فهرست مطالب

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالستار دارابی*، احمد آیین صفحات 95-112
    سیب زمینی تولیدشده در منطقه های معتدل کشور در پاییز و روزهای نخستین زمستان به مصرف می رسد و بعد از آن، خلاء این محصول در بازار ایجاد می شود. با کشت پاییز و زمستان سیب زمینی در منطقه های جنوبی کشور و عرضه آن در زمستان و بهار می توان این خلاء را جبران کرد. رقم های سیب زمینی مناسب برای کشت در جنوب کشور  مانند ’ساوالان‘، ’جاوید‘، ’خاوران‘، ’بانبا‘ و ’جلی‘ باید دارای ویژگی هایی از جمله زودرسی، جوانه زنی سریع، دوره خواب کوتاه، پرمحصول و متحمل به تنش های دمایی باشند. در صورتی که 25% کود نیتروژنی مورد نیاز از منبع ورمی کمپوست تامین شود و همچنین درصورت کاربرد محرک های رشد، مقدار محصول کل و قابل فروش و درآمد کشاورزان افزایش و ویژگی های کیفی ژوخه (غده) بهبود خواهد یافت. به منظور تولید بیشینه محصول قابل فروش و رسیدن به بیشترین کارآیی مصرف آب در سیستم آبیاری قطره ای، تامین80% نیاز آبی در سرتاسر دوره رشد و نمو گیاه توصیه می شود. مقایسه محصول دو کشت پاییزه و زمستانه مشخص کرد، به شرط نبود یخبندان، محصول کل و محصول قابل فروش کشت پاییزه به ترتیب 43/3 و 05/4 تن در هکتار در مقایسه با  کشت زمستانه افزایش دارد، اما با توجه به احتمال یخبندان در دوره رشد و نمو سیب زمینی پاییزه کشت زمستانه بر کشت پاییزه برتری دارد.
    کلیدواژگان: پیش جوانه زنی، تاریخ کاشت، رقم، کشت پاییزه، کشت زمستانه
  • جهانگیر فقهی*، محمود زبیری، محمدرضا مروی مهاجر، سید یوسف عرفانی فرد صفحات 113-124

    تنوع گونه ای اهمیت بسیارزیادی در عملکرد و دخالت انسانی در محیط زیست طبیعی دارد. بررسی و مقایسه تنوع گونه ای در جامعه درختان مهم جنگلی، مدیریت بهینه این بوم نظام های ارزشمند را امکان پذیر می کند. هدف از این پژوهش مقایسه تنوع گونه ای در چهار جامعه مهم جنگل های خزری است. به این منظور، چهار جامعه مورد نظر (راشستان، راش-ممرزستان، بلوط-ممرزستان، انجیلی-ممرزستان) در بخش پاتم جنگل خیرود آماربرداری صددرصد شد و با استفاده از داده های جمع آوری شده، تنوع گونه ای آن ها در سه طبقه درخت، درختچه و نهال بررسی و مقایسه شد. تنوع گونه ای بین سه طبقه گفته شده در هر جامعه و بین چهار جامعه انتخاب شده به صورت جداگانه بررسی شد. نتایج نشان داد که در بررسی تنوع گونه ای منطقه مورد بررسی، بین سه شاخص مورد استفاده (سیمپسون، شانون- وینر و بریلوین) اختلاف معنی دار وجود نداشت. همچنین، مقدار شاخص شانون- وینر به ترتیب از جامعه بلوط- ممرزستان به انجیلی- ممرزستان، راش- ممرزستان و راشستان کاهش یافت. در مورد گونه های درختچه ای، بین چهار جامعه مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده نشد و از نظر آماری، تنوع گونه ای در آن ها یکسان بود. همچنین، تنوع گونه ای درختچه ها در منطقه مورد بررسی مستقل از تنوع گونه ای درختان و نهال ها است. بررسی شاخص شانون- وینر نشان داد که جامعه های مورد بررسی از نظرتنوع گونه ای با یکدیگر متفاوت هستند که این موضوع در تدوین راهکارهای مدیریتی باید در نظر گرفته شود. در پایان لازم است یادآوری شود که در مدیریت پایدار جنگل باید به دنبال حفظ تنوع گونه ای گیاهی و جلوگیری از کاهش آن بود.

    کلیدواژگان: آزمون ویلکاکسون، بلوط-ممرزستان، راش-ممرزستان، راشستان، شانون-وینر
  • حمیدرضا عباسی* صفحات 125-138

    بحران آب و فرسایش بادی همواره دو چالش اساسی دشت سیستان درشرق کشور هستند. بیش از نیم قرن است که پژوهش ها و برنامه های اجرایی تثبیت و کنترل ماسه های روان در این منطقه دنبال می شود، ولی هنوز چالش گرد و غبار و ماسه های روان دشواری های اقتصادی و اجتماعی بی شماری ایجاد می کند. محاسبه انرژی بادهای فرساینده براساس قابلیت حمل ماسه با استفاده از روش فرابیرگر و دین نشان می دهد که باد های فرساینده بر اساس قابلیت حمل ماسه زیاد (DP=2513 v.u) در ایستگاه زابل و زهک انرژی بسیار زیاد دارند. از آن جا که رابطه بین نیروی باد و پوشش گیاهی از مدل هیستروزیس تبعیت می کند، نگهداری رسوب های بادی با پوشش گیاهی در انرژی های زیاد باد امکان پذیر نیست یا بسیار سخت خواهد بود. در واقع، پوشش گیاهی تا آستان ه ای از نیروی باد توان نگهداری ماسه را دارد. براین اساس، موفقیت تثبیت و نگهداری رسوب های بادی با پوشش گیاهی در داخل چهار دالان  فرسایشی قرقری پوزک، نیاتک، جزینک و تاسوکی-ریگ چاه امکان پذیر نیست و نباید هزینه ای در این زمینه پرداخت شود. ساختار زیربنایی و کانون های جمعیتی در داخل دالان های فرسایشی نباید توسعه یابند یا اگر هم اکنون کانون های جمعیتی وجود دارند باید از داخل دالان خارج شوند. رویکرد تثبیت در دشت سیستان باید محدود به بستر هامون های سیستان و بر روی خاک های حساس تمرکز یابد.

    کلیدواژگان: انرژی باد، بادهای فرساینده، دالان های فرسایشی، قابلیت حمل ماسه
  • جواد بذرافشان*، علی خلیلی، شاهرخ زند پارسا، علیرضا سپاسخواه، امین علیزاده، جواد فرهودی صفحات 139-158

    مدیریت نوآورانه و پایدار آب کشاورزی اهمیت زیادی در برنامه های سازگاری با تغییرپذیری و تغییر اقلیم دارد و پیش بینی می شود که فناوری های نوظهور آبیاری همراه با فناوری های بوم سازگار نقشی کلیدی در امنیت آبی و غذایی آینده جهان داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف معرفی و آسیب شناسی فناوری های نوین آبیاری و مدیریت آب کشاورزی در جهان و امکان بومی سازی آن ها در ایران انجام شده است. در ابتدا، روش ها و فناوری های پیشرفته و نوین آبیاری و آب کشاورزی در جهان معرفی شده است. این روش ها در هفت گروه فناوری های هوشمند، نانو، گلخانه، ابرجاذب ها ، بارورسازی ابرها، بهره برداری از آب های ژرف، و شیرین کردن آب دریا دسته بندی شدند. پس از آن، کاربرد فناوری های یاد شده از نظر اقتصادی، میزان مصرف آب و انرژی و برخی دیدگاه های محیط زیستی (مانند سمیت و انتشار گازهای گلخانه ای) آسیب شناسی شده است. در پایان، وضع کنونی فناوری های نوین آبیاری و آب کشاورزی در ایران بررسی و نیاز به بومی سازی آن ها با توجه به پتانسیل های موجود کشور ارایه شده است. واکاوی بررسی های اسنادی نشان می دهد که ایران از نظر فناوری های هوشمند مدیریت آب کشاورزی و فناوری نانو در ابتدای راه قرار دارد و برای استفاده از این فناوری ها به پژوهش های بیشتری نیاز است. با این حال، استفاده از مدل های رشد و عملکرد محصول و برنامه های کاربردی گوشی های تلفن همراه و اجرای آبیاری موضعی به عنوان راه حل قابل دسترس برای مدیریت آبیاری و آب کشاورزی پیشنهاد شد. برای ضدعفونی کردن آب در ناحیه های دورافتاده، استفاده از نانوذره ها نقره و برای ناحیه هایی که مشکل تامین برق دارند، بهره-گیری از تیتانیم دی اکسید پیشنهاد شد. فناوری کشت عمودی، با توجه به کفایت زمین در کشور و دشواری های تامین برق مورد نیاز و آلایندگی هوا در وضع کنونی پیشنهاد نشد. فناوری نور مصنوعی و صفحه های خورشیدی در ایران بومی سازی شده است و برای توسعه کاربرد در گلخانه ها نیاز به پژوهش های بیشتری دارد. فناوری های بارورسازی ابرها، آب های ژرف و شیرین کردن آب دریا در ایران بومی شده اند. بارورسازی ابرها به صورت مقطعی قادر به تسکین خشکسالی ها و تقویت آبخوان ها نیست. استفاده از فناوری آب های ژرف با توجه به پیامدهای محیط زیستی در کشور توصیه نمی شود. کاربرد روش های شیرین کردن آب دریا فقط برای شرب و صنعت (نه کشاورزی) با صرفه است.

    کلیدواژگان: آب ژرف، آبیاری موضعی، بارور سازی ابرها، پیامد محیط زیستی، شیرین سازی آب دریا
  • حسن احمدی* صفحات 159-176

    منطقه های خشک و بیابانی ایران از سه واحد زمین ریخت شناسی تشکیل شده است: کوه، دشت سر و چاله یا پلایا. پایین ترین سطح زهکشی حوضه های آبخیز داخلی که به پست ترین نقطه بیابان منتهی می شود و از لایه های افقی با نهشته های ریزدانه پوشیده شده است. این بخش از منطقه های بیابانی چاله یا پلایا نامیده می شود. در ایران بیش از 60 چاله شناخته شده است. همزمان با آخرین فاز کوهزایی پاسادنین (دوران سوم) و بالا آمدن توده های کوهستانی فلات ایران برای تعادل، قسمتی از پوسته زمین فرونشست ه است و چاله هایی در محدوده ایران مرکزی ایجاد شد. همچنین توسعه این پلایاها منطبق بر مسیر گسل های اصلی می باشد. همچنین بعد از عملکرد ساختار زمین ساخت با تاثیر عامل های خارجی در دوره کواترنری تغییرهایی شدید در تحول ناهمواری های موجود در سطح پلای ها رخ داد. هم اکنون برخی پلایاها به عنوان تالاب های داخلی شناخته می شوند مانند تشک، مهارلو، گاوخونی. در واقع به دلیل بیلان مثبت آب در برخی از آن ها پیکره آبی مشاهده می شوند و تعدادی دیگر به دلیل کمبود آب در آخرهای دوران سوم خشک یا به مانداب (مانند چاله طبس) تبدیل شده اند. در جنوب البرز بزرگترین چاله داخلی از قزوین تا خراسان گسترش یافته است به طوری که در فاصله منطقه کوهستانی خراسان، چاله ها موازی سطح های محوری چین خوردگی ها به وجود آمده اند. بالا آمدن رشته کوه ها پیدایش چاله ها را به دنبال داشته است. فرونشستی بلوک لوت، خشک ترین و گودترین و پست ترین بیابان های جهان را تشکیل داده است که می توان گفت که ناشناخته ترین و مخوف ترین سرزمین در ایران و شاید در جهان باشد.

    کلیدواژگان: ارگ، پلایا، تلماسه گیاهی، زمین ریخت شناسی، یاردانگ
  • یحیی پرویزی*، محمود عربخدری صفحات 177-192
    ایران کشوری است خشک و نیمه خشک است و عرصه منابع طبیعی آن به دلیل مدیریت ناپایدار و تغییراقلیم و خشکسالی های پیوسته، دچار تعادل شکننده ای شده است. براورد های کلی نشان از خسارت تلفات خاک به مقدار 14% درآمد ناخالص ملی و هزینه کرد سالانه 4000 میلیارد ریال برای اجرای طرح های حفاظتی و احیایی در کشور دارد. داشتن اطلاعات به روز و دقیق از تغییرهای زمانی و مکانی کیفیت و کمیت این منابع طبیعی، ضرورتی کلیدی برای مدیریت پایدار آن است. طرح ریزی برنامه پایش منابع طبیعی در ایجاد بستر اطلاعاتی لازم برای بسیاری از طرح های حفاظتی و احیایی و اولویت بندی برنامه های آبخیزداری و پژوهش های مورد نیاز بسیار کلیدی است. در این نوشتار تلاش می شود ضمن بررسی وضع موجود، سابقه کار های موردی مرتبط با پایش منابع سرزمینی و داده های استحصال شده از آن ها و نقطه های ضعف و قوت آن ها تبیین شود. چگونگی نیل به برنامه و طراحی جامع برای پایش سراسری منابع سرزمین (متغیر های هیدرولوژیک، فرسایش خاک، پوشش گیاهی و اندوخته کربن) در سطح کشور نیز تبیین خواهدشد. نخست نحوه طراحی شبکه های پایش در سطح ملی و منطقه ای با توصیف حوضه های معرف، مکان های دایمی پایش و سامانه نمونه برداری در مقیاس های مختلف مشخص می شود. پس از آن مجموعه ای از جمع آوری، انسجام بخشی و واکاوی داده ها، شیوه نامه های نمونه برداری و آزمایش های مورد نیاز، ارایه می شود. در بخش پایانی، مجموعه ای از زمان بندی داده برداری، ساختار پشتیبانی و نیروی انسانی و یافته های اصلی فراواکاوی داده های مکانی و زمانی (از نظر برنامه ریزی حفاظتی، سیستم پشتیبان و تصمیم سازی) تشریح می شود.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، حوضه های معرف، سامانه نمونه برداری، فرسایش خاک
|
  • Abdulsattar Darabi *, Ahmad Aien Pages 95-112
    The potatoes produced in temperate regions of Iran are consumed in autumn and early winter, and after that there is a shortage of potatoes in the market. This shortage can be eliminated by potato cultivation in autumn and winter seasons in the southern regions of Iran and supplying products in late winter and spring. Short dormant period, rapid sprouting, early maturity, tolerance to temperature stress and high yielding are characters of cultivars, such  as ‘Savalan’, ‘Javid’, ‘Khaveran’, ‘Banba’ and ‘Jelly’, that  are recommended for   production in southern regions of Iran. The total and marketable yield and qualitative characteristics of potato as well as farmers’ income can increase by application of 25% of required nitrogen fertilizers as vermicompost and use of plant growth biostimulants. Supplying of 80% full irrigation in drip irrigation system from plant emergence to harvesting was recommended to produce maximum marketable yield and the highest water use efficiency. Comparison of the yield of autumn and winter cultivation showed that if frost did not occur, the total and marketable yield of autumn cultivation was significantly higher (3.43 and 4.05 t ha-1, respectively) than winter cultivation. However, due to the probability of frost advents in autumn cultivation, the winter cultivation is preferred.
    Keywords: Autumn cultivation, Cultivar, planting date, Pre-sprouting, Winter cultivation
  • Jahangir Feghhi *, M. Zobeiri, Mohammad Reza Marvi Mohadjer, Yousef Erfanifard Pages 113-124

    Biodiversity is important in human performance and interference in natural environments. Investigation on biodiversity in main forest communities makes the improved management of these valuable ecosystems possible. The aim of this research was the comparison of biodiversity in four major forest communities in Hyrcanian forests.  The four forest communities (i.e., Fagetum, Fageto-Carpinetum, Querco-Carpinetum, Parrotio-Carpinetum) were surveyed by full-callipering method in Patum District of Kheirood forest. Applying the collected data, the biodiversity of them were studied in three levels of trees, shrubs and seedlings. Biodiversity was studied among the mentioned three levels in each association and among the communities separately. The results showed that there was no significant difference among the applied indices (Simpson, Shannon-Wiener and Brillouin) in the study area. Also Shannon-Wiener index decreased in order from Querco-Carpinetum to Parrotio-Carpinetum, Fageto-Carpinetum and Fagetum. There was no significant difference among the associations in the biodiversity of shrubs. The diversity of shrub species in the study area is also independent of the diversity of tree species and seedlings. The study of Shannon-Wiener index showed that the studied communities are different from each other in terms of species diversity, which should be considered in the development of management strategies. Finally, it should be noted that in sustainable forest management should be sought to preserve the diversity of plant species and prevent its decline.

    Keywords: Fageto-Carpinetum, Fagetum, Querco-Carpinetum, Shannon-Wiener, Wilcoxon Test
  • Hamidreza Abbasi * Pages 125-138

    Water scarcity and wind erosion are always the two main challenges of Sistan Plain in Eastern Iran. For more than half a century, research and sand fixation programs have been done to stabilize the soil and control sand dunes in this area, but the challenge of dust and sand transport still causes many economic and social problems. Calculation of erosive wind energy based on sand drift potential (DP) using Fryberger and Dean method showed that erosive winds have very high energy environment (DP = 2513 v.u) at Zabol and Zahak climatological stations. Whereas the relationship between wind power and vegetation follows the hysteresis model, the maintenance of sediments by vegetation at high wind energies is not possible or it is difficult. In fact, vegetation can hold sand up to a wind power threshold. Accordingly, the success of stabilizing sediments is not possible into the four erosive corridors (Gorgori-Puzzak, Niyatak, Jazinak and Tasoki-Rig Chah), and no cost should be incurred in this regard. In addition, urbanization and development of infrastructure into corridors should not be done or should be removed. The stabilization approach in the Sistan plain should be centralized on land sensitive area in the Hamoun ephemeral lakes.

    Keywords: Erosive corridors, Erosive winds, Sand drift potential, Wind Energy
  • Javad Bazrafshan *, A. Khalili, Shahrokh Zand-Parsa, A.R. Sepaskhah, Amin Alizadeh, J. Farhoodi Pages 139-158

    Innovative and sustainable agricultural water management is critical in adaptation programs to climate variability and change, and emerging, eco-friendly irrigation technologies are expected to play a key role in the world's future water and food security. The current study was carried out with the aim of discussing pros and cons of new irrigation and agricultural water technologies in the world, and the possibility of application of these technologies in Iran. These techniques are classified into seven categories: smart technology, nanotechnology, greenhouse technology, superabsorbent technology, cloud seeding technology, deep water technology, and seawater desalination technology. These technologies are analyzed in terms of economics, water and energy usage, and certain environmental factors (such as toxicity and greenhouse gas emissions). The state-of-the-art of modern irrigation and agricultural water technologies in Iran is examined, and the issue of their domestic application is matched with the country’s potentials. According to documentary studies, our country is at the beginning of the road in terms of intelligent technologies for agricultural water management and nanotechnology, and further study is required to employ these technologies. However, intelligent irrigation management utilizing crop growth and yield models, mobile phone applications, and micro-irrigation implementation was proposed as a feasible solution. The use of silver nanoparticles was suggested for the disinfection of water in remote areas, and the use of titanium dioxide for areas that do not have power supply problems. Employing the vertical farming is not recommended in the country due to the problems of electrical power supply and air pollution and presence of unlimited arable land. The technology of artificial light and solar panels has been adopted in Iran and more research is needed to justify their applications in greenhouses. Cloud seeding, deep water, and seawater desalination technologies have become indigenous to Iran. Cloud seeding is ineffective to alleviating droughts and strengthening aquifers. Because of the environmental consequences, the employment of deep-water technologies is not recommended. Employing of seawater desalination technologies for drinking and industrial (not agricultural) uses is cost effective.

    Keywords: Agriculture water, Application, irrigation, Modern Technology, Pathology
  • H. Ahmadi * Pages 159-176

    In terms of geomorphology, the dry and desert areas of Iran consist of three geomorphological units, mountains, plains, and playa. Playa is the lowest drainage level of the watershed that leads to the lowest point of the desert and is covered by horizontal layers with fine-grained deposits. More than 60 playas are known in Iran. As the masses of the Iranian plateau were folded and raised for balance, a part of the solid crust subsided and created pits or playass. Therefore, the evolution of pits should be investigated after the emergence from the end of this period. Just as external factors caused drastic changes in the structural forms of the folds during the fourth geological period, the pits also underwent many changes under the influence of these factors. There are huge pits or depressins on the sides of the Alborz mountain range. In the north is the Caspian Sea pit and in the south the largest internal pit extends from Qazvin to Khorasan, so that in the mountainous region of Khorasan, pits are formed parallel to the axial surfaces of the folds. In the north of Iran, the Caspian Sea pit and Lake Urmia are seen, as lakes due to the import of water, while some others have become dry or turned into marshland due to the lack of water at the end of the third era (Tabas pit).  It is believed that subsidence of Lut block has formed the driest, hollowest and lowest desert, which is also regarded as the least explorated and most fearful land in Iran and perhaps in the world.

    Keywords: Citadel, geomorphology, Plant dune, playa, Yardang
  • Yahya Parvizi *, Mahmood Arabkhedri Pages 177-192
    Iran is an arid and semi-arid country whose natural resources have a fragile balance due to unstable management under the conditions of climate change and continuous droughts. General estimates show that soil loss is 14% of the gross national income and also the annual expenditure of 4000 billion Rials for the implementation of protection and restoration projects in the country. Having accurate information about the temporal and spatial changes in the quality and quantity of these resources is a key requirement for its sustainable management. Designing a natural resource monitoring program is a key in creating the necessary information platform for many conservation and restoration projects and prioritizing watershed measures and needed research. In this article, an attempt was made to explain the current situation, the history of monitoring land resources and the data obtained from them, and their strengths and weaknesses. Following, it will be explained how to achieve a comprehensive plan and design for the global monitoring of land resources (hydrological variables, soil erosion, vegetation and carbon secosteration) at the country level. First, the design of national and regional monitoring networks is explained by describing representative basins, permanent monitoring sites and sampling systems at different scales. Then, an overview of data collection, integration and analysis, sampling protocols and required tests are presented. Finally, general data collection schedule, support structure and human resources and the main findings of meta-analysis of spatial and temporal data (in terms of conservation planning, support system and decision-making) are described.
    Keywords: Representative Watersheds, Sampling system, Soil erosion, Watershed Management