فهرست مطالب

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 43 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم مصاحبی پور فرد، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، رضا مختاری ملک آبادی صفحات 1-22
    از آنجا که صنعت گردشگری، صنعتی پول ساز است کشورها برای به دست آوردن درآمد بیشتر با یکدیگر در رقابت هستند. گردشگری خلاق گزینه‎ای جدید است که توانسته نظر گردشگران را به خودش جلب نماید. چرا که سلیقه‎شان تغییر کرده است و دیگر نمی خواهند به چشم گردشگر به آنها نگاه شود، ترجیح می دهند لختی در فرهنگ بومی زندگی کنند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین پیشران های کلیدی موثر بر وضعیت آینده‎ی گردشگری خلاق شهر اصفهان است. رویکرد حاکم، بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت ژرفانگر، مبتنی بر پرسشنامه و رویکرد آینده پژوهی می باشد. در وهله ی نخست، با بهره گیری از نظرهای 35 نفر از خبرگان و فعالان حوزه ی گردشگری و برنامه ریزان شهری در زمینه ی شیوه ی دلفی، 52 متغیر در 6 حوزه به عنوان متغیرهای موثر بر وضعیت آینده ی گردشگری خلاق شهر اصفهان استخراج شدند. سپس با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل یا ساختاری توسط نرم افزار میک مک جهت استخراج متغیرهای اصلی تاثیر گذار بر وضعیت آینده ی گردشگری خلاق شهر اصفهان مورد تحلیل قرارگرفتند. با قرار دادن عوامل از یک ماتریس 52 × 52 تاثیر هر کدام از این عوامل بر یکدیگر توسط وزن دهی عوامل (از صفر تا 3) مشخص گردید. آنچه از وضعیت صفحه ی پراکندگی متغیرها می توان فهمید حاکی از ناپایداری سیستم می باشد. 10عامل کلیدی انتخاب شدند که روابط بین المللی کشور با امتیاز 381 دارای بالاترین امتیاز تاثیرگذاری مستقیم و تبلیغات بین المللی با امتیاز 368 در رتبه بعدی و سپس نگرش آینده پژوشی نسبت به گردشگری خلاق در رتبه ی بعدی قرار گرفتند. اگر چرخ های گردشگری در شهری به حرکت درآیند و گردشگری رونق پذیرد، شهر به صرافت خلاقیت و پویایی می افتد و می خواهد از تمامی پتانسیل هایش بهره ببرد. یافته ها نشان می دهد که شهر اصفهان دارای پتاسیل گردشگری خلاق است. توجه و سرمایه گذاری بر روی متغیرهای پیشران می تواند راه رسیدن به مهم را هموار سازد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، گردشگری خلاق، گردشگری شهری، آینده ی گردشگری خلاق
  • بهرام ایمانی*، ارسطو یاری حصار، حسین حاجبانی صفحات 23-36

    امروزه سیاست گذاران و برنامه ریزان از گردشگری روستایی به عنوان اهرمی برای توسعه منطقه ای و راه نجات روستاها از مشکلات اجتماعی و اقتصادی یاد می کنند. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی موانع یا چالش های پیش روی توسعه گردشگری روستایی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان مشگین شهر می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل 42 روستای بالای 20 خانوار است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 379 نفر برآورد گردید. جهت تحلیل موضوع از 47 نماگر در 5 شاخص اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی و مدیریتی استفاده گردید. نتایج نشان داد مشارکت ضعیف مردم محلی در امور گردشگری، ریسک پذیر بودن سرمایه گذاری، کمبود مراکز خرید، نبود فضای مناسب برای پارک خودرو، عدم تبلیغات و اطلاع رسانی، نبود مراکز و فعالیت های آموزشی و اقامت کوتاه گردشگران به عنوان ممهترین مشکلات گردشگری در این منطقه شناخته شدند.

    کلیدواژگان: موانع و چالش ها، توسعه گردشگری، گردشگری پایدار روستایی، شهرستان مشگین شهر
  • حسنا ورمقانی* صفحات 37-56

    بافت تاریخی شهرها مجموعه متنوعی از قابلیت های گردشگری را در خود جای داده اند که در صورت توجه و هدایت مناسب می توانند به ارتقای گردشگری و درنتیجه توسعه شهری بینجامند. در مقاله حاضر به کمک روش تحقیق توصیفی تحلیلی و از طریق تمرکز بر مفهوم پیاده راه گردشگری و تعریف مولفه های اثرگذار بر آن، مدل نظری تحقیق تدوین شده و سپس کاربرد آن در محدوده بافت تاریخی مطالعه مورد آزمون تجربی قرار می گیرد. هدف تحقیق دریافت و آزمون راهبرد موثر در مدیریت جذب گردشگر و ارتقای تعاملات اجتماعی شهروندان در محدوده بافت تاریخی شهر کرج و تعمیم نتایج به پیشنهادهای مدیریت انسانی پایدار در محدوده های بافت های تاریخی شهرهاست. یافته ها شامل تدوین برنامه راهبردی و ملاحظات طراحی بر روی نقشه طرح تفصیلی شهر است. عوامل سرزندگی و جذابیت محیط بنابر فرصت های بالقوه کالبدی، محیطی و طبیعی درون محور مطالعاتی قابلیت بیش تری در جذب گردشگر دارند. نفوذپذیری و خوانایی به علت خصوصیات کالبدی، نشانه ها و پیکربندی فضایی محدوده در میان شاخص ها وضعیت بهتری را داراست. همچنین شاخص های سلامت عمومی/ آموزش و برابری/ پایداری محیطی به دلیل قابلیت های ویژه بافت، عوامل عمده در جذب گردشگران شهری به این منطقه به شمار می آید.

    کلیدواژگان: مدیریت جذب گردشگر، مسیرهای پیاده گردشگری، بافت تاریخی گردشگری، شهر کرج.
  • صغری تقی پور، صمد عالی*، علیرضا بافنده زنده، حکیمه نیکی صفحات 57-78
    در این پژوهش، محقق با استفاده از روش ترکیبی، درصدد ساخت و اعتباریابی ابزار سنجش ارزش مشارکت گردشگران می باشد. در مرحله اول با استفاده از روش فراترکیب، تحقیقات انجام شده پیرامون موضوع طی سالهای 2000 تا سال 2020 مورد مطالعه قرار گرفته و ارزشهای حاصل از مشارکت گردشگران شناسایی شده است. در مرحله دوم بر اساس مطالعه ادبیات تحقیق، پرسشنامه ای تهیه و در اختیار تعدادی از اساتید دانشگاه و محققان بازاریابی و گردشگری قرار گرفته و پس از اعمال نظرات و اصلاحات لازم، در بین 440 نفر از گردشگرانی که در 5 سال گذشته به یکی از کشورهای مالزی، امارات، آذربایجان و ترکیه سفر کرده بودند توزیع گشت. در ادامه اعتبار سنجی مدل با استفاده از نرم افزار SPSS24 انجام گرفت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی برازش الگوی 5 عاملی را تایید نمود. بر اساس نتایج به دست آمده پرسشنامه این تحقیق می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای سنجش ارزش مشارکت گردشگران مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از روش ترکیبی برای شناسایی پیامدهای حاصل از مشارکت گردشگران و همچنین معرفی ابزاری برای سنجش ارزش مشارکت گردشگران از نوآوریهای این تحقیق بوده است.
    کلیدواژگان: ابزار سنجش، ارزش مشارکت، تجربه گردشگر، صنعت گردشگری
  • طاهره دریادل*، عزت الله مافی، مریم رجبی صفحات 79-98

    رقابت روز افزون در صنعت گردشگری، لزوم توجه به توسعه ارزش ویژه به مقاصد گردشگری را بیش از پیش مطرح ساخته است. عوامل مختلفی از عوامل بیرونی و درونی بر جامعه در مقصد گردشگری موثرند. عمده تحقیقات پیشین، بررسی عوامل بیرونی همچون آگاهی از نحوه تغییرات فرهنگی و حتی نوع گویش، رفتارهای اجتماعی و هویت افراد را مورد توجه قرار داده اند. در این پژوهش نقش گردشگران بر هویت شهروندان در منطقه ثامن شهر مشهد در صنعت گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه تحقیق را کلیه ساکنان و افرادی که با گردشگران در این منطقه در ارتباط هستند تشکیل داده اند که 195 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد که شاخص های هویت معماری -کالبدی و مبلمان شهری به واسطه حضور گردشگران دارای میانگین بالاتر از 3 بوده اند. نتایج کلی نشان داد که حضور گردشگران بر ویژگی های هویت اجتماعی و فرهنگی ساکنان منطقه ثامن اثر زیادی نداشته است. اما در شاخص های ابعاد معماری-کالبدی و مبلمان شهری این اثرگذاری ویژه تر بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، هویت، فرهنگ گردشگری، منطقه ثامن مشهد
  • مهدی کاکولوند، عباس ملک حسینی* صفحات 99-115

    هدف این پژوهش، بررسی میزان هماهنگی برنامه های شهرسازی شهر خرم آباد با شرایط اقلیمی در راستای توسعه پایدار شهری است . در بررسی اقلیمی شهر خرم آباد از آمار و داده های 20 ساله اخیر (1396-1376)، عناصر آب و هوایی این شهر ازجمله دما، بارندگی، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، جهت و سرعت وزش باد ایستگاه سینوپتیک این شهر، به صورت پارامترهای حداکثر، حداقل و میانگین استفاده خواهد شد. پس از جمع آوری داده ها، استانداردسازی و میانگین گیری پارامترهای ذکرشده با استفاده از نرم افزار Excel و نرم افزار Spss استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شهر خرم آباد هماهنگ سازی اقلیمی در مقیاس منطقه ای برای کاهش مصرف بهینه انرژی در جهت رسیدن به توسعه پایدار انجام نشده است. همچنین با توجه به شرایط فیزیوگرافی شهر خرم آباد، طراحی ساختمان ها در شهر خرم آباد بایستی با توجه به دامنه شمالی و جنوبی برای کاهش مصرف انرژی مدنظر قرار گیرد و نیز برنامه های عمرانی در شهر خرم آباد متناسب با شرایط اقلیمی، نیازمند بازنگری استفاده از مصالح بر اساس نوع کاربری ساختمان (مسکونی- صنعتی- اداری) است.

    کلیدواژگان: شرایط اقلیمی، توسعه پایدار شهری، برنامه های شهرسازی، خرم آباد
  • نجمه شفیعی*، ابوذر نصیری، سمیرا نوروزی، مهسا شاه پسندی صفحات 117-129

    تنوع زمین شناختی یک ویژگی چشم انداز مربوط به ناهمگونی خواص فیزیکی سطح زمین است. همان گونه که در میان موجودات زنده (گیاه و جانور) گوناگونی و تنوع (بیودایورسیتی) به چشم می خورد، در پدیده ها و عوارض زمین شناختی نیز گوناگونی و تنوع (ژیودایورسیتی) فراوانی وجود دارد. تنوع زمین شناختی و لزوم حفاظت و استفاده پایدار، یکی از عوامل موثر در توسعه توریسم و گردشگری می باشد. با این هدف در این پژوهش به بررسی تحلیل تنوع زمین شناختی چهار حوضه در زیر حوضه های فیروزآباد، دهرم، مهکویه، میمند پرداخته شد. روش پژوهش مبتنی بر روش های تحلیلی و توصیفی می باشد و از تهیه لایه های لیتولوژی و تی پی ای برای محاسبه شاخص پنج گانه ژیودایورسیتی که شامل تراکم ناهمواری هر قطعه، ضریب ناهمواری سیمپسون، ضریب ناهمواری شانون، ضریب دایورسیتی شانون، ضریب دایورسیتی سیمپسون و تراکم ناهمواری ها آماده شد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص ها نشان داد که بیش ترین میزان ضریب ژیودایورسیتی از جمله همواری و تنوع سیمسون و شانون را حوضه فیروزآباد دارد در مقایسه با سایر حوضه های شهرستان پتانسیل گردشگری بالایی دارد.

    کلیدواژگان: تنوع زمین شناختی، شاخص شانون، شاخص سیمسون، شهرستان فیروزآباد
  • جواد براتی* صفحات 131-150
    از یک سو با وجود گسترش آمار و امکان استفاده از اطلاعات سری زمانی در مطالعات اقتصاد گردشگری، مدل های سری زمانی در گردشگری ایران کاربرد بیشتری یافته است؛ از سوی دیگر به دلیل تاثیرپذیری بالای صنعت گردشگری از عوامل مختلفی همچون بیماری، جنگ، تحریم، رخدادهای سیاسی و شوک های اقتصادی، عملا تغییرات ساختاری در این صنعت رخ می دهد که نتایج متداول در بررسی های سری زمانی را غیرقابل اتکا می سازد. برای رفع آن، بایستی نقاط شکست ساختاری در مطالعات صنعت گردشگری شناسایی شود تا در مطالعات این حوزه، مبنای مدل سازی های پژوهشگران قرار گیرد. تحقیق حاضر با هدف تعیین نقاط شکست ساختاری در صنعت گردشگری ایران، از داده های فصلی بهار 1392 تا تابستان 1399 استفاده کرده است. بررسی آزمون های مختلف شکست ساختاری، وجود شکست ساختاری در پاییز 1398 را مورد تایید قرار داده اند. با توجه به روند کاهشی گردشگری از زمستان 1398، انتظار می رود در بررسی های سالانه، سال 1399 تنها سالی باشد که شکست ساختاری در صنعت گردشگری ایران رخ داده باشد. رخدادهای سیاسی (از قبیل رخداد مربوط به سفارت عربستان یا امضای برجام) عملا باعث ایجاد تغییرات ساختاری در گردشگری ایران نشده اند و عوامل فراگیرتری همچون اپیدمی کووید-19 هستند که موجب شکست ساختاری در گردشگری ایران شده اند.
    کلیدواژگان: شکست ساختاری، صنعت گردشگری، آزمون های نوسانات تعمیم یافته، گردشگری خارجی.
|
  • Maryam Mosahebi Pour Fard, Ahmad Khademolhosseini *, Hamid Saberi, Reza Mokhtari Malek Abadi Pages 1-22
    Because the tourism industry is a money-making one, countries are competing with each other for more revenue. Creative tourism is a new option that has been able to attract tourists. Because their tastes have changed and they no longer want to be looked at as tourists, they prefer to live in indigenous culture. The purpose of this study is to determine the key drivers affecting the future status of creative tourism in Isfahan. The prevailing approach is based on the applied goal, profound nature, questionnaire, and future research approach. In the first place, using the opinions of 35 experts and activists in the field of tourism and urban planners in the field of Delphi style, 52 variables in 6 areas were extracted as variables affecting the future status of creative tourism in the city of Isfahan. Then, the obtained data were analyzed using the interaction or structural analysis method by Mick Mac software to extract the main variables affecting the future status of creative tourism in Isfahan. By placing the factors in a 52*52  matrix, the effect of each of these factors on others was determined by weighting the factors (from zero to 3). 10 key factors were selected as the country's international relations with a score of 381 which had the highest direct impact, 368 in the next rank, and then the future research attitude towards creative tourism in the next rank. If tourism progresses in a city and flourishes, the findings show that the city of Isfahan has the potential for creative tourism. Paying attention to and investing in propulsion variables can pave the way to achieving this important goal.
    Keywords: Futurism, creative tourism, Urban Tourism, The Future of Creative Tourism
  • Bahram Imani *, Arastoo Yari Hesar, Hosein Hajbani Pages 23-36

    Today, policymakers and planners refer to rural tourism as a lever for regional development and a way to save villages from social and economic problems. The main goal of this research is to identify the obstacles or challenges facing the development of rural tourism in the villages of the central part of Meshginshahr. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population includes 42 villages with more than 20 households. The sample size was estimated to be 379 people based on Cochran's formula. To analyze the issue, 47 indicators were used in five indicators, namely social, economic, environmental, physical, and managerial. The results showed that the weak participation of local people in tourism affairs, risky investment, lack of shopping centers, lack of suitable space for car parking, lack of advertising and information, lack of educational centers and activities, and short stay of tourists were recognized as the most important problems of tourism in this region.

    Keywords: Obstacles, challenges, tourism development, sustainable rural tourism, Meshginshahr city
  • Hosna Varmaghani * Pages 37-56

    The historical context of cities has a diverse set of tourism capabilities that, if properly addressed and guided, can promote tourism and thus lead to urban development.In the present article, using a descriptive-analytical method focusing on the tourism sidewalk concept and defining the components affecting it, a theoretical model of research has been developed, and then its application in the historical context of the study has been experimentally tested.The purpose of the study is to examine and find an effective strategy for managing tourist attractions and promoting social interactions among citizens in the historical context and to generalize the results to the proposals of sustainable human management in the historical context of cities.The findings include the development of a strategic plan and design considerations on a detailed city plan map. It was shown that the factors of vitality and attractiveness of the environment have a greater potential to attract tourists due to the physical, environmental and natural opportunities within the study domain.

    Keywords: tourist attraction management, tourist sidewalks, Historical context, Karaj
  • Soghra Taghipour, Samad Awli *, Alireza Bafandeh Zendeh, Hakimeh Niki Pages 57-78
    This study, using the combined method, aims to build and validate a tool for measuring the value of tourists' participation. In the first stage, using the meta-combination method, the researcher focused on the subject during the years 2000 to 2020 and the values ​​resulting from the participation of tourists were identified. In the second stage, based on the literature, a questionnaire was prepared and given to several university professors and marketing and tourism researchers, and after applying the necessary comments and corrections, the questionnaire was distributed among 440 tourists who had visited one of the countries of Malaysia, UAE, Azerbaijan, and Turkey during the last 5 years. Next, the validation of the model was done using the SPSS24 software. The results of confirmatory factor analysis confirmed the fitness of the 5-factor model. Based on the obtained results the questionnaire of this research can be used as a suitable tool to measure the value of tourists' participation. Using the mixed method to identify the effects of tourists' participation and also introducing a tool to measure the value of tourists' participation was one of the innovations of this research.
    Keywords: measurement tool, participation value, tourist experience, tourism industry
  • Tahereh Daryadel *, Ezatalah Mafi, Maryam Rajabi Pages 79-98

    The increasing competition in the tourism industry has raised the need to pay attention to the development of special value for tourism destinations. Various external and internal factors are effective on society in the tourism destination. Most of the previous research has focused on the investigation of external factors such as awareness of cultural changes and even the type of dialect, social behavior, and identity of people. In this research, the role of tourists on the identity of citizens in the Samen region of Mashhad has been investigated. The research population included all residents and people who were in contact with tourists in this area, from among whom 195 people were selected as a sample. The results showed that the indicators of architectural-physical identity and urban texture had an average higher than 3 due to the presence of tourists. The overall results showed that the presence of tourists did not have much effect on the characteristics of the social and cultural identity of the residents of the Samen region. Concerning the indicators of architectural-physical dimensions and urban texture, this effect proved to be more significant.

    Keywords: Tourism, Identity, Tourism Culture, Samen region of Mashhad
  • Mehdi Kakolvand, Abbas Malekhoseini * Pages 99-115

    This research aims to investigate the degree of coordination of Khorramabad's urban development plans with climatic conditions in the direction of sustainable urban development. In the climatic study of Khorramabad taken from the statistics and data of the last 20 years (1376-1396), the climatic elements of this city, including temperature, rainfall, relative humidity, sunshine hours,  direction and wind speed of the synoptic station of this city, in the form of maximum and minimum parameters and the average were used. After data collection, standardization and averaging of the mentioned parameters were done using Excel software and the SPSS software. The findings of the research show that in Khorramabad, climate coordination has not been done on a regional scale to reduce optimal energy consumption to achieve sustainable development. Also, according to the physiographic conditions of Khorramabad, the design of buildings in Khorramabad should be considered according to the northern and southern slopes to reduce energy consumption.

    Keywords: climatic conditions, Sustainable Urban Development, Urban Development Plans, Khorram Abad
  • Najmeh Shafiei *, Abuzar Nasiri, Samira Norozi, Mahsa Shahpasandi Pages 117-129

    Geological diversity is a feature of the landscape related to the heterogeneity of the physical properties of the earth's surface. Just as there is diversity and variety (biodiversity) among living organisms (plants and animals), there is also diversity and variety (geodiversity) in geological phenomena and complications; there is abundance. Geological diversity and the need for sustainable protection and use are effective factors in the development of tourism. With this aim, in this research, the analysis of the geological diversity of four basins in the sub-basins of Firozabad, Dahram, Mehkoyeh, Meimand were investigated. The research method is based on analytical and descriptive methods and based on the preparation of lithology layers and TPI, five geodiversity index ,namely roughness density of each piece, Simpson's roughness coefficient, Shannon's roughness coefficient, Shannon's diversity coefficient, Simpson's diversity coefficient and density were calculated. The roughness was prepared. The results of calculating the indicators showed that Firozabad basin has the highest geodiversity coefficient, including Simson and Shannon smoothness and diversity, and compared to other basins of the city, it has high tourism potential.

    Keywords: geouniversity, Shannon Index, Simson index, Firozabad
  • Javad Barati * Pages 131-150
    The expansion of statistics and the possibility of using time series information in tourism economics studies have led to the increasing use of time series models in research of tourism economics; also, due to the high impact of various factors such as disease, war, sanctions, political events, economic shocks and many other international and national shocks on the tourism industry, structural changes occur in this industry which make the common results in time series surveys unreliable. To solve this problem, structural break points in tourism industry studies should be identified to be the basis for researchers' modeling in strategic studies and policy-making. The present study aimed to determine the structural break points in the Iranian tourism industry, using quarterly data from spring 2013 to summer 1399. All these tests have confirmed the existence of a structural break in the fall of 2019. However, if the coefficient decreases significantly, only the fall of 2019 would be recognized as a breakpoint in the Iranian economy. Due to the high volume of tourism and the growth of this sector in the spring and summer of 2019, it is expected that in the annual surveys, 2020 will be the only year that a structural break has occurred in tourism in Iran. Political events such as the Saudi Embassy or the referendum in Iraq Kurdistan, the signing of the UN Security Council, or the imposition of severe sanctions on Iran's economy have virtually failed to bring about structural changes in Iran's time series tourism models. There are more pervasive factors such as the Covid-19 epidemic that have caused a structural break in Iranian tourism.
    Keywords: : structural breaks, Tourism Industry, generalized fluctuation, Foreign Tourism, R software