فهرست مطالب

پژوهش های پنبه ایران - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهش های پنبه ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریسا هروی*، الهام فغانی، سعید سلطانی، محمود جوکار صفحات 1-21

    سابقه و هدف:

     استفاده از بذر سالم با قوه ی نامیه بالا، رکن اصلی در اجرای مدیریت تلفیقی آفات پنبه می باشد. سنک های بذر پنبه در برخی سال ها در مزارع پنبه افزایش جمعیت قابل توجهی یافته و با تغذیه از بذور، بر خصوصیات کمی و کیفی آن ها اثر می گذارند. حشرات کامل و پوره‎های سنک بذر Oxycarenus hyalinipennis Costa از محتویات بذور پنبه تغذیه کرده و سبب کاهش وزن، سرعت جوانه زنی، محتویات روغن، پروتیین و نیتروژن بذور می‎گردند. فعالیت سنک های بذر جنس Oxycarenus روی الیاف پنبه در فرآیند جین زنی ایجاد اختلال کرده و سبب لکه دار شدن، کثیفی و کاهش کیفیت الیاف پنبه می گردد. حشرات آفت از عوامل مهم کاهنده عملکرد محصول پنبه هستند که کنترل مناسب آنها در مزارع مستلزم شناخت کافی از نوع آفت، زیست شناسی و میزان خسارت آن ها در گیاه پنبه است. با توجه به افزایش جمعیت سنک های بذر در مزارع پنبه در سال های اخیر، شناسایی خصوصیات زیستی، گونه ی غالب این سنک ها و بررسی تاثیر آن ها بر ویژگی های کمی و کیفی بذور ضروری می نمود و در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    بدین منظور تحقیقی در سال های 1396-1395 اجرا شد که در آن سنک های بذری از مزارع پنبه ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد جمع آوری شدند و جهت شناسایی و تایید جنس و گونه به بخش تحقیقات رده بندی حشرات موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور ارسال شدند. پرورش حشره در انسکتاریوم حشرات انجام شد. فاکتور های زیستی حشره نظیر طول عمر حشرات کامل، دوره ی پورگی، دوره ی جفت گیری و پیش از جفت گیری، زادآوری حشره، مجموع دوره ی زندگی، دوره ی پیش از تخم گذاری و تخم گذاری و تعداد دفعات تخم گذاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین خصوصیات ریخت شناسی نظیر طول، عرض و وزن حشرات کامل نر و ماده بررسی شد. جهت بررسی تاثیر آفت بر خصوصیات فیزیولوژیکی بذر با شروع باز شدن غوزه‎های پنبه در مزرعه، 45 غوزه به صورت تصادفی با پاکت کاغذی جداسازی و پوشیده شدند و 45 غوزه علامت دار به طور طبیعی در معرض آفت قرار گرفتند. در سه مرحله به فواصل ده روز نمونه گیری از بذور در مزرعه انجام شد. در آزمایشگاه موسسه بررسی‎های لازم بر خصوصیات کمی و کیفی بذر انجام گرفت.

    یافته ها

    سنک های جمع آوری شده از مزارع پنبه، تحت نام علمی Oxycarenus hyalinipennis Costa  شناسایی شدند. بررسی زیست شناسی سنک بذر در شرایط اتاق رشد حشرات نشان داد که میانگین طول عمر حشرات کامل، مجموع دوره ی پورگی، دوره ی پیش از تخم گذاری و تخم گذاری و مجموع چرخه ی زندگی حشره به ترتیب 20/2±32، 08/2±61/13، 35/1±69/10 و 27/2±16/19، 47/2±30 روز بود. نتایج ارزیابی بذور نشان داد که بیشترین میانگین وزن پنبه دانه در بذور غوزه های ایزوله شده (شاهد) در مزرعه و به میزان 71/10 گرم بود. پنبه دانه های در معرض تغذیه سنک در مزرعه و آزمایشگاه، به ترتیب 33/1 و 1/27 درصد میانگین وزن کمتری داشتند. در پنبه دانه های ایزوله شده در مزرعه نسبت به بذور در معرض سنک، 5/20 درصد کربوهیدرات محلول و 1/59 درصد فنل کمتر مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج حاصل سنک بذر پنبه در صورت افزایش جمعیت، می تواند با کاهش قوه نامیه و سایر خصوصیات کمی و کیفی بذر، خسارت قابل توجهی به محصول پنبه وارد کند.

    کلیدواژگان: پنبه، بنیه بذر، Oxycarenus، ویژگی های زیستی
  • حمیدرضا مهر آبادی* صفحات 23-40
    سابقه و هدف

    تراکم بوته یکی از راه های افزایش عملکرد در واحد سطح می باشد. اخیرا کاشت در تراکم بالا در ردیف های بسیار باریک در کشورهای تولید کننده پنبه توسعه پیدا کرده است. نتایج نشان داد که افزایش تراکم بوته با کشت در ردیف های باریک موجب افزایش عملکرد وش گردید (ردی و همکاران، 2009). کشت پنبه در ردیف های باریک (فاصله ردیف بین 20 تا 30 سانتی متر) تبخیر را در فاصله بین ردیف های کاشت، کاهش می دهد، از این رو میزان مصرف آب و رشد علف های هرز کاهش می یابد، علاوه بر این این روش همچنین کارایی مصرف نور را افزایش می دهد (جاست، 2000).استفاده  ارقام تیپ صفر پنبه در این سیستم ها (ردیف های بسیار باریک) موثرترند، و کارایی آنها به دلیل رشد کمتر شاخه های رویشی و زایشی در مقایسه با ارقام معمول بیشتر است. لذا ارزیابی واکنش رشد، عملکرد و تغییرات مرفولوژیکی این ارقام به کاشت در ردیف های بسیار باریک ضروری است. از این جهت این پروژه تحقیقاتی به منظور تعیین تراکم مناسب کاشت در فواصل مختلف ردیف در ارقام تیپ بسته و ارقام تجاری انجام شد. 

    مواد و روش ها

    پس از آماده سازی خاک، دو رقم پنبه تیپ صفر پنبه به نام های کاشمر و خورشید همراه با ارقام خرداد و ورامین (شاهد) در سه فاصله بین ردیف 20، 40 و 60 سانتی متر با فاصله روی ردیف 20 سانتی متر کاشت شدند. این پژوهش با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در محل ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کاشمر طی دو سال 1393 و 1394 انجام شد. آبیاری با استفاده از نوار تیپ (در شرایط آبیاری تحت فشار) با فاصله قطره چکان های 20 سانتی متر و دبی 4 لیتر در هر متر طولی در ساعت انجام شد. در سال نخست تعداد سه گیاه به طور تصادفی انتخاب شد. نمونه های مورد نظر از نظر طولی به سه قسمت تقسیم شده و تعداد گره، تعداد غوزه، وزن خشک وش، وزن خشک اجزاء رویشی و وزن خشک کل در هر قسمت تعیین شد. صفات اندازه گیری شده عبارت بودند از: وزن خشک وش و اجزای رویشی و کل وزن خشک بوته، تعداد غوزه در بوته، وزن وش در بوته و عملکرد. آنالیز واریانس داده ها با استفاده از نرم افزارهای MSTATC و Excel و مقایسه بین میانگین تیمارها با استفاده از آزمون LSD  در سطح احتمال 5 درصد انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد ارقام مورد بررسی از نظر صفات مورفولوژی با هم تفاوت معنی داری دارند. بیشترین وزن خشک اجزای رویشی و اقتصادی به ترتیب در اشکوب های میانی، تحتانی و فوقانی بوته مشاهده شد. با کاهش فواصل بین ردیف های کاشت، سهم اشکوب میانی و تحتانی در تولید وش در بوته به ترتیب افزایش و کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد وزن وش به کل ماده خشک گیاهی در ارقام ورامین، خرداد، کاشمر و خورشید به ترتیب برابر 57، 53، 8/55 و 4/54 درصد بود. با افزایش تراکم بوته، عملکرد در سال اول و دوم به ترتیب به میزان 2/83 و 7/79 درصد نسبت به کاشت در ردیف های پهن تر افزایش پیدا نمود. همچنین بیشترین و کمترین افزایش عملکرد، از کاشت در فاصله بین ردیف 20 سانتی متر به ترتیب متعلق به ارقام خورشید و خرداد بود. در هر دو سال اجرای طرح، کاشت در ردیف های باریک سبب افزایش معنی دار عملکرد وش ارقام مورد بررسی گردید. بیشترین مقادیر افزایش عملکرد در بالاترین تراکم کاشت با 167، 136، 86 و 59 درصد به ترتیب متعلق به ارقام خورشید، ورامین، خورشید و خرداد بود.  

    نتیجه گیری

    در سیستم های کشاورزی فشرده، ما نیازمند به استفاده از ارقام مطلوب که مناسب برداشت ماشینی هستند، می باشیم. این راقام باید کمترین رشد رویشی شاخه های جانبی را داشته باشند. در این پژوهش ارقام کاشمر و خورشید به عنوان ارقام تیپ صفر پنبه برای برداشت ماشینی مناسب می باشند. نتایج نشان داد که این ارقام واکنش بهتری به تراکم های بالای کاشت در مقایسه با ارقام معمول  (خرداد و ورامین) دارند. در سیستم کاشت در ردیف های بسیار باریک، نتایج نشان داد که عملکرد ارقام تیپ صفر بیشتر از ارقام معمل می باشد. همچنین بیشترین وزن خشک اجزای رویشی و اقتصادی به ترتیب در اشکوب های میانی، تحتانی و فوقانی بوته مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پنبه تیپ صفر، تراکم بوته، عملکرد وش
  • حفیظ الله رادمند، علی کرامت زاده*، رامتین جولایی، فرشید اشراقی صفحات 41-62
    سابقه و هدف

    پنبه یکی از گیاهان صنعتی است که محصول آن در صنایع مختلفی مورداستفاده و بهره برداری قرارگرفته و فرآورده های زیادی برای زندگی انسان های فراهم می کند. الیاف پنبه در صنایع نساجی، دانه آن در صنایع روغن کشی و اضافات آن شامل کنجاله و تفاله در تغذیه دام کاربرد دارد، سطح زیر کشت پنبه در جهان در سال 2018 در حدود 8/31 میلیون هکتار و در کشور افغانستان 36 هزار هکتار و در استان بغلان افغانستان 1440 هکتار است. پنبه در استان بغلان ازنظر سطح زیر کشت در بین محصولات آبی، در رتبه ششم و در بین گیاهان صنعتی در رتبه اول قرار دارد که از سال 1357 به بعد سطح زیر کشت این محصول در استان بغلان حدود 80 درصد کاهش یافته است. لذا در این پژوهش به بررسی اقتصادی تولید پنبه در استان بغلان افغانستان پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری موردنظر این مطالعه پنبه کاران استان بغلان افغانستان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 132 نمونه انتخاب گردید. در این مطالعه به منظور بررسی اقتصادی تولید پنبه شاخص های ارزیابی اقتصادی شامل درآمد کل، هزینه کل، بازده ناخالص، سود، بازده سرمایه گذاری، نسبت منفعت به هزینه و قیمت تمام شده محصول مورد بررسی قرار گرفت است و همچنین بهینه بودن میزان مصرف نهاده های تولید نیز از طریق تابع تولید مشخص گردید.

    یافته ها

    نتایج شاخص های بررسی اقتصادی تولید پنبه در استان بغلان افغانستان نشان می دهد که میانگین عملکرد پنبه معادل 3917 کیلوگرم در هکتار، میانگین درآمد معادل 213055 افغانی، میانگین هزینه تولید برابر به 118075 افغانی، میانگین سود برابر با 94980 افغانی و نرخ بازده سرمایه گذاری نیز معادل 9/81 درصد در هکتار می باشد. نتایج تحلیل درآمد به هزینه تولید پنبه نیز نشان می دهد که به طور میانگین به ازای هر افغانی هزینه شده در تولید پنبه معادل 8/1 افغانی درآمد حاصل گردیده است. نتایج برآورد تابع تولید نیز نشان می دهد که فرم تابع تولید ترانسندنتال فرم برتر بوده و اکثر ضرایب معنی دار هستند، نهاده های بذر، نیروی کار، کود اوره، کود فسفات، سم قارچ کش، آب و ماشین آلات اثر مثبت و سموم علف کش و حشره کش اثر منفی بر میزان تولید دارند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی می توان گفت که کشت محصول پنبه در استان بغلان افغانستان یک فعالیت سودآور است و میزان مصرف تمام نهاده های تولید به جزء حشره کش و علف کش بهینه می باشد. لذا پیشنهاد می گردد در راستای افزایش درآمد کشاورزان استان بغلان توسعه سطح زیر کشت محصول پنبه و استفاده بهینه نهاده های حشره کش و علف کش از طریق سیاست های قیمتی و همچنین از طریق فعالیت های ترویجی برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسب صورت گیرد

    کلیدواژگان: بازده سرمایه گذاری، تابع تولید، درآمد، سود، هزینه تولید
  • مجید روزبه*، محمود ظهیری صفحات 63-84
    سابقه و هدف

    کارآیی ماشین های وش چین می تواند به وسیله عوامل مختلفی مثل شرایط محصول و مزرعه تحت تاثیر قرار گیرد. در این مطالعه تاثیر آرایش کاشت در ترکیب با ارقام و تراکم های مختلف بر کارآیی ماشین وش چین پنبه و هم چنین تعیین مناسب ترین ترکیب آنها در زراعت پنبه برای مناطق جنوب کشور بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب از سال 1398 به مدت دو سال اجرا شد. آرایش کاشت به عنوان کرت اصلی در دو سطح: یک ردیف (SR) و دو ردیف کاشت بر روی پشته (TR)، کرت فرعی رقم پنبه در سه سطح ماکسا (V1)، گلستان (V2)، حکمت (V3) و کرت فرعی- فرعی فاصله بوته 10 (PD1)، 13 (PD2) و 16 (PD3) سانتی متردر نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تاثیر آرایش کاشت، رقم و فاصله بوته پنبه بر شاخص های کارآیی ماشین معنی دار بود. بیشترین مقدار کارآیی برداشت مربوط به آرایش کاشت یک ردیف روی پشته بود. کمترین مقدار ظرفیت مزرعه ای موثر و کارآیی برداشت ماشین در سامانه کاشت دو ردیف روی پشته مشاهده شد. تیمار کاشت پنبه با فاصله 16 سانتی متر روی ردیف (PD3) موجب افزایش تلفات زمینی به مقدار 5/54 درصد نسبت به کمترین فاصله کاشت روی ردیف (PD1) شد. یافته ها نشان می دهند برهم کنش V3 × PD2 و V3 × PD1  موجب کاهش تلفات زمینی به ترتیب به مقدار 4/15 و 8/27 درصد در مقایسه با V3 × PD3 شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به میانگین عملکرد محصول و مقدار تلفات وش، استفاده از آرایش کاشت یک ردیف روی پشته به ترتیب در ترکیب با ارقام گلستان و حکمت با فاصله کاشت 13 سانتی متر روی ردیف برای نواحی جنوب استان فارس و مناطقی با اقلیم مشابه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برداشت پنبه، تعداد غوزه، تلفات زمینی، فاصله بوته، عملکرد وش
  • محمود جوکار*، محسن فتحی سعدآبادی، روح الله فائز، سعیده سرباز صفحات 85-101

    آفات مکنده پنبه، که در بازه هایی از فصل زراعی به صورت گروهی در مزرعه ظهور می کنند، همواره نقش بسیار کلیدی در کاهش عملکرد کمی و کیفیت الیاف این محصول دارند. بنابراین شناخت ترکیب های شیمیایی موثر برای مدیریت گونه های مختلف آفات مکنده از طریق یک بار سم پاشی، همواره موردتوجه بوده است. در این پژوهش کارایی تیمارهای: 1- محلول صابون غیر یونی (ppm2000)، 2- اسپیروتترامات، 3- ایمیداکلوپراید، 4- حشره کش افوریا ®247، 5- مخلوط صابون غیر یونی (1درصد) و اسپیروتترامات، 6- مخلوط صابون غیر یونی (1درصد) و ایمیداکلوپراید، 7- حشره کش افوریا® و صابون (1درصد)، 8- حشره کش بوپروفزین (آپلاود®)، 9- حشره کش بوپروفزین و صابون غیر یونی (1درصد)، 10- حشره کش دینوتفوران (استارکل®) و تیمار شاهد، علیه برخی آفات مکنده پنبه شامل شته سبز پنبهAphis gossypii ، سفیدبالکBemisia tabaci  و سنک غوزه پنبه Creontiades pallidus در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو استان مازندران و گلستان در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری ها یک روز قبل و همچنین 3، 7، 14 و 21 روز بعد از محلول پاشی در شرایط مزرعه ای با رسیدن به حد آستانه، صورت گرفتند. کارایی هر تیمار طبق درصد مرگ ومیر اصلاح شده بر اساس فرمول هندرسون- تیلتون محاسبه گردید. نتایج تلفات ناشی از اثرات اولیه (3 روز بعد) و ناشی از باقیمانده (21 روز بعد) در هر دو استان مازندران و گلستان، حاکی از کارایی دو حشره کش ایمیداکلوپراید همراه با صابون غیر یونی برای آفت سنک غوزه پنبه (به ترتیب 37/84 و 91/54 درصد) و شته سبز پنبه (به ترتیب 91/79 و 17/97 درصد) به عنوان مطلوب ترین تیمار بود. حشره کش بوپروفزین به تنهایی (91/91 و 6/94 درصد) و به همراه (98/67 و 06/67 درصد) صابون غیر یونی مطلوب ترین تیمار در دو استان مازندران و گلستان علیه سفیدبالک پنبه بود.

    کلیدواژگان: پنبه، صابون غیر یونی، شته سبز پنبه، سنک غوزه پنبه، سفید بالک پنبه
  • سعید سلطانی*، حبیب الله کشیری، علی راحمی کاریزکی صفحات 103-123

    سابقه و هدف:

     افزایش دمای جهانی که توسط چندین مدل آب و هوایی پیش بینی شده است، اثر مستقیمی روی رشد گیاهی، عملکرد و کیفیت پنبه دارد. این نوع از تغییرات درجه حرارت در مزرعه می‎تواند با کاشت محصولات کشاورزی در تاریخ های مختلف ایجاد شود و محصول در شرایط دمایی و رطوبت نسبی مختلف رشد کند. هدف ازاین تحقیق مدل‎سازی نمو فنولوژی در ارقام تجاری پنبه با استفاده از پارامترهای هواشناسی بود.

    مواد و روش ها

    به ‎منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر وقوع مراحل فنولوژیک و عملکرد ارقام پنبه، آزمایش مزرعه ای در دو منطقه هاشم آباد (پنبه با آبیاری) وکارکنده (پنبه دیم) در سال 1397 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. برای برآورد تاثیر تاریخ کاشت بر فنولوژی 6 تاریخ کاشت (با فاصله 15 روز) در کرت‎های اصلی و سه رقم (گلستان، لطیف و ساجدی) در کرت‎های فرعی کاشته شد. مراحل فنولوژی شامل سبز شدن، غنچه دهی، گل دهی، قوزه دهی، باز شدن قوزه و برداشت برای هر تاریخ کاشت یادداشت برداری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS انجام و برای رسم نمودارها از نرم افزار Excel استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیقات نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر تعداد روز مورد نیاز در هر دو منطقه از کاشت تا رسیدگی در سطح یک درصد معنی‎دار بود. به طوری که با تاخیر در تاریخ کاشت، هم در منطقه کارکنده و هم در منطقه هاشم آباد، تعداد روزاز کاشت تا مرحله سبز شدن از 7 و 9.1 به 4.6 و 3.1 روز، تا مرحله غنچه دهی، از 52 و 46 روز به 29.2 و 23.2 روز تا مرحله گلدهی، از 63.3 و 57.9 روز به 41.9 و 33.3 روز، تا مرحله گلدهی، از 75 و 63.8 روز به 58.3 و 43.2، تا مرحله بلوغ از 115 و 107.7 به ترتیب به 98.1 و 84.6 روز کاهش یافت. نتایج مقایسه میانگین عملکرد نشان داد که، بیشترین عملکرد کل وش پنبه (kg.ha-14015) در کارکنده مربوط به تاریخ کاشت دوم و در هاشم آباد  بیشترین  عملکرد کل وش پنبه (kg.ha-14122) از تاریخ کاشت سوم  به دست آمد.

    کلیدواژگان: پنبه، فنولوژی، درجه روز رشد و مولفه های هواشناسی
  • داود بیات ترک*، ناصر رادمان، محمد رضی نتاج، مجید طاهریان صفحات 125-144
    سابقه و هدف

    بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از مهم ترین عوامل خسارت زای و  عامل محدود کننده کشت پنبه در سراسر جهان است. این بیمارگر باعث کلروز برگ، نکروز یا پژمردگی، ریزش برگ یا غوزه و حتی مرگ گیاه  می شود. همچنین باعث کاهش کمی و کیفی محصول  می شود. با توجه به اهمیت اقتصادی بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه، بهترین روش مبارزه با این بیماری استفاده از ارقام متحمل به بیماری است. بنابراین اصلاح و پرورش ارقام مقاوم در طیف گسترده ای به عنوان یکی از موثرترین روش های کنترل محسوب می شود. این آزمایش به منظور تعیین اثر بیماری بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی ارقام پنبه در راستای شناسایی ژنوتیپ های متحمل انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    آزمایش در طی دو سال 1399- 1400 و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (بخش گیاه پزشکی) انجام شد. در سال اول ده رقم تجاری پنبه ایران متعلق به گونه Gossypium hirsutum کشت شدند. در آزمایش سال اول صفات زراعی پنبه از قبیل ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد شاخه رویا، قطر طوقه، اندازه سطح برگ، شدت بیماری، شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و  هدایت الکتریکی اندازه گیری گردید. در سال دوم، دو رقم متحمل (بختگان) و حساس (ورامین) منتج از آزمایش سال اول همراه با رقم مقاوم ترموس 14 در گلخانه کشت گردید. در این مرحله ارزیابی میزان پرولین، کربوهیدرات های محلول و  فنل کل در زمان های مختلف بعد از تلقیح با  قارچ بیمارگر انجام شد. تمام صفات اندازه گیری شده در طی دو سال با استفاده از نرم افزار آماری SAS تجزیه واریانس و  با استفاده ازآزمون دانکن، میانگین ها مقایسه شدند.

    یافته ها

    در سال اول مشخص گردید در بین ده ژنوتیپ کشت شده، تمام صفات زراعی (به غیر از ارتفاع) در رقم بختگان بیشتر و در رقم ورامین کمتر از ارقام دیگر بود. تحت شرایط آلودگی بیشترین شدت بیماری مربوط به ارقام ورامین و کوکرهاندرد بود. در حالی که کمترین شدت بیماری مربوط به رقم بختگان بود. صفات فیزیولوژیک مانند شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب در رقم بختگان بیشتر و در ورامین کمتر بود. در مورد نشت الکترولیتی غشاء (پایداری نسبی غشاء) این قضیه برعکس بود. در سال دوم یافته ها از این قرار بود در بین سه ژنوتیپ کشت شده به ترتیب ترموس14 (مقاوم)، بختگان (متحمل) و ورامین (حساس)، میزان صفات بیوشیمایی پرولین، کربوهیدرات و فنل کل افزایش قابل توحهی در گیاهان آلوده نسبت به گیاهان شاهد (عدم تلقیح با قارچ بیمارگر) داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین گیاهان با تعداد شاخ و برگ بیشتر، شاخص کلروفیل و محتوای نسبی آب بالاتر، نشت الکترولیتی پایین تر، میزان پرولین، کربوهیدرات و فنل بیشتر در مقابل آلودگی به این بیماری تحمل بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تنش، بیماری، صفات زراعی، فیزیولوژیکی، پنبه
  • نعمت علاالدین، سعید نواب پور*، محسن فتحی سعدآبادی صفحات 145-164

    سابقه و هدف :

    پنبه (Gossypium hirsutum) یک گیاه صنعتی مهم است که افزایش عملکرد الیاف یکی از اهداف اصلاح آن است. در تولید یک رقم زراعی خصوصیات متعددی در نظر گرفته می‎شود که اکثر آن‎ها با یکدیگر و با عملکرد همبستگی بالایی دارند. این تحقیق به منظور بررسی همبستگی و تجزیه ضرایب مسیر (رابطه علی معلولی بین صفات) و اجزای عملکرد در پنبه انجام شد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی خصوصیات موثر بر عملکرد، درک بهتر روابط بین صفات با یکدیگر و بررسی رابطه بین عملکرد وش با اجزای آن در ارقام جدید پنبه بود.

    مواد و روش ها

    بذور مربوط به هفت دورگ ممتاز پنبه همراه با سه رقم تجاری پنبه، در آزمایشی در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقاتی هاشم آباد در اردیبهشت سال 1397 کشت شدند. صفات ارتفاع بوته، طول و تعداد شاخه های رویا، طول و تعداد شاخه های زایا، تعداد غوزه در بوته، وزن غوزه، عملکرد وش و زودرسی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات به روش دانکن، ضریب همبستگی بین صفات محاسبه شد و با استفاده از تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه ضرایب مسیر صفات موثر در عملکرد شناسایی و مشخص شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصله از انجام این آزمایش نشان داد که رقم گلستان خصوصیات کمی و کیفی مناسبی داشته و عملکرد بالایی دارد. همچنین رقم SB26 از نظر درصد کیل و ظرافت الیاف نسبت به سایر ارقام برتری داشت. نتایج بررسی همبستگی ساده بین صفات نشان داد عملکرد همبستگی مثبت و معنی‎داری با صفات تعداد شاخه رویا (668/0) و تعداد غوزه (7/0) داشته ولی همبستگی معنی داری با سایر صفات نشان نداد. نتایج رگرسیون گام به گام برای عملکرد نشان داد صفات تعداد غوزه، وزن غوزه و تعداد شاخه زایا مهمترین صفات در تعیین عملکرد است و در مجموع 8/83 درصد از واریانس عملکرد را توجیه نمود. همچنین تجزیه خوشه‏ای برای گروه‎بندی ارقام آن‎ها را در 4 گروه مجزا قرار داد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاصل از مقایسه میانگین ارقام مورد مطالعه نشان داد هر چند بین ارقام از لحاظ عملکرد تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما با توجه به مجموعه صفات، می توان ژنوتیپ های TJ82, SB7 را بدلیل آن که عملکرد بالای 3 تن داشتند و ژنوتیپ SB26 را به خاطر زودرسی، درصد کیل بالا و ظرافت الیاف به عنوان ژنوتیپ های در دست معرفی و جایگزین رقم گلستان مد نظر قرار داد و در پروژه‎های اصلاحی آتی از آن ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پنبه، رگرسیون گام به گام، عملکرد، تجزیه خوشه ای
  • سید یعقوب سیدمعصومی، امید سفالیان*، علی اصغری، محمد صدقی، محمدرضا زنگی صفحات 165-177

    سابقه و هدف:

     پنبه یکی از مهمترین محصولات صنعتی در جهان است که برای تولید الیاف و دانه های روغنی کشت می شود. ارزیابی صفات زراعی به خصوص زودرسی و عملکرد در پنبه ارزشمند بوده و می توان از این طریق برای گزینش ارقام بهتر استفاده کرد. هدف از این تحقیق، دستیابی به ارقام زودرس و پرمحصول پنبه برای استان اردبیل  است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 35 رقم و ژنوتیپ پنبه از نظر زودرسی و عملکرد طی دو سال متوالی (1397-1398) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مغان مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که درصد زودرسی و صفت عملکرد به طور قابل توجهی تحت تاثیر ارقام قرار گرفتند. در بین ارقام، بیشترین عملکرد چین اول و عملکرد کل به ترتیب با مقدار 3454 کیلوگرم در هکتار و 5431 کیلوگرم در هکتار در رقم شایان مشاهده شد، در حالی که بیشترین عملکرد چین دوم با مقدار 2323 کیلوگرم در هکتار و بیشترین زودرسی به میزان 74 درصد در ژنوتیپ آوانگارد ثبت شد. بر اساس تجزیه خوشه ای ارقام پنبه به روش Ward در سه گروه مختلف گروه بندی شدند. در کلاستر اول، ارقام K8801، ساحل، بختگان، خورشید، مهر، K8802، BC244، SKSH249، آوانگارد، اوپال، N2G80، SKT133، خرداد، ساجدی، GKTB113، لطیف، NSKB23، NSK847، و ورامین، در کلاستر دوم ارقام Sk-G (A-4)، شیرپان 603، O10، تابلادیلا، بلی ایزووار، شیرپان 533، تاشکند، اولتان و 4-s4 و در کلاستر سوم ارقام نازیلی، شماره 228، شماره 200، B557، ارمغان، گلستان و شایان قرار داشتند. ارقام کلاستر دوم از نظر درصد زودرسی و ارقام کلاستر اول از نظر عملکرد چین اول، عملکرد چین دوم بهترین بودند. ارقام کلاستر سوم از نظر عملکرد کل برتری خوبی نشان دادند.

    نتیجه گیری

      ارزیابی نتایج طیف وسیعی از تنوع را از لحاظ زودرسی و عملکرد در ارقام مورد مطالعه نشان داد. در بین ارقام مورد بررسی، ژنوتیپ آوانگارد از نظر درصد زودرسی، رقم شایان از نظر عملکرد چین اول و عملکرد کل برتر بودند. بنابراین می توان ژتونتیپ آوانگارد و رقم شایان را برای منطقه مغان توصیه کرد

    کلیدواژگان: آنالیز کلاستر، پنبه، رقم، زودرسی، عملکرد
  • آیدین حمیدی *، عمران عالیشاه، محمدرضا راحمی، اکرم مهاجر عباسی، یاسر جعفری، جعفر حسین پور، کمال قاسمی بزدی، محمدرضا جزایری نوش آبادی، مریم نجفیان صفحات 179-201
    سابقه و هدف

     هدف این تحقیق ارزیابی تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) برخی صفات کمی وکیفی شش ژنوتیپ جدید در دست معرفی پنبه به منظور بررسی قابلیت های بالقوه زراعی و تولید محصول این ژنوتیپ ها به عنوان ارقام جدید زراعی و ایجاد کلکسیون مرجع خصوصیات ریخت شناختی با هدف شناسایی و ثبت ارقام جدید و شناسایی شناسه های مورفولوژیک لازم برای ارزیابی خلوص ژنتیکی و اصالت رقم در فرآیند نظارت بر تولید بذر تجاری آتی آن ها بود.

    مواد و روش ها

     عملکرد وش، تعداد قوزه در بوته، وزن قوزه و زودرسی و34 خصوصیت کمی و کیفی ریخت شناختی شش ژنوتیپ جدید در امیدبخش پنبه تار متوسط 1- SKG (Gossypium hirsutum L.)، 2-GKSK249، 3-96_A3، 4- GKTB113، 5 -ANBK و 6-ANB414 در مقایسه با ارقام شاهد: 1- ورامین و 2- گلستان در سال های 1398 و 1399 مطابق دستورالعمل بین المللی آزمون تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) پنبه به صورت آزمایشی در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار ارزیابی شدند. 

    یافته ها

     نتایج صفات کمی بررسی شده نشان داد، ژنوتیپ های جدید ANB414 و ANBK به ترتیب به واسطه برخورداری از بیشترین عملکرد وش و تعداد قوزه در بوته و زودرسی بیشتر ژنوتیپ جدید96_A3، همچنین به واسطه برخورداری ژنوتیپ های جدید ANB414 و GKTB113 به ترتیب از بیشترین طول و کشش الیاف در مقایسه ارقام شاهد و سایر ژنوتیپ های بررسی شده ژنوتیپ های جدید برتر بودند. همچنین ژنوتیپ های جدید پنبه مورد بررسی در مقایسه با یکدیگر و ارقام شاهد ازلحاظ صفات ریخت شناختی مختلف مورد بررسی متمایز بودند و تمایز آن ها از یکنواختی و پایداری برخوردار بود. ازاین رو، ژنوتیپ های جدید پنبه بررسی شده به طور بالقوه از شایستگی برای معرفی به عنوان ارقام زراعی جدید برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

     نتایج صفات کمی بررسی شده نشان داد، ژنوتیپ های جدید ANB414 و ANBK به ترتیب به واسطه برخورداری از بیشترین عملکرد وش و تعداد قوزه در بوته و زودرسی بیشتر ژنوتیپ جدید96_A3، همچنین به واسطه برخورداری ژنوتیپ های جدید ANB414 و GKTB113 به ترتیب از بیشترین طول و کشش الیاف در مقایسه ارقام شاهد و سایر ژنوتیپ های بررسی شده ژنوتیپ های جدید برتر بودند. همچنین ژنوتیپ های جدید پنبه مورد بررسی در مقایسه با یکدیگر و ارقام شاهد ازلحاظ صفات ریخت شناختی مختلف مورد بررسی متمایز بودند و تمایز آنها از یکنواختی و پایداری برخوردار بود. ازاین رو، ژنوتیپ های جدید پنبه بررسی شده به طور بالقوه از شایستگی برای معرفی به عنوان ارقام زراعی جدید برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: خصوصیات ریخت شناختی، پنبه، ثبت رقم، تمایز، یکنواختی و پایداری
|
  • Elham Faghani, Saeed Soltani, Mahmood Jokar Pages 1-21
    Background and Objectives

    The most important element in the implementation of cotton IPM is the use of healthy seeds with high vitality. In a few years, cotton seed bugs have significantly increased their population in cotton fields and affect the quantitative and qualitative properties of seeds by feeding on them. Adults and nymphs of Oxycarenus hyalinipennis Costa feed on the contents of cottonseed, resulting in a loss in seed weight, germination rate, oil, protein and nitrogen content. The activity of the genus Oxycarenus on cotton fibers disrupts the ginning process and causes spotting, soiling and reduced quality of cotton fibers. Insect pests are important factors that reduce the yield of cotton crops. Proper control in the field requires adequate knowledge of the species of pest, its biology and the extent of its damage to the cotton plant.Due to the increase in the population of seed bugs in cotton fields in recent years, it was necessary to determine the biological characteristics, the predominant species of these seed bugs and their impact on the quantitative and qualitative characteristics of the seed and was investigated in this study.

    Materials and Methods

    For this purpose, a study was conducted in 2016-2017 in which seed bugs were collected from the cotton fields of Hashemabad Cotton Research Station and sent to Insect Classification Research Department of Iranian Plant Protection Research Institute to identify and confirm the genus and species. The insects were cultured under laboratory conditions. Biological factors of the insects such as adult life span, total nymphal life span, pre-oviposition period, oviposition period and total life cycle were evaluated. Morphological characteristics such as length, width and weight of adult male and female insects were also studied. To study the effects of the pest on the physiological characteristics of the seeds during the period of boll opening in the cotton field, 45 bolls were randomly isolated and covered with paper bags, and 45 marked bolls were naturally exposed to the pest. The seeds were sampled in the field in three stages at intervals of ten days. Necessary investigations on quantitative and qualitative characters of the seeds were carried out in the laboratory of the institute.

    Results

    The seed bugs were identified under the scientific name Oxycarenus hyalinipennis Costa (Hemiptera: Oxycarenidae). Laboratory studies on insect biology revealed that adult longevity, total nymphal duration, pre-oviposition time, oviposition time, and total life cycle Mean (±SE) 32±2.20, 13.6±2.08, 10.69±1.35, 19.16±2.27, and 30±2.47 days, respectively. The results showed that the average weight of cotton seeds was highest in isolated bolls with an average of 10.71 grams. Thus, the average weight was 1.33% and 27.1% higher than plants whose bolls were not isolated and cotton seeds exposed to beetles, respectively. In isolated cotton seeds in the field, 20.5% less soluble carbohydrates and 59.1% less phenols were observed than in seeds exposed to pests.

    Conclusion

    When the population of cotton seed bugs increases, this pest can significantly damage the cotton crop by reducing the potency and other quantitative and qualitative properties of the seeds.

    Keywords: Seed vigor, cotton, biological characteristics, Oxycarenus
  • HamidReza Mehrabadi * Pages 23-40

    Background and Goal: 

    Planting density is one of the methods to increase yield per unit area. Recently, high density cotton planting under Ultra Narrow Row (UNR) was expanded in cotton producing countries. The results showed that increasing plant density by sowing in narrow rows increased cotton seed yield. Growing cotton in narrow rows or UNR (row spacing is 20-30 cm) reduces evaporation between two rows, which reduces water consumption and weed growth and increases radiation efficiency. In these systems (UNR), zero varieties are more effective and their efficiency is higher than that of common varieties, which is due to the lower growth of monopodial and sympodial branches. Therefore, it is necessary to study the response to growth, yield and morphological variations in these varieties on Ultra Narrow Row. Therefore, this project was carried out to determine the optimum planting density by planting at different row spacings in null varieties and conventional cotton varieties.

    Material and Methods

    After soil preparation, two cotton varieties (zero varieties), namely Kashmar and Khorshid, were planted with Khordad and Varamin cotton varieties (as control) at their row spacing (20, 40, 60 centimeters) and 20 centimeters in row. This experiment was conducted in 2014 and 2015 at the Kashmar Agriculture and Natural Resources Research Station in a factorial trial based on a randomized block design with three replications. Irrigation was done using a tape (negative pressure irrigation system) with 20 centimeter spacing and 4 liters per hour of runoff. Three plants were randomly selected in the first year. The samples were divided into three long sections, and in each section the number of nodes, boll, dry weight of seed tree wool, vegetative organs and the whole plant were weighed. The parameters measured were: Dry weight of seed cotton, vegetative components and whole plant in different plant layers, no boll per plant, seed cotton per plant and yield.

    Results

    The results showed that there were significant differences in morphological characteristics among cotton cultivars. Most dry weight of vegetative and economic components was observed in the middle and lower layers of the plant. The proportion of middle and lower plant layers in cotton seed production increased and decreased, respectively, and the result showed that the proportion of cotton seed in total dry weight was 57, 53, 55.8, and 54.4 percent in Varamin, Khordad, Kashma, and Khorshid, respectively. With increasing plant density, yield increased by 83.2 and 79.7 percent in the first and second year, respectively, compared to wider rows. The highest and lowest yields were obtained in Khorshid and Khordad varieties with 20 cm row spacing. In both years, planting in narrow rows (20-centimeter treatment) resulted in significant increase in cottonseed yield. The highest yield increase when planted at the highest density with 167%, 136%, 86% and 59% was obtained in Varamin, Khorshid, Kashmar and Khordad varieties, respectively.

    Conclusion

    In intensive agricultural systems, we must use low-cost cotton varieties that are especially suitable for mechanical harvesting. These varieties must have the least lateral growth of vegetative and reproductive branches. Kashmar and Khorshid were designated as zero type cotton varieties suitable for machine harvesting in this study. The results showed that these varieties responded better to high planting density than the common varieties (Varamin and Khordad). When grown in ultra- narrow rows, the results showed that the yields of the zero varieties were higher than those of the common varieties. Moreover, most dry weight of vegetative and economic components was observed in the middle and lower layers of the plant.

    Keywords: plant density, seed cotton yield, Zero type cotton
  • Hafizullah Radmand, Ali Keramatzadeh *, Ramtin Joolaie, Farshid Eshraghi Pages 41-62

    Background and Goal:

     Cotton is one of the industrial crops whose product is used and exploited in various industries and provides many products for human life. Cotton fibers are used in the textile industry, its grains in the lubricant industry, and its additives, including flour and pulp, in animal feed. The area under cotton cultivation in 2018 is about 31.8 million hectares in the world and 36 thousand hectares in Afghanistan, 1440 hectares in Baghlan Afghanistan province. Cotton in Baghlan province ranks sixth among irrigated crops and first among industrial crops in terms of cultivated area. Since 1978, the area of this crop in Baghlan province has decreased by about 80%. Therefore, an economic investigation of cotton production in Baghlan province of Afghanistan was conducted in this study.

    Material and Methods

    The statistical population of this study was cotton growers in Baghlan province of Afghanistan. 132 samples were selected using stratified random sampling method. In this study, in order to economically evaluate cotton production, economic evaluation indicators including total income, total cost, gross return, profit, return on investment, profit to cost ratio and cost of the product were examined, as well as the optimal amount of input consumption. Production lines were also specified through the production function.

    Results

    The results of the economic survey indicators of cotton production in Baghlan province of Afghanistan show that the average cotton yield is 3917 kg / ha, the average income is 213055 AFN, the average cost of production is 118075 AFN and the average profit is 94980 AFN. And the return on investment is 81.9% per hectare. The results of cost-benefit (B/C) analysis of cotton production also show that the average income per Afghan spent on cotton production is 1.8 AFN. The production function estimation results also show that the transcendental production function form is the superior form and most of the coefficients are significant. And insecticides have a negative effect on production.

    Conclusion

    In general, it can be said that cotton cultivation in Baghlan province of Afghanistan is a profitable activity and the consumption of all production inputs except insecticides and herbicides is optimal. Therefore, in order to increase the income of farmers in Baghlan province, it is suggested appropriate planning and policy to develop the area under cotton and the optimal use of insecticides and herbicides through price policies as well as through promotional activities.

    Keywords: returns on investment, Production Function, Revenue, profit, and production cost
  • Majid Roozbeh *, Mahmood Zahiri Pages 63-84
    Background and objectives

    The performance of cotton pickers can be affected by various factors such as field and crop conditions. In this study, the effect of planting patterns, plant density and cultivar on the cotton picker performance and also determining the most appropriate combination of them in the south of Iran were investigated.

    Materials and methods

     The experimental design was done as split-split plot based on a randomized complete block with three replications at the Darab Agricultural Research Station, during the 2019 to 2020 growing season. The planting patterns were in two levels of twin-row (TR) and single row planting (SR) as the main plot, three cultivars as the subplot include Macsa (V1), Golestan (V2), Hekmat (V3) and the plant spacing (PD1:10, PD2:13, PD3:16 cm) as sub-sub plot.

    Results

    The planting pattern, variety and plant spacing had a significant effect on performance indexes of cotton picker harvester. The highest harvester efficiency was observed for single row planting treatment. The minimum effective field capacity and harvester efficiency was observed for twin-row planting system. The PD3 treatment increased ground loss by 54.5% compared to PD1 treatment. The PD3 treatment increased ground loss by 54.5% compared to PD1 treatment.

    Conclusion

    With regard to mean comparisons of grain yield and seed cotton loss, the single row planting pattern in combination of V2 × PD2 and V3 × PD2 were seen suitable in the south of Fars province and areas with similar climate.

    Keywords: Boll number, Cotton harvest, ground loss, Plant spacing, seed cotton yield
  • Mahmoud Jokar *, Mohsen Fathi Sadabadi, Rohollah Faez, Saedeh Sarbaz Pages 85-101
    Background and objectives

    Sucking cotton pests that break out at a certain time during the cotton season have always played a key role in reducing yield and fiber quality. Therefore, efforts have always been made to develop effective chemical control methods to control different species of sucking pests with only one spray

    Materials and methods

    In this study, the efficacy of the treatments was investigated: 1- non-ionic soap solution (2000 ppm); 2- spirotetramat; 3- imidacloprid; 4- Eforia® (thiamethoxam + lambda-cyhalothrin); 5- mixture of soap (1%) and spirotetramat; 6-Mixture of soap (1%) and imidacloprid; 7- Eforia® and non-ionic soap (1%); 8- Buprofezin insecticide (Applaud ®); 9- Buprofezin with non-ionic soap (1%); 10- Dinotefuran (Starkle ®) and control, against some important cotton aphid pests including Aphis gossypii, Bemisia tabaci and Creontiades pallidus were evaluated in 2018 with three replicates in a randomized complete block design by reaching the threshold and sampling before, 3, 7, 14 and 21 days after spraying under field conditions in Mazandaran and Golestan provinces. Efficiency of treatments was calculated based on percent mortality modified by the Henderson-Tilton formula.

    Results

    The results of mortality due to initial effects (3 days) and residues (21 days) in both provinces showed that the efficacy of the two insecticides imidacloprid and spirotetramat with nonionic soap against Aphis gossypii and Creontiades pallidus. Buprofezin proved to be a suitable treatment for whitefly control

    Conclusion

    Non-ionic soaps can be recommended for use with insecticides. On the other hand, non-ionic soap eliminates not only sucking pests but also honeydew to prevent sooty mold and improve cleanliness.

    Keywords: Aphis gossypii, Bemisia tabaci, Creontiades pallidus, Cotton, Non-ionic soap
  • Saeed Soltani *, HabibOllah Kashiri, Ali Rahemi Karizaki Pages 103-123
    Background and objectives

    The increase in global temperature predicted by several climate models has a direct impact on plant growth, yield, and cotton quality. This type of temperature change in agriculture can be produced by planting crops at different dates and growing crops under different temperature and humidity conditions. The objective of this research is to model the evolution of phenology in commercial cotton varieties using meteorological parameters.

    Materials and methods

    To determine the required GDDs of commercial cotton varieties under different planting dates, field experiments were conducted in 2018 in two regions, Hashem-Abad (Gorgan) and Karkandeh (Kordkoy). To estimate the effects of planting date on phenology, field experiments were conducted using a split-plot design with 6 planting dates (15 days apart) as the main plot and 3 cultivars (Golestan, Latif and Sajedi) as subplots with 3 replicates. Data analysis was performed using SAS software and Excel software was used to prepare the graphs.

    Results

    The results showed that the effect of planting date on days required from planting to boll opening was significant at p = 1% in both Karkandeh and Hashem-Abad. Thus, with a delay in planting date, the number of planting days to emergence increased from 7 and 9.1 to 4.6 and 3.1 days in both Karkandeh and Hashemabad, respectively; to the budding stage from 52 and 46 to 29.2 and 23.2 days, respectively; to flowering from 63.3 and 57.9 to 41.9 and 33.3 days, respectively; to flowering from 75 and 63.8 to 58.The results of yield comparison showed that the highest yield of total cotton (4015 kg ha-1) was associated with the second planting date among the employees and in Hashemabad the highest yield of total cotton (4122 kg ha-1) was obtained with the third planting date.

    Conclusion

    The results of this study showed that the GDD required for cotton cultivation was significantly different among the different planting dates.

    Keywords: cotton, phenology, GDD, Meteorological Factor
  • Davood Bayat Tork *, Naser Panjehkeh, Mohammad Razinataj, Majid Taherian Pages 125-144
    Background and objectives

    Verticillium wilt disease is one of the most important damaging and limiting factors for cotton production worldwide. This pathogen causes leaf chlorosis, necrosis or wilt, leaf or pollen drop, and even plant death. It also reduces the quantity and quality of the product. Because of the economic importance of the cotton disease Verticillium wilt, the best way to control this disease is to use tolerant varieties. Therefore, breeding resistant varieties in a wide range is considered one of the most effective control methods. This experiment was conducted to determine the effect of the disease on the morphological and physiological characteristics of cotton cultivars in order to identify tolerant genotypes

    Materials and methods

    The experiment was carried out during two years 2020-2021 and in a factorial form in a completely randomized design with three replications in the greenhouse of Khorasan Razavi Agricultural Education and Natural Resources Research Center (Plant Protection Department). In the first year, ten Iranian cotton cultivars belonging to Gossypium hirsutum were cultivated. In the first year experiment, cotton agronomic traits such as plant height, number of leaves, number of branches, crown diameter, leaf area size, disease severity, chlorophyll index, relative leaf water content and electrical conductivity were measured. In the second year, two tolerant cultivars (Bakhtegan) and sinsitive (Varamin) resulting from the first-year experiment were cultivated in the greenhouse along with the resistant cultivar of Thermous 14. At this stage, the amount of proline, soluble carbohydrates and total phenol was evaluated at different times after inoculation with the pathogenic fungus. All traits measured over two years using SAS statistical software were analysis of variance and the means were compared using Duncan's test.

    Results

    In the first year, it was found that among the ten genotypes grown, all agronomic traits (except plant height) were higher in the Bakhtegan cultivar and lower in the Varamin cultivar than in the other cultivars. Under infection conditions, disease severity was highest in Varamin and Cocker100 cultivars. The lowest severity of the disease was in the variety Bakhtegan. Physiological traits such as chlorophyll index and relative water content were higher in Bakhtegan and lower in Varamin. The opposite was true for membrane electrolyte losses. In the second year, it was found that in the three cultivated genotypes Thermous14 (resistant), Bakhtegan (tolerant), and Varamin (sensitive), the amount of biochemical traits proline, carbohydrate, and total phenol was significantly increased in the infected plants compared to the control plants (no inoculation with pathogenic fungi).

    Conclusion

    Therefore, plants with more leaves, higher chlorophyll index and relative water content, lower electrolyte leakage, more proline, carbohydrates and phenols are more resistant to infection.

    Keywords: Stress, disease, agronomic traits, physiological, cotton
  • Nemat Alaedin, Saied Navabpour *, Mohsen Fathi Sadabadi Pages 145-164
    Background and objectives

    Cotton (Gossypium hirsutum) is an important industrial crop where increasing fiber yield is one of the main breeding goals. Several traits are considered in plant breeding, most of which are highly correlated with each other and with yield. This study was conducted to investigate the correlation and path coefficient analysis (causal relationship) between traits and yield components in cotton. The aim of this study was to identify the traits that affect yield, to better understand the relationship between the traits, and to establish a relationship between yield and its components in new cotton varieties.

    Materials and Methods

    Seeds from seven of the best cotton hybrids and commercial varieties (as controls) were planted in a four-replication randomized block experiment at the Hashemabad Research Station. Plant height, length and number of unipodial branches, length and number of sympodal branches, number of bolls per plant, boll weight, cotton seed and early maturity were examined. After analysis of variance and comparison of mean traits using Duncan’s method, the correlation coefficient between traits was calculated and stepwise regression analysis and path coefficient analysis were used to identify and determine the traits affecting performance.

    Results

    The results in terms of quantitative traits showed that the Golestan variety had good quantitative and qualitative traits and gave a high yield. In addition, the SB26 variety was superior to the other varieties in terms of lint content and fiber fineness. The results of the simple correlation between the traits showed that the performance showed a positive and significant correlation with the number of sympodial branches and the number of bolls (0.7), but showed no significant correlation with other traits. The results of the stepwise regression for yield showed that boll number, boll weight and number of sympodial branches were the most important characteristics in determining yield and explained 83.8% of the variance in yield. In addition, the cluster analysis used to group the varieties divided them into 4 separate groups.

    Conclusion

    In general, the results of the mean comparison of the examined varieties showed that the genotypes TJ82 and SB7 can be proposed for future breeding projects due to a number of characteristics, although there is no significant difference between the varieties in terms of yield of traits, such as e.g. B. a yield of more than 3 tons. In addition, the early maturity, the high proportion of straw and fiber fins makes the SB26 genotype an attractive genotype as an entry genotype for future breeding projects.

    Keywords: cotton, stepwise regression, yield, cluster analysis
  • Seyed Yaghub Seyed Masoumi, Omid Sofalian *, Ali Asghari, Mohammad Sedghi, Mohammadreza Zangi Pages 165-177
    Background and objectives

    Cotton is one of the world’s most important industrial products, grown for fiber and oilseeds. The evaluation of agronomic traits, especially early maturity and yield in cotton, is valuable and can be used to select better varieties. The purpose of this research is to obtain early and high-yielding varieties in Ardebil province.

    Materials and Methods

    In this study, 35 cotton cultivars and genotypes were evaluated for early maturity and yield in two consecutive years (2018-2019) in a three replicate randomized complete block design at the Moghan Agricultural Research Station.

    Results

    The results showed that percentage of earliness and seed cotton traits were significantly affected by plots and varieties over two years. Among the varieties, the highest seed cotton of the first crop seed cotton and total seed cotton was 3454 kg/ha and 5431 kg/ha observed in the variety Shayan, while the highest second crop seed cotton and the earliness percentage were 2323 kg/ha and 74%. in the avant-garde variety. Based on the cluster analysis according to the Ward method, cotton varieties were divided into three different clusters. In cluster 1 were the varieties K8801, Sahel, Bakhtegan, Khorshid, Mehr, K8802, BC244, SKSH249, Avangard, Opal, N2G80, SKT133, Khordad, Sajedi, GKTB113, Latif, NSKB23, NSK847 and Varamin, in cluster 2 were Sk- G (A-4), Shirpan 603, O10, Tabladila, Belizovar, Shirpan 533, Tashkent, Olatn and 4-s4 varieties, and in Cluster 3 were Nazili, No. 228, No. 200, B557, Armaghan, Golestan and Shayan varieties. Cluster 2 cultivars were the best in terms of earliness and cluster 1 cultivars were the best in terms of first-pick seed-cotton, second-pick seed-cotton and total seed-cotton. Third cluster cultivars excelled in seedcotton.

    Conclusion

    Evaluation of the results showed a wide range of variability in terms of early maturity and seedcotton in the studied cultivars. Among the cultivars studied, Avangarde genotype was better in terms of early maturity, Shayan cultivar in terms of first harvesting and total seedcotton. Therefore, Avangarde genotype and Shayan cultivar can be recommended for Moghan region.

    Keywords: cluster analysis, cotton, cultivar, earliness, yield
  • AIDIN HAMIDI *, Omran Alishah, Mohammad Reza Rahemi, Akram Mohajer Abbasi, Yasser Jafari, Jafar Hoseinpoor, Kamal Ghasemi Bezdi, Mohammadreza Jazaeri Noosh Abadi, Maryam Najafian Pages 179-201
    Background and Objectives

     The objective of the research was to evaluate six newly introduced cotton genotypes for some quantitative and qualitative traits, distinctness, uniformity and stability (DUS) to assess potential crop production and agronomic ability as new varieties, and to establish a reference collection of morphological traits for the purpose of identifying the necessary morphological descriptors for genetic purity and determining the authenticity of the varieties in the subsequent control of commercial seed production.

    Materials and Methods

     Seed cotton yield, number of bolls per plant, boll weight, and earliness of 34 quantitative and qualitative morphological traits of six new promising genotypes of Uplandcotton (Gossypium hirsutum L.): 1- SK6, 2- GKSK4, 3-96_A3, 4- GKTB113, 5- ANBK and 6- ANBK414 compared with control cultivars: 1- Varamin and 2- Golestan in 2019 and 2020 according to the International Guidelines for the Conduct of Distinctness, Uniformity and Stability (DUS) Tests evaluated as a complete block trial with four replicates.

    Results

     The new genotypes ANB414 and ANBK had the highest cotton seed yield and the highest number of bolls per plant, and the new genotype 96_A3 was the earliest genotype. In addition, the new genotypes ANB414 and GKTB113 had the highest fiber length and extension and were superior to the control cultivars and other genotypes studied. The new cotton genotypes resembled the control cultivars in 12 qualitative morphological traits and differed from other new genotypes in 22 qualitative morphological traits.

    Conclusion

     The results of the quantitative traits studied showed that the new genotypes ANB414 and ANBK had the highest cotton seed yield and the highest number of bolls per plant, while the new genotype 96_A3 had higher earliness, while the new genotypes ANB414 and GKTB113 had the highest fiber length and extension compared to the control varieties. In addition, the studied new cotton genotypes were distinguishable based on various studied morphological characteristics compared to each other and to the control cultivars and had uniform and stable distinctness. Therefore, the studied new cotton genotypes are potentially suitable for introduction as new varieties.

    Keywords: Morphological characteristic, Cotton, Variety registration, Distinctness, Uniformity, Stability