فهرست مطالب

زبان و ادب فارسی - پیاپی 52 (پاییز 1401)

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 52 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افسانه آهنگری* صفحات 1-17
    انقلاب مشروطه در ایران سرآغاز تحولات فرهنگی- اجتماعی گسترده ای بود. پیدایش نگاهی نو به "زن" به عنوان انسان و توجه به وجوه مختلف زندگی ایشان در آثار شاعران و نویسندگان از پیامدهای این تحولات بوده است. "محمدباقر میرزا خسروی" نویسنده نخستین رمان تاریخی کشور که از مشروطه خواهان منطقه غرب نیز بود، در کتاب خود به نام "شمس و طغرا" به نقش آفرینی زنان پرداخت. او در رمانش ضمن بیان برخی از باورهای مردم عهد قاجار در مورد زنان، ایشان را به سه گروه اشراف، کنیزکان و زنان عامی و بیابان نشین تقسیم کرد و به بیان ویژگی های هر طبقه از این زنان پرداخت. از آنجا که محمدباقر میرزا تحت تاثیر حوادث سیاسی و اجتماعی عصر مشروطه بوده، محتمل است که نگاه وی به زنان و حقوق انسانی آن ها، نگاهی متفاوت و متمایز از افراد عادی جامعه آن روزگار بوده است. یافته های این پژوهش توصیفی- تحلیلی حکایت از آن دارد که خسروی ارداتی خاص به طبقه اشراف داشته و تنها زنان این طبقه را شایسته تعلیم و تربیت و مصاحبت دانسته است. نکته درخور توجه اینکه تحولات مختلف فرهنگی و اجتماعی پس از مشروطه خواهی و معاشرت با روشنفکران کوچکترین تاثیری در اندیشه خسروی و تغییر نگرش او نسبت به زنان نداشته است.
    کلیدواژگان: زن، محمدباقرمیرزا، خسروی، رمان، شمس و طغرا
  • ابو طالب پاکباز، محمدرضا قاری*، محسن ایزدیار صفحات 19-40

    ادبیات مشروطه متعلق به زمانی است که گویندگان ایران ضمن آشنایی با مظاهر تمدن غربی، با فرهنگ و ادب کشورهای مختلف آشنا شده و دریافته اند که ادبیات می تواند گره گشای بسیاری از مسایل سیاسی و اجتماعی باشد. از این رو در ادبیات مشروطه شاهد مضامینی هستیم که گویندگان به واسطه آنها سعی در ایجاد همبستگی میان مردم کرده اند. در این پژوهش که به روش توصیفی -تحلیلی با هدف شناخت مولفه های همبستگی در شعر فرخی یزدی و میرزاده عشقی انجام شد. به این نتیجه رسیدیم که این دو شاعر با در نظر گرفتن عناصر مشترک میان همه ملت، در اشعار خود از این مضامین استفاده کرده اند تا مردم را ترغیب به اتحاد و وحدت کنند. این مضامین و مولفه های مشترک در ارتباط با هویت ملی، مذهبی قرار دارد که موجب تحریک حس ایران دوستی آنها می شود. این عاصر عبارتند از: سرزمین مشترک، تاریخ مشترک، دین مشترک. فرخی و عشقی با یادآوری ویژگی های تاریخ باستانی ایران و دلاوری های گذشته، اهمیت وطن به عنوان نمادی از مادر، لزوم حفظ زبان و فرهنگ فارسی، دین اسلام و لزوم حفظ آن از شر بیگانگان، کوشیده اند، تا ملت را برای همبستگی در برابر اجانب و حکام بی دین آماده مبارزه کنند.

    کلیدواژگان: دوره مشروطه، همبستگی ملی، وطن، تاریخ باستان، دین
  • سکینه پیرک* صفحات 41-63

    در سالهای اخیر در عرصه نقد ادبی و زبان شناسی، نظریه ای تحت عنوان نقد بینامتنی رواج پیدا کرده است که به ارتباط و تعامل بین متون پرداخته و به بررسی وجوه تشابه ، تفارق و تاثیرپذیری یک متن از متون دیگر می پردازد. این نظریه معتقد است که متون و گویندگان آنها از یکدیگر متاثر شده و آگاهانه یا ناآگاهانه، از سرچشمه های ادبی و فکری یکدیگر بهره مند می شوند. در گستره ادب فارسی، قرآن یکی از زیرمتن هایی است که از دیرباز نظرگاه های مختلف زیبایی شناسی صوری و معنایی آن، مرجع و منبع بسیاری از شاعران و نویسندگان بوده است که برای اعتبار و غنای سخن خویش، از مفاهیم و تعلیمات قرآنی بهره برده اند. یکی از این شاعران ناصرخسرو می باشد که اصلی ترین زیرمتن تشکیل دهنده اندیشه در دیوانش، قرآن کریم است. در این تحقیق سعی شده است تا با شیوه توصیفی- تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای، ابعاد تاثیر پذیری ناصر خسرو از آیات قرآنی بر اساس نظریه بینامتنی ژنت مورد بررسی قرار گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از میان روابط سه گانه بینامتنی ژنت، بینامتنی صریح و شاخه های آن (واژه ها، عبارات و جمله های کوتاه، ترکیب های اضافی و وصفی) بیشترین نمود را در دیوان ناصر خسرو دارد و در بین شاخه های مختلف بینامتنی صریح، واژه ها، پرکاربردترین شیوه بینامتنی در این اشعار می باشند. بعد از بینامتنیت صریح، بینامتنیت ضمنی بر اساس بسامد، درمرتبه دوم قراردارد؛ و از بین شاخه های مختلف این بینامتنی، بینامتنیت مضمون، بیشتر و متنوع تر از نمونه های دیگر است.

    کلیدواژگان: قرآن، بینامتنیت، ژرار ژنت، ناصر خسرو
  • مریم حداد خانشان*، رستم امانی، حمیدرضا فرضی صفحات 64-87

    اشعار تقدیمی به شخصیت های پایداری در یادکرد، گرامیداشت، بزرگداشت و سوگ سروده یکی از موضوعات اصلی شعر دفاع مقدس است. در این مقاله مجموعه «سرود سپیده» حمید سبزواری در موضوع یادکرد شخصیت های پایداری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است، سبزواری به خاطر بازگویی وقایع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، عنوان «پدر شعر انقلاب اسلامی» گرفته است، ایشان در بخشی از این مجموعه، اشعار تقدیمی برای شخصیت های انقلابی، رزمندگان و شهدای دفاع مقدس سروده است. در مورد امام خمینی (ره)، رهبر معظم آیت-الله علی خامنه ای، آیت الله مطهری، آیت الله طالقانی، آیت الله منتظری، آیت الله بهشتی، رجایی و باهنر، حسین آیت و مصطفی چمران، شعر تقدیمی مستقل دارد و اشعاری نیز برای کل رزمندگان و شهدای دفاع مقدس سروده است، شعر تقدیمی در تکریم امام خمینی (ره) بیشتر از دیگر شخصیت-هاست. نتایج بررسی این اشعار نشان می دهد: سبزواری با زبان ساده و عاری از تکلف و عناصر بلاغی متداول در ادبیات، شعر تقدیمی سروده است، مشخصه زبانی و بلاغی، به کارگیری واژه های آرکاییسم، عرفانی و آرایه های تشبیه و تلمیح است که بیشترین فراوانی را دارد. اندیشه شاعر در توصیف شخصیت ها، مدح و ستایش، وصف پایداری، دلاوری، رشادت آنها و سوگ سروده میباشد. در اثنای این مضامین نیز پیروزی انقلاب اسلامی، قیام امام خمینی (ره) بر علیه طاغوت و ارزشمندی شهادت را آورده است

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، سبزواری، سرود سپیده، شخصیت های پایداری
  • فضل الله رضایی اردانی*، غلامرضا هاتفی اردکانی صفحات 110-146

    کلیم کاشانی از شاعران غزل سرای مشهور قرن یازدهم هجری قمری (990-1061)  و یکی از مشهورترین غزل سرایان سبک هندی است که نشان هایی از عرفان و تصوف، در غزلیات او نقش بسته است به طوریکه آموزه های عرفانی در غزلیات او، عشق واقعی یا آسمانی را بیان می کنند. میرزا ابوطالب کلیم معروف به «خلاق المعانی ثانی» در حدود (990) ه.ق. در همدان دیده به جهان گشود و به علت سکونت در کاشان به کاشانی مشهور شد. مجموعه (590) غزل او در حوزه ادب غنایی، جایگاه والا دارد. از خصوصیات سرآمد در غزلیات او، وجود جلوه های عرفانی است. در این مقاله ضمن واکاوی، به بررسی بن مایه ها و جلوه های عرفانی در یکصد غزل کلیم کاشانی، مشهور به خلاق المعانی ثانی، به شکل تصادفی پرداخته شده است تا جلوه های برجسته عشق و کمال آن، به تصویر درآید و علاوه بر آن، در پژوهش های ادبی و عرفانی، کلیم به عنوان شاعری عارف معرفی گردد و در نهایت طرح این نکته که، غزلیات غنایی کلیم کاشانی، محملی برای بیان و جست و جوی معانی بلند عرفانی است. غزلیات این شاعر خلاق کاشانی، ساختار ادبی و عرفانی دارد و او با طرح ساز و کارهای عرفانی و متعالی، کوششی برای یافتن و طرح گوهر ارزشمند عشق واقعی را انجام داده است. بدین مناسبت، جلوه پردازی های عرفانی در غزلیات او جلوه ای خاص دارد. این مقاله با روش تحلیل و توصیف یافته های عرفانی، قصد دارد تا گرایش های عرفانی و بن مایه های عرفانی به کاررفته را در غزلیات کلیم ابتدا واکاوایی و با ذکر نمونه هایی از آن مصادیق، آنها را براساس فرهنگ اصطلاحات عرفانی دست اول، مورد بررسی و تحلیل قراردهد. از رهگذر وجود و بررسی آموزه های  عرفانی در غزلیات این شاعر، شایسته است که کلیم را، در جرگه شاعران عارف ، به شمارآوریم.

    کلیدواژگان: کلیم کاشانی، غزلیات، عرفان، آموزه های عرفانی
  • سیده شهناز سلیمانی، امیدوار مالملی*، سید علی سهراب نژاد صفحات 147-171

    نظام الدین محمود، ملقب به داعی الی الله، متخلص به داعی (810-870ه.ق) از شاعران و عارفان سده نهم هجری بود که با نوزده واسطه نسبش به حسین بن علی بن ابی طالب می-رسید. او هم شخصیتی اهل دانش بود و هم اهل عرفان. آثاری که از او به یادگار مانده، دال بر دو بعد او دارد. در بررسی آثار او به خوبی تاثیر مولانا جلال الدین محمد بلخی و ابن عربی مشهود است. به علاوه کتابی با عنوان نسایم گلشن نوشته که شرح مفصلی بر گلشن راز شیخ محمود شبستری است. علاوه بر آثار نسبتا فراوانی که از او به دست ما رسیده، دیوان شعری دارد که بالغ بر سیزده هزار بیت می شود. این دیوان را سید محمد دبیر سیاقی به سال 1339 و 1349 ه.ش در دو مجلد چاپ و منتشر کرده است. جلد اول این اثر مجموعه شش منظومه در قالب مثنوی است که اهم اندیشه های او را دربرگرفته است. در این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و از منابع کتابخانه ای بهره گرفته ایم، قصد داریم ضمن بررسی بررسی زندگی شاه داعی شیرازی به معرفی سته او بپردازیم. نتایجی که از این مقاله بع دست می آید نشان می دهد که شاه داعی از شاعران و عارفانی است که از ابن عربی تاثیر پذیرفته و سته او نیز که گاه با زبان سمبلیک و نمادین نوشته شده است ابداعات قابل توجهی دارد که قبل از او در مثنوی سرایی مرسوم نبوده است.

    کلیدواژگان: شاه داعی، شیرازی، سته داعی، شاه نعمت الله ولی
  • حسین عباس نژاد، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی فخری صفحات 172-197
    بیشتر داستانهای کلیله ودمنه، تمثیلی و به زبان حیوانات است. به احتمال قوی دلیل عمده استفاده از شخصیتهای حیوانی، محتوای سیاسی، تعلیمی آن است. جانوران، در متون تمثیلی با ایفای نقش تمثیلی و نمادین، غیر از اینکه موجب تنوع و جذابیت حکایتها و داستانها می شوند، شاعران و اهل قلم از رویکرد نقش تمثیلی آنها، بیشتر برای تحقق اهداف سیاسی، تعلیمی، اخلاقی و به خصوص اخلاق اجتماعی سود می جویند. داستانهای کلیله ودمنه، غالبا منعکس کننده هرم قدرت و پیش کشیدن تعالیم اخلاقی در جامعه (هند، ایران و جهان اسلام) است؛ بنابراین به بهترین وجهی سازوکار فرهنگ سیاسی، قدرت، پند و اندرز، رفتار سیاسی و تاثیر آن را بر طبقات دیگر نشان می دهد. با تجزیه وتحلیل متن می توان ساختار جایگاه سیاسی، تعلیمی و تاثیر آن را بر رفتارهای فردی و اجتماعی کشف و بررسی کرد. در این جستار که به شکل بنیادی، بر پایه مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی - تحلیلی  به تبیین و تحلیل این موضوع در کلیله ودمنه پرداخته شده است، سعی شده است که مضمون چند داستان از حیث بعد سیاسی، تعلیمی با درنظرگرفتن جنبه های مدیریتی، نظیر تصمیم گیری، برنامه ریزی سازمان دهی و رفتار سازمانی در یک جامعه یا نهاد اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفته، و شخصیت های نمادین حکایت ها با ایفای نقشی که در داستان ها بر عهده دارند، معرفی شوند.
    کلیدواژگان: کلیله ودمنه، جانوران آبزی، جایگاه سیاسی، تعلیمی، شخصیت تمثیلی
  • محمدنور قائدزاده خمیری، مجید حاجی زاده*، مریم غلامرضا بیگی صفحات 198-227
    توصیف یکی از ابزارهای موثر در تصویر آفرینی و نوعی شیوه بیان است که به وسیله ی آن می توان اشیا، افراد، رفتارها و صحنه ها را با کلمات آفرید. ازآنجاکه وصف پیوندی استوار با نوع حماسی دارد به همین دلیل سراینده در حماسه خویش از آن برای تجسم بخشی و تصویر آفرینی بهره می برد زیرا عنصر توصیف وسیله ای است برای محسوس و ملموس تر کردن صحنه های متنوعی که در بستر شعر حماسی روی می دهد. این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی موضوع توصیف در کوش نامه ایرانشان ابن ابی الخیر می پردازد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد موضوعات مختلفی چون طبیعت، اشخاص، امور انتزاعی، زمان، مکان، اشیا، هدایا، میدان رزم و حیوانات در کوش نامه توصیف شده اند. برای نشان دادن قدرت توصیفگری گوینده منظومه، ابتدا به وصف های او از جنبه دستوری نگریسته و سپس به تحلیل شگردهای دستوری شاعرانه پرداخته شده است. بسامد شگردهای دستوری نسبت به شاعرانه بیشتر است. از بین شگردهای دستوری، صفت دارای بیشترین بسامد است و از میان شگردهای شاعرانه، تشبیه بیشترین بسامد را دارد. علاوه بر این، در منظومه موردپژوهش، شاعر گاه از چند شگرد وصفی در توصیف یک موضوع واحد استفاده می کند و گاه یک شگرد را به طور متوالی در توصیف موضوعات مختلف به کار می برد.
    کلیدواژگان: توصیف، کوش نامه، حماسه، شگردهای بیانی، ایران شان ابن ابی الخیر
  • الهام قنواتی محمد قاسمی، احمد خیالی خطیبی*، علی اصغر حلبی صفحات 228-242
    بینامتنیت، تولید متن از طریق تعامل با متون پیشینیان یا معاصر خود است که مشارکت آن متنها در متن موردنظر به صورت صریح، غیرصریح و ضمنی از متنی در متن دیگر صورت می گیرد. ژرار ژنت از برجسته ترین محققان عرصه بینامتنیت است که بخش عمده ای از مطالعات خود را روی طبیعت گفتمان روایی متمرکز می کند. مقاله حاضر با توجه به این دیدگاه او، بینامتنیت در دستور الجمهور را مورد بررسی قرار داده، پس از مطالعه مبانی نظری با عوارف المعارف سهروردی، منطبق کرده است. درواقع عوارف المعارف سهروردی را در جایگاه پیش متن و دستور الجمهور شیخ خرقانی را به عنوان پس متن مورد ارزیابی قرار داده، به این نتیجه می رسد که شیخ خرقانی از عوارف المعارف تاثیر گرفته است. همچنین بیشترین بینامتنیت در دستورالجمهور از عوارف المعارف، به صورت ضمنی (وام گیری و الهام گونه) بوده، گاهی خرقانی به صورت غیرصریح به عوارف المعارف نظر دارد و نیز شیخ خرقانی در فضای عرفانی - فکری مشابهی با سهروردی قرار داشته، این نزدیکی باعث ایجاد اشتراکات و مشابهتهای مفهومی در اثر شده است. نتیجه مطرح شده به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی - توصیفی، بینامتنیت موجود در اثر را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: تحلیل، بینامتنیت، ژرار ژنت، شیخ خرقانی، شیخ سهروردی
  • زهرا نصیری، سعید قشقایی، احمد طحان صفحات 244-261

    زبان به عنوان یک فاکتور مهم در روایت خرق عادتهای عرفانی- تاریخی کارکرد پارادوکسی دارد. از سویی با وسعت بخشیدن به تخیل، ادبیت متون تاریخی را ارتقاء می بخشد و خواننده را از جهان واقعیت جدا می سازد. از طرفی نیز با نگرش زبان شناسانه در ایجاد منطق و رابطه علت و معلولی زبان شناختی،  مخاطب را به بستر واقعیت بر می گرداند تا در اوج حیرت انگیزی، خرق عادتهای  عرفانی و تاریخی را بپذیرد. این مقاله با تلفیق زبان شناسی ساختارگرا و زبان شناسی نقش گرا و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، عناصر زبانی و فرا زبانی را در داستان «مولود مصطفی (ص)» از کتاب طباشیر الحکمه راز شیرازی را بررسی کرده، نتایج تحقیق نشان می دهد که نویسنده برای باور پذیر کردن خرق عادتهای زندگی پیامبر اکرم (ص) از کارکرد پارادوکسی زبان در ایجاد باورپذیری، بیشترین بهره را برده است. در این راه از شخصیت پردازی دقیق افراد تاریخی، روایت افراد مورد وثوق، توصیف دقیق مکانها و زمان زندگی حضرت رسول (ص)، عنصر گفت وگو، تنوع افعال و جمله های کوتاه، بهره مندی از حروف برای مقاصد ثانویه نیز کمال استفاده را کرده است.

    کلیدواژگان: طباشیر الحکمه، زبان، خرق عادت. باورپذیری، راز شیرازی
|
  • Afsaneh Ahangari * Pages 1-17
    Constitutional Revolution in Iran brought extensive cultural and social changes. A new view on Woman as a human being and considering her different aspects of life in the works of poets and writers was one of the consequences of these changes. Mohammad-Bagher Mirza Khosravi, the writer of the first historical novel in Iran and a constitutionalist the western region, in his book "Shams and Toghra" dealt with the role of women. In her novel, while expressing some of the beliefs of the people of the Qajar era about women, she divided them into three groups: aristocrats, concubines, and common and desert women, and expressed the characteristics of each class of these women. Since Mohammad Baghir Mirza was influenced by the political and social events of the constitutional era, it is possible that his view of women and their human rights was a different and distinct view from the ordinary people of the society of that time. The findings of this descriptive-analytical study indicate that Khosravi had a special attitude towards the aristocracy and considered only women of this class worthy of education and companionship. It is noteworthy that various cultural and social developments after constitutionalism and association with intellectuals have not had the slightest effect on Khosravi's thought and change in his attitude towards women.
    Keywords: woman, MohammadBagherMirza, Khosravi, novel, ShamsToghra
  • Aboutaleb Pakbaz, MohammadReza Ghari *, Mohsen Izadyar Pages 19-40

    literature can solve many political and social problems. Hence, in the constitutional literature, we see themes through which the speakers have tried to create solidarity among the people. In this research, which was done by descriptive-analytical method with the aim of recognizing the components of solidarity in the poetry of Farrokhi Yazdi and Mirzadeh Eshghi. We came to the conclusion that these two poets, using common elements among the whole nation, have used these themes in their poems to encourage people to unite.These common themes and components are related to national and religious identity, which stimulates their sense of Iran-friendliness. These elements include: a common land, a common history, a common religion. Farrokhi and Eshghi have tried to remind the features of the ancient history of Iran and past heroism, the importance of the homeland as a symbol of the mother, the need to preserve the Persian language and culture, the religion of Islam and the need to protect it from foreigners. To prepare the nation for solidarity against foreigners and irreligious rulers.

    Keywords: constitutional period, National Solidarity, homeland, ancient history, Religion
  • Sakineh Pirak * Pages 41-63

    Intertextual analysis, which deals with the connection and interaction between texts and examines the similarities, differences, and influences of one text on other texts, has gained popularity in recent years in literary criticism and linguistics. According to this theory, texts and their speakers are mutually impacted and profit from one another's literary and intellectual sources, whether consciously or subconsciously. This theory proposes that texts and their speakers are mutually impacted and benefit from each other's literary and intellectual sources, whether consciously or subconsciously. In the realm of Persian literature, the Qur'an is one of the hypotexts that has long served as a reference and inspiration for poets and writers with varying viewpoints on its formal and semantic aesthetics. They have utilized Quranic principles and teachings to enhance the veracity and depth of their words. One of these poets is Nasir Khusraw, whose hypotext of inspiration for his Diwan is the Holy Quran. Using a descriptive-analytical technique and quoting library sources, an effort was made to examine the dimensions impacted by Nasser Khosrow from Quranic verses based on Genette's intertextual theory. This research demonstrates that in Nasir Khusraw's Diwan, intertextual explicit and its branches (words, phrases, short sentences, extra and descriptive combinations) are the most prevalent of Genette's intertextual relationships. Words are the most often employed intertextual method in these poems, among the numerous branches of intertextual explicit. Implicit intertextuality frequently follows explicit intertextuality. Among the different branches of this intertextual, intertextuality thematic is increasingly diversified compared to other types.

    Keywords: Quran, intertextuality, Gérard Genette, Nasir Khusr
  • Mayam Haddad *, Rostam Amani, HamidReza Farzai Pages 64-87

    The Islamic Revolution and the sacred defense were carried out with the help of a man whose name is eternal in Iranian history. Poetry is one of the cultural contexts of the immortality of these characters. Ever since the murmurings of the revolution were heard in the society, all-poets, along with the people, have dedicated their poetry to the recounting of the events of the revolution and its subsequent sacred defense, and explaining the characterization of enduring personalities has become one of the main themes of these poems. One of the most prominent poets of this period is Hamid Sabzevari, who was given the title of "Father of Poetry of the Islamic Revolution" for recounting the events of the Islamic Revolution and the sacred defense.In a section of “Dawn song”, he has introduced and described revolutionary personalities and sacred defense. In this study, these characters, and the approach the poet has in describing them have been introduced. Three groups of: the figures of the revolution, warriors and martyrs of the sacred defense have always been praised and in contrast, enemies and hypocrites have been rebuked; he has written poetry directly about characters such as Imam Khomeini (Supreme Leader), Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, Motahhari, Taleghani, Montazeri, Beheshti, Rajai and Bahonar, Hossein Ayat, Mustafa Chamran, and refer to them in poems from Among them.His attention is paid very highly to the personality of Imam Khomeini

    Keywords: Islamic Revolution, Sacred Defense, Sabzevari, Sepideh Anthem, Sustainability Characters
  • Fazlollah Rezaei Ardani *, Gholamreza Hatafi Ardakani Pages 110-146

    Kaleem Kashani is one of the famous lyric poets of the 11th century AH, whose lyricism shows signs of mysticism and Sufism. Mystical teachings in his sonnets express true or heavenly love. In this article, mystical subjects in a hundred lyric poems of Kaleem Kashani, known as the creator of second meanings, have been studied randomly in order to depict the prominent manifestations of love and its perfection. In addition, in literary and mystical researches, Kaleem Introduce the title of mystic poet and finally point out that his lyrical lyric poems are a place to express high mystical meanings. The lyric poems of this creative poet have a mystical structure and he tries to find the precious gem of true love by designing mystical mechanisms. On this occasion, manifestations of mystical teachings have been included in his lyric poems. This article, by analyzing and describing mystical findings, intends to first analyze the mystical tendencies of Kaleem and examine and analyze them by mentioning examples of those examples. Examining the mystical teachings in the lyric poems of this poet, it is worthwhile to consider Kaleem as one of the mystics.

    Keywords: Kaleem Kashani, lyric poems, mysticism, Mystical Teachings
  • Shahnaz Solimani, Seyedali Sohrabnejad Pages 147-171

    Nizam al-Din Mahmud, nicknamed Da'i Ali Allah, nicknamed Da'i (810-870 AH) was one of the poets and mystics of the 9th century of Hijri, whose lineage reached Husayn bin Ali bin Abi Talib through nineteen intermediaries. He was both a scholar and mystic. The works that remain in memory of him show two aspects of him. In examining his works, the influence of Maulana Jalaluddin Muhammad Balkhi and Ibn Arabi is clearly evident. In addition, he wrote a book titled Nasayem Golshan, which is a detailed description of Golshan, the secret of Sheikh Mahmoud Shabastri. In addition to relatively many works that have come down to us from him, Divan has a collection of poetry that amounts to thirteen thousand verses. This diwan was printed and published by Seyyed Mohammad Dabir Siyaghi in 1339 and 1349 A.H. in two volumes. The first volume of this work is a collection of six poems in the form of Masnavi, which includes his most important thoughts. In this article, which has been done in a descriptive-analytical way and we have used library sources, we intend to introduce Shah Dai Shirazi's life along with his life. The results obtained from this article show that Shah Da'i is one of the poets and mystics who were influenced by Ibn Arabi, and his poetry, which is sometimes written in symbolic language, has significant innovations that preceded him. It was not common in Masnavi Sarai.

    Keywords: Shah Daei, Shirazi, Sete Daei, Shah Nematullah Wali
  • Hossein Abbasnejad, Parvaneh Adelzadeh *, Kamran Pashayi Fakhri Pages 172-197
    Most of the stories of Kalileh and Demneh are allegorical and in the language of animals. Probably the main reason for the use of animal characters is its political, educational content. Animals, in allegorical texts by playing an allegorical and symbolic role, in addition to causing the diversity and attractiveness of anecdotes and stories, poets and writers benefit from the approach of their allegorical role, more to achieve political, educational, moral and especially social ethics goals. They are looking. The stories of Kalileh and Demneh often reflect the pyramid of power and the advancement of moral teachings in society (India, Iran, and the Islamic world); It shows that by analyzing the text, the structure of political and educational status and its effect on individual and social behaviors can be discovered and studied. This issue has been addressed in Kalileh and Demneh. An attempt has been made to evaluate the content of several stories in terms of political dimension, education by considering managerial aspects, such as decision making, planning, organization and organizational behavior in a society or social institution. And the symbolic characters of the anecdotes are introduced by the role they play in the stories.
    Keywords: Kalileh, Demneh, Aquatic animals, Political-educational Position, allegorical personality
  • Mohammadnoor Ghaedzade Khamiri, Majid Hajizade *, Maryam Gholamrezabeigi Pages 198-227
    Describing one of the most effective objects in illustration and a type of expression by which one can create objects, people, behaviors and scenes with words, since the description has a strong link to the epic type, so the poet uses it in his support to visualize and visualize because the element of description is a means to make the various scenes tangible and tangible in the context of epic poetry on the basis of epic poetry. This article examines the subject of description in kush name with descriptive-analytical method. The results show that different subjects such as nature, persons, abstract matters, time, place, objects, gifts, battlefield and animals are described in Kush Nama.In order to demonstrate the descriptive power of the speaker of the system, his descriptions are first looked at in a grammatical aspect and then the analysis of poetic grammatical techniques has been discussed The frequency of grammatical techniques is higher than poetic ones. Among grammatical techniques, adjective has the highest frequency and among poetic techniques, simile has the highest frequency. Furthermore, in this system, the poet sometimes uses a few participlus techniques in describing a single subject and sometimes uses a technique successively in describing different subjects.
    Keywords: : Description, Kush name, epic, Expressive Techniques, Iranshan Ibn Abi al-Khair
  • Elham Ghanavati Mohammad Ghasemi, Ahmad Khatibi Khiyali *, Aliasgar Halabi Pages 228-242
    Intertextuality is the production of text through interaction with the texts of its predecessors or contemporaries, in which the participation of those texts in the text in question is explicit, implicit and implicit from one text to another. Gerard Genet is one of the most prominent researchers in the field of intertextuality, focusing most of his studies on the nature of narrative discourse. With this view, Suhrawardi's encyclopedias have been evaluated in the position of pre-text and the order of the Republic of Sheikh Kharghani as post-text. In this study, it is shown that Sheikh Kharghani has been influenced by the encyclopedias and most of the intertextuality in the Dastoor al Jomhour has been done implicitly (borrowing and inspiration) and sometimes Kharghani has an implicit view of the encyclopedias. The present article concludes that Sheikh Kharghani is in a mystical-intellectual atmosphere similar to Suhrawardi, and this closeness has led to the creation of commonalities and conceptual similarities in the work. In this research, intertextuality has been studied in the republican order and after studying the theoretical foundations, it has been adapted to Suhrawardi's encyclopedias. The result presented in a library method and in an analytical-descriptive way proves the intertextuality in the work.
    Keywords: analysis, intertextuality, Gerard Genet, Sheikh Kharghani, Sheikh Suhrawardi
  • Pages 244-261

    Language has a paradoxical function as an important factor in the narration of mystical-historical habits. On the other hand, by broadening the imagination, it promotes the literature of historical texts and separates the reader from the world of reality. On the other hand, with a linguistic approach to creating logic and the relationship between linguistic cause and effect, it returns the audience to the context of reality in order to accept, at the astonishing peak, mystical and historical habits. This article, by combining structuralist linguistics and pattern-oriented linguistics and using a descriptive-analytical method, examines the linguistic and metalanguage elements in the story of "The Birth of Mustafa (PBUH)" from the book Tabashir al-Hikma by Raz Shirazi; The results of the research show that the author has made the most of the paradoxical function of language in creating credibility in order to make the life habits of the Holy Prophet (PBUH) believable. In this way, accurate characterization of historical people, narration of trusted people, accurate description of the places and time of life of the Holy Prophet (PBUH), dialogue element, variety of verbs and short sentences, use of letters for purposes Secondary has also made full use of.

    Keywords: Chalk of Wisdom, language, Habit. Credibility, the Raz Shirazi