فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرجس عزیزی*، غلامرضا حسینی بمرود، بابک بحرینی نژاد صفحات 1-13

    دراین تحقیق،آت اکولوژی گونه Ferula foetida (Bunge) Regel،ازخانواده چتریان در سال 1400 در رویشگاه هایی از شهرستانهای سبزوار، کاشمر و بجستان واقع در استان خراسان رضوی بررسی شد. به منظور مطالعآت اکولوژی این گونه گیاهی پایا، ابتد ارویشگاه آن در منطقه به کمک بازدید های صحرایی و گزارش های موجود، مشخصش شد. سپس ویژگیهای اقلیمی و خاک رویشگاه، و تراکم و فراوانی و فنولوژی گونه آنغوزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که گونه مزبور اغلب در شیبهای شمالی رویشگاه ها با ارتفاع 1300 تا 2400 متر از سطح دریا و میانگین بارندگی سالانه 140 تا 332 میلیمتر و میانگین دمای سالانه 8 تا 18 سانتی گراد رویش دارد. خاک رویشگاه های این گونه اغلب سبک و شنی و در برخی رویشگاه ها لومی بود . اسیدیته خاک 8/7 تا 9/7 و هدایت الکتریکی آن 51/0 تا 01/1 دسی زیمنس/ متر می باشد.درصد تاج پوشش آنغوزه 25/0 تا 75/2 درصد، فرکانس گونه در رویشگاه ها 60- 80 درصد و و تراکمدر واحد سطح آن14/0 - 18/0 پایه در متر مربع می باشد. نتایج نشان داد که در خاکهای لومی و غنی تر از لحاظ مواد آلی تراکم و استقرار بهتری از گونه آنغوزه صورت می گیرد. . با توجه به شرایط اکولوژیکی رویشگاه های مختلف شروع رشد رویشی این گونه از اول فروردین ، و شروع دوره گلدهی از نیمه اول فروردین تا نیمه دوم اردیبهشت ماه است. دوره بذر دهی از نیمه دوم اردیبهشت تا نیمه دوم تیر ماه ادامه دارد.

    کلیدواژگان: بوم شناسی فردی، آنغوزه، فنولوژی
  • عاطفه سیددخت*، جواد رحمانی نیا، حسنا حاجاتی صفحات 14-32
    دامداری بخشی جدایی ناپذیر از کشاورزی است و تاثیر زیادی بر اقتصاد ملی دارد. تولیدات دامی تحت تاثیر بسیاری از عوامل بیرونی و درونی قرار می گیرد که بخش مهمی از آن تغذیه است. افزایش قیمت های محصولات کشاورزی و هزینه های خوراک دام های مزرعه، منجر به افزایش مشکلات این بخش از کشاورزی شده است و برای حل این موضوع، تحقیقاتی در زمینه جایگزین های جدید منابع خوراکی متمرکز شده اند. افزودنی های خوراکی گیاهی جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها هستند، زیرا آنها فرآیندهای مهمی را در بدن حیوانات انجام می دهند. برای متخصصان تغذیه دام معرفی یک افزودنی جایگزین سازگار با محیط زیست به منظور افزایش تولید، پیشگیری و درمان بیماری های دامی چالشی بزرگ است. حفظ سلامت حیوانات مزرعه برای به دست آوردن محصولات دامی سالم ضروری است. استفاده از ترکیبات طبیعی مانند گیاهان و فرآورده های گیاهان دارویی برای بهبود سلامت دام ها و همچنین برای برطرف کردن نگرانی های مصرف کنندگان محصولات دامی بر ترکیبات شیمیایی ارجحیت داده می شود. عصاره های گیاهی همچنین به افزایش کیفیت و ماندگاری محصولات دامی کمک می کنند. اسانس های گیاهی مانند آنتی بیوتیک ها عمل می کنند، یعنی دارای طیف گسترده ای از فعالیت های ضد میکروبی علیه باکتری ها، قارچ ها و تک سلولی ها هستند. هدف از این مقاله بررسی اثر بخشی، نحوه عمل و کاربرد تغذیه ای، دارویی و تجاری گیاه آویشن به عنوان افزودنی خوراکی گیاهی در دام و طیور است.
    کلیدواژگان: آویشن، افزودنی های خوراکی، اسانس، تغذیه دام، گیاهان دارویی
  • الهام فاریابی*، علی اشرف جعفری، حدیث زارع منش، زهرا مرزبان صفحات 33-43

    . در این مطالعه تاکسون های آویشن اشترانکوه در فصل بهار و مرحله گلدهی جمع‬آوری و با استفاده از منابع قهرمان و ریشینگر شناسایی شدند. از گونه Thymus daenensis Celak. یک جمعیت (CEF70) و از گونه Thymus serpyllum L.var. squarrosus (Fisch et Mey) Boiss دو جمعیت (CEF10a و CEF10b) مشاهده و ثبت شدند. بررسی پروفایل ترکیبات فلاونوییدی نشان داد که هر دو گونه ی Thymus دارای فلاون C-O & C گلوکوزیدها، فلاونویید سولفات ها و فاقد آگلیکون ها بودند. گونه های مورد بررسی از این جنس دارای فلاونوییدهای ایزورامنتین، کامفرول، لوتیولین، میرستین، اورینتین و روتین بودند. گونه ی T. daenensis دارای نارنجنین نیز بوده و گونه ی T. serpyllum var. squarrosus دارای فلاونوییدهای آپیژنین، کریسین، جنستیین، کویرستین و ویتکسین بود. آنالیز ترکیبات اسانس نیز نشان داد که از گیاهThymus daenensis ، 26 نوع ترکیب جدا سازی و در این میان مونوترپن ها با 95/90 درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادند. در بین ترکیبات مونوترپن، گاما-ترپینن (98/36 درصد) و پی-سیمن (87/26 درصد) بالاترین درصد را داشتند. ترکیبات جدا‬سازی شده از Thymus serpyllum var. squarrosus در جمعیت‬های (CEF10a) و (CEF10b) نیز نشان داد که مونوترپن ها بیشترین سهم نسبی را در بین اجزای اسانس این گونه داشتند. مونوترپن های هر دو جمعیت شامل توجن، آلفا پینن، بتا پینن، بتا میرسن، آلفا ترپینن، گاما ترپینن، 1،8- سینیول، بورنیول و تیمول بود.

    کلیدواژگان: آویشن، متابولیت های ثانویه، فلاونوئید، اسانس، اشترانکوه
  • مجید آقاعلیخانی*، محمدامین کهن مو صفحات 44-57

    استفاده از اکوتیپ های گیاهان دارویی رویشگاه های طبیعی در پژوهش های به زراعی و به نژادی مستلزم بررسی های میدانی و آزمایشگاهی برای انتخاب تیپ شیمیایی برتر می باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ارتفاع رویشگاه از سطح دریا بر میزان اسانس و ماده موثره ی بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) در استان بوشهر انجام شد. بدین منظور جمعیت بابونه آلمانی رشد یافته در رویشگاه های طبیعی استان بوشهر در سه بازه ارتفاع، صفر تا 100، 100 تا 350 و 350 تا 750 متر از سطح دریا با چهار تکرار (ناحیه) برای هر تیمار در قالب طرح آماری بلوک کامل تصادفی بررسی شد. در هریک از 12 رویشگاه مورد بررسی علاوه بر برداشت نمونه های گیاهی در مرحله گلدهی کامل، نمونه خاک نیز بررسی شد. بازده اسانس گل های خشک شده مطابق فارماکوپه گیاهی ایران به روش تقطیر با آب تعیین شد. میزان کامازولن در اسانس الکلی مطابق روش فارماکوپه گیاهی ایران از طریق اسپکتروفتومتری و میزان آپیژنین 7-گلوکوزید بر اساس فارماکوپه امریکا (USP-20) از طریق HPLC سنجیده شد. نتایج نشان داد که اختلاف ارتفاع رویشگاه تفاوت معنی داری در مقدار اسانس و ماده موثره بابونه ایجاد نکرد. با وجود این بیشترین میزان اسانس (742/0درصد) درگل های بابونه رشد یافته در ارتفاعات بالاتر وجود داشت و اکوتیپ های رشد یافته در نواحی پست تر دارای ماده موثره ی بیشتری (25/4 % کامازولن و 50/0 % آپیژنین 7-گلوکوزید) بودند. براین اساس می توان اظهار داشت که تولید حداکثرعملکرد اسانس در گرو توجه به حاصلخیزی خاک است و برای حصول مواد موثره بیشتر جمع آوری بذر بابونه از رویشگاه های پست تر استان بوشهرتوصیه می شود.

    کلیدواژگان: بابونه، اکوتیپ، تیپ شیمیایی، کامازولن، آپیژنین 7-گلوکوزید
  • حسین رحمانی نیا*، جواد رحمانی نیا، عاطفه سیددخت صفحات 58-70
    محرک ها و مواد افزایش دهنده شیر به عنوان مکمل ها یا داروهایی که تولید شیر در پستان را زیاد می کنند (شیرآور) سبب افزایش غلظت پرولاکتین از طریق فعل و انفعال با گیرنده های دوپامین شده و در نتیجه باعث افزایش تولید شیر می شوند. مکمل ها و داروهای شیمیایی موجود در بازار اثر نامطلوبی بر محور فیزیولوژیک عصبی-غدد درون ریز شیردهی دارند و استفاده طولانی مدت آنها باعث ایجاد مسمومیت شده و سلامت انسان و دام را به خطر می اندازند. بنابراین محققان بسیار علاقمندند تا بتوانند استفاده از گیاهان دارویی موجود در طب سنتی را جایگزین آنها نمایند چراکه این گیاهان به راحتی در دسترس بوده و در بسیاری از موارد ارزان هستند و غالبا هیچگونه باقیمانده سمی در شیر باقی نمی گذارند. تحقیقات مرتبط با کاربرد دارویی گیاهان برای تولید فرآورده های طبیعی دامی می تواند در پی بردن به ترکیبات فعال جدید با ساختارهای جدیدی که می توانند به عنوان پیشگام برای توسعه مواد جدید افزایش دهنده شیر عمل نمایند، کمک کند. لذا با وجود اینکه شاید هنوز تعدادی از این فرآورده های گیاهی به طور علمی مورد ارزیابی قرار نگرفته باشند ولی استفاده سنتی از آنها در اغلب جوامع نشان می دهد که بسیاری از آنها بی خطر و موثر هستند. این پژوهش به یررسی برخی از مواد افزایش دهنده شیر گیاهی همچون یونجه، سیاه دانه، شنبلیله که بطور سنتی و تجاری در دسترس هستند خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: تولید شیر، مکمل های گیاهی، محور فیزیولوژیک عصبی-غدد درون ریز، سلامت دام
  • مجید دشتی*، جواد معتمدی، سید احمد محدث حسینی، محمد حسن پور عباس صفحات 71-83

    ارزیابی اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی، از جمله اقدامات اساسی جهت تهیه طرح های مرتعداری چند منظوره است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اکولوژیکی و برآورد شاخص های اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی، در مراتع کوهستانی فریزی واقع در استان خراسان رضوی انجام شد. برای این منظور، در طی سال های 1397 تا 1399، پس از اندازه گیری درصد پوشش و میزان تولید گیاهان دارویی، شاخص های اقتصادی شامل رانت اقتصادی و ارزش مورد انتظار محاسبه شدند. با توجه به نتایج پژوهش، سود اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی شامل؛ Achillea millefolium، Alyssum homolocarpum، Bunium persicum، Hypericum scabrum، Perovskia abrotanoides، Salvia sclarea،sinuatum Verbascum و Ziziphora clinopodioides، در یک دوره برداشت، 7212500 ریال در هکتار در سال برآورد گردید. ارزش مورد انتظار مراتع منطقه نیز از محل بهره برداری از گیاهان دارویی، با در نظر گرفتن نرخ تنزیل 4/5 درصد در شهریور ماه سال 1399؛ 1335650 ریال در هکتار برآورد شد. به طور کلی، بهره برداری مبتنی بر اصول اکولوژیک از گیاهان دارویی، می تواند نقش مهمی در تکمیل معیشت، افزایش رفاه و توانمند سازی مرتعداران، حفظ اکوسیستم های مرتعی و ارتقاء خدمات اکوسیستمی مرتبط با آنها، ایفا کند. این موضوع، باید در سیاست گذاری توجه به گیاهان دارویی و در طرح های مرتعداری چند منظوره، مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار مرتع، درآمد خالص، سود اقتصادی، گیاهان دارویی
  • محمدشاهین دانشمندی*، امیرحسین دوستگان، علی میرزایی، رضا ناصح صفحات 84-95

    در این تحقیق روش های مختلف خشک کردن حرارتی (دمای 50 و 70 درجه سانتی گراد)، امواج مایکروویو (180، 360، 540، 720 و 900 وات) و پرتوتابی مادون قرمز و لامپ حرارتی (دمای 50 درجه سانتی گراد) و تاثیر آن بر مدت زمان خشک کردن و خصوصیات کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی رازیانه فلورنسی (Foeniculum vulgare Var. azoricum) در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد کمترین و بیشترین مدت زمان خشک کردن مربوط به تیمارهای خشک کردن با توان 900 وات مایکروویو و خشک کن حرارتی 50 درجه بود (به ترتیب 4 دقیقه و 390دقیقه). با این وجود از نظر آماری بین سه توان 540، 720 و 900 وات مایکروویو از نقطه نظر روند خشک کردن اختلافی آماری وجود نداشت. بر اساس نتایج حاصل بالاترین درصد اسانس در روش های لامپ حرارتی، مایکروویو توان 900 وات و روش حرارتی 50 درجه سانتی گراد بدست آمد (45/1 درصد)، ولی حداکثر موجودی کامازولن در توان 180 مایکروویو حاصل شد. براساس نتایج این تحقیق، بهترین روش های خشک کردن و بازدهی بهینه اسانس رازیانه فلورانسی به ترتیب لامپ حرارتی، مایکروویو و خشک کن حرارتی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: امواج مایکرویوو، پرتوتابی، خشک کن کابینی، لامپ حرارتی، کامازولن
  • سید فاضل فاضلی کاخکی، ناصر بیک زاده* صفحات 96-107
    گیاهان از طریق چندین مسیر متابولیک، ترکیباتی تولید می کنند که می توانند با سرعت و به طور موثری در برابر عوامل زیستی و غیرزیستی تنش زا واکنش نشان دهند. برخی از این ترکیبات، نیازهای روزافزون بشر به موادی مانند داروها، مواد مغذی و مواد شیمیایی کشاورزی را تامین می کنند. به دست آوردن ترکیبات با ارزش گیاه از طریق انجام عملیات زراعی، بسیار مشکل بوده و زمان بر بوده و سنتز ترکیبات با منشا گیاهی به دلیل داشتن ساختار و خصوصیات مولکولی پیچیده، اغلب اقتصادی نیست. بنابراین تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان از طریق کشت بافت یک راهکار جذاب برای تولید آن ها می باشد. یکی از راه های تولید متابولیت های ثانویه، استفاده از الیسیتورها (Elicitor) یا محرک ها می باشد. الیسیتورها شامل مواد شیمیایی و یا بیوفاکتورهایی هستند که می توانند تولید متابولیت های ثانویه در مو جودات زنده را تحریک کنند. به منظور تولید ترکیب فنلی آنتراکینون (Anthraquinone)، به شرایط خاص و دو سال زمان نیاز است ولی با استفاده از کشت بافت، در مدت چهار هفته به حداکثر تولید این ترکیب می توان دست یافت. در مواردی دیگر، تولید شیکونین و تاکسول از طریق کشت بافت با موفقیت به صورت صنعتی انجام و کاربرد تجاری آن نیز صورت گرفته است. بنابراین استفاده از فناوری کشت بافت می تواند در تولید متابولیت های ثانویه بدون توجه به منشا جغرافیایی گیاه، موثر باشد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، الیسیتور (Elicitor)، فلاونوئید، محیط کشت
  • سیده محبوبه میرمیران*، رضا یاری صفحات 108-120
    وضعیت دستگاه فتوسنتزی به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی میزان تحمل گیاهان در مقابله با تنش های محیطی محسوب می شود. در همین راستا اثر سه دما (9-، 12- و 15- درجه سانتی‏گراد) روی تحمل به یخ زدگی 10 توده بومی شنبلیله (آذری، اردستان، رودسر1، رودسر2، شیراز، شیروان، نیشابور، مشهد، همدان و هندی) در چهار دوره بازیابی (12، 24، 48 و 72 ساعت) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. کاهش دما از 9- به 12- و 15- درجه سانتی گراد در توده های شنبلیله سبب کاهش بیشینه کارایی پتانسیل فتوسیستم II (F'v/F'm) شد. کمترین میزان این شاخص در اکثر توده ها در دماهای 12- و 15- درجه سانتی گراد به ترتیب 72 و 48 ساعت بعد از اعمال تنش مشاهده شد. در دمای 15- درجه سانتی گراد روند کاهشی و غیرقابل برگشت در مقدار این شاخص مشاهده شد که با توجه به از بین رفتن توده ها در این دما قابل توجیه می باشد. تنها توده های رودسر2، شیروان، مشهد و نیشابور از بقای بالای 50 درصد در دمای 12- درجه سانتی گراد و نوسانات کمتر این شاخص در مواجه با تنش دمایی 9- و 12- درجه سانتی گراد برخوردار بودند که این امر نشان دهنده حساسیت کمتر آن ها به تنش یخ زدگی و توانایی بازیابی مناسب عوامل فلورسانس کلروفیل می باشد. همبستگی مثبت و معنادار بین بیشینه کارایی پتانسیل فتوسیستم II با درصد بقاء (**81/0=r2) و صفات مربوط به رشد مجدد مانند سطح برگ (**76/0=r2) و وزن خشک (**73/0=r2) مشاهده شد که نشان دهنده مناسب بودن این توده ها جهت انجام مطالعات تکمیلی جهت کشت پاییزه می باشد.
    کلیدواژگان: بازیافت، به گزینی، درصد بقاء، فتوسیستم II
  • بهاره ناظمی سلمان*، سیده سولماز طاهری، فاطمه حیدری، علی یزدی نژاد، فخری حقی، مهسا شب بویی جم صفحات 121-129

    پوسیدگی دندانی و بیماری پریودنتال از شایع ترین مشکلات دهان می باشد. عوامل ضد باکتری شیمیایی اغلب دارای عوارض جانبی هستند. بنابراین، مدت هاست که محققان در جستجوی محصولات ارگانیک و گیاهی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال بوده اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات کاکوتی بر استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سالیواریوس، استرپتوکوک سوبرینوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در مقایسه با کلرهگزیدین (CHX) انجام شد. گیاهان از شهر زنجان در ایران تهیه و اسانس آنها با استفاده از دستگاه کلونجر جمع آوری شد. برای ارزیابی حساسیت باکتریایی به اسانس و CHX از روش چاه پلیت استفاده شد و گونه های مقاوم و حساس تعیین شدند. رقت های سریالی اسانس ها تهیه و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) تعیین شد. برای ارزیابی اثرات ضد باکتریایی چهار اسانس بر روی باکتری های مورد آزمایش از روش انتشار دیسک استفاده شد. نتایج نشان داد که اسانس کاکوتی اثر ضد باکتریایی برتری را بر روی S. mutans به عنوان یکی از میکروارگانیسم های اصلی پوسیدگی زا دارد. با توجه به اثرات مثبت اسانس گیاه کاکوتی در بازدارندگی میکروبی مطالعات بیشتر برای ارزیابی اثر ضد میکروبی دهان شویه های حاوی این اسانس بر روی گونه های میکروبی موجود در حفره دهان به عنوان جایگزینی برای عوامل شیمیایی در محیط بالینی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری، باکتری، پوسیدگی زا، کاکوتی، دندانپزشکی
|
  • Narjes Azizi *, GholamReza Hosseini Bamrood, Babak Bahreininejad Pages 1-13

    In this study, the autecology of Ferula foetida (Bunge) Regel, from the Umbelliferae family, was studied in habitats of Sabzevar, Kashmar and Bajestan cities located in Khorasan Razavi province. In order to study, the autecology of this perennial plant species, its habitats in the province was identified with the help of field visits and existing reports. Then, climatic and soil factors, density and frequency factors and phenology of this species were studied. The results showed that the species often grows on the northern slopes of habitats with an altitude of 1300 to 2400 meters and an average annual precipitation of 140 to 332 millimeters and an average annual temperature of 8 to 18 degrees Celsius. The soil texture was often light and sandy and in some habitats it was loamy. Soil acidity is 7.8 to 7.9 and its electrical conductivity is 0.51 to 1.01 ds/m. The vegetation percentage is 0.25 to 2.75, species frequency in habitats is 80-60 and density (N/m2) is 0.14-1.18. The results showed that in loamy and richer soils in terms of organic matter, density and better establishment of Ferula foetida occurs. According to the ecological conditions of different habitats, the beginning of vegetative growth of this species is the first of April, and flowering period is from the first half of April to the second half of May. The seed closure continues from the second half of May to the first half of July.

    Keywords: Autecology, Ferula, habitat
  • Atefeh Seyeddokht *, Javad Rahmaninia, Hosna Hajati Pages 14-32
    Animal husbandry is an integral part of agriculture and has a great impact on the national economy. Livestock production is affected by many external and internal factors, and nutrition is an important part of it. Rising prices for agricultural products and feed costs for farm animals have increased the problems of this part of agriculture, and recently studies have focused on new plant-based alternative foods to solve this problem. Medicinal plants are a plausible alternative as they improve a number of vital processes in the animal body. For animal nutritionists, an eco-friendly alternative to enhance production, prevent and treat disease conditions of animal is a great challenge. Keeping livestock healthy is important to achive healthy animal products. The use of natural product like herbs, and medicinal plants are preferred over chemical compounds for improvement of overall animal health and to satisfy consumer concerns as well. Phytogenic additives and their products have a major impact on feed intake, growth, meat, milk and egg production. They also have known to increase the quality and stability of animal products.The advantage of phytogenic complements with active materials in animal nutrition could include the stimulation of appetite and feed intake, improvement of endogenous digestive enzyme secretion, activation of immune response and antibacterial, antiviral, antioxidant and antihelminthic actions. The purpose of this article is to investigate the effectiveness, mode of action and commercial application of thymus as a plant feed additive in animal feed.
    Keywords: Animal nutrition, Essential oils, Medicinal plants, Phytogenic additives, Thymus
  • Elham Faryabi *, Ali Ashraf Jafari, Hadis Zaremanesh, Zahra Marzban Pages 33-43

    thyme plants were collected and identified using available references since 30 April 2016 to 11 September 2016. After that, the voucher samples were prepared and their ethno-botanical information was collected. Their flavonoids profiles were determined using 2-dimesional and thin layer chromatography methods. Essential oil compounds were isolated using hydro-distillation method and analyzed by GC-MS to identify their constituents. In these areas, two species of Thymus daenensis and Thymus serpyllum var. squarrosus (with two populations of CEF10a and CEF10b) was observed and recorded. The results of phytochemical studies showed that these species have flavonoid sulfates and flavonoid C & C / O glycosides and no aglycones. 9 types of flavonoid compounds of Thymus daenensis and 7 types of flavonoid compounds of T.serpyllum var. squarrosus, were identified. 27 types of compounds were observed in the essential oil of T. daenensis species. They were including 17 monoterpene compounds, 4 aldehyde compounds, 2 alcohol compounds, 2 alkane compounds, 1 ketone compound and 1 sesquiterpene compound. 29 monoterpenes, sesquiterpene, alken and ketone compounds were observed in the essential oil of T. serpyllum var. squarrosus population (CEF10a) and 19 monoterpenes, sesquiterpene, alcohol and aldehyde compounds were observed in population (CEF10b).

    Keywords: Thymus, Ethnobotany, secondary metabolite, Oshtoran-koh
  • Majid Aghaalikhani *, MohammadAmin Kohanmoo Pages 44-57

    Application of medicinal plants ecotypes from natural habitats in agronomic and genetic research requires field and laboratory investigations to select the best chemotypes. The present study was conducted to investigate the effect of habitat altitude on the amount of essential oil and active ingredient of German chamomile (Matricaria chamomilla L.) in Bushehr province. The chamomile population of natural habitats in three altitude ranges, zero -100, 100-350 and 350-750 meters above sea level with four replications (regions) investigated in a randomized complete blocks design. In all 12 studied habitats, in addition to harvesting plant samples in the full flowering stage, soil samples were also examined. The yield of essential oil of dried flowers was determined according to the herbal pharmacopoeia of Iran by water distillation method. The amount of Chamazulen in the alcoholic essential oil was measured through spectrophotometry, and the amount of Apigenine 7-glucoside was measured according to American Pharmacopoeia (USP-20) through HPLC. The results showed that the difference in altitude of the habitat did not make a significant difference in amount of essential oil and effective substance of chamomile. Despite this, the highest amount of essential oil (0.742%) was found in flowers grown at higher altitudes, and the ecotypes grown in lower areas had more secondary metabolites (4.25% Chamazulene and 0.50% Apigenin 7-glucoside). Therefore, it can be stated that the maximum production of essential oil depends on the soil fertility, and to obtain more effective substances, it is recommended to collect chamomile seeds from the lower habitats.

    Keywords: Matricaria chamomilla L, Ecotypes, Chemo types, chamazulene, Apigenin 7-glucoside
  • Hossein Rahmaninia *, Javad Rahmaninia, Atefeh Seyeddokht Pages 58-70
    Stimulants and milk enhancers, such as dietary additives or drugs that increase milk production (lactogens), increase the concentration of prolactin and thus increase milk production by interacting with dopamine receptors. Commercially available chemical additives and drugs can adversely affect the physiological neuroendocrine axis during lactation, and long-term use can cause toxicity and threaten human and animal health. Therefore, researchers are very interested in being able to replace the use of medicinal plants in traditional medicine, as these plants are readily available and in many cases are inexpensive and often leave no toxic residue in milk. Research on the medicinal use of plants for the production of natural livestock products can help to identify new active ingredients with new structures that can act as precursors in the development of new milk enhancers. Although some of these herbal products have yet to be scientifically tested, their traditional use in most communities suggests that many of them are safe and effective. This study will review some traditional and commercially available herbal milk enhancements.
    Keywords: milk production, herbal additives, neuroendocrine axis, animal health
  • Majid Dashti *, Javad Motamedi, Seyed Ahmad Mohaddes Hosseini, MohammadHasan Pour Abbas Pages 71-83

    Economic evaluation of medicinal herbs and their exploitation is one of the basic requirements to prepare a vision document for the exploitation of rangeland by-products. In this regard, the present study was conducted with the aim of ecological assessment and estimating the economic indicators of the use of medicinal plants in the summer rangeland of Frizi higthland Rangeland located in Khorasan Razavi province. For this purpose, after measuring the coverage percentage and the amount of production of medicinal plants, economic indicators including economic rent and expected value were calculated during 2018 to 2020. According to the results, the economic rent obtained from the use of medicinal plants includes Achillea millefolium, Alyssum compester, Bunium persicum, Hypericum scabrum, Perovskia abortanoides, Salvia sclarea, Verbascum sinuatum and Ziziphora clinopodioides in one harvest period, 7,212,500 Rials per hectares per year. The expected value of each hectare of rangelands in the region in terms of production and exploitation of medicinal plants, considering the discount rate of 5.4% in 2020, was estimated at 1,335,650 Rials per hectare. In general, the results indicate that the use of medicinal plants in the study area can not play an important role in improving the livelihood of conventional farmers, and when preparing multi-purpose rangeland management plans, other aspects of rangeland use should be emphasized.

    Keywords: Expected rangeland value, Net income, Economic profit, Medicinal plants
  • M. Shahin Daneshmandi *, AmirHosin Dostegan, Ali Mirzaeei, Reza Naseh Pages 84-95

    In this study, the different methods of thermal drying (50oC and 70oC), microwave (180, 360, 540, 720 and 900W) and irradiation drying (50oC) and their effects on the drying time and qualitative and quantitative characteristics of essential oil at Foeniculum vulgare Var. Azoricum were evaluated in the completely randomized design with three replications. Results indicated that the minimum and maximum drying times was related to the drying treatments with the microwave dryer at 900 W and cabin drying at 50 °C. However, no significant difference was observed between the three microwave dryer at 540, 720 and 900 W. The highest percentage of essential oil (1.45%) was recorded by Thermal Lamp dryer, microwave dryer at 900 W and cabin drying at 50 °C, but maximum chamazulene content was obtained at microwave 180 W. The based in this results, best drying methods and increase storage of Florence fennel biomass was thermal lamp, microwave and thermal dryer respectively.

    Keywords: chamazulene, Irradiation Dryers, Microwave Dryers, Thermal Dryers, Thermal Lamp Dryers
  • Sayed Fazel Fazeli Kakhki, Nasser Beikzadeh * Pages 96-107
    Plants produce compounds through several metabolic pathways that can quickly and effectively react to biotic and abiotic stress factors. Some of these compounds meet the ever-increasing human needs for substances such as drugs, nutrients, and agricultural chemicals. Obtaining valuable plant compounds through agricultural operations is very difficult and time-consuming, and the synthesis of plant-derived compounds is often not economical due to their complex molecular structure and properties. Therefore, the production of secondary metabolites in plants through tissue culture is an attractive solution for their production. One of the ways to produce secondary metabolites is to use elicitors or stimulants. Elicitors include chemicals or biofactors that can stimulate the production of secondary metabolites in living organisms. In order to produce the phenolic compound anthraquinone, special conditions and two years of time are needed, but by using tissue culture, the maximum production of this compound can be achieved within four weeks. In other cases, the production of shikonin and taxol through tissue culture has been successfully carried out industrially and its commercial application has also been made. Therefore, the use of tissue culture technology can be effective in the production of secondary metabolites regardless of the geographical origin of the plant.
    Keywords: Anthocyanin, Elicitor, Flavnoid, medium
  • Seyedeh Mahbubeh Mirmiran *, Reza Yari Pages 108-120
    The state of the photosynthetic apparatus is considered as one of the indicators for evaluating the tolerance of plants to environmental stress, including freezing stress. Therefore, the effects of three temperatures (-9, -12 and -15°C) on the cold tolerance of 10 landraces (Azari, Ardestan, Rudsar1, Rudsar2, Shiraz, Shirvan, Mashhad, Neyshabur, Hamedan, Hendi) in four periods (12, 24, 48, and 72 hours) were evaluated in controlled condition using a factorial arrangement in a completely randomized design with three replications. The maximum efficiency of photosystem II (F′v/F′m) was affected by temperature decline from -9 to 12- and -15°C in fenugreek landraces. The greatest decrease of this parameter was observed in most of the landraces at temperatures of -12 and -15°C , respectively, 72 and 48 hours after freezing stress. At temperatures below -15°C the index had a decreasing and irreversible trend, which can be justified due to the dead of landraces at this temperature. Only Rudsar2, Shirvan, Mashhad and Neyshabur landraces had the survival rate of more than 50% at -12°C and the fluctuations of this index were less when faced with temperature stress of -9 and -12 °C, which indicates their less sensitivity to freezing stress and the ability to suitable recovery at this temperature. A significant positive correlation between the maximum efficiency of the potential of photosystem II and the percentage of survival (r2= 0.81**), recovery traits consist of leaf area (r2=0.76**) and dry weight (r2=0.73**) was observed, which indicates the suitability of these landraces for further studies for autumn.
    Keywords: Recovery, Selectivity, survival percentage, photosystem II
  • b.nazemisalman*, Seyede Solmaz Taheri, Fatemeh Heydari, Ali Yazdinezhad, Fakhri Haghi, Mahsa Shabouei Jam. Pages 121-129

    Dental caries and periodontal disease are the most common oral problems. Chemical antibacterial agents often have side effects; thus, researchers have long been in search for organic and herbal products to prevent dental caries and periodontal disease. The present study has aimed to assess the effects of Ziziphora tenuior on Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus and Lactobacillus acidophilus compared to chlorhexidine (CHX). The plants were obtained from Zanjan, Iran and their essential oils were collected using Clevenger type apparatus. For assessment of bacterial susceptibility to essential oils and CHX, the well-plate method was used and resistant and sensitive species were determined. Serial dilutions of the essential oils were prepared and the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined. Disc diffusion method was used to assess the antibacterial effects of the essential oils on the tested bacteria. The results showed that essential oil of Ziziphora tenuior has a superior antibacterial effect on S. mutans as one of the main cariogenic microorganisms. Considering the positive effects of cockatiel essential oil on microbial inhibition, further studies are recommended to evaluate the antimicrobial effect of mouthwashes containing this essential oil on microbial species in the oral cavity as an alternative to chemical agents in the clinical setting.

    Keywords: prevention, -Bacteria, -Cariogenic, cactus, -Ziziphora tenuior-Dentistry