فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 118 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید احمدی نژاد، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 3-35

    سال‏های بسیاری از رواج اصطلاح نظم پساآمریکایی می‏گذرد‏، نظمی که اغلب محققان محور آن را چین تصور می‏کنند. در این میان، ظهور همه‏گیری کرونا و تبدیل آن به یک بحران جهانی و مهمتر عدم رهبری و نیز شکست آمریکا در این پاندمی، باعث شد تا برخی آن را عامل غروب خورشید هژمونی ایالات متحده بنامند. این پژوهش با پرسش از ماهیت نظام بین‏الملل پساکرونا در بعد هژمون و ضد هژمون [آمریکا و چین]، تلاش دارد تا از منظر سناریونویسی و تکنیک دلفی به این سوال پاسخ دهد که آیا کرونا منجر به سقوط هژمونی واشنگتن و جایگزینی پکن به جای آن می‏شود یا خیر؟. نتایج بررسی نشان داد به دلایل متعددی که نتیجه‏ی آنها باقی ماندن شکاف پیشتازی آمریکا نسبت به چین خواهد بود سقوط هژمونی آمریکا در جهان پساکرونا ساده‏لوحانه می‏نماید. اما چین با الگوسازی از چهره‏ی خود به عنوان ناجی جهان در دوران کرونا به دلیل موفقیت در مهار آن و نیز ایجاد خط دوستی‏های جهانی از طریق دیپلماسی ماسک، وارد مرحله‏ی مشروعیت‏زدایی از نظم به رهبری آمریکا شد. حالا باید دید آیا رهبران پکن با درنظر گرفتن این افزایش نفوذ خود، تمایل و اراده‏ای برای به پایان رساندن این مرحله و ورود به مرحله نهایی چرخه‏ی قدرت خواهند داشت یا خیر؟، امری که درحال حاضر اگر نگوییم غیرممکن، اما قطعا بسیار سخت و پرتنش خواهد بود.

    کلیدواژگان: هژمونی آمریکا، خیزش چین، بحران کرونا، نظم پساکرونا، سناریوپردازی
  • حمید درج صفحات 37-60

    تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در فوریه 2022 و تحریم های مالی شدید اعمال شده علیه مسکو، نه تنها تاثیر اقتصادی بر روسیه داشته است؛ بلکه پیامد این بحران، اقتصاد بین الملل از جمله آمریکا و اروپا را نیز تحت تاثیر قرار داده است. تورم ناشی از بحران اوکراین که در حال حاضر، بیشتر اقتصادهای جهان از جمله آمریکا و اروپا را دچار آسیب کرده است؛ به دلیل افزایش شدید قیمت نفت و گاز و محصولات صنعتی و کشاورزی به طور پیوسته در حال افزایش است. از این رو نوشتار پیش رو، در تلاش است  به بررسی تاثیر اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین در سال 2022 بر بازیگران کلیدی اقتصاد جهانی، به ویژه آمریکا و اروپا که تحریم های مالی شدیدی علیه روسیه اعمال کرده اند؛ بپردازد. لذا سوال اصلی پژوهش عبارت است از این که جنگ 2022 روسیه و اکراین چه تاثیری بر اقتصاد بین الملل به ویژه آمریکا و اروپا داشته است؟ فرضیه پژوهش این است که با توجه به ابعاد سیاسی و نظامی مناقشه اوکراین؛ رهبران کشورها در تصمیم گیری های خود در خصوص این بحران، مسایل سیاسی را بر مسایل اقتصادی اولویت داده اند و این امر باعث شده تا اقتصادی که در دوران جنگ سرد به عنوان سیاست سفلی مطرح بوده است، دوباره تحت تاثیر مسایل سیاست اعلی قرار بگیرد و با رکود و افزایش قیمت جهانی مواجه شود. برای تحلیل داده های این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اوکراین، روسیه، آمریکا، اقتصاد بین الملل، رئالیسم
  • مسلم انصاری نسب، نجمه بیدمال صفحات 61-86

    این مطالعه به بررسی فرصت‏های پیشروی کشور ایران برای تغییر راهبرد و نگاه رویکرد ژیواکونومیک تجارت کشور، به سوی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با استفاده از چهار تکنیک شاخص کسینوس، شاخص فینگر و کرینین، شاخص گروبل و لوید و شاخص برآورد پتانسیل تجاری در سال 2019 پرداخته است. نتایج حاصل از شاخص کسینوس، حاکی از آن است که کشور ایران بیشترین درجه تشابه را با کشور بلاروس 0.858 دارد و ضریب همبستگی محاسبه شده با شاخص فینگر و کرینین 0.918 این نتایج را تایید می کند. بر اساس شاخص گروبل-لوید، ایران در تجارت انواع پوست و چرم 0.943 بیشترین تجارت درون صنعتی را با اتحادیه اوراسیا داشته است. نتایج شاخص پتانسیل تجاری نشان داد که ایران استفاده کمی از ظرفیت تجارت با کشورهای اوراسیا نموده است به نحوی که برای مثال تنها به 0.16 درصد از 1.8 درصد توان صادراتی به کشور روسیه اکتفا نموده است. از سوی دیگر در ادامه پژوهش، مجموعه‏ای از کالاهایی که بالاترین درجه تجارت درون صنعتی و همچنین بیشترین پتانسیل صادراتی به کشورهای اتحادیه اوراسیا را دارند شناسایی و مقادیر مربوطه محاسبه و تحلیل شده است. بنابراین پیشنهاد می‏شود کشوری مانند ایران در رویکرد راهبردی درازمدت خود باید با همگرایی‏های منطقه‏ای صحیح و رویکرد دقیق، هر سه مولفه ژیواکونومیک (اقتصاد، جغرافیا، قدرت) را همسو نگریسته و از هر سه مولفه در راستای تامین منافع بلندمدت خود بهره ببرد. این نتایج می‏تواند راهگشای مناسبی برای ترسیم راهبرد توسعه تجاری ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا برای تغییر رویکرد ژیواکونومیک تجارت کشور باشد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ژئواکونومیک، شاخص فینگر و کرینین، شاخص گروبل و لوید، شاخص برآورد پتانسیل تجاری
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، سارا فرحمند صفحات 87-113

    جنگ در اوکراین، اگرچه به لحاظ ژیوپلیتیک، جنگ شمال-شمال و اروپا-محور به شمار می آید، اما در عمل درگیری «قدرت جهانی» است که حول محور فروپاشی پیش بینی شده هژمونی جهانی ایالات متحده متمرکز شده و آشکارا صلح آمریکایی را به چالش می کشد. در چنین شرایطی نگرش، رفتار و عملکرد بازیگران درگیر در جنگ، پیامدهای مهمی می تواند برای آینده سیاست جهانی درپی داشته باشد. از این رو نوشتار پیش رو می کوشد ضمن بررسی و تحلیل جنگ روسیه و اوکراین بر پایه روش آینده پژوهی و تکنیک سناریوپردازی به این پرسش اصلی پاسخ دهد که سناریوهای پیش روی جنگ روسیه و اوکراین چه خواهد بود؟ و این جنگ چه تبعات و پیامدهایی می تواند برای آینده نظم بین الملل درپی داشته باشد؟ با بهره گیری از این روش، نگارندگان مقاله براین باورند که چهار سناریو در سه دسته بندی می توان مطرح نمود: الف)سناریوی مطلوب از منظر روسیه؛ ایتلاف سیاسی- نظامی روسیه و چین؛ مهار آمریکا و ناتو و تغییر قواعد بازی بین المللی؛ ب) سناریوی محتمل؛ الف) توافق صلح (با بازیگری کشورهایی چون، چین، ترکیه، اسراییل، فرانسه) و تغییر نظم ساختار نظام بین الملل، ب) تداوم جنگ و استمرار تنش در نظم بین المللی؛ ج) سناریوی ممکن؛ وقوع جنگ هسته ای. یافته های پژوهش نشان می دهد که جنگ اوکراین به عنوان نقطه عطف/محرک بر نظم بین الملل تاثیرگذار بوده و پساجنگ اوکراین، نظام بین الملل وارد عصر جدیدی خواهد شد. تاثیر این جنگ در سطح بین الملل، قطبی شدن بیش از پیش امنیت بین الملل و ژیوپلیتیک تر شدن سیاست بین الملل خواهد بود. این جنگ همچنین، سبب تقویت موقعیت رهبری ایالات متحده در سطح جهان، به هزینه شرکای اروپایی شده است.

    کلیدواژگان: جنگ، روسیه، اوکراین، ناتو، نظم بین الملل
  • حمید چوپانی نجف آبادی، رسول رضایی فرامانی صفحات 115-138

    تحلیل مواضع سیاست خارجی ترکیه در قبال تحولات سوریه با توجه به اهمیت راهبردی این کشور در ابعاد مختلف حایز اهمیت است. مواضع ترکیه در قبال رویدادهای جنگ داخلی سوریه روندهای متغیری را پیموده است. این پژوهش سعی دارد با روشی توصیفی- تبیینی و با استفاده از رویکرد نظری سازه انگاری، به این سوال پاسخ گوید که انگاره های هویتی چه نقشی در سیاست خارجی ترکیه در قبال جنگ داخلی سوریه داشته است؟ همچنین این فرضیه را به آزمون می گذارد که سیاست خارجی ترکیه در قبال سوریه را علاوه بر رویکردهای مادی و واقع گرایانه، می توان بر اساس انگاره های هویتی این کشور نیز تبیین کرد. یافته ها نشان می دهند که سیاست خارجی ترکیه در قبال جنگ داخلی سوریه در حوزه های منطقه ای و بین المللی از تلفیق انگاره های هویتی این کشور از قبیل انگاره ناسیونالیستی و ضدیت با عامل کردی، ضدیت با مقاومت اسلامی و رقابت با ایران، هویت اسلام اخوانی و ارایه مدلی از اسلام ترکی و درنهایت انگاره نو عثمانی گری تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: انگاره های هویتی، سیاست خارجی ترکیه، جنگ داخلی سوریه، سازه انگاری، نو عثمانی گری
  • علی کرمی، محمدرضا اقارب پرست صفحات 139-165

    وقوع جنگ ها و منازعات در سطوح مختلف در روابط بین الملل را می توان از منظر ادراک تهدید تحلیل و بازشناسی کرد. ادراک تهدید، به عنوان یک عامل مداخله گر در انتخاب کشورها برای ورود به جنگ، بازدارندگی، اجبار، اتحاد و هر شکل دیگریست. روابط دو کشور ایران و عربستان، به عنوان دو قدرت مهم خاورمیانه و جنوب غرب آسیا، که به ویژه پس از وقوع انقلاب اسلامی دچار دگردیسی جدی شده و از حالت همکاری به منازعه تغییر شکل داده است، نیز می تواند از این منظر مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. پرسش تحقیق حاضر آن است که ادراک تهدید چگونه بر جهت گیری سیاست خارجی دو کشور ایران و عربستان (بویژه در دو منطقه خاورمیانه و آسیای میانه) در قبال همدیگر تاثیرگذار بوده است؟ روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی - تحلیلی و مراجعه به منابع و نیز خبرگزاری هاست. این مطالعه به یکی از متاخرترین بحران ها در روابط خارجی دو کشور، یعنی مخاصمات ایجاد شده در پی اعدام شیخ نمر توسط خاندان سعودی و قطع روابط دیپلماتیک دو کشور در سال 2016، می پردازد. از طریق تمرکز بر این بحران که از حیث گستردگی متفاوت از بحران های پیشین در روابط خارجی دو کشور است، این پژوهش درصدد است تا جایگاه ادراک تهدید در روابط خارجی دو کشور طی این بازه زمانی را بررسی کند. با اتکا به چارچوب نظری ادراک تهدید و شاخص های موردنظر کوهن از ادراک تهدید، یعنی گفتار تصمیم سازان و رهبران و واکنش آنها به تهدیدات و نیز فرایندهای مقابله جویانه آنها در برابر درک تهدید، نشان داده می شود که این عامل در این دوره نقشی برجسته و غیرقابل انکار در شکل دهی به سیاست خارجی دو کشور و منازعات رهبران دو کشور در دو منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: ادراک تهدید، قطع روابط دیپلماتیک، آسیای مرکزی، خاورمیانه، ایران، عربستان
|
  • Hamid Ahmadinejad, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin Pages 3-35

    America in the Post-Corona Order; continued contrast of hegemony survival and Delegitimation ChinaAbstractMany years have passed since the popularization of the term post-American order, an order that most researchers think is centered on China. In the meantime, the emergence of the Corona epidemic and its transformation into a global crisis, and more importantly, the lack of leadership, as well as the failure of the United States in this pandemic, caused some to call it the cause of the decline of the hegemony of the United States. this study focused on the Post-Corona international system of  in the dimension of hegemony and anti-hegemony [America and China], is trying to answer the question based on scenario writing and Delphi technique; Will Corona lead to the fall of Washington's hegemony and replace it with Beijing or not? Studies show that the fall of American hegemony is naive for several reasons. Because America's lead over China will remain. But China with modeling its image as a savior. In the Corona era, due to the success in curbing it and also creating a line of global friendships with most countries by taking advantage of Mask's diplomacy, it has entered the stage of delegitimization of the US-led order. Now it has to be seen if the leaders of Beijing, considering this increase in their influence, will have the desire and will to finish this stage and enter the final stage of the power cycle or not? Something that is currently, if not impossible, but it will definitely be complicated and challenging.

    Keywords: American hegemony, Rise of China, Corona Crisis, Post-Corona order, Scenario Planning
  • Hamid Dorj Pages 37-60

    Russia's massive invasion of Ukraine in February 2022 and the severe financial sanctions imposed against Moscow have not only had an economic impact on Russia; but, the consequence of this crisis has also affected the international economy, including America and Europe’s markets. The inflation caused by the Ukraine crisis, which has currently disrupted most of the world's economies, including the United States and Europe, is constantly increasing due to the sharp increase in the prices of oil, gas, industrial and agricultural products. This article tries to examine the economic impact of the war between Russia and Ukraine in 2022 on the key players of the global economy, especially the United States and Europe, which have imposed severe financial sanctions against Russia. Therefore, the main question of this research is: What effect will the Russia – Ukraine war have on the international economy, especially for the U.S. and Europe?The hypothesis of the research is that given the fact that the conflict in Ukraine has the political and military dimensions, the leaders of these countries have prioritized the political issues over the economic issues in their decision making process to address this crisis. This has caused the economy to be affected again by high politics issues and faced stagnation and increase in global prices which once was considered as a low politics during the Cold War and then, it became more relevant in the decision-making process of governments after the Cold War.This paper has applied the descriptive-analytical method to analyze the data.

    Keywords: Ukraine, Russia, America, international economy, Realism
  • Moslem Ansarinasab, Najmeh Bidmal Pages 61-86

    This study examines the opportunities facing Iran to revise its geo-economics’ approach to the Eurasian Economic Union’s member countries through four techniques: Cosine index, Finger and Crinin index, Grubel and Lloyd index and estimation potential trade index in 2019. The results of the Cosinus index indicate that Iran has the highest degree of similarity with Belarus 0.858 and the correlation coefficient calculated with the Finger and Crinin index 0.918 confirms these results. According to the Grubel-Lloyd index, Iran had the most intra-industrial trade with the Eurasian Union in the product of all skin types and raw skin and Leather. 0.943. The results of the trade potential index showed that Iran has made little use of its trade capacity with Eurasian countries, so that, for example, it has only relied on 0.16% of the 1.8% of its export capacity to Russia. On the other hand, the article moves on to identify and calculate a set of goods that have the highest degree of intra-industrial trade as well as the highest export potential to Eurasian Union’s countries.Therefore, it is suggested that according to a long-term approach a country like Iran should look at the all three components of geo-economics (economy, geography, and power) in the same direction to secure its long - term interests through an effective regional convergence. These results can be a proper guideline to draw Iran's trade promotion strategy with Eurasian Union member states in order to revise the geo-economic approach of the country.

    Keywords: Eurasian Economic Union, geo-economics, Finger, Crinin Index, Grubel, Lloyd Index, Trade Potential Estimation Index
  • Alireza Samii Isfahani, Sara Farahmand Pages 87-113

    Although the war in Ukraine is geopolitically a North-North war or Europe's concern but in effect, it is a great power competition between major world powers which is a manifestation of anticipated decline of U.S. hegemony and openly challenging the Pax Americana. In such a situation, the attitude, conduct and performance of involved actors in the war could have a critical consequence for the future of world politics.This research seeks to apply the future research methodology and the scenario planning techniques to analyze the Russia – Ukraine war and answer these questions: what will be the future scenarios of the Russia – Ukraine war? What consequences this war might have for the future of the international system? Accordingly , 4 scenarios  could be proposed in 3 categories: a) Favorable scenario: Russia-China political-military alliance; containing the US and NATO and changing the rules of the international game; B) Probable scenarios: 1) peace agreement (with the role of actors such as China, Turkey, Israel, France) and changing the order of the structure of the international system, 2) the continuation of war and the continuation of tension in the international order; C) Possible scenario: the risk of nuclear war. The findings of the present study show that the war in Ukraine as a turning point / stimulus affects the international order and after the war in Ukraine, the international system will enter a new era. The implications of this war on the international level will be the polarization of international security and the geopoliticization of international politics. This war has also strengthened the leadership position of the United States at the global level, at the expense of its European partners.

    Keywords: war, Russia, Ukraine, NATO, International Order
  • Hamid Choopani, Rasool Rezai Faramani Pages 115-138

    Analyzing Turkey's foreign policy positions to the dynamics in Syria is important, considering the strategic importance of the latter country in different dimensions. Turkey’s approaches towards the development of the Syrian civil war have gone through the changing trends since the beginning of Syria conflict in 2011 until today. The article tries to answer the question of what role have the identity notions played in Turkey's foreign policy regarding the Syrian civil war by applying a descriptive-explanatory method and through a constructivist theoretical approach. Beyond the realistic approaches, this paper also tests this hypothesis that Turkey’s foreign policy towards Syria could be explained based on Turkey's identical notions. The research findings show that Turkey's foreign policy towards the Syrian civil war in the regional and international spheres has been shaped by an amalgamation of the country's identical notions such as the nationalist concepts, denying the Kurdish factor, opposing the Islamic resistance and competition with Iran, the identity of Muslim brotherhood and presenting a model of Turkish Islam and finally the concept of Neo-Ottomanism.

    Keywords: Identity ideas, Turkish foreign policy, Syrian Civil War, Constructivism, Neo-Ottomanism
  • Ali Karami, MohammadReza Aqrabparast Pages 139-165

    The causes of wars and conflicts at different levels in international relations can be investigated and interrogated from the perspective of threat perception. Threat perception is an intervening factor that effects the decision of countries to enter into war, deterrence, coercion, alliance and any other options. The relations between Iran and Saudi Arabia, as two important powers of the Middle East and Southwest Asia, which have undergone a serious metamorphosis especially after the Islamic Revolution and changed from cooperative -oriented to competitive approach, can also be analyzed from this point of view. The question of the present research is how the threat perception has influenced the foreign policy’s direction of Iran and Saudi Arabia (especially in the two regions of the Middle East and Central Asia) towards each other? The research method in this article is descriptive-analytical and its data collection method is based on documentary research. This study deals with one of the most recent crises in the foreign relations of the two countries, i.e. the tensions created after the execution of Sheikh Nimr by the Saudi family and the cessation of diplomatic relations between the two countries in 2016. By focusing on this crisis, which is different from the previous crises in the foreign relations of the two countries, this research aims to examine the relevance of threat perception in their foreign relations during this period of time. By applying the theoretical framework of threat perception and Cohen's desired indicators of threat perception, i.e. the statements of decision makers and leaders and their reaction to threats, as well as their confrontational behavior against threat perception, the research findings show that this factor plays a prominent and undeniable role in shaping the foreign policy of the two countries as well as the controversies of their leaders in the two regions of the Middle East and Central Asia.

    Keywords: Perception of threat, cessation of diplomatic relations, Central Asia, middle east, Iran, Saudi Arabia