فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 69 (تابستان 1401)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 69 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا شاکرین* صفحات 7-24

    طبیعت گرایی هستی شناختی از اهم مبانی الحاد جدید، بلکه بن مایه اصلی و اساس آن است و لاجرم بررسی آن برای جویندگان مسایل اعتقادی ضرورتی حیاتی دارد. این قسم از طبیعت گرایی در فلسفه علم نیز مورد توجه قرار گرفته و شماری آن را به مثابه پیش فرض ضروری دانش تجربی قلمداد کرده اند. در نتیجه، تحقیق و بررسی در این مساله و سنجش آن برای متعاطیان حوزه فلسفه علم، به ویژه داعیه داران تحول علم و طلایه داران تولید علم دینی نیز امری اجتناب ناپذیر است. بدین روی، مسیله اصلی مقاله حاضر بررسی این رویکرد و ارزشداوری در باب آن است. روش تحقیق در مقام گردآوری اسنادی و در مقام داوری توصیفی تحلیلی است. نتیجه تحقیق نیز این است که طبیعت گرایی هستی شناختی نه منطقا مدعایی منسجم و خردپذیر است، نه پشتوانه ای از طریق علم و فلسفه دارد، و نه پیش فرض ضروری دانش تجربی خواهد بود.

    کلیدواژگان: طبیعت گرایی، طبیعت گرایی هستی شناختی، الحاد، اصل سادگی، علم
  • مسلم طاهری کل کشوندی* صفحات 25-44

    مسیله تحقیق حاضر، ارزیابی انتقادی دیدگاه نصر حامد ابوزید به «تجربه وحیانی» در تبیین «سرشت وحی» است. ابوزید تلاش می کند در عصری که تدین مواجه با عقلانیت مدرن است، راهی بیابد. این تلاش ممکن است فرصت هایی را در اختیار متدینین قرار دهد اما چالش های متاثر از آن، بسیار بیشتر است؛ با استفاده از روش توصیفی تحلیلی است که مبتنی بر حکمت صدرایی به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که اولا ابوزید در تبیین «سرشت وحی» چرا و چگونه به «تجربه دینی» می پردازد و سپس این رویکرد دارای چه اشکالات و ابهاماتی است؟ مهم ترین یافته های تحقیق آن است که در نزد طرفداران تبیین سرشت وحیانی قرآن براساس تجربه دینی، از یک سو حقیقت، با تجربه سرشار از خطای انسانی گره می خورد و از سوی دیگر با نفی دسترسی فهم انسانی به حقیقت مطلق، نوعی نسبی باوری در حقیقت و فهم حاصل می شود.

    کلیدواژگان: وحی، سرشت وحی، تجربه وحیانی، قرآن کریم، حدیث قدسی
  • فتح الله نجارزادگان، علی اندیده* صفحات 45-62

    سلفیان، مسلمانان را به دلیل اعتقاد به مسایلی مانند توسل، شفاعت، تبرک و زیارت قبر مطهر پیامبر خدا| و سایر اولیاء به شرک متهم می کنند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای به بررسی، ارزیابی و نقد روش پژوهش، شیوه استناد آنها به آیات قرآن و نحوه استفاده از روایات می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بر خلاف تصور ابن تیمیه و پیروان او از سلفیان، ظاهر آیات قرآن نص در این است که؛ عبادت مشرکان تنها به قصد تقرب به خدا نبود و آنها به بت های خود سمت ربوبیت می بخشیدند. مواجهه سلفیان با احادیث نیز جانبدارانه است. آنان به ابن تیمیه، تعلق افراطی همه جانبه دارند و تلاش آنان شرح و بسط دیدگاه های ابن تیمیه و تاکید بر آنهاست.

    کلیدواژگان: توسل، ابن تیمیه، شرک، سلفیان، شفاعت
  • محمدحسین فاریاب* صفحات 63-84

    امروزه جریان وهابیت به یکی از خطرناک ترین جریان های درون اسلام تبدیل شده است. تمایز اصلی این جریان از دیگر جریان های فکری اسلامی، در نوع نگاه آنها به مسیله توحید بر می گردد. آنها توحید را به سه قسم تقسیم می کنند که یکی از مهم ترین انواع توحید، توحید اسماء و صفات است. مسیله تحقیق این مقاله، بررسی دقیق دیدگاه وهابیان در مسیله توحید اسماء و صفات است. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی دیدگاه آنان خواهیم پرداخت. براساس یافته های این تحقیق، وهابیان هر آنچه در قرآن و سنت معتبر، به خدا نسبت داده شده را بدون هیچ گونه تاویلی پذیرفته و دیگران را به گمراهی در این مسیر متهم می کنند. غالب منتقدان جریان وهابیت، آنها را به سبب داشتن همین باور، فرقه ای تشبیهی و تجسیمی می دانند. علاوه بر این با مراجعه به متون اصیل وهابیت و تحلیل سخنان آنها، می توان با توجه به اصول و قواعد بنیادین معرفت شناسی، نظریه آنها را نامعقول و متناقض با مبانی خودشان نشان داد.

    کلیدواژگان: وهابیان، توحید، اسماء و صفات، تاویل، تشبیه و تجسیم
  • محبوبه صفایی صادق، طاهره حاج ابراهیمی* صفحات 85-112

    در دو مذهب تشیع و  پروتستان، ایمان مهم ترین عامل نجات است، لذا مسیله تحقیق پیش رو این است که آیا در این دو مذهب، عمل انسان نیز به اندازه ایمان برای نجات اهمیت داشته و اهمیت عمل در تعیین مراتب و کمال ایمان است یا در رسیدن به نجات؟ در مذهب شیعه، این مسیله، ابتدا درجریان شکل گیری فرقه خوارج مطرح گشت. سپس این مسیله در بین مرجیه، معتزله و شیعیان ادامه یافت. این پژوهش با روش تحقیق تطبیقی مقایسه ای به بررسی جایگاه عمل در نجات از دیدگاه دو مذهب شیعه و پروتستان می پردازد. دستاورد تحقیق نشان می دهد که نجات در مذهب پروتستان در ابتدا و غالبا به معنای رهایی از گناه اولیه و سپس رهایی از خلود در دوزخ است، اما در مذهب شیعه با توجه به آموزه پاکی اولیه، نجات تنها به معنای رهایی از خلود در دوزخ است. اما درهر دو مذهب، عمل از لوازم ایمان و موجب کمال آن بوده، ولی برای رسیدن به نجات، اطمینان بخش نیست و نمی توان به آن تکیه کرد.

    کلیدواژگان: ایمان، عمل، نجات، شریعت، شیعه، پروتستان
  • سید احمد غفاری قره باغ* صفحات 113-130

    دیدگاه ها در باب رابطه علم پیشین الهی و اختیار انسان، از تنوع قابل توجهی برخوردار است و از نفی علم پیشین از خداوند تا نفی اختیار را شامل می شود. غالب فیلسوفان اسلامی، با تبیین های مختلف، به اثبات سازگاری این دو اهتمام داشته اند. بنابراین مسیله این پژوهش کشف رویکرد صدرایی درخصوص این موضوع بر اساس مبانی هستی شناختی و جهان شناختی است، که پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل و تطبیق و استفاده از داده های کتابخانه‏ای انجام گرفته، به بررسی تحلیلی آثار صدرالمتالهین در این موضوع پرداخته است و با مقایسه فقرات مکتوب در این موضوع، به تطور در دیدگاه ملاصدرا تمرکز نموده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که صدرالمتالهین در آثار مختلف و برحسب مبانی هستی شناختی و انسان شناختی، به سه رویکرد متفاوت در تبیین سازگاری اختیار انسان و علم پیشین الهی دلالت نموده است. رای نهایی صدرالمتالهین، مطابق با نگرش نهایی او در مبحث وحدت شخصی وجود و تجلی انگاری در باب عوالم خلقی است.

    کلیدواژگان: علم پیشین الهی، اختیار، اراده، صدرالمتالهین، تبعیت علم از معلوم، تجلی
  • عبدالواحد بامری، محمد محمدی نور*، مسلم بامری صفحات 131-150

    مسیله رویت خداوند در روز واپسین، در اندیشه ابن عثیمین از مباحث حایز اهمیت به شمار می رود. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی و با مراجعه به منابع علمی کتابخانه ها و با هدف ارزیابی دیدگاه ابن عثیمین درباره رویت الهی سامان یافته و قصد دارد رویکرد این عالم سلفی را مورد بررسی و نقد قرار دهد. از منظر ایشان، خداوند در روز قیامت دیده می شود؛ منهج فکری و تفسیری او در صفات خبری، انکار مجاز، مخالفت با تاویل گرایی و دفاع از نظریه تجسیم و تشبیه، وی را به این اعتقاد رهنمون ساخته است. ایشان برای اثبات مدعای خویش به آیات 22 و 23 سوره مبارکه قیامت و آیه 103 انعام و آیه 10سوره مبارکه طه و روایات استدلال نموده است. از یافته های جستار مورد اشاره آن است که ادعای ابن عثیمین با آیات قرآن و نگرش عالمان سلفی مانند مجاهد و رشیدرضا در تعارض است و روایات رویت متواتر نبوده و با احادیث منقول در کتب فریقین همخوانی ندارد. به همین خاطر ادعای اجماع وی قابل اثبات نیست.

    کلیدواژگان: ابن عثیمین، رویت خدا، تاویل گرایی، جسمانیت خدا و اجماع سلف
  • سید روح الله پرهیزکاری، فاطمه هنروران* صفحات 151-172

    برخی از باستان گرایان ادعا می کنند که اسلام، دینی انحصارگرا است، اما در ایران باستان به ویژه آخرین سلسله باستانی ایران یعنی عصر ساسانیان، آزادی و تسامح در مواجهه با عقاید دینی مخالف وجود داشته است. مسیله این پژوهش بررسی این ادعا است که آیا حقیقتا در ایران عصر ساسانی پلورالیسم دینی وجود داشته و تکثرگرایی آنها در این دوره چگونه بوده است؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با مطالعه میان رشته ای (تاریخی کلامی) صورت گرفته و یافته های تحقیق نشان می دهد که در ساختار حکومت ساسانی بویژه دستگاه موبدان در این عصر به سبب حاکمیت دین زرتشتی و انحصارگرایی آنان، نه تنها باوری به پلورالیسم دینی بمعنی کثرت گرایی در معرفت شناختی یا حقیقت شناختی یا وظیفه شناختی و یا نجات و رستگاری نداشتند، بلکه حتی به پلورالیسم دینی رفتاری نیز معتقد نبودند و التزامی به آن نداشتند و سختگیری های اجتماعی و دینی گوناگونی نسبت به پیروان سایر ادیان روا می داشتند.

    کلیدواژگان: اسلام، ایران باستان، پلورالیسم دینی، تکثرگرایی، ساسانیان، زرتشتی
  • محمدجواد فلاح* صفحات 173-192

    یکی از روش هایی که قرآن کریم برای پاسخ به سوالات و شبهات دینی، فراروی مخاطبان خود قرار می دهد، روش استدلال است. قالب های این روش نیز متفاوت است. مسیله این تحقیق نشان دادن قالب های قرآنی در پاسخ به سوالات و شبهات دینی است. قالب های پرسش و پاسخ، برهان، قیاس، جدال احسن، تمثیل از جمله روش هایی است که در قرآن از آن استفاده شده است. این مقاله با توصیف و تحلیل برخی از آیات قرآن به تبیین این روش قرآنی در تبلیغ و دفاع از معارف دینی پرداخته است. قرآن با به کارگیری اقسام استدلال ها و استفاده از شیوه های گوناگون برای سطوح مختلف فکری، اعتقادی، از عامه مردم تا عالمان و متفکران، استدلال آورده است. بررسی آیات الهی نشان می دهد قرآن از طریق تبیین، ایجاد معرفت، دفاع از حق، رفع تردید و شک به عنوان اهداف میانی بهرمند شده و هدف غایی استدلال های خود یعنی هدایت را برآن استوار نموده است. در این شیوه ضمن اقناع و پذیرش معرفتی و عقلی معارف اسلامی زمینه پذیرش قلبی و عاطفی افراد نیز فراهم می شود.

    کلیدواژگان: تبلیغ دین، پاسخ به شبهات، روش پاسخگویی، پاسخ قرآنی، روش استدلال، قرآن کریم
  • یحیی نورمحمدی نجف آبادی*، محمدرضا نورمحمدی نجف آبادی، محمدصادق علیپور صفحات 193-213

    نظریه رایج در فلسفه، عدم امکان حرکت در مجردات است. مسیله این مقاله، بررسی دلالت ظاهر آیات قرآن بر امکان یا نفی حرکت در موجوداتی است که بر اساس تعریف و معیار فیلسوفان، می توان آنها را مجرد دانست. براساس یافته های تحقیق که با شیوه توصیفی تحلیلی به دست آمده، ظهور آیات قرآن دراین باره متفاوت است؛ ظاهر برخی آیات مانند: صافات: 164 و بقره: 32 و فاطر: 35 دلالت بر ثبات مجردات دارند؛ و آیات دیگری مثل حمد: 1 و بقره: 31 و 33 دلالت بر امکان حرکت در برخی دارند. با توجه به تدرجی که در کسب وجود و کمالات در تربیت شونده هست، آیه شریفه بر وجود حرکت در تمام موجودات، از جمله مجردات، دلالت دارد. همچنین برخی آیات بر افزایش علم گونه هایی از ملایکه و یا وقوع اشتباه و تنزل مرتبه و سپس توبه توسط ملایکه دلالت دارند. وقوع چنین اموری حکایت از امکان تغیر در ملایکه دارد. با توجه به اینکه تعریف «مجرد»، بر ملایکه مزبور قابل تطبیق است، می توان گفت: تغیر و حرکت در مجردات امکان دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، حرکت، مجردات، ثبات، مادیات، ملائکه
|
  • Hamidreza Shakerin* Pages 7-24

    Ontological naturalism is one of the most important foundations of the new atheism, but also its main basis and foundation, and, therefore, its study is inevitably vital for seekers of doctrinal issues. This kind of naturalism has also been considered in the philosophy of science and some have considered it as an essential presupposition of empirical knowledge. As a result, research on this issue and its assessment is inevitable for those interested in the field of philosophy of science, especially those who claim the evolution of science and the pioneers of the production of religious science. Thus, the main issue of the present article is to examine this approach and value judgments about it. The research method is in the position of document collection and in the position of descriptive-analytical judgment. The result of the research is that ontological naturalism is neither a logically coherent and rational claim, nor is it supported by science and philosophy, nor will it be a necessary presupposition of empirical knowledge.

    Keywords: Naturalism, Ontological Naturalism, Atheism, the Principle of Simplicity, Science
  • Moslem Taheri Kalkoshvandi* Pages 25-44

    The issue of the present study is a critical evaluation of Nasr Hamed Abu Zayd's view of "revelatory experience" in explaining the "nature of revelation". Abu Zayd tries to find a way in an age in which religion is facing modern rationality. This effort may provide opportunities for religious people, but the challenges resulted by are far greater. This study, using a descriptive-analytical method based on Sadra's wisdom, has intended to answer the question:why and how does Abu Zayd when explaining the "nature of revelation" deals with "religious experience" and what are the drawbacks and ambiguities of this approach? The most important findings of the research show that according to the proponents of explaining the revelatory nature of the Qur'an based on religious experience, truth is tied to experience full of human error on the one hand and on the other hand, by denying human access to absolute truth, a kind of relativism and truthfulness happens.

    Keywords: Revelation, the Nature of Revelation, the Experience of Revelation, the Holy Quran, the Qudsi Hadith
  • Fathollah Najjarzadegan, Ali Andideh* Pages 45-62

    Salafis view those Muslims believing in such religious subjects as shafa`at, istighathah, tabarruk and visiting holy shrines to be polytheist. This research uses a descriptive-analytical method and a librarian study to criticise their method of quoting and using the Quranic verses and narrations. The findings of the research show that contrary to the perception of Ibn Taymiyyah and his Salafi followers, the appearance of the verses of the Qur'an shows that the worship of the pagans was not just to get closer to God, and they worshiped their idols as lords. The Salafis' confrontation with the hadiths is also biased. They belong to Ibn Taymiyyah in all aspects, and their effort is to elaborate and emphasize Ibn Taymiyyah's views.

    Keywords: Tawassul, Ibn Taymiyyah, Polytheism, Salafis, Shafa`at
  • MohammadHosein Faryab* Pages 63-84

    Today, Wahhabism has become one of the most dangerous currents within Islam. The main difference between this current and other currents of Islamic thought is in the way they look at the issue of tawhid, Unity. They divide Unity into three types, one of its most important types is that of Names and Attributes. The purpose of this article is to study the Wahhabi view of the unity of Names and Attributes. In this article, we will study and criticise their views using a descriptive-analytical method. According to the findings of this study, the Wahhabis accept everything attributed to God in the Qur'an and the authentic Sunnah without any interpretation and accuse others of misguidance in this way. Most critics of the Wahhabi movement consider them to be of allegorical and corporeal view of God. In addition, by referring to the original texts of Wahhabism and analyzing their discourses, according to the basic principles and rules of epistemology, their theory can be shown to be irrational and contradictory to their own principles.

    Keywords: Wahhabism, Divine Unity, Names, Attributes, Hermenutics, Similarity, Incarnation
  • Mahboobeh Safayi Sadeq, Tahereh Haj Ebrahimi* Pages 85-112

    In both Shiite and Protestant denominations, faith is the most important factor of salvation, so the question of current research is: may one argue that human action be as important as faith for salvation? And is the importance of action in determining the level and perfection of faith or in achieving salvation? In the Shiism, this issue was first raised during the formation of the Kharijite sect. This issue then continued among the Murji`ah, the Mu'tazilites and the Shiites. This research examines the place of action in salvation from the perspective of Shiites and Protestants through a comparative research method. The findings show that salvation in the Protestant first and foremost means liberation from original sin and then liberation from hell, but in the Shiism, according to the original teaching of purity, salvation only means liberation from hell. But in both, action is an instrument of faith and its perfection, but to achieve salvation, it is not reassuring and can not be relied on.

    Keywords: Faith, Human Action, Salvation, Law, Shi`ah, Protestant
  • Seyyed Ahmad Ghaffari Qarahbagh* Pages 113-130

    Views on the relationship between divine foreknowledge and human free will have considerable diversity, ranging from the negation of prior knowledge from God to the negation of free will. Most Islamic philosophers, with different explanations, have tried to prove the compatibility of the two. Therefore, the purpose of this research is to discover Sadra's approach to this issue based on ontological and cosmological principles. The comparison of written parts on this subject focuses on evolution in Mulla Sadra's view. The research findings show that Sadr al-Mut`allihin in different works and in terms of ontological and anthropological principles, has taken three different approaches in explaining the compatibility of human free will and Divine foreknowledge. The final opinion of Sadr al-Mut'allihin is in accordance with his final view on the issue of personal unity of existence and manifestation of the worlds.

    Keywords: Divine foreknowledge, will, Sadr al-Mut'allihin, Knowledge Correspondence to the Object, Manifestation
  • Abdolvahed Bameri, Mohammad Mohammadi Noor*, Moslem Bameri Pages 131-150

    The issue of seeing God on the Last Day is one of the most important issues in the opinion of Ibn Uthaymeen. The present study is organized in a descriptive and library-based method to evaluate Ibn Uthaymeen's view on divine vision and intends to examine and critique the approach of this Salafi scholar. From his point of view, God will be seen on the Day of Judgment; His intellectual and interpretive method in predicative attributes, rejecting metaphor, opposing hermeneutics and defense of the theory of tajsim and tashbih, have led him to this belief. In order to prove his claim, he has argued with verses 22 and 23 of Surah Al-Qiyamat and verse 103 of An'am and verse 10 of Surah Al-Taha and narrations. One of the findings of the article is that the claim of Ibn Uthaymeen is in conflict with the verses of the Qur'an and the attitude of Salafi scholars such as Mujahid and Rashid Reza. Therefore, his claim of consensus may not be provable.

    Keywords: Ibn Uthaymeen, the Vision of God, Hermeneutics, Corporeality of God, the Salaf Consensu
  • Ruhollah Parhizkari, Fatemeh Honarvaran* Pages 151-172

    Some archaeologists claim that Islam is a monopolistic religion, but in ancient Iran, especially the last dynasty of Iran, the Sassanid era, there was freedom and tolerance in the face of opposing religious beliefs. The purpose of this study is to investigate the question: did religious pluralism really exist in Sassanid Iran and, if any, what was their pluralism in that period? The present study is a descriptive-analytical method with interdisciplinary (historical-theological) nature and the research findings show that in the structure of the Sassanid government, especially the clergy in this era due to the domination of Zoroastrian religion and their exclusivism, there not only may be found any case for belief in religious pluralism meant by epistemological or functional pluralism or salvation, but they did not even believe in or adhere to any form of religious behavioral pluralism, and they imposed various social and religious strictures on the followers of other religions.

    Keywords: Islam, Ancient Iran, Religious Pluralism, Pluralism, Sassanids, Zoroastrians
  • MohammadJavad Fallah* Pages 173-192

    One of the methods that the Holy Quran presents to its audience to answer religious questions and doubts is the method of reasoning. The formats of this method are also different. The purpose of this research is to show Quranic formats in response to religious questions and doubts. Question and answer formats, demonstration, deduction, good argument and allegory are some of the methods used in the Qur'an. This article describes and analyzes some verses of the Qur'an to explain this Qur'anic method in propagating and defending religious teachings. The Qur'an has argued using a variety of arguments and methods for different levels of thought, belief, from the general public to scholars and thinkers. A survey of Divine verses shows that the Qur'an has used explanation, creation of knowledge, defense of truth, elimination of doubt and doubt as an intermediate goal on which its ultimate goal of guidance has been based. In this way, in addition to persuasion and epistemological and intellectual acceptance of Islamic knowledge, the ground for heart and emotional acceptance of individuals has also been provided.

    Keywords: Propagation of Religion, Answering Doubts, Method of Answering, Qur'anic Answer, Method of Reasoning, Holy Qur'an
  • Yahya Noor Mohammadi Najaf Abadi*, Mohammadreza Noor Mohammadi Najaf Abadi, MohammadSadeq Alipoor Pages 193-213

    A common theory in philosophy is the impossibility of movement in immaterial beings. The purpose of this article is to study the implication of the appearance of Quranic verses on the possibility or negation of movement in immaterial beings. Based on the research findings obtained by descriptive-analytical method, the appearance of Quranic verses in this regard is different; The appearance of some verses such as: Safat: 164 and Baqara: 32 and Fatir: 35 indicate immateriality. While other verses such as Hamd: 1 and Baqara: 31 and 33 indicate the possibility of movement in some. Due to the graduality in the acquisition of existence and perfection in the trainee, the holy verse indicates the existence of movement in all beings, including immaterial ones. Also, some verses indicate the increase of knowledge of angels or the occurrence of mistakes and degradation and then repentance by angels. The occurrence of such things indicates the possibility of change in the angels. Given the correspondence of immaterial being to these angels, it can be said that change and movement are possible in the immaterials.

    Keywords: Quran, movement, Immaterials, Lack of Movement, Materiality, Angels