فهرست مطالب

پژوهشهای روان شناختی - سال بیست و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهشهای روان شناختی
سال بیست و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده فرزانه حسینی، دکتر زهرا تنها، دکتر جواد کریمی، دکتر عزت الله قدم پور صفحات 7-28

     اختلالات گوارشی، که از شایع‌ترین شکایات جسمی هستند، نمونه‌ای از ارتباط روان با سلامت جسمانی به‌شمار می‌آیند. تخمین زده می‌شود که حدود 7 تا 12 درصد تمام مراجعات به پزشکان به علایم و اختلالات گوارشی مربوط است. از این‌رو، در پژوهش حاضر، به بررسی اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تنظیم شناختی هیجانی و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گوارشی پرداخته شده است‌. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل نامعادل بود که نمونه آن از 30 نفر (15 نفر برای گروه آزمایش و 15 نفر برای گروه کنترل) تشکیل گردید که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، اعضای گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ‌گونه درمانی دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه‌های تنظیم شناختی هیجانی (CERQ) و انعطاف‌پذیری شناختی (CFQ) بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل در مورد تنظیم شناختی هیجانی معنا‌دار بود (05/0P<). همچنین، بررسی تفاوت بین گروه‌های آزمایش و کنترل در مورد انعطاف‌پذیری شناختی هم از نظر آماری معنا‌دار بود (05/0P<). به‌طور کلی، شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی اثر قابل توجهی بر نمره کل تنظیم شناختی هیجانی و انعطاف‌پذیری شناختی بیماران گذاشت.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تنظیم شناختی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی
  • دکتر اسماعیل ناصری صفحات 29-54

    روان شناسی تحت عنوان «علم النفس» بیش از هزار سال به عنوان یکی از شاخه های اصلی فلسفه در مراکز علمی ایران تدریس شده است. آشنایی ایرانیان با روان شناسی جدید با تدریس نخستین درس روان شناسی به وسیله علی اکبر سیاسی در مدرسه علوم سیاسی آغاز شد. آثار و خدمات دکتر سیاسی نقش چشمگیری در رشد و گسترش نخستین روان شناسی علمی در ایران داشته است، به گونه ای که از وی به منزله بنیان گذار، اشاعه دهنده، و پدر علم روان شناسی جدید در ایران یاد می شود. در این پژوهش کیفی، با استفاده از روش بیوگرافیک، خدمات علمی و فرهنگی سیاسی مورد بررسی قرار گرفته است. مجموعه فعالیت ها و خدمات سیاسی را می توان در دو حوزه گروه بندی کرد: آموزش  و گسترش روان شناسی در ایران؛ و ارتقاء سطح سواد و فرهنگ عمومی مردم. تدریس نخستین درس روان شناسی، بنیان گذاری نخستین آزمایشگاه روان شناسی، تالیف نخستین درس نامه روان شناسی، بنیان گذاری انجمن روان شناسی ایران در حوزه نخست، تدوین لایحه قانونی «تربیت معلم»، و به تصویب رساندن قانون تعلیمات عمومی اجباری و مجانی در حوزه دوم قرار می گیرند. مجموعه این اقدامات موجب شده است که سیاسی در تاریخ کوتاه روان شناسی در ایران به چهره‌ای ماندگار و در حوزه ارتقاء فرهنگ معاصر ایران به فردی تاثیرگذار تبدیل شود.

    کلیدواژگان: علی اکبر سیاسی، روان شناسی، روش بیوگرافیک، علم النفس
  • بی تا رییسی، انسیه نظری دولابی، امیرحسین افضلی صفحات 55-73

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک زندگی و سواد سلامت بیماران مبتلا به کووید-19 مراجعه‌کننده به بیمارستان و بیماران غیرمبتلا به کووید-19 انجام شد. برای این منظور 60 بیمار مبتلا به کووید-19 مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید فیروز آبادی (منطقه 20 تهران) با 60 نفر از بیماران غیرمبتلا به کووید-19 مراجعه‌کننده، مورد مقایسه قرار گرفتند. برای این منظور ‌ پرسشنامه‌هایی تحت عنوان «سواد سلامت جمعیت شهری ایران» و «پرسشنامه ارزیابی سبک زندگی میلر اسمیت» در اختیار آنها قرار داده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل تمایل مرکزی (میانگین)، و تحلیل واریانس چند متغیری انجام گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان داد که بین این دو گروه در دو متغیر سواد سلامت و سبک زندگی تفاوت معنی‌دار وجود دارد و این تفاوت از نظر سواد سلامت به نفع بیماران مبتلا به کووید-19 و به ضرر بیماران غیرمبتلا به کووید-19 است. در نتیجه اقدامات بیماران مبتلا به کووید-19 برای دستیابی به اطلاعات مربوط به سلامت، به‌منظور تسریع روند بهبود، عدم ابتلای سایر اعضای خانواده، کاهش عوارض داروها و بیماری، موجب افزایش سواد سلامت این گروه نسبت به بیماران غیرمبتلا به کووید-19 شده است. همچنین شرایط دشوار، عوارض جانبی و طولانی مدت بیماری کووید-19 در بیماران مبتلا باعث شده است که سبک زندگی ناخوشایندی را نسبت به بیماران غیرمبتلا به کووید-19 تجربه کنند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سواد سلامت، سبک زندگی
  • دکتر حسین کارشکی، دکتر مجید پاکدامن، مرتضی پردل صفحات 74-94

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر شکوفایی بر افزایش شایستگی‌های هیجانی اجتماعی دانش‌آموزان سه سال اول دبستان صورت گرفت. طرح پژوهش، شبه آزمایشی و از نوع طرح‌های پیش‌آزمون پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان سه سال اول دبستان شهرستان تربت‌حیدریه در سال تحصیلی 99-98 بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس، 50 نفر از دانش‌آموزان پسر به‌صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه 25 نفری (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه شایستگی‌های هیجانی اجتماعی (ESCQ) است. گروه آزمایش، طی 8 جلسه 90 دقیقه‌ای و به‌صورت هفته‌ای 2 جلسه، تحت آموزش بسته مبتنی بر شکوفایی قرار گرفت و گروه کنترل، بدون هیچ‌گونه مداخله‌ای باقی ماند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار 24SPSS- و روش تحلیل واریانس چندمتغیره انجام گرفت. نتایج نشان دادند بین میانگین نمرات مولفه‌های شایستگی‌های هیجانی اجتماعی در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین در نتایج پیش‌آزمون و پس‌آزمون گروه آزمایش نیز تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). بر این اساس می‌توان آموزش بسته مبتنی بر شکوفایی را به عنوان روشی موثر بر افزایش شایستگی‌های هیجانی اجتماعی دانش‌آموزان دبستانی در نظر گرفت و از آن در مدارس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش شکوفایی، شایستگی های هیجانی اجتماعی، دانش آموزان پسر، سه سال اول دبستان
  • دکتر مریم عابدینی، دکتر سامره اسدی مجره، دکتر سولماز آوریده، عباس میربلوک بزرگی صفحات 95-117

    پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی نگرش صمیمانه و شادکامی زناشویی بر اساس خودشفقت‌ورزی و مهارت‌های ارتباطی در دانشجویان زن متاهل انجام گردید. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل مقطع کارشناسی دانشگاه پیام‌نور مرکز تالش در نیمسال دوم سال تحصیلی    1398-1399 بود که از میان آنها، نمونه‌ای شامل 210 دانشجو به روش در دسترس انتخاب شدند و فرم کوتاه مقیاس خودشفقت‌ورزی (SCS-SF)، پرسشنامه مهارت‌های ارتباطی (CSTR)، مقیاس نگرش صمیمانه (IAS)، و پرسشنامه شادکامی زناشویی (MHS) را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از شاخص‌های توصیفی، روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که پیش‌بینی مهارت‌های گوش‌دادن، ارتباط توام با قاطعیت، و بینش نسبت به فرایند ارتباط توانستند نگرش صمیمانه را پیش‌بینی کنند و %32 از تغییرات این متغیر را تبیین نمایند. همچنین، توانایی دریافت و ارسال پیام، خود شفقت‌ورزی، گوش دادن، کنترل عاطفی، و ارتباط توام با قاطعیت، %63 از متغیر شادکامی زناشویی را پیش‌بینی کردند. بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان نتیجه‌ گرفت که مهارت‌های ارتباطی و خودشفقت‌ورزی با صمیمیت و شادکامی زناشویی دانشجویان متاهل مرتبط‌اند و      می‌توانند آنها را پیش‌بینی کنند.  

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، خودشفقت ورزی، صمیمیت زناشویی، شادکامی زناشویی
  • دکتر رضا زمانی صفحات 118-134

    فیلیپ جرج زیمباردو در سال 1933 در خانواده‌ای مهاجر از اهالی سیسیل ایتالیا در ایالت متحده آمریکا متولد شد. در سال 1954 میلادی به دریافت مدرک کارشناسی در سه زمینه روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، و مردم‌شناسی نایل شد. در دوره کارشناسی ارشد زیمباردو از کارل هاولند تاثیر پذیرفت. هاولند پژوهش‌هایی را در باب تبلیغات به منظور اقناع و ترغیب و نیز تغییر نگرش انجام داده بود. زیمباردو در پایان‌نامه دکتری خود به عوامل موثر بر همرنگی در اعتقادات و عقاید پرداخت و در سال 1957 میلادی به درجه دکتری روان‌شناسی نایل شد. مهم‌ترین پژوهش زیمباردو و آنچه بیشتر از فعالیت‌های دیگر موجب شهرت و اهمیت او شد آزمایشی است که به آزمایش زندان استنفرد معروف است. او کارهای بسیار مهم دیگری هم انجام داده است؛ عمده فعالیت‌های او در روان‌شناسی اجتماعی است و متمرکز بر این نکته که چرا و چگونه افراد در شرایطی خاص تغییر ماهیت می‌دهند و به شکلی غیرمنتظره رفتار می‌کنند. از دیگر موضوع‌های مورد علاقه و پژوهش او می‌توان کمرویی و انگیزه را نام برد.

    کلیدواژگان: همرنگی اعتقادات، کمرویی، آزمایش زندان استنفرد
|
  • Seyedeh farzaneh Hosseini, Zahra Tanha, Javad Karimi, Ezatolah Ghadampour Pages 7-28

    Gastrointestinal disorders, as one of the most common physical complaints, are examples of the relationship between mental and physical health. It is estimated that about 7 to 12 percent of all visits to physicians are related to gastrointestinal symptoms and disorders. Therefore, the present study seeked to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on cognitive- emotional regulation and cognitive flexibility in gastro-intestinal patients. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with unbalanced control group and its sample consisted of 30 subjects (15 persons for the experimental group and 15 persons for the control group) who were selected via available sampling method. Then, the members of the experimental group underwent mindfulness-based cognitive therapy for 8 sessions while the control group did not receive any treat-ment. The tests included the Cognitive-Emotional Regulation Questionnaire (CERQ) and Cognitive Flexibility Questionnaire (CFQ). The results of covariance analysis showed that the difference between the exerimental and control groups in cognitive-emotional regu-lation were statistically significant (P<0/05). The difference between experimental and control groups in cognitive flexibility was statistically significant (P<0/05). In general, mindfulness-based cognitive therapy had a significant effect on the overall scores of cognitive-emotional regulation and cognitive flexibility of these patients

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive The-rapy, cognitive-emotional regulation, cognitive flexibility
  • Esmaeil Naseri Pages 29-54

    Psychology has been taught as "Elmon-Nafs" for more than a thousand years as one of the main branches of philosophy in scientific centers of Iran. In regard to Iranians' acquaintance with modern psychology Ali Akbar Siassi started teaching the first psycho-logy course at the School of Political Science. Siassi's works and services have played a significant role in the development of scientific psychology in Iran, therefore he is known as the founder and the father of modern psycho-logy in Iran. In this qualitative research, using biographical method, his scientific and cul-tural-political services were examined. The set of Siassi's activities and services can be grouped into two areas: teaching and expan-ding psychology in Iran, and improving the literacy and general culture of the inhabitants of Iran. Teaching the first psychology course founding the first psychology lab, writing the first textbook of psychology, and founding the Iranian Psychological Association, are exam-ples of the first area, and developing the legal Teacher Training Bill, and passing the Com-pulsory and Free General Education Act are examples of the latter. The combination of these actions has made Siassi a permanent figure in the history of psychology in Iran that is short, and an influential figure in the field of promoting contemporary Iranian culture.

    Keywords: Ali Akbar Siassi, Psychology, bio-graphical method, Elmon-Nafs
  • Bita Raesi, Ensiyeh Nazari Dulabi, Amirhoseyn Afzali Pages 55-73

    The aim of this study was to compare the health literacy and the lifestyle of Covid-19 patients admitted to Shahid Firooz-abadi Hospital in Tehran's 20th district and non-covid-19 patients. For this purpose, 60 Covid 19 patients admitted to the hospital were compared to 60 patients with diseases other than Covid-19. To achieve this goal, two ques-tionnaires were submitted to the participants; Health literacy of Iran's Urban Population and Miller-Smith Lifestyle Assessment Ques naire. Data analysis was performed using central tendency analysis (mean), and multi-variate analysis of variance. The results showed a significant difference between these two groups on the two variables of health literacy and lifestyle. The results showed that the Covid-19 patients had a higher level of health literacy than non-covid-19 patients. It is possible that covid-19 patients attempt to gather health-related information in order to accelerate the recovery process, to prevent other family members from getting infected, to reduce the side effects of medications and the disease, have led to an increase in health literacy in this group compared to non-covid-19 patients. Also, the unfavorable conditions and the long-term side-effects of Covid-19 have caused them to experience an unpleasant lifestyle compared to non-covid-19 patients.

    Keywords: Covid-19, Health Literacy, Life Style
  • Hosein Kareshki, Majid Pakdaman, Morteza Pordel Pages 74-94

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of flourishing education on increasing the socio-emotional competencies of students in the first three years of primary school. The research was quasi-experimental with pre-test-post-test de-sign and follow-up with a control group. The statistical population of this study included all students of the first three years of primary school in Torbat-e Heydarieh in the academic year of 2019-2020. By available sampling method, 50 male students were randomly selected and divided into two groups of 25 (experimental and control). The instrument used in this study was the Emotional - Social Competence Questionnaire (ESCQ). The experimental group underwent closed-loop training during 8 sessions of 90 minutes and 2 sessions per week and the control group remained without any interventions. Data were analyzed using SPSS-24 software and multi-variate analysis of variance. The results showed that there was a significant difference between the mean scores of the components of emotional-social competence in the experi-mental and control groups. There is also a significant difference in the pre-test and post-test results of the experimental group (P<0.01). Based on this, closed loop education based on prosperity can be considered as an effective way to increase the emotional and social competencies of primary school students which can be used in schools.

    Keywords: Flourishing education, emotional-social competencies, male students, the first three years of primary school
  • Maryam Abedini, Samereh Asadi Majareh, Solmaz Avarideh, Abbas Mirblouk Bozorgi Pages 95-117

    The purpose of this study was to pre-dict intimate attitudes and marital happiness based on self- compassion and communication skills in married female students. The research method was descriptive and of correlational type The statistical population of this study consisted of all married students of Payame Noor Uni-versity of Talesh in the second half of the aca-demic year of 2019- 2020. Among them, a sample of 210 students were selected by available sampling method who completed the Self-Compassion Scale Short Form (SCS-SF), Communication Skills Test-Revised (CSTR), Intimate Attitude Scale (IAS(, and Marital Happiness Scale (MHS). Data were analyzed using descriptive indices, statistical methods of Pearson correlation coefficient, and stepwise regression analysis. The results showed that the listening skills, communication with determi-nation, and insight into the communication process were able to predict sincere attitude, and explained 32% of the changes in this variable. Also, ability to receive and send messages, self-compassion, listening, emotional control, and assertiveness, predicted 63% of the marital happiness variable (P<0.01). Based on the research findings, it can be concluded that communication skills and self-compassion are related to the marital intimacy and happiness of married students and are able to predict them.

    Keywords: communication skills, self-com-passion, marital intimacy, marital happi-ness
  • Reza Zamani Pages 118-134

    Philip George Zimbardo was born in 1933 in the US to a family of Sicilian immigrants. In 1954. He completed his B.A. with a triple major in Psychology, Sociology, and Anthropology. During his master's degree studies he was under the influence of Carl Hovland who conducted research on the effect of propanda on soldiers during the war. For his Ph.D. disertation he studied the factors influen-cing opinion conformity. In 1957, he completed his Ph.D. in Psychology. He is well respected for his Stanford Prison Study. However, Zimbardo's research has concerned many areas of psychology. His research has been mainly centered on the issue of how good peaple can do evil deeds and how the power of the social situation can overwhelm and distort the values and behavior of individuals. His other areas of interest include shyness and motivation.

    Keywords: opinion conformity, shyness, Stanford Prison Study