فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرشاد شریعت*، محسن قلی پور صفحات 1-28
    این مقاله در جستجوی مفهوم مقاومت در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)، با مفروض گرفتن ولایت فقیه به عنوان نظریه انقلاب اسلامی، بر آن است تا نشان دهد که چرا و چگونه دو عنصر هویت و استکبارستیزی، مهم ترین ارکان مقاومت در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) در مقابل حاکمیت نظام سرمایه داری محسوب می شوند. لذا پرسش اصلی در این مقاله متمرکز بر معنا و مفهوم مقاومت به عنوان یک راهکار عملی در بطن حاکمیت نظام سرمایه داری و استکبار ناشی از آن است. گرچه تاکنون نظریات انقلاب اسلامی حاکی از راهبرد نه شرقی نه غربی، به عنوان سیاست آرمانی و عملی جمهوری اسلامی، شایع ترین راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده اند؛ اما این مقاله با نگاهی نو برای کشف ماهیت سیاست داخلی، ضمن مراجعه به مستندات موجود و با روش هرمنوتیک متن در صدد است که دو ستون معنایی مذکور را با توجه به اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی در حاکمیت جمهوری اسلامی کشف، توجیه و تحلیل کند؛ و بر این فرضیه تاکید نماید که امام به عنوان یک رهبر دینی و اندیشمند و مصلح سیاسی و اجتماعی برای پیشبرد راهبرد مقاومت خود، در دوران پهلوی، با طرح نظریه ولایت فقیه به تلاش برای استقرار حاکمیت ملی پرداخته و در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با در نظر داشتن دو مفهوم آزادی و خودکفایی مبتنی بر دو ستون هویت ملی و استکبارستیزی برای پیشبرد سیاست داخلی گام برداشته است.
    کلیدواژگان: حاکمیت، هویت، مقاومت، امام خمینی، جمهوری اسلامی
  • سید سامر پوردانش*، زاهد غفاری هشجین، علی باقری دولت آبادی صفحات 29-64
    یمن فقیرترین کشور عرب در خاورمیانه است که علیرغم انتظار مردمان آن برای رسیدن به شرایطی مطلوب تر از گذشته در جنبش اجتماعی سال 2011؛ درگیر جنگ داخلی، تهاجم خارجی و تحریم های اقتصادی گردیده است. یکی از دلایل اهمیت موضوع یمن، موقعیت استراتژیک آن در منطقه و اختلافات سیاسی و ایدیولوژیکی است که بر سر آن میان برخی از دولت های منطقه رخ داده است. هدف مقاله حاضر بررسی علل تداوم این بحران به مدت 10 سال و تبدیل شدن آن به امری روزمره است. نگارندگان در پی پاسخ به این پرسش هستند که چه عواملی باعث تداوم بحران در یمن بین سال‎های 2011 تا 2021 شده است؟ فرضیه مقاله به دو عامل ساختار و کارگزار بر اساس نظریه ساخت یابی آنتونی گیدنز اشاره دارد و تعامل متقابل آن دو را در قالب ساخت یابی در یمن بررسی می نماید. برای این منظور از روش کتابخانه ای برای گرداوری داده ها و از روش تحلیلی-تبیینی برای نگارش مقاله استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد تاثیر متقابل دو دسته عوامل ساختاری (ساختارهای داخلی یمن، موازنه قدرت منطقه ای و بین المللی و ژیوپلیتیک) و کارگزاری (دولت ورشکسته یمن، بازیگران منطقه ای، بازیگران غیردولتی و سازمان ملل متحد) موجب گردیده تا این بحران همچنان تداوم داشته باشد؛ بنابراین تعدد متغیرها و پیچیدگی شرایط داخلی یمن و محیط خاورمیانه مانع از آن می گردد که بتوان آینده روشنی برای پایان زودهنگام بحران ترسیم نمود.
    کلیدواژگان: بحران یمن، قدرت های بزرگ، ساختار، کارگزار، سازمان ملل
  • سید صدرالدین موسوی جشنی* صفحات 65-86
    گسترش افراطی گرایی و خشونت دینی در خاورمیانه، همزیستی مسالمت آمیز میان پیروان مذاهب در بخش هایی از این منطقه را به امر ناممکن تبدیل کرده است. خشونت دینی پدیده بشدت خطرناکی است که علاوه بر تحمیل هزینه های انسانی، هزینه های مالی فراوانی را نیز برجهان تحمیل می کند. خشونت و تروریسم اسلامی محصول قرایت های سلفی خاصی از دکترین های کلامی فرق خاص اسلامی است که توسط روحانیون رادیکال سنی در گذشته صورت بندی و در دوران معاصر احیا شده است. صورت بندی این قرایت ها به گونه ای است که آن ها را از اندیشه تهی و به ایدیولوژی تبدیل و زمینه را برای تمامیت خواهی و خشونت ورزی فراهم می آورد. به دلیل فقدان یا اندک بودن پژوهش در زمینه رابطه میان تمامیت خواهی و خشونت دینی در جنبش های سلفی، مقاله حاضر تلاشی است برای پر کردن خلا موجود در این زمینه. از این رو، پژوهش حاضر صرفا بر روی مکانیزم هم افزایی تمامیت خواهی و خشونت دینی در این جنبش ها متمرکز است. در این نوشتار از چهارچوب نظری ماریو دیانی و کوین برای تبیین جنبش های اجتماعی سلفی و همچنین نظریه ریشه های تمامیت خواهی هانا آرنت برای تبیین مکانیزم هم افزایی تمامیت خواهی و خشونت دینی استفاده شده است. داده های پژوهش به روش تحلیل اسنادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمامیت خواهی و خشونت دینی با تکیه بر بسیج حمایت توده ای در پشت یک ایدیولوژی که تغییرات اجتماعی رادیکال را تجویز می کند یکدیگر را تقویت و بازتولید می کنند. تمامیت خواهی ایدیولوژیک جنبش های دینی/ اجتماعی خاورمیانه زمینه را برای «غیریت سازی یا «دشمن سازی» فراهم و بدین ترتیب خشونت ورزی را مشروعیت می بخشد و زمینه برای تقویت و بازتولید دو جانبه تمامیت خواهی و خشونت دینی فراهم می شود.
    کلیدواژگان: تمامیت خواهی، خشونت دینی، جنبش اجتماعی، سلفی، ایدئولوژی
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، رسول شریفی صفحات 87-110

    در ژوییه سال 2013 عبدالفتاح السیسی با یک کودتای نظامی توانست محمد مرسی رییس جمهور وقت مصر را سرنگون کرده و خود قدرت را در دست بگیرد. وی رسانه ها را عامل سقوط حسنی مبارک می دانست و از همین رو بر آن شد تا الگوی جدیدی از رابطه دولت این کشور و ساختار رسانه ای مصر حاکم سازد. از این رو، سوال اصلی این پژوهش آن است که چه الگویی بر روابط رسانه ها و دولت مصر به ریاست عبدالفتاح السیسی حاکم است؟ یافته های مقاله نشان می دهد که رسانه های مصری در دوره ریاست جمهوری عبدالفتاح السیسی تحت کنترل و نظارت شدیدی قرار گرفتند و الگوی جدیدی بر روابط رسانه ها و نظام سیاسی در مصر حاکم شده است. گرچه الگوی جدید مورد حمایت عبدالفتاح السیسی بود، اما سرانجام به دلیل ناکارآمدی، بر تمامی رسانه های مصری تاثیر منفی برجای گذاشت و از هم فروپاشید. این پژوهش با هدف شناخت الگوی حاکم بر روابط رسانه ها و دولت مصر در دوره شش ساله 2013 تا 2019 انجام شده است. برای دستیابی به این هدف، با استفاده از روش تحلیل اسنادی که بر مطالعه هدفمند و نظامند منابع مبتنی است و محور آن جستجوی توصیفی و تفسیری است، روابط رسانه ها با نظام سیاسی به ریاست عبدالفتاح السیسی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دولت مصر، رسانه ها، تحلیل اسنادی، عبدالفتاح السیسی
  • علی مختاری*، حمدالله اکوانی، جابر قاسمی، محمد ملکی فر صفحات 111-136

    دولت در مصر در دو مقطع انقلاب 2011 و دوره پساانقلاب، شکننده ظاهر شد اما با کودتای نظامیان، دوام پیدا کرد. در سال 2011 طومار دولت به طور باورنکردنی، در مدت کوتاهی درهم پیچیده شد. این تجربه بزرگ برای انقلابیون مذهبی آموختنی نبود و خیلی زود آنان نیز مانند دولتی مستعجل با اعتراضات مردمی و کودتای نظامیان از قدرت ساقط شدند. نظامیان برخلاف انتظار به تدریج توانستند دولت با ثباتی تشکیل دهند. این پژوهش با الهام از روش توصیفی و تلفیق دو نظریه نهادگرایی و فرهنگی تلاش می کند به این مهم بپردازد چرا دولت در دوره مبارک و مرسی شکننده، اما در دوره نظامیان با ثبات ظاهر شد؟ نتایج پژوهش نشان می دهد تجربه مدرنیزاسیون و آزادسازی اقتصادی به ظهور و توسعه نیروهای اجتماعی و سیاسی انجامید. دولت در مقابل، همچنان بر گفتمان سنتی قدرت تاکید ورزیده بود. این امر دولت را از کسب هژمونی در بستر جامعه مدنی و ایجاد نهادهایی برای مشارکت جامعه محروم ساخت. ناکارآمدی دولت در حوزه اقتصادی، نداشتن هژمونی فرهنگی و نهادهای مدنی بعلاوه برخوردهای سرکوبگرایانه سبب ظهور و شکل گیری یک جامعه پراتوری شد. دولت در این جامعه، بی ریشه و بنیاد شد تا به آسانی در مقابل جنبش توده ای شکننده ظاهر شود. دولت اخوان نیز نتوانست به حذف نهادهای قدرت رژیم گذشته و ایجاد نهادهای جدید بپردازد بلکه با تقلید از رویه مبارک، به انحصار قدرت رو آورد تا در عرصه خیابان منازعه را ببازد و به آسانی فروپاشد. ارتش با استفاده از این فرصت ها توانست به عنوان یک نهاد ملی- تاریخی ظاهر شود، رضایت غالب نیروهای سیاسی را جلب، و در قالب یک «دولت کارآمد» اقتدار نوینی را شکل دهد.

    کلیدواژگان: شکنندگی، دولت، نهادگرایی، هژمونی، مصر
  • عبدالرضا عالیشاهی*، ابراهیم برزگر، محمدباقر خرمشاد، عباسعلی رهبر صفحات 137-168

    پادشاهی عربستان سعودی با یک نظام سیاسی محافظه کار، سنتی، پاتریمونیال و مبتنی بر ایدیولوژی وهابیسم به مثابه ام القرای جهان اسلام برای بسیاری از کشورهای اهل سنت می باشد. در این میان، رقابت های سیاسی، ایدیولوژیکی و حتی امنیتی سعودی ها با ایران حتی پیش از وقوع انقلاب اسلامی، همواره با قبض وبسط های متعددی مواجه بوده است. این مسیله پس از بیداری اسلامی و نگرانی فزاینده سعودی ها از ورود امواج اعتراضی اعراب به این کشور تشدیدگردید. با حضور محمدبن سلمان در سمت ولایتعهدی، سیاست های خصومت آمیز وی علیه جمهوری اسلامی ایران علنا دو کشور را در بیشترین تنش های سیاسی و امنیتی قرار داد به نحوی که می توان مدعی اوج جنگ سرد میان سعودی ها علیه ایران بود. مقاله کنونی جستاری است در ارایه پاسخی متقن و مستدل به این سوال که مهمترین سیاست های محمدبن سلمان در قبال جمهوری اسلامی ایران مبتنی برچه رویکردهایی بوده است؟ فرضیه نویسندگان مبتنی برتشدید بیشترین سیاست های تقابل گرایانه بن سلمان علیه ایران است. یافته های مقاله با استفاده از روش تفسیری و تیوری بحران هاگ میال نشان می دهد عقبه تاریخی این بحران، گذشته از خصومت های تاریخی بعد از انقلاب اسلامی، به دوران انعقاد برجام برمی گردد. در مرحله تکوین بحران، تلاش بن سلمان برای بسط روابط سیاسی- امنیتی با رژیم صهیونیستی، در مرحله تصادم یا رویایی، نویسندگان به دو مسیله اصلی طراحی توطیه های نرم در راستای براندازی جمهوری اسلامی و حمایت های بن سلمان از نیروهای تروریستی علیه ایران اشاره خواهند داشت. در نهایت در مرحله وساطت می توان به فعالیت های میانجی گرایانه نخست وزیر عراق اشاره نمود.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، محمد بن سلمان، جمهوری اسلامی ایران، تقابل گرایی، جنگ سرد
  • امیر عظیمی دولت آبادی* صفحات 169-196
    این مقاله در صدد پاسخ به این سوال است که آیا عامل «فشارهای خارجی» می تواند تفاوت در موفقیت، شکست و یا تدوام وضعیت های انقلابی را در کشورهای عربی در سال 2011 تبیین نماید؟ یافته های مقاله با مطالعه هفت کشور عربی (تونس، مصر، لیبی و یمن به عنوان موردهای انقلابی و الجزایر، مراکش و بحرین به عنوان موردهای غیر انقلابی) به روش تطبیقی تاریخی نشان می دهد که چهار کشوری که در آن ها انقلاب رخ داده است اشکال گوناگونی از فشارهای خارجی را پیش از سرنگونی رژیم حاکم تجربه کرده اند؛ اما سه کشور دیگر (الجزایر، مراکش و بحرین) که علیرغم شباهت های زیاد با موردهای انقلابی، از انتقال قهرآمیز و غیرنهادین قدرت مصون ماندند از فشارهای خارجی بر علیه رژیم حاکم در جریان اعتراضات مردمی در امان بوده اند. علاوه بر این می توان گفت که فشارهای خارجی، در حمایت از دولت مستقر و یا در حمایت از معترضین، عامل مهم و کلیدی در تعیین تفاوت میان وضعیت های انقلابی شکست خورده (نظیر آنچه در بحرین رخ داد)، به سرانجام رسیده و یا تداوم وضعیت انقلابی در کشورهای عربی بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، فشارهای خارجی، وضعیت های انقلابی
  • محمدمهدی دهقانی، اکبر اشرفی*، عباسعلی رهبر، حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 197-220

    پژوهش حاضر در نظر دارد با مطالعه تاریخی و استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، علل ظهور و سقوط سلسله قاجاریه را با تاکید بیشتر بر دلایل و عوامل زوال و سقوط این حکومت براساس نظریه ابن خلدون بررسی و تبیین نماید. نظریه ابن خلدون به عنوان چهارچوب نظری انتخاب شده است؛ با ذکر این نکته که در تبیین ظهور و سقوط حکومت های معاصر از جمله قاجاریه لازم است این نظریه بازنگری شده و عوامل جدید نیز در این خصوص مدنظر قرار گیرند.بدین منظور علاوه بر ارزیابی و به روز نمودن شاخص های نظریه ابن خلدون از قبیل عصبیت، موالی و انواع فساد، به عوامل جدیدی که در دوران معاصر در پایداری و بویژه در سقوط حکومت ها موثر هستند، شامل دخالت خارجی و فناوری های نوین، توجه شده است. یافته های پژوهش که براساس مستندات معتبر تاریخی تدوین شده، نشان می دهد پیدایش و استمرار قاجاریه با نظریه ابن خلدون و زوال و سقوط آن با نظریه نوخلدونی قابل بررسی و تبیین دقیق تر و کامل تری است و با واقعیات موجود و شواهد تاریخی تطبیق بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: حکومت قاجار، نظریه نو خلدونی، عصبیت، فساد، دخالت خارجی
  • محدثه جزایی*، مهدی نجف زاده، سید مرتضی حافظی صفحات 221-248
    دولت به عنوان مهم ترین هستی سیاسی، در کانون نظریه پردازی سیاسی قرار دارد. گاه به مهر و بلندنظری عامل اصلی تحولات سیاسی به شمار رفته و گاه به قهر و کین، در عداد ادوات اصلی بی عدالتی و سرکوب قرارگرفته است. با فراروی از این دو سر طیف، لازم است لحظه ای درنگ نمود تا «دولت» از طریق اعلانیه هایش، خود سخن بگوید. در این نوشتار با استفاده از نشانه شناسی یافته های باستان شناختی تلاش می شود تا ماهیت دولت در اسلام مورد بازخوانی قرار گیرد. ضعف تاریخ نگاری، قلت شواهد تاریخی و کمبود تلاش های نظری در این عرصه از موانع جدی پژوهش به شمار می رود. در این نوشتار با استفاده از بازخوانی اعلانیه های نخست اسلامی به مثابه روشی انتقادی برای درک ماهیت دولت کوشش می شود به این پرسش که «چه رابطه ای میان شواهد مذهبی و دولت می توان برقرار نمود»، پاسخ داد. دولت ها برای توجیه مشروعیت و استحکام بخشی به مبانی ایدیولوژیک خود، از ابزارهایی استفاده می کنند که خوانش آن ها در پس گذار طولانی اگرچه نمی تواند درباره آنچه واقعا رخ داده است، اطلاعاتی کامل و جامع ارایه کند؛ اما از طریق تمرکز بر برخی از نشانه های موجود می تواند به آشکارسازی ماهیت دولت نزدیک شود. بر همین اساس در میان انبوه اعلانیه ها، بر نشانه شناسی سکه، تاکید و از طریق آن تلاش می شود تا پرتویی بر وجوه مبهم و تاریک ماهیت دولت در تاریخ اسلام (در دوران اولیه، اموی، عباسی و صفوی) افکنده شود.
    کلیدواژگان: دولت، نشانه شناسی، اعلانیه ها، سکه های ایرانی- اسلامی، تاریخ
  • رحیم پاکزاد*، محمدجواد هراتی، رضا یوسفی صفحات 249-274

    در پی انقلاب 2011 تونس که برخی از آن با عنوان «بهار عربی» یا «بیداری اسلامی» یاد کرده اند، دیدگاه های مختلفی درباره علل شکل گیری این انقلاب مطرح شد. با وقوع انقلاب در تونس موجی از انقلاب ها و اعتراضات متوجه کشورهای شمال آفریقا و دیگر کشورهای عرب زبان خاورمیانه گردید. به طوری که در کمتر از یک ماه بن علی در تونس و حسنی مبارک در مصر فرار از کشور را در پیش گرفتند. سرعت تغییرات در جهان اسلام به حدی بود که بسیاری از تحلیل گران حوزه های علوم سیاسی و جامعه شناسی را به تعجب و تحلیل و بررسی ریشه ها و زمینه های انقلاب در این جوامع واداشت. موضوعی که در این تحقیق به آن پرداخته شده است، ارزیابی انقلاب تونس بر اساس نظریه توسعه نامتوازن سامویل هانتینگتون است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، در پی پاسخ به این سوالات است که چگونه می توان انقلاب 2011 تونس را بر اساس نظریه توسعه نامتوازن مورد مطالعه و بررسی قرار داد؟ وجوه تمایز و اشتراکات علل و عوامل انقلاب از منظر هانتینگتون و انقلاب تونس کدام اند؟یافته های مقاله گویای این امر است که هر سه مرحله انقلاب از منظر هانتینگتون یعنی توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و انسداد سیاسی (عدم توسعه سیاسی)، بر انقلاب تونس قابلیت تطبیق و ارزیابی را دارند. وجه تمایز این مقاله با پژوهش های دیگر در این است که برای ارزیابی انقلاب تونس بر اساس تیوری توسعه نامتوازن، از داده های و منابع معتبر داخلی و بین المللی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: انقلاب، تونس، توسعه نامتوازن، ساموئل هانتینگتون، جهان اسلام
  • علی کریمی مله، رضا گرشاسبی*، محمدتقی قزلسفلی صفحات 275-304

    جامعه و سیاست ایران زمان قاجار بیمار بود و درمان آن ناگزیر می نمود؛ ازهمین رو، بسیاری چاره ی کار را در پویشی سیاسی و اجتماعی ژرف و دگرگون ساز می دیدند. پبرو چنین نگاهی، انقلاب مشروطه آغاز شد که البته ناکام ماند. از پی این شکست، گفتمانی شیرازه بست که «باستان گرایی» نام دارد. برجسته ترین شالوده ریزان آن عارف قزوینی، میرزاده عشقی، ابراهیم پورداود، مشفق کاظمی، کاظم زاده ایران شهر، صادق هدایت و محمود افشار هستند. آنان در کنش های اندیشه ای و زبانی خود بر این گزاره پای فشردند که با گرویدن به آرمان شهر باستان می توان روانی تازه به پیکره ی بی جان ایران بخشید و آن را از نو آراست. پیرو بازنمایی های فراوان این گفتار، باستان گرایی در زمان پهلوی فراتر از دیگر گفتمان ها نشست و معنایی نوین به زیست مندی ایرانیان داد. ازآنجایی که بررسی چهارچوب مند «چگونگی» برآیی این گفتمان چندان در دستور کار پژوهشی نهاده نشده است؛ بنابراین، نوشتار کنونی می کوشد، با بهره گیری از الگوی نظری اسپریگنز و تکنیک «تحلیل محتوای کیفی»، به این کاستی پژوهشی و پرسش پاسخ دهد که: «گفتمان باستان گرایی پسامشروطه چگونه سربرآورد؟» یافته ها نشان می دهد که این گفتمان برآیند کوشش های شناختی اندیشمندان است و از دل فرآیندهای شناختی چندلایه - چون آگاهی یافتن از نابسامانی های ایران، شناخت ریشه ی آن ها، جست وجوی آرمان شهر و سنجش و گزینش راه کارهای رهایی بخش - سربرآورد.

    کلیدواژگان: اسپریگنز، باستان گرایی، اندیشمندان باستان گرا، پسامشروطه
  • حسن خدادی*، محمد ربیعی کهندانی صفحات 305-330

    مقاله حاضر به تحلیل استعاره ای علل و مفهوم مبارزه سیاسی از دیدگاه حزب جمهوری اسلامی اختصاص دارد. پرسش های مقاله عبارت اند از اینکه «اولا علل مبارزه در جامعه انسانی در گفتمان حزب جمهوری چیست و ثانیا در این گفتمان چه ادراک و فهمی از مفهوم مبارزه وجود دارد؟». برای پاسخ به این سوالات فرضیه ای طراحی و آزموده نشده است. پژوهش از نوع کیفی است و با مفروض گرفتن نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون و روش شناسایی استعاره تلاش شده تا به پرسش ها پاسخ داده شود.نویسندگان به این نتیجه رسیده اند که حزب جمهوری اسلامی با رویکردی روان شناختی، دو گرایش درونی انسان ها یعنی افزون طلبی و خویشتن دوستی را عامل شکل گیری مبارزه در جامعه انسانی می داند که می توان با هدایت پیامبران ظاهری و باطنی (عقل) این گرایش های درونی را که منجر به نزاع و تضاد می شوند کنترل کرد و در نهایت به جامعه ای آرمانی رسید که در آن ظلم و ستم و در نتیجه مبارزه میان گروه های مختلف وجود نداشته باشد. فهم مبارزه در دیدگاه حزب با استفاده از ادراکاتی صورت می گیرد که ریشه در تجربیات روزمره مذهبی دارد و در این فهم حوزه های مفهومی مبدیی مانند جنگ، جهاد، وظیفه و تکلیف، فضیلت و کمال، ابزار و وسیله نقشی محوری دارند.

    کلیدواژگان: استعاره مفهوم، اسلام سیاسی، شناخت سیاسی، احزاب و سازمان های سیاسی در ایران، زبانشناسی شناختی
|
  • Farshad Shariat *, Mohsen Gholipour Pages 1-28
    By assuming Velayat-e-Faqih as a theory of the Islamic Revolution, this article seeks the concept of resistance in Imam Khomeini's political thought to show why and how the two elements of identity and anti-arrogance are the most crucial pillars of resistance in Imam Khomeini's political thought against the sovereignty of the capitalism. Therefore, the main question in this article focuses on the meaning and concept of resistance as a practical solution to the core of capitalism and resulting in its arrogance. Although the theories of the Islamic Revolution have been the most common foreign policy strategy of the Islamic Republic so far, which indicates the strategy of neither Easy nor West as the ideal and practical policy of the Islamic Republic, this article, while referring to the existing documents and with the hermeneutic method of the text, seeks to discover the nature of domestic politics with a new look, and explore, justify and analyze the two semantic pillars according to the political thought of Imam Khomeini and the Islamic Revolution in the Rule of the Islamic Republic. It also emphasizes the hypothesis that the Imam, as a religious leader, thinker, and political and social reformer to advance his resistance strategy during the Pahlavi era, tried to establish national sovereignty by proposing the theory of Velayat-e-Faqih. He also took steps to advance domestic politics by considering the two concepts of freedom and self-sufficiency based on the two pillars of national identity and anti-arrogance, in the era after the victory of the Islamic Revolution.
    Keywords: Sovereignty, Identity, Resistance, Imam Khomeini, Islamic Republic
  • Seyed Samer Poordanesh *, Zahed Ghaffari Hashjin, Ali Bagheri Dolatabadi Pages 29-64
    Yemen is the most impoverished Arab country in the Middle East, which has been embroiled in civil war, foreign aggression, and economic sanctions, despite the expectations of its people to achieve better conditions in the 2011 social movement. One of the reasons for the importance of the issue of Yemen is its strategic position in the region, as well as the political and ideological discrepancies that have arisen over it among some of the governments in the region. The purpose of this article is to study the causes of the continuation of this crisis for 10 years which made it a daily occurrence. The authors seek to answer this question: what factors have led to the continuation of the crisis in Yemen between 2011 and 2021? The article hypothesis refers to two factors of structure and agent based on the Structuration Theory of Anthony Giddens and examines the interaction between the two in the form of structuration in Yemen. For this purpose, the library method has been used to collect data and the analytical-explanatory method has been used to write the article. The research findings show that the interaction of two categories of structural factors (Yemeni internal structures, regional and international and geopolitical power balance) and agents (Yemeni bankrupt government, regional actors, non-governmental actors, and the United Nations) has caused this crisis to be continued; Thus, the multiplicity of variables and the complexity of the internal situation in Yemen and the Middle East environment prevent to imagine a bright future for an early end to the crisis.
    Keywords: Yemeni Crisis, Great Powers, Structure, Agent, UN
  • Seyed Sadrodin Moosavi Jashni * Pages 65-86
    The spread of extremism and religious violence in the Middle East has made peaceful coexistence between followers of religions in parts of the region impossible. Religious violence is a highly dangerous phenomenon that in addition to imposing human costs, also inflicts a lot of financial costs on the world. Islamic violence and terrorism are the product of certain Salafi readings of the theological doctrines of certain Islamic sects, formulated by radical Sunni clerics in the past and revived in the contemporary era. The formulation of these readings is such that it empties them of thought and turns them into ideology and provides the ground for totalitarianism and violence. Due to the lack or scarcity of research on the relationship between totalitarianism and religious violence in the Salafi movements, this article is an attempt to fill the gap in this area. Therefore, the present study focuses solely on the mechanism of the synergy of totalitarianism and religious violence in these movements. This paper uses the theoretical framework of Mario Diani and Cohen to explain Salafi social movements, as well as Hannah Arendt's theory of the roots of totalitarianism to explain the synergistic mechanism of totalitarianism and religious violence. Research data were analyzed by documentary analysis. The findings show that religious totalitarianism and violence reinforce and reproduce each other by relying on the mobilization of mass support behind an ideology that prescribes radical social change. The ideological totalitarianism of religious/social movements in the Middle East provides the basis for "alienation or" hostility "and thus legitimizes violence, and provides the basis for the mutual strengthening and reproduction of totalitarianism and religious violence.
    Keywords: Totalitarianism, Religious Violence, Social Movement, Salafi, Ideology
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Rasoul Sharifi Pages 87-110

    In July 2013, Abdel Fattah el-Sisi ousted then-President of Egypt Mohamed Morsi and was able to seize power in a military coup. He blamed the media for the Hosni Mubarak's fall and, accordingly, decided to establish a new model of the relationship between the Egyptian government and the structure of the Egyptian media.  The main question of this research is: what is the pattern of relations between the media and the Egyptian government headed by Abdel Fattah el-Sisi? The findings show that the Egyptian media was closely monitored during the presidency of Abdel Fattah el-Sisi, and a new pattern emerged in the relationship between the media and the political system in Egypt. Although the new pattern was supported by Abdel Fattah el-Sisi, eventually it negatively affected all the Egyptian media and collapsed due to inefficiency. This study aims to identify the pattern governing the relationship between the media and the Egyptian government in the six years from 2013 to 2019. To achieve this goal, using the method of document analysis, which is based on a purposeful and systematic study of sources and focuses on descriptive and interpretive search, the relationship between the media and the political system headed by Abdel Fattah el-Sisi has been examined.

    Keywords: Egyptian Government, media, Documentary Analysis, Abdel Fattah el-Sisi
  • Ali Mokhtari *, Hamdallah Akvani, Jaber Ghasemi, Mohammad Malekifar Pages 111-136

    The government in Egypt appeared fragile during the two periods of the 2011 revolution and the post-revolutionary period, but it survived with a military coup. In 2011, the government condition became incredibly complicated in a short time. This great experience was not instructive for the religious revolutionaries, and like a hasty government, they were soon overthrown by popular protests and military coups. Contrary to expectations, the military was able to form a stable government. Inspired by the descriptive method and the combination of two institutionalism and cultural theories, this study tries to address the important question of why the government appeared fragile in the era of Mubarak and Morsi, but stable in the era of the military? The results show that the experience of economic modernization and liberalization led to the emergence and development of social and political forces. The government, on the other hand, continued to emphasize the traditional discourse of power. This deprived the government of gaining hegemony in the context of civil society and creating institutions for community participation. The inefficiency of the government in the economic field, the lack of cultural hegemony and civil institutions, and repressive attitudes led to the emergence and formation of a pragmatic society. The state in this society became rootless and quickly appeared fragile against the mass movement. The Akhavan's government also failed to eliminate the institutions of power of the previous regime and create new ones, while by imitating Mubarak's policy, it monopolized power so that it could lose the conflict in the street arena and easily collapse. The military took advantage of these opportunities to emerge as a national-historical institution,  satisfy the dominant political forces, and to form a new authority in the form of an "efficient government.

    Keywords: Fragility, Government, Institutionalism, Hegemony, Egypt
  • Abdolreza Alishahi *, Ebrahim Barzegar, MohammadBagher Khorramshad, Abbas Ali Rahbar Pages 137-168

    The Kingdom of Saudi Arabia, with its conservative, traditional, patrimonial, and Wahhabi ideological political system, serves as the Umm al-Qura (the core nation of the Islamic world) of the Islamic world for many Sunni countries. Meanwhile, the political, ideological, and even security rivalries between the Saudis and Iran have always faced many challenges even before the Islamic Revolution. This issue was Intensified after the Islamic Awakening and the growing concern of the Saudis about the arrival of Arab protest waves in the country. With the presence of Mohammad Bin Salman in the position of the successor, his hostile policies against the Islamic Republic of Iran have publicly declined the two countries into the most political and security tensions; In a way that can be claimed as the culmination of the Cold War between the Saudis against Iran. The present article seeks to provide a convincing and reasoned answer to the question that: What approaches have Mohammad Bin Salman's most important policies been based on toward the Islamic Republic of Iran? The authors' hypothesis is based on the intensification of Bin Salman's most confrontational policies against Iran. Findings of the article, using the interpretive method and theory of the Haug Miall crisis, show that the historical sequence of this crisis, in addition to the historical hostilities after the Islamic Revolution, dates back to the time of the conclusion of BARJAM. In the development phase of the crisis, i.e. the Bin Salman's attempt to expand political-security relations with the Zionist regime, in the stage of collision or dream, the authors will point to two main issues: the design of soft conspiracies to overthrow the Islamic Republic and Bin Salman's support for terrorist forces against Iran. Finally, in the intervention phase, we can refer to the mediation activities of the Iraqi Prime Minister.

    Keywords: Saudi Arabia, Mohammad Bin Salman, Islamic Republic of Iran, Confrontationalism, Cold War
  • Amir Azimi Dolatabadi * Pages 169-196
    This article aims to answer the question: can the factor of "external pressures" explain the difference in the success, failure, or continuity of revolutionary situations in Arab countries in 2011? The findings by studying seven Arab countries (Tunisia, Egypt, Libya, and Yemen as revolutionary cases and Algeria, Morocco, and Bahrain as non-revolutionary cases) in a historical-comparative method show that the four countries, before the ruling regime overthrow, have experienced various forms of external pressure. But the other three countries (Algeria, Morocco, and Bahrain) which, despite the many similarities with the revolutionary cases, remained immune from the forced and non-institutional transfer of power, have been spared from external pressures against the ruling regime during popular protests. Moreover, can be said that external pressure in support of the established government or the protesters is an essential and critical factor in determining the difference between failed revolutionary situations (such as what happened in Bahrain) or the continuation of the revolutionary situation in Arab countries.
    Keywords: Arab Revolutions, External Pressure, Revolutionary Situations
  • MohammadMahdi Dehghani, Akbar Ashrafi *, Abbasali Rahbar, Habibollah Abolhasan Shirazi Pages 197-220

    The research aims to study the rise and fall reasons of the Qajar dynasty, with historical study and the descriptive-analytical method. Its emphasis is on the causes and factors of the decline and fall of this government based on Ibn Khaldoun's theory. Ibn Khaldun's theory has been chosen as a theoretical framework; By mentioning this point that in explaining the rise and fall of contemporary governments, including Qajar, it is necessary to revise this theory and consider new factors in this regard. For this purpose, in addition to evaluating and updating Ibn Khaldun's theoretical indicators such as nervousness, patronage, and types of corruption, attention has been paid to the new factors that are effective in the stability and especially in the fall of governments in the contemporary era, including foreign intervention and new technologies. The findings of the research compiled based on authentic historical documents show that the origin and continuation of Qajar with Ibn Khaldun's theory and its decline and fall with Neo-Khaldun's theory can be studied and explained more accurately, and they are more compatible with the existing facts and historical evidence.

    Keywords: Qajar Government, NeoKhaldun's Theory, Nervousness, corruption, Foreign Intervention
  • Mohadeseh Jazaei *, Mehdi Najafzadeh, Seyyed Morteza Hafezi Pages 221-248
    The government, as the most significant political entity, is at the center of political theorizing. Sometimes, by love and ambition, it has been considered the main cause of political developments, and sometimes with anger and hatred, it has been considered one of the main means of injustice and oppression. Considering two ends of this spectrum, it is necessary to linger for the "government" to speak itself through its announcements. In this article, by using the semiotics of archaeological findings, an attempt is made to reread the nature of the government in Islam. The weakness of historiography, the lack of historical evidence, and the lack of theoretical efforts in this field are serious obstacles to research. In this article, by using the re-reading of the first Islamic announcements as a critical method to comprehend the nature of the government, an attempt has been made to answer the question of "What relationship can be established between religious evidence and the government?"Governments use tools to justify their legitimacy and strengthen their ideological foundations, although their reading after a long run cannot provide complete and comprehensive information about what really happened, by focusing on some existing signs, it can come close to revealing the nature of the government. Accordingly, among the multitude of announcements, the semiotics of the coin is emphasized and through it, an effort is made to shed light on the ambiguous and dark aspects of the nature of the government in the history of Islam (in the early, Umayyad, Abbasid, and Safavid eras).
    Keywords: Government, semiotics, Announcements, Iranian-Islamic Coins, History
  • Rahim Pakzad *, MohammadJavad Harati, Reza Yousefi Pages 249-274

    Various views were raised about the causes of the 2011 Tunisian revolution, which some have referred to as the "Arab Spring" or "Islamic Awakening". With the revolution in Tunisia, a wave of revolutions and protests spread to North African countries and other Arab-speaking countries in the Middle East. So that in less than a month, Ben Ali in Tunisia and Hosni Mubarak in Egypt fled the country. The speed of changes in the Islamic world was such that it surprised many analysts in the fields of political science and sociology and made them analyze and investigate the roots and grounds of the revolution in these societies. The topic discussed in this research is the evaluation of the Tunisian revolution based on Samuel Huntington's theory of uneven development. This research, with the descriptive-analytical method and using library resources, seeks to answer these questions: how can the revolution of 2011 in Tunisia be studied and investigated based on the theory of uneven development? What are the differences and commonalities between the causes and agents of the revolution from Huntington's viewpoint, and the Tunisian revolution? The findings show that all three stages of the revolution from Huntington's viewpoint, i.e. economic development, social development, and political blockage (lack of political development), can be applied and evaluated to the Tunisian revolution. The difference between this article and other research is that to evaluate the Tunisian revolution based on the theory of uneven development, reliable domestic and international data and sources have been used.

    Keywords: revolution, Tunisia, Uneven development, Samuel Huntington, Islamic world
  • Ali Karimi Male, Reza Garshasbi *, MohammadTaghi Ghezelsofla Pages 275-304

    The society and politics of Iran during the Qajar era were sick and its treatment seemed inevitable; Therefore, many saw the solution in a profound and transformative political and social campaign. Due to such a view, the constitutional revolution commenced, which of course failed. As a result of this failure, a discourse called "archaism" was formed. The most prominent founders of it are Aref Qazvini, Mirzadeh Eshghi, Ebrahim Pordavoud, Moshfeq Kazemi, Kazemzadeh Iranshahr, Sadegh Hedayat, and Mahmoud Afshar. In their intellectual and speech acts, they emphasized the proposition that by converting to the ancient utopia, one can give a new soul to the lifeless body of Iran and the past glory of Iran could be revived. Following the many representations of this speech, archaism led to dominate over other discourses in the Pahlavi era and give a new meaning to the Iranians' lifeworld. Since the framework investigation of the "how" of the emergence of this discourse has not been included in the research agenda; Therefore, the current study tries to answer the question, "How did the discourse of post-constitutional archaism emerge?", by using Spragens' theoretical model and "qualitative content analysis" technique.  The findings show that this discourse is the result of the cognitive efforts of intellectuals and emerges from the heart of multi-layered cognitive processes - such as being aware of Iran's instabilities, recognizing their roots, searching for a utopia, and evaluating and selecting liberating solutions.

    Keywords: Spragens, Archaism, Archaism Thinkers, Post-Constitutionality
  • Hasan Khodadi *, Mohammad Rabiei Kohandani Pages 305-330

    This article aims to study the metaphorical analysis of the causes and concept of political struggle from the perspective of the Islamic Republic Party. The questions of the article are, "Firstly, What are the causes of struggle in human society in the discourse of the Republic Party? and secondly, What is the perception and understanding of the concept of struggle in this discourse?". Hypotheses have not been designed and tested to answer these questions. The research is qualitative. By assuming the conceptual metaphor theory of Lakoff and Johnson and the metaphor identification method, an attempt has been made to answer the questions. The authors have concluded that the Islamic Republic Party, with a psychological approach, considers the two internal tendencies of humans, i.e. selfishness and indulgence, to be the cause of the formation of struggle in human society. It is possible to control these inner tendencies that lead to contradiction and conflict with the guidance of external and internal prophets (intellect) and finally achieve an ideal society in which there is no oppression and, as a result, there is no struggle between different groups. Understanding the struggle from the party's perspective is done using perceptions that are rooted in everyday religious experiences and in this understanding, primary conceptual areas such as war, jihad, duty and responsibility, virtue and perfection, tools and means play a pivotal role.

    Keywords: Conceptual Metaphor, Political Islam, Political Cognition, Political Parties, Organizations in Iran, Cognitive Linguistics