فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 93، امرداد و شهریور 1401)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 93، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه اکبری، حبیب الله رحیمی، فاطمه حمامیان زواره، غلامرضا مصطفایی، حسن رحمانی* صفحات 1-11
    مقدمه

    بازیافت از عناصر اصلی مدیریت جامع پسماند است. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر کاشان نسبت به بازیافت مواد زاید جامد انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی از میان خانوارهای شهر کاشان ، تعداد 368 زن به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 با آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد زنان به ترتیب 74/1 ± 83/4، 54/3 ± 75/14 و 29/1 ± 45/4 بود. نتایج این تحقیق نشان داد که 2/37 درصد زنان شهر کاشان از آگاهی خوب،1/43درصد از نگرش خوب و2/57 درصد از عملکرد خوب نسبت به بازیافت مواد زاید جامد برخوردار هستند.میزان عملکرد در بین گروه های مختلف تحصیلی از لحاظ نگرش و آگاهی و بین میزان آگاهی افراد و گروه های شغلی و بین میزان آگاهی افراد از نظر وضعیت تاهل و بین گروه های مختلف مالک و مستاجر از نظر آگاهی تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عملکرد زنان شهر کاشان در سطح قابل قبولی نسبت به دیگر شرکت کنندگان در سایر مطالعات قرار داشته است.

    کلیدواژگان: مواد زائد جامد، بازیافت، زنان کاشانی
  • لیلا بقائی پور، ایلناز سجادیان*، محسن گل پرور صفحات 12-29
    مقدمه

    خودارزشمندی یکی از مولفه هایی است که در سلامت روانی و جسمانی تاثیر دارد. هدف این مطالعه شناسایی متغیرهایی هست که با خودارزشمندی همبستگی دارند و بررسی نقش میانجی پذیرش، قدردانی از بدن و سرمایه روانشناختی در مدلی که به دست می آید.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری است، نمونه آماری شامل 400 نفر از زنان افسرده 18 تا 50 سال شهر یزد در زمستان 98 و بهار 1399 بودند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودارزشمندی، سرمایه روانشناختی خودآگاهی، شفقت خود، پذیرش، تنظیم شناختی و قدردانی از بدن. برای تحلیل داده ها از  مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اموس (Amos) استفاده شد.

    یافته ها

    اثرات مستقیم همه مسیر ها به جز تنظیم شناختی مثبت بر خودارزشمندی، تنظیم شناختی منفی بر خودارزشمندی، خودآگاهی بر خودارزشمندی و هم چنین بر پذیرش خود، معنی دار به دست آمده است (05/0>p). اثرات غیر مستقیم تنظیم شناختی مثبت و منفی، خودآگاهی و سرمایه های رواننشاختی با میانجی گری شفقت خود معنی دار است (05/0>p). هم چنین اثرات غیر مستقیم تنظیم شناختی مثبت و منفی، خودآگاهی و سرمایه های رواننشاختی با میانجی گری پذیرش خود معنی دار است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش با افزایش خودارزشمندی توسط همبسته های این متغیر (شفقت خود، خودآگاهی و تنظیم شناختی، پذیرش، سرمایه روانشناختی، و قدردانی از بدن) می توان به بهبود سلامت روان زنان افسرده کمک کند.

    کلیدواژگان: خودارزشمندی، افسردگی، سرمایه روانشناختی، پذیرش، قدردانی از بدن
  • الهام دهقان نیری، محمود شیخ*، شهزاد طهماسبی بروجنی صفحات 30-40
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات یوگا و پیلاتس بر توانش حرکتی زنان سالمند در شرایط کرونا بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان سالمند شهرستان یزد در مراکز نگهداری سالمندان و بهزیستی بودند. نمونه آماری  با مراجعه به مراکز نگهداری سالمندان و بهزیستی،  فهرستی از سالمندان (بالای 60 سال) شهرستان یزد تهیه شد و به صورت تصادفی کسانی و تمایل به شرکت در پژوهش را داشتنند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 3 گروه  12نفری تمرینات یوگا و پیلاتس و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری شامل آزمون توانش حرکتی بود. گروه تمرینات یوگا و پیلاتس هر کدام مداخلات 6 هفته ای را انجام دادند، گروه کنترل در طول مدت تمرینات هیچ گونه مداخله تمرینی انجام ندادند و فقط پیش آزمون و پس آزمون از این گروه گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج  آزمون LSD نشان داد که در متغیر توانش حرکتی در پس آزمون گروه تمرینات پیلاتس بهترین عملکرد را به ثبت رسانده است. هم چنین نتایج مربوط به آزمون تی همبسته نشان داد دو گروه تمرینی پیلاتس و یوگا در پس آزمون توانش حرکتی بهتری را نسبت به پیش آزمون نشان داده اند. ولی در گروه کنترل تغییر معناداری از پیش آزمون تا پس آزمون دیده نشد.

    نتیجه گیری

    با بررسی این مطالعات می توان گفت مداخلات از نوع کارکردی احتمالا بر عملکرد حرکات ظریف گروه های مختلف به ویژه سالمندان تاثیر مثبت خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توانش حرکتی، یوگا، پیلاتس، سالمند، کرونا
  • حامد احمدی، رسول نظری*، منصور دهقان منشادی صفحات 41-52
    مقدمه

    دانشگاه فرهنگیان به عنوان عامل تربیت کننده و متولی نیروی انسانی آموزش و پرورش نقش موثری را در آینده سازی کشور ایفا خواهند نمود. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر توسعه اوقات فراغت سلامت محور در دانشگاه فرهنگیان می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی به کشف عوامل موثر می پردازد؛ از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. محقق در مصاحبه ها با مشارکت کنندگان متنوع و برگزیده شاغل در دانشگاه فرهنگیان که به صورت هدفمند انتخاب گردیدند؛ به مصاحبه پرداخت. پس از پیاده سازی کامل مصاحبه ها و استخراج جملات کلیدی، در مصاحبه 27 اشباع نظری حاصل شد و برای اطمینان بیشتر تا مصاحبه 29 ادامه یافت. تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوا و به کارگیری شیوه کدگذاری انجام گرفت. برای ارزیابی اعتبار پژوهش، معیارهای مقبولیت، انتقال پذیری و تایید پذیری و برای قابلیت اطمینان پژوهش نیز اطمینان پذیری کدگذاری ها ارزیابی و مورد تایید قرار گرفت.
    یافته‎ ها: یافته ها بیانگر آن است که 49 کد اولیه، در 15 زیر طبقه و 6 طبقه شامل هنجارهای فرهنگی، رویدادهای اقتصادی، حکمرانی موثر، ضمانت قانونی، جامعه پذیری و سبک زندگی دیجیتالی دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    آموزش و پرورش با قرارگیری در مسیر درست می تواند نسلی برای امروز و آینده پرورش دهد تا جامعه به مکانی قابل اطمینان برای زندگی افراد جامعه تبدیل گردد؛ بدون در نظر گرفتن نقش معلمان این هدف واهی است بنابراین فراهم کردن شرایط فعالیت فراغتی در دانشگاه فرهنگیان سبب رشد و تعالی آنان و در نهایت سبب اعتلای نظام آموزشی کشور خواهد شد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، دانشجویان، دانشگاه فرهنگیان، سلامت محور، فعالیت های فوق برنامه
  • اشرف السادات دهقان طزرجانی، حسن زارعی محمودآبادی*، سعید وزیری یزدی صفحات 53-65
    مقدمه

    پرستاران در مبارزه با بیماری کوید -19، نقش موثری داشتند. شرایط بسیار سخت  جسمی و روانی که پرستاران  با آن مواجه بودند باعث افزایش استرس در زندگی کاری و خانوادگی آنها شد. این پژوهش با هدف طراحی و اعتبارسنجی بسته آموزشی مدیریت استرس بر پایه تجارب زیسته پرستاران شاغل در بخش کووید-19  در سال 1399 انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش، ترکیبی از نوع طرح اکتشافی با رویکرد تدوین و طبقه بندی بود. مرحله اول بصورت کیفی و براساس راهبرد پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. براساس نمونه گیری هدفمند 20 نفر از پرستاران بخش کرونای بیمارستان شهید صدوقی یزد انتخاب شدند. مصاحبه نیمه ساختاریافته اجرا، ضبط و نگارش شد. در مرحله کمی(دوم) برای اعتبارسنجی بسته، ضمن استفاده از روش روایی صوری و روایی محتوایی، از پانل خبرگان12 نفری جهت  ارزیابی استفاده شد.

    یافته ها

    پس از استخراج 9 مقوله اصلی، بسته آموزشی متناسب با یافته ها تدوین شد. برای اعتبارسنجی آن از دو ضریب نسبت و شاخص روایی محتوا استفاده گردید. ضرایب در تمام آیتم ها برای شاخص CVI بالاتر از 79/0 و CVR  بالاتر از 56/0 بود.

    نتیجه گیری

    توانمندسازی پرستاران در مدیریت استرس از جمله  راهکارهای مقابله ای موثر با این بیماری است. همچنین بسته آموزشی از روایی صوری و محتوایی مناسبی برخوردار است و روایی لازم را برای کاربردهای آموزشی و پژوهشی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، تجربه زیسته، پرستاران، کووید-19، مطالعه ترکیبی
  • طاهره سلطانی، سید سعید مظلومی محمود آباد*، آزاده نجارزاده، حسین فلاح زاده، محمد حسین سلطانی، علی اکبر واعظی، سیده مهدیه نماینده صفحات 66-79
    مقدمه

    مصرف بیش از حد نمک از عادات غذایی ناسالم است و یکی از عوامل شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی و مرگ ومیر ناشی از آن می باشد. از اقدامات موثر در شناخت جامعه، برنامه ریزی و راهکارهای جدید برای اصلاح رفتار، استفاده از ابزار SWOT می باشد. این مطالعه باهدف شناسایی عوامل مرتبط با مصرف نمک در جامعه موردنظر، انجام شد تا راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود ارایه گردد.
     

    روش بررسی

    این مطالعه ترکیبی اکتشافی در شهر حمیدیا در استان یزد سال 1399 انجام شد. داده های کیفی با استفاده از سه جلسه بحث گروهی متمرکز و 24 مصاحبه فردی با زنان و 11 مصاحبه فردی از دست اندرکاران بهداشتی جمع آوری وآنالیز شدند. داده های کمی در مورد آگاهی، نگرش وعملکرد زنان در خصوص مصرف نمک ازطریق پرسشنامه محقق ساخته 4 قسمتی که پایایی وروایی آن مورد تایید بود جمع آوری شد و مقدار نمک مصرفی آن ها از طریق پرسشنامه خوراک یاد آمد 24 ساعته و آزمایش ادرار سنجیده شد. مضامین از داده های کمی و کیفی استخراج شده و در یک ماتریس SWOT تحلیل و تفسیر شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بالاترین اولویت در میان نقاط قوت، ضعف، فرصت ها وتهدیدهای برنامه (SWOT) به ترتیب عبارتند از «اعتماد داشتن به آموزش پزشک و پرسنل مراکزبا ضریب اهمیت(06/0)»، «آگاهی ناکافی در خصوص عوارض مصرف بیش از حد نمک با ضریب اهمیت (06/0)»، « وجود کارشناسان تغذیه در مراکز سلامت ودسترسی به متخصصین سلامت با ضریب اهمیت 05/0» و«وجود اطلاعات متناقض در جامعه راجع به نمک مصرفی با ضریب اهمیت (053/0)» بود.
    نتیجه گیری: نتایج  این مطالعه، بهترین راهبرد برای برنامه کاهش مصرف نمک در جامعه مورد نظر راهبرد تهاجمی می باشد یعنی مسیولین مربوطه می توانند با عملی کردن راهبردهای تهاجمی ارایه شده در این تحقیق، تا حد زیادی با استفاده حداکثری از نقاط قوت از فرصت های پیش رو در بهبود برنامه کاهش مصرف نمک حداکثر بهره برداری را داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحلیلSWOT، وضعیت مصرف نمک، راهکار، استراتژی های COMBI
  • فاطمه نعمتی، سعید وزیری یزدی*، فهیمه دهقانی، سید محمدرضا مرتضوی زاده صفحات 81-96
    مقدمه

    استرس و انزوای اجتماعی می تواند منجر به پیشرفت بیماری ویا عود مجدد سرطان گردد، در این راستا لزوم مدیریت استرس و آرام سازی روان در این افراد ضروری می نماید. یکی از راه های ایجاد آرامش در انسان، داشتن معنا در زندگی است و آموزش معنادرمانی می تواند نقش موثری در حصول به این منظور بازی کند. امروزه آموزش معنادرمانی به صورت های گوناگون جهت جوامع هدف متفاوت، در دنیا در حال انجام است و فقدان یک الگوی بومی ایرانی معنادرمانی از کمبود های موجود آموزشی  ما قلمداد می گردد. هدف پژوهش حاضر اعتباریابی یک الگوی ایرانی معنادرمانی برای مبتلایان به سرطان پستان است.

    روش بررسی

    این پژوهش به روش توصیفی - پیمایشی انجام شده و بر اساس الگوی ارایه شده در رساله دکتری نعمتی  از تجربه زیسته بیماران بهبود یافته از سرطان انجام شد. این الگو شامل 4مضمون اصلی(تکامل فردی و اجتماعی، رنج متعالی، توانمندی های مثبت روانشناختی و فرشته مرگ) و 16 مضمون فرعی می باشد. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی متخصصین رشته روانشناسی در سال1400 بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس، 120 متخصص انتخاب شدند. داده های حاصل از نظرسنجی متخصصان به کمک روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار ایموس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد بارهای عاملی مربوط به میزان ارتباط مضمون اصلی با مضامین فرعی تشکیل دهنده آن، در پاسخ به سوالات تصور بیماران از معنای زندگی، تصور بیماران از معنای سرطان، تصور بیماران از راهکارهای مقابله با سرطان و عوارض آن و تصور بیماران از معنای مرگ ومردن در وضعیت مطلوبی (6/0 تا 7/0) قرار دارند. همچنین واریانس تبیین شده همه مضامین فرعی از 25 درصد بالاتر بود.
     

    نتیجه گیری

    الگوی بومی معنادرمانی برای مبتلایان به سرطان پستان از برازش مطلوبی برخوردار است، پیشنهاد می شود الگوی درمانی مبتنی بر معنادرمانی در مراکز درمانی پذیرش بیماران سرطانی و مراکز مشاوره و روانشناختی منحصر به این مراجعان اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، معنای زندگی، اعتباریابی
  • ویداسادات رضوی نعمت اللهی*، مریم اصحاب صحف، مهشید تجربه کار، زهرا زین الدینی میمند صفحات 97-107
    مقدمه

    پژوهش حاضربا هدف بررسی اثربخشی و ارزشیابی تعدیل سوگیری شناختی و تصویر سازی ذهنی بر حافظه دیداری و کلامی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه در شهر یزد می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون  و با گروه کنترل طراحی و اجرا گردید.چهار دبیرستان از ناحیه دو آموزش و پرورش یزد به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و از هر دبیرستان 15 نفر به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند.درابتدا برروی تمامی آزمودنی ها آزمون حافظه وکسلراجرا گردید.سپس آزمودنی ها طی 8 جلسه درمعرض آموزش های متفاوت قرارگرفتند:(گروه آزمایشی1:گروه آموزش تعدیل سوگیری شناختی)،(گروه های آزمایشی2:گروه آموزش تصویرسازی ذهنی) و(گروه های آزمایشی 3:گروه آموزش تعدیل سوگیری شناختی و آموزش تصویرسازی ذهنی)درحالیکه گروه گواه بدون هیچ گونه مداخله ای باقی ماند.پس از پایان گرفتن آموزشهای گروه های آزمایشی، مجددا از4  گروه آزمون وکسلر بعمل آمد.
    یافته ها:آموزش تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی به صورت معناداری برحافظه بینایی(001/0(P=،  (24/264=F)، موثر بود(57%)، در حالی که تاثیرآموزش تعدیل سوگیری شناختی و تصویر سازی ذهنی برحافظه کلامی(053/0(P=،)2/ 726 =F)به سختی معنادار بوده (13%). بنابراین تایید می شود، که آموزش تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی موجب افزایش کارکردحافظه بینایی و کلامی یادگیرندگان می شود.

    نتیجه گیری

    مداخلات این چنینی می تواند سهم عظیمی در یادگیری وراندمان کاری آموزشگاهی و  درمان های بالینی پزشکی داشته باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری، تعدیل سوگیری شناختی، تصویر سازی ذهنی، حافظه دیداری، حافظه کلامی
|
  • Marzieh Akbari, Rahimi, Fatemeh Hamamian Zavareh, Gholamreza Mostafaei, Hassan Rahmani* Pages 1-11
    Introduction

    Recycling is one of the main elements of comprehensive waste management. This study aims to investigate the knowledge, attitude, and practice of women towards solid waste recycling in Kashan.
     

    Methods

    In this descriptive study, 368 women were selected from households by random sampling. The data were analyzed using SPSS software version 22 with descriptive statistics and analytical tests at a significance level of 0.05.

    Results

    The scores of knowledge, attitude, and practice of women were 4.1±83.74, 14.3±75.54, and 4.1±45.29, respectively. The results showed that 37.2% of women in Kashan had good knowledge, 43.1% had good attitude, and 57.2% had good performance towards solid waste recycling. A significant difference was observed between the level of performance among different educational groups in terms of attitude and knowledge, between the level of knowledge of individuals and occupational groups, and between the level of knowledge of people in terms of marital status, and between different groups of owners and tenants in terms of knowledge.

    Conclusion

    It seems that the performance of women in Kashan was at an acceptable level compared to others participants in other studies.

    Keywords: Solid Waste, Recycling, Women in Kashan
  • Leila Baghaeipour, Ilnaz Sajjadian*, Mohsen Golparvar Pages 12-29
    Introduction

    Self-worth is a component that affects mental and physical health. This study aims to identify the variables that are correlated with self-esteem and investigate the mediating role of acceptance, body appreciation, and psychological capital in the obtained model.

    Methods

    This research is a correlational type based on structural equations. The statistical sample included 400 depressed women aged 18 to 50 years in Yazd in winter 2019 and spring 2020, who was selected by the convenience sampling method. To collect data, questionnaires on self-worth, psychological capital, self-awareness, self-compassion, acceptance, cognitive regulation, and body appreciation were used. To analyze the data, structural equation modeling was used by Amos software .

    Results

    The direct effects of all paths except positive cognitive regulation on self-worth, negative cognitive regulation on self-worth, self-awareness on self-worth, and also on self-acceptance, were significant (p<0.05). The indirect effects of positive and negative cognitive regulation, self-awareness, and psychosocial capital with the mediation of self-compassion were significant (p<0.05). Also, the indirect effects of positive and negative cognitive regulation, self-awareness, and psychosocial capital with the mediation of self-acceptance were significant (p<0.05)

    Conclusion

    According to the results of this study, increasing self-worth through the correlations of this variable (self-compassion, self-awareness and cognitive regulation, acceptance, psychological capital, and body appreciation) can help improve the mental health of depressed women.

    Keywords: Self-Worth, Depression, Psychological Capital, Acceptance, Body Appreciation
  • Elham Dehghan Niri, Mahmood Sheikh*, Shahzad Tahmasebi Boroujeni Pages 30-40
    Introduction

    The present study aims to investigate the effect of yoga and Pilates exercises on the motor ability of female elderly during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design along with a control group. The statistical population was all the female elderly of Yazd city in elderly care and welfare centers. For statistical sampling, by referring to elderly care and welfare centers, a list of elderly (over 60 years old) of Yazd city was prepared and those who were willing to participate in the study were selected and randomly divided into 3 groups of 12 people, including yoga, Pilates, and control groups. Measurement tools included a motor ability test. The yoga and Pilates groups performed 6-week interventions, the control group did not perform any exercise interventions during the study, and only pre-test and post-test were taken from this group.

    Results

    The results of the LSD test showed that the motor ability variable in the post-test had the best performance in the Pilates group. The results of the correlated t-test showed that the two Pilates and yoga groups in the post-test showed better motor ability compared to the pre-test. However, in the control group, there was no significant change from pre-test to post-test.

    Conclusion

    By examining these studies, it can be said that functional interventions will probably have a positive effect on the performance of fine movements of different groups, especially the elderly.

    Keywords: Motor Ability, Yoga, Pilates, Elderly, COVID-19
  • Hamed Ahmadi, Rasool Nazari*, Mansoor Dehghan Manshadi Pages 41-52
    Introduction

    Farhangian University as a training agent and custodian of education human resources will play an effective role in the future development of the country. The present study aims to identify the factors affecting the development of health-oriented leisure in Farhangian University.

    Methods

    The present qualitative study aims to discover the effective factors and in-depth interviews were used as data collection tools. The researcher interviewed the participants working in Farhangian University who were purposefully selected. After fully transcribing the interviews and extracting the key sentences, 27 theoretical saturations were obtained in the interview and continued until interview 29 for more assurance. Data analysis was performed by content analysis method and coding method. To evaluate the validity of the study, the criteria of acceptability, transferability, and verification and for the reliability of the study, the reliability of the codings were evaluated and approved.

    Results

    The findings indicate that 49 primary codes were classified into 15 sub-categories and 6 main categories, including cultural norms, economic events, effective governance, legal guarantee, sociability, and digital lifestyle.

    Conclusion

    Education and training, by being on the right path, can raise a generation for today and the future, so that the society becomes a reliable place for the people of the society to live. Without taking into account the role of teachers, this goal is illusory, so providing the conditions for leisure activities in Farhangian University will lead to their growth and excellence and ultimately lead to the improvement of the country's educational system.

    Keywords: Extracurricular Activities, Farhangian University, Health-Oriented, Leisure, Students
  • Ashrafsadat Dehghan Tezerjani, Hassan Zareei Mahmoodamadi*, Saeed Vaziri Yazdi Pages 53-65
    Introduction

    Nurses played an effective role in the fight against COVID-19. The difficult physical and mental conditions that the nurses faced increased the stress in their work and family life. This study was conducted with the aim of developing and validating of stress management training package based on the lived experiences of nurses working in the COVID-19 ward in 2020.

    Methods

    The study was based on an exploratory sequential mixed method design. The first stage was done qualitatively and based on descriptive phenomenological strategy. Based on targeted sampling, 20 nurses were selected from the COVID-19 ward of Shahid Sadoughi Hospital in Yazd. The semi-structured interview was conducted, recorded, and written. In the quantitative stage for the validation of the package, while using the face validity and content validity, a panel of 12 experts was used for evaluation .

    Results

    After extracting 9 main categories, the training package was developed according to the findings. Content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) were used to validate it. The coefficients in all items for the CVI were higher than 0.79 and for the CVR were higher than 0.56.

    Conclusion

    Empowering nurses in stress management is one of the effective ways to deal with this disease. Also, the training package has good face and content validity and has the necessary validity for educational and research applications.

    Keywords: Stress Management, Lived Experience, Nurses, COVID-19, Mixed Method Study
  • Tahere Soltani, Seyed Saeed Mazloomy Mahmoodabad*, Azadeh Nadjarzadeh, Hossein Fallahzadeh, Mohammad Hossein Soltani, Ali Akbar Vaezi, Seyedeh Mahdyeh Namayandeh Pages 66-79
    Introduction

    excessive consumption of salt is one of the unhealthy eating habits and is one of the factors in the high prevalence of cardiovascular diseases and the resulting mortality. Using swot tool is one of the effective measures in understanding the society, planning and new solutions for behavior modification. So, the aim of this study was to investigate the factors related to salt consumption in the target society in order to provide solutions to improve the current situation.

    Methods

    An exploratory study was conducted in hamidia town of yazd city in 2020. Qualitative  data  were  collected  using three focus groups and twenty four  individual  interviews  with  women and eleven individual interviews with health workers. Quantitative data of knowledge, attitude and performance of women regarding salt consumption were collected using a  validated questionnaire regarding salt consumption through a 4-part researcher. The amount of salt consumed was measured through a 24-hour food questionnaire and a urine test. Themes were identified from quantitative and qualitative data and analyzed and were interpreted using a swot matrix and solutions were designed using strategies COMBI.

    Results

    the results of research showed that the highest priority among the  strengths, weaknesses, opportunities and threats of the program are, respectively, trusting the training of doctors and center personnel with the importance coefficient of 0.06, insufficient awareness about the complications of excessive salt consumption with  the importance coefficient 0.06, the presence of nutrition experts in health centers and access to health professionals with the importance coefficient of 0.05 and the existence of conflicting information in the society about salt consumption with the importance coefficient of 0.053.

    Conclusion

    Our results showed that, the best strategy for the program of  reducing salt consumption in the target society was an aggressive strategy. Therefore, the relevant officials can, implement the aggressive strategies presented in this research  to reduce the  salt consumption

    Keywords: SWOT Analyziz, salt consumption situation, strategies COMBI
  • Fateme Neamati, Saeed Vaziri Yazdi*, Fahimeh Dehghani, Seyed Mohammad Reza Mortazavizadeh Pages 81-96
    Introduction

    Stress and social isolation can lead to the progression of the disease or the recurrence of cancer, in this regard, the need for stress management and mental relaxation in these people is essential. One of the ways to create peace in humans is to have meaning in life, and logotherapy education can play an effective role in achieving this goal. Today, logotherapy education is done in different ways for different target communities in the world, and the lack of a native Iranian model of logotherapy is considered one of our existing educational deficiencies. This study aims to validate a Iranian model of logotherapy for breast cancer patients.
     

    Methods

    This descriptive-survey study was conducted based on the results of  Neamati's Ph.D thesis (29) on the lived experience of cancer patients. This model include 4 main themes (individual and social development, transcendental suffering, positive psychological abilities, and the angel of death) and 16 sub-themes.The statistical population of this study included all psychologists in 1400, and 120 psychologists were selected by convenience sampling method. The data obtained from the survey of the psychologists were analyzed using confirmatory factor analysis and Amos22 software.

    Results

    The findings of confirmatory factor analysis showed that the factor loads related to the relationship between the main theme and its sub-themes, in response to questions about patients' perceptions of the meaning of life, patients' perceptions of cancer, patients' perceptions of cancer strategies and its complications, and patients' perception of the meaning of death are in a favorable condition (0.6 to 0.7). Also, the explained variance of all sub-themes was higher than 25%.

    Conclusion

    The native model of logotherapy for breast cancer patients has a good fit. It is suggested that the logotherapy-based  model be implemented in cancer treatment centers and counseling and psychological centers for these patients.

    Keywords: Breast cancer, Meaning of Life, Validation
  • Vidasadat Razavi Nematollahi*, Maryam Ashabsohof, Mahshid Tajrobehkar, Zahra Zeinaddiny Meimand Pages 97-107
    Introduction

    The present study aims to investigate the effectiveness of cognitive bias modification and mental imagery on visual and verbal memory of female high school students in Yazd city.

    Methods

    The present experimental study was conducted based on a pretest-posttest pre-posttest design along with a control group. Four high schools from district 2 education of Yazd were selected by cluster sampling method and 15 students from each high school were randomly selected and placed into three experimental and a control group. Initially, all subjects were tested by Wechsler memory scale. The subjects were exposed to eight different educational sessions. The experimental groups included (Experimental group 1: Cognitive bias modification training group), (Experimental group 2: Mental imagery training group), and (Experimental groups 3: Cognitive bias modification and Mental imaging training). The control group had no intervention. After completing the experimental group training, the 4 groups were tested by the Wechsler memory scale.

    Results

    cognitive bias modification training and mental imagery training significantly affected visual memory (P = 0.001, F = 24.264) and this effect was 57%, while the effect of cognitive bias modification training and mental imagery had a significant effect on verbal memory (P = 0.053, F = 2.7226) and had an effect of 13%. It is therefore confirmed that cognitive bias modification training and mental imagery enhance learners' visual and verbal memory performance.

    Conclusion

    Such interventions can have a significant contribution in learning, school efficiency, and medical clinical treatments.

    Keywords: Learning, Cognitive Bias Modification, Mental Imagery, Visual Memory, Verbal Memory