کلیدواژگان: فتوسنتز، تنظیم کننده های رشد گیاه، عملکرد دانه، گندم
|
  • Amin Abbasi *, Ramin Lotfi, SABER GOLKARI Pages 1-23

    To study effects of crop residues and rotation levels on grain yield, chlorophyll content, activities of superoxide dismutase, Cu/Zn-SOD isozymes, Mn-SOD isozymes, Fe-SOD isozymes, glutathione reductase, ascorbate peroxidase, catalase, amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde in five dryland wheat cultivars, Experimental treatments were: a) two wheat-wheat and forage-wheat rotations in the main plots, b) three levels of crop residues including non-use, 2 and 4 tons of residues in subplots, c) 5 wheat cultivars including Sadra, Hashtrood, Baran, Varan and Ohadi in sub-sub plots. Combined analysis of variance showed that the effects of rotation, crop residue values and cultivars were significant on most of the studied traits. The highest grain yield (1809.9 Kg/ha) was obtained from Varan cv. at 2 T/ha forage crop residue. The highest chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoid were observed in 4 T/ha crop residues with forage-wheat rotation in Varan cultivar. Also, the lowest content of hydrogen peroxide and lipid peroxidation were recorded in 4 and 2 T/ha of crop residues in forage-wheat and Varan cultivars, respectively. Due to the importance of using conservation agricultural pattern in dry lands of Iran, in order to optimize the productivity of this model, in this study, maintaining plant residues of 2 tons per hectare with fodder-wheat rotation in rainfed conditions in Varan cultivars as the best treatment in terms of reduction the adverse effects of drought stress on the cell surface and maintaining the desired level of photosynthetic activity and thus the production of higher grain yield were known.

    Keywords: chlorophyll content, hydrogen peroxide, malondialdehyde, Superoxide dismutase activity, yield
  • Ahmad Kouchakzadeh, Amir Azizpanah, Abdolreza Ahmadi * Pages 25-39

    In order to evaluate the energy consumption efficiency in the chickpea production system, a field study was conducted in Ayvangharb, Ilam province, Iran during the 2019-2020 growing season and the required agricultural information in all stages of planting, growing and harvesting was collected by filling out a questionnaire and face-to-face interviews with 240 farmers. The results showed that the highest amount of input energy were diesel fuel, chemical fertilizers, seed and cultivation, chemical fertilizers, fuel and seed in mechanized and traditional cultivation, respectively. Energy ratio, energy efficiency, energy intensity and net energy were determined 2.83, 0.27 Kg/ MJ, 3.6 MJ/ Kg and 12272.46 MJ/ ha in mechanized cultivation and 2.41, 0.23 Kg/ MJ, 4.2 MJ/ Kg and 9608.52 MJ/ ha in traditional cultivation ,respectively. The share of direct, indirect, renewable and non-renewable energy was 47, 53, 20, 80% in mechanized cultivation and 38, 62, 31, 69% of total energy consumption in traditional cultivation, respectively. Questionnaire statistics were analyzed by modeling with DEA solver and it was found that fungicides, phosphate fertilizer and pesticides inputs are the best inputs affecting grain yield and straw yield in mechanized and traditional crops. However, these inputs were less efficient in traditional cultivation than in mechanized cultivation. Also, the analysis of indicators showed that the efficiency of mechanized cultivation is higher than traditional cultivation.

    Keywords: renewable energy, mechanized, rainfed chickpea
  • Abdolvahab Abdulahi *, Reza Haghparast, Ali Rasaei Pages 41-53
    This research was conducted in three places in Kermanshah province in 2017-18 cropping season in order to study effect of different herbicides on weeds in chickpea varieties. Experiment layout was strip split plot based on RCBD with two replications. Horizontal factor was included weed control treatments (1. Pendimethalin 4 lit.ha-1 Pre-Planting, 2. Pursuit 0.5 lit.ha-1PP, 3. Sencor 1 lit.ha-1 PP, 4. flumetsulam 20 gr.ha-1 PP, 5. Merlin flex 0.2 lit.ha-1 PP, 6. Merlin flex 0.2 lit.ha-1 Pre-Emergence, 7. Oxyflurofen 0.2 lit.ha-1, 8. Pendimethalin 2 lit.ha-1 PP , 9. No control, and 10. Hand weeding) and vertical factor was included chickpea varieties (1. Azad, 2. Ozbek1, 3. Ozbek6, 4. Akso, 5. Azkan, 6. Adel and 7. Mansour) in Sarpol site, and (1.Iraqi, 2. Ozbek6, 3. Azkan, 4. Ana, 5. Saral, 6. Adel, and 7.Mansour) varieties in Sonqor. Results of ANOVA for grain yield showed significant effect of weed control and variety in Sonqor and Sarpol zahab. In Sonqor grin yield of hand weeding was the highest and merlinflex , pendimethalin and persuit were in next class and higher than no control check. Ana and Adel varieties had the highest yield. In Sarpol zahab, highest yield produced by hand weeding, pendimethalin and merlinflex, respectively. In term of varieties Adel had highest grain yield and Akso and Mansour were located in second class. In Sarab nilofar because of sever hailstone in May 2018 the experiment destroyed.
    Keywords: Conservation agriculture, Autumn planting, Chemical control
  • Hamidreza Sarli, Abbas Biabani *, Hossein Sabouri, Rahmatollah Mohammadi Gonbad Pages 55-71

    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer levels and planting density on the yield and yield components wheat cultivar of Qabus, a study was conducted in the two cropping years of 2018-19 and 2019-2020 in the farm of Gonbad. The experiment was a split plot in a randomized complete block design with three replications. Nitrogen fertilizer treatments included zero, 100, 200 and 300 kg / ha of urea source were in main plots and planting density levels included 150, 225, 300, 375, 450 and 525 seeds per square meter were in subplots. The results of analysis of variance showed that in both years of experiment, grain yield, number of spikes per square meter and number of seeds per spike were affected by different levels of nitrogen fertilizer, different levels of plant planting density and fertilizer interaction at planting density at 1% but the interaction of grain weight per spike in both years of the experiment was not affected by fertilizer levels and planting density levels. The results of comparing the mean interaction of treatments showed that the combination of fertilizer levels of 300 kg / ha and density of 300 plants per square meter in the first year of the experiment with grain yield of 4957 kg / ha and fertilizer levels of 200 kg / ha and density of 375 plants per square meter in The second year of experiment with grain yield of 4408 kg / ha had the highest value

    Keywords: Grain yield, nitrogen, number of grains per spike, Planting density, thousand grain weight
  • Mokhtar Dashadi * Pages 75-93

     Conservation agriculture reduces soil erosion and increases long-term yield by increasing organic matter. Experimental was conducted in order to evaluate the tillage system (T) and crop straw rates (S) effects on seed yield of chickpea Adel cultivar under rainfed conditions in the wheat-chickpea rotation. This experiment was conducted in a split plot based on a randomized complete block design with three replications in three cropping seasons 2017-20 in the dryland agricultural research sub-institute. The tillage system was in the main plots including conventional tillage (CT) (moldboard plow + disk harrow), minimum tillage (MT) (chisel + disk) and no-tillage (NT) (direct drilling), and crop straw rates were in sub-plots including no-straw (S1), 30-50 (S2) and 50-70% (S3) straw. Results revealed that the main effect of T was significant for the grain yield (P<0.05). The highest grain yield (1034 kg. ha-1) was obtained from MT which indicated an increase of 10 and 24% compared to CT (936.7 kg ha-1) and NT (833.7kg ha-1), respectively. The effect of S was significant for plant height (P<0.01), and grain yield, straw yield and biological yield (P<0.05). The highest grain yield was obtained from S1 with 990.6 kg ha-1, which was not significantly different from S2 with 953 kg ha-1. The highest grain yield and biological yield were obtained from MT × S2 with 1136 and 2433 kg ha-1, respectively. Therefore minimum tillage with 30-50% crop residues in the field could be used to improve yield productivity and stability of chickpea under rainfed conditions.

    Keywords: Chickpea, Grain yield, Tillage system, crop residues
  • Sirous Hassannejad *, Bahman Ghahramani, Bahman Pasban Eslam, Khoshnod Alizadeh Pages 95-114
    In order to evaluate the impact of salicylic acid on yield and yield component of Indian mustard under irrigation and non- irrigation and different doses of clopyralid, a field experiments was laid out in randomized complete block design with split-split plot arrangements having three replications were conducted at the research farm of East Azerbaijan Agricultural Research Center in 2019 and 2020. Irrigation levels (non-irrigation and supplementary irrigation) were assigned to main plots, salicylic acid levels (control without salicylic acid, priming of Indian mustard seeds with salicylic acid and foliar application with salicylic acid) were assigned to sub plots and different levels of clopyralid ((0 (weed free control), 0 (weed infested control), 0.4, 0.8 and 1.6 L.ha-1)) were allocated to sub-sub plots. The results showed that the application of clopyralid 0.4 L.ha-1 in non-irrigation condition resulted in highest number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 grains weight, and grain yield, and in this regard there was not statistically significant difference with weed free control. Maximum reduction in the number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 grains weight, and grain yield of this crop is related to treated plants with clopyralid 1.6 L.ha-1 and weed infested control under supplementary irrigation condition. Seed pretreatment with salicylic acid reduced the negative effects of clopyralid herbicide on Indian mustard plants grown from these seeds and increased the number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 grains weight, biological yield, grain yield, and harvest index.
    Keywords: Foliar application, dry farming, Growth regulator, herbicide, Seed priming
  • Ali Rasaei *, Saeid Jalali-Honarmand, Mohsen Saeidi, MohammadEghbal Ghobadi Pages 115-130

    Change in plant physiological relationships especially in photosynthesis under drought stress can affect light absorption and the final yield of the crop. Improving the parameters related to photosynthesis in order to increase or decrease the loss of assimilation under drought stress is one of the ways of crop management. The effect of three growth hormones (3 indoleacetic acid [IAA], gibberellic acid [GA3] and 6 benzylaminopurine [6 BAP]) via control (distilled water) was evaluated at booting stage of two wheat cultivars (Rijaw and Azar 2). A factorial experiment using a randomized complete block design (RCBD) with three replications was setup at the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran during 2014-15 and 2015-16. The results showed that 6-BAP and IAA produced the highest grain yield in the Rijaw cultivar with averages of 1800 and 1700 kg.ha-1, respectively. Also, the highest mean of specific leaf weight (86 mg.cm-2), photosynthesis rate (18.6 μmol CO2.m-2.s-1) and photosynthetic water use efficiency (667 μmol CO2.mol-1H2O) were related to the application of 6-BAP on Rijaw cultivar. The photosynthetic rate had a positive and significant correlation with specific leaf weight (R2= 0.92), photosynthetic pigments content(R2= 0.98) and mesophilic conductivity (R2= 96). Also, the Rijaw cultivar was superior to Azar-2 in all traits. In general, it can be concluded that the external application of various growth hormones in the critical stages of growth and development of wheat improves the photosynthetic capacity of the plant. This will reduce the final grain yield loss under drought stress conditions.

    Keywords: Photosynthesis, plant growth regulators, Grain yield, Wheat