فهرست مطالب

فرهنگ ایلام - پیاپی 74-75 (بهار و تابستان 1401)

نشریه فرهنگ ایلام
پیاپی 74-75 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم نادمی، اکبر طالب پور*، فرح ترکمان صفحات 7-39
    پدیده جراحی زیبایی در سالیان اخیر مورد اقبال بسیار زیاد زنان ایرانی از جمله زنان ایلامی بوده و چرایی جامعه شناختی این پدیده، توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب نموده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناسانه پدیده جراحی زیبایی در بین زنان انجام شده است. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و بر حسب شیوه گردآوری داده ها، کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. داده های مطالعه از طریق نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 16 نفر از بانوان 30 تا 65 ساله شهر ایلام که تجربه جراحی زیبایی بدن دارند گردآوری گردید. تحلیل داده ها نیز طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. در مرحله کدگذاری باز 78 کد نهایی شدند. در مرحله کدگذاری محوری 15 مقوله فرعی و در مرحله سوم 6 مقوله اصلی که بیانگر ابعاد کیفی گرایش زنان دارای تجربه جراحی زیبایی بود، شناسایی گردید. در مقوله خودانگاره منفی زنان، ابعاد فرعی منفی گرایی ذهنی، ترس ناشی از طرد شدن و واکنش های تدافعی استحکام بخشی به ساختار خانواده؛ در مقوله فشارهای هنجاری بیرونی، ابعاد فرعی تبلیغات و برنامه های پروپاگاندا، هنجارهای اجتماعی، تفسیر اجتماعی  فرد، انگاره های مذهبی - اعتقادی و اعتماد به تخصص پزشکان؛ در مقوله فشارهای هنجاری درونی، ابعاد فرعی ابرازگرایی بدنی، انگیزه های درونی کسب زیبایی و رقابت جویی؛ در مقوله زمینه های روان شناختی، ابعاد فرعی بسترهای شناختی - روانشناسانه و اجبار پزشکی؛ در مقوله بازخورد عملیاتی جراحی، ابعاد فرعی پیامدهای مثبت و پیامدهای منفی و در مقوله تحصیل پایگاه اقتصادی و اجتماعی بالا، مقوله فرعی پایگاه اقتصادی- اجتماعی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، تحلیل تماتیک، نمونه گیری هدفمند، زنان، ایلام
  • مالک شعاعی* صفحات 40-62

    بشر از آغاز در اندیشه یافتن راهی برای اندازه گیری معیارهای مختلف زمان همچون: روز، ماه و... بوده است. تقسیمات زمان تا اندازه ای به تحولات طبیعت ارتباط داشت. کردها نیز همچون سایر اقوام، برای تشخیص زمان و تقسیمات آن و تنظیم امور، باورها و معیارهای خاصی داشتند. در پژوهش حاضر به شیوه توصیفی - تحلیلی، باورهای مردمان ایلام در مورد زمان بررسی شد. بر اساس نتایج پژوهش، مردم ایلام به مدد تجربه یا غریزه، هواشناسی را پیش بینی می کردند و برای پیشبرد مطلوب امور به سعد و نحس اوقات اعتقاد داشتند. آنچه در ادبیات فارسی در مورد ویژگی های روزهای هفته دیده می شود به شکل دقیق تر و مستوفایی در بین کردها جاری است. آنان به میزان دانش خویش، به آگاهی از فرجام امور علاقه داشتند و در این مورد به اعتقاداتی پایبند بودند تا تقدیر را مطابق خواست خویش رقم زنند.

    کلیدواژگان: باورها، زمان، زمان سنجی، مردم ایلام
  • علی حمیدی زاده*، محمدرضا درویشی، رسول ثانوی فرد صفحات 63-92

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل فرهنگ فروش در پالایشگاه گاز ایلام با رویکرد تیوری داده بنیاد و با روش گرانددتیوری سیستماتیک انجام شد. نمونه گیری به روش نظری و با تکنیک هدفمند و گلوله برفی صورت گرفت  که بر مبنای آن 18 مصاحبه با خبرگان و متخصصان فرهنگ فروش انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. نتایج داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه فرهنگ فروش منجر شد. نتایج پژوهش نشان داد که شرایط علی (برنامه ریزی توسعه فردی، ویژگی های فردی کارکنان، زیرساخت مطلوب، ویژگی های سازمانی و محیط سازمانی)، باعث ایجاد مقوله محوری فرهنگ فروش (در اولویت بودن مشتری، کار تیمی، هویت بخشی، حمایت مدیریت، قابلیت اطمینان، باورپذیری، ارزشمندی سودآوری) می شود. راهبردهای پژوهش، یعنی یکپارچه سازی فروش و بازاریابی به ایجاد پیامدها در سطح واحد/ فردی، در سطح شرکت، در سطح صنعت و در سطح ملی منجر می گردد. تحقق راهبردها در شرایط زمینه ای (فرهنگ ملی، جو صنعت و وضعیت اقتصادی) امکان پذیر است. علاوه بر این شرایط مداخله گر، دو مقوله عوامل خرد محیطی و عوامل کلان محیطی بر راهبردها اثر می گذارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ فروش، پالایشگاه گاز، ایلام
  • منصور منصوری مقدم* صفحات 93-123

    پژوهش حاضر با هدف تبیین رابطه بین بهزیستی اجتماعی و زیست پذیری شهری انجام شده است. اصطلاح زیست پذیری به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیازها و ظرفیت افراد آن جامعه اشاره دارد. روش تحقیق مورد استفاده، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه و مصاحبه بوده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه شهروندان 18 ساله و بالاتر ساکن شهر ایلام تعریف شده است که بر اساس فرمول کوکران تعداد 383 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای متناسب با حجم انتخاب شد. اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار محتوا با میانگین کل 833/0 و پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ به میزان 828/0 برای متغیر زیست پذیری شهری و 75/0 برای متغیر بهزیستی اجتماعی محقق گردید. در تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از این است که میانگین رضایت از زیست پذیری اقتصادی 10/49، میانگین رضایت از زیست پذیری اجتماعی 00/55 و میانگین رضایت از زیست پذیری زیست محیطی 66/32 بوده است و همه فرضیه های تحقیق به غیر از فرضیه رابطه بین مشارکت اجتماعی و رضایت از زیست پذیری زیست محیطی تایید شده اند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی
  • وحید رشیدوش*، حسن یوسفی نژاد صفحات 124-150
    ایلات و عشایر از مهمترین ارکان زندگی اجتماعی ایران به شمار می روند. جامعه ایلی ایران یکی از گسترده ترین اشکال زندگی اجتماعی است که نقش مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران ایفا کرده است. بررسی تاریخ ایران نشان می دهد که ایلات و عشایر نقش عمده ای در انسجام اجتماعی کشور داشته و بسیاری از حکومت ها، مانند غزنویان، صفویان، افشاریه و قاجاریه منشا ایلی و قبیله ای داشته اند. آنها همچنین با داشتن سهم عمده ای از جمعیت، عاملی تاثیرگذار در صحنه معادلات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی بوده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مردم شناختی نقش تسهیل گرایانه مصلحان و معتمدین اجتماعی ایل ارکوازی به عنوان یکی از بزرگترین ایلات استان ایلام انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش ، قوم نگاری و روش گردآوری اطلاعات، مشاهده مشارکتی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با بزرگان، مصلحان و معتمدین؛ همچنین مطالعات کتابخانه ای بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بزرگان هر قوم و قبیله با توجه به دانشی که در زمینه های اجتماعی محل سکونت خود دارند می توانند نقش مهمی در حل اختلافات شهرنشینان و روستاییان داشته باشند. خون بس، ازدواج های پردردسر و همراه با درگیری (به علت تعدد خواستگاران)، اعتراض به احکام قضایی، تعیین نماینده قوم جهت انتخابات مجلس و شورای اسلامی شهر و روستا، داوری در دعاوی و حضور مستمر در سختی های قوم و قبیله تا رفع بسیاری از مشکلات بزرگ، از موارد ورود مصلحان و معتمدان اجتماعی جهت تسهیل گری است.
    کلیدواژگان: مردم شناسی، تسهیل گری، مصلحان، معتمدین، ایل ارکوازی
  • مسلم سلیمانی یان*، فریبا فرجی صفحات 151-172
    انسان ها در گذر تاریخ برای انتخاب بهترین شیوه زندگی، مراحل مختلفی را پشت سر نهاده اند. از غارنشینی ماقبل تاریخ تا زندگی در کلان شهرها و متروپولیتن های امروزی، سیر تحولات تاریخی در شیوه زندگی بشر نمایان است. در پژوهش حاضر، سیر تاریخی شهر و شهرنشینی در شهر ایلام بررسی شد. تاریخ کهن ایلام، با وجود آثار عظیم باستانی و تاریخی ای که از پیشینه این شهر حکایت دارد، هنوز به طور کامل برای محققان و مورخان شناخته نشده است. چگونگی ساختار اجرایی شهرها می تواند در چارچوب امور اداری، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، انتظامی و حقوقی بررسی شود. شهرها بسته به اینکه به وسیله حکام محلی یا حکومتی اداره می شدند، وضعیت متفاوتی داشتند. این پژوهش بر اساس مباحث نظری و بر پایه اطلاعات تاریخی اسناد کتابخانه ای و مشاهدات عینی، به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. اطلاعات استخراج شده از اسناد موجود، جمع آوری و پالایش شده و به ضمیمه مشاهدات در چارچوب نظری به رشته تحریر درآمده است. نتایج تحقیق نشان داد که پیوند حیات سیاسی با شرایط و ویژگی های جغرافیایی و انسانی در ایلام مرتبط می باشد. بی تردید افزون بر تاثیر شرایط ویژه ژیوپولیتکی ایلام، تاثیر عوامل طبیعی در حیات سیاسی این شهر نیز باعث توجه حکام و فرمانروایان محلی و مرکزی به این منطقه در طول تاریخ بوده است.
    کلیدواژگان: ایلام، والیان، شهر و شهرنشینی، توسعه شهری
  • علی حسین ملکیان*، شهین غیاثی، فروزان سرخی صفحات 173-203

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دوسوتوانی رفتاری از طریق فرهنگ سازمانی و جو اخلاقی بر رفتارهای نوآورانه کارکنان دانشگاه ایلام صورت گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات پیمایشی و از نظر هدف، توسعه ای کاربردی است. جامعه آماری آن شامل تمام کارکنان دانشگاه ایلام می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای معادل 213 نفر جهت مطالعه انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد مام و همکاران (2009) برای دوسوتوانی رفتاری، دنیسون (2000) برای فرهنگ سازمانی، ویکتور و کالن (1998) برای متغیر جو اخلاقی و دی جانگ و دن هارتوگ (2010) برای رفتارهای نوآورانه بوده است که روایی این پرسش نامه ها توسط خبرگان تایید شده و پایایی همه متغیرهای تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (آلفای کرونباخ همه متغیرها بالاتر از 7/0 محاسبه شد) تایید گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی به وسیله نرم افزارهای SPSS21 و LISREL8.8 استفاده شده است. نتایج برآمده از فرضیه های تحقیق نشان می دهد که دوسوتوانی رفتاری هم به صورت مستقیم و هم از طریق فرهنگ سازمانی و جو اخلاقی بر رفتارهای نوآورانه کارکنان تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی رفتاری، فرهنگ سازمانی، جو اخلاقی، رفتارهای نوآورانه
  • حنانه السادات منوچهری ماسوله* صفحات 204-229

    این پژوهش که با هدف بررسی ویژگی های شخصیتی و نگرش به مد با نگرش به بدن در زنان چاق 25 تا 50 ساله در شهر ایلام انجام شد، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنانی است که بر اساس نظر پزشک در ارزیابی توده بدن (BMI)، چاق تشخیص داده شده و در سال 1400- 1399 به درمانگران مراکز بالینی جهت تعیین اختلالات روان شناختی معرفی شده اند. گروه نمونه که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید، 100 نفر از زنان چاق با مشخصات مذکور را شامل می شد. ابزار پژوهش عبارت بود از سه پرسشنامه شخصیت آیزنک (1963)، نگرش به مد صفارنیا و همکاران (1390) و پرسشنامه بدن فیشر (1970). یافته های پژوهش نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی برون گرایی و درون گرایی و نگرش به بدن در میان زنان جامعه هدف، رابطه معناداری در سطح اطمینان 95 % وجود دارد. و بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری و ثبات و نگرش به بدن رابطه معناداری وجود ندارد؛ همچنین نتیجه پژوهش نشان داد که بین نگرش به مد و نگرش به بدن در میان زنان 25 تا 50 ساله شهر ایلام، رابطه معناداری وجود ندارد و بین ویژگی های فردی و اجتماعی (وضعیت تاهل، وضعیت شغلی، تحصیلات) و نگرش به بدن در بین زنان 25 تا 50 ساله شهر ایلام، رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: نگرش به مد، نگرش به بدن، زنان چاق، شهر ایلام
|
  • Maryam Nademi, Akbar Talebpour *, Farah Torkaman Pages 7-39
    In recent years, the phenomenon of cosmetic surgery has been favored by many Iranian women, including Ilami women. The sociological reason of this phenomenon has attracted the attention of many researchers. The present study was conducted with the aim of sociologically investigating the phenomenon of cosmetic surgery among women. This research is applied from the point of view of the goal, and in terms of the method of data collection, it is qualitative and of thematic analysis type. The data of the study was collected by conducting in-depth semi-structured interviews with 16 women aged 30 to 65 from Ilam city, who have experience in cosmetic surgery, through targeted sampling. Data analysis was done during three stages of open, central and selective coding. In the open coding stage, 78 codes were finalized. 15 subcategories were identified in the axial coding stage. In the third stage, 6 main categories were identified, which expressed the qualitative dimensions of the attitude of women with cosmetic surgery experience. In the category of negative self-image of women, sub-dimensions of mental negativism, fear of rejection and defensive reactions strengthening the family structure; In the category of external normative pressures, sub-dimensions of advertisements and propaganda programs, social norms, social interpretation of the individual, religious-belief ideas and trust in the expertise of doctors; In the category of internal normative pressures, sub-dimensions of body expressiveness, internal motivations for beauty acquisition and competitiveness; In the category of psychological fields, sub-dimensions of cognitive-psychological bases and medical coercion. In the category of operational feedback of surgery, sub-dimensions of positive and negative outcomes were identified, and in the category of education of high economic and social base, sub-dimensions of economic-social base were identified.
    Keywords: cosmetic surgery, Thematic Analysis, targeted sampling method, Women, Ilam
  • Malek Shoaei * Pages 40-62

    From the beginning, human beings have been thinking of finding a way to measure different criteria of time such as day, month, etc. The divisions of time depend in part, on the rituals associated with the natural evolution of human life. The Kurds, like other ethnic groups, had special beliefs and criteria in accordance with their nature and living conditions to determine the length of the day and regulate their daily life. They predicted the weather with the help of experience or instinct. They believed that what can be seen in Persian literature about the characteristics of the days of the week is more accurate and prevalent among the Kurds. This research aims to descriptively - analytically examine the beliefs of the people of Ilam about the names of the years, some rituals and occasions of the annual calendar, days of the week, hours of the day, chronological tools, etc.

    Keywords: beliefs, occasions, chronological tools, people of Ilam
  • Ali Hamidizadeh *, Mohammadreza Darvishi, Rasul Sanavifard Pages 63-92

    The present study was conducted to design a sales culture model in Ilam gas refinery with a data theory approach. The present study was conducted systematically using the grounded theory method. Sampling was theoretical method with targeted technique and snowball, based on which 18 interviews with experts and culture building of experts were conducted. Half-used interviews were used for data collection; the results obtained from the interviews were activated during the open, central and selective coding process to establish the foundation theory in the field of sales culture. The results of this study showed that causal conditions (individual development plan, personal characteristics of employees, optimal infrastructure, organizational characteristics and organizational environment) create a central category of research in the culture of production (customer-customer priority, teamwork), identity Section, management support, reliability, reliability, profitability value) are provided. Sales and marketing integration research strategies, sales strategy category, market-produced matrix category that generates messages (unit / other level, training company, industry and national course). Strategies can be accepted in contextual contexts (national culture, description, and economic status), in addition to the two intervening contexts as a result of environmental law that cause the environment to change in order to act.

    Keywords: culture, sales culture, Ilam gas refinery
  • Mansour Mansourimoghadam *, Mansoor Mansoorimoghadam Pages 93-123

    The present article is "Explaining the relationship between social welfare and urban livability". The term livability refers to the degree to which a society meets its needs based on the needs and capacities of its people. The research method used was the survey method and the data collection tool was a questionnaire with an interview. The statistical population of the study is all citizens aged 18 and over living in Ilam city and based on Cochran's formula, 383 people were selected as the sample size and using a multi-stage cluster method appropriate to the volume. The validity of the questionnaire was achieved through content validity with a total mean (0.833) and the reliability of the tool through Cronbach's alpha (0.828) for the urban viability variable and (0.75) for the social welfare variable. Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis were used in data analysis. The results and findings of the study indicate that the average satisfaction with economic viability (49.10), the average satisfaction with social viability (55.00) and the average satisfaction with environmental viability (32.66). All research hypotheses except the hypothesis of the relationship between social participation and satisfaction with environmental viability have been confirmed.

    Keywords: livability, Social participation, Social cohesion, Social Acceptance
  • Vahid Rashidvash *, Hassan Yousefinezhad Pages 124-150
    Tribes and nomads are the most important pillars of Iranian social life. Iranian tribal society is one of the most widespread forms of social life which has played an important role in political and social developments in Iran. A study of Iranian history shows that tribes and nomads played a major role in the social cohesion of the country and many governments, such as the Ghaznavids, Safavids, Afshari and Qajar dynasties, had tribal origins. The main purpose of this article is to study the anthropology of the facilitative role of reformers and social trustees of the Arkavazi tribe as one of the largest tribes in Ilam province. The research method of this research is qualitative and the method of data collection is participatory observation through semi-structured interviews and library studies and articles that are studied in this regard. The findings of this study show that the elders of each ethnic group and tribe can play an important role in resolving the differences between urban and rural areas, considering the knowledge they have in the social fields of their place of residence. Important issues such as bloodshed, painful marriages with conflicts (due to the multiplicity of female suitors), protesting against court rulings, appointing a representative of the people for parliamentary and Islamic council elections in cities and villages, arbitration in litigation and continuous presence in hardships, tribes and clans to solve many great problems, from the arrival of reformers and social trustees to facilitate.
    Keywords: : Reformers, Trustees, Anthropology, Arkavazi tribe, facilitation, Claims
  • Moslem Soleimanian *, Fariba Faraji Pages 151-172
    Throughout history, humans have gone through stages to choose the best way of life. From the prehistoric cave dwelling to living in today's megacities and metropolitans, the course of historical changes in the way of human life in this country. In the present study, the historical course of the city and urbanization in Ilam city was investigated. The ancient history of Elam, despite the huge ancient and historical monuments that tell about the history of this city, is still not fully known to historians. How the executive structure of the cities can be used to perform administrative, political, social, economic, police and legal affairs. Cities have a different situation depending on whether they were governed by local rulers or by the government. This research is based on theoretical topics and on the basis of information from historical library documents and objective observations, in a descriptive-analytical method. The information prepared from the available documents has been collected and refined and has been written as an appendix to the observations in the theoretical review. The results of the research showed that the link of political life is related to geographical and human conditions and characteristics in Ilam. Undoubtedly, in addition to the special political conditions of Ilam, the influence of natural factors in the life of this city has also caused the establishment of local and central rulers in this region throughout history.
    Keywords: Ilam, Valis (local governors), city, urbanization, Urban Development
  • Alihossein Malekian *, Shahin Gheyasi, Frozan Sorkhi Pages 173-203

    The present study aims to investigate the effect of behavioral ambivalence through organizational culture and ethical climate on the innovative behaviors of Ilam University employees. This research is a survey study and has a practical developmental purpose. The statistical population includes all employees of Ilam University, which was selected using the Cochran formula, a sample of 213 people for the study. The data collection tools were Mam et al.'s (2009) standard questionnaires for behavioral ambivalence, Dennison (2000) for organizational culture, Victor and Cullen (1998) for the ethical climate variable, and De Jong and Den Hartog (2010) for innovative behaviors,  whose validity have been verified by experts and the reliability of all research variables was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (Cronbach's alpha of all variables was calculated higher than 0.7). To analyze the data, structural equation modeling and confirmatory factor analysis were used using SPSS21 and LISREL8.8 software. The results obtained from the research hypotheses show that the behavioral ambivalence directly and through the organizational culture and ethical atmosphere had an impact on the innovative behaviors of the employees.

    Keywords: behavioral ambivalence, Organizational Culture, Ethical Climate, Innovative Behaviors
  • Hannaneh Sadat Manouchehri Masouleh * Pages 204-229

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between the personality traits and the degree of fashion consciousness based on body attitude in overweight and obese women (aged 25 to 50) in Ilam. The statistical population of this descriptive-correlational study consisted of women who were diagnosed as overweight based on body mass index (BMI) evaluation and were referred to clinical centers to determine their psychological disorders. A total of 100 overweight women with the aforementioned characteristics were selected via convenience sampling method and were requested to complete three questionnaires, namely the Eysenck Personality Inventory (1963), Fashion Consciousness by Saffarnia et al. (2011-2012), and Fisher Body Focus Questionnaire (1970). Findings showed that there is a significant relationship between extraversion-introversion personality traits and body attitude among women in the target population at 95% confidence level. There is no significant relationship between neuroticism-stability personality traits and body attitudes. Also, the results showed that there is no significant relationship between body attitudes and fashion attitudes among women aged 25 to 50. Finally, the results showed that there was a significant relationship between individual and social characteristics (marital status, employment status, and education) and body attitude among women aged 25 to 50 years in Ilam.

    Keywords: personality traits (introversion, extroversion, neuroticism, Stability, honesty), fashion consciousness, body attitude