فهرست مطالب

سیاست و روابط بین الملل - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه سیاست و روابط بین الملل
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس تقوائی* صفحات 7-29
    مدل سازی آینده دکترین جنگ پیشگیرانه علیه تروریسم برمبنای سیاست بوش پسر درپسا 11 سپتامبر چکیده: تروریسم پدیده ای است که جهان معاصر ما به شکل پیچیده ای گرفتار آن شده و علیرغم تلاش گسترده برای مبارزه با این پدیده، امکان حذف یا کنترل جدی آن در آینده نزدیک نمی رود. بعد از حادثه 11 سپتامبر، تیم بوش پسر و نومحافطه کاران حاکم بر کاخ سفید به طراحی استراتژی مبتنی بر «جنگ پیشگیرانه» علیه تروریسم پرداختند و این سیاست در طول دو دهه آغازین قرن جدید در کاخ سفید استمرار داشته است. در این نوشتار ما با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و مطالعه کتب، اسناد و اخبار مربوطه، این راهبرد مبارزه با تروریسم را مورد بررسی قرار داده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که این استراتژی باتوجه به مختصات جنگ پیشگیرانه (نیاز به دشمن سازی، دیدگاه خاص غرب به اسلام، یکجانبه گرایی، استاندارد دوگانه و تلاش برای توسعه هژمونی آمریکایی) و آثار و نتایج آن (عدم توجه به ریشه تروریسم، رد مسیولیت کیفری اتباع آمریکایی، رخداد فجایع و مسیولیت جمعی، افزایش محدودیت های سیاسی و اجتماعی و خشونت های حکومتی) در صورتی که با سیاستهای یکجانبه گرایانه آمریکا استمرار پیدا کند، منجر به افزایش شکاف با دستاوردهای جدید حقوق بین الملل در عرصه جزایی شده و در این صورت محکوم به شکست خواهد بود.
    کلیدواژگان: جنگ پیشگیرانه، تروریسم، بوش پسر، حقوق جزای بین الملل، 11 سپتامبر
  • محسن سعیدی، مهدی جاودانی مقدم*، ماشاالله حیدرپور صفحات 31-50

     منطقه خاورمیانه در قرن بیستم میلادی به دلیل موقعیت ژیوپلتیک و ویژگی های ژیواکونومیک آن همواره یکی از مهمترین مناطق استراتژیک در سیاست جهانی به حساب آمده است. درواقع، اگرچه خاورمیانه در ابتدا به عنوان مهد تمدن بشری و سپس در قالب تمدن اسلامی، در دوره هایی از تاریخ جهان از اهمیت بسیاری برخوردار بوده اما در عمل، این منطقه پس از گذشت بیش از شش سده، در قرن بیستم مجددا به هارتلند سیاست بین الملل بازگشت. این مقاله تلاش دارد تا با بررسی عوامل موثر بر اهمیت خاورمیانه در استراتژی کلان ایالات متحده آمریکا، به این سوال اصلی اصلی بپردازد که مهمترین زمینه های تغییر و استمرار راهبرد سیاسی- امنیتی آمریکا در خاورمیانه پس از 11 سپتامبر تا کنون کدامند؟ فرضیه این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته بر این اساس استوار است که میزان وابستگی آمریکا به انرژی منطقه، تجارت تسلیحاتی، نقش لابی ها، سیاستگذاری تولید امنیت و ناامنی در خاورمیانه به عنوان هژمون فرامنطقه ای، ظهور بازیگران جدید دولتی و غیردولتی چالشگر هژمونی آمریکا و بویژه تلاش این کشور برای مهار چین و پیگیری سیاست چرخش به آسیا، مهمترین زمینه های تغییر و استمرار در راهبرد سیاسی-امنیتی آمریکا در خاورمیانه در دو دهه اخیر هستند. • 

    کلیدواژگان: راهبرد، خاورمیانه، ایالات متحده آمریکا، ایران، امنیت ملی
  • حسین دلاور* صفحات 51-73

    چین یکی از مهم ترین قدرت های نوظهور است که نظم بین المللی را وارد دوره تغییر سیستمیک یعنی تغییر قطبیت کرده است.در این مسیر طی سالیان اخیر چین نقش فعالی را در نهادهای بین المللی چندجانبه دنبال کرده است؛ چراکه نهاد های بین المللی به عنوان بخش تشکیل دهنده نظم بین المللی، برای تغییر نظم بین الملل اهمیت زیادی دارند. یکی از معماهای رفتار نهادی این کشور، راهبردهای متفاوت آن در راستای بهره مندی از نهاد های مختلف بوده است. نویسنده در این مقاله کوشش کرده است نگرش و رفتار راهبردی چین در قبال نهاد های مختلف بین المللی را تبیین نماید. پرسش اصلی پیش روی مقاله ازاین قرار است که چین از چه استراتژی هایی در نهادهای مختلف برای به چالش کشیدن نظم بین الملل به رهبری ایالات متحده استفاده کرده است؟ در پاسخ به سوال اصلی این فرضیه مطرح می شود که چین به عنوان یکی از قدرت های ناراضی و چالشگر برخی ارکان و ابعاد نظم، به موازنه نهادی« فراگیر» و «انحصاری» برای به چالش کشیدن نظم ساختاری بین الملل متکی بوده است. مقاله در بررسی فرضیه مذکور نیز از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره گرفته است. گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز پژوهش نیز به روش مطالعه اسنادی، کتابخانه ای صورت گرفته که در آن از کتاب ها، مقالات، اسناد و منابع اینترنتی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: نهادهای بین المللی، موازنه نهادی، موازنه فراگیر، موازنه انحصاری، چین
  • آرش سعیدی راد*، مهرداد حلالخور صفحات 75-98
    جنگ 2022 (روسیه - اوکراین) و تعاملات جمهوری اسلامی ایران با اوکراین، می تواند روابط ایران و روسیه را تحت تاثیر قرار دهد. مقاله حاضر با پیش فرض قرار دادن گسترش و تمایل به ارتقاء مناسبات دو جانبه ایران - اوکراین و همچنین حساسیت های روسیه، در تلاش است به دو پرسش : «1 گسترش روابط ایران و اوکراین چه تاثیری بر روابط جمهوری اسلامی ایران با روسیه دارد؟»؛ «2 هدف اوکراین از گسترش ارتباطات با جمهوری اسلامی ایران چیست؟» و «3 آیا اوکراین به دنبال تعامل با ایران فارغ از نحوه تعاملات ایران با روسیه است؟» پاسخ دهد. رویکرد پاسخگویی تحلیلی- تبیینی است. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی است. نتایج کلی نشان می دهد که ایران باید ضمن تکیه بر واقعیت های موجود سیاسی - اجتماعی در اوکراین سعی کند از فرصت پدید آمده، بیشترین استفاده را در نزدیکی به اتحادیه اروپا و فرصت سازی در حوزه امنیت انرژی ازجمله انتقال گاز به اروپا را انجام دهد و همچنین ایران سیاست خود را در قبال اوکراین به گونه ای تنظیم کند که خود درگیر چالش های طرف های درگیر (روسیه - اوکراین) نشود؛ چرا که استمرار روابط با روسیه «امتیاز ویژه» در مقابل با غرب است.
    کلیدواژگان: ایران، اوکراین، روسیه، همگرایی، واگرایی
  • رضا سلیمانی* صفحات 99-121

    برنامه هسته‏ای ایران طی دو دهه به نگرانی اصلی امنیت ملی اسراییل تبدیل شده است. در مقابل، تل‏آویو راهبردی چندوجهی را به منظور توقف فعالیت‏های هسته‏ای کشورمان طراحی کرده که یکی از مهم‏ترین اجزاء آن، جنگ روانی پیچیده از تابستان 2002 (افشاء فعالیت‏ها) تا جولای 2015 (امضای توافقنامه برجام) بوده است. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش روندپژوهشی به فهم شیوه چندوجهی جنگ روانی در بازه مزبور بپردازد و توصیه‏ هایی را برای تقابل با آن ارایه دهد. پرسش اساسی آن است که جنگ روانی اسراییل علیه برنامه اتمی ایران از چه ویژگی ‏های خاصی برخوردار است؟ فرضیه اصلی آن است که جنگ روانی اسراییل علیه برنامه اتمی ایران با هدف متاثرسازی مقامات تهران و واشنگتن از طریق جدی جلوه دادن سناریوی حمله نظامی علیه تاسیسات اتمی ایران، طراحی شده است. اساسی‏ترین درون‏مایه این دوره، دامن‏زدن به نگرانی‏ها درباره خطرات پرونده هسته‏ای ایران است؛ دومین بن‏مایه، تاکید بر سایر تهدیدات نظام سیاسی ایران خصوصا سیاست‎ تهاجمی آن شامل مشارکت در فعالیت‏های تروریستی و فعالیت‏های دامنه‏ دار در گسترش موشک‏های دوربرد است؛ سومین موضوع، تهدید حمله به تاسیسات هسته‏ای ایران در خلال سالهای 2010 تا 2012 است ؛و چهارمین مولفه از 2013 به بعد، جنگ روانی علیه مذاکرات هسته‏ای میان ایران و قدرت‏های جهان است که نهایتا زمینه خروج ترامپ از برجام را فراهم آورد. بخش دوم مقاله به ارزیابی چالش‏های تل‏آویو در عملیاتی کردن راهبرد جنگ روانی خود علیه فعالیت‏های هسته‏ای ایران خصوصا تحت تاثیر تجربه مذاکرات هسته‏ای و امضای برجام می‏پردازد و نهایتا برخی اقدامات مقتضی متقابل توصیه شده است.

    کلیدواژگان: جنگ روانی، برنامه هسته‏ ای، تهدید اسراییل، مذاکرات هسته‏ ای، حمله نظامی
  • سید محمدحسین حسینی*، سید محمد طباطبایی صفحات 123-141

    ژیوپلیتیک زیست محیطی مبتنی بر مطالعه تغییرات بوم شناسی، سیاست های امنیتی جهان صنعتی، جغرافیای تهدیدهای زیست محیطی، تاثیرات نظام جهانی از تخریب محیط زیست و پناهندگان زیست محیطی در قالب گفتمان های سیاسی می تواند بر امنیت ملی بازیگران در سطوح ملی، منطقه ای و فراملی تاثیرگذار باشد. در این چارچوب، منطقه خزر با توجه شرایط خاص جغرافیایی و انسانی متاثر از مسایل زیست محیطی همانند آلودگی، مرگ آبزیان و بیماری های واگیر است. لذا، ایران به عنوان یک کشور ساحلی می تواند تحت الشعاع چنین مخاطراتی قرار گیرد. بنیان پژوهش کنونی بر این سوال استوار است که ژیوپلیتیک زیست محیطی خزر چه پیامدهای برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد؟ در بیان فرضیه تحقیق به نظر می رسد ژیوپلیتیک زیست-محیطی خزر بر بنیاد شناسه های رژیم حقوقی بازدارنده، محصور بودن دریاچه، آلودگی های نفتی و غیرنفتی، ضعف مشارکت کشورهای ساحلی برای انتقال دبیرخانه کنوانسیون محیط زیست تهران در ژنو به منطقه خزر و تعیین دبیر اجرایی برای آن، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را متاثر می سازد. این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و آمار و ارقام به واکاوی ایده طرح شده پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد، ژیوپلیتیک زیست محیطی خزر و شناسه های مرتبط با آن برخی پیامدهای امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران نظیر تهدیدات بالقوه و بالفعل ناشی از سواحل خزر، ریزگردها، تغییرات اقلیمی، رسوب گذاری، زلزله و نوسانات سطح آب را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، زیست محیطی، امنیت ملی، خزر، جمهوری اسلامی ایران
  • ابوذر عمرانی* صفحات 143-159
    با انعقاد قرارداد صلح وستفالی در 1648 موازنه قوا در اروپا شروع شد. با ایجاد موازنه قدرت، رقابت بین کشورهای اروپایی برای نفوذ به دیگر مناطق جهان شدت گرفت. ایران از عهد فتحعلیشاه قاجار که با کشورهای اروپایی روابط منظم دیپلماتیک برقرار نمود، تحت تاثیر جریانهای سیاسی بینالمللی و مبارزه قدرتهای بزرگ جهانی قرار گرفت. از آن پس سیاست خارجی ایران مخصوصا تحت تاثیر رقابت دو کشور روسیه و انگلستان قرار داشت. با ادامه این روند در دوره پهلوی اول، رضا شاه سعی کرد با باز کردن پای «نیروی سوم» از حجم مداخلات این دو کشور در امور داخلی ایران بکاهد. توسعه و تعمیق روابط با آلمان به همین منظور صورت گرفت. به منظور بررسی مسیله حاضر این پرسش مطرح می شود که موازنه قدرت در اروپا بر سیاست خارجی رضا شاه چه تاثیری داشته است؟. در ادامه این فرضیه مطرح می شود که سیاست خارجی ایران در دوره رضا شاه عملا تابعی از سیاست قدرت و موازنه قوا بین کشورهای اروپایی بوده است. هدف پژوهش حاضر این است که با روشی توصیفی- تحلیلی و با ارایه توضیحات مربوط به موازنه قدرت و تحولات اروپا، تاثیر این تحولات را بر سیاست خارجی ایران در عصر رضا شاه مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: موازنه قدرت، رضا شاه، جنگ جهانی دوم، انگلستان، آلمان
  • محدثه نظری*، حمیدرضا سعیدی نژاد صفحات 161-177

    سیاست خارجی می تواند یک استراتژی و یا برنامه ای از فعالیت ها تعریف شود که توسط تصمیم گیران یک کشور در برابر کشورهای دیگر و یا نهادهای بین المللی انجام شده تا به اهدافی که به نام منافع ملی آن کشور خوانده می شود، برسند. سیاست خارجی ایران طی سالهای 1384-1392 را می توان یکی از چالش برانگیزترین دوره ها در مناسبات بین المللی ایران نامید. به طوری که غلبه گفتمان اصولگرای عدالت محور ، پیامدهای عملی و رفتاری مشهودی در پی داشت، تا آنجا که سیاست خارجی ایران تهاجمی شد و نسبت به آمریکا و غرب به مرز تقابل رسید؛ تقابلی که در پرونده هسته ای ایران کاملا مشهود بود. تاکنون پژوهش های بسیاری برای تحلیل سیاست خارجی ایران در این دوره صورت گرفته که بیشر واقع گرا و بعدا سازه انگاری و انتقادی بوده است. هدف پژوهش حاضر این است تا از منظری متفاوت یعنی از منظر نظریه تصمیم گیر، مهمترین عامل تاثیرگذار بر جهت گیری و پیامدهای سیاست خارجی ایران را به عنوان مسیله اصلی مورد واکاوی قرار دهد. در همین راستا این مقاله با یکارگیری روش تحلیلی و توصیفی بر این فرض استوار است که شخصیت و ویژگی فکری و ادراکی تصمیم گیر مهمترین عامل تاثیرگذار بر نحوه تصمیم گیری و نتایج تصمیم سیاست خارجی بوده است. به عبارتی جهت ها و پیامدهای سیاست خارجی دولت نهم و دهم بیشتر از هر عاملی به شخصیت و ادراک تصمیم گیرندگان اصلی آن دولت بر می گردد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، عدالت محوری، تصمیم گیر، شخصیت، ادراک
  • جلال محمودی*، سیامک بهرامی، حمیدرضا سعیدی نژاد صفحات 179-201

    هدف از نگارش این مقاله بررسی نقش کشورهای منطقه ی از جمله ترکیه و عراق بر اساس ساختارهای توزیعی قدرت در سطح منطقه و تحت تاثیر فشارهای بین المللی در روند شکل گیری و در نهایت سقوط جمهوری کردستان در مهاباد در سال 1946 است. مطالعات متعددی در زمینه جنبش های کردی در خاورمیانه و البته جنبش کردی در ایران انجام گرفته است اما نکته حایز اهمیت در این مطالعه بررسی نقش قدرت های منطقه ای از جمله ترکیه و عراق با توجه به الگوی توزیع قدرت در جریان ظهور و سقوط جمهوری کردستان در مهاباد است؛ مسیله ای که در مطالعات انجام گرفته در این زمینه تا حدود زیادی مغفول مانده است. از اینرو، بحث کانونی این مقاله با توجه به منابع و اسناد در دسترس و کتابخانه ای و منابع الکترونیکی و آرشیوهای موجود با رویکردی تحلیلی - توصیفی صورت گرفته است. با توجه به مستندات و منابع و آرشیوهای دولتی و غیردولتی نباید نقش کشورهای منطقه ای از جمله ترکیه و عراق را در سقوط جمهوری کردستان در مهاباد نادیده گرفت و این حرکت را صرفا به اقدامات، منافع، حمایت ها و قطع حمایت های قدرت های چون شوروی، بریتانیا و ایالات متحده تقلیل داد. به عبارت دیگر، این دو قدرت منطقه ی به ویژه ترکیه به عنوان نیروهای تسهیل گر نقش محوری در تغییر رویکرد قدرت های بین المللی در قبال جمهوری کردستان در مهاباد داشتند.

    کلیدواژگان: ساختار توزیع قدرت، جمهوری کردستان، ترکیه، عراق، جنبش کردی
  • ماری ملکی* صفحات 203-219
    ترکیه با اجرای پروژه سدسازی گاپ بر روی رودخانه دجله و فرات حق انحصاری بهره برداری از آن را برای خود می داند و کنترل آب جریان یافته به کشورهای پایین دست را نیز در کنترل خود دارد. همین عامل نارضایتی این کشورها را موجب شده و مشکلاتی را بخصوص از جنبه امنیتی برای کشورهای مجاور به وجود آورده است. با توجه به تاثیرات بهره برداری پروژه گاپ بر کشورهای پایین دست، مقاله پیش روی این سوال را مطرح می کند که ترکیه در احداث سدهای پروژه گاپ چه اهداف سیاسی و امنیتی را دنبال می کند؟ و احداث این سدها چه تاثیری بر امنیت ایران خواهد گذاشت؟ مقاله با رویکردی پژوهشی و با بهره گیری از مکتب کپنهاگ این مفروضات را در نظر گرفته است که پروژه گاپ در طول چندین دهه با توجه به سیاست های اعلامی ترکیه تغییر ماهیت داده است و از ابزاری فنی و توسعه ای تبدیل به امری امنیتی شده است. ترکیه با بهره برداری از این سد به دنبال اهداف هژمونی خواهانه، در دست گیری کنترل کردهای منطقه و همچنین به دنبال معاوضه نفت و آب در منطقه می باشد. همچنین از تاثیرات این پروژه بر ایران می توان به خطر افتادن امنیت هویتی، خطرات محیط زیستی، شوری زمین و امنیت غذایی و کشاورزی نام برد که در مقاله مورد بررسی قرار می گیرد
    کلیدواژگان: امنیت، ایران، ترکیه، گاپ، مکتب کپنهاک
  • سید محمد موسوی* صفحات 221-237

    سیاست های تهاجمی دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران بیشترین تنش ها و چالش ها را میان دو کشور ایجاد نمود. هدف مقاله تبیین ماهیت رویکرد تهاجمی ترامپ در برابر جمهوری اسلامی ایران و تجزیه وتحلیل پیامدهای امنیتی و نظامی آن می باشد. تلاش نویسنده ارایه پاسخی مستدل به این سوال است که ترامپ به چه دلایلی به اتخاذ سیاست های تهاجمی علیه جمهوری اسلامی ایران مبادرت نموده است؟ فرضیه مقاله را اینگونه می توان طرح کرد که عدم هژمونی موردنظر نومحافظه کاران در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) مهم ترین دلیل اتخاذ چنین سیاست هایی بوده است. مقاله با بهره گیری از نظریه هژمونی ریالیستی و استفاده از منابع مکتوب و مجازی و روش تحلیلی، توصیفی سرانجام یافته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست های تهاجمی دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران بیشترین تنش ها و چالش ها را بین دو کشور ایجاد کرده است. احیای‎ ‎سلطه‎ ‎آمریکا‎ ‎درقالب نفی‎ ‎تیوری‎ ‎اوباما،‎ ‎گسست‎ ‎هم‎ ‎گرایی‎ ‎در‎ ‎میان جبهه‎ ‎مقاومت‎ ‎شیعیان،‎ ‎تامین‎ ‎امنیت‎ ‎رژیم‎ ‎صهیونیستی،‎ ‎توسعه‎ ‎نظامی‎ ‎گری‎ ‎در‎ ‎منطقه‎ ‎با‎ ‎محوریت‎ ‎تشدید‎ ‎تقابل ایدیولوژی‎ ‎های‎ ‎وهابی‎ ‎و‎ ‎شیعیهمگی بیان ‎گر‎ ‎ماهیت‎ ‎رویکرد‎ ‎تهاجمی‎ ‎ترامپ‎ ‎در‎ ‎قبال ‎جمهوری‎ ‎اسلامی‎ ‎ایران‎ ‎است‎.‎ نتیجه آنکه فقدان هژمونی مورد نظر نومحافظه کاران در منطقه غرب آسیا مهمترین دلیل چنین سیاستی می باشد.

    کلیدواژگان: رویکرد‎ ‎تهاجمی، ترامپ، جمهوری‎ ‎اسلامی‎ ‎ایران، هژمونی رئالیستی، نومحافظه کاران
  • روح الله واحدی*، سعید عطار صفحات 239-259
    منطقه آسیای مرکزی دارای موقعیت ژیواستراتژیک است که بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، به خصوص بعد از حضور آمریکا در منطقه، تبدیل به یکی از مکان های رقابتی میان آمریکا و چین شده است. مقاله تلاش می کند با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهد که رقابت آمریکا و چین در آسیای مرکزی چه پیامدهایی برای روند صلح افغانستان (2001-2020) داشته است؟ این مقاله در چهارچوب مفهومی رقابت قدرت های بزرگ، مسیله تحقیق را مورد بررسی قرار می دهد. برای پاسخ به این پرسش، پیامد ها بر اساس حوزه های اقتصادی، امنیتی، سیاسی و فرهنگی دسته بندی و تحلیل شده اند. یافته های مقاله نشان می دهد که علیرغم اینکه در برخی زیرشاخص های حوزه های اقتصادی و امنیتی، میان آمریکا و چین اشتراکات منافع وجود دارد، تعارضات منافع این دو کشور در همه حوزه ها شدیدتر است. این تحقیق نشان می دهد علیرغم اینکه اشتراکات منافع دو کشور، پیامدهای مثبتی مانند تضعیف گروه های تروریستی آسیای مرکزی فعال در افغانستان، تضعیف القاعده، تضعیف داعش، درون مرزی کردن تفکر طالبانی و تقویت اهمیت جامعه جهانی در میان تصمیم سازان طالبان داشته اما تعارضات گسترده منافع میان چین و آمریکا در منطقه آسیای مرکزی، باعث پیچیده شدن روند صلح در افغانستان شده است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، آمریکا، افغانستان، چین، روند صلح
|
  • Abbas Taghvaee * Pages 7-29
    Modeling the future of the preventive war on terror doctrine based on bush September 11 policyAbstract:Terrorism is a phenomenon that our contemporary world is facing in a complex way, and despite extensive efforts to combat it, it will not be possible to eliminate or seriously control it in the near future. In the aftermath of 9/11, bush’s team and the conservatives ruling the White house devised a strategy based on a pre-emptive war on terrorism and this policy has continued in the first two decades of the serious century in the white house. In this article, using the descriptive-analytical method and the activities of the professor’s book and related news. We examine the history of component law and its rules, the evolution of international criminal law, new terrorism, and finally the modeling of this counterterrorism approach. (to enmity, the wests specific view of Islam, unilateralism, dual standards, and the struggle to develop American hegemony) and its effects and results (failure to pay attention to the root of terrorism, the denial of criminal responsibility of American citizens, the occurrence of catastrophes, and collective responsibility, the increase of political and social restrictions and government violence and the resulting disproportion between crime and punishment), will be doomed to failure in any case.
    Keywords: preventive war, terrorism, bush boy, International criminal law, 11 september
  • Mohsen Saeidi, Mahdi Javdani Moqaddam *, Mashallah Heidarpour Pages 31-50

    A Study on change and continuity Factors in US political-security strategy in the Middle East(2001-2021)The Middle East has always been one of the most important strategic regions in world politics in the twentieth century due to its geopolitical position and geo-economics characteristics. In fact, the Middle East after more than six centuries, in the twentieth century, again become heartland of international relations. This article seeks to examine the factors influencing the importance of the Middle East in the grand strategy of the United States, to address the main question: what are the most important factors affecting change and continuity of US political-security strategy in the Middle East after 9/11? The hypothesis of this descriptive-analytical study is based on the extent of US dependence on regional energy, the arms trade, the role of lobbies, the policy of producing security and insecurity in the Middle East as a trans-regional hegemony, and the emergence of new governmental and non-governmental actors that challenge US hegemony, and in particular its efforts to contain China and pivot to Asia policy are the most important factors affecting change and continuity in US political-security strategy in the Middle East over the past two decades.

    Keywords: Strategy, Middle East, USA, Iran, national security
  • Hossein Delavar * Pages 51-73

    China is one of the most important emerging powers that has brought the international order into a period of systemic change, i.e. polarity change. In this way, during the last years, China has followed an active role in multilateral international institutions; Because international institutions, as a constituent part of the international order, are very important for changing the international order. One of the mysteries of the institutional behavior of this country has been its different strategies in order to benefit from different institutions.In this article, the author has tried to explain China's strategic attitude and behavior towards various international institutions. The main question in front of the article is what strategies China has used in different institutions to challenge the international order led by the United States? The findings of the research show that China, as one of the dissatisfied powers of some elements of the order, has relied on multilateral institutions and "inclusive" and "exclusive" institutional balancing strategies to challenge the international structural order. The research method of the article is also a historical method with a descriptive-analytical approach. Collecting the data and information required for the research has also been done by reading documents –libraries in which are used books, articles, documents and internet resources.

    Keywords: International Institutions, institutional balance, inclusive balance, exclusive balance, China
  • Arash Saeedi Rad *, Mehrdad Halalkhor Pages 75-98
    There were signs of expanding Iran-Ukraine relations and, consequently, cooperation between the two countries; But on the other hand, the Islamic Republic of Iran has wider relations with Russia. Thus, despite this war (2022), expansion and interaction with Ukraine could affect Iran-Russia relations. Therefore, the present study, assuming the expansion and desire to improve bilateral relations between Iran and Ukraine, as well as Russia's sensitivities in this regard, seeks to answer these two questions: " What effect does the expansion of Iran-Ukraine relations have on Iran's relations with Russia? " And " What is Ukraine's goal in expanding ties with Iran ? " Are. The method of answering these questions is descriptive-analytical. Findings show that Iran should try to make the most of the opportunity close to the EU and create opportunities in the field of energy security, including the transfer of gas to Europe, while relying on the existing socio-political realities in Ukraine. It must adjust to Ukraine in such a way that it does not become embroiled in tensions between the parties involved in the region outside the " near outside " of Russia. Because the continuation of relations with Russia is a " privileg" against the West.
    Keywords: Iran, Ukraine, Russia, Convergence, Divergence
  • Reza Soliemani * Pages 99-121

    Iran’s nuclear program has been a central security concern for Israel over the past two decades. In reaction to this threat, Israel has conducted a multifaceted drive to block it, one of which is planning and enforcement a complex psychological warfare to block it from summer 2002(disclosing the program) to July 2015(signing JCPOA). This article seeks to understand the complex psychological warfare in the past three decades by using the process research method and offers recommendations for confronting it. The basic question is, what are the special features of Israel's psychological war against Iran's nuclear program? The main hypothesis is that Israel's psychological war is designed to impress the authorities of Tehran and Washington by making the scenario of a military attack against Iran's nuclear facilities look serious. The first motif was provoking anxiety about threat of Iranian nuclear project; the second emphasized the other threats that the Iranian regime poses, chief among them its aggressive policy, which includes involvement in terrorism and extensive activity to develop long range missiles; the third was the threat of Israel military attack on Iran’s nuclear facilities during 2010-2012; and the fourth from 2013 onwards, dealt with the negotiations between the world powers and Iran which had founded the ground for withdrawing Trump from JCPOA in 2018. Part two concentered on assessment of Israel challenges in psychological warfare against Iran’s Nuclear Program, especially under the experience of nuclear negotiations and after the signing JCPOA. In the end, some proper countermeasures would be offered.

    Keywords: psychological warfare, Nuclear Program, Israel threat, nuclear negotiations, military invade
  • Seyed MohamadHossein Hosseini *, Seyed Mohamad Tabatabaei Pages 123-141

    Environmental geopolitics based on the study of ecological changes, security policies of the industrialized world, the geography of environmental threats, the effects of the global system on environmental degradation and environmental refugees in the form of political discourses can affect the national security of actors at national, regional and regional levels. Transnationally influential. In this context, the Caspian region is affected by environmental issues such as pollution, aquatic death and infectious diseases due to special geographical and human conditions. Therefore, Iran as a coastal state can be overshadowed by such dangers. The basis of the current research is based on the question of what are the consequences of the environmental geopolitics of the Caspian Sea for the national security of the Islamic Republic of Iran? In expressing the research hypothesis, it seems that the environmental geopolitics of the Caspian Sea is based on the elements of a deterrent legal regime, lake confinement, oil and non-oil pollution, weak participation of coastal countries in transferring the Secretariat of the Tehran Environment Convention in Geneva to the Caspian region. The national security of the Islamic Republic of Iran is challenged. This article uses descriptive-analytical method and collection of information in library style and statistics to analyze the proposed idea. The results showed that the environmental geopolitics of the Caspian Sea and its associated characteristics have some security consequences for the Islamic Republic of Iran such as potential and actual threats from the Caspian coast, dust, climate change, sedimentation, earthquakes and water level fluctuations.

    Keywords: environmental, Geopolitics, national security, Caspian, Islamic Republic of Iran
  • Aboozar Omrani * Pages 143-159
    balance of power in Europe began with coagulation of Peace of Westphalia Contract in 1648. With the formation of the balance of power, competition between European countries intensified to penetrate other regions of the world. From Fath Ali Shah Qajar era, that, Iran established Regular relations diplomatic with European countries, was impressed of International political processes and fight of major world powers. Since then Iran's foreign policy was particularly influenced by competition between the two countries, Russia and the England. By following this process during the First Pahlavi period, Reza Shah tried to reduce of volume of intervention of the two countries to internal affairs with open the "third force" in Iran. The development and deepening of relations with Germany was done for this purpose. In order to examine the present issue, the question arises as to What effect has the balance of power in Europe had on Reza Shah's foreign policy? It is further hypothesized that Iran's foreign policy during the reign of Reza Shah was practically a function of the policy of power and balance of power between European countries. The purpose of this study is to investigate the impact of these developments on Iran's foreign policy in the era of Reza Shah by descriptive-analytical method and by providing explanations related to the balance of power and European developments.
    Keywords: Balance of Power, Reza Shah, World War II, the United Kingdom, Germany
  • Mohadese Nazari *, HamidReza Saeedynzhad Pages 161-177

    Foreign policy can be defined as a strategy or program of activities carried out by a country's decision-makers against other countries or international institutions to achieve the so-called national interests of that country. Iran's foreign policy during the years 1392-1384 can be called one of the most challenging periods in Iran's international relations. So that the dominance of the principled justice-oriented discourse had obvious practical and behavioral consequences, to the extent that Iran's foreign policy became aggressive and reached the border of confrontation with the United States and the West; The confrontation that was quite evident in Iran's nuclear case. So far, many researches have been done to analyze Iran's foreign policy in this period, which has been more realistic and later constructivist and critical. The purpose of this study is to analyze the most important factor influencing the orientation and consequences of Iran's foreign policy as a main issue from a different perspective, ie from the perspective of decision theory. In this regard, this article uses analytical and descriptive methods based on the assumption that the personality and intellectual and perceptual characteristics of the decision maker has been the most important factor influencing the decision-making process and the results of foreign policy decision. In other words, the directions and consequences of the foreign policy of the ninth and tenth governments are more related to the personality and perception of the main decision-makers of that government than any other factor.

    Keywords: foreign policy, central justice, decision maker, personality, perception
  • Jalal Mahmodi *, Siamak Bahrami, HamidReza Saeedynzhad Pages 179-201

    The purpose of this article is to investigate the role of regional powers in the Middle East, including Turkey and Iraq, according to the structures of power distribution at the regional level, in the establishment and ultimately fall of the Republic of Kurdistan in Mahabad in 1946. Numerous studies have been conducted on Kurdish movements in the Middle East and, of course, the Kurdish movement in Iran, but the significant point in this study is to examine the role of regional countries such as Turkey and Iraq during the rise and fall of the Republic of Kurdistan in Mahabad in 1946; which from this perspective has been largely overlooked in political studies. Therefore, the focus of this article is on the study of the role of these two countries in the process of the rise and fall of the Republic of Kurdistan, considering the available sources and documents, libraries, electronic resources and archives with an analytical-descriptive approach. According to governmental and non-governmental documents, sources and archives, the role of regional countries, including Turkey and to some extent Iraq, in the fall of the Republic of Kurdistan in Mahabad should not be ignored and reduced to the key role of international powers such as Soviet Union, Britain and the United States. In other words, these two regional powers, especially Turkey, as facilitating forces, played a pivotal role in changing the attitude of international powers towards the Republic of Kurdistan in Mahabad.

    Keywords: Power Distribution Structure, Republic of Kurdistan, Turkey, Iraq, Kurdish movement
  • Mari Maleki * Pages 203-219
    By implementing the Gap dam project on the Tigris and Euphrates rivers, Turkey has the exclusive right to use it and controls the water flowing to the downstream countries. This factor has the dissatisfaction of these countries and has created problems, especially in terms of security, for the neighboring countries. Considering the effects of the GAP project exploitation on the downstream countries, the article raises the question, what political and security goals does Turkey pursue in the construction of GAP project dams? And what effect will the construction of these dams have on Iran's security? With a research approach and using the Copenhagen school, the article has taken into account the assumptions that the GAP project has changed its nature over several decades according to the declared policies of Turkey and has turned from a technical and development tool into a security issue. By exploiting this dam, Turkey is pursuing hegemonic goals, taking control of the Kurds in the region, and also seeking to exchange oil and water in the region. Also, the effects of this project on Iran can be mentioned as jeopardizing identity security, environmental hazards, soil salinity, and food and agricultural security, which are discussed in the article.
    Keywords: security, Iran, Turkey, gap, Copenhagen School
  • Seyed Mohammad Mosavi * Pages 221-237

    Donald Trump's aggressive policies against the Islamic Republic of Iran created the most tensions and challenges between the two countries. This article aims to explain the nature of Trump's aggressive approach towards the Islamic Republic of Iran and analyze its security and military consequences. The author tries to provide a reasoned answer to the question: why did Trump adopt aggressive policies against the Islamic Republic of Iran? The paper hypothesizes that the lack of hegemony desired by neoconservatives in the West Asian region (Middle East) has been the most crucial reason for such policies. The article is descriptive, using the theory of realist hegemony and written and virtual sources and analytical methods. The research findings show that Donald Trump's aggressive policies against the Islamic Republic of Iran have created the most tensions and challenges between the two countries. Restoring US domination in the form of rejecting Obama's theory, , Rupture of convergence among the Shiite resistance front, security of the Zionist regime, development of militarism in the region With the focus on intensifying the confrontation between Wahhabi and Shiite ideologies, it all reveals the nature of Trump's aggressive approach to the Islamic Republic of Iran. Consequently, the lack of hegemony desired by neoconservatives in the West Asian region is the most important reason for such a policy.

    Keywords: Aggressive approach, Trump, Islamic Republic of Iran, Realist hegemony, Neoconservatives
  • Rohullah Wahidy *, Saeed Attar Pages 239-259
    The Central Asian region has a geostrategic position that has become a competitive place between the United States and China since the collapse of the Soviet Union, especially after the US presence in the region. By Using descriptive-analytical research method and data collection through library studies, the article tries to answer the question of what are the implications of Sino-U.S. rivalry in Central Asia for the peace process in Afghanistan (2001-2020). The paper examines the issue of research in the conceptual framework of the competition of great powers. To answer this question, the implications are categorized and analyzed based on economic, security, political, and cultural spheres. The findings of the article show that despite the fact that in some sub-branches of economic and security fields, there are common interests between the United States and China, the conflicts of interest between the two countries are more intense in all spheres. The study shows that although the common interests of the two countries have had positive consequences, such as weakening Central Asian terrorist groups that are active in Afghanistan, weakening al-Qaeda, weakening ISIS, internalizing Taliban ideology, and strengthening the international community among Taliban decision-makers, Widespread conflicts of interest between China and the United States in the Central Asian region have complicated the peace process in Afghanistan.
    Keywords: Afghanistan, Central Asia, China, Peace Process, the United States