فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حسین زاده، محمدرضا بانشی، بهناز صدیقی، جمشید کرمانچی، علی اکبر حقدوست* صفحات 1-11
    مقدمه و اهداف

    دمانس یک بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است که بار مالی و اجتماعی زیادی بر سیستم خدمات بهداشتی-درمانی وارد می کند. آگاهی از شیوع بیماری دمانس برای برنامه ریزی بهداشتی و اطمینان از این که خدمات کافی برای افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد یا خیر ضروری است. با توجه به این که شیوع و تغییرات جغرافیایی این بیماری در ایران به خوبی شناخته نشده است. هدف مطالعه حاضر برآورد شیوع و تعیین توزیع جغرافیایی این بیماری در ایران می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه شیوع دمانس در هر استان به صورت غیر مستقیم، و با استفاد از بسامد داروهای تخصصی تجویز شده در طول یکسال با هر دو نام تجاری و ژنریک برآورد شد. سپس از نقشه های طیف رنگ برای نمایش تغییرات جغرافیایی دمانس در سطح استانی استفاده گردید. در نهایت، از آزمون های جغرافیایی Moran I  و  Getis-Ord Gi (Gi) به ترتیب برای بررسی خود همبستگی فضایی و تغییرپذیری جغرافیایی شیوع دمانس در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد..

    یافته ها: 

    در مطالعه حاضر میزان شیوع کلی دمانس در جمعیت عمومی و جمعیت بالای 60 سال در ایران به ترتیب برابر با 49/6 و 508/9 در 100000 نفر بود. در جمعیت عمومی پایین ترین میزان شیوع دمانس در استان هرمزگان  (9/4 در 100000 نفر) و بالاترین میزان شیوع آن در استان آذربایجان شرقی  (96/4 در 100000 نفر) مشاهده شد. در جمعیت بالای 60 سال نیز پایین ترین میزان شیوع در استان هرمزگان (141/5 در 100000 نفر) و بالاترین میزان شیوع در استان آذربایجان شرقی (862/5 در 100000 نفر) مشاهده شد. براساس آزمون های Moran I و Getis-Ord Gi (Gi) خودهمبستگی فضایی و تغییرپذیری جغرافیایی شیوع دمانس معنی دار نبود.

    نتیجه گیری: 

    شیوع بیماری دمانس در جمعیت بالای 60 سال ایران نسبت به کشورهای غربی پایین تر است، اما شیوع این بیماری کم و بیش با میزان شیوع دمانس در کشورهای در حال توسعه قابل مقایسه هست. اگر چه باید توجه داشته باشیم که در بعضی از استان های برخوردار ایران شیوع دمانس بالا و شبیه کشورهای توسعه یافته می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری دمانس، توزیع جغرافیایی، شیوع، ایران
  • مهوش غلامحسین زاده، لاله قدیریان مارنانی، الهام احسانی چیمه، فاطمه رجبی* صفحات 12-24
    مقدمه و اهداف

    توزیع علل فوت، نشان دهنده توزیع عوامل خطر مرگ بوده و مبنای برنامه ریزی و مداخله برای کاهش عوامل خطر است. کیفیت و نحوه ثبت اطلاعات، به علت ضعف در فرایندهای تکمیل و صدور گواهی فوت و یا شیوه کدگذاری، دارای مشکلاتی است. هدف از این مطالعه، تبیین چالش های ثبت مرگ و نیز ارایه راهکار در این زمینه است.

    روش کار

    این مطالعه کیفی، در نیمه دوم سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد. جامعه هدف، مدیران و کارشناسان برنامه ثبت مرگ بود. نمونه گیری بصورت هدفمند و تمام شماری انجام شد. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق با استفاده از راهنمای پرسشگری، و تحلیل محتوای قراردادی همزمان جهت شناسایی مضامین کلیدی انجام گرفت. برای اطمینان از اعتبار و مقبولیت داده ها، مرور و بازنگری داده ها توسط دو نفر از همکاران تحقیق و مشارکت کنندگان انجام شد.

    یافته ها: 

    طبق تحلیل محتوای 24 مصاحبه، چالش های اصلی ثبت مرگ شامل نیروی انسانی، سازمان دهی نظام ثبت مرگ در کشور، سیستم نرم افزاری ثبت مرگ و پیاده سازی آن بود. این مضامین از 45 زیرطبقه و 13 طبقه اصلی انتزاع گردید.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به چالش های مطرح شده توسط مدیران و کارشناسان ثبت مرگ، اصلی ترین مداخلات پیشهادی جهت ارتقای نظام ثبت مرگ شامل جذب نیروهای مناسب، توانمندسازی و ایجاد انگیزه در رده های مختلف نیروی انسانی، توسعه همکاری درون بخشی و برون بخشی و افزایش جلب مشارکت مردم، پایش و ارزیابی مداوم جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف نظام ثبت مرگ و مدیریت آن ها، توجه ویژه به توسعه نرم افزار ثبت مرگ و زیرساخت های مورد نیاز آن مانند دسترسی به اینترنت و تجهیزات مورد نیاز، توجه به تعدد سامانه ها و تلاش در جهت یکپارچه سازی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: ثبت مرگ، طبقه بندی، علت مرگ، گواهی فوت
  • الهه امیری، علی احمد رفیعی راد*، نسرین رفیعی صدر، حمید شریفی صفحات 25-32
    مقدمه و اهداف

    گرچه اتخاذ سبک زندگی سلامت محور لازمه تداوم مطلوب زندگی برای همه افراد است ولی چنین رویه ای برای افراد دارای بیماری های مزمن مانند اچ آی وی/ایدز به دلیل شکنندگی وضعیت آن ها ضرورت بیشتری دارد. وابسته به چنین فهمی مطالعه حاضر به بررسی سبک زندگی زنان مبتلا به اچ آی وی/ایدز در شهر کرمان پرداخته است.

    روش کار

    روش کار مطالعه حاضر به صورت پیمایش پرسشنامه ای با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت انجام گرفت. پرسشنامه مذکور مشتمل بر شش بعد مسیولیت پذیری، رشد معنوی، ورزش، تغذیه، روابط بین فردی و مدیریت استرس می باشد. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به اچ آی وی/ایدز باشگاه مثبت شهر کرمان در سال 1398 به تعداد 69 نفر بوده است و 35 نفر  آن ها که شرایط مصاحبه را داشته به این مطالعه وارد شدند.

    یافته ها:

     از میان نمونه مورد مطالعه، 37/14 درصد سبک زندگی سلامت مثبت و 62/86 درصد سبک زندگی سلامت منفی بوده اند. مبتنی بر نتایج به دست آمده، تفاوت میانگین نمرات سبک زندگی زنان مورد مطالعه تنها بر حسب دو متغیر میزان درآمد خانوار و وضعیت اشتغال (با میانگین بیشتر در سبک زندگی سلامت مثبت) از لحاظ آماری معنی دار بوده است. تفاوت آنها بر حسب سایر متغیرها (وضعیت تاهل، گروه سنی، تحصیلات و سال های ابتلا به اچ آی وی) معنی دار نبوده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به تفاوت میانگین نمرات سبک زندگی بر اساس متغیرهای شغل و درآمد، تقویت وضعیت اقتصادی مبتلایان از طریق خوداشتغالی و یا حمایت مالی می تواند آن ها را به سوی سبک زندگی سلامت مثبت سوق دهد. ارتقاء سبک زندگی این افراد می تواند به زندگی بهتر این افراد کمک شایان توجهی نماید.

    کلیدواژگان: اچ آی وی، ایدز، سبک زندگی، زنان
  • نسیبه زنجری، محمد ساسانی پور* صفحات 33-44
    مقدمه و اهداف

    سرعت افزایش امیدزندگی در ایران طی دو سه دهه اخیر کند شده است. در این مقاله با توجه به افزایش مرگ و میرها در سنین سالمندی در کشور، نقش تغییرات علل مرگ در این سنین در افزایش امیدزندگی در سال های 1385 و 1395 بررسی شده است.

    روش کار

    داده های مرگ و میر بر حسب سن و جنس و علل مرگ در کشور برای سال های 1385 و 1395 از سامانه ثبت و طبقه بندی علل مرگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شده است. ارزیابی و اصلاح کم ثبتی مرگ از سنین کودکی تا بزرگسالی بر اساس روش های براس - تراسل و توسعه یافته بنت - هوریوشی انجام شد. سپس با استفاده از روش تجزیه آریاگا، نقش گروه های سنی و علل مرگ سالمندان در افزایش امیدزندگی در بدو تولد محاسبه شده است.

    یافته ها:

     امیدزندگی در بدو تولد مردان کشور طی سالهای 1385 تا 1395، 3/7 سال افزایش یافته است که سهم تغییرات علل مرگ سالمندان در این افزایش 2 سال بوده است. از مجموع افزایش 3/1 سال در امیدزندگی زنان کشور، 1/57 سال آن نیز مربوط به تغییرات علل مرگ در سنین سالمندی بوده است. به ترتیب 74 درصد و 57 درصد از نقش مرگ و میر سنین سالمندی زنان و مردان در افزایش امیدزندگی کشور ناشی از بیماری های قلبی - عروقی بوده است.

    نتیجه گیری: 

    در بستر گذارهای ساختار سنی، ادامه روند انتقال مرگ و میر به سنین بالاتر در دهه های آینده دور از انتظار نیست. نتایج این پژوهش نشان داد که لازم است در اولویت گذاری های سیاستی به بیماری هایی که به ویژه سنین سالمندی را تحت تاثیر قرار می دهند، توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، بیماری های قلبی - عروقی، سرطان ها، علل مرگ، امید زندگی
  • آرزو باقری، مهسا سعادتی*، نسیبه زنجری، اشکان شباک صفحات 45-58
    مقدمه و اهداف

    با توجه به روند رو به رشد سالمندی در ایران، مطالعه عوامل موثر بر سلامت آنان ضروری می باشد. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی تعیین کننده های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی سلامت خودارزیابی شده سالمندان در شهر تهران با استفاده از مدل معادله ساختاری است.

    روش کار

    در مطالعه حاضر از داده های یک مطالعه مقطعی که در آن 598 سالمند60 ساله و بیشتر از مناطق 22 گانه شهر تهران در سال 1394 با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای طبقه بندی شده انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته برای آنان تکمیل شد، استفاده گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از دو شاخص سازگاری درونی و زمانی تایید گردید. به منظور بررسی تعیین کننده های شاخص خودارزیابی سلامت سالمندان از معادله ساختاری تعمیم یافته (GSEM) و دو برآوردگر ULSMV و WLSMV در نرم افزار (MPLUS  3.7) استفاده شد.

    یافته ها: 

    براساس شاخص های نیکویی برازش، برآوردگر ULSMV برای بررسی عوامل موثر بر خودارزیابی سلامت سالمندان انتخاب شد (0/02=RMSEA، 0/951 = CFI و 0/962=TLI). نتایج نشان داد که رتبه خودارزیابی سلامت سالمندان متاهل نسبت به مجرد (0/022=P-value) و شاغلین نسبت به غیرشاغلین (0/048=P-value) بیشتر بود. با افزایش شاخص های معنویت (0/016=P-value)، سلامت فیزیکی و روانی (0/001=P-value) و رفتار سلامت محور (0/016=P-value)، مقدار نمره استاندارد خودارزیابی سلامت سالمندان افزایش یافت. سلامت فیزیکی و روانی نقش میانجی کامل را در روابط میان متغیرهای جنسیت (0/014=P-value)، وضعیت تاهل (0/040=P-value)، سطح تحصیلی (0/039=P-value)، پایگاه اجتماعی-اقتصادی خوداظهاری (خوب 0/013=P-value و متوسط 0/017=P-value) و تعداد بیماری (0/001=P-value) با خودارزیابی سلامت سالمندان داشت.

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته ‏های این مطالعه، در سیاست گذاری های حوزه سالمندی توجه ویژه به متغیرهای ساختاری مانند جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و پایگاه‏ های اجتماعی اقتصادی علاوه بر سلامت فیزیکی و روانی ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: خودارزیابی سلامت سالمندان، مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته، سلامت فیزیکی و روانی، تهران
  • زهرا علی نسائی، زهرا حسین خانی* صفحات 59-68
    مقدمه و اهداف

    فرزندان خانواده بویژه نوجوانان یکی از مهمترین قربانیان خشونت خانگی هستند که علیرغم آسیب پذیری آنها کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. این مطالعه با هدف تبیین تجربیات نوجوانان درباره خشونت خانگی انجام شده است تا با درک عمیق تر جنبه های مختلف این معضل اجتماعی بتوان در راستای کاهش آن اقدامات لازم را انجام داد.

    روش کار

    مطالعه کیفی حاضر با متدولوژی تحلیل محتوا (Content Analysis) انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته (Interview Semi-Structural) بود. شرکت کنندگان نوجوانان 12 تا 16 سال بودند. نمونه گیری هدفمند با روش حداکثر تنوع فرصت طلبانه از نظر طبقات اقتصادی اجتماعی، سن و جنسیت دانش آموزان انجام شد. تعداد 33مصاحبه توسط 2 مصاحبه گر انجام شد.

    یافته ها:

     4 طبقه اصلی، 11 زیر طبقه و 120 کد در زمینه تجربیات نوجوانان استخراج شد. پس از جمع بندی و ترکیب کدهای مشابه، طبقات اصلی شامل واکنش های عاطفی-روانی و عملکرد نوجوانان در منزل و مدرسه، پیامدهای خشونت خانگی و علل بروز خشونت بود. مشکلات اقتصادی و اجتماعی بویژه بیکاری پدر خانواده مهمترین علل بروز خشونت خانگی مطرح شد. نوجوانانی که تجربه خشونت خانگی داشتند گرایش زیادی به رفتارهای پرخطر داشته و افت تحصیلی بیشتری را تجربه کرده بودند.

    نتیجه گیری:

     طبق دیدگاه نوجوانان عوامل اقتصادی اجتماعی نقش مهمی در بروز خشونت خانگی داشته و می تواند زمینه ساز تجربیات اجتماعی ناخوشایند وآسیب های اجتماعی در زندگی آتی ایشان شود، لذا لازم است والدین، معلمان و مسولین حوزه های اجتماعی در راستای کاهش این معضل اجتماعی اقدام موثری انجام دهند.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، نوجوانان، آنالیز محتوا، مطالعه کیفی، ایران
  • فریبا حیدری، آرمیتا شاه اسماعیلی*، مهین اسلامی شهربابکی صفحات 69-78
    مقدمه و اهداف

    این مطالعه با هدف مقایسه تیپ های شخصیتی و نارسایی هیجانی در افراد وابسته به مواد اپیوییدی با و بدون مصرف شیشه (متامفتامین) مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد در شهر کرمان و افراد سالم در سال 99 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی - تحلیلی سه گروه 130 نفره از افراد مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد شهر کرمان در سال 1399 به روش در دسترس، انتخاب شدند. گروه اول: افرادی که تنها مصرف کننده مواد اپیوییدی بودند.گروه دوم: افرادی که متآمفتامین و اپیویید به صورت همزمان مصرف می کردند و گروه سوم: افراد غیرمصرف کننده مواد که از بین همراهان بیماران انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، تیپ های شخصیتی A و B فریدمن و روزنمن و نارسایی هیجانی تورنتو، جمع آوری شدند. مقایسه متغیرهای مورد بررسی در سه گروه مورد مطالعه با استفاده از رگرسیون لجستیک مولتی نومیال چند متغیره سنجیده شد.  

    یافته ها:

     شانس داشتن تیپ شخصیتی A در گروه مصرف کننده همزمان متآمفتامین و اپیویید (نسبت شانس تعدیل شده :1/97؛ محدوده اطمینان 95%: 1/06، 3/64) بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین شانس ابتلا به نارسایی هیجانی شدید در گروه های مصرف کننده اپیویید (نسبت شانس تعدیل شده : 1/86؛ محدوده اطمینان 95%: 1/06، 3/27) و مصرف کننده همزمان متآمفتامین و اپیویید (نسبت شانس تعدیل شده: 2/71؛ محدوده اطمینان 95%: 1/51، 4/83) از گروه کنترل بیشتر بود. شانس مرد بودن (نسبت شانس تعدیل شده :3/1؛ محدوده اطمینان 95%: 1/53، 6/25)، مجرد بودن (نسبت شانس تعدیل شده: 2/6؛ محدوده اطمینان 95%: 1/43، 4/72) و نداشتن شغل (نسبت شانس تعدیل شده: 4/01؛ محدوده اطمینان 95%: 1/77، 9/09) در افراد مصرف کننده همزمان متآمفتامین و اپیویید بیشتر از گروه کنترل بود. شانس داشتن تحصیلات زیر دیپلم در افراد مصرف کننده اپیویید (نسبت شانس تعدیل شده: 4/14؛ محدوده اطمینان 95%: 2/22، 7/71) و مصرف کنندگان همزمان متآمفتامین و اپیویید (نسبت شانس تعدیل شده: 1/95؛ محدوده اطمینان 95%: 1/03، 3/69) بیشتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به ارتباط بین تیپ شخصیتی A و نارسایی هیجانی با مصرف مواد اپیوییدی و متآمفتامین نیاز است تا با غربالگری به موقع، مراقبت مستمر و آموزشهای لازم از ایجاد وابستگی به مواد در افراد در معرض خطر به خصوص در سنین پایین پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: تیپ های شخصیتی، نارسایی هیجانی، سوء مصرف کننده مواد، وابسته به مواد اپیوئیدی، وابسته به متآمفتامین
  • خدیجه یاری فرد، مریم تاجور، مهدیه حیدری* صفحات 79-90
    مقدمه و اهداف

    شناخت فراوانی و علل مرگ و روند هر علت در طول زمان برای برنامه ریزی جهت ارتقاء سلامت هر جامعه ضروری است. هدف این مطالعه، بررسی روند تغییرات در نرخ مرگ جوانان و علل آن در بین جمعیت جوان منطقه مدیترانه شرقی می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر اساس تحلیل ثانویه داده های مرگ جوانان 15 تا 24 ساله در بین سال های 1990 تا 2019 در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی شامل 22 کشور انجام شده است. این یک مطالعه طولی از نوع روند می باشد که تغییرات میزان و علل مرگ جوانان منطقه را بر اساس ICD-10 در طول سه دهه مورد بررسی قرار داده است. داده های این مطالعه از سایت GBD، مربوط به موسسه IHME ،گرد آوری شد و از آمار توصیفی و آزمون رگرسیون خطی برای تحلیل داده ها استفاده شد که در آن "میزان نرخ یا علل مرگ" به عنوان متغیر وابسته و عامل "زمان" به عنوان متغیر مستقل می باشد.  

    یافته ها: 

    میزان مرگ جوانان در منطقه مدیترانه شرقی، بجز در کشورهای سوریه و لیبی در طول 30 سال مورد بررسی، روند کاهشی داشته است و سوریه تنها کشور با روند نرخ مرگ فزاینده معنی دار می باشد. بیشترین کاهش را کشورهای افغانستان، سومالی و سودان تجربه کرده اند. بیشترین علت اصلی مرگ جوانان ناشی از حوادث بوده و در طول دوره، روند آن تغییر چندانی نداشته است. دو علت اصلی دیگر مرگ، شامل مرگ ناشی از بیماریهای واگیر و غیر واگیر، هر دو روند کاهشی معنی داری داشته است، بویژه بیماریهای واگیر. از میان علل فرعی، شایع ترین علت مرگ تا سال 2010 مربوط به حوادث جاده ای بود و از سال 2010 به بعد مرگ به علت خود آزاری و خشونت های بین فردی رتبه اول را دارد که هم این علت و هم مرگ به علت مصرف مواد، روند افزایشی معنی داری دارند.

    نتیجه گیری:

     با وجود روند کاهشی در میزان مرگ جوانان در طول سه دهه گذشته، مرگ های ناشی از حوادث همچنان چشمگیر هستند. البته بنظر می رسد مداخلات دهه اخیر در کاهش مرگ ناشی از حوادث جاده ای موفق عمل کرده و هم اکنون مقابله با عوامل زمینه ساز مرگ های ناشی از خودآزاری و خشونت بین فردی و همچنین مصرف مواد در جوانان در اولویت اول مداخلات مورد نیاز قرار داشته باشد.

    کلیدواژگان: مرگ جوانان، علت مرگ، روند زمانی، منطقه مدیترانه شرقی
|
  • A .Hosseinzadeh, MR. Baneshi, B. Sedighi, J .Kermanchi, AA. Haghdoost* Pages 1-11
    Background and Objectives

    Dementia is a chronic disease that imposes a huge financial and social burden on the health system. Knowledge of the prevalence of dementia is essential for healthcare planning and ensuring that there is an adequate service for people with the condition. Considering that the prevalence and geographical variation of dementia are not well known in Iran, the present study was conducted to investigate the prevalence of dementia and its geographic variations in Iran.

    Methods

    In this study, the prevalence of dementia was estimated indirectly using the frequency of prescribed specialized medicines in one year by generic and brand names in each province. Choropleth maps were used to visually assess the geographical variation of dementia prevalence at the provincial level. Moran I and Getis-Ord Gi (Gi) geographical tests were used to investigate the spatial autocorrelation and geographical variability of dementia prevalence at a significant level of 0.05, respectively.

    Results

    In this study, the prevalence of dementia was 49.6 and 508.9 in 100000 in the general and over 60-year population, respectively. In the general population, the lowest prevalence was in Hormozgan Province (9.4/100000) and the highest prevalence was in East Azarbayjan Province (96.4/100000). In the over 60-year population, the lowest prevalence was in Hormozgan Province (141.5/100000) and the highest in Isfahan Province (862.5/1000000). According to Moran I and Getis-Ord Gi (Gi) tests, spatial autocorrelation and geographical variability of dementia prevalence were not significant.

    Conclusion

    The prevalence of dementia in the Iranian over 60-year population is lower compared to western countries; however, it is comparable with the reported dementia prevalence from developing countries. It should be noted that the dementia prevalence is high, similar to developed countries, in some developed provinces of Iran.

    Keywords: Dementia, Geographical variation, Prevalence, Iran
  • M .Gholamhoseinzadeh, L. Ghadirian Marnani, E. Ehsani-Chimeh, F. Rajabi* Pages 12-24
    Background and Objectives

    The distribution of causes of death indicates the distribution of risk factors for death, and is a basis of planning and intervention to reduce risk factors. The quality of the registered information has problems due to the weakness of the processes of completing and issuing the death certificate or the coding method. The purpose of this study was to explain the challenges of death registration and to provide a solution in this regard.

    Methods

    This qualitative study was conducted in the second half of 2019 in Guilan University of Medical Sciences. The target population was the directors and experts of the death registration program. Sampling was done purposefully by counting. Data was collected through in-depth interviews using a questionnaire and simultaneous contractual content analysis to identify key themes. To ensure the validity and acceptability of the data, the participants and two research colleagues reviewed the data frequently.

    Results

    According to the content analysis of 24 interviews, the main challenges of death registration included manpower, organizing the death registration system in the country, and death registration software system and its implementation. These themes were abstracted from 45 subcategories and 13 main categories.

    Conclusion

    Considering the challenges described by death registration managers and experts, the main proposed interventions to improve the death registration system include recruiting appropriate staff, empowering and motivating various human resources departments, developing internal and external cooperation, increasing public participation, monitoring and continuous assessment to identify the strengths and weaknesses of the death registration system and adressing them, attention to the development of death registration software and its required infrastructure such as Internet access and equipment, attention to the multiplicity of systems, and efforts to integrate them.

    Keywords: Death registry, Classification, Cause of death, Death certificates
  • E .Amiri, AA. Rafieirad*, N. Rafieisadr, H. Sharifi Pages 25-32
    Background and Objectives

      Although everyone needs to adopt a healthy lifestyle, it is absolutely important for people living with chronic diseases like HIV/AIDS to lead a positive lifestyle because these people are more vulnerable than others. Considering this fact, the present study was conducted to investigates the lifestyle of women living with HIV/AIDS in Kerman.

    Methods

    The Health-promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II) was used in this survey, which includes six aspects as follows: responsibility, moral development, workout, nutrition, individual relations and stress management. Statistical population included 35 women living with HIV/AIDS in Kerman in 2019.

    Results

    According to the findings of this study, 34.14% of people who participated in this study had a positive lifestyle and the remaining 62.86% had a negative lifestyle. Based on the findings related to the women’s lifestyle, there was a significant difference in family income and job status. No significant difference was found in other variables such as marital status, age group, education and years living with HIV.

    Conclusion

    As economic variables (family income and job status) play an important role in adopting a positive lifestyle for people living with HIV/AIDS, it is necessary to help them become self-employed or support them financially so that they can lead a healthy lifestyle.

    Keywords: HIV, Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), Lifestyle, Women
  • N. Zanjari, M .Sasanipour* Pages 33-44
    Background and Objectives

    The rate of the increase in life expectancy has slowed down during the last two or three decades in Iran. In this study, we examined the role of change in thecause of death older adults in increasing life expectancy in Iran between 2006 and 2016.

    Methods

    Death data by age, sex, and cause in Iran between 2006 and 2016 were obtained from the death registration and classification system of the Ministry of Health and Medical Education. Using the Brass-Trussell and generalized Benett-Horiuchi method, underreporting of child and adult death registration was corrected. Then, using the Arriaga decomposition method, the role of age groups and causes of death of Iranian older adults in increasing life expectancy at birth was calculated.

    Results

    Men’s life expectancy at birth increased by 3.7 years during 2006 to 2016, and the contribution of older adult’s death changes on this increase was estimated at 2 years. Out of the total increase of 3.1 years in women’s life expectancy, 1.57 years was related to changes in the older adults’ cause of death. Furthermore, 74% and 57% of the role of change in the cause of death among older men and women in increasing the life expectancy was related to cardiovascular diseases.

    Conclusion

    Considering the transition of age structure in the coming decades, transition of death trend to older ages is expected to continue. The results of this study showed that it is necessary to pay more attention to diseases that affect older people in policy priorities.

    Keywords: Aging, Cardiovascular diseases, Cancers, Causes of death, Life expectancy
  • A .Bagheri, M. Saadati*, N .Zanjari, A .Shabak Pages 45-58
    Background and Objectives

    Considering the growing trend of aging in Iran, it is necessary to study the factors affecting the health of elderly people. The main purpose of this study was to investigate demographic, social, and economic determinants of self-assessed health of elderly people in Tehran using generalized structural equation model (GSEM).

    Methods

    The data of the present study was obtained from a cross-sectional study in which 598 elderly people aged 60 years and over were selected from 22 districts of Tehran in 20151394 using stratified multi-stage sampling method and a researcher-made questionnaire was completed for them. The reliability of the questionnaire was also confirmed using and time consistency. To study the determinants of self-assessed health of elderly people, WLSMV and ULSMV estimators of GSEM were compared in Mplus (7.3).

    Results

    Based on the goodness-of-fit indices, the ULSMV estimator was selected to evaluate factors affecting the self-assessed health of elderly people (RMSEA=0.02, CFI=0.951 and TLI=0.962). The self-assessed health ranks of married and employed elderly people were higher than single (P-value=0.022) and unemployed (P-value=0.048) ones, respectively. An increase in spirituality (P-value=0.016), physical and mental health (P-value=0.001), and health-oriented behavior (P-value=0.016) increased the standard score of self-assessed health of elderly people. Physical and mental health played a complete mediating role in relationships of gender (P-value=0.014), marital status (P-value=0.040), education level (P-value=0.039), self-reported socio-economic status (good/ P-value=0.013 and middle/P-value=0.017) and number of diseases (P-value=0.001) with self-assessed health of elderly people.

    Conclusion

    According to the results, for policy-making in the field of geritrics, special attention should be paid to structural variables like gender, marital status, education level, and self-reported socio-economic status in addition to physical and mental health.

    Keywords: Self-assessed health of elderlies, Generalized structural equation model, Physical, mental health, Tehran
  • Z .Alinesaei, Z. Hosseinkhani* Pages 59-68
    Background and Objectives

    Children, especially adolescents, are one of the main victims of domestic violence, who have received less attention despite their vulnerability to this social problem. This study was conducted to determine the adolescents' perspectives and experiences of domestic violence and parental disputes in order to improve our understanding of the various aspects of this social problem for planning the necessary measures to reduce it.

    Methods

    The present qualitative study was performed with a content analysis approach. The data were collected using semi-Structural interviews. The participants were students aged 12 to 16 years. Purposeful sampling with maximum variation in terms of socioeconomic status, age and gender was performed. In total, 33 interviews were conducted by two interviewers.

    Results

    A total of 4 categories, 11 subcategories and 120 themes were extracted as the adolescents' experiences. By summarizing and combining similar themes, the main categories included adolescents' psychological reactions and activities at home and in the school, domestic violence outcomes and cause of violence. The most important cause of violence was socio-economic status of the family, especially father's unemployment. Adolescents who had experienced domestic violence had higher tendencies toward high-risk behavior and academic failure.    

    Conclusion

    According to adolescents' views, socio-economic factors play an important role in the occurrence of domestic violence and can lead to unpleasant social experiences and social harms in their future lives. Therefore, it is necessary for parents, teachers, and policy makers to adopt effective measured to reduce this social problem.

    Keywords: Domestic violence, Adolescents, Content analysis, Qualitative study, Iran
  • F .Heydari, A .Shahesmaeili*, M .Eslami Shahrbabaki Pages 69-78
    Background and Objectives

    This study was conducted to compare the personality type and alexithymia between opiates dependents, concurrent opiates and methamphetamine users and control groups presenting to drug abuse treatment centers in Kerman in 2020.

    Methods

    In this cross-sectional analytical study, three groups with a sample size of 130 participants were recruited through convenience sampling from six drug abuse treatment centers (two governmental and four private centers) in Kerman, 2020. The first group comprised opiates-only users. The second group included concurrent opiates and methamphetamine users. The third group included never-drug users. The data were collected using three questionnaires including a demographic questionnaire, the Friedman and Rosenman personality types questionnaire and Toronto Alexithymia Scale. Comparison of variables between the three groups was done using multivariable multinomial logistic regression.

    Results

    The research outcomes indicated a higher chance of type A personality in the opiates with methamphetamine dependents (adjusted odds ratio (AOR):1.97; 95% confidence interval (95% CI): 3.64, 1.06) compared to the control group. The chance of severe alexithymia was higher among opiates dependents (AOR: 1.86; 95% CI: 3.27, 1.06) and concurrent opiates and methamphetamine users (AOR: 2.7; 95% CI: 4.83, 1.51) compared to the control group. The concurrent opiates and methamphetamine users were more likely to be male (AOR: 3.1; 95% CI: 6.25, 1.53), single (AOR: 2.6; 95% CI: 4.72, 1.43) and unemployed (AOR: 4.01; 95% CI: 9.09, 1.77) compared to the control group. Compared to the control group, the opiates dependents (AOR: 4.14; 95% CI: 7.71, 2.22) and the opiates with methamphetamine dependents (AOR: 1.95; 95% CI: 3.69, 1.03) were more likely to have education levels lower than secondary school diploma.

    Conclusion

    Considering the relationship between the personality type and alexithymia with opiates and methamphetamine use, early screening, continuous care, and necessary trainings are required to prevent drug dependency in high-risk people, especially at younger ages.

    Keywords: Personality types, Alexithymia, Substance abuse, Opioid dependence, Methamphetamine dependence
  • Kh .Yarifard, M .Tajvar, M .Heydari* Pages 79-90
    Background and Objectives

    One of the important basis of health planning in any society is to identify the causes of death and the trend of each cause in that country over time. The purpose of this study is to investigate the trend of youth mortality and causes od death among young population of the Eastern Mediterranean region.

    Methods

    The present study conducted based on a secondary longitudinal analysis of death data to analyze the trend of youth mortality aged 15-24 and causes of death based on the ICD-10 in Eastern Mediterranean Region between 1990 and 2019. Study data were collected from the IHME Global Burden of Disease (GBD) website and analyzed using descriptive statistical and linear regression analysis. Death rate or cause is the dependent variable and time is the independent variable.

    Results

    The mortality rate of young people (15 to 24 years old) in all the countries of the Eastern Mediterranean region decreased from 1990 to 2019 except in Syria and Libya. Syria was the only country with a significant increase in the death rate. The most common cause of death was accidents; in general, the death rate related to this cause decreased during 30 years. Among the sub-groups of death causes among young people, the highest rate until 2010 was due to road accidents, which decreased over the study years. From 2010 onwards, death due to self-harm and interpersonal violence had the first rank.

    Conclusion

    Although a declining trend was observed during the last three decades among young people of Eastern Mediterranean region, deaths due to accidents are still considerable. It seems that the interventions to reduce death due to road accidents were successful; however, any policy and intervention to reduce death due to self-harm and interpersonal violence has a high priority.

    Keywords: Youth mortality, Causes of death, Time trend, East Mediterranean countries