فهرست مطالب

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 20 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محسن بهرامی نیا*، کمال الدین نیکنامی، علیرضا خسروزاده صفحات 7-33

    میانکوه به طور قراردادی به بخشی از منطقه زاگرس مرتفع، یا بخش جنوبی زاگرس مرکزی، اطلاق می شود. با وجود مساحت ناچیز (680 کیلومترمربع) در یک محدوده کوهستانی، دو ریزچشم انداز متمایز با میانگین ارتفاع 1510 و 2601 متر از سطح دریا دارد که مناسب حرکت های فصلی و کوتاه مدت جوامع در دوران زمانی متفاوت، جهت دسترسی به منابع گوناگون در اقتصاد معیشتی است. مطالعه ویژگی استقرارهای عصر سنگ در این ارتفاعات در مراحل اولیه خود قرار دارد. به واسطه وجود رودخانه های دایمی و منابع قلوه سنگی رودخانه ای، این بخش می بایست از محل های اصلی رفت و آمد جوامع متحرک موستری (پلییستوسن جدید) زاگرس محسوب شود. در پی پاسخ به این پرسش ها؛ 1) جایگاه فناوری ساخت مجموعه سنگی این منطقه در میان فرهنگ های شناخته شده زاگرس(؟) و 2) میزان شعاع حرکتی جوامع شکارگر-گردآورنده آن در هردو زیست بوم (؟)، سه فصل بررسی پیمایشی بین سال های 1388 تا 90 ه‍.ش.، انجام شده است که پژوهش حاضر به بخش کوچکی از تحلیل صنایع سنگی آن اختصاص دارد. نتایج اولیه از پراکنش محل های روباز (177 عدد) در هر دو زیست بوم از یک تا 36 دست ساخته حکایت دارد. به نظر می رسد این دو زیست بوم در طول حرکت های روزانه یا فصلی جوامع پلییستوسن به خوبی مورداستفاده قرار گرفته اند. ترکیب کلی مجموعه سنگی آن را تراشه های به نسبت کوتاه و کوچک تشکیل می دهد که در آن، خراشنده ها بر سایر گونه ها غلبه دارند. در اینجا تاکید اصلی در فناوری ساخت، بر منابع قلوه سنگی خوب گرد شده محلی تحت تاثیر رودخانه های دایمی و منابع برجای موجود در ارتفاعات منطقه است که اغلب با استفاده از فناوری لوالوا به ابزار و برداشته های مختلف تبدیل شده اند. شکارگران-گردآورندگان میانکوه فنون ساخت و گونه های ابزاری مشابه با دیگر فرهنگ های موستری زاگرس را به کار برده اند، تنها در برخی دست ساخته های زیست بوم مرتفع از انواع سنگ های دیگر در کنار نوع غالب چرت/ فلینت و ازنظر گونه شناسی، از برداشته های بی قاعده با پرداخت نامنظم استفاده کرده اند. به نظر می رسد سنگ خام مورداستفاده از فواصل کمتر از 20 کیلومتر در طول چشم انداز هر دو زیست بوم تامین شده است.

    کلیدواژگان: ارتفاعات بختیاری، میانکوه، صنایع سنگی، موستری
  • فریدا فروزان، روح الله یوسفی زشک*، محمود طاووسی صفحات 35-58

    یکی از مهم ترین و موردبحث ترین دوره های فرهنگی در پیش ازتاریخ، دوره آغاز ایلامی است که می توان از آن به عنوان انقلابی در توسعه، رشد و پیشرفت ارتباطات و تعاملات مردمان آن دوره، در بازه زمانی 3300 تا 3000 پ.م.، یاد کرد. در این دوره، جوامع دامپرور به وجود آمدند؛ که از یک نظام نگارش یکسان با دیگر نقاط فلات ایران، استفاده می کردند. اقتصاد معیشتی جوامع مزبور برپایه دامپروری بوده و زندگی آن ها به نوعی وابسته به جوامع یکجانشین و کشاورز می گردید؛ از این رو، کشاورزان و دامداران، وابستگی اقتصادی مستقیم به یکدیگر داشته اند. کشاورزان بخشی از غلات دامپروران را تامین می کردند، ولی کماکان دامداران به کشاورزی نیز می پرداختند. آن ها معمولا کشاورزی دیم داشتند؛ اما در کل مهم ترین اقتصاد دامپروران، گله داری است و دامداران برای یافتن علوفه، نیازمند ترک محل اولیه و حرکت به مکان جدید بودند و ازطرفی تحمل هوای بسیار گرم در محوطه شوش برای دام ها قابل تحمل نبوده و نیست و دامداران ناچار به رفتن به مناطق سردتر بوده اند. گل نبشته ها در این دوره فرهنگی دارای اهمیت به سزایی هستند. گل نبشته ها از نظام شمارشی به گل نبشته هایی جهت مدیریت اسناد اداری و دامی که به صورت اندیشه نگار بودند، تغییر وضعیت دادند که عمدتا از شوش به دست آمده است. در این پژوهش نگارندگان سعی دارند با تحلیل نوع و تعداد گل نبشته های دامی، به وجود جوامع دامپرور و متعاقبا به دوقطبی بودن جامعه شوش در دوره آغاز ایلامی بپردازند. پرسش های این پژوهش عبارتنداز: ویژگی های جوامع دامپرور دوره آغاز ایلامی چیست؟ آیا شوش در دوره آغاز ایلامی یک جامعه کشاورز و دامپرور بوده است؟ چه پیوستگی های فرهنگی میان جوامع دامپرور و یکجانشین برقرار بوده است؟ با توجه به ساختار یکسان نگارشی متون آغاز ایلامی در گستره فلات ایران، می توان دریافت که ارتباطی میان این نواحی بر قرار بوده و از آنجایی که متون دامی در اکثر محوطه های آغاز ایلامی مانند: شوش، تپه یحیی، سیلک، ملیان و ازبکی اهمیت ویژه ای دارد و ازطرفی بیشترین شباهت و یکسانی در نشانه های نگارشی مربوط به متون دامی است، و می توان دریافت که احتمالا در این نواحی جوامع دامدار ساکن بودند.

    کلیدواژگان: هزاره چهارم پیش ازمیلاد، آغاز ایلامی، شوش، دامداری، گل نبشته
  • یاسین صدقی*، ایرج بهشتی، منصور سیدسجادی صفحات 59-84

    یکی از مهم ترین آثار به دست آمده از محوطه باستانی شهرسوخته سیستان سنگ ها و مهره های لاجورد مورداستفاده به عنوان جواهرات و زیورآلات سنگی است که نحوه ساخت و نوع ساختار سنگ های به کاررفته در این آثار همواره یکی از مهم ترین موضوعات باستان شناسی و باستان سنجی در این محوطه است. مهره های لاجورد شهرسوخته در قالب فرم های مختلف عدسی، لوزی، دایره ای و غیره ساخته شده اند که به عنوان جواهرات و زیورآلاتی هم چون: دستبند، پابند، گردنبند و غیره مورداستفاده قرار می گرفته اند. تراش و ساخت این مهره ها به وسیله مته هایی از جنس فلینت صورت می گرفته است. شناخت ساختارشناسی و بررسی کانی شناسی مهره های لاجورد مکشوف از شهرسوخته موضوع اصلی در این پژوهش است. در همین راستا، سعی شده است برای شناخت ساختار مهره ها و سنگ های شهرسوخته با استفاده از روش های آزمایشگاهی-دستگاهی هم چون: پتروگرافی مقاطع نازک، میکروآنالیز پراش انرژی پرتوی ایکس، آنالیز رامان و روش های گوهرشناسی، به بررسی و مطالعه سه نمونه از مهره ها و سنگ های لاجورد باستانی شهرسوخته پرداخته شود. نتایج مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهند که ساختار سنگ های لاجورد شهرسوخته از جنس کانی های لازوریت با درصد بالای ناخالصی های کانی کلسیت است که باعث شده تا از میزان شفافیت و خلوص آن کاسته شود؛ هم چنین مطالعات عنصری نیز نشان دهنده کانی های لازوریت است. مطالعات ساختارشناسی رامان و گوهرشناسی به درستی ساختار، میزان ضریب جذب و وزن مخصوص آن را در ساختار اصلی سنگ لاجورد نشان می دهد. بررسی های شیمیایی و ساختاری، سنگ ها را ازلحاظ ترکیب مشابه به هم نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سنگ لاجورد، زیورآلات سنگی، آنالیز رامان، پتروگرافی، گوهرشناسی، شهرسوخته سیستان
  • حسن باصفا*، فرشید مسیح نیا صفحات 85-106

    عصرآهن در میانه آسیا و بخش مهمی از آن به نام خراسان، پیوند دهنده پیش از تاریخ به حکومت های دوران تاریخی است. این دوره همواره ابهامات و پرسش های فراوانی را داراست؛ به ویژه در خراسان که کمبود مطالعات به شدت احساس می شود. در این منطقه دشت نیشابور به لحاظ باستان شناسی جایگاه ویژه ای دارد و بی شک در شناخت مولفه های فرهنگی عصر آهن منطقه تاثیرگذار است. در پژوهش حاضر میلاد تپه که تقریبا در خط القعر و میانه دشت نیشابور واقع شده است، به صورت بررسی روش مند نمونه برداری شده است. هدف از این کار به دست آوردن اطلاعاتی است تا با آن بتوان در پیشبرد اهداف بلند مدت تفسیر عصر آهن در خراسان، به ویژه نیشابور استفاده کرد. بر این اساس هدف اصلی شناخت و تبیین فرهنگ های عصر آهنی نیشابور در مقیاس کوچک و در کل منطقه خراسان است. در این راستا مهم ترین پرسش پژوهش، چگونگی و چرایی عصرآهن در چشم انداز مطالعات اخیر حوزه فرهنگی خراسان است. در میلادتپه که سطح آن مسطح و صاف است، در چهارچوب بررسی روش مند نمونه برداری مواد فرهنگی انجام شده تا بتوان در رویکردی تطبیقی با گونه شناسی و طبقه بندی سفال ها، عصرآهن مورد مطالعه قرار گیرد. همچنین با استفاده از الگوی استقراری محوطه و سایر مولفه های استقراری میلادتپه می توان بخشی از ساختار های ناشناخته عصرآهن دشت نیشابور و به تبع آن خراسان را به شکل کاملی وارسی و خوانش نمود. براساس نتایج پژوهش میلادتپه که دارای توالی استقراری در عصرآهن است، در چهارچوب عصرآهن قدیم تا جدید منطقه قابل تفسیر است. مطالعات گونه شناسی سفال نیز نشان از همگونی با چهارچوب تفسیر شده برای عصرآهن جنوب غربی آسیای مرکزی دارد که آن براساس مولفه های فرهنگی محوطه یازتپه با نام یاز I تا III شناخته شده است. به طور کلی در رویکرد تطبیقی، نمونه های میلادتپه قرابت نزدیکی با سنت سفال گری یاز دارد.

    کلیدواژگان: عصرآهن خراسان، دشت نیشابور، یاز، میلادتپه
  • نسرین زبان بند، رضا رضالو*، اردشیر جوانمردزاده، کریم حاجی زاده صفحات 107-135

    گورستان خانقاه گیلوان در دامنه غربی کوه های تالش و در 60 کیلومتری جنوب شرقی خلخال بین روستاهای گیلوان و خانقاه قرار دارد و بخشی از شهرستان خلخال در استان اردبیل است. گورستان خانقاه در طی عملیات احداث جاده در روستای خانقاه در سال 1385 ه‍.ش.، شناسایی شد. با توجه به تاریخ گذاری انجام شده، این گورستان از عصرمفرغ میانی تا عصرآهن I و II و دوره پارتیان مورد استفاده بوده است، اما شواهدی در استفاده از آن در عصرمفرغ جدید در دست نیست؛ با این وجود شیوه های تدفینی یکسانی در عصرآهن I و II وجود داشته است. براین اساس، پرسش بنیادی این خواهد بود، مرحله اولیه استفاده از گورستان خانقاه گیلوان ازطریق طبقه بندی، گونه شناسی و مطالعات مقایسه ای سفال مربوط به چه دوره یا دوره هایی است؟ هم چنین با توجه به اشیاء قرار داده شده در گورها و انرژی مصرف شده در ساختار قبور می توان تمایزی در بین افراد تدفین شده در گورها قایل شد؟ تشابهات سفالی با فرهنگ های منطقه قفقاز جنوبی در مرحله گذار از عصرمفرغ قدیم به مفرغ میانی به ما اجازه می دهد مرحله آغازین استفاده از این گورستان را تا اواخر هزاره سوم پیش ازمیلاد، عقب ببریم. در پژوهش پیش رو، ضمن معرفی گورهایی که به این دوره اختصاص یافته است، با تکیه بر طبقه بندی، گونه شناسی و مطالعات تطبیقی سفال، گاه نگاری پیشنهادی ارایه شده است. بر این اساس از مجموع ظروف به دست آمده از 11 گور تعداد 148 ظرف سفالی در این راستا مورد بررسی قرار گرفت. شیوه پژوهش از نوع توصیفی-تطبیقی است و نتایج بر اساس مطالعات مقایسه ای مورد تحلیل قرار گرفته است؛ هم چنین در ادامه با توجه به اشیاء تدفینی و ساختار قبور وجود تفاوت در موقعیت افراد دفن شده در قبرستان بحث شده است.

    کلیدواژگان: گورستان خانقاه گیلوان، کورگان های قدیم، عصرمفرغ میانی، ظروف نوع اورمیه
  • ساره طهماسبی زاده، مریم محمدی*، سعید امیرحاجلو، رضا ریاحیان صفحات 137-161

    قلعه دختر به عنوان یکی از محوطه های تاریخی مهم حاشیه شرقی شهر کرمان، در متون تاریخی با نام های مختلفی هم چون «قلعه کوه» و «قلعه کهن» و به عنوان محل رویدادهای سیاسی و اجتماعی توصیف شده است. از ویژگی های مهم این قلعه، موقعیت خاص آن در دشت کرمان، وسعت و نوع مصالح است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل ماهیت، کارکرد و گاه نگاری قلعه دختر با استناد به نتایج یک فصل بررسی، گمانه زنی و کاوش باستان شناسی (1398) در این بناست. گردآوری اطلاعات به شیوه های اسنادی و میدانی صورت گرفته و روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. پرسش ها این است که، پایه گذاری قلعه دختر و بازسازی های آن در چه ادواری صورت گرفته و کارکردهای این مجموعه چه بوده است؟ به این منظور داده های پژوهش های باستان شناسی پیشین در تلفیق با فعالیت های میدانی اخیر نگارندگان مورد مطالعه و بازبینی قرار گرفته و ضمن مطالعه جغرافیای تاریخی منطقه تلاش شده تصور صحیحی از ماهیت، روند شکل گیری و کارکرد این بنا در ارتباط با تحولات فرهنگی و سیاسی این ناحیه در ادوار مختلف حاصل شود. مطالعه مواد فرهنگی و منابع تاریخی نشان می دهند، این محوطه احتمالا از دوران تاریخی و قطعا از سده های نخست اسلامی تا قرن دهم هجری قمری، تقریبا به طور پیوسته محل سکونت بوده و در تحولات سیاسی و اجتماعی منطقه نقش تعیین کننده ای داشته است. به نظر می رسد ساخت و بازسازی های قلعه دختر دست کم از سده چهارم هجری قمری، تا عصر صفوی برپایه اهدافی هم چون ایجاد پایگاه نظامی و دفاعی، مکانی برای نگه داری زندانیان سیاسی، محل نگه داری خزاین حکومتی، پناهگاهی امن برای متحصنین و محل استقرار حکام و خانواده هایشان صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: قلعه دختر کرمان، قلعه کهن، قلاع تاریخی، معماری دوران اسلامی
  • اسماعیل همتی ازندریانی*، علی خاکسار صفحات 163-188

    مجموعه معماری دست کند ارزانفود (ارزانپول) در 30 کیلومتری جنوب شرق شهر همدان در سال 1389 ه‍.ش.، به طور اتفاقی شناسایی شد و تاکنون چهار فصل پژوهش های باستان شناختی در آن انجام گرفته است. از یافته های ارزشمند شناسایی شده در این محوطه، آثار سفالی مربوط به دوره های تاریخی و اسلامی است. با توجه به تنوع گونه ها، فرم ها، شیوه و تزیینات سفالی، پژوهش جامع و کاملی در این راستا انجام نگرفته است؛ به همین دلیل، پرسش های مطرح در این پژوهش عبارتنداز: گونه های مختلف سفالی یافت شده از مجموعه معماری دست کند ارزانفود مربوط به کدام دوره های زمانی است؟ شیوه ها و تزیین های رایج در بین سفال های این محوطه کدام اند؟ پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است که یافته های آن ازطریق مطالعات کتابخانه ای و فعالیت های میدانی گردآوری شده و با روش کیفی، تحلیل شده اند. در روش میدانی (شامل کاوش های باستان شناختی، شست و شوی نمونه های سفالی، پشت نویسی نمونه ها، ثبت اطلاعات نمونه ها، گزینش نمونه های شاخص، طراحی نمونه ها و عکاسی از آن ها) به انجام رسید. علاوه بر آن، عمل نمونه برداری نیز که مهم ترین بخش روش میدانی به شمار می رفت، به صورت روشمند و طبقه بندی شده شاخص ها انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهند که یافته های سفالی مربوط به دوره تاریخی (اشکانی و ساسانی) و قرون میانی و متاخر اسلامی (سلجوقی، ایلخانی، تیموری و صفوی) است. مهم ترین گونه های سفالی دوران تاریخی شامل: سفال کلینکی، لبه های کوهانی شکل و لبه های شیاردار است و مهم ترین نمونه های دوران اسلامی از نوع: نقش قالب زده، نقاشی زیرلعاب (قلم مشکی)، زرین فام، اسگرافیاتو، ترصیع کاری و آبی و سفید است.

    کلیدواژگان: همدان، ارزانفود (ارزانپول)، معماری دست کند، سفال، تاریخی، اسلامی
  • محرم باستانی*، نعمت الله علی محمدی صفحات 189-219

    اصولا نماد شکل گیری و تثبیت یک حاکمیت سیاسی، ضرب سکه است. حکمرانان شیعی آل بویه، ازجمله حکومت های محلی و منطقه ای گستره جغرافیایی ایران بودند که بعد از تشکیل یک حاکمیت سیاسی به سال 322 ه‍.ق.، و به تقلید از حکومت های پیشین، مطابق عرف معمول بعد از شکل گیری و ثبات حاکمیت سیاسی سکه هایی را ضرب کردند. به نظر می رسد خاندان آل بویه در روزهای آغازین حکومت برای اعتباربخشی و مشروعیت حاکمیت سیاسی خود برخی از نمادهای خاندان عباسی و قبل آن را در سکه های خود به کار گرفته اند که با گذر زمان و ورود این حاکمیت سیاسی شیعی به دوره میانی و پایانی، تمامی نمادهای حکومت های محلی و منطقه ای دیگر از رو و پشت سکه ها حذف شده و به جای آن نمادهایی که نشانگر بینش و تفکر شیعی است، جانشین آن گردید و به تدریج باگذشت زمان این نمادها به مرحله ای از پختگی و کمال هدایت شدند. یک از موضوعات مهم این دوره از تاریخ آل بویه، چرایی ماهیت استفاده حاکمان آل بویه از نمادهای شیعی و دوری جستن از نمادهای سایر حکومت های محلی و منطقه ای است. استفاده از شاخص شیعی که نشانگر مرام و اندیشه حاکمان سیاسی آل بویه است، خود از موضوعات بسیار مهمی است که پژوهش حاضر را بر آن داشته است تا ضمن پویش و واکاوی در منابع و مصادر تاریخی و تحقیقات و پژوهش های جدید، دلایل و انگیزه ها و بسترهای موجود این تغییروتحول را در سکه های آل بویه تبیین نماید و ماهیت استفاده از این نمادها و چرایی عدم استفاده نماد دیگر و هم چنین رشد و تعالی آن ها را از سال 322 تا 454 ه‍.ق.، یک دوره 123 ساله را با این پرسش، شاخص های ضرب سکه های فرمانروایان شیعی آل بویه در ایران چیست؟ و چگونگی اقتباسات، ابتکارات و افتراقات آن در قبال سایر مسکوکات را به چالش بکشد. بررسی های اولیه نشان می دهند که خاندان حکومت گر آل بویه همانند سایر خاندان های حکومت گر عصر خود، نخست برای مشروعیت بخشی به نظام تازه تاسیس مجبور بوده اند که از نمادهای بنی عباسی و قبل آن در ضرب سکه هایشان به کار گیرند و باگذشت زمان و تثبیت حاکمیت سیاسی درصدد برآمدند تا نمادهای شیعی و ایرانی را برروی سکه های خود درج نمایند و حاکمیت خود را با ضرب سکه های دینار (طلا) و درهم (نقره) به رخ همگان بکشند.

    کلیدواژگان: سکه های آل بویه، نمادهای سکه های شیعی، نمادهای سکه های آل بویه، سکه های عباسی
  • فرهاد امینی، خلیل الله بیک محمدی* صفحات 221-246

    از آنجایی که آثار کمی از نقاشی دوره سلجوقی به جا مانده و ازسوی دیگر، بیشتر آن ها بدون تاریخ و مکان نگارش هستند؛ بنابراین درباره بیشتر آثار نگارگری این دوره، دیدگاه یکسانی وجود ندارد. از دیگر سوی، چون بیشتر پژوهشگران روش درست علمی را در پژوهش های خود به کار نمی گیرند، به مشکلات موجود در این زمینه می افزایند. یکی از آثار نگارگری این دوره که موضوع این جستار و نیز دارای تاریخ نگارش است، نسخه ای از کتاب التریاق منسوب به «جالینوس» است که در سال 595 ه‍ .ق./1199م.، نوشته شده و در کتابخانه ملی پاریس نگه داری می شود. با توجه به آن که در این دست نوشته، جای نگارش آن درج نشده است، بنابراین درباره این که نسخه مذکور در کجا نوشته و مصورسازی شده، اختلاف نظر وجود دارد. این نسخه را افراد مختلف به جاهای گوناگونی چون: ایران و جزیره، دیاربکر، موصل و مکتب بغداد نسبت داده اند. بر این اساس، مساله و گزاره اصلی پژوهش حاضر، جایابی محل نگارش و مصورسازی این نسخه خطی است که با روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، دیدگاه های پژوهشگران بررسی و نقد شده و با مقایسه تطبیقی نشان داده خواهد شد که نسخه التریاق را نمی توان به موصل، بغداد و...، جز ایران نسبت داد. با بررسی و مقایسه نگاره های این کتاب و دیگر آثار هنری ایرانی، به ویژه سفالینه ها و فلزگری، مشخص شد که شباهت کاملی ازنظر سبک شناسی، شیوه ترسیم نگاره ها و ترکیب بندی بین کتاب التریاق و این آثار وجود دارد؛ بنابراین نسبت دادن این دست نوشته به جزیره نادرست است و می توان گفت که وارونه دیدگاه بیشتر پژوهشگران، نگاره های کتاب التریاق بیشترین شباهت را با شیوه سبک های هنر ایرانی دارد تا عراق؛ بنابراین می توان اذعان داشت که خاستگاه این دست نوشته، ایران و دیدگاه های دیگر نادرست است.

    کلیدواژگان: التریاق، جالینوس، ایران، جزیره، موصل، مکتب بغداد
  • زهرا پورشعبانیان*، محمد مرتضایی، هایده خمسه صفحات 247-269

    معماری بومی و سنتی هر منطقه برگرفته از اقلیم و جغرافیای آن منطقه بوده است و مساجد به عنوان مهم ترین بنای ماندگار اسلام در شهرها و اقلیم های مختلف با حفظ ویژگی های منحصربه فرد خود متناسب با اقلیم هر منطقه در گذر زمان توسعه و دوام یافته اند. بقای ساختار مساجد تاریخی همدان نیز تحت تاثیر شاخص های اقلیمی منطقه بوده و اقلیم ساختار مساجد را طی سالیان متمادی تضمین نموده و امکان هم زیستی مسالمت آمیز معماری با محیط زیست و هم سازی آن را فراهم کرده است. بر این مبنا، این پرسش قابلیت طرح می یابد که خصوصیات اقلیمی تا چه میزان در فرآیند شکل یابی مساجد تاثیر داشته است؟ به عبارت دیگر، عوامل اقلیمی تا چه اندازه در ایجاد اشکال و فرم های مشابه در ساختمان مساجد همدان موثر واقع شده اند؟ هدف از انجام پژوهش آن است تا با اتکا به منابع مطالعاتی و بررسی های میدانی، شاخص های اقلیمی همدان را در ساختار مساجد بازشناسی کرده تا زمینه پاسخ گویی به پرسش های مذکور فراهم گردد. با توجه به آن که کیفیت الگوی ساختاری و مصالح مورد استفاده در مساجد شهر همدان، با توجه به اقلیم کوهپایه ای مرتفع منطقه، دارای مشابهت های فراوان با یکدیگر است، و طراحی هم سان با اقلیم در اکثر مساجد این منطقه همانند سایر شهرهای اقلیم کوهپایه ای مرتفع و کوهستانی رعایت شده است؛ در نتیجه با مطالعه و تطبیق معماری و اقلیم می توان میزان تبعیت از اقلیم در معماری این سازه های ارزشمند را دریافت. به منظور شناخت معماری مساجد تاریخی شهر همدان، کلیه داده های اسنادی، کتابخانه ای و میدانی در نگاهی جامع بررسی شده تا تاثیرات اقلیم در ساختار معماری مساجد نمایان شود.

    کلیدواژگان: اقلیم کوهستانی، همدان، معماری، مساجد
  • فرامرز رستمی چراتی*، غلامرضا رحمانی، فتح الله نیازی، حسین توفیقیان صفحات 271-292

    هدف از این پژوهش، مطالعات اولیه و گمانه زنی برروی کشتی به گل نشسته در ساحل قروق شهرستان تالش در استان گیلان مربوط به دوره قاجار است. در این راستا، مطالعات میدانی و نمونه برداری از قسمت های مختلف بدنه کشتی (چوب، فلزات، آب و خاک درون و بیرون بدنه کشتی) و نیز عوامل میکروارگانیسم ها نظیر قارچ ها و خزه های روی بدنه چوبی انجام شده است. قابل ذکر است که نمونه برداری ها هم از قسمت های روباز و هم از بخش های دفن شده بدنه کشتی و محیط اطراف آن بوده؛ پس از آن آنالیزهای لازم انجام شده است. هدف از جمع آوری و تفسیر داده های منتج شده آنالیز در این پژوهش، ارایه راهکار مناسب جهت حفاظت، مرمت و نگه داری این اثر ارزشمند تاریخی است تا در سطح کلان ملی موردتوجه قرار گرفته و محل استقرار آن به عنوان یک سایت ویژه موزه ای توریستی-منطقه ای در اولویت قرار گیرد؛ لذا اولین قدم این پژوهش، مطالعات میدانی، گمانه زنی ها و آنالیز های لازم و موردنیاز در امر حفاظت و مرمت بوده است که در مراحل بعدی می بایست با درنظر گرفتن شرایط مناسب نگه داری و اعمال فرآیند های بازسازی با دستورالعمل های خاص حفاظت و مرمت، این کشتی به شکل اولیه خود نزدیک شود و قسمت های ازدست رفته ترمیم گردد. در این پژوهش نمونه های آب در درون و بیرون کشتی با pH متر سنجیده شده است. پس از انجام آنالیز های مرتبط، ازجمله طیف سنجی از نمونه بافت های چوبی بدنه کشتی، وجود ترکیبات هیدروکربنی و مشتقات نفتی (قیری) به دست آمده از آنالیز FTIR  مشخص شده است. دیگر آنالیز های ضروری در این مطالعه آزمایش های میکروبی از نمونه های برداشته شده است. با تحلیل نتایج به دست آمده از مقطع عرضی نمونه ها، این کشتی ساخت کشور روس بوده که با سازه چوبی از جنس کاج روسی (سوزنی برگ نوع ساسنا Pine) جهت حمل مواد نفتی استفاده می شده است. ازنظر قدمت و زمان، در دوره قاجار و قبل از آن به دلایل نامعلوم در ساحل قروق از بخش شهرستان تالش استان گیلان به گل نشسته است.

    کلیدواژگان: کشتی غرق شده، دریای خزر، ساحل قروق، منطقه تالش
  • رضا نظری ارشد*، حسن کریمیان، محمدحسن طالبیان، جواد نیستانی صفحات 293-326

    با وجود اهمیت، جایگاه و نقش والای شهر همدان در تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران در عصر قاجار، مطالعات هدفمندی که سازمان فضایی و ساختار اجتماعی این شهر را در آن دوره مشخص کند به انجام نرسیده و پرسش های فراوانی درخصوص چگونگی تحولات بافت تاریخی آن بی پاسخ باقی مانده است. پژوهش حاضر در پی آن است که با اتکاء به منابع مکتوب، آثار معماری و شواهد باستان شناسانه به پرسش هایی درخصوص تحول و توسعه ساختار فضایی شهر همدان در عهد قاجار پاسخ گوید. در نیل به این هدف، تلاش شده ضمن بهره برداری از کلیه منابع مکتوب مرتبط با این شهر در دوره مذکور تحولات بافت شهری و ویژگی های ساختاری فضاهای آن مشخص و عوامل اثرگذار بر رشد و توسعه شهر در این دوران مشخص شود. دستاورد این پژوهش، روشن ساخت که همدان به واسطه پیشینه کهن، موقعیت خاص جغرافیایی، بهره مندی از قابلیت های زیست محیطی مناسب ازقبیل منابع آب فراوان و نیز به دلیل قرارگیری در مسیر راه های مهم تجاری-زیارتی در دوره قاجار، ازجمله شهرهایی بوده که اهمیت و جایگاه اجتماعی و اقتصادی شایسته ای کسب کرده و جمعیت بالنسبه زیادی را در خود جای داده و توجه گروه های مختلف اجتماعی، به ویژه بازرگانان را به خود جلب کرده است؛ بدین ترتیب شرایط مناسبی جهت احداث و پیدایی آثار و یادمان های متعدد معماری با کارکردهای مختلف (تاسیسات دفاعی، محله های مسکونی، میادین و میدانچه ها، بازار و کاروان سراها، مساجد، مدارس، حمام ها، کلیساها و...) به وجود آمده و فضای شهری، به ویژه به جوانب جنوب و جنوب شرق توسعه و گسترش چشمگیر یافته است.

    کلیدواژگان: شهرهای عصر قاجار، بافت تاریخی همدان، ساختار فضایی، منابع مکتوب
  • طاهره شیشه بری، حسین احمدی*، احمد صالحی کاخکی صفحات 327-343

    کتیبه نگاری در تزیینات بناهای دوران اسلامی، از قرون اولیه اسلامی تاکنون موردتوجه هنرمندان قرار گرفته است. کتیبه ها به مرور زمان و در اثر عوامل مختلف آسیب می بینند و نیاز به مرمت پیدا می کنند. با توجه به این که هرساله در کشور، حجم گسترده ای از عملیات مرمتی برروی آثار تاریخی آسیب دیده، ازجمله کتیبه ها انجام می شود. با بررسی های صورت گرفته دیده شد که در اکثر موارد مرمت های انجام شده، سلیقه ای و گاه نادرست است. برای رسیدن به مهم ترین علت های مرمت نادرست در کتیبه های نوشتاری از روش کیفی و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) بهره برده شد؛ این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی است. داده ها ازطریق مشاهدات میدانی و مصاحبه با 12 نفر از افراد در ارتباط با مرمت کتیبه ها و به شیوه نمونه گیری هدف مند جمع آوری شد و داده ها تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. نتایج پژوهش نشان داد که علاوه بر نبود معیار موافق با مبانی نظری مرمت، با توجه به مطرح بودن مقوله خط و خوشنویسی، عواملی مانند تجربه گرایی خودمدار، تنوع دیدگاه و عدم شناخت و آگاهی کتیبه نگار و استادکار سنتی از قوانین مرمتی و نبود دیدگاه هنری استادکار سنتی نسبت به وجوه مختلف کتیبه نگاری، سوق دهنده به مرمت های نادرست بوده و البته عدم برگزاری دوره های آموزشی ازطرف نهادهای متولی امر مرمت نیز دخیل بوده است؛ هم چنین تنوع رویکردها در مرمت کتیبه ها و عدم توجه به قواعد حاکم بر هنر کتیبه نگاری، به عنوان مهم ترین پیامدهای مرمت کتیبه ها به شمار می آید.

    کلیدواژگان: کتیبه های نوشتاری، مرمت های نادرست، نظریه داده بنیاد (گراندد تئوری)، معماری دوران اسلامی ایران
  • امیدرضا کاکویی*، مجید منتظرظهوری، اکبر عابدی، علی بیگانه، وحید فتح اللهی، محمد لامعی رشتی، شکوفه مصباحی، امیر موافقی، امید عودباشی، بهروز رک رک، عفت یاحقی، مصطفی زاهدی فر صفحات 345-372

    پیش نیاز توسعه دانش باستان شناسی در کشور، دسترسی به آزمایشگاه های مجهز، به کارگیری متخصصان مجرب و گسترش همکاری های ملی و بین المللی است. امروزه دستاوردهای صنعت هسته ای در کشور می تواند سبب ارتقا کیفی و کمی دانش باستان سنجی شود. با توجه به رشد و توسعه روزافزون روش های آنالیز مواد، لازم است مزایا و محدودیت های این روش ها موردتوجه پژوهشگران حوزه باستان سنجی قرارگیرد. در این پژوهش، امکانات و فرصت های پژوهش در علم باستان سنجی تحلیلی با استفاده از روش های علوم تجربی در ایران ارایه و بحث شده است. به منظور معرفی ظرفیت های فنی کشور در این حوزه، تجهیزات و امکانات موجود برای انجام آنالیز و تحلیل داده های مرتبط با آن بررسی شده اند. علاوه بر این، به منظور شناخت مواد به کار برده شده در نمونه های باستانی و تعیین خاستگاه آن ها، مطالعه چند نمونه از این آثار با استفاده از روش های مختلف انجام شده است. فعالیت های انجام شده در این پژوهش شامل: پرتونگاری با ایکس و نوترون برای تصویر برداری از ساختار یک کوزه تاریخی مربوط به اوایل دوره قاجار، آنالیز عنصری آثار نگارگری در نسخ خطی با استفاده از روش آنالیز عنصری به منظورتعیین منشا رنگ دانه های به کاررفته در آن، مطالعه الیاف طلا در فرش های نفیس دوره صفویه با استفاده از آنالیز هم زمان آنالیز عنصری و ساختاری، و آنالیز عنصری رنگ دانه های به کار رفته در نمونه های کاشی زرین فام مربوط به کاشان به روش آنالیز عنصری است. نتایج این پژوهش نشان می دهد ظرفیت های فنی موجود در کشور می تواند در شناخت ماهیت آثار باستانی و ارایه تحلیل های دقیق تر از این آثار، فرصت های جدیدی را در اختیار باستان شناسان کشور قرار دهد.

    کلیدواژگان: باستان سنجی تحلیلی، آثار باستانی، آنالیز عنصری، آنالیز ساختاری
  • بهروز افخمی* صفحات 373-394

    میراث فرهنگی، هستی تاریخی یک ملت است. میراث فرهنگی کارکردهای داخلی، ملی و بین المللی داشته و ذاتا دارای «ارزش» هست؛ ازجمله مهم ترین ارزش ها «هژمونی نمادین» است. ارزش نمادین میراث فرهنگی و تبدیل آن به دارایی های فرهنگی در کشورهای مقصد، ابرقدرت ها را به فکر تصاحب دارایی های فرهنگی کشورها، به ویژه در کشورهای صاحب میراث فرهنگی غنی انداخته و «منازعه دارایی های فرهنگی» را شکل داده است؛ ازجمله مصادیق آن، تخلیه موزه موصل کشور عراق توسط «داعش» که احتمالا به نفع موزه های بزرگ جهان بود. میراث فرهنگی نماد و نمود تلاش جمعی یک ملت در بستر زمان و ذخیره دانایی و توانایی نسل های گذشته هستند. پس آثار فرهنگی و اشکال متنوع آن به مثابه موجود زنده ای هستند که می توانند همواره بازیابی/بازسازی و حفاظت شوند و به صورت مداوم برای کشورها کاربردهای متنوع و متعدد داشته باشند، و ابرقدرت ها با بردن آثار و خالی نمودن این کشورها از میراث فرهنگی، به واقع قدرت نمادین کشورها را تخلیه می نمایند. پرسش این پژوهش، تبیین ارزش ها، به ویژه ارزش «هژمونی نمادین» میراث فرهنگی است. میراث فرهنگی مصداق جغرافیای فرهنگی یک سرزمین است که حوزه نفوذ و رقابت تلقی می شود. شیوه های جلوگیری از حوزه نفوذ و مصادره میراث فرهنگی چگونه است؟ پژوهش حاضر، نظریه ای را ارایه می دهد که براساس این نظریه، میراث فرهنگی به مثابه دارایی فرهنگی قلمداد شده و می تواند جایگاهی بااهمیت در تصمیمات اقتصادی، جغرافیای سیاسی و جغرافیای فرهنگی کشور داشته باشد. درنهایت، شکل گیری منازعه دارایی های فرهنگی در خاورمیانه را با ذکر مصادیقی تبیین، و دلایل منازعه قدرت ها برای تصاحب میراث فرهنگی کشورهای هدف را تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: دارایی، میراث فرهنگی، هژمونی، جغرافیای فرهنگی، منازعه
|
  • Mohsen Bahraminia*, Kamal Aldin Niknami, Alireza Khosrowzadeh Pages 7-33

    Miankouh Area is contractually known as a district of southern part of the Central Zagros in the southwest of Iran. Despite its small area (680 km2), due to its location between highlands there are two distinct micro ecozones with natural resources and an abundance of plant and animal species and has been suitable for the vertical seasonal movements throughout the year in order to access to various resources in the subsistence from the Pleistocene to the present. Our knowledge of its Mousterian cultures is derived from three-season field surveys between 2009 and 2011 years in both Low Altitude (LAZ) and High Altitude Zones (HAZ) with an average altitude of 1510 and 2601 meters above sea level (m.a.s.l). This paper seeks to answer (1) what is the position of Miankouh’s MP cultures among the well-known Mousterian cultures in the Zagros Mountains of Iran? And (2) what is the radius of movement of MP hunter-gatherers of in the landscape of Miankouh through the study of the stone assemblage of both LAZ and HAZ? Totally, 1454 stone artifacts were collected from the Middle Paleolithic Open-air sites of both zones. Preliminary results show that the MP hunter-gatherers of Miankouh exploited both zones with relatively a homogeneous tool kit influenced by the permanent rivers in LAZ and pool resources available in HAZ within the daily radius of movement at a distance of 5 to 20 km, which had often been turned into flakes and various tools using several techniques. They also used the type of tools that are commonly recognizable in the stone industries of other MP cultures of Zagros.

    Keywords: Zagros, Bakhtiari Highlands, Stone Industries, Mousterian
  • Frida Forouzan, Rouhollah Yousefi Zoshk*, Mahmoud Tavousi Pages 35-58

    One of the most important and controversial prehistoric cultural periods is Proto Elamite period, which can be considered as a revolution in the development, growth and development of communication and interaction of the people of that period, in the period of 3300 to 3000 B.C Many changes took place in this golden age, which itself is due to the existence of political and social complexities. During this period, livestock unions were formed, which had an Proto Elamite  writting on the inscriptions of this period. The union’s livelihood was based on animal husbandry. The economies of monogamous and farming communities are fully integrated with the livestock nomadic economy, and farmers are therefore the direct economic dependents of nomadic unions. Of course, it goes without saying that nomadic ranchers also need farmers, but this was not always the case. Farmers provided some of the farmers’ grains, but the farmers continued to cultivate. They usually had rainfed agriculture. But in general, the most important livestock economy is herding, and farmers needed to migrate to find forage, and on the other hand, the very hot weather in the area of Susa was not tolerable for livestock, and farmers had to migrate to colder areas. The inscriptions are very important in this cultural period. Inscriptions changed from counting mode to scrolls for managing office and animal documents that were thought-provoking. One of the most significant areas of the fourth millennium BC is the area of Susa, which in this period has a lot of livestock inscriptions. In this article, the authors try to analyze the type and number of livestock inscriptions, the existence of a nomadic union, and subsequently the bipolarity of the Susa community in the early Elamite period.

    Keywords: Fourth Millennium BC, Proto Elamite, Susa, Animal Husbandry, Inscription
  • Yassin Sedghi*, Iraj Beheshti, Mansour Seyed Sajadi Pages 59-84

    One of the most critical found objects from the site of Shahr-i Sokhta are lapis lazuli stones and beads, which were used as stone jewelry and ornaments. One of the site’s most significant archaeological and archaeometry topics is the way of manufacturing and types of stone structures into these objects. The Shahr-i Sokhta’s lapis lazuli beads manufactured with flint borers are in the forms of lens, lozenge, circle, etc., and were used as jewelry and ornaments such as bracelets, anklets, necklaces, etc. The main discussion in this research is recognizing the structure and studying the mineralogy of lapis lazuli beads discovered from Shahr-i Sokhta. Hence, by using laboratory-device methods such as petrography of thin sections, X-ray energy diffraction microanalysis, Raman Spectroscopy analysis, and gemology methods, this research studies the structures of three samples of lapis lazuli beads and stones of Shahr-i Sokhta. The results of laboratory studies show that Shahr-i Sokhta’s structure of lapis lazuli stone consists of lazurite minerals with a high percentage of calcite mineral impurities, which causes a reduction of transparency and purity of the lapis lazuli stones; also, elemental studies represent the presence of lazurite minerals. Raman structural and gemological studies show the structure, the amount of absorption coefficient, and its specific weight in the main structure of lapis lazuli stone. Chemical and structural studies indicate that the stones are similar in terms of composition.

    Keywords: Stone Jewelries, Lapis Lazuli, Archeaometry, Shahr-i Sokhta in Sistan, South-east of the Iranian Plateau
  • Hassan Basafa*, Farshid Masihnia Pages 85-106

    The Iron Age in the Middle Asia and an important part of it that called Khorasan is a Transitional period between prehistory and historical period. This period always has many ambiguities and questions; Especially in Khorasan, where the lack of archaeological studies is strongly felt. In this area, the Neyshabur Plain has a special position in terms of archeology and is undoubtedly influential in understanding the cultural components of the Iron Age in the region. In the current study, Milad Tape, which is located almost in the middle of Neyshabur Plain, was sampled as a systematic survey. The purpose of this work is to obtain information that can be used to advance the long-term goals of interpreting the Iron Age in Khorasan, especially Neyshabur. In this regard, the most important question is how Iron Age in the perspective of recent studies of Khorasan cultural field. In Milad Tape, whose surface is flat and smooth, sampling of cultural materials has been carried out in the framework of a systematic survey in order to study the Iron Age in a comparative approach with the typology and classification of pottery. Also, by using the settlement pattern of the area and other settlement components of Milad Tape, it is possible to fully examine and read part of the unknown structures of the Iron Age of the Neyshabur Plain and, accordingly, Khorasan. According to the research results, Milad Tape, which has a settlement sequence in the Iron Age, can be interpreted in the framework of the Early to Late Iron Age of the region. Pottery typology studies, also show similarity with the Central Asia Iron Age, which is known as Yaz I to III based on the material cultural of Yaz Depe area. In general, in the comparative approach, Milad Tape samples are closely related to Yaz pottery tradition.

    Keywords: Iron Age Khorasan, Neyshabur Plain, Yaz, Milad Tape
  • Nasrin Zaban Band, Reza Rezaloo*, Ardeshir Javanmardzadeh, Karim Hajizadeh Pages 107-135

    Khānqah-E Gilvan cemetery is located on the western skirt of the MT. Talesh approximately 60 km southeast Khalkhal. The cemetery lies between the villages of Gilvan and Khānqah, and is part of the administrative district of Khalkhal in Ardabil province.The cemetery was discovered in 2006 during the road construction project in village of Khānqah. It has been in use from Middle Bronze Age to Iron Age I, II and Parthian Period after a centuries of gap; it is not still clear whether the cemetery was used during the Late Bronze Age or not, but the funerary practices in the Iron Age I, II were continued. Pottery similarities with ceramics from the Middle Bronze Age allows us to suggest that the initial using phase of the cemetery can be attributed back to the last quarter of the 3rd millennium BC(Zabanband et al., 2021: forthcoming) In this research, our focus is mainly on the graves related to initial phase of cemetery. During the Middle Bronze Age of Khānqah-e Gilvan, a variety of funerary practices along with types of tombs such as kurgan, pit grave, etc. unknown in other Iranian northwestern sites such as Geoy Tepe, Dinkhah Tepe, can be seen. The funerary practices of the tombs discovered in the cemetery are more or less homogeneous. It is probable to reconstruct funerary behavior of these populations.The diameter of the 7 kurgans excavated at the Gilavan burial site varies roughly 2 to 5 m. circle stone alignment is a common feature these burials, that is carefully laid out, heaps of stone (pebble/slab…)covered the pit burials. In addition to a detailed description of the graves, we will also try to point out some of the hierarchical features of the cemetery according to structure and grave association of the tombs,

    Keywords: Khānqah-E Gilvan Cemetery, Kurgan, Structure, Social Position, Grave Association.
  • Sareh Tahmasebizadeh, Maryam Mohammadi*, Saeid Amirhajloo, Reza Riahiyan Pages 137-161

    Qal’eh Dokhtar, as one of the important historical sites on the eastern outskirts of Kerman, has been described in historical texts with different names such as Qal’eh Kooh and Qal’eh Kohan, as a place of political and social events. One of the important features of this castle is its special location in Kerman plain, as well as the extent of its architectural structures and type of materials. The purpose of this study is to analyze the nature, function, and chronology of Qal’eh Dokhtar. This study was done based on the results of an archaeological survey, sounding, and archaeological excavation in 2019 in this site. This study can explain the role and position of Qal’eh Dokhtar in the social and political developments of Kerman during the Islamic era. Data collection was done by documentary and field methods and the research method is descriptive-analytical. The questions are: When were the foundations and renovations of Qal’eh Dokhtar made and what were the functions of this complex? For this purpose, the data of previous archaeological research and recent field activities of the authors were studied and reviewed, and while studying the historical geography of the region, a correct idea of the nature, formation, and function of this building in relation to cultural developments, Political and social of this area in the different period were presented. The study of cultural materials along with the study of historical sources shows that this site is probably almost continuously inhabited from the pre-Islamic period and certainly from the first centuries of Islam to the tenth century AH. The results show that this structure has played a decisive role in the political and social developments in the region. It seems that Qal’eh Dokhtar was probably constructed and reconstructed from the pre-Islamic period and certainly from the first centuries of Islam to the Safavid era for establishing a military and defense base, as a place to hold political prisoners, a treasury, a safe haven for sit-ins and the rulers and their families.

    Keywords: Qal’eh Dokhtar in Kerman, Qal’eh Kooh, Qal’eh Kohan, Historical Castles, Islamic Architecture
  • Esmail Hemati Azandaryani*, Ali Khaksar Pages 163-188

    The troglodytic architecture complex in Arzanfoud (Arzanpoul) is located 30 km southeast of Hamadan, 2 km south of Arzanfoud village. The complex accidentally recovered following mining activities at 2010. There have been four seasons of archaeological activities including excavations, documentation, earthworks, and identifications. According archaeological activities, more than 70 troglodytic spaces revealed that dated to historic and Islamic periods relying on pottery findings. There are questions on variations, forms, techniques, and decorations including 1) what dates are pottery types of troglodytic spaces? 2) What are common techniques and decorations of potteries? Considering descriptive-analytic method, findings, collected of fieldworks and bibliographic studies, qualitatively analyzed. Conclusions indicate that pottery findings date to historic period, Parthian and Sassanid, and middle and late Islamic periods (Seljuq, Ilkhanid, Timurid, and Safavid). Among the most important historic potteries are Clinky wares, grooved rims, and hump-like rims; while the most significant Islamic potteries are stamped wares, painting underglaze, lusterwares, Sgraphiato, enamled wares, and blue and white. Regional soils studies, and nearby Mica and Quartz mines indicate that potteries with Mica and Quartz in temper are, probably, local productions, while the others are probably exotic.

    Keywords: Hamadan, Arzanfoud (Arzanpoul), Handmade Troglodytic Architecture, pottery, Historical, Islamic
  • Moharrem Bastani*, Nemat Alimohammadi Pages 189-219

    Coin minting is basically a symbol of the formation and confirmation of a political sovereignty. The Shiite rulers of al-Boyeh were among the local and regional governments of the geographical area of Iran, that  after the establishment of a political government in the year 322 AH and in imitation of the previous governments, according to the usual practice, coins were minted after the formation and stability of the political government. It seems that in the early days of the rule, the Al-Buyeh family used some of the symbols of the Abbasid dynasty and before it in their coins to validate and legitimize their political rule. that with the passage of time and the entry of this Shia political rule into the middle and final period; All the symbols of other local and regional governments have been removed from the front and back of the coins and replaced by symbols that show Shiite vision and thinking, and gradually with the passage of time, these symbols have reached a stage of maturity and complete guidance . It is one of the very important topics that the current research has aimed at, in addition to searching and analysing historical sources and new researches, to explain the reasons, motivations, and existing platforms for this change and transformation in the coins of Al Boyeh. to do and the nature of using these symbols and why not using another symbol as well as their growth and excellence from 322 to 454 Hijri, a period of 123 years with this question; What are the indicators of the minting of the coins of the Shiite Albuyeh rulers in Iran? How to challenge its adaptations, innovations and differences to other coins? Preliminary studies show that the Albuyeh ruling family, like other ruling families of their time, had to first legitimize the newly established system. They use the symbols of Bani-Abbas and before that in their coins and with the passage of time and the establishment of political rule, they tried to include Shia and Iranian symbols on their coins and their rule by minting dinar coins. (gold) and dirhams (silver) to everyone.

    Keywords: Coin, Al-Buyeh Coins, Symbols of Shiite Coins, Symbols of Al-Buyeh Coins, Abbasid Coins
  • Farhad Amini, Khalilollah Beik Mohammadi* Pages 221-246

    Since there are few works of painting from the Seljuk period, and on the other hand, most of them were written without data and place, so there are no common opinion about most of the painting works of this period. On the other hand, because most researchers, do not use the correct scientific method in their research, it adds to the existing problems in this field. One of the painting works of this period, which is the subject of this research and has a writing data, is the Al-Tariaq book attributed to Galen, which has written in 595 AH/1199 AD, written and kept in the National Library of Paris. Due to the fact that the place of its writing is not included in this manuscript, there is a difference of opinion about where the said version was written and illustrated. This version has been attributed by different people to different places such as Iran, Jazireh, Dyarbakr, Mousel and Baghdad. Therefore, the basis of the main problem of the current research is the location of the place of writing and illustration of this manuscript, which is analyzed and criticized by descriptive-analytical and comparative methods based on library studies, and the views of researchers will be examined with comparison, it will be shown that the version of Al-Tariaq cannot be attributed to any other country than Iran. By examining and comparing the illustrations of this book and other Iranian works of arts, especially pottery and metalwork, it can be said that the view of most researchers of the illustrations of Al-Tariaq book is more similar to the way of recording Iranian art than to Iraq, so, it can be said that the origin of this manuscript is Iran and other views are incorrect.

    Keywords: Al-Tariaq, Iran, Jazireh, Baghdad Method, Mosul
  • Zahra Pourshabanian*, Mohammad Mortezai, Haydeh Khamseh Pages 247-269

    The native and traditional architecture of each region has been derived from the climate and geography of that region, and mosques as the most important permanent building of Islam in different cities and climates have developed and survived over time by maintaining their unique characteristics in accordance with the climate of each region. The survival of the structure of the historical mosques of Hamedan has also been influenced by the climatic indicators of the region and the climate has guaranteed the structure of the mosques for many years and has provided the possibility of peaceful coexistence of architecture with the environment and its integration. On this basis, this question can be asked that to what extent did climatic characteristics influence the process of forming mosques? In other words, to what extent have climatic factors been effective in creating similar shapes and forms in the building of Hamedan mosques? Its purpose is to recognize Hamedan’s climatic indicators in the structure of mosques by relying on study sources and field surveys to provide a basis for answering the mentioned questions .Considering that the quality of the structural model and the materials used in the mosques of Hamadan city have many similarities with each other due to the high foothill climate of the region ,and the design matching the climate in most of the mosques of this region is similar to other cities of the high foothill climate and mountainous has been observed, as a result, by studying and comparing architecture and climate, the degree of adherence to climate in the architecture of these valuable structures can be obtained. In order to understand the architecture of the historical mosques of Hamadan city, all the documentary, library and field data have been reviewed in a comprehensive way to reveal the effects of climate on the architectural structure of the mosques.

    Keywords: Mountainous Region, Hamedan, Architecture, Mosques
  • Faramarz Rostami Charati*, Gholamreza Rahmani, Fathollah Niazi, Hossein Tofighian Pages 271-292

    The purpose of this research is preliminary studies and speculation on a shipwrecked ship off the coast of Talesh city in Gilan province related to the Qajar period. In this regard, field studies and sampling of various parts of the hull (wood, metals, water and soil inside and outside the hull) as well as microorganisms such as fungi and moss on the hull have been done. It is noteworthy that the samples were taken from both the open parts and the buried parts of the hull and the surrounding area. After that, the necessary analyzes were performed. The purpose of collecting and interpreting the data resulting from the analysis in this study is to provide a suitable solution for the protection, restoration and maintenance of this valuable historical monument to be considered at the national level and its location as a special tourist museum site. A region should be given priority and the heritage and cultural value of this work should be heard by foreign and domestic tourists. Therefore, the first step of this research has been field studies, speculations and necessary analyzes in the field of protection and restoration, which in the next stages should be considered by considering the appropriate conditions of maintenance and application of reconstruction processes with special protection instructions. And restoration, this ship should be formed in its original form and the lost parts should be restored. In this study, water samples inside and outside the ship were measured with a pH meter. After performing relevant analyzes, including spectroscopy of samples of wood textures of the hull, the presence of hydrocarbon compounds and petroleum derivatives (bitumen) has been determined from FTIR analysis. Other essential analyzes in this study are microbial tests taken from samples. Analyzing the results obtained from the cross section of the samples, this ship was Russian, which was used to transport petroleum products with a wooden structure made of Russian pine (coniferous leaf). In terms of antiquity and time, during the Qajar period and before that, for unknown reasons, it has blossomed on the shore of Ghorogh in the Talesh section of Gilan province.

    Keywords: Russian Shipwreck, Qoroq Coastal, Talesh Region of Guilan Provence, Oil Derivatives, Russian Pine, FT-IR Analysis
  • Reza Nazari Arshad*, Hasan Karimian, Mohamadhasan Talebian, Javad Neyestani Pages 293-326

    Despite the importance, position and high role of the city of Hamadan in the political, economic, social and cultural developments of Iran during the Qajar era, targeted studies that determine the spatial organization and social structure of this city during that period have not been carried out, and there are many questions regarding the nature of the changes in the context. Its history remains unanswered. The current research seeks to answer questions about the transformation and development of the spatial structure of Hamedan city during the Qajar era by relying on written sources, architectural works and archaeological evidence. In order to achieve this goal, while using all the written sources related to this city in the mentioned period, the changes of the urban context and the structural characteristics of its spaces were determined and the factors affecting the growth and development of the city were determined during this period. The result of the research made it clear that due to its ancient background, special geographical location, benefiting from suitable environmental capabilities such as abundant water resources, and also due to its location on the path of important trade-pilgrimage routes in the Qajar period, Hamedan was one of the cities with social and economic importance and status. It has gained merit and accommodates a relatively large population and has attracted the attention of various social groups, especially merchants. Thus, suitable conditions have been created for the construction and discovery of numerous architectural works and monuments with different functions (defense facilities, residential neighborhoods, squares and plazas, markets and caravanserais, mosques, schools, baths, churches, etc.) and the urban space, especially in aspects The south and southeast have developed and expanded significantly.

    Keywords: Iranian Cities, Qajar Era Cities, Historical Context of Hamadan, Spatial Structure, Written Sources
  • Tahereh Shishehbori, Hossein Ahmadi*, Ahmad Salehikakhki Pages 327-343

    Inscriptions in the decorations of building of the Islamic period have been noticed by artists since the early Islamic centuries. Overtime, inscriptions are damaged by various factors and need to be restored. Considering that every year in the country, a large amount of restoration operations are carried out on damaged historical monuments, including inscriptions. It was seen through the investigation that in most cases the restorations are tasteful and sometimes incorrect. In order to find the most important causes of incorrect restoration in written inscriptions, the qualitative method was used, and the grounded theory method was used to analyze the data. This research is practical in terms of purpose. The data was collected through field observations and interviews with 12 people related to the restoration of inscriptions and by purposeful sampling, and the data continued until theoretical saturation was reached. The results of the research showed that in addition to the lack of criteria that agree with the theoretical foundations of restorations, due to the prominence of the calligraphy and category, factors such as self-centered empiricism, the variety of viewpoints, knowledge and awareness of the traditional master craftsman and the rules of restoration and the lack of the artistic perspective of the traditional master craftsman. For various reasons, inscriptions have led to incorrect restorations, and of course, the lack of training courses by the institutions in charge of restoration has also been involved. Also, the variety of approaches in the restoration of inscriptions and lack of attention to the rules governing the art of inscriptions are considered as the most important consequences of the restoration of inscriptions.

    Keywords: Written Inscription, Incorrect Restoration, Foundation Data Theory, Architecture of The Islamic Period of Iran
  • Omidreza Kakuee*, Majid Montazer Zohouri, Akbar Abedi, Ali Biganeh, Vahid Fathollahi, Shokofeh Mesbahi, Amir Movafeghi, Omid Oudbashi, Behrooz Rok-Rok, Eafat Yahaghi, Mostafa Zahedifar Pages 345-372

    Archeology is the scientific study of human activity through the recovery and analysis of the remained material culture. The prerequisite for the development of archeological knowledge in the country is access to equipped laboratories, hiring experienced specialists, and expanding national, and international cooperation. Due to rapid advances in instrumental analysis, relevant people in the fields of art and archeometry should be aware of the advantages and limitations of different types of instrumental analysis. In this paper, facilities and research opportunities in analytical archeometry using natural science in Iran are presented and discussed. To introduce the technical capacities of the country in this field, the available equipment and facilities for performing nuclear analysis techniques and their related data analysis are investigated. Moreover, to identify the materials used in the cultural heritage samples and to determine their origin, characterization of some of these samples has been done using nuclear analysis methods. The activities performed in this research include X-ray and neutron imaging of the structure of an ancient jar belonging to the early Qajar period, elemental analysis of miniature in an ancient manuscript using elemental analysis method, investigation of the golden threads in the precious carpet belonging to the Safavid period using elemental and structural, and elemental analysis of luster tiles belonging to the Kashan using elemental analysis. The results of this research show that the existing technical capacities in the country can provide new opportunities for archeologists to understand the nature of the cultural heritage samples in more depth and to provide more accurate analysis of the investigated samples.

    Keywords: Analytical Archeometry, Cultural Heritage, Elemental Analysis, Structural Analysis
  • Behrouz Afkhami* Pages 373-394

    Cultural Heritage is the historical existence of a nation. Cultural heritage has internal, national and international functions and has intrinsic value. Among the most important values is “symbolic hegemony”. The symbolic value of cultural heritage and its transformation into cultural assets in the destination countries has made the superpowers think of acquiring the cultural assets of the countries, especially in the countries with rich cultural heritage, and has formed the “cultural assets conflict”. Cultural heritage is the symbol and manifestation of collective efforts of a nation in the context of time and storage of knowledge and ability of past generations. Therefore, cultural property and its diverse forms are like living beings that can always be restored/reconstructed and protected and have diverse and numerous uses for countries on a continuous basis; Superpowers by taking the cultural property and emptying these countries of cultural heritage; In fact, they drain the symbolic power of countries. Superpowers by taking the cultural property and emptying these countries of cultural heritage; in fact, they drain the symbolic power of countries. . The purpose of this article is to explain the values, especially the value of “symbolic hegemony” of cultural heritage. The theory of “symbolic hegemony and conflict of cultural assets” is a reflection of the story and cultural narrative of imperialism that has taken place around the country of Iran and countries with geo-cultural value. Considering cultural heritage as cultural assets and its geo-cultural values for a land; it is a special narrative type of cultural heritage that does not have much place in Iran’s cultural heritage literature.

    Keywords: Cultural Asset, Hegemony, Symbol, Objectivity, Conflict