فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کبری افضلی، فخری صبوحی، محمد مظاهری، بیژن ایرج صفحات 95-102
    مقدمه

     دیابت نوع 2 یک ناهنجاری متابولیک است که با کاهش ترشح انسولین، منجر به بالا رفتن گلوکز پلاسما، هموگلوبین گلیکوزیله و کاهش کیفیت زندگی می‌گردد. با توجه به عوارض داروهای شیمیایی، پژوهشگران به دنبال روش‌های جایگزین و مکمل مانند درمان‌های گیاهی می‌باشند. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر دمنوش برگ گیاه کلخنگ بر شاخص‌های کنترل متابولیک و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    72 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به طور تصادفی در 2 گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. گروه مداخله بدون قطع داروی شیمیایی، روزانه 240 سی‌سی دمنوش برگ گیاه کلخنگ بعد از صبحانه و شام طی یک ماه مصرف کردند. گروه شاهد، روند درمان خود را ادامه دادند. گردآوری داده‌ها با پرسش‌نامه‌ی سنجش کیفیت زندگی بیماران دیابت Jacobsen و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته‌ها:

     آزمون t مستقل و همچنین آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات نشان داد که میانگین نمره‌ی شاخص‌های متابولیک و کیفیت زندگی یک ماه و سه ماه بعد از مداخله در گروه آزمون به طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد بود (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج نشان داد که در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنی‌دار آماری مشاهده گردید. بدین معنی که دمنوش برگ کلخنگ توانسته است بر قند ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، دمنوش برگ کلخنگ، هموگلوبین گلیکوزیله، کیفیت زندگی
  • مطهره بی تقصیر فدافن، مرضیه قاسمی، ملیحه امیریان، نرجس سرگلزایی صفحات 103-109
    مقدمه

     امروزه تمایل رو به رشدی برای جلوگیری از کاهش باروری در خانم‌های مبتلا به سرطان وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی میزان پاسخ تخمدانی و نتایج (In vitro fertilisation)  IVFدر زنان نابارور مبتلا و غیرمبتلا به سرطان در دانشگاه‌های علوم پزشکی زاهدان و مشهد طراحی گردید.

    شیوه‌ی مطالعه:

    دو گروه بیمار مبتلا به سرطان (30 بیمار) و غیرمبتلا به سرطان (60 بیمار) مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا برای بیماران در روز 1 تا 3، 225 واحد (Follicular stimulating hormone) FSH شروع شد، پس از رسیدن فولیکول‌ها به 13-14 میلی‌متر آنتاگونیست ستروتاید شروع گردید، پس از مشاهده‌ی حداقل دو عدد فولیکول بزرگتر از 17 میلی‌متر، آمپول HCG تزریق شد. تخمک‌های متافاز 2 تحت میکرواینجکشن قرار گرفتند و سه روز بعد جنین‌ها از نظر کیفیت مورد ارزیابی قرار گرفته و فریز شدند. برای تمام بیماران پرسش‌نامه توسط محقق کامل گردید.

    یافته‌ها:

     90 بیمار با میانگین سنی 5/30 ± 30/42 سال مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین بیماران در گروه مورد، دارای سرطان پستان (15/6 درصد) بودند. در این مطالعه متغیرهای سن، تعداد تخمک‌های M1، تعداد تخمک‌های M2، مدت تحریک تخمک‌گذاری، جنین با کیفیت B، تعداد تخمک پانکچر شده، در بین دو گروه معنی‌دار نبود. متغیرهایی مانند تعداد تخمک‌ها در مرحله‌ی (Germinal vesicule) GV، میانگین تعداد جنین فریز شده، تعداد جنین روز سوم با کیفیت A-C، میانگین تعداد جنین روز سوم بین دو گروه دارای تفاوت آماری معنی‌دار بودند.‌

    نتیجه‌گیری:

     تحریک تخمدان‌ها می‌تواند شانس مناسبی برای بارداری در آینده ارایه دهد و زنان مبتلا به سرطان به تولید تخمک و جنین مشابه زنان بدون سرطان دست یافتند.

    کلیدواژگان: پاسخ تخمدانی، لقاح آزمایشگاهی، سرطان
  • محمدنصیر همتیان، مهدی رنگانی، آزاده شعبانی، سیده نوشین قلندرپورعطار، سیده مژگان قلندرپورعطار صفحات 110-118
    مقدمه

     ناهنجاری‌های مادرزادی قلبی (Congenital heart diseases) CHDs، هزینه‌برترین اختلالات مادرزادی بوده و با وجود پیشرفت‌های اخیر در روش‌های تشخیصی، عواقب پریناتال و نوزادی آن نیازمند ارزیابی وسیع‌تر است. در مطالعه‌ی پیش‌رو، ارزش تشخیصی اکوکاردیوگرافی جنینی در تشخیص CHDs مورد مطالعه قرار گرفته و اکوکاردیوگرافی بعد از تولد به عنوان استاندارد طلایی لحاظ گردید. همچنین پیامدهای مادری و پریناتال در جنین‌های مبتلا بررسی شده است.

    شیوه‌ی مطالعه:

     در این مطالعه‌ی کوهورت آینده‌نگر، 400 خانم حامله پرخطر از نظر ابتلای جنین به CHDs تحت مطالعه‌ی اکوکاردیوگرافی جنینی یک بار قبل و مجدد بعد از تولد قرار گرفتند و پیامدهای مادری، جنینی و نوزادی پیگیری شد. همچنین قدرت تشخیصی اکوکاردیوگرافی در تشخیص قبل از تولد CHDs محاسبه گردید.

    یافته‌ها:

     از 400 اکوکاردیوگرافی جنینی انجام شده، در 63 جنین، تشخیص CHDs در اکوکاردیوگرافی قبل از تولد داده شد و متعاقبا در 52 مورد (53/82 درصد)، CHDs در اکوکاردیوگرافی بعد تولد نیز به اثبات رسید. شایع‌ترین CHDs، نقایص دیواره‌ی بین دهلیزی و یا دیواره‌ی بین بطنی بود. اگرچه ارتباطی بین وجود CHDs با سن مادر، سن حاملگی، شاخص توده‌ی بدنی مادر، مصرف سیگار، عوارض حاملگی، وزن جنین، جنسیت نوزاد و آنومالی‌های همراه دیده نشد، اما آپگار دقیقه‌ی اول و پنجم واضحا در نوزادانی که تشخیص CHDs در اکوکاردیوگرافی بعد تولدشان به اثبات رسید، کمتر بود.‌

    نتیجه‌گیری:

     اکوکاردیوگرافی جنینی سه‌ماهه‌ی دوم خصوصا در مادران پرخطر، ارزش تشخیصی بالایی دارد. این تکنیک تصویربرداری با تسهیل تشخیص زودرس قبل از تولد ناهنجاری‌های مادرزادی قلبی و متعاقبا فراهم کردن زایمان در زمان و مکان برنامه‌ریزی شده می‌تواند عواقب بعد تولد را واضحا کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نوزاد، ناهنجاری مادرزادی قلبی، اکوکاردیوگرافی جنینی، تشخیص قبل از تولد
  • حمیدرضا غفاری، جواد پورصمیمی، خدیجه رضایی کیخایی صفحات 119-125
    مقدمه

     شکاف‌های دهان- صورت، از ناهنجاری‌های مادرزادی بوده که به شکل شکاف لب با یا بدون شکاف کام و شکاف کام به تنهایی بروز می‌نمایند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع شکاف کام و لب و عوامل خطرساز مرتبط با آن در گروهی از نوزادان شهر زابل از فروردین ماه 1398 تا پایان اسفندماه 1399بود.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    این مطالعه، به صورت توصیفی- تحلیلی بر روی تمام موالید در بازه‌ی زمانی مذکور انجام شد. تعداد
    88 تولد حاوی عارضه‌ی شکاف‌های دهان- صورت از ناهنجاری‌های مادرزادی بررسی شدند.

    یافته‌ها: 

    شیوع شکاف کام و لب در کل جمعیت مورد مطالعه، 2/22 نوزاد (0/22 درصد) به ازای هر 1000 تولد زنده بود. 35/2 درصد (31 نفر) شکاف کام و لب یک طرفه چپ، 31/8 درصد (28 نفر) شکاف کام، 20/5 درصد (18 نفر) شکاف کام و لب دو طرفه، 10/2 درصد (9 نفر) شکاف کام و لب یک طرفه راست، 1/1 درصد (1 نفر) شکاف لب و 1/1 درصد
    (1 نفر) شکاف میانی داشتند. در پسرها به ترتیب شکاف کام، شکاف کام و لب یک طرفه چپ شایع‌ترین بود. در دخترها شکاف کام و لب یک طرفه چپ شایع‌ترین بود. نوزادان با شکاف کام و لب یک طرفه چپ، بیشترین میزان همراهی را با آنومالی‌ها داشتند.‌

    نتیجه‌گیری: 

    در این بررسی، شیوع شکاف لب و کام در نوزادان منطقه‌ی سیستان بالاتر از حد نرمال کشوری بود. شکاف کام و لب یک طرفه سمت چپ و شکاف کام شیوع بالایی داشت. در مردان نیز بیماری شایع‌تر بود.

    کلیدواژگان: شکاف کام، شکاف لب، نوزادان، فراوانی، ناهنجاری
  • سید محمود حسینی المدواری صفحات 126-133

    مقدمه :

     عدم توانایی در محاسبه دز دارویی در بخش‌های مختلف بیمارستان، شایع‌ترین خطای پزشکی می‌باشد که می‌تواند حتی در بیماران به شدت بد حال منجر به صدمات جدی و حتی مرگ شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توانایی محاسبات دارویی پرستاران شاغل در بخش‌های مختلف بیمارستان فاطمه الزهرا (س) مهریز صورت گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی است که توانایی محاسبه‌ی دارویی پرستاران شاغل در بخش‌های مختلف بیمارستان حضرت فاطمه الزهرا (س) مهریز در سال 1400، را مطالعه می‌کند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسش‌نامه‌ای بود مشتمل بر دو قسمت که بخش اول شامل 10سوال مربوط به اطلاعات شغلی فرد و بخش دوم شامل 8 سوال مربوط به آگاهی پرستاران از نحوه‌ی محاسبه‌ی دوزاژ داروهای پر کاربرد بود.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان دادند که وضعیت توانایی محاسبه دارویی نمونه‌های مورد پژوهش 16/3 درصد در وضعیت خوب، 18/6 درصد در وضعیت متوسط، 51/3 درصد در وضعیت ضعیف بودند و 13/8 درصد از نمونه‌های تحت پژوهش قادر به پاسخگویی به هیچ کدام از سوالات نبودند.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به کمبود آگاهی شدید پرسنل پرستاری در مورد نحوه‌ی محاسبات دارویی و همچنین با توجه به درصد پایین محاسبه‌ی درست دارویی در نمونه‌های مورد پژوهش، توجه بیشتر به برنامه‌ریزی مناسب به منظور ارتقاء محاسبه دارویی ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: توانایی محاسبات، دارو، پرستاران، آگاهی
  • مهدی رضایی کهخا ژاله، محمدرضا رضایی کهخا، محمدجواد طراحی صفحات 134-141
    مقدمه

     رضایت از زندگی، فاکتور مهم و اثرگذار در حفظ سلامت جسمی و روانی انسان‌ها تلقی می‌شود. حفظ کیفیت خواب و اعتیاد به اینترنت از جمله فاکتورهایی می‌باشد که می‌تواند رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط رضایت از زندگی، اعتیاد به اینترنت و کیفیت خواب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است.

    شیوه‌ی مطالعه:

     این مطالعه‌ی مقطعی پرسش‌نامه‌محور در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1400 انجام شد. اطلاعات جمع‌آوری شده شامل چهار محور بود: 1) اطلاعات جمعیت‌شناسی، 2) پرسش‌نامه‌ی رضایت از زندگی (Satisfaction with Life Scale) SWLS، 3) پرسش‌نامه‌ی بررسی کیفیت خواب پیتزبورگ (Pittsburgh Sleep Quality Index) PSQI و 4) بررسی سطح استفاده از اینترنت با پرسش‌نامه‌ی 20 سوال اعتیاد به اینترنت یانگ (Internet Addiction Test) IAT. از رگرسیون چند متغیره جهت آزمودن ارتباط بین نمرات SWLS، PSQI و IAT استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    572 نفر دانشجوی زن و مرد با میانگین سنی (3/10 ± 22/40) در این پژوهش شرکت نمودند. از زیرگروه‌های اعتیاد به اینترنت؛ پیش‌بینی دسترسی سریع به اینترنت و از بین زیرگروه‌های کیفیت خواب؛ کیفیت ذهنی خواب، اختلالات خواب و اختلال در عملکرد روزانه رضایت از زندگی را پیش‌بینی کردند. همچنین کیفیت خواب ضعیف‌تر با اعتیاد به اینترنت همبستگی داشت. بعد از کنترل اثر سن، مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل؛ رگرسیون چند متغیره ارتباط معنی‌دار بین نمرات کلی رضایت از زندگی و کیفیت خواب را (0/001 > p value، -0/53 -0/78 : -0/66 = B) نشان داد.‌

    نتیجه‌گیری:

     از تعداد کل شرکت کنندگان در این پژوهش، 33/7 درصد دارای اعتیاد به اینترنت متوسط تا شدید، 51/9 درصد، کیفیت خواب ضعیف و 55 درصد، دارای سطوحی از رضایت از زندگی بودند. همچنین رضایت از زندگی در بین افراد دارای کیفیت خواب خوب بیشتر و در افرادی که دسترسی بیشتری به اینترنت داشتند، کمتر بود.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، کیفیت خواب، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
|
  • Kobra Afzali, Fakhri Sabohi, Mohammad Mazaheri, Bijan Iraj Pages 95-102
    Background

     Type 2 diabetes is a metabolic abnormality that results in increased plasma glucose, glycosylated hemoglobin and decreased quality of life due to decreased insulin secretion. Considering the side effects of chemical drugs, researchers are looking for alternative and complementary methods such as herbal treatments. The aim of this study was to determine the effect of the tea of pistaciakhinjuk plant on the indicators of metabolic control and the quality of life of type 2 diabetes patients.

    Methods

     72 patients with type 2 diabetes were randomly divided into 2 intervention and control groups. The intervention group consumed 240 cc of pistaciakhinjuk leaf tea daily after breakfast and dinner for one month. The control group continued their treatment process. Data collection was done with Jacobsen's questionnaire measuring the quality of life of diabetes patients and data analysis was done using descriptive and inferential statistics methods.

    Findings

     The independent t-test and also the analysis of variance test with repeated observations showed that the average score of metabolic indicators and quality of life one month and three months after the intervention in the test group was significantly lower than the control group (P≺0.05). .

    Conclusion

     The results showed that there was a statistically significant difference in the experimental group before and after the intervention. This means that pistaciakhinjuk leaves billardieri has been able to affect fasting sugar, glycosylated hemoglobin and quality of life in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 diabetes, pistaciakhinjuk leaves billardieri, Glycosylated hemoglobin, Quality of life
  • Motahareh Bitaghsir Fadafan, Marzieh Ghasemi, Maliheh Amirian, Narjes Sargolzai Pages 103-109
    Background

    Nowadays, there is a growing tendency to prevent cancer-reducing fertility in women with cancer. This study was designed to evaluate the ovarian response and In vitro fertilisation (IVF) results in infertile women with and without cancer in Zahedan and Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    Two groups of cancer patients (30 patients) and non-cancer patients (60 patients) were studied. Initially, 225 units of FSH were started for patients on days 1 to 3, after the follicles reached 13-14 mm, the steroid antagonist was started, after observing at least two follicles larger than 17 mm HCG was injected. Metaphase 2 eggs were microinjected and three days later the embryos were evaluated for quality and frozen. For all patients, a questionnaire was completed by the researcher.

    Results

    90 patients with a mean age of 30.42 30 5.30 years were studied. Most patients in the case group had breast cancer (15.6%). In this study, age variables, number of eggs with M1 quality, number of eggs with M2 quality, number of punctured eggs, and duration of ovulation stimulation, number of third day embryosB, were not significant between the two groups. Variables such as number of eggs with GV quality and mean number of frozen embryos and number of third day embryos A-C quality, mean number of third day embryos statistically significant between the two groups.

    Conclusion

    According to the results of this study, in many cases, no statistically significant difference was observed between the control and case groups, and ovarian stimulation could provide a good chance for future pregnancy and women with cancer to produce similar eggs and embryos. Women achieved without cancer.

    Keywords: Ovarian response, In vitro fertilization, Cancer
  • Mohammad Nasir Hematian, Mehdi Rangani, Azadeh Shabani, Seyedeh Noushin Ghalandarpoor-Attar, Seyedeh Mojgan Ghalandar Poor-Attar Pages 110-118
    Background

     Congenital heart defects (CHDs) are the most costly congenital disorders and despite significant advances in the diagnostic modalities, still its perinatal and neonatal consequences require extensive studies. In the current study, we investigated diagnostic value of fetal heart echocardiography for CHDs diagnosis while postnatal echocardiography was considered as Gold standard. Additionally, maternal and perinatal outcomes were evaluated.

    Methods

     In this prospective Cohort study, 400 high risk pregnant women with regards to carrying a fetus with CHDs underwent fetal echocardiography during pre and postnatal period and maternal, fetal and neonatal outcomes were followed. Moreover, diagnostic value of fetal echocardiography for predicting CHDs was calculated.

    Results

     Among 400 fetal echocardiographies done, CHDs was found in
    63 fetuses and consequently postnatal echocardiography confirmed the diagnosis in 52 (82.53%) of them. The most common CHDs were atrial and ventricular septal defects (ASD and/or VSD). Although there were no association between presence of CHDs with consanguineous marriage, maternal age, maternal body mass index, smoking, pregnancy complications, fetal weight, gestational age, neonatal gender, and associated anomalies, the first and fifth Apgar Scores were significantly lower in neonates with CHDs on postnatal echocardiography.

    Conclusion

     Second trimester fetal echocardiography, especially among high risk mothers has high diagnostic value for fetal CHDs diagnosis. This Imaging technique can lessen postnatal complications by facilitating early diagnosis and subsequent planned delivery in a proper well-equipped center.

    Keywords: Neonate, Congenital heart disease, Fetal echocardiography, Prenatal diagnose
  • HamidReza Ghaffari, Javad Poursamimi, Khadijeh Rezaie Keikhaie Pages 119-125
    Background

    Cleft Lip and Palate (CL±CP) are congenital malformations that occur in two forms CL±CP and CL only. The aim of this study was to investigate the prevalence of CL±CP and associated risk factors in a group of newborns in Zabol in 2020.

    Methods

    In the present descriptive-analytical study, we examined all newborns born at Amir Al-Momenin (AS) Hospital in Zabol between April 2018 and the end of March 2019. Eighty-eight births in which this complication occurred were studied.

    Results

    The prevalence of CL±CP in the total study population was 0.22% or 2.22 newborns per 1000 live births. In the present study, 35.2% had left unilateral CL±CP (n = 31), 31.8% had CL (n = 28), 20.5% had bilateral CL±CP (n = 18), 10.2% (n = 9) had CL±CP unilateral at the right side, CL 1.1% (n = 1) and 1.1% had medial cleft. The most common disorders in boys were CL, CL and unilateral left lip. In girls, CL± unilateral CP were the most common complications. Babies with left unilateral cleft lip and palate had the highest rate of anomalies.

    Conclusion

    The present study showed that the prevalence of CL±CP in newborns in Sistan region is higher than national level. The prevalence of unilateral CL±CP on the left side and cleft palate is one of the most common types of CL±CP. This anomaly occurred more frequently in males.

    Keywords: Cleft palate, Cleft lip, Newborns, Prevalence, Anomalies
  • Seyed Mahmood Hosseini Almadvari, Zahra Nooreizadeh Pages 126-133
    Background

     Inability to calculate the dose in various wards hospital the most common medical Errors which can lead to serious injuries and even death in very badly ill patients. This study aims to determine capability of pharmaceutical calculation in nursing staff in various wards of Hazrat Fatemeha zahrae Mehreize Hospital.

    Methods

     This research is an analytic descriptive study which capability of pharmaceutical calculation in nursing staff in various wards of Hazrat Fatemeha zahrae Mehreize Hospital.Data collection tool was a dimerism questionnaire that the first part included10 questions about. Individual occupational and second part included 8 questions about the nursing personnel’s knowledge regarding proper calculation of the dosage of widely used drugs.

    Results

    The findings showed that drug calculation ability level in study samples was 16.3% in good level 18.6 % in medium level and 51.3% in poor level, and, 13.8% of the participants were not able to answer any of the questions.  

    Conclusion

    Considering the nursing personnel’s lack of knowledge regarding pharmaceutical calculations, Also, due to the low percentage of correct calculation drug samples under study. The importance of proper planning in order to improve drug calculation seems necessary.

    Keywords: Calculating ability, Medication, Nursing, Knowledge
  • Mahdi Rezaei Kahkha Zhaleh, Mohammadreza Rezaei Kahkha, MohammadJavad Tarrahi Pages 134-141
    Background

     Life satisfaction is an important and effective factor in maintaining the physical and mental health of human beings. Maintaining sleep quality and internet addiction are among the factors that can affect life satisfaction. The aim of this study was to investigate the relationship between life satisfaction, internet addiction and sleep quality among students of Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

     This questionnaire-based cross-sectional study was conducted in Isfahan University of Medical Sciences. The collected data consisted of four axes: 1) demographic information 2) life satisfaction questionnaire (SWLS) 3) Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and 4) assessing internet use level with the Young Internet Addiction Questionnaire (IAT). Multivariate regression was used to test the relationship between SWLS, PSQI and IAT scores.

    Results

     572 male and female students with mean age (3.10 ± 22.40) participated in this study. Among the subgroups of internet addiction, Anticipation and among sleep quality subgroups predicted subjective sleep quality, sleep disturbances and daytime dysfunction of life satisfaction. Also, poorer sleep quality was correlated with internet addiction. After controlling the effect of age, educational level, marital status, multivariate regression, there was a significant relationship between overall scores of life satisfaction and sleep quality (B=-0.66: -0.78 ˷ -0.53, P<0.001).

    Conclusion

     Of the total number of participants in this study, 33.7% had moderate to severe internet addiction, 51.9% had poor sleep quality and 55% had some levels of life satisfaction. Also, life satisfaction was higher among people with good sleep quality and less in people who had more access to the Internet.

    Keywords: Life Satisfaction, Sleep Quality, Internet Addiction, Students