فهرست مطالب

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا عباسی دشتکی*، احمد شعبانی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    رفتارهای اطلاع یابی انعکاسی از نیازهای کاربران است و شناسایی و درک صحیح آنها اهمیت درخوری در مطالعات اطلاع یابی داشته و در ارایه خدمات مفید به کاربران سودمند است. صاحبنظران جهت شناخت هر چه بهتر رفتارهای مختلف جستجوگران در اطلاع یابی، بر اساس رویکردهای شناختی، فرایندگرا، و کاربرگرا مدل هایی را ارایه کرده اند. هدف تمامی این مدل ها توصیف و توضیح شرایطی است که کنش های افراد را برای یافتن نوعی اطلاعات پیش بینی کند. با توجه به فهم متفاوت از رفتار اطلاع یابی، پژوهش حاضر با این هدف که مدل بایستروم و ژارولین بر چه مفهومی از این حوزه تاکید داشته و منظر مذکور تا چه حد جنبه نقد پذیری دارد، انجام شد.  

    روش پژوهش:

     در پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای مدل رفتار اطلاع یابی بایستروم و ژارولین مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از این بررسی نشان داد پیچیدگی وظیفه، عدم قطعیت، و ابهام مفاهیم با یکدیگر ارتباط داشته و می تواند در بنای مدلها جایگاه آشکاری را بنا نماید. با پیچیدگی وظیفه نیاز به انواع اطلاعات از قبیل افراد مطلع، فزونی می یابد؛ لذا مکان منابع نیز حایز اهمیت می باشد. همچنین، با افزایش پیچیدگی نیاز به منابع و مدت زمان بیشتر جهت انجام جستجو نیز احساس می شود.

    نتیجه گیری:

     پیچیدگی وظیفه در فرایند اطلاع یابی متغیری چشمگیر است و نیاز به انواع اطلاعات، تعداد منابع، و مکان منابع را تحت تاثیر قرار می دهد. پیچیدگی وظیفه تعیین می کند که چه نوع اطلاعاتی مورد نیاز است و از چه منابعی استفاده شود. همچنین، باعث افزایش بهره گیری از افراد مطلع (به عنوان منبع اطلاعاتی) می شود. بر این قرار، سیستم های اطلاعاتی که مشاوره اطلاعاتی افراد را تسهیل کرده؛ در این خصوص کارآمدی لازم را احراز کرده و به عنوان منابع اطلاعاتی مکمل در نظر گرفته شوند؛ بر این قرار مناسب است بر این جنبه از منابع اطلاعاتی در سیستم های اطلاعاتی تمرکز بیشتری صورت پذیرد. نظر به اینکه پیچیدگی وظیفه در مدل بایستروم و ژارولین نقش کلیدی ایفا نموده؛ به نظر می رسد امکان اینکه این مفهوم درکنار عوامل موقعیتی، شخصی، و سازمانی قرار گیرد و به عنوان یکی از عوامل مهم در جستجوی اطلاعات مورد توجه واقع شود، نوعی حسن و معیار مناسب برای مدل مزبور محسوب خواهد شد.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، مدل رفتار اطلاع یابی بایستروم و ژارولین، پیچیدگی وظیفه
  • شهناز خادمی زاده*، زینب محمدی صفحات 12-24
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی کاربردهای داده کاوی در ارایه خدمات، مجموعه سازی و مدیریت کتابخانه های دیجیتالی صورت گرفته است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع مطالعات کاربردی و به لحاظ روش در زمره پژوهش های کیفی است که به روش مرور نظام مند انجام شده است. برای این منظور مقالات از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی«اشپرینگر»، «امرالد»، «پروکویست»، «وب آو ساینس»، «گوگل اسکالر»، «ساینس دایرکت» و «سمنتیک اسکالر» بدست آمده است. مقالات بین بازه زمانی 2000 تا 2021  تحلیل  و از الگوی مرور سیستماتیک کیچنهام و چارتر (2007) پیروی شد. با توجه به معیارهای موردنظر تعداد 1296 مقاله بعد از پالایش اولیه استخراج شده است و از بین این مقالات با بررسی عنوان 77 مقاله مرتبط با موضوع شناسایی و وارد بررسی نهایی از طریق بررسی متن کامل شده است که در نهایت تعداد 29 مقاله برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کدگذاری محتوای کیفی استفاده و تجزیه و تحلیل محتوا از سوی دو کدگذار انجام شد. میزان توافق ارزیابان براساس فرمول مایلز و هابرمن برای تحلیل های انجام شده 5/78 محاسبه شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج تحلیل کیفی در این پژوهش، 75 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر «خدمات دیجیتال»، «مدیریت کتابخانه دیجیتال» و «مجموعه سازی دیجیتال» شناسایی شده است که در مجموع کاربرد داده کاوی در کتابخانه های دیجیتال را به تصویر کشیده است.

    نتیجه گیری:

      با استفاده از تکنیک های داده کاوی در کتابخانه های دیجیتال می توان اطلاعات متنوعی را به صورت یکپارچه در طبقات مختلفی ذخیره نمود تا کاربر نهایی بتواند به نیازهای اطلاعاتی خود در کمترین زمان ممکن  پاسخ دهد. از طرفی دیگر، کتابخانه ها نیز می توانند منابع کاربردی تری را از طریق تحلیل علاقه مندی های اطلاعاتی کاربران خود تهیه کنند و این نکته در شرایطی که کتابخانه ها با مشکلات مالی روبرو هستند، می تواند نقطه عطفی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: داده کاوی، کتابخانه های دیجیتال، مرور نظامند، خدمات دیجیتال، مدیریت دیجیتال، مجموعه سازی دیجیتال
  • زیور صباغی نژاد*، عبدالرضا خلف کعب عمیری، احمد فخری صفحات 25-34
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارایه هنجار فارسی ساختار درونی الگوی اطلاع یابی الیس در جامعه دانشجویان صورت گرفت.

    روش پژوهش: 

    در پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای مدل رفتار اطلاع یابی بایستروم و ژارولین مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی با چرخه واریماکس به شناسایی 5 عامل شناسایی، تایید و سازماندهی؛ نظارت، حفظ و استخراج؛ ربط و پیوندیابی؛ دسترس پذیری و به روز بودن و عامل اعتباریابی منجر شد. الگوی پنج عاملی استخراج شده بیش از 66 درصد از تغییرات رفتار اطلاع یابی را تبیین می کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مطلوب الگوی استخراج شده است. کلیه عوامل از همسانی مطلوبی برخوردار بودند و آلفای کرونباخ کلی ابزار 97/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     الگوی پنج عاملی رفتار اطلاع یابی در وب، یک ابزار خودگزارشی جدید برای ارزیابی ماهیت رفتار اطلاع یابی کاربران دانشگاهی در وب است. این الگو از نظر محتوایی و گویه های مورد استفاده، تقریبا مبتنی بر الگوی اطلاع یابی الیس است ولیکن از نظر خرده مقیاس با آن متفاوت است.

    کلیدواژگان: الگوی اطلاع یابی الیس، هنجاریابی، اعتبارسنجی، رفتار اطلاع یابی
  • حجت آبادطلب، صفیه طهماسبی لیمونی*، میترا قیاسی صفحات 35-45
    زمینه و هدف

    امنیت اطلاعات یک مسیله حیاتی در سازمان ها است و این امر در کتابخانه های دانشگاهی به دلیل نوع خاص مراجعه کنندگان، تبادل و انتقال اطلاعات به کاربران خود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین دلیل هدف این پژوهش بررسی رابطه توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای با مدیریت امنیت اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه های آزاد اسلامی کشور است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع آمیخته است. نمونه آماری شامل240نفر از کارکنان کتابخانه های مرکزی دانشگاه های آزاد اسلامی کشور در سال تحصیلی1400-1399 است، که به صورت سرشماری در پژوهش شرکت کردند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه مدیریت امنیت اطلاعات عاشوری زاده (1391) و پرسشنامه محقق ساخته توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای  فراهم گردید. روایی صوری، محتوایی و سازه ابزار مورد تایید قرار گرفت و پایایی آنها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های مدیریت امنیت اطلاعات و توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای  به ترتیب   85/0 و 83/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزارهای SPSS  و Lisrel استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای ، دارای پنج عامل اصلی «ذخیره و بازیابی اطلاعات، کاربری، امنیت، استانداردها و دسترس پذیری» است. از نگاه کارکنان  وضعیت توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای  ، مدیریت امنیت اطلاعات و هر یک از مولفه های آنان در کتابخانه های دانشگاه های آزاد اسلامی کشور مطلوب است. همچنین نتایج نشان دادکه، بین توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای با مدیریت امنیت اطلاعات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     یافته های این پژوهش در شناسایی تاثیرات توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای در مدیریت امنیت اطلاعات کتابخانه های دانشگاه های آزاد کشور، مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای، مدیریت امنیت اطلاعات، کتابخانه، دانشگاه آزاد اسلامی
  • علی نعیمی صدیق*، محمد ربیعی، علیرضا ثقه الاسلامی صفحات 46-66
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین رویدادهای حوزه فناوری اطلاعات در کشور، همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات است. مهم ترین مزیت رقابتی این همایش نسبت به همایش های مشابه این است که بجای تمرکز صرف بر مقالات، به ارزیابی دستاوردهای حوزه فناوری اطلاعات در قالب مقاله، ایده و محصول می پردازد. طراحی چارچوبی جامع برای ارزیابی علمی دستاوردهای فناوری اطلاعات هدف این مقاله است.

    روش پژوهش: 

    برای طراحی چارچوب ارزیابی جایزه فاب، سه محور اصلی علمی - فناورانه، مدیریتی - اقتصادی و فرهنگی - اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفت و در پایان با استفاده از مصاحبه با خبرگان به روش گروه کانونی معیارها و زیرمعیارها نهایی شد. برای این منظور در ابتدا محصولات فناوری اطلاعات با توجه به ماهیت محصول طبقه بندی شدند و در مرحله بعد اهمیت (وزن) معیارها و زیرمعیارها در تمامی محورها و زیرمعیارها تعیین گردیدند و در پایان ارزیابی محصولات بر اساس معیارهای شناسایی شده انجام می گیرد.

    یافته ها:

     محصولات با توجه به نوع مشتری و کاربرد محصول به گروه 9 گانه تقسیم می شود که در هر یک از این گروه های 9 گانه اهمیت معیارها و زیرمعیارها متفاوت خواهد بود و محصولات با توجه به امتیازی که از داوران تخصصی در هر سه حوزه دریافت می کنند مجموع وزنی به دست می آورند که امتیاز آن محصول در مقایسه با محصولات دیگر خواهد بود و بدین ترتیب می توان محصولات را رتبه بندی نمود.

    نتیجه گیری:

     پس از دریافت محصولات، در مرحله نخست محصولات در کمیته علمی داخلی همایش مورد ارزیابی قرار می گیرند و در مرحله بعد، محصولاتی که بالاترین امتیاز را دریافت کرده باشند برای ارزیابی حضوری که توسط داوران داخلی و خارجی انجام می گیرد، دعوت می شوند که در پایان محصولات برتر معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات، جایزه فاب، چارچوب ارزیابی، روش گروه کانونی، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • روح الله خدا بنده لو، اکبر مومنی راد*، محمدهادی زاهدی، آزاده ملکی صفحات 67-82
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه دیدی جامع از وضعیت جاری پژوهش ها در حوزه یادگیری و کلاس درس معکوس است. مطالعه حاضر کوششی از نوع علم سنجی به منظور استخراج و تحلیل شبکه های کتابشناختی در این حوزه است که بر اساس نمایه های استنادی علوم (ISI) انجام گرفته است.

    روش پژوهش: 

     بدین منظور با استفاده از تکنیک جستجوی نظامند، مجموعه تولیدات علمی نمایه شده در زمینه یادگیری و کلاس درس معکوس بین سال های 1990 تا 2018 از پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس (3259 رکورد) استخراج شد. به منظور تحلیل شبکه های کتابشناختی و با استفاده از تکنیک متن کاوی داده ها وارد نرم افزار VOSviewer گردید. تکنیک متن کاوی بر روی کلمات کلیدی، عناوین و چکیده مقالات به منظور شبکه گراف های علمی پیاده سازی شد.

    یافته ها

    تحلیل ها در خصوص مجموعه تولیدات علمی منتشر شده به تفکیک سال، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی پرکار و کشورها در جداولی نشان داده شد. تکنیک شبکه های کتابشناختی بر روی کشورها و دانشگاه های پرکار به منظور شناسایی میزان همکاری آنها در تولید علم در این حوزه پیاده گردید. همچنین بررسی تولیدات علمی با کیفیت از طریق میزان ارجاعات، از جمله یافته های این پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    حوزه یادگیری معکوس از حوزه های جدید آموزشی است که ارتباط آن با خیلی از موضوعات دیگر بررسی نشده و همچنین ابعاد مختلف آن از نظر پژوهشی به اشباع کافی نرسیده است و جای واکاوی عمیق دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، شبکه های کتاب شناختی، علم سنجی، متن کاوری، شبکه گراف های علمی
|
  • Neda Abbasi Dashtaki*, Ahmad Shabani Pages 1-11
    Background and aim

    Information seeking behaviors are the reflection of users' needs that Identifying and understanding them correctly is imperative in information seeking endeavors. Experts have presented cognitive and Process user-oriented approach models to better understand scholars’ information seeking behaviors.  The intent of models are to define and clarify the conditions that predict people's actions to gain information.  As a result of different understanding of information behavior, the study was directed with the intention that Bystrom and Jarvelin's model emphasizes on which concept of this behavior and its measure of Criticism.

    Method

    Library method was used to study and analyze the Bystrom and Jarvelin's Information Seeking Behavior Model   

    Findings

    The findings showed that the task complexity, uncertainty, and ambiguity of concepts were related, so it could establish a strong place in the establishment of models.With the task complexity, the need for knowledgeable people rises. Thus, the setting of resources is significant. Also, as complexity increases, more resources and more time are required to perform the search.

    Conclusion

    The task complexity is an important variable in the information seeking process.  Consequently, the requirement for the type of information, number, and location of resources arises thus determines the type of information and resources used. Result of which is the increase of collaboration of knowledgeable people as source of information. Thus, information systems are facilitating information counseling of individuals. They are active in this field and could be considered a supplement source of information. Therefore, it is proper to focus more on this aspect of information resources in information systems. Since the task complexity has played a key role in the Bystrom and Jarvelin's model, this notion can be placed next to situational, personal, and organizational factors and may be considered as one of the imperative factors in the information quest, it will thus be a suitable measure for this model.

    Keywords: Information Need, Information Seeking Behavior, Bystrom, Jarvelin's Information Seeking Behavior Mod-el, Task Complexity
  • Shahnaz Khademizadeh*, Zeinab Mohammadi Pages 12-24
    Purpose

    Study aimed to identify the applications of data mining in the provision of services, collection and management of digital libraries.

    Methodology

    This is an applied study in terms of purpose and in terms of method is qualitative research that have been done by systematic review method. For this purpose, articles have been obtained by searching databases of Springer, Emerald, ProQuest, Web of Science, Google Scholar, Science Direct, and Semantic Scholar.Articles published between 2000 and 2021 have been scrutinized. The systematic review model of Kitchenham and Charter (2007) was surveyed. According to the inclusion criteria, 1296 articles have been extracted after initial refinement, and among them, 77 articles related to the subject have been identified by reviewing the titles of articles and entered the final review by reviewing the full text. In conclusion, 29 articles were chosen for final analysis. The Qualitative content- coding method was used for data analysis and qualitative analysis was performed by two coders. The agreement of the evaluators based on the formula of Miles and Haberman for the performed analyzes, 78.5 was obtained.

    Findings

    Based on the results of qualitative analysis, 74 basic, 13 organizing and 3 comprehensive themes of "digital services,” “digital library management" and "digital collection" have been identified, which in total define the application of data mining in digital libraries represented.

    Conclusion

    Using data mining techniques in digital libraries, a variety of information can be stored seamlessly in different classes so that the end user of the information could meet their information needs in the shortest possible time. On the other hand, libraries can provide more useful resources by analyzing their users' information interests, and this can be considered a turning point in situations where libraries are facing financial difficulties.

    Keywords: Data Mining, Digital Libraries, Systematic Review, Digital Services, Digital Management, Digital Collection
  • Zivar Sabaghinejad*, Abdolreza Khalaf-Kabomeiri, Ahmad Fakhri Pages 25-34
    Introduction

    Study evaluated the internal structure of Ellis information seeking model in the student community with the aim of presenting the Persian norm.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study conducted by cross-sectional survey method in the second semester of the academic year 1399-1400. Population comprise of 280 graduate students at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Data collection tool is a questionnaire based on Ellis information seeking behavior pattern with 41 questions. Findings were analyzed using SPSS software and Amos.

    Results

    Results of exploratory factor analysis by principal component method with Varimax cycle led to identify five factors of identification, confirmation and organization; Monitoring, conservation and extraction; Relevance; Availability and up-to-datedness and credit factor. The extracted five-factor pattern explains more than 66% of the changes in information seeking behavior. The results of confirmatory factor analysis indicate the optimal fit of the extracted pattern. All factors had good consistency and Cronbach's total alpha of the instrument was 0.97.

    Conclusion

    The five-factor pattern of web-based information retrieval behavior is a new self-report tool for assessing the nature of academic user retrieval behavior on the Web. This pattern is based on Ellis's information pattern in terms of content and items used, but it differs from it in terms of subscale.

    Keywords: Ellis Information Seeking Model, Standardization, Validation, Information Seeking Behavior
  • Hojat Abadtalab, Safiyeh Tahmasebi Limooni*, Mitra Ghiasi Pages 35-45
    Background and Objective

    Information security is of vital importance in most organizations. This is especially central in academic libraries due to the specific type of visitors, exchange and transfer of information to the users. Thus, the purpose   is to investigate the relationship of the development of library software and information security management in the libraries of Islamic Azad Universities.

    Research Methodology

    This is a correlational study. Sample includes 240 employees of central libraries of the Islamic Azad Universities Iran, who participated in the investigation by census. Data was collected thru Ashourizadeh Information Security Management Questionnaire (2012) and a researcher-made questionnaire on system dynamics. Validity of the tools were confirmed and the reliability for information security management and system dynamics was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.85 and 0.83, respectively. Data was analyzed by descriptive and inferential statistics via SPSS and Lisrel software.

    Results

    Findings showed that system dynamics has five main factors: Information storage and retrieval; usability; security; standards and accessibility. From the employees' standpoint, the status of system dynamics, information security management and each of their components in the libraries of Islamic Azad Universities is favorable. Also, there is a positive and significant relationship between the development of library software and information security management

    Conclusion

    Findings will be useful in identifying the effects of developing the dynamics of library software system in information security management of libraries of Islamic Azad Universities in the country.

    Keywords: System Dynamics, Library Software, Information Security Management, Library, Islamic Azad University
  • Ali Naimi-Sadigh*, Mohammad Rabiei, Alireza Seghatoleslami Pages 46-66
    Objectives

    The National Conference of Information Technology Managers is conceivably the most significant of its nature in the country. Chief competitive advantage to comparable ones is its observant of products in IT as an alternative to papers. The purpose is a comprehensive design for the scientific evaluation of information technology products.

    Method

    For the evaluation plan of the premium information technology award (FAB), three main scientific-technological, managerial-economical and cultural-social axes were studied.  At the end, the criteria and sub-criteria were interviewed using the experts' focus group method. Initially, the information technology products were classified according to their nature.  Then, the importance of criteria and sub-criteria were determined for all their features. Finally, evaluation of the products was done based on their identified importance.

    Findings

    The products are divided into 9 groups according to the type of customer and the product usage. Each of these 9 groups will have unique features and different sub-criteria. They receive their total weight by points given via expert judges that will be their score compared to the other products, and therefore could rank the products.

    Conclusion

    After receiving the products, in the first stage, they are evaluated in the internal scientific evaluation committee of the conference. In the next stage, the products receiving the highest points are for the evaluation of the presence of internal and external judges.

    Keywords: National Information Technology Managers Conference, FAB Award, Framework Evaluation, Focus Group Method, Multi-criteria Decision Making Methods
  • Rouhollah Khodabandelou, Akbar momeni rad, MohammadHadi Zahedi, Azadeh Maleki Pages 67-82
    Aim

    The purpose is to provide a comprehensive overview of the current state of research in the field of flipped learning and classroom. It is a science metrics attempt to extract and analyze bibliographic networks based on the international scientific indexing (ISI)

    Methodology

    Systematic search technique was applied: A set of scientific productions indexed in the field of flipped learning and classroom between 1990 and 2018 extracted from the Web of Science Database (3259 records). VOS viewer software was used to analyze bibliographic networks using data mining technique. Text mining techniques were implemented on keywords, titles, and abstracts in order to network scientific graphs.

    Findings

    Analyzes of published scientific product collections by year, Universities and institutions of higher education and countries are revealed in tables. Bibliographic networking techniques have been applied to countries and Universities to identify the extent of their contribution to science production. The findings of this study were also used to evaluate the quality of scientific output through the number of citations.

    Conclusion

    Flipped learning is a new educational topic which its significance to other subjects has not been explored nor its various dimensions have been sufficiently and effectively researched.

    Keywords: Flipped Learning, Text-mining, Bibliometric Networks, Scient Metrics, Scientific Graphs Network