فهرست مطالب

نشریه اندیشه های فلسفی و کلامی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید عبدالحسین تدین، حسین سلیمانی املی، عبدالله رجایی لیتکوهی، اسماعیل واعظ جوادی آملی صفحات 9-42

    هدف از تحقیق حاضر، سنجش و مقایسه حرکت جوهری ملاصدرا و نظریه نسبیت انیشتین بوده و پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده که با مراجعه به کتابخانه های مربوط، فیش برداری از آثار ملاصدرا، مقالات و دیگر آثار مکتوب با موضوع تحقیق، صورت گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که انیشتین سرعت نور را مطلق و ثابت گرفته و زمان را نسبی دانسته و ملاصدرا حرکت جوهری را اصل گرفته و زمان را تابع آن می داند. بنابراین در هم‎تنیدگی ماده و حرکت و زمان در نظام صدرایی تکمیل می شود، هرچند صدرا برای جسم و ماده اصالت قایل است، ولی برخلاف مشاییان این اصالت نزد او، اصالتی پویاست، به این معنا که ماده دارای شخصیتی بالنده است که از هر لحاظ با حرکت همراه است. همچنین، ملاصدرا هویت مستقلی برای زمان قایل نبوده و آن را امتدادی از دو امتداد جسم می‎داند در حالیکه در تیوری‎های نسبیتی با ساختاری چهار بعدی به نام فضا زمان مواجهیم که زمان یکی از ابعاد چهارگانه این ساختار در نظر گرفته می‎شود.

    کلیدواژگان: ملا صدرا، انیشتین، نسبیت عام و خاص، حرکت جوهری، زمان، مکان، بعد چهارم
  • نگار اظهاری جنکانلو، زینب السادات میرشمسی، منیره سید مظهری صفحات 43-65

    بسیاری از فیلسوفان معاصر عواطف را اموری شناختی می دانند، لذا برخلاف تصور سنتی رایج که عواطف را یورشهایی غیر قابل کنترل و آنرا مربوط به جنبه حیوانی انسان می دانند، عواطف شناختی، قابل کنترل و معقول بوده و ارتباط تنگاتنگی با باورهای انسان دارد. بدین خاطر در کلام جدید نقش عواطف در تحقق باورهای دینی مورد توجه و بازخوانی قرار گرفته است. استادجوادی آملی معتقدند اشتیاق به کمال نامحدود که امری فطری است، به باور خدا می انجامد. همچنین چنین باوری مستلزم وجود خدا در عالم خارج است. از سوی دیگر سارتر اگزیستانسیالیستی با تبیین رابطه عاشقانه میان انسانها، عشق را سالب آزادی عاشق و معشوق و نیز غیرقابل توجیه می داند. همچنین از آنجا که خدا در رابطه عاشقانه فراتر از انسان است، به طریق اولی منجر به سلب آزادی انسان شده، و به این ترتیب باور به خدا به هیچ روی قابل توجیه نیست. این مقاله با بررسی تحلیل هر دو متفکر از عاطفه عشق با روشی توصیفی_تحلیلی به بررسی توجیه پذیری عشق انسان به خدا به عنوان مبنای باور دینی پرداخته و تلاش می کند تا نشان دهد آیا عشق به عنوان یک حالت عاطفی می تواند معیار مناسبی برای اثبات وجود خارجی خدا باشد؟

    کلیدواژگان: باور، عاطفه، عشق، جوادی آملی، سارتر
  • ابراهیم اکبری، یارعلی کرد فیروزجایی صفحات 67-88

    یکی از بنیادی ترین مسایل علوم بشری و اساسی ترین شاخصه های منظومه فکری هر اندیشمندی مساله معرفت شناسی است. نیچه در میان متفکران غربی هرچند درباره معرفت شناسی از ابعاد مختلفی سخن گفته است، لکن در حوزه روش شناسی و انسجام معرفت شناسی تابع قانون و منطق خاصی نیست. وی معرفت شناسی را افسانه دانسته، برای آن ارزش فلسفی قایل نیست. او معتقد است هرچند انسان ابزاری برای شناخت ندارد؛ لکن می تواند به شناختی ناقص برسد و این شناخت از شناخت کامل ارزشمندتر است. وی همه معرفت های بشری را زاییده ذهن انسان و دریافت های خارجی می داند. البته او معتقد است این دریافت های خارجی از حقیقتی عینی نشات نمی گیرد. نیچه بر خلاف بسیاری از متکفران معتقد است نه تنها روحیه حقیقت خواهی در فطرت بشر وجود نداشته؛ بلکه امکان رسیدن به حقیقت نیز منتفی است. بنابراین شناخت نه قطعیت داشته و نه عامل خوشبختی است. وی با طرد همه معیارهای حقیقت و هویت انسانی، این دو را در رسیدن به قدرت دانسته، معرفت بشری را زمانی مفید و سعادت ساز ارزیابی می کند که انسان را قدرتمند کند. این شیوه بیان وی در حقیقت و رسیدن به آن تا جایی پیش می رود که منجر به نفی متافیزیک می شود؛ لذا تمام معرفت بشری را در اصالت دادن به قدرت خلاصه کرده است.

    کلیدواژگان: نیچه، معرفت شناسی، حقیقت
  • علی عزیزخانی صفحات 89-108

    نظریه امر بین الامرین که نخستین بار از سوی ایمه معصومین (علیهم السلام) مطرح شد، هر دو نظریه جبر و تفویض را باطل و حقیقتی میان آن دو را اثبات می کند.  قرایت هایی که از سوی متکلمین شیعی ارایه شده از قبیل، قدرت بخشی خداوند به انسان ها و بیان اوامر و نواهی؛ فعل انسان مشروط به اذن الهی و شرایط دیگر؛ شراکت انسان و خداوند در افعال انسانی؛ هدایت و توفیق الهی؛ اعطای قدرت از خداوند و اراده از انسان؛ اختیار امکانی؛ مجبور در غیر افعال تکلیفیه و مختار در امور تکلیفیه؛ مالکیت انسان در طول مالکیت خداوند، می باشد. قرایت های نامبرده در توضیح امر بین الامرین خواسته یا ناخواسته یا به کسب و یا جبر و یا به تفویض گرایش پیدا کرده اند و برخی هم از محل بحث خارج شده اند.از بین قرایت های ارایه شده از سوی متکلمین قرایت شیخ مفید (مالکیت انسان در طول مالکیت خداوند)، قرایت صحیح و روشنی می باشند و علامه طباطبایی قرایت شیخ مفید را به شکل صحیح تفسیر می کند و اراده انسان، جزء اخیر علت تامه می داند.

    کلیدواژگان: امر بین الامرین، متکلمین شیعه، جبر، تفویض
  • قاسم شعبانی، مژگان محمدی نائینی، علیرضا فقیهی صفحات 109-128

    هدف اصلی این نوشتار بررسی نسبت انسان شناسی دینی با انسان شناسی غرب و یافتن پاسخ پرسش های متناظر با آن بود. جامعه تحقیق شامل کتب، مجلات و مقالات علمی - پژوهشی بود. گروه نمونه با روش هدفمند در طول تحقیق توسعه یافته و تا رسیدن به درجه اشباع ادامه داشت. روش تحقیق کیفی بوده و نویسنده با رویکرد نظری و بر مبنای مطالعه اسنادی و کتابخانه ای (واقعی و دیجیتالی) به نقد و بررسی یافته های پژوهشی پرداخته و به پرسش های تحقیق پاسخ داده است. گردآوری داده ها با استفاده از ابزار فیش برداری و تجزیه و تحلیل آنها مبتنی بر رویکرد نظریه زمینه ای انجام شده است. نتایج نشان داد تفوق انسان شناسی دینی با توجه به اصول اعتقادی که اهداف ایمانی هر فرد مسلمان هستند و در نگرش دینی، انسان شناسی با آنها ارتباط مستحکمی دارد، اثبات می گردد. این در حالی است که انسان شناسی غرب با ترسیم شکل ناقص از تبیین هویت انسان و محدود ساختن وی در زیست مادی و حیات دنیوی و در انحراف از صراط مستقیم الهی، جایگاه انسان را در جهان هستی دچار تنزل نموده است.

    کلیدواژگان: انسان، انسان شناسی، اسلام، غرب، تعارض، تعامل
  • مرتضی اخلاقی فرد صفحات 129-149

    پژوهش حاضر تبیین رویکردهای کلامی و زمینه های شکل گیری  سلفی گری تکفیری است. روش تحقیق حاضر، توصیفی و تحلیلی و از نوع کتابخانه ای است. با توجه به نتیجه ی تحقیق، به طور کلی سلفی گری در حوزه ی روش شناسی نقل گرا، در حوزه ی معرفت شناسی حدیث گرا، در حوزه ی هستی شناسی حس گرا، و در حوزه ی معنا شناسی ظاهرگرا است. به عبارت دیگر اندیشه ی سلفی همیشه عقل ستیز و کاملا ارتجاعی است و در شمول مذاهب فقهی چهارگانه ی اهل سنت نیست. سلفی‎گری تکفیری به گرایش گروهی از سلفیون گفته می‎شود که مخالفان خود را کافر می‎شمارند. براساس مبنای فکری آنان میان ایمان و عمل تلازم وجود دارد، به این معنی که اگر کسی ایمان به خدا داشته باشد و مرتکب کبایر شود، از دین خارج شده و کافر واجب القتل شمرده می‎شود. در جهان اسلام تنها گروهی که چنین عقیده‎ای داشتند، خوارج بودند. چنین دیدگاهی موجب شده است که سلفی ‎‎های تکفیری، بسیاری از مسلمانان را در ردیف مشرکان قرار دهند و در نتیجه آنان را مهدورالدم بدانند. مهم‎ترین نوع سلفی‎گری تکفیری، وهابیان هستند. تکفیری ها خود را محور اصلی تفکر سلفی بر می شمارند و ضمن دوری از وهابی نامیدن خود، بر سلفی بودن اصرار دارند. آنان می کوشند دیگر جریان های سلفی را با محور خویش مدیریت کنند. در مواجهه با گروه های تکفیری، این حرکت انحرافی را باید در تضاد با اصول و باور سلف دانست و بر عدم مصادره ی این عنوان از سوی آنان تاکید کرد.

    کلیدواژگان: رویکردهای کلامی، سلفی گری تکفیری، وهابیت
  • امیرحسین سلطانی فلاح، محمد باقری دادوکلایی صفحات 151-176

    هدف این پژوهش، نقد و بررسی آرای تربیتی و فلسفی ژان پل سارتر از دیدگاه فلسفه تربیتی اسلام. با توجه به ماهیت وکیفیت این پژوهش، روش پژوهش، توصیفی تحلیلی (تحلیل اسنادی) است. در این پژوهش ابتدا به اصول فلسفی سارترو سپس به آرای تربیتی از دیدگاه سارتر و در نهایت رابطه معلم و شاگرد از دیدگاه وی پرداخته شد. در بخش بعدی نیز به اصول فلسفی فلسفه تربیتی اسلام و سپس آرای تربیتی از منظر فلسفه تربیتی اسلام و در نهایت به رابطه بین معلم و شاگرد در دیدگاه اسلامی پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که آرای تربیتی از نظر سارتر، نسبیت گرایی، درک مفهوم آزادی، یادگیری فرد، افزایش حس مسیولیت، تربیت خلاق، فعال بودن شاگرد می باشد و از نظر فلسفه تربیتی اسلام اهداف تربیت پرورش تفکر، عبودیت،تقوا،قرب و رضوان، پرورش و شکوفا کردن استعداد یادگیرندگان و حیات طیبه می باشد. در ادامه و در پژوهش حاضر علاوه بر بررسی آرای تربیتی، به اصول و اندیشه های فلسفی سارتر و اسلام می پردازیم.

    کلیدواژگان: سارتر، فلسفه تربیتی اسلام، آرای تربیتی، آرای فلسفی
  • فرنگ قبادی صفحات 177-195

    واقع نمایی معقولات ثانیه فلسفی از مباحث معرفت شناختی است. اساسا یکی از اصلی ترین پرسش هایی که هستی شناسی با آنها سر و کار دارد این است که چه اموری در عالم از واقع نمایی برخوردار هستند؟ واقع نمایی معقولات ثانیه فلسفی چگونه شکل می گیرد؟ پرسش اصلی این مقاله برمحور واقع نمایی معقولات ثانیه فلسفی است. فیلسوفان نوصدرایی معاصر بیش از گذشتگان چگونگی واقع نمایی معقولات ثانیه فلسفی بررسی کرده اند.  منظور از این فیلسوفان علامه طباطبایی و شاگردان  ایشان است. ابتکار علامه طباطبایی یک راه منشا واقع نمایی را علم حضوری به نفس می داند. استاد مطهری در این مسیله رویکرد انتقادی و تفصیلی دارد، از طرف دیگر تلاش می کند که از طریق بسط نظر علامه طباطبایی راه حل مشکل را نیز بیابد. در بیان نظر استاد جوادی آملی بر تقدم مفهوم وجود نسبت به دیگر مفاهیم تاکید می شود. استاد مصباح معتقدند که صور ادراکی انسان شانیت واقع نمایی را دارند.

    کلیدواژگان: معقولات ثانیه فلسفی، رئالیسم، علامه طباطبایی، استاد مطهری، جوادی آملی، مصباح یزدی
  • محمدرضا اخضریان کاشانی صفحات 197-206

    رابطه میان دین و سیاست که در زمانه ما به رابطه میان اسلام و دموکراسی (مردم سالاری) تقلیل یافته از جمله موضوعاتی است که مورد عنایت اندیشمندان دین و سیاست بوده است. این رابطه گاه از دریچه ای درون دینی مورد توجه قرار گرفته و گاه نگاهی برون دینی به آن شده است. در این عرصه رویکرد متکلمان جدید به این رابطه با تقابل ها و تعارضاتی همراه بوده است. از جمله این متفکران عبدالکریم سروش است که دیدگاه های او با تطورات و تحولات چندی مواجه بوده است. از نظر سروش بحث از اسلام و دموکراسی نباید در داخل دین رسمی بلکه باید از بیرون صورت گیرد و تا زمانی که این مساله در سطح تیوریکی بسیار عمیق حل نشود نشان دادن هر نوع سازگاری یا ناسازگاری بین اسلام و دموکراسی مبتنی بر حقوق اسلامی یا از راه اصلاح نهادها و سنت های قدیمی ناقص می ماند. در این مقاله با واکاوی مختصر ایده سروش، با روش مطالعه تطبیقی تلاش می کنیم به این پرسش اساسی پاسخ دهیم که جایگاه دین در سیاست از منظر برون دینی چه ویژگی هایی دارد.

    کلیدواژگان: دموکراسی، نگاه درون دینی، نگاه برون دینی، دین، سیاست
|
  • Seyed AbdulHossein Tadin, Hossein Soleimani Amoli, Abdullah RajaeiLitkohi, Esmail Vaez Javadi Amoli Pages 9-42

    The purpose of the current research is to measure and compare the intrinsic motion of Mulla Sadra and Einstein's theory of relativity, and the research is descriptive and analytical. The method of collecting information was a library, which was done by referring to the relevant libraries, extracting files from Mulla Sadra's works, articles and other written works on the subject of research. The findings indicate that Einstein took the speed of light as absolute and constant and considered time as relative, and Mulla Sadra took material movement as the principle and considered time as its subordinate. Therefore, it is completed in the interweaving of matter, movement, and time in Sadra's system, although Sadra attributes originality to body and matter, but in contrast to Masha'is, this originality is dynamic in the sense that matter has a rising personality that is in every respect It is accompanied by movement. Also, Mulla Sadra does not give an independent identity to time and considers it as an extension of two extensions of the body, and the theories of relativity are faced with a fourdimensional structure called space-time, where time is considered one of the four dimensions of this structure.

    Keywords: Molla Sadra, Einstein, general, special relativity, materialmotion, time, space, fourth dimension
  • Negar ezhari jenekanloo, Zeinab mirshamsi, Monireh Seyyed Mazhari Pages 43-65

    Many contemporary philosophers consider emotions to be cognitive matters, so contrary to the common notion that emotions are uncontrollable attacks and are related to the animal aspect of man, cognitive emotions are controllable and reasonable and are closely related to human beliefs. For this reason, in the New Testament, the role of emotions in the realization of religious beliefs has been considered and re-read. Master Javadi Amoli believes that the desire for infinite perfection, which is an innate thing, leads to the belief in God. Such a belief also requires the existence of God in the external world. Sartre, on the other hand, as a philosopher of existence, by explaining the romantic relationship between human beings, believes that love leads to the deprivation of the freedom of the lover and the beloved, and therefore is not justifiable; Also, because God is beyond love in a human relationship, it leads to the deprivation of human freedom in the first way, and thus belief in God is by no means justified. This article examines the analysis of both thinkers' feelings of love in a descriptive-analytical manner, examines the justification of human love for God as the basis of religious belief, and tries to show whether love as an emotional state can be a suitable criterion for proving God's external existence?

    Keywords: Belief, emotion, love, Javadi Amoli, Sartre
  • Ebrahim Akbari, Yar Ali Kordfiruzjaei Pages 67-88

    Epistemology is one of the most fundamental issues in humanities and the most fundamental features of any intellectual system. Nietzsche has spoken about epistemology from different dimensions among Western thinkers, but in the field of methodology and epistemological coherence, it is not subject to specific law and logic. He considers epistemology as a myth and does not value it philosophically. He believes that although human beings do not have the means to know, they can reach an incomplete knowledge and this recognition is more valuable than full knowledge. He considers all human knowledge to be the birth of the human mind and foreign recipients. Of course, he believes that these foreign perceptions do not come from an objective truth. Nietzsche, unlike many scholars, believes that not only does there not exist in the spirit of truth-seeking in human nature, but the possibility of achieving the truth is also denied. Therefore, cognition is neither certain nor a factor of happiness. By rejecting all the criteria of truth and human identity, he considers these two to be useful and prosperous in achieving power, and considers human knowledge as useful and bliss-making when it empowers human beings. This way of expressing him in fact and reaching it goes to the point where it leads to a rejection of metaphysics, so he has summarized all human knowledge in authenticity of power.

    Keywords: Nietzsche, epistemology, reality
  • Ali azizkhani Pages 89-108

    The theory of "Amr bin al-Amrin", which was first proposed by the divinely Imams (peace be upon them), proves both theories of predestination and abandonment to be invalid and the truth between them. Readings presented by Shiite theologians, such as God's empowerment to humans and the expression of commands and prohibitions; Human actions subject to divine permission and other conditions; partnership between man and God in human actions; Divine guidance and success; granting power from God and will from man; possible authority; forced in non-obligatory verbs and optional in obligatory affairs; The property of man is the property of God. The mentioned readings in the explanation of the matter between the willed or unwilled things have tended to be acquired or forced or delegated and some of them have been left out of the discussion. , the readings are correct and clear, and Allameh Tabatabai interprets Sheikh Mufid's readings in the correct way and considers the human will to be the last part of the cause of death.

    Keywords: Amr bin al-Amrin, Shia theologians, predestination, abandonment
  • Qasem Shabani, Mojgan Mohammadi Naeini, Alireza Faghihi Pages 109-128

    The main purpose of this article was to examine the relationship between religious anthropology and Western anthropology and to find answers to the corresponding questions. The research community included books, journals and scientific-research articles. The sample group was purposefully developed during the study and continued until saturation. The research method is qualitative and the author has criticized the research findings and answered the research questions with a theoretical approach and based on documentary and library study (real and digital). Data collection was performed using fish taking tools and their analysis based on the underlying theory approach. The results showed that the superiority of religious anthropology is proved by considering the doctrinal principles of monotheism, prophecy and resurrection, which are the faith goals of every Muslim and with which anthropology has a strong connection in the religious view. Western anthropology, meanwhile, has degraded man's place in the universe by depicting an incomplete form of explaining man's identity, limiting him to material life and worldly life, and deviating from the divine straight path.

    Keywords: Human, Anthropology, Islam, West, Conflict, Interaction
  • Morteza Akhlaghifard Pages 129-149

    The present research explains the theological approaches and the backgrounds for the formation of Takfiri Salafism. The research method is descriptive, analytical and library type. According to the results of the study, in general, Salafism is in the field of narrative methodology, in the field of hadith-oriented epistemology, in the field of sensory ontology, and in the field of appearance semantics. In other words, Salafi thought is always rational and completely reactionary and is not included in the four Sunni jurisprudential religions. Takfiri Salafism is the tendency of a group of Salafists who consider their opponents as infidel. According to their intellectual basis, there is a balance between faith and action. This means that if a person believes in God and commits a cardinal sins, he or she will leave the religion and be considered as the infidel and must be punished by death. In the Muslim world, the only group that had such beliefs was Khawarij. Such a view has led the Takfiri Salafists to place many Muslims in the ranks of polytheists, and thus consider them wasted blood. The most important type of Takfiri Salafism are Wahhabis. Takfirists consider themselves the centerpiece of Salafi thinking and insist on being Salafists while avoiding calling themselves Wahhabis. They are trying to manage other Salafist movements with their axis. In the face of Takfiri groups, this deviant move should be considered inconsistent with the principles and beliefs of the predecessor and emphasized the lack of confiscation of this title by them.

    Keywords: theological approaches, Takfiri Salafism, Wahhabism
  • AmirHossain Sultanei fallah, Mohammad Bagheri davood kolaei Pages 151-176

    The purpose of this study is to critique the educational and philosophical views of Jean-Paul Sartre from the perspective of Islamic educational philosophy. Due to the nature and quality of this research, the research method is descriptive-analytical (documentary analysis). In this research, first Sartreau's philosophical principles, then educational views from Sartre's point of view, and finally the teacher-student relationship from his point of view. In the next section, the philosophical principles of Islamic educational philosophy and then educational views from the perspective of Islamic educational philosophy and finally the relationship between teacher and student in the Islamic perspective are discussed. The results of the research indicate that Sartre's educational views are relativism, understanding the concept of freedom, individual learning, increasing the sense of responsibility, creative education, student activism, and according to Islamic educational philosophy, the goals of education are to cultivate thinking, servitude, piety, closeness. And Rezvan is to nurture and flourish the talents of learners and the good life. In the following and in the present study, in addition to examining educational views, we will deal with the philosophical principles and ideas of Sartre and Islam.

    Keywords: Sartre, Islamic educational philosophy, educational views, philosophical
  • Farang Khobadi Pages 177-195

    Realization of philosophical rationalities is one of the epistemological issues. Basically, one of the main questions that ontology deals with is what is realistic in the universe? How is the realization of philosophical rationalities formed? The main question of this article is based on the realism of philosophical rationalities. Contemporary neo-Sadr philosophers have studied more than ever the way in which philosophical rationalities can be realized. These philosophers mean Allameh Tabatabai and his students. Allameh Tabatabai's initiative considers the science of presence to be a source of realism. Professor Motahhari has a critical and detailed approach to this issue, on the other hand, he tries to find a solution to the problem by expanding Allameh Tabatabai's opinion. In Javadi's expression, the concept of existence is emphasized before other concepts. Master Mesbah believes that human perceptual forms have a chance to be realistic.

    Keywords: Philosophical secondary intellects, Realism, Allame tabatabayi, Motahhari, javadi Amoli, Mesbah Yazdi
  • Mohammadreza Akhzarian kashani Pages 197-206

    The relationship between religion and politics, which in our time has been reduced to the relationship between Islam and democracy is one of the topics that has been considered by thinkers of religion and politics. This relationship has sometimes been considered from an intra-religious perspective and sometimes it has been looked at outside the religion. In this field, the approach of new theologians to this relationship has been associated with confrontations and conflicts. Among these thinkers is Abdolkarim Soroush, whose views have undergone several developments. According to Soroush, the discussion of Islam and democracy should not take place within the official religion but outside and until this issue is resolved at a very deep theoretical level, it will remain incomplete to show any compatibility or incompatibility between Islam and a democracy based on Islamic law or through the reform of old institutions and traditions. In this article, with a brief analysis of Soroush's idea, we try to answer the basic question of what are the characteristics of the place of religion in politics from an extra-religious perspective by the method of comparative study.

    Keywords: Democracy, Intra-religious view, Extra-religious view, Religion, Politics