فهرست مطالب

اقتصاد محاسباتی - سال یکم شماره 3 (تابستان 1401)

نشریه اقتصاد محاسباتی
سال یکم شماره 3 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه دالوندی*، محمدجواد محقق نیا صفحات 1-22

    دستیابی به رشد اقتصادی نقش مهمی در تعیین قدرت اقتصادی کشورها ایفا می کند. بنابراین شناخت و بررسی عوامل موثر بر رشد اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. عمق بخش بانکی و باز بودن تجاری از عوامل مهم موثر بر رشد اقتصادی هستند. در این مطالعه برای بررسی مانایی متغیرها از آزمون ریشه واحد ایم_ پسران_ شین استفاده شده است. پس از رد هم انباشتگی بین متغیرها با بکارگیری آزمون پدرونی و کایو به منظور بررسی ارتباط علی بین عمق بخش بانکی، باز بودن تجاری و رشد اقتصادی از الگوی علیت گرنجری داده های پانلی طی دوره 2020-1980 در 8 کشور عضو گروه D8 استفاده شده است. از این روی برای عمق بخش بانکی از یک شاخص ترکیبی حاصل از روش تحلیل مولفه اساسی و برای رشد اقتصادی و باز بودن تجاری به ترتیب از دو شاخص تولید ناخالص داخلی و مجموع صادرات و واردات بر حسب درصد تولید ناخالص داخلی استفاده شده است. نتایج وجود رابطه علی یکطرفه از باز بودن تجاری به رشد اقتصادی را تایید می کند. دیگر نتایج نشان می دهد که رابطه علی بین رشد اقتصادی و عمق بخش بانکی تایید نشده؛ همچنین یافته ها حاکی از آن است که بین باز بودن تجاری و عمق بخش بانکی در کشورهای مورد مطالعه هیچ رابطه علی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، باز بودن تجاری، عمق بخش بانکی، علیت گرنجر، تحلیل مولفه اساسی
  • احسان رجبی* صفحات 23-46

    احتمال وقوع بحران های مالی در جهان در سال های اخیر بیش از هر زمانی در دوران توسعه بازارهای مالی است. در دو دهه اخیر ارقام و اعداد اقتصادی و صورت‏های مالی نشان‏ دهنده‏ی افزایش بی سابقه ‏ی، ورشکستگی شرک ت‏ها است. در این پژوهش تاثیر نقدشوندگی بر بازده سهام در شرایط بحران مالی (مشمول قوانین ورشکسته شدن، رشد اقتصادی منفی بحران مالی جهانی سال 1387) با استفاده از رگرسیون چند متغیره و داده ‏های تابلویی و در بازه زمانی 1399-1387 بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت‏ های پذیرفته ‏شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 177 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و مدل پژوهش با نرم افزار استاتا نسخه 15 برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که نقدشوندگی در دوران بحران مالی جهانی، بر بازده سهام به صورت معنا داری تاثیر ندارد. این در حالی است که سال هایی که رشد اقتصادی در ایران منفی ‏شده (1387،1391،1392،1394،1397،1398) میزان تاثیر متغیر نقدشوندگی سهام بر بازده سهام شرکت‏ های بورسی نسبت به سایر سال‏ها، بیشتر شده است. در شرکت های ورشکسته با افزایش قدرت نقدشوندگی سهام، بازده آن نیز افزایش یافته است. به عبارت دیگر، با بالارفتن قدرت نقدشوندگی سهام شرکت‏های ورشکسته و در سال‏هایی که رشد اقتصادی منفی است، بازده سهام آنها نیز افزوده شده است. توسعه ابزارهای مالی نوین مانند صندوق‏های بازارگردانی باعث افزایش قدرت نقدشوندگی سهام ‏ها و به طبع افزایش بازدهی سهام ‏ها خواهد شد که در نهایت باعث ارتقای جایگاه بازار سرمایه در جذب نقدینگی و سرمایه ‏های خرد جامعه به این بازار مالی خواهد شد.

    کلیدواژگان: نقدشوندگی، بازده سهام، بحران مالی، رشد اقتصادی، شرکت‏های ورشکسته
  • ژاله زارعی*، مریم همتی، ایلناز ابراهیمی صفحات 47-72

    در این تحقیق ماهیت سیاست مالی ایران در چرخه های تجاری در دوره زمانی 1370-1399 با تواتر فصلی ارزیابی گردیده است. برای این منظور، از الگوی تصریح شده هریستوف (2013) استفاده شده که با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی، تعدیلاتی در آن اعمال شده و سری زمانی درآمدقابل تصرف و مخارج مصرفی بخش خصوصی از داده های بودجه خانوار که توسط مرکز آمار ایران منتشر می شود، استخراج شده است. همچنین برای محاسبه تکانه مخارج، درآمدهای مالیاتی و نفتی، از رویکرد VECMX استفاده شده است. نتایج نشان داد که مخارج دولت در دوره های رونق و رکود اقتصادی اثر مثبت و معنی داری بر رشد مخارج مصرفی بخش خصوصی دارند به عبارتی سیاست مالی در ایران ماهیت کینزی دارد. اما شدت اثرات تکانه های مخارج دولت بر رشد مخارج مصرفی بخش خصوصی در دوره های رونق بیشتر از دوره های رکود می باشد. همچنین تعداد وقفه های اثرگذاری تکانه های مخارج دولت بر رشد مخارج مصرفی بخش خصوصی در دوره رونق و رکود متفاوت بوده و این میزان در دوره رکود بیشتر است. علاوه بر این، ارزیابی سایر متغیرهای سیاست مالی گویای آن است که تکانه های درآمدهای مالیاتی بر رشد مخارج مصرفی بخش خصوصی در چرخه های تجاری معنی دار نبوده است و تکانه های درآمدهای نفتی نیز با چهار وقفه فقط در دوره رونق مثبت و معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، مخارج مصرفی بخش خصوصی، چرخه های تجاری
  • محمد عزیزی*، حمید حسین لو صفحات 73-98
    مذهب و باورهای اسلامی نقش مهمی در قصد خرید محصولات مختلف دارد. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر باورهای اسلامی بر نگرش مصرف کنندگان و نیت خرید بیمه عمر می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق مشتریان بیمه عمر شرکت ایران بوده اند که تعداد آنان 1379 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بوده است. برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد، بین باورهای اسلامی و نگرش نسبت به بیمه عمر، بین نگرش مصرف کننده نسبت به بیمه عمر و قصد خرید و در نهایت بین ویژگی محصول و قصد خرید رابطه مثبت و معناری وجود دارد. شرکتهای بیمه ای از یافته های این تحقیق می توانند با توجه به بخشهای مختلف بازارهای برنامه ها و استراتژی های متناسب با آن را بکار بگیرند.
    کلیدواژگان: باورهای اسلامی، نگرش، بیمه عمر، قصد خرید، اقتصاد اسلامی
  • امیرحسین صالحی شایگان*، علی ذاکری، ادیب صالحی شایگان صفحات 99-112

    همراه با رشد روز افزون دستگاه های هوشمند و اینترنت 5G، فناوری اینترنت اشیاء نیز توسعه یافته است. افزایش تعداد اشیاء هوشمند سبب افزایش حجم داده ها و بارهای محاسباتی در ابعادی وسیع شده است. به همین دلیل رایانش ابری به عنوان راه حلی برای این حجم داده استفاده می شود. با این حال با توجه به اهمیت کیفیت خدمات، راه حل رایانش ابری نمی تواند برای درخواست های حساس به تاخیر جوابگو باشد. تخصیص منابع در رایانش مه آلود باعث کاهش هزینه تاخیر می گردد. در این مقاله برای تخصیص منابع، برنامه نویسی پویا با توجه به تعداد زیاد درخواست ها و محدودیت های مسیله مورد استفاده قرار گرفته است. روش پیشنهادی موجب کاهش هزینه تاخیر برای درخواست های اینترنت اشیاء می شود. در این پژوهش مدل سازی سیستم و الگوریتم پیشنهادی برای چهار حالت مختلف اجرا شد. در این چهار حالت دو روش پیشنهادی سهم این پژوهش بوده است. این الگوریتم های پیشنهادی منجر به کاهش چشمگیر درهزینه تاخیر کل می شود. ولی مطابق انتظار الگوریتم پس انتشار پاسخ بهینه تری به نسبت به الگوریتم پیش انتشار داشت.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، بهینه سازی، شبکه اینترنتی، اینترنت اشیا، کاهش هزینه
  • فرشته شمس صفا*، مرجان دامن کشیده، مجید افشاری راد، منیژه هادی نژاد، علیرضا دقیقی اصل صفحات 113-136
    صنعت دارویی سهم عمده در بازار جایگاه ویژه ای در بازار سرمایه داشته و نقش قابل ملاحظه ای را در معامله های بازار بورس از طریق جمع آوری پس اندازهای خرد جامعه بر عهده داشته است. از اینرو هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ اسمی ارز و ورود سهام داران حقیقی بر نرخ بازده دارایی در 32 شرکت مواد و محصولات دارویی به عنوان شرکت های واردات محور طی سال های 1399-1390 است. برای این منظور بی ثباتی نرخ اسمی ارز به روش ناهمسانی واریانس شرطی تحت الگوی خودرگرسیونی تعمیم یافته برآورد شده و تاثیر این متغیر به همراه متغیرهای ورود سهام داران حقیقی، حاشیه سود خالص، میزان سرمایه و هزینه بهره به سود عملیاتی شرکت ها بر نرخ بازده دارایی شرکت ها بررسی شده است. نتایج تخمین مدل به روش تخمین زننده گشتاور تعمیم یافته نشان می دهد متغیر بی ثباتی نرخ اسمی ارز تاثیر منفی و ورود سهام داران حقیقی تاثیر مثبت و معنی دار بر نرخ بازده دارایی شرکت ها در دوره جاری داشته و متغیرهای کنترلی حاشیه سود خالص و میزان سرمایه اثر مثبت و هزینه بهره به سود عملیاتی تاثیر منفی و معنی دار بر بازده دارایی ها داشته اند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می شود سیاستگذاران اقتصادی و مالی با کاهش بی ثباتی نرخ ارز از طریق کنترل سطح عمومی قیمت های داخلی و نرخ تورم و نیز سیاست های تثبیتی بازار سرمایه، انگیزه ورود سهام داران حقیقی را به بازار سرمایه فراهم نموده و موجبات افزایش تولید و سودآوری شرکت-های دارویی را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: بی ثباتی نرخ اسمی ارز، ورود سهام داران حقیقی، نرخ بازده دارایی، روش تخمین زننده گشتاور تعمیم یافته، شرکت های مواد و محصولات دارویی
  • مژگان خداوردی، امیررضا کیقبادی* صفحات 137-158

    انتشار ویروس (کوید 19) از دی 1398 در ووهان چین موجب بیماری ها و مرگ میر زیادی در دنیا گردیده است .پیامدهای این ویروس باعث رکود و سایر مشکلات جهانی گردیده به طوری که حتی کشورهای توسعه یافته که مدعی دارا بودن نظام های سلامت اجتماعی پیشرفته بودند با مشکل مواجه شده اند. سوالات یا فرضیه شامل ، الف) سوالات اصلی تحقیق: آیا بحران مالی کرونا بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد؟ سوالات فرعی مدل:آیا بحرانهای ارزی بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد؟آیا بحرانهای نفتی بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد؟ب) فرضیه‏ اصلی تحقیق بحران مالی کرونا بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد؟فرضیات فرعی تحقیق: بحرانهای ارزی بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد. بحران های نفتی بر شاخص سهام شرکتهای منتخب بورسی تاثیر معنی داری دارد. جامعه آماری عبارتست از کلیه شرکت‏های پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران که بازده زمانی تحقیق دوره زمانی هفت ساله حد فاصل سالهای 1392 تا 1399 می باشد. روش به کار رفته در تحقیق حاضر از نوع توصیفی _تحلیلی می باشد، که به منظور تطبیق تیوری های اقتصادی با واقعیت های جامعه، روابط بین متغیرها با استفاده از آمار و ارقام مورد بررسی قرار می گیرد و پس از تطبیق با تیوری ها، با استفاده از آمار استنتاجی و روش اقتصادسنجی پانل در نرم افزار ایویوز رد یا اثبات فرضیه های ارایه شده مورد آزمون قرار می گیرد.هرسه مدل مورد پذیرش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تورم، ارز، نرخ بهره، بحران مالی، درآمد های نفتی
|
  • Maasoumeh Dalvandi *, MohammadJavad Mohaghegh Nia Pages 1-22

    Achieving economic growth plays an important role in determining countries economic power. Therefore, it is particularly important to recognize and examine the factors that influence economic growth. The depth of the banking sector and trade openness are important factors influencing economic growth. In this study, the unit root test of the IPS was used to examine the significance of the variables. After rejecting of co-integration between variables using Pedroni and Kao test to examine the causal relationship between depth of the banking sector, trade openness and economic growth, the Granger causality model of panel data during the period 1980-2020 in 8 D8 member countries has been used. Therefore, for the depth of the banking sector, a composite index obtained from the Principal Component Analysis method and for economic growth and trade openness, two indexes of GDP and total exports and imports in terms of GDP are used, respectively. The results confirm the existence of a one-way causal relationship from trade openness to economic growth. Other results show that the causal relationship between economic growth and the depth of the banking sector has not been confirmed; The findings also indicate that there is no causal relationship between trade openness and the depth of the banking sector in the countries studied.

    Keywords: Economic Growth, trade openness, Banking depth, Granger causality, principal component analysis
  • Ehsan Rajabi * Pages 23-46

    The possibility of financial crises in the recent years is more than ever during the development of financial markets. In the last two decades, economic figures and financial statements show an unprecedented increase in corporate bankruptcies. The financial crisis can spread to financial markets and play role for impact of liquidity on stock. In this paper, we investigate the effect of liquidity on stock returns by using panel data method for 177 listed companies on the Tehran Stock Exchange in the period of 2007-2020.The results indicate that liquidity during the global financial crisis does not have a significant effect on share returns. In bankrupt companies, share returns have also increased by liquidity has increased. In other words, by increasing the share liquidity of the bankrupt companies, share returns will be increased. All so, when economic growth (year 2007, 2012, 2013, 2015, 2018, 2019) is negative, liquidity affect returns pasetively. The development of new financial instruments such as investment funds will increase the liquidity of stocks and, of course, increase stock returns, which will ultimately improve the development of the capital market for attracting liquidity and micro-capital of society to this financial market.

    Keywords: Liquidity, Stock Return, financial crisis, Economic Growth, bankrupt companies
  • Zhale Zarei *, Maryam Hemmati, Iilnaz Ebrahimi Pages 47-72

    In this research, the nature of Iran's fiscal policy has been evaluated in business cycles in the period of 1999: Q2- 2021:Q1. For this purpose, the specified model of Hristov (2013) has been used, in which adjustments have been applied due to the dependence of Iran's economy on oil revenues, and the time series of disposable income and consumption of the private sector from the household budget data published by the Iranian Statistics Center. , has been extracted. Also, the VECMX approach has been used to calculate the momentum of expenditures, tax and oil revenues. The results showed that the government spending in periods of economic boom and recession have a positive and significant effect on the growth of private sector consumption, in other words, fiscal policy in Iran is Keynesian in nature. But the intensity of the effects of government expenditure impulses on the growth of private sector consumption e is greater in periods of prosperity than in periods of recession. Also, the number of interruptions in the impact of government expenditure impulses on the growth of private sector consumption is different in the period of prosperity and recession, and this amount is more in the period of recession. In addition, the evaluation of other fiscal policy variables shows that the impulses of tax revenues on the growth of private sector consumption were not significant in business cycles, and the impulses of oil revenues are also positive and significant with four interruptions only in the period of prosperity.

    Keywords: Fiscal Policy, Consumption of Private Sector, business cycles
  • Mohammad Azizi *, Hamid Hosseinlo Pages 73-98
    Islamic religion and beliefs play an important role in the intention to buy different products. The present study examines the impact of Islamic beliefs on consumers' attitudes and intentions to purchase life insurance. This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. The statistical population of the study was the life insurance customers of Iran insurance Company, whose number is 1379 people, using Cochran's formula, 300 people were randomly selected as a sample. The data collection tool was a standard questionnaire. Structural equation method was used for inferential analysis of data. The results showed that there is a positive and significant relationship between Islamic beliefs and attitudes toward life insurance, between consumer attitudes towards life insurance and purchase intention, and finally between product characteristics and purchase intention.
    Keywords: Islamic beliefs, attitudes, life insurance, intent to purchase, Islamic economy
  • AmirHossein Salehi Shayegan *, Ali Zakeri, Adib Salehi Shayegan Pages 99-112

    Growing popularity of smart devices and 5G Internet, loT technology has also developed. The increase in the number of smart objects has led to an increase in data volumes and computational loads on a large scale. For this reason, cloud computing is used as a solution for this amount of data. However, given the importance of service quality, the cloud computing solution may not be responsive to latency-sensitive requests. Allocating resources in cloudy computing also reduces the cost of latency. Dynamic programming has been used due to the large number of requests and problem constraints. The proposed method reduces the cost of latency for loT requests. In this study, the proposed system modeling and algorithms were implemented for four cases. In these cases, two proposed methods have been the contribution of this research that these proposed algorithms have seen a significant reduction in the total latency cost. But as expected, the backward algorithm had a better response than the forward algorithm.

    Keywords: Artificial Intelligence, Optimization, internet network, Internet of Things, reduce costs
  • Fereshteh Shams Safa *, Marjan Damankeshideh, Majid Afsharrad, Manijeh Hadinejad, Alireza Daghighi Asl Pages 113-136
    AbstractPharmaceutical industry has a main share in capital market and a considerable role in stock market transactions through the collection of community micro-savings. Hence, the cruicial aim of this paper is to investigate the effects of nominal exchange rate volatility and entry of real shareholders on the return on assets (ROA) in the 32 pharmaceutical materials and products of Tehran stock exchange as a import oriented companies during the period of 2011-2019. For achieving this, by using of Panel GARCH method, the exchange rate volatility has been estimated and then, the impacts of this variabble with other explanatory variabbles such as entry of real shareholders, profit margin, capital and interest rate to the operational profit, have been examined on return on assets in these companies. The empirical results of model estimation by GMM estimator revealed that the exchange rate volatility has negative and entry of real shareholders has positive and significant effect on the return on assets. Moreover, the auxiliary variables like profit margin, capital and interest rate have positive, positive and negative effects on the return on assets. By results of this study, we can suggest that the financial policy makers with decreasing of exchange rate volatility through control of domestic prices and capital market stabilization policies, motivate real shareholders to enter the capital market and increase the production and profitability of pharmaceutical companies.
    Keywords: Exchange Rate Volatility, Entry of Real Shareholders. Return on Assets, Pharmaceutical Materials, Products of Tehran Stock Exchange, Dynamic Panel Data Approach
  • Mozhgan Khodaverdi, Amirreza Keyghobadi * Pages 137-158

    he spread of the virus (Quid 19) since January 2017 in Wuhan, China has caused many diseases and deaths in the world. The consequences of this virus have caused recession and other global problems so that even developed countries claim to have social health systems. Advanced were in trouble. Questions or hypotheses including: a) The main questions of the research: Does the financial crisis of Corona have a significant impact on the stock index of selected listed companies? Model sub-questions: Do currency crises have a significant effect on the stock index of selected stock exchange companies? Do oil crises have a significant effect on the stock index of selected stock exchange companies? Sub-hypotheses of the research: Currency crises have a significant effect on the stock index of selected listed companies. Oil crises have a significant impact on the stock index of selected listed companies. The statistical population is all companies listed in the Tehran Stock Exchange Organization that the research return time period is seven years between 1392 and 1399. The method used in the present study is descriptive-analytical, which in order to adapt economic theories to the realities of society, the relationships between variables are examined using statistics and after matching the theories, using From the inferential statistics and econometric method of the panel in Iveys software, the rejection or proof of the presented hypotheses is tested. All three models were accepted.

    Keywords: inflation, Currency, Interest rates, financial crisis, oil revenues