فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین ادبی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پروین احمدی* صفحات 1-28
    در ساختارگرایی، پساساختارگرایی و ساختارشکنی تاکید بر عرض بودن زبان و کلمات است. این درحالی است که در مکتب زبان شناسی فراساختارگرا کلمات دارای جوهره های متعدد هستند که در نظام مادرماییک هستی دارای تشکیک موجودی می باشند و چون ساختارگرایان زبان را سوژه و امری ذهنی می دانند؛ در این راستا سوبژکتیویته بودن زبان و ابژه بودن متن را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد. هدف از این مقاله بررسی این سوال است که آیا کلمات جوهره اند یا عرض و زبان سوژه است یا ابژه؟ و سپس نظر زبان شناسان و فلاسفه را در این باره مورد نقد و تحلیل قرار خواهیم داد و در نهایت به بررسی این نگره در زبان شناسی فراساختارگرا خواهیم پرداخت و در خواهیم یافت که اگر به کلمه اصالت داده شود و هر ساحت از زبان را یک امر لوگوسی به شمار آوریم و جوهره معنایی را یک امر فرابعدی، فرامکان و فرازمان در نظر بگیریم؛ پس زبان بررسی صورت یا عرض نیست بلکه بررسی انواع جوهره های کلمه است و می تواند به صورت های مختلف ظاهر شود. پس زبان شناسی فراساختارگرا زبان را به مثابه یک فراسوژه می پذیرد و دوییت دال و مدلول را در مورد کلمات مورد نقد قرار داده و به تناروح که یک حقیقت عمیق در مورد کلمات معتقد می باشد.
    کلیدواژگان: جوهره های کلمات، تشکیک موجودی، سوژه، دگرسوژه، فراسوژه
  • طاهره احمدی* صفحات 29-48

    مینی مالیسم یکی از مظاهر مدرنیسم در جهان است که در ادبیات داستانی و شعر نفوذ کرد و حوزه هایی از ادبیات را به خود اختصاص داد. از جمله در ادبیات ایران در دهه هفتاد سبب شکل گیری چندین ژانر، داستان مینی مال، شعر مینی مال، غزل مینی مال، واژانه و... شد. وجه مشترک این ژانرها مینی مال بودن درحد افراط است. چنانچه در دهه هشتاد با فراروی از غزل مینی مال، و ژانر واژانه، و هم افزایی این دو ژانری متفاوت از غزل با عنوان «غزل واژه» توسط هنگامه اهورا شکل گرفت که سبب ایجاد تحولات فرمی، ساختاری، محتوایی و زبانی شد. لذا می توان گفت غزل در دهه هشتاد نیز از تاثیر مدرنیسم در امان نماند. در این نوشتار پس از معرفی مینی مالیسم، غزل مینی مال و ژانر واژانه، به تفصیل تاثیر مینی مالیسم بر غزل را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدیم که «غزل واژه» از جمله محوری در غزل فراروی کرده است و نحو سالم و حتی شکسته دستور زبان را شدیدا به حاشیه رانده است؛ هم چنین ساختار غزل تحت تاثیر نگرش کلمه-شهروندی که از مظاهر مدرنیسم است از شاه بیت محوری غزل کلاسیک و حتی روایت در غزل (غزل-روایی) مدرن فراروی کرده و هر کلمه خود روایتی است که در نهایت کلان روایت غزل را سامان می دهد؛ نیز غزل از نوعی فرم ذهنی و منطق واژانه ای تبعیت می کند که در طول این نوشتار به تفصیل زبان، ساختار، زبان و محتوای این نوع غزل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: مینی مالیسم، غزل مینی مال، واژانه، غزل واژه
  • علیرضا آذرپیک* صفحات 49-78

    مساله معنا مهم ترین بحث در علوم انسانی، زبان شناسی و معنی شناسی ست. ساختارگراها معنا را برآیند گزاره ها و متن می دانند. پساساختارگراها قایل به معنای ثابت برای کلمات نیستند بلکه معتقدند هر «دال» معنا را به تاخیر می اندازد و معنایش را در «دال» های دیگر می یابد بدین ترتیب با به تاخیر افتادن معنا عملا با «مدلول» خاصی در متن مواجه نیستیم و اصولا معنا نه درکلمه بلکه برآیند ارتباطات است. در پاسخ به اینکه چه چیزی سبب می شود یک واژه یا آوا دارای معنا باشد؛ تاکنون آرای گونه گونی ارایه شده مانند: نظریه ارجاعی معنا، نظریه توصیفی معنا، نظریه کارکردی معنا و... که مورد بررسی قرار خواهند گرفت. یکی از این نگرش ها نظریه معنی شناسی عمیق گراست که معنا را حقیقتی عمیق و بسیط ترین و زایاترین و بنیادی ترین جوهره کلمه می داند. هدف از این نوشتار افزون بر آنالیز نظریات گذشتگان درباره معنا، واکاوی نظریه عمیق گرایی معنایی نسبت به معنای واژه هاست که معنای جاری شده از لوگوس را یک حقیقت عمیق می داند که با حفظ و همراهی همواره ساحات محدود ثابت، بی نهایت ساحت متغیر معنایی می پذیرد. این مقاله پژوهشی بر آنست با نقد نظریه های موجود درباره رابطه معنا و پدیدارها و چگونگی شکل گیری معنا و سرچشمه آن، نظریه عمیق گرایی معنا را ارایه دهد و ثابت کند که این نظریه نخستین سیستم اصالت معنا در زبان شناسی نوین را مطرح کرده است. بی گمان هر یک از نظریه های معنایی درصدد بیان نظام هایی برای تبیین معنا، رابطه معنا و پدیدارها و... هستند. بر همین اساس این امر ما را در جهت درک رابطه بین کلمه و پدیدارها و منبع معنا یاری خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ساختارگرا، پساساختارگرا، معنی شناسی تصویری، معنی شناسی کاربردی، عمیق گرایی معنایی
  • هنگامه امجدیان* صفحات 79-100

    در درازنای تاریخ ادبیات ایران چه در اشعار شعرای سنت گرا از رودکی، فردوسی، منوچهر دامغانی و... گرفته تا شهریار و پروین و بهار و چه در آثار شاعران نوگرا مانند نیما یوشیج، شاملو، اخوان ثالث، فروغ و... طبیعت با تمام جلوه های رنگ رنگش جایگاهی خاص داشته اما این بدان معنا نیست که ما این اشعار را برخلاف آن چه تا کنون گفته شده؛ شعر طبیعی بدانیم. شعر طبیعی یا شعر سبز یکی از ژانرهای مکتب ادبی اصالت کلمه و از ابداعات آرش آذرپیک بنیان گذار و تیوریسین مکتب فلسفی-ادبی عریانیسم است. زمین سوژگی، جان مایه و بنیان روایت هستی شناسیک سبزاندیشان و سبزنگاران و شعر سبز نخستین سیستم زیست نگرانه به راستی طبیعی تاریخ ادبیات جهان است و برآیند این فلسفه چیزی نیست جز رهایش اندیشه های بشری از تمام سنت های غیرطبیعی و استایل های زیستی انسان بنیاد که بازگشت انسان به چرخه زیست طبیعی خویش به عنوان یکی از فرزندان زمین و هم زیستی زمین محورانه با تمام هستی مندان این سیاره سبز است که در آن همه و همه از ساحت ابژگی به درآمده و در نگرگاه فراسوژه گرایانه اصالت زمین بدون هیچ تفضیل یا تبیین انسانی مبدل به دگرسوژه هایی برای درک زندگی طبیعی می شوند. در این مقاله که به روش پژوهشی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای انجام شده به تفکیک و تحلیل این دو نوع شعر و بازنمود هر کدام در اشعار و متون معاصر پرداخته و نتیجه به دست آمده نشان می دهد شعر موسوم به شعر طبیعی خارج از فلسف و ادبیات سبز، شعر درباره طبیعت بوده و نمی توان عنوانی جز شعر طبیعت گرا به آن اطلاق کرد و شعر طبیعی همان شعر سبز است.

    کلیدواژگان: شعر طبیعی، شعر سبز، شعر طبیعت گرا، سیرکازیون
  • منیژه سفیدبری* صفحات 101-124

    نظریه شعر «زبانیت» منتسب به رضا براهنی است که او را در جریان شعر پیش رو به شهرت رسانید. شعر زبان دارای نوآوری و هنجارگریزی است. براهنی با تاثیر گرفتن از مکتب غرب و زبان شناسی «دریدا» مدلول را نفی می کند و شعرهایش دریک بازی زبانی، بدون ارجاع بیرونی در یک جهان متن- زبان زیست می کند. بازی زبانی، جابه جایی کلمات و یک سری متون فاقد معنا، وقایعی بود که دراین جهان متن- زبان رخ داد اما شعر دال که یکی از ژانرهای ادبی مکتب اصالت کلمه است بنا بر تیوری «انسان-کلمه» تا کلمه زنده است؛ انسان زنده است و تا انسان زنده است هیچ ساحت هنری از کلمه منسوخ نخواهد شد. هرچه در انسان مکشوف شده پیشاپیش در کلمه وجود و حضور داشته و هر چه در کلمه مکشوف است؛ پیشاپیش در انسان وجود و حضور داشته و این دو سازنده و خالق توامان یک دیگرند. لذا در شعر دال کلمه-کاراکتر می باشد و در متن نقش آفرینی می کند. شعر دال کلمه-کاراکتر می باشد. کلمه جان دارد؛ بازیگر است و ایفای نقش می کند. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای انجام گرفته؛ برآنیم «شعر زبان» رضا براهنی  و «شعر دال» یکی از ژانرهای ادبی مکتب اصالت کلمه را از منظر خاستگاه اندیشگانی و ویژگی ها و تفاوت های آنها بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: شعر زبان، شعر دال، تئوری انسان-کلمه، کلمه -کاراکتر، ارجاع فرامتنی، رضا براهنی
  • فاطمه صفری* صفحات 125-146

    زمین سوژگی بنابر نگره وجودگرایی عریانیستی، رویکرد وجود هم افزا-وجود فراتر از هم افزایی- را مطرح می سازد. وجود هم افزا-وجود فراتر از هم افزایی- کلی فراتر از هم افزایی ساحات شاکله موجودیت یک هستی مند است که از هرگونه ثنویت گرایی و دوییت پنداری که خاص فلسفه اومانیستی ست فراتر می رود؛ از این رو در بررسی تقابل دو نگره زمین سوژگی و انسان سوژگی، با معرفی نگرش انتقادی فرااومانیستی و فراسنت -در نگرش اصالت زمین- انسان خودبنیاد و دایم مدار که همواره در فلسفه اومانیستی بر ثنویت گرایی و ابژه پنداری زمین تاکید دارد؛ مورد نقد قرار می گیرد. در این نگره نیز بیان می شود که جدا پنداشتن دو رویکرد وجود و موجود اساسا غلط و نادرست است؛ وجود زمین همواره وابسته به موجودات آن است و این وجود بدون وجود زوج هم گونه معنایی نخواهد داشت؛ بنابراین وجود هم افزا دارای ساحات مشکک موجودی ست که قایل به زوجیت پنداری پدیدارهاست؛ نه دوگانه پنداری آنها. همچنین این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته؛ به بررسی نگرش اکوفمینیسم می پردازد. در این نگرش زن و زمین یکی پنداشته می شوند. البته نگرگاه زمین سوژگی با عنایت به دیدگاه انتقادی فرافمینیسم و رویکرد زنانه نگری و مردانه نگری انسان محورانه برابری وجودی را مطرح می سازد نه تشابه سازی وجودی. همچنین با معرفی ادبیات طبیعت گرا، بیان می دارد که نگرش اصالت زمین (زمین سوژگی) همواره از دو رکن اساسی عدم هرگونه ثنویت گرایی و عدم هر گونه صفت دهی پیروی می کند.

    کلیدواژگان: زمین سوژگی، اکوفمینیسم، اومانیسم، فرااومانیسم، فراسنت، ادبیات سبز
  • ناهید صیدی* صفحات 147-170

    هر اثر ادبی از دو فرم کلی به نام قالب (بیرونی) و فرم درونی (ذهنی) سامان یافته است. فرم ذهنی به عنوان یکی از ارکان اساسی شعر عبارت است از محیطی که شعر در آن حرکت می کند و پیش می رود و اشیا و احساس را با خود همراه دارد و خواننده بر انسجام و پیوند عناصر آن در سرتاسر متن با هم دیگر توجه دارد. فرم ذهنی نوعی چینش ساختار و شکل دهی به محتوای هر اثر ادبی اعم از روایت، ایماژ و معانی بوده که بسیار فراتر از قالب و شکل ظاهری شعر است. فرم های ذهنی متفاوت، باعث نو آوری در غزل با -وجود اشتراک ساختار گرافیکی غزل- می شوند. نوآوری و شکستن هنجارهای عادی و متعارف در فرم شعر، از جمله شگردهایی است که شاعر برای آفرینش شعر خود، از آن بهره می گیرد و صاحب سبکی خاص در شعر می گردد. آرش آذرپیک و محمدسعید میرزایی از غزل سرایان معاصری هستند که برای حیات بخشیدن به زنجیره کلام خود با انواع نوآوری ها در فرم ذهنی غزل، به گونه های متنوع هنرنمایی کرده اند. در این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته؛ انواع فرم های ذهنی در غزل مینی مال آرش آذرپیک و غزل فرم سعید میرزایی که باعث نوآوری های متنوع در غزل ادبیات ایران شده مورد کندوکاو قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: غزل فرم، غزل مینی مال، غزل معاصر، فرم ذهنی غزل
  • هدیه قلی یار* صفحات 171-186

    فرامتن از ژانرهای مطرح امروز و جزء ژانرهای تیوریزه نشده و احیاگری است که تبدیل به سیستم شده و ساحتی از ادبیات به شمار می آید که در هیچ ژانر و دیدگاه شعری و داستانی طبقه بندی نشده. فرامتن بازگشتی آوانگارد به وجوه فرارونده تمام متون منثور مکتوب -حتی منظوم غیرشاعرانه- در سنت تاریخ ادبیات ملل کهن جهان است که با تمام عظمت هنری خود هیچ گاه در پارادایم جنسیت های ادبی شعر و داستان تعریف نشده اند.کلام سعدی در عین ایجاز، آیینه تمام نمای فصاحت و بلاغت است. از همین رو ما در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع کتاب خانه ای، در پی آنیم که دیباچه گلستان و بسیاری از سطور تعلیمی آن (جدا از سطور داستانی_شعری اش) در کدام جنسیت ادبی جای می گیرند؟ با احترام به تمام پژوهش گران، معتقدیم که این دست آوردها تماما تک وجهی بوده و شان و اصالت کلمه آن چنان که باید در آنها حفظ نشده است. بنا بر مولفه های مکتب اصالت کلمه، متون موردنظر از چارچوبه های موجود فراروی کرده و در نهایت شاهد هم افزایی منسجمی هستیم که در یک متن عریان، خود را از قید و بندها رها کرده و از یکایک پتانسیل های کلمه بهره می برد. بنابراین بنیان روایت اینگونه متون هرگز در تعاریف کلاسیک و امروزینه ی شعر یا داستان قرار نمی گیرند بلکه آثاری فاخر، ادبی اما خارج از هستی شناسی شعری و داستانی اند. بر همین اساس این آثار بر پایه ی سیستم پیشنهادین آرش آذرپیک در ژانر فرامتن قرار دارند و هیچ تعریف دیگری جز فرامتن را نخواهند پذیرفت.

    کلیدواژگان: فرامتن، گلستان سعدی، ژانر ادبی، پتانسیل کلمات
  • سمیه کریمی منش* صفحات 187-206

    این قالب از شعر پارسی قدمتی طولانی دارد که در طول تاریخ ادبیات فارسی توانسته پابه پای ذوق ایرانی حرکت کند البته بعد از شکل گیری شعر نو و بعدها شعر سپید عقیده بر این بود که غزل دیگر نتواند حرفی برای گفتن داشته باشد اما این قالب از شعر نو و سپید وام گرفته و توانست بار دیگر زندگی تازه ای را از سرگیرد. سرچشمه غزل از تغزل است و تغزل که فرزند مکتب خراسانی است با گذشت زمان، آرام آرام صیقل یافت؛ با سنایی به رسمیت شناخته شد و با سعدی، حافظ و مولانا به معنای واقعی کلمه غزل شد. بدون تردید در سایه استقلال فکری و اندیشه و رها شدن از قید زنجیرهای قطعیت فرآیند تازه ای از چینش کلمات در اشعار نمود پیدا کرد که غزل نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در نهایت با غزل مینی مال در مکتب عریانیسم، شاعر بدور از تکلف و پوشیده سخن گفتن، در نهایت برهنگی واژه ها و در سایه ایجاز کلام به غزل جانی دوباره بخشید در جریان این مقاله با استفاده از منابع کتاب خانه ای و با روش توصیفی - تحلیلی به چگونگی پیدایش غزل، نحوه دگردیسی آن از ادوار گذشته تا عصرحاضر و همچنین به بررسی نو آوری های آن در مکتب اصالت کلمه پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: غزل، تغزل، مغازله، مکتب خراسانی، غزل مینی مال
  • حمزه محمدی* صفحات 207-230

    چیستی تصویر و اینکه چرا تصاویر وجوه اشتراک و افتراق دارند و این پرسش که تصویر تولید می شود یا هستی مستقل از سوژه شناسا دارد؟ از جمله مهم ترین دغدغه های متفکران در قرن اخیر بوده است. از دیدگاه آرش آذرپیک، بنیان گذار مکتب ادبی-فلسفی اصلت کلمه، تصویر از جوهره معنایی و مفهومی کلمه سرچشمه می گیرد. در وجود شناسی عریانیستی، کلمه هفت جوهر دارد از جمله جوهره معنایی. چون جوهر بعد ثابت و متغیر دارد؛ جوهره معنایی کلمه نیز دارای بعد ثابت و متغیر است. از آنجا که هر پدیداری کلمه است و با کلمه خود را می نمایاند؛ هر آنچه هست کلمه پدیدار است بنابراین کلمه پدیدارها بعد ثابت و متغیر جوهری دارند. بعد ثابت یک کلمه پدیدار چنانچه از ساحت وجودی نگریسته شود؛ فراتصویر می سازد و چنانچه در ساحت موجودی نگریسته شود؛ بنابر ضمیرهای متفاوت خودآگاه و ناخودآگاه جمعی-فردی انسان و نیز انواع شهودات مختلف ما انسان ها، ایماژ به ماهو موجود هستی می یابد. هم چنین یک پدیدار را می توان با ساحات وهمی هم ایماژ کرد و نیز می توان پدیداری را غیر تصویری نگریست. مهم این است که ما براساس مقوله بندی زبان خویشتن می بینیم. زبان ما را می اندیشد چنان که در تصویرسازی ذاتا تابع شناسایی از زبان خود هستیم و مقوله بندی هایی از زبان خویشتن.

    کلیدواژگان: جوهره معنایی، بعد ثابت پدیدار، نظام مادرمائیک، بعد متغیر پدیدار، تصویر
  • زینب محمدیان* صفحات 231-252

    فمینیسم نیم نگاهی است ماهیت گرا که جنسیت را مقدم بر وجود می داند. فرافمینیسم نگاهی است که وجود انسانی را مقدم بر تمام نگره های جنسیت گرایانه می داند اما جنسیت را نیز تحقیر و تصغیر و انکار نمی کند. یعنی فرافمینیسم نگرگاهی زنانه نگر انسان گرایانه دارد. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که فرافمینیسم چیست و چه ارتباطی با نگرش زبان شناسی فراساختارگرا دارد؟ با بررسی انجام شده مشخص شد فرافمینیسم سیستمی است بر بنیان خودآگاه ها و ناخودآگاه های جمعی-فردی هفت گانه مکانشی، زمانشی، زبانشی، ژنتیک نژادی، فرهنگی-اندیشه گانی، خودآگاه و ناخودآگاه های جمعی-فردی رسانه ای و خودآگاه ها و ناخودآگاه های روانی-جنسیتی و همچنین فرافمینیسم شاخه ای از مکتب فلسفی-زبان شناسی فراساختارگرا است و همان گونه که کلمه را فراتر از تمام ساختارهای متنی و دستوری می داند؛ وجود انسانی را نیز فراتر از تمام ساختارهای نژادی، روان-جنسیتی، مکانی، زمانی، زبانی می داند.

    کلیدواژگان: فمنیسم، فرافمنیسم، جنسیت، فراساختارگرایی
  • آرزو مرادی* صفحات 253-270
    در ادبیات سنتی، مدرن و پست مدرن، همواره بامقوله ای به نام زن روبه رو بوده ایم. زن در ادبیات کلاسیک ما معشوقی بود با قدی هم چو سرو، ابروانی کمان و... که در بهترین حالات عاشق او را در می خانه و خرابات ملاقات می کرد. در دوره مدرن و به نسبت کمتر از آن در دوره پست مدرن، زنان شاعر رویکردهایی انتقادی را نسبت به جایگاه زن در ادبیات و جامعه در پیش گرفتند. نکته حایز اهمیت آنکه جامعه و به تبع آن ادبیات، از دیرباز زن را به عنوان ابزاری در دست جامعه و شعر پنداشته و همواره درباره آن نگاشته اند؛ اما رویکرد فرافمینیسم در جامعه و ادبیات با رویکردی انتقادی نسبت به تمام دوگانه انگاری ها و ابزارپنداری ها نسب به زن، دیدگاه انتقادی فرااومانیسم را ارایه می دهد که در آن زن نیمه عاشقانه انسان در زمین نگریسته می شود و در ادبیات، به خصوص در ادبیات طبیعت گرا، به زن اجازه داده می شود بدون انکار، رد و تحقیر نیمه دیگر انسان یعنی مرد؛ به عنوان کاراکتری مستقل و بدون واسطه در جامعه و شعر ظهور و نمود یابد بدون آنکه پیشاپیش دچار پیش فرض ها، انتقادها، قضاوت ها و... باشد. این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای گردآوری شده؛ به دنبال بررسی تقابل جایگاه زن در ادبیات از سنت تا فرافمنیسم درمی یابد که فرافمنیسم رویکردی انتقادی است به تمام نگره های زن ابزاربین و زن کالا بین در دوره های سنت، مدرن و پست مدرن.
    کلیدواژگان: زن، فرازن، فمینیسم، فرافمینیسم، فرااومانیسم، فراسنت، ادبیات طبیعت گرا
  • میثم میرزاپور* صفحات 271-298
    فراداستان یکی از ژانرهای ادبی مکتب اصالت کلمه و خاص کسانی است که گرایش هنری قلم شان سمت و سوی داستانی دارد. نخستین مولفه های پیشنهادی برای فراداستان در دهه هشتاد و در بیانیه کتاب جنس سوم آمده است. در ادبیات تا پیش از مکتب اصالت کلمه با عنوان فراداستان پست مدرن مواجه هستیم. تفاوت این دو نوع داستان در نوع نگرش و جهان بینی برخاسته از این دو مکتب است. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته؛ در پی آن است ابتدا با تعریف فراداستان و بیان ویژگی های آن در مکتب اصالت کلمه به تحلیل و بررسی یک متن فراداستانی بپردازد. بنابراین فرداستان پست مدرن از لحاظ اصولی مانند، صداها در متن، نوع روایت، پایان بندی، ساختار روایت و... دارای تمایزاتی می باشد. فراداستان در مکتب اصالت کلمه تک بعدی نیست و حاصل آمیخته شدن بعدهای دیگر هم نمی-باشد. در این پژوهش به معرفی این ژانر پرداخته خواهد شد
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، داستان، فراداستان، مکتب اصالت کلمه
  • زینب نوروزعلی* صفحات 299-330
    بحث جهانی های زبان در واقع پرداختن به خصلت هایی از زبان است که در تمامی زبان های طبیعی بشر در تمام مکان ها و تمام زمان ها مشاهده می شود. اگر یک نوشتار در تمامی زبان ها به یک صورت درک و دریافت می شود؛ می توان نتیجه گرفت که آن ویژگی بازتاب عملکرد ذهن نوع بشر است لذا از آن ویژگی می توان به عنوان یک خصلت جهانی برای زبان بهره برد. تا به حال در نزد زبان شناسان رویکردهای مختلفی نسبت به این ویژگی های مشترک بیان شده ولی دو نگاه شاخص رویکرد چامسکی و گرینبرگ است. رویکرد دیگر که در طول این مقاله معرفی می شود؛ رویکرد مکتب زبان شناسی فراساختارگرا است که با ارایه مصداق هایی پذیرفته شده از سوی اجتماع زبان سعی در بیان جهانی هایی دارد که علاوه بر بیان همگانی ها، رشد زبان در کودک را نیز توجیح و تبیین می کند. اهداف این مقاله علاوه بر معرفی جهانی های زبان، معرفی یک دستور زبان پیشینی است که بنیان روایت تمامی زبان ها به شمار می رود. نتیجه آنکه جهانی های چامسکی و گرینبرگ بر یک دستور زبان پسینی و قراردادی مبتنی است یعنی یک امر نسبی و یک امر نسبی را نمی توان به عنوان بنیان روایت زبان های طبیعی بشردر نظر گرفت.
    کلیدواژگان: همگانی های زبان، چامسکی، گرینبرگ، مکتب زبان شناسی فراساختارگرا
  • رضا همتی* صفحات 331-345
    طبقه بندی و تحلیل ژانرهای شعر فارسی از بحث های مهم ادبی است. در دهه هفتاد ایران حضور هم زمان سه شاخه مستقل آمریکاگرایان، اروپاگرایان و آوانگاردیست های بازگشتی را با خاستگاه متفاوت شاهدیم که هر کدام از اینها نقش مهمی در هدایت فکری و ذوقی شعرا و نویسندگان دهه هفتاد و ادوار بعد از آن داشته و دارند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای، این سه گرایش شعری را به تفکیک ژانرهای منشعب بررسی کرده است. آمریکاگرایان، با رضا براهنی و جریان پسامدرن در ایران اعلام حضور کردند. «شعر زبان» براهنی، «پسانیمایی» علی باباچاهی و شاگردان کارگاه براهن، همچنین شعر «متفاوط» محمد آزرم در دهه هشتاد در این گروه اند. اروپاگرایان با دو شاخه غزل و شعر آزاد در این دوره فعال بودند. در شاخه غزل با سیمین بهبهانی بنیان گذار «غزل نو»، «غزل داستان» و «غزل روایی» و هم چنین جریان شاگردان او در «غزل فرم» با محمدسعید میرزایی، آرش آذرپیک، هومن عزیزی، امیر مرزبان و...، در شعر آزاد، جریان «شعر حرکت» ابوالفضل پاشا از پیروان مکتب باروک در این گروه است. آوانگاردیست های بازگشتی، با آغاز عریانیسم و اعلام هزاره عریانیسم در تاریخ اندیشه، به همراه بنیان گذار آن، آرش آذرپیک به عرصه آمدند. حاصل نگرش آرش آذرپیک، ژانرهای متنوعی اعم از «واژانه»، «غزل مینی مال»، «فراشعر»، «فرافرم»، «نوقلندرانه» و بیش از سی ژانر دیگر تا لحظه اکنون می باشد. از پیروان نحله ادبی فلسفی آرش آذرپیک می توان به طاهره احمدی، آسو اوستا، هنگامه اهورا، ستی سارا سوشیان، رابعه شمس، زرتشت محمدی، نیلوفر مسیح، آریو همتی، شهریار میرزاپور و...  اشاره کرد.
    کلیدواژگان: عصر عریانیسم، آرش آذرپیک، ادبیات دهه هفتاد، آمریکاگرایان، اروپا گرایان، آوانگاردیست های بازگشتی
|
  • Parvin Ahmadi * Pages 1-28
    In structuralism, poststructuralism and deconstruction, the emphasis is on the accident of language and words. However, in the school of Fara-structuralist linguistics, words have multiple essences that have a multiplicity of beings in the Ma-Dar-Ma (The invented word by Arash Azarpeik-The school of word originality) system of existence, and since structuralists consider language as a subject and a subjective thing, in this regard, we will examine the subjectivity of language and the objectivity of text. The purpose of this article is to examine the question of whether words are substance or the accident and language of the subject or object. And then we will critique and analyze the views of linguists and philosophers in this regard, and finally we will examine this view in Fara-structuralist linguistics and we will find that if the word is given originality and every area of ​​language is considered a matter of logos and consider semantic essence as a Fara-dimensional, Fara- spatial and Fara-temporal matter, so language is not a study of form or accident, but a study of the types of essences of a word and can appear in different forms. Thus, Fara-structuralist linguistics accepts language as a Fara-subject, and critiques the duality of signifier and signified about words, and believes in body and soul, which is a profound truth about words.
    Keywords: Essences of words, skepticism, subject, heterosexual, meta-subject
  • Tahere Ahmadi * Pages 29-48

    Minimalism is one of the manifestations of modernism in the world that has penetrated into and has taken over areas of literature. For example, in Iranian literature in the seventies, several genres were formed including minimal stories, minimal poems, minimal Ghazal, Vazhaneh, and so on. The common denominator of these genres is that they are extremely minimalist. If in the eighties, with the advent of minimal Ghazal, Vazhaneh genre and the synergy of the two, a different genre of Ghazal called " Ghazalvazheh" was formed by Hengameh Ahura, which caused formal, structural, content and linguistic changes. Therefore, it can be said that Ghazal in the eighties were not safe from the influence of modernism. In this descriptive-analytical study, after introducing minimalism and minimal Ghazal and Vazhaneh genre, we examined in detail the effect of minimalism on Ghazal and came to the conclusion that Ghazalvazheh, has gone beyond being sentence-centered and has severely marginalized the healthy and even broken grammar of the grammar. Also, the structure of Ghazal is influenced by the word-citizen attitude, which is one of the manifestations of modernism transcends the “Shah beyt” in classic Ghazal and even the narration in the modern Ghazal (Ghazal-narration) and each word is a narration that ultimately organizes the narration of the Ghazal. Ghazal also follows a kind of mental form and Vazhaneh logic. During this article, the language, structure and content of this type of Ghazal will be examined in detail.

    Keywords: minimalism, Minimal Ghazal, Vazhaneh, Ghazalvazheh
  • Alireza Azarpeyk * Pages 49-78

    The question of meaning is the most important issue in the humanities, linguistics and semantics. Structuralisms consider meaning to be the result of propositions and text. Poststructuralists also do not have a fixed meaning for words, but believe that each signifier delays the meaning and finds its meaning in other signs. Thus, with the delay of meaning, we are practically not faced with a specific meaning in the text, and in principle, meaning is not in the word but the result of communication. In response to what makes a word or sound meaningful; So far, various theories have been proposed, including the social theory of meaning, the descriptive theory of meaning, the functional theory of meaning, and so on. One of these views is the theory of profound semantics, which considers meaning to be the deepest and broadest truth, the most abundant and fundamental essence of the word. The purpose of this paper, in addition to analyzing the previous theories about meaning, is to analyze the theory of semantic deepness in terms of the meaning of words, which considers the meaning derived from the Logos in a profound truth This research paper criticizes the existing theories about meaning and phenomena and how meaning is formed and its source, presents the theory of semantic profundity and proves that this theory is the first system of originality of meaning in modern linguistics. Undoubtedly, each of the semantic theories seeks to express systems for determining meaning, the relationship between meaning and phenomena, and so on. Accordingly, this will help us to understand the relationship between the word and the phenomena and the source of meaning.

    Keywords: Structuralist, Poststructuralist, Visual Semantics, Applied Semantics, Semantic Deepening
  • HENGAME AMJADIYAN * Pages 79-100

    Throughout the history of Iranian literature, whether in the poems of traditionalist poets from Roudaki, Ferdowsi, Manouchehr Damghani, etc. to Shahriyar, Parvin and Bahar, or in the works of modern poets such as Nima Yoshij, Shamloo, Akhavan Sales, Forough, etc. Nature has a special place with all its colorful effects, but this does not mean that we consider these poems as natural poetry, contrary to what has been said so far. Natural poetry or green poetry is one of the genres of the Literary School of the Word Originality and one of the innovations of Arash Azarpeyk, the founder and theorist of the philosophical-literary school of Orianism. Land-subjectivity is the basis of the ontological narrative of green thinkers and green poets, and green poetry is the first natural biological system in the history of world literature. The result of this philosophy is nothing but the liberation of human thought from all unnatural traditions and biological styles of man, so that man returns to his natural cycle as one of the children of the earth and coexistes with all the creatures of this green planet, In which all and sundry come from the realm of objectivity and in the Fara-subjectivist view of the originality of the earth, without any human elaboration or explanation, become Fara-subjects for the understanding of natural life. This article has been done by research-analytical method by using library resources and has analyzed these two types of poetry and representations of each of them in contemporary poems and texts and the obtained result shows a poem called natural poetry outside of philosophy and green literature and it cannot be called a title other than naturalistic poetry, and natural poetry is the same as green poetry.

    Keywords: Natural poetry, green poetry, naturalistic poetry, Circus
  • Manizhe Sefidbari * Pages 101-124

    The theory of poetry of "linguistics" is attributed to Reza Braheni, who made him famous during the leading poetry. Language poetry has innovation and abnormality. Influenced by the Western school and Derrida's linguistics, Braheni denies the meaning and his poems live in a language game, without external reference in a text-language world. language game, word movement, and a series of meaningless texts were events that took place in this text-language world, But Dal poetry, which is one of the literary genres of the school of the originality of the word, is alive to the word according to the theory of "man-word"; Man is alive, and as long as man is alive, no field of art will be obsolete from the word. Everything that is revealed in man already exists and is present in the word, and everything that is revealed in the word already exists and is present in man, and these two are co-creators and creators of each other. Therefore, Dal-poetry is word-character and plays a role in the text. Dal-poetry is word-character. The word is alive, it is an actor and it plays a role. In this research, which has been done by descriptive-analytical method by using library resources, we intend to study "Language Poetry" by Reza Braheni and “Dal-Poetry", one of the literary genres of the word originality School, from the perspective of intellectual origins and their characteristics and differences.

    Keywords: Language poetry, sign poetry, human-word theory, word-character, hypertext reference, reza baraheni
  • Fateme Safari * Pages 125-146

    Land-subjectivity, according to the view of Orianist existentialism view, introduces the approach of synergistic existence (i.e., existence beyond synergy). Existential coexistence (Existence beyond coexistence) Beyond the coherence of areas is the form of the existence of an being that transcends any dualism that is specific to humanist philosophy; Therefore, in examining the opposition between the two views of Land -subjectivity and human-subjectivity, by introducing a critical posthumanist and Fara-tradition attitude in the view of the originality of the land, the self-based and permanently oriented man who always emphasizes dualism and objectivism in humanist philosophy Is criticized. In this view, it is also stated that it is fundamentally wrong to separate the two approaches of existence and being; The existence of the earth is always dependent on its beings, and this existence would not have any meaning without the existence of a homogeneous pair; Thus, omnipresence has multiple domains of existence that believe in the pairing of phenomena, not their dualism. Also, this article, which was done in a descriptive-analytical method by using library resources, examines the attitude of ecofeminism. In this view, woman and earth are considered one. Of course, the Land-subjectivity view, with regard to the critical point of view of Fara-feminism and humanistic feminist and masculine- approaches, Of course, the geopolitical view, with regard to the critical point of view of extra-feminism and the feminist and masculine-humanistic approach, proposes existential equality, not existential analogy. It also introduces the naturalistic literature and states that the attitude of the originality of the earth (Land-subjectivity) always follows the two basic elements of no dualism and no adjectives.

    Keywords: Geography, Ecofeminism, Humanism, Trans-Humanism, Frasent, Green Literature
  • Nahid Seydi * Pages 147-170

    Each literary work is organized from two general forms called form (external) and internal form (mental). Mental form, as one of the basic elements of poetry, is the environment in which poetry moves and progresses and brings with it objects and feelings, and the reader pays attention to the coherence and connection of its elements throughout the text. Mental form is a kind of arrangement of structure and shaping the content of any literary work, including narrative, image and meanings, which goes far beyond the form and appearance of poetry. Despite the commonality of the graphic structure of the Ghazal, different mental forms cause innovation in it. Innovation and breaking the norms in the form of poetry are among the tricks that the poet uses to create his poetry and acquires a special style in poetry. Arash Azarpeyk and Mohammad Saeed Mirzaei are contemporary lyricists who have performed in various ways to enliven their chain of speech with various innovations in the mental form of Ghazal. In this research, which has been done by descriptive-analytical method and using library resources; Various mental forms will be explored in Arash Azarpeyk's Minimal Ghazals and Saeed Mirzaei Form Ghazals, which has caused various innovations in Iranian literary Ghazals.

    Keywords: Ghazal Form, Minimal Ghazal, Contemporary Ghazal, Mental Form Ghazal
  • Hedie Hgoliyar * Pages 171-186

    Fara-text is one of the most popular genres today, introduced by Arash Azarpeyk, and is one of the non-theorized and revival genres that has become a system and a field of literature that is not classified in any genre or poetic or fictional perspective. The Fara-text is the return of the avant-garde to the transcendental aspects of all written prose texts - even non-poetic poems - in the tradition of the history of the literature of the ancient nations of the world, which, for all their artistic grandeur, have never been defined in the paradigm of literary genres. Saadi's words are both concise and a mirror of eloquence and rhetoric. Therefore, in this research, by descriptive-analytical method and using library resources, we seek to understand in which literary genre the preface of Golestan and many of its educational lines (apart from its fiction_poetry lines) belong? And with respect to the achievements made by researchers in this work, we believe that they are completely one-sided and the dignity and originality of the word has not been preserved as it should be. According to the components of the school of word originality, the texts in question have transcended the existing frameworks, and finally we see a coherent synergy that in an Orian text, frees itself from the constraints and uses each of the potentials of the word. Thus, the basis of the narrative of such texts is never in the classical and modern definitions of poetry or fiction, but are glorious, literary works which are outside the poetic and fictional ontology. Accordingly, these works are based on the proposed system of Arash Azarpeyk in the Fara-text genre and will not accept any definition other than Fara-text.

    Keywords: Hypertext, Golestan Saadi, Literary Genre, Word Potential
  • Somayeh Karimimanesh * Pages 187-206

    This form of Persian poetry has a long history that has been able to move parallel to the Iranian talent throughout the history of Persian literature. Of course, after the formation of the New poem and after that Sepid poem, it was believed that Ghazal could no longer have anything to say. But this format is borrowed from New and White poetry and was able to resume a new life once again. The source of Ghazal is Taghazol (The first 5 to 15 verses of Qasida which are about the states of love, the description of the beloved or the description of nature) and Taghazol which was born in the Khorasani School, gradually improved over time; It was recognized by Sanai and became Ghazal in the true sense of the word, with Saadi, Hafez and Rumi. Undoubtedly, due to intellectual independence of thought and liberation from the shackles of certainty, a new process of word arrangement appeared in the poems, and Ghazal was no exception to this rule. Finally, by minimal Ghazal in Orianism School, far from being obligatory and speaking in riddles, the poet finally gave life to Ghazal with the help of brevity of words. By using library resources and a descriptive-analytical method, this article examines how Ghazal originated, how it transformed from the past to the present, and also examines its innovations in the School of Word Originality.

    Keywords: Ghazal, Maghazaleh, Khorasani School, Nudism School, Minimal Ghazal
  • Hamzeh Mohammadi * Pages 207-230

    What the image is and why images have similarities and differences, and the question of whether the image is produced or has a subject-independent existence, has been one of the most important concerns of thinkers in the last century. According to Arash Azarpeyk, the founder of the literary-philosophical School of the Word Originality, the image originates from the semantic and conceptual essence of the word. In Orianism ontology, the word has seven essences, including the semantic essence. Because the essences has a fixed and variable dimension, the semantic essence of a word also has a fixed and variable dimension. Since every phenomenon is a word and represents itself with the word, everything that exists is a visible word. Thus the word phenomena has a fixed and variable substance dimension. The fixed dimension of a word, if viewed from the existential point of view, forms a Fara-image and according to the different conscious-unconscious collective-individual consciences, as well as different types of human intuitions, image finds existence. Also, a phenomenon can be imagined with imaginary realms and a phenomenon can be seen as non-visual. The important thing is that we see based on the categorization of our own language. Language thinks of us as in imagery we are inherently subject to the identification and categorization of our own language.

    Keywords: semantic essence, mathematical system, fixed, variable phenomena, image
  • zeynab mohammadiyan * Pages 231-252

    Feminism is a naturalistic view that considers the gender to be prior to existence. Fara-feminism is a view that prioritizes human existence over all sexist views, but does not denigrate, diminish, or deny gender. That is, Fara-feminism has a feminist, humanistic perspective. In this descriptive-analytical study using library resources, we seek to answer the question of what is Fara-feminism and what does it have to do with the Fara-structuralist linguistic approach? The study found that Fara-feminism is a system based on seven collective-individual consciousness-unconscious spatial, temporal, linguistic, racial genetics, cultural, intellectual, media-individual collective consciousness and subconscious as well as psychosexual self-consciousness and the subconscious. Moreover, Fara-feminism is also a branch of the Fara-structuralist School of Philosophy-Linguistics, and just as it considers the word to transcend all textual and grammatical structures, it also considers human existence to transcend all racial, psychosexual, spatial, temporal, and linguistic structures.

    Keywords: Liberal Feminism, Radical Feminism, Psychoanalytic Feminism, Postmodernism Feminism, Black Feminism, Structuralism, Poststructuralism
  • Arezoo Moradi * Pages 253-270
    In traditional, modern and postmodern literature, we have always encountered a category called woman. In our classical literature, a woman was a beloved with the same height as a cypress, eyebrows like a bow, etc., who in the best of circumstances met her lover in a pub. In the modern period and to a lesser extent in the postmodern period, women poets took critical approaches to the position of women in literature and society. It is important to note that society and, consequently, literature have long regarded women as a tool for society and poetry and have always written about them; But the approach of post-feminism in society and literature, with a critical approach to all dualisms and instrumentalists about women, presents a critical view of post-humanism in which women are seen as the romantic half of human on earth and in literature, especially in naturalistic literature, women are allowed to without denying, rejecting and humiliating the other half of human, that is the man; appear as an independent and unmediated character in society and poetry without having to deal with presuppositions, criticisms, judgments, etc. This article is a descriptive-analytical method compiled using library resources, aims to enable each of the male and female phenomena in literature to have an independent presence in the text immediately and independently of all ideological and theological views, and to narrate themselves in the world of text.The aim is to enable each of the male and female phenomena in literature to have an independent presence in the text immediately and independently of all ideological and theological views, and to flow in the text and to narrate themselves in the world of text
    Keywords: Woman, Farazan, feminism, Frafinism, Fraumanism, Frasent, Naturalist Literature
  • Meysam Mirzapor * Pages 271-298
    Fiction is one of the literary genres of the school of word originality and is specific to those whose artistic tendency is towards fiction. The first proposed components for metanarratives are given in the 1980s and in the statement of the third genus book. In literature, before the school of the originality of the word, we are faced with the title of postmodern meta-story. The difference between these two types of stories is in the type of attitude and worldview arising from these two schools. In this research which has been done by descriptive-analytical method and using library resources; It seeks to first analyze a meta-fiction text by defining meta-fiction and stating its characteristics in the school of word originality. Therefore, postmodern tomorrow has differences in terms of principles such as sounds in the text, type of narration, ending, structure of narration, and so on.In the school of originality, metanarratives are not one-dimensional and are not the result of merging other dimensions.In this research, this genre will be introduced
    Keywords: Contemporary literature, Fiction, metanarratives, school of word originality
  • Zeynab Noroozali * Pages 299-330
    The discussion of the universals of language is in fact the treatment of the features of language that are found in all natural human languages ​​at all places and at all times. If a text is understood and received in the same way in all languages; it can be concluded that that feature reflects the function of the human mind, so that feature can be used as a universal feature of language. So far, linguists have expressed different approaches to these common features, but the two most prominent views are the approach of Chomsky and Greenberg. Another approach that is introduced during this article is the approach of the school of Fara-structuralist linguistics, which by presenting examples accepted by the language community, tries to express the universals that, in addition to expressing generalities, also justify and explain the development of language in the child. The purpose of this article, in addition to introducing the universals of language, is to introduce an a priori grammar that is the basis of the narrative of all languages. The conclusion is that the universals of Chomsky and Greenberg are based on an a posteriori and conventional grammar, that is, a relative matter cannot be considered as the basis of the narrative of natural human languages.
    Keywords: Language Communities, Chomsky, Greenberg, School of Ultrastructuralist Linguistics
  • Reza Hemmati * Pages 331-345
    Classification and analysis of why types and genres of Persian poetry is one of the important literary debates. Unfortunately, the field of poetry of the seventies, which had the most influential contemporary poetic currents; It has been abandoned in this regard. In the seventies of Iran, we see the simultaneous presence of three independent branches of Americanists, Europeanists and return avant-garde with different origins, each of which has played an important role in guiding the intellectuals and poets of the seventies and later periods.The Americans announced their presence in Iran with Reza Braheni and the postmodern movement. Braheni's "Poetry of Language", Ali Babachahi's "Pasanimai" and the students of Brahen's workshop, as well as Mohammad Azram's "Different" poetry in the eighties are in this group. Europeanists were active in this period with two branches of lyricism and free poetry. In the lyric branch with Simin Behbahani, the founder of "New Ghazal", "Ghazal Dastan" and "Ghazal Narrative" and also the flow of Simin Behbahani's students in "Ghazal Form" with Mohammad Saeed Mirzaei, Arash Azarpik, Hooman Azizi, Amir Marzban and ..., In free poetry, the flow of "movement poetry" of Abolfazl Pasha is a follower of the Baroque school in this group. Returning avant-gardeists came to the fore with its founder, Arash Azarpik, with the beginning of the era of nudism and the proclamation of the millennium of nudism in the history of thought. The result of Arash Azarpik's attitude is a variety of genres, including "Vajaneh",
    Keywords: The Age of Nudism, Arash Azarpik, Literature of the Seventies, Americanists, Europeanists, Returning Avant-Gardeists