فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 54 (زمستان 1400)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 54 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی طباطبائی*، مهدی ذاکری صفحات 7-26

    یکی از روش های آموزش اخلاق که اخیرا مورد توجه پژوهشگران حوزه اخلاق و تعلیم و تربیت قرار گرفته و سابقه دیرینه ای در آموزه های اسلامی دارد، آموزش از طریق بازی است که هدف اصلی این مقاله تبیین دقیق آن و بررسی ظرفیت ها و مزایای این روش است؛ با این تفاوت که در این مقاله، تمرکز ما نه بر نوع یا مورد خاصی از بازی ها، بلکه بر مطلق بازی های جمعی است که الزاما طراحی اخلاقی نیز ندارند. براین اساس در این مقاله با استفاده از روش استنتاجی و استنادی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، پس از مروری بر پیشینه روش های غیرمستقیم آموزش اخلاق، به تعریف و تحدید بازی پرداخته شده و سپس ضمن برشماری تعدادی از کارکردهای موثر بازی در ارتقای اخلاقی بازیکنان، به برخی مزایای این روش بر روش های دیگر تربیت اشاره شده است. تقویت تواضع اخلاقی، تعادل بین نفع شخصی و نفع جمعی، ایجاد ظرفیت برد و نهایتا روحیه پذیرش شکست، از جمله ظرفیت های بازی در آموزش اخلاق است.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، آموزش از طریق بازی، آموزش اخلاق از طریق بازی، آموزش غیرمستقیم
  • مهدیه حاج علی اکبر، ابراهیم یاقوتی*، زهرا فهرستی صفحات 27-53

    آیاتی از قرآن کریم، مفهومی از رفتار اجتماعی آمیخته با اخلاق را ارایه می دهد که شیوه های درست زندگی را پیش روی انسان می گشاید. از آنجا که یکی از شیوه های تبیین معنایی واژگان، کشف روابط معنایی واژه و شبکه معنایی آن است. در این پژوهش با روش توصیفی همراه با تحلیل محتوی و استفاده از منابع کتابخانه ای، ارتباط معنایی اخلاق حسنه با محاربه و افساد فی الارض بررسی شد؛ حاصل تحقیق حاکی از این است که نسبت مفهومی افساد فی الارض چه به صورت مجزا از محاربه و چه همراه با آن موجب اخلال در اخلاق حسنه می شود و این موضوع دارای مویدات بسیاری چه از نظر معصومین^ و نظرات فقها نیز می باشد و از طرف دیگر محاربه ای که در قرآن و فقه به آن اشاره شده است بیشتر به محاربه با خدا و پیامبر| می باشد، ولی در قانون مجازات اسلامی محاربه یکی از جرایم اخلال در اخلاق حسنه است.

    کلیدواژگان: اخلال، اخلاق حسنه، جرم، محاربه، افساد فی الارض
  • فاطمه نادری پاریزی*، محمدجواد فلاح صفحات 55-77

    مادری به عنوان بخشی از زندگی زنان مرحله ای ارزشمند است که زن را برخوردار از شانی متفاوت تر از زمانی می کند که وارد چنین مرحله ای نشده است. اشتغال بانوان به عنوان امری رایج که به مثابه ارزش اقتصادی و یک نوع شان اجتماعی برای زنان جامعه معاصر ارزش یافته است، با شان مادری آنها در بسیاری از موارد معارض است. مدافعان هرکدام از این طرفین تعارض اخلاقی، استدلال هایی را طرح می کنند. رسیدن به استقلال مالی و برخورداری زن از منزلت اجتماعی، بخشی از استدلال موافقان اشتغال زن در مقابل مادری است. در پاسخ، ضمن ارزیابی استدلال های موافقان اشتغال بانوان، می توان ادله ای به نفع شان اخلاقی مادر اقامه نمود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بیانگر آن است که مادری ضمن آنکه با اقتضایات روحی و جسمی و نیازهای واقعی زن هماهنگ است، نسبت به شیون عارضی دیگر چون اشتغال مقدم است. از سویی، ورود زنان به مشاغل مختلف و حضور در اجتماع اگر هم سو و هماهنگ با نقش مادری آنان نباشد، باعث لطمه های بسیاری به مادران و فرزندانشان خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، اخلاق مادری، شان اخلاقی مادر، اشتغال بانوان، چالش اشتغال
  • زینب نریمانی* صفحات 79-104

    هدف پژوهش حاضر توصیف و کشف مضامین ویژه نامه های امام علی به کارگزاران در حوزه های اخلاق فردی، اجتماعی و الهی و تعیین جایگاه اخلاق در مبانی نظری حضرت با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی می باشد. بدین منظور با کاربست نرم افزار تحلیل مضمون MAXQDA ، نامه ها براساس واحد تحلیل مضمون، کدگذاری شده و بر اساس اشتراکات در بین آن ها تحت عنوان مقوله های مختلف تقسیم بندی شده اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که باتوجه به اینکه در تمام مقوله های پرمضمون، زیرمقوله های اخلاقی بیشترین فراوانی مضمون را به خود اختصاص داده اند در مبانی نظری حضرت اخلاق جایگاه عظیمی دارد. مضمون ویژه در حوزه اخلاق اجتماعی حفظ کرامت انسان ها و در حوزه اخلاق فردی ساده زیستی و در حوزه اخلاق الهی مضمون تقوا می باشد که دایره معنایی آن ها با توجه به مضامین وارد شده ترسیم گشته است و در پایان روش های تربیتی حضرت در راستای تقویت کارگزاران در  این حوزه ها مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: نامه های امام علی به کارگزاران، تحلیل محتوای کیفی، رویکرد عرفی، مضمون ویژه، اخلاق
  • محبوبه موسائی پور* صفحات 105-130

    هدف از پژوهش تطبیقی حاضر، تعریف و تبیین نقش هوش اخلاقی (دیدگاه بوربا و لنیک) در سازگاری همسران وتطبیق مولفه های آن با معیارها و اصول اخلاقی است که دین اسلام در این حوزه، پیشنهاد می دهد. بدین منظور ابتدا به تعریف هوش اخلاقی مطرح در روان شناسی و بررسی مولفه های آن پرداخته شده و نقش هوش  اخلاقی در سازگاری زناشویی از دیدگاه علمی تبیین شده است؛ سپس این مولفه ها با مفاهیم اخلاقی مرتبط در دین اسلام مورد تطبیق و ارزیابی قرار گرفته و در پایان، مرزهای هوش اخلاقی اسلام ترسیم شده است؛ می توان گفت ، مولفه های هوش اخلاقی، هریک، روش هایی اکتسابی وقابل یادگیری درجهت برقراری ارتباطی رضایت بخش بین همسران با توجه به مقتضیات پیرامونی و همسازی با تجربه های جدید هستند که در دیدگاه های بشری با انسان محوری و در اسلام با محوریت خدا و انسان متعادل در راستای تعالی و تعهد درونی به آموخته های اخلاقی، تعریف می شوند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مولفه ها، سازگاری همسران، متون اسلام، تطبیق
  • سعیده حمله داری*، سید روح الله موسوی زاده صفحات 131-152

    گسترش بیماری های صعب العلاج منجر به بروز تعارضات و ناراحتی های معنوی نوپدیدی گشته است. تعارض «عزت نفس» از تعارضات فراگیری است که در حین بیماری و درقالب گزاره ذیل هویدا می گردد: «اگر کرامت انسان، امری خدادای است چرا در شرایط سخت بیماری، میزان آن کاهش می یابد.» تحقیقات گسترده و مشاهدات بالینی نگارندگان، اذعان دارد این تعارض در غالب موارد، منجر به کاهش سلامت معنوی می گردد. روش پژوهش، کیفی و از نوع توصیفی-اکتشافی-تحلیلی بوده و اطلاعات از طریق کتابخانه ای گردآوری شده است. یافته های تحقیق گویای آن است که غالبا اشکال اساسی به نحوه شکل گیری باور افراد پیرامون مفهوم «عزت نفس» وارد است بنابراین، اصلاح و شکل گیری صحیح باورهای انسان نقش ویژه ای در رفع و عدم وقوع تعارضات ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، تعارض، بیماری صعب العلاج، عزت نفس، کرامت
  • ابوالقاسم رضوانی*، محمد اکبری بورنگ، هادی پورشافعی، محمدعلی رستمی نژاد صفحات 153-176

    هدف پژوهش حاضر شناسایی اخلاق آموزش در فضای مجازی بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، کیفی و از نوع قوم نگاری مجازی بود. جامعه پژوهش شامل آموزگاران ابتدایی شهرستان خاش بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول آموزش مجازی دانش آموزان بودند. پژوهشگر با رضایت معلمان در گروه کلاسی مجازی آنان به عضویت درآمد، مدت سه ماه آموزش های درسی و تربیتی را مشاهده کرد. روش نمونه گیری هدفمند در دسترس و گردآوری داده ها به طریق مشاهده و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با روش تحلیل محتوای استقرایی، تحلیل گردید. با توجه به یافته های مطالعه، مولفه های اخلاق آموزش مجازی در سه بعد و هفت عامل طبقه بندی شد که شامل: حفظ حریم خصوصی و کرامت انسانی، حفظ امنیت خاطر و آرامش ذهنی، و رعایت فرهنگ درست کاری و امانت داری می باشند. نتایج می تواند جهت برنامه ریزی و تنظیم استراتژی های کلان حوزه اخلاق آموزش مجازی توسط سیاست گذاران و ذینفعان نظام آموزشی کشور به کار آید.

    کلیدواژگان: اخلاق آموزش، آموزش مجازی، اخلاق فناوری اطلاعات، قوم نگاری مجازی
  • علیرضا آل بویه* صفحات 177-197

    غایت گرایی اخلاقی یکی از نظریه های اخلاق هنجاری است که طرفداران بسیاری دارد و شاید بتوان گفت امروزه سودگرایی اخلاقی که از زیر شاخه های آن به شمار می آید نظریه غالب در فلسفه اخلاق غرب است. گرچه اخلاق فضیلت نظریه ای است که تا عصر حاضر در میان متفکران مسلمان رواج داشته است اما با آشنایی آنها با نظریه های جدید در باره اخلاق از جمله غایت گرایی و سودگرایی برخی کوشیده اند براین اساس نظریه اخلاق اسلامی را تبیین کرده و سازگاری آن را با قرآن و روایات نشان دهند. از این رو، منصور نصیری با توجه به اهمیت سودگرایی اخلاقی و جاذبه های آن تقریری از این نظریه مطرح کرده است که نه تنها اشکالات سودگرایی رایج بر آن وارد نباشد بلکه با آموزه های اسلامی نیز سازگار باشد و آن را برین سودگرایی نامیده است. در این مقاله به شیوه توصیفی، تحلیلی و نقدی، علاوه بر گزارشی از این تقریر و نقد آن، ناسازگاری آن با آموزه های دینی نیز نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: منصور نصیری، سودگرایی اخلاقی، برین سودگرایی، خودگرایی اخلاقی
|
  • Morteza Tabatabaee*, Mahdi Zakeri Pages 7-26

    One of the methods of teaching ethics, which has recently attracted the attention of researchers in the field of ethics and education and has a long history in Islamic teachings, is teaching through games, the main purpose of this article is to explain it in detail and examine the capacities and advantages of this method; With the difference that in this article, our focus is not on a specific type or case of games, but on the absolute of collective games that do not necessarily have an ethical design. Therefore, in this article, by using inference and documental methods and using library resources, after reviewing the background of indirect methods of moral education, the game is defined  and then, while enumerating a number of effective functions of the game in the moral improvement of the players, some advantages of this method over other training methods have been mentioned. Strengthening moral humility, balance between personal interest and collective interest, creating the capacity to win and finally the spirit of acceptance of failure are among the capacities of the game in moral education.

    Keywords: Moral education, education through games, moral education through games, indirect education
  • Mahdia Haj Ali Akbar, Ibrahim Yaquti*, Zahra Fehresty Pages 27-53

    Verses from the Holy Qur'an provide a concept of social behavior mixed with ethics, which provide the right ways of life to man. Because one of the methods of semantic explanation of words is to discover the semantic relations of the word and its semantic network. In this research, with the descriptive method  with the content analysis and the use of library sources, the semantic relationship of good morals with fighting and corruption in the land was investigated; The result of the research indicates that the concept of corruption in the land, either separately from war or together with it, causes a disturbance in good morals. And this result  has many proofs, both from the point of view of the innocents (a.s.) and the opinions of jurists, and on the other hand, the war that is mentioned in the Qur'an and jurisprudence is more about war with God and the Prophet (pbuh), but in the Islamic Penal Code war (Moharebeh) is one of the crimes of violating good morals.

    Keywords: Disruption, good ethic, crime, warfare, corruption in the land
  • Fatima Naderi Parisi*, Mohammad Javad Falah Pages 55-77

    Motherhood as a part of women's life is a valuable stage that makes a woman have a different dignity than when she has not entered such a stage. Women's employment, as a common thing that has been valued as an economic value and a kind of social dignity for women in contemporary society, is contrary to their maternal dignity in many cases. The defenders of each of these sides of the moral conflict propose arguments. Achieving financial independence and a woman's social dignity is part of the argument of the supporters of women's employment against motherhood. In response, while evaluating the arguments of the suppoerters of women's employment, arguments can be made in favor of the moral dignity of the mother. This article, using descriptive-analytical method, shows that motherhood, while being in harmony with the spiritual and physical requirements and real needs of women, is ahead of other temporary affairs such as employment. On the other hand, women's entry into different jobs and presence in the community, if it is not aligned with their motherly role, will cause many damages to mothers and their children. If women can fulfill their social  responsibilities with the support and assistance of the family and the centrality of the main roles such as motherhood, then it can be collected between them. According to the natural, intellectual and narrative evidence in conflict situations, the dignity of a mother has priority over other roles of mothers such as employment.

    Keywords: Applied ethics, maternal ethics, mother's moral dignity, women's employment, employment challenges
  • Zeinab Narimani* Pages 79-104

    The aim of the present research is to describe and discover the themes of Imam Ali's special letters to agents in the fields of personal, social and divine ethics and to determine the place of ethics in the theoretical foundations of Imam Ali by using the qualitative content analysis method. For this purpose, by using the MAXQDA theme analysis software, the letters were coded based on the theme analysis unit and divided into different categories based on the commonalities among them. The findings of the research indicate that, among all the repeaded categories, the ethical subcategories have the most frequency of the theme, ethics has a great place in the theoretical foundations of of Imam Ali. The special theme in the field of social ethics is to preserve the dignity of human beings, in the field of personal ethics, simplicity of life, and in the field of divine ethics, the theme of piety, whose meaning circle has been drawn according to the entered themes, and at the end, the training methods of Imam Ali  in order to strengthen the agents in these fields explained.

    Keywords: Imam Ali's letters to agent, qualitative content analysis, customary approach, special theme, ethics
  • Mahboubeh Mousaeipour* Pages 105-130

    The purpose of the present comparative research is to define and explain the role of moral intelligence (Borba and Lenik's point of view) in the compatibility of spouses and to accommodate  its components with the standards and moral principles that Islam proposes in this field. For this purpose, firstly, the definition of moral intelligence in psychology and the examination of its components have been discussed, and the role of moral intelligence in marital compatibility has been explained from a scientific point of view; Then, these components have been compared and evaluated with related moral concepts in Islam And in the end, the boundaries of Islamic moral intelligence have been drawn; It can be said that the components of moral intelligence are acquired and learnable methods to establish a satisfactory relationship between spouses according to the surrounding requirements and assimilation with new experiences, which in humanistic views are man-centered and in Islam, God centered and balanced men  in line with excellence  and internal commitment to moral learning are defined.

    Keywords: Moral intelligence, components, compatibility of spouses, Islamic texts, adaptation
  • Saeede Hamledari*, Seid Roohollah Moosavizadeh Pages 131-152

    The spread of incurable diseases has led to new spiritual conflicts and discomforts. The conflict of "self-respect" is one of the pervasive conflicts that can be seen during illness and in the form of the following proposition: "If human dignity is a God-given  why does its amount decrease in difficult conditions of illness?" Extensive research and clinical observations of the authors admit that this conflict in most cases leads to a decrease of spiritual health. The research method is qualitative and descriptive-exploratory-analytical and the information is collected through a library. The findings of the research show that there are often fundamental problems in the formation of people's beliefs around the concept of "self-respect". Therefore, correcting and forming human beliefs plays a special role in resolving and preventing conflicts.

    Keywords: Spiritual health, conflict, incurable disease, self-respect, dignity
  • Abolghasem Rezvani*, Mohammad Akbari Borang, Hadi Pourshafei, Mohammad Ali Rostaminejad Pages 153-176

    The aim of the current research was to identify the ethics of education in virtuall space. This research was applied in terms of purpose and qualitative in terms of method and virtual ethnography. The research community included elementary teachers of Khash city who were engaged in virtuall education of students in the academic year of 1399- 1400 With the consent of the teachers, the researcher became a member of their virtual class group and observed the educational training for three months. Purposive sampling method was available and data collection was through observation and semi-structured interview. The data was analyzed by inductive content analysis. According to the findings of the study, the ethical components of virtual education were classified into three dimensions and seven factors, which include: preserving privacy and human dignity, preserving peace of mind, and respecting the culture of honesty and trustworthiness. The results can be used by the policy makers and beneficiary of the country's education system to plan and adjust the macro strategies of the ethics of virtual education.

    Keywords: Education ethics, virtual education, information technology ethics, Virtual ethnography
  • Alireza Alebouyeh* Pages 177-197

    Exalted Ethical utilitarianism is one of the theories of normative ethics that has many supporters, and it can be said that today moral utilitarianism, which is one of its sub-branches, is the dominant theory in Western moral philosophy. Although virtue ethics is a theory that has been prevalent among Muslim thinkers until the present era, but with their familiarity with new theories about ethics, including consequentialism and utilitarianism, some have tried to explain the theory of Islamic ethics and show its compatibility with the Qur'an and hadiths.
    Therefore, considering the importance of moral utilitarianism and its attractions, Mansour Nasiri has proposed a version of this theory that not only does not have the problems of common utilitarianism, but is also compatible with Islamic teachings, and he called it  exalted utilitarianism. In this article, in a descriptive, analytical and critical manner, in addition to a report of this interpretation and its criticism, its incompatibility with religious teachings is also shown.

    Keywords: Mansour Nasiri, moral utilitarianism, exalted utilitarianism, moral selfishness