فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فتح الله نادری، بهروز ناصری*، یاسم خان محمدیان، عماد سلامت، محمدتقی کوشا صفحات 1-21

    امروزه مخاطرات محیطی و مقابله با آن ها از جمله مهم ترین دغدغه های پژوهشگران در زمینه برنامه ریزی محیطی و مدیریت بحران می باشد. از میان این مخاطرات، پدیده سیل به عنوان یکی از پرخطرترین بلایای طبیعی است که در مدیریت بحران باید نگاه ویژه ای را به آن معطوف داشت. بنابراین اولویت بندی زیرحوضه ها جهت اجرای عملیات آبخیزداری با نگاه مقابله با سیل و کنترل آن امری ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق سعی شده تا حوضه های حوضه آبخیز گنجوان در استان ایلام جهت اجرای طرح های آبخیزداری مقابله با سیل خیزی با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره الکتره اولویت بندی شود. برای این منظور حوضه آبخیز مورد مطالعه به پنج زیرحوضه ریزه وند، سرچم ده هارون، سرپتک، سرتنگ بیجار و گنجوان تقسیم گردید. معیارهای مورد نظر جهت اولویت بندی شامل سنگ شناسی، شیب، ارتفاع، بارش، کاربری اراضی و تراکم زهکشی می باشد. وزن معیارها بر اساس مدل آنتروپی آنها به دست آمده و با استفاده از مدل الکتره زیرحوضه های آبخیز در منطقه اولویت بندی، بررسی و سپس نقشه ی اولویت بندی این زیرحوضه ها تهیه شد. نقشه ی اولویت بندی خطر سیل در منطقه ی مورد مطالعه نشان می دهد که زیرحوضه ی گنجوان با بیشترین پتانسیل سیل خیزی در اولویت اول و زیرحوضه ی سرتنگ بیجار در اولویت دوم جهت اجرای طرح های آبخیزداری مقابله با سیل قرار دارند.

    کلیدواژگان: آبخیزداری، آنتروپی، الکتره، سیل خیزی، گنجوان
  • سعیده پورانتظاری، کاظم اسماعیلی*، علیرضا فرید حسینی، الهه غفاری صفحات 23-42

    بارش یکی از اصلی ترین عوامل وقوع سیلاب ها می باشد که به علت عدم پراکندگی مناسب ایستگاه های بارانسنجی و تازه تاسیس بودن برخی از این ایستگاه ها در اکثر حوضه های کشور، استفاده از داده های بارش با چالشی جدی روبروست. از این رو روش های دورسنجی می توانند یکی از گزینه های مورد استفاده در این زمینه باشند. در پژوهش حاضر، داده های بارش بازتحلیل شده ERA5 برای حوضه آبریز کشف رود در گام های زمانی روزانه و ماهانه مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس هیدروگراف سیلاب آن، با استفاده از داده های بارش ایستگاه زشک و پارامترهای مربوط به حوضه آبخیز زشک در نرم افزار HEC-HMS، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که داده های بارش ERA5 دارای کم برآوردی و بیش برآوردی می باشد. و داده های بارش در گام زمانی ماهانه ([0.87-0.99]R=) دقت بالاتری نسبت به روزانه ([0.89-0.62]=R) داشت و هیدروگراف جریان آن در مقایسه با هیدروگراف مشاهداتی قابل قبول (0.49NSE= و 26.46-=PBias) بود. پهنه سیلاب دبی داده های بارش بازتحلیل شده ERA5 نیز نسبت به پهنه سیلاب دبی مرجع معادل 0.07- بدست آمد که به دلیل کم برآوردی داده های بارش و به دنبال آن کم برآورد شدن دبی اوج هیدروگراف آن در مدل HEC-HMS این نتیجه بدست آمده است. مطالعات آینده می توانند در خصوص ارزیابی پهنه سیلاب حاصل از داده های بارش محصولات مختلف در نرم افزار HEC-RAS باشند.

    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، رودخانه زشک، ERA5، HEC-HMS، HEC-RAS
  • رضا عباسیان ولندر، شهرام روستایی*، داود مختاری صفحات 43-65

    در این منطقه نتایج حاصل از بررسی های انجام شده نشان می دهد که اقلیم منطقه نیمه خشک و سرد بوده و رژیم بارش آن مدیترانه ای است. ژیومورفولوژی آن جوان و توپوگرافی آن رابطه مستقیم با ساختارهای زمین شناسی دارد یعنی اغلب چین ها و شکستگی ها ارتفاعات را می سازند. سنگ شناسی سازند همراه با عملکرد فرآیندهای تکتونیکی که منجر به انحلال و ایجاد درزه و شکاف در سنگ ها شده است، شرایط لازم را جهت تشکیل اشکال نه چندان تکامل یافته کارستی فراهم کرده است. مهم ترین اشکال کارستی منطقه عبارتند از کارن، پیناکل ها، کانال ها و دولین انحلالی و حفرات انحلالی، چشمه های کارستی و غارها که در امتداد درزه و شکاف ها و گسل ها گسترش یافته اند و بیانگر ارتباط بین این اشکال و ساختارهای تکتونیکی منطقه هستند.در این تحقیق به منظور پی بردن به ارتباط بین تکتونیک و کارست زایی، اقدام به اندازه گیری شیب و امتداد شکستگی ها (درزه ها و گسل ها) در 7 ناحیه شده است. نتایج به دست آمده از بررسی های صحرایی و مقایسه آنها با اطلاعات موجود در اسناد سنجش از دور نشان می دهد که جهت غالب درزه ها در منطقه با جهت گسل ها انطباق دارد. همچنین مشخص شده است که اشکال کارستی بیشتر در امتداد همین درزه ها به وجود آمده است. از طرف دیگر قسمت اعظم دره ها با ساختارهای زمین شناسی منطقه یعنی گسل ها و چین ها نیز همخوانی دارد. بنابراین تکتونیک نقش موثری در ایجاد اشکال کارستی و مخاطرات آن در منطقه داشته است. بر اساس نقشه پهنه بندی مخاطرات ریزش سنگ تولید شده، 77/3 درصد از کل منطقه در محدوده ی خطر بالا قرار دارد.

    کلیدواژگان: اشکال کارستی، ساختارهای تکتونیکی، پهنه بندی مخاطرات، غار تمتمان، نازلو چای ارومیه
  • حمیدرضا معصومی*، علیرضا حبیبی، محمدرضا پارسامهر صفحات 67-84

    در سالهای اخیر، چندین سیل مخرب در دشت گرگانرود، موجب خسارات فراوانی شده است. پیش بینی شرایط آینده مورفولوژیک رودخانه و محیط های پیرامون آن از عوامل ضروری در برنامه ریزی و آمایش دشت های ساحلی است. در این پژوهش از تصاویر ماهواره ای سالهای، 2002،1987 و 2018، همراه با بررسی های میدانی، مطالعات نرم افزاری و مدل تلفیقی زنجیره مارکوف و سلول های خودکار به عنوان ابزار تحقیق بهره گرفته شد. صحت مدلسازی با استفاده از نقاط کنترل زمینی تصادفی مورد تایید قرار گرفت. همچنین نحوه عکس العمل کانال رود در زمان وقوع رخداد سیلاب براساس تصویر ماهواره ای سوم آوریل 2019 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، بیشترین احتمال تغییرات در منطقه مطالعه در واحدهای رودخانه، دشت و تاسیسات ساخت انسان پیرامون دریاچه سد وشمگیروجود دارد. همچنین شیب هیدرولیکی بسیار کم گرگانرود در نواحی پایین دست سد وشمگیر، موجب عدم تخلیه سریع سیلاب و ایجاد جریان دبی معکوس و ظغیان آب به اراضی پیرامون آن می باشد. این پدیده موجب تداخل سیلاب گرگانرود و سرشاخه های قره سو در محدوده بین سلاق یلقی و آق قلا می شود. لذا افزایش تراز ارتفاع کرانه های بین سرشاخه های گرگانرود و قره سو می تواند از تداخل جریان در آنها جلوگیری نموده و سبب کاهش مخاطره سیل گیری اراضی پیرامون قره سو شود. با توجه به طغیان آب و انتقال سیلاب از طریق کانالهای متروک گرگانرود در اراضی شمال آق قلا تا سیمین شهر، احداث کانال اضطراری تخلیه سیلاب از مسیر کانالهای متروک، می تواند یک راهکار دایمی برای کنترل سیل در این مناطق باشد.

    کلیدواژگان: سیلاب، تصاویر ماهواره ای، مدل سلول های خودکار، مطالعات سنجش از دور، گرگانرود
  • امیر محسنی، ندا محسنی*، علیرضا کریمی صفحات 85-100

    در این پژوهش فاکتورهای موثر بر انتشار دی اکسید کربن و نسبت معدنی شدن در 12 مخروط افکنه در دامنه های جنوبی آلاداغ با سنین نسبی جدید و معاصر، متوسط و قدیمی اندازه گیری شد. گسترش فرسایش گالی در مخروط افکنه های قدیمی تر منجر به انتقال حجم وسیعی از لایه های سطحی غنی از کربن آلی و لایه های عمقی خاک شده است. این رخداد با تقویت شکستن خاکدانه ها و ترکیبات معدنی-آلی، افزایش حساسیت کربن آلی خاک نسبت به معدنی شدن میکروبی را به دنبال داشته است. در حالیکه مخروط های جوان در مقایسه با مخروط های فعال و قدیمی تر محیط نسبتا پایدارتری را به معرض نمایش گذاشته اند. شکل گیری این مخروط ها در قاعده مخروط های قدیمی منجر به افزایش تجمع رسوبات ریزدانه، کاتیون های قابل تبادل و کربن آلی حمل شده از سطوح مخروط های قدیمی شده است. از سوی دیگر، ظرفیت جابجایی کمتر فرایندهای فرسایشی در این محیط ها با توجه به موقعیت قرارگیری شان محیطی پایدار برای ترکیب ذرات ناپایدار کربن آلی با رسوبات ریزدانه و کاتیون های قابل تبادل فراهم می آورد. این مکانیزم منجر به افزایش پایداری خاکدانه ها در این محیط ها شده که به نوبه بود حساسیت پذیری کربن آلی نسبت به تنفس میکروبی را کاهش می دهد. بنابراین علیرغم اینکه مولفه های ناپایدار کربن آلی و متعاقبا تنفس میکروبی در این محیط ها نسبت به سایر مخروط ها بسیار زیاد بوده است، نرخ معدنی شدن به دلیل حفاظت کربن آلی خاک بسیار پایین تر از سایر لندفرم ها بوده است. تفاوت های ژیومورفولوژیک مخروط افکنه هایی با سنین مختلف منجر می شود این لندفرم ها شرایط ناپایداری را در نرخ تبادل کربن از پدوسفر به اتمسفر به نمایش بگذارند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، لندفرم، ژئومورفولوژی، دی اکسید کربن، خاک
  • مجید احمدی ملاوردی، ایرج جباری*، امان الله فتح نیا صفحات 101-121

    برداشت، حمل و رسوب گذاری گرد و غبار، فرایندهای سطحی ژیومورفیک مهمی هستند که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی برجای می گذارند. محیط های طبیعی تا وقتی که مختلف پایداری خود را از دست ندهند در مقابل فرسایش بادی مقاوم هستند، اما وقتی فعالیت های انسان پایداری این سطوح ژیومورفیک را تغییر می دهد مناطق مستعد فرسایش بادی بیشتر شده و پتانسیل انتشار گرد و غبار افزایش یابد. در این پژوهش سعی شد پتانسیل انتشار گرد و غبار کلاس های ژیومورفولوژی استان ایلام با تاکید بر تغییر کاربری اراضی ارزیابی شود. بدین منظور در ابتدا نقشه ژیومورفولوژی بر اساس طرح طبقه بندی ژیومورفیک خاستگاه های گرد و غبار ترجیحی (PDS) و با ترکیبی از داده های سنجش ازدور و تعدادی نقشه موضوعی (سنگ شناسی و خاک) تهیه گردید. سپس با استفاده از تصاویر لندست 7 (سنجنده ETM+) و لندست 8 (سنجنده OLI) کاربری اراضی به ترتیب برای سال های 2000 و 2015 استخراج و با مقایسه آن ها، نقشه تغییر کاربری اراضی تهیه شد. سرانجام نقشه تغییر کاربری اراضی بر روی نقشه ژیومورفولوژی همپوشانی شد تا وضعیت تغییر کاربری در هر کلاس ژیومورفولوژی مشخص گردد. نتایج نشان داد در استان ایلام 6 کلاس ژیومورفولوژی بر اساس طرح طبقه بندی ژیومورفیک خاستگاه های گرد و غبار ترجیحی (PDS) وجود دارد. در اکثر این کلاس ها مهم ترین تغییر کاربری که صورت گرفته است، تغییر کاربری از مرتع به کشاورزی بوده است. هرچند ازنظر ژیومورفولوژی کلاس های a2 و c3 و 7 پتانسیل کمی در انتشار گرد و غبار دارند، اما تغییر کاربری اراضی نه تنها در این سه کلاس، بلکه در سایر کلاس های ژیومورفولوژی باعث شده است پتانسیل انتشار گرد و غبار کلاس های ژیومورفولوژی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: پتانسیل انتشار گرد و غبار، ژئومورفولوژی، تغییر کاربری اراضی، استان ایلام
  • عقیل مددی*، صیاد اصغری، سعید نگهبان، مهری مرحمت صفحات 123-145

    فرسایش خندقی یکی از مهم ترین فرآیندهای تخریب زمین است که منجر به کاهش بهره برداری از زمین می گردد. بخش جنوب و جنوب شرقی حوضه شور مهر تحت تاثیر فرسایش خندقی قرار گرفته است، از پیامدهای این نوع فرسایش می توان به بهم خوردن تعادل اکولوژیک منطقه، به خطر افتادن منابع زیستی اشاره کرد که این امر مطالعه در مورد فرسایش خندقی در منطقه را ضروری می-کند. هدف از این پژوهش تهیه نقشه پهنه بندی حساسیت به فرسایش خندقی با استفاده از مدل حداکثر آنتروپی و سیستم اطلاعات جغرافیایی است. برای رسیدن به هدف مزبور 15 متغییر شامل ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از آبراهه، تراکم زهکشی، فاصله از جاده، بافت خاک، زمین شناسی، کاربری اراضی، بارندگی، فاصله از گسل، پوشش گیاهی، انحنای مقطع، شاخص قدرت جریان ، شاخص رطوبت توپوگرافی انتخاب و تست هم خطی با استفاده از شاخص-های (Variance Inflation Factor) و (Tolernace) گرفته شد. از 100 خندق انتخابی مورد بررسی 70 درصد به صورت تصادفی برای داده های آموزشی و 30 درصد برای اعتبار سنجی طبقه بندی و از روش نمونه برداری Bootstrap برای اجرای مدل استفاده شد. جهت تعیین مهم ترین متغییرها از آزمون جک نایف و برای مشخص نمودن قدرت پیش بینی مدل از منحنی ROC استفاده شد. نتایج تست هم خطی بین پوشش گیاهی، فاصله ازگسل، انحنای مقطع، SPI و TWI وجود داشت در نتیجه حذف شدند. بر اساس آزمون جک نایف به ترتیب متغییرهای ارتفاع، متوسط بارندگی سالانه، بافت خاک، تراکم زهکشی، زمین شناسی، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه بیشترین تاثیر را در فرسایش خندقی داشتند.

    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، پهنه بندی، حساسیت، حداکثرآنتروپی، .ROC
  • محمدتقی دستورانی*، محمودرضا براهیمی، علی اکبر کریمیان، امیر اسماعیل پور زرمهری صفحات 147-161

    تغییر کاربری اراضی یکی از فاکتور های مهم در تغییر وضعیت هیدرولوژیکی جریان، فرسایش و رسوب و گاهی اوقات انهدام تنوع زیستی می باشد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت تبدیل بارش به رواناب حوزه در شرایط کاربری فعلی نسبت به شرایط بهینه می-باشد. بدین منظور پس از تهیه نقشه کاربری اراضی فعلی و نقشه توان اکولوژیکی حوزه (کاربری بهینه) اثرات کاربری اراضی روی تولید رواناب حوزه آبخیز نهر اعظم شیراز به وسیله اجرای مدل هیدرولوژیکی SCS در دو حالت کاربری فعلی و بهینه مورد بررسی قرار می گیرد. مقایسه سطوح کاربری ها در هر دو شرایط نشان می دهد که در کل در وسعت اراضی کشاورزی تغییر چندانی حاصل نشده است. اما در شرایط بهینه نسبت به شرایط فعلی 1/8 درصد از سطح اراضی شهری کاهش یافته و 18/17 درصد به سطح اراضی مرتعی افزوده میشود. همچنین نتایج نشان دهنده مقدار متوسط شماره منحنی 6/82 برای کاربری های فعلی و 2/75 برای کاربری های بهینه می باشد. نتایج حاصل از برآورد ارتفاع رواناب در دو شرایط مورد بررسی نشان می دهد که درصد کاهش ارتفاع رواناب در شرایط بهینه نسبت به فعلی با افزایش دوره بازگشت کمتر می شود، به طوری که بیشترین درصد کاهش ارتفاع رواناب مربوط به دوره بازگشت های 2، 5، 10 و 25 سال به ترتیب با 47/37، 97/29، 54/26 و 32/23 درصد است. این نتایج نشان میدهد که برنامه ریزی به منظور کاربری اراضی بر اساس استعداد آنها نقش قابل توجه ای در کاهش خسارات سیل و نیز هدرفت رواناب ها دارد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، رواناب، شماره منحنی (CN)، توان اکولوژیک
  • مهرشاد طولابی نژاد*، محمد آزادپور، زینب دولتشاهی صفحات 163-187

    انتقال آب مناطق کوهستانی استان لرستان به سایر استان ها، ورود کشاورزان غیربومی به منطقه، در کنار وقوع خشکسالی باعث کاهش سطح آب رودخانه های استان لرستان و همچنین رودخانه کشکان شده است. این موضوع کشاورزانی را که از منابع آب سطحی برای کشاورزی استفاده می کنند را با مشکلاتی روبرو ساخته است. برای سازگاری با این چالش، مدیریت آب از موضوعات مهم است که می تواند به بهره وری بهینه آب کشاورزی کمک کند. هدف این مطالعه ارزیابی مدیریت آب کشاورزی در حوضه رودخانه کشکان در شهرستان پلدختر است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه و مصاحبه می باشد. پژوهش حاضر دارای دو جامعه آماری است. جامعه آماری اول کشاورزان حوضه رودخانه کشکان است که از طریق فرمول کوکران 354 کشاورز برای تحلیل های کمی انتخاب شد. جامعه آماری دوم شامل کارشناسان کشاورزی و مدیریت آب است که با روش نمونه گیری هدفمند 30 کارشناس برای تحلیل های کیفی انتخاب شد. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون رتبه ای هم انباشتگی نامحدود اکتشافی (روش جوهانسن) و تحلیل کیفی استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن است که استفاده از لوله برای انتقال آب، کاهش دفعات آبیاری، آبیاری در زمان تبخیرکم، سیمان زدن جوی های آب، لایروبی کانال های آب و استفاده از مخازن کوچک آب مهم ترین شیوه های مدیریت منابع آب کشاورزی در منطقه می باشند. نتایج کیفی نشان داد که اقدامات مهندسی، تکنولوژی، نهادی/مدیریتی، اجتماعی، محیط زیستی و اقتصادی مهم ترین اقداماتی است که می تواند جهت مدیریت بهینه آب کشاورزی در حوضه رودخانه کشکان از سوی کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، مدیریت آب کشاورزی، حوضه رودخانه کشکان، شهرستان پلدختر
  • صالح آرخی*، مرضیه برزگر سواسری، سمیه عمادالدین صفحات 189-224

    در این تحقیق به بررسی ارتباط بین شاخص خشکسالی هواشناسی (شاخص SPI) و شاخص های سنجش از دوری VCI، TCI و VHI در استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، مرکزی و قم پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا با بررسی داده های ایستگاه های موجود و با استفاده از مدل شاخص بارش استاندارد شده (SPI) چهار ماه (فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیر) به عنوان نمونه انتخاب شد. در این مطالعه با توجه به دقت زمانی، پوشش طیفی بالا، سهولت دسترسی، عدم نیاز به تصحیح اتمسفری و زمین مرجع نمودن، تصاویر با کد (MOD11A2 و MOD13A2) از محصولات ماهواره مودیس سنجنده ترا مربوط به سال های 2011 تا 2020 به دلیل اطمینان از وجود پدیده ترسالی و خشکسالی استفاده شد و سپس شاخص SPI با شاخص های VCI، TCI و VHI به صورت تلفیقی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج پایش خشکسالی نشان داد که طی این دوره ده ساله در برخی از سال ها خشکسالی شدید وجود داشته که در همان سال نیز بارش به میزان کمتری رخ داده است. برای مثال در سال 2020 این خشکسالی بسیار شدید بوده است و در سال 2011 ترسالی بسیار شدیدی را نشان داد. نتایج حاصل از همبستگی بین شاخص SPI و شاخص های سنجش از دوری نشان داد که شاخص SPI بالاترین همبستگی را با شاخص VCI در سطح 01/0 دارد که مشخص گردید تصاویر MODIS و شاخص های ساخته شده دارای قابلیت لازم برای پایش خشکسالی می باشد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، شاخص VCI، TCI، VHI
  • کوهزاد رئیس پور*، حسین عساکره صفحات 225-249

    بارش های سنگین به عنوان عامل مخاطره آمیز در بروز سیل مطرح بوده و به طور مداوم خسارت های جبران ناپذیری در بیشتر مناطق، از جمله استان لرستان وارد می کند. در این پژوهش به بررسی نقش تعامل الگوهای توام بریده ی کم فشار و رودباد جبهه ی قطبی در رخداد بارش سنگین فروردین ماه 1398 در استان لرستان پرداخته شد. برای نیل به این هدف، از چهار پایگاه داده شامل: فراسنج های پایش جوی روزانه ی (نقشه های فشار، دما، باد، تاوایی، رطوبت نسبی و...) پایگاه NCEP/NCAR با قدرت تفکیک مکانی 5/2 درجه جهت شناسایی الگوهای همدیدی موثر بر وضعیت هواشناختی منطقه ی مورد مطالعه، نقشه های همپوشانی مدل عددی جهانیGFS با قدرت تفکیک مکانی 13 کیلومتر برای بررسی تطبیقی جریان باد با فراسنج های مورد مطالعه، داده های بارش ماهوارهTRMM با قدرت تفکیک مکانی 25/0 درجه، جهت پایش توزیع فضایی بارش و داده های مشاهداتی ایستگاه هواشناسی خرم آباد بر اساس کدهای هواشناسی همدیدی (ww)، در راستای تحلیل وضعیت هوا در هنگام رخداد بارش سنگین، استفاده شده است. واکاوی همدیدی دینامیکی سامانه ی بارشی مورد نظر نشان داد؛ ناپایداری و صعود هوای مرطوب توسط دو واداشت جوی بریده ی کم فشار و رودباد جبهه ی قطبی و همگرا شدن جریانات مرطوب از سه کانون رطوبتی شمال اقیانوس هند، دریای سرخ و شرق مدیترانه شکل گرفت. این ویژگی ها، شرایط همدیدی دینامیکی لازم را برای وقوع بارش سنگین مهیا نمود. البته عوامل محیطی متعدد دیگری، از قبیل اشباع بودن لایه سطحی خاک به دلیل میزان بالای بارش در روزهای قبل از وقوع سیل و... در تشدید سیل مذکور نقش داشته اند.

    کلیدواژگان: بریده ی کم فشار، رودباد جبهه ی قطبی، واداشت جوی، کانون رطوبتی، استان لرستان
  • حمید نظری پور*، مهدی صداقت، علیرضا صادقی نیا صفحات 251-267

    کولاک، اشکال شدید طوفان های برفی است که در عرض های میانی و بالا از نیمکره شمالی در فصل زمستان رخ می دهد. فاجعه ویرانگر کولاک برف 14 تا 20 بهمن سال 1350 (3 تا 9 فوریه 1972)، با بیش از 4000 کشته در ایران به عنوان سهمگین ترین بوران دنیا یکی از آن موارد است. در این بررسی، جنبه های مقیاس همدید جو در زمان رخداد این پدیده با بهره گیری از داده های بازتحلیل شده پایگاه NCEP/NCAR و ECMWF بررسی شده است. متغیرهای مورد استفاده شامل ارتفاع ژیوپتانسیل، فشار تراز دریا، دمای هوا، نم ویژه، نم نسبی و مولفه های مداری و نصف النهاری باد می باشند. مازاد برآن، پارامترهای شاخص امگا، تاوایی نسبی و شاخص مداری رودباد، جهت تبیین عملکرد سامانه جو محاسبه شده اند. یافته ها بیانگر حاکمیت سامانه های جوی بلاکینک از نوع رکس در دو فاز جداگانه از 3 تا 6 فوریه و از 7 تا 9 فوریه بوده است. نقش تاوه قطبی در تزریق هوای سرد به عرض های پایین تر و کاهش محسوس دما پیش از رخداد طوفان برف و کولاک در به اشباع رساندن اتمسفر و تامین رطوبت مورد نیاز بارش برف کاملا مشهود است. شاخص مداری رودباد بیانگر حرکت معنی دار هسته رودباد جنب حاره ای در زمان رخداد این پدیده فرین جوی می باشد.

    کلیدواژگان: طوفان برف، کولاک، بلاکینگ رکس، شاخص مداری رودباد، تاوه قطبی
  • علی حاجی زاده شیخوانلو*، حبیب خاوری، مهناز رمضانی صفحات 269-283

    یکی از چالش های برنامه ریزان در قرن حاضر، رشد سریع شهرنشینی می باشد. در ایران رشد زیاد شهرنشینی دلیل هجوم مهاجران به شهرها و نبود برنامه ریزی مناسب و کارامد برای اسکان مهاجران سبب بروز مناطق حاشیه ای پیرامون شهرها، گسترش شهر به اطراف و تخریب اراضی مرغوب و باغ ها شده است. هدف این پژوهش تحلیل الگوی توسعه و گسترش شهری کاشمر بین سال های 1379-1399 و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی تا افق های پیش رو می باشد. نتایج نشان داد که براساس مدل مارکوف طی سال های 1379 تا 1389 و 1399 درصد محدوده ساخته شده، کشاورزی و باغات رشد یافته است و از میزان اراضی بایر و مراتع کاسته شده همچنین تغییرات مساحت کاربری ها برای افق 1420 نسبت به حال حاضر نیز به همین صورت می باشد. بیشترین تغییرات اختصاص به کاربری محدوده ساخته شده دارد. همچنین برای پیش بینی سال هزار و چهارصد و بیست رشد شهر کاشمر 7.12درصد از نوع گسترش به سمت حاشیه شهر (infilling) و حدود 91.59درصد از نوع توسعه از لبه شهر (edge-expansion) خواهد بود و حدود 1.28درصد توسعه بیرونی (Outlaying) خواهد داشت

    کلیدواژگان: زنجیره مارکوف، گونه شناسی رشد، لندست، LEI، کاشمر
  • امین لطیفی، کرامت الله زیاری*، سید مجید نادری صفحات 285-309

    تاب آوری رویکردی نو در راستای ارتقای ظرفیت مانایی و تحمل پذیری بنیان های توسعه در شهرهاست. هدف از پژوهش پیش رو مدل سازی پیشرانهای کلیدی موثر بر افزایش تاب آوری کالبدی منطقه 10 تهران در برابر زلزله با رویکرد آینده نگاری و طراحی ارتباطات بین این پیشرانها است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و پیشرانهای کلیدی مورد بحث با روش تحلیل محتوا شناسایی شده اند. در بخش مدل سازی، از آرای خبرگان دانشگاهی در حوزه تاب آوری با روش دلفی استفاده شده است. داده ها با ابزار مصاحبه و پرسشنامه دو به دویی جمع آوری و با استفاده از ملاک روایی صوری، روایی پرسشنامه سنجیده شده است. روابط بین پیشرانهای کلیدی موثر بر افزایش تاب آوری کالبدی نمونه مورد مطالعه در برابر زلزله با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری (ISM) تعیین و به صورت یکپارچه تحلیل شده است. در نهایت با استفاده از تحلیل میکمک (Micmac) نوع پیشرانهای کلیدی با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری آنها بر سایر عوامل مشخص و در شش عرصه، سطحبندی شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که پیشران "کلاس دانه بندی" با بیشترین قدرت نفوذ، زیربنا و محرک اصلی تاب آوری کالبدی شهری بوده و هرگونه اقدام برای افزایش تاب آوری کالبدی نمونه مورد مطالعه در برابر زلزله، مستلزم اصلاحات در این پیشران است. پیشران های "توزیع خدمات" و "استحکام بناهای با کاربری عمومی" نیز به ترتیب با میزان قدرت نفوذ 1 و 3 کمترین تاثیر را در تاب آوری کالبدی نمونه مورد مطالعه دارند. همچنین نتایج پژوهش حاکی از این است که عناصر در سطوح بالاتر، قدرت تحریک کنندگی کمتر و میزان وابستگی بیشتر دارند.

    کلیدواژگان: پیشران های کلیدی، تاب آوری کالبدی، زلزله، مدل سازی ساختاری-تفسیری، منطقه 10 تهران
  • یاسر قلی پور* صفحات 311-333

    ویروس کرونا سال ها پیشرفت در کاهش فقر، بهبود گرسنگی، افزایش مراقبت های بهداشتی و کیفیت آموزش را با خطر جدی روبه رو کرد. شیوع این ویروس طبق گزارشات سازمان های بین المللی بر شمار گرسنگان، فقرا و افراد دارای سوءتغذیه افزوده است و جهان را با موجی از ناامنی غذایی روبه رو کرده است. در همین راستا نقش ظرفیت تاب آوری شهری در سطح خانوار و اجتماع، در کاهش اثرات بحران بر کیفیت زندگی و بازیابی توان اولیه و حفظ آن در طول پاندمی قابل توجه است. ظرفیت تاب آوری مجموعه ای از شرایط هاست که تصور می شود خانواده ها را قادر می سازد تا در مواجهه با شوک ها به انعطاف پذیری لازم دست یابند. ظرفیت تاب آوری در این مقاله شامل سه جنبه ی جذبی، تطبیقی و تغییرپذیری و همچنین طیف وسیعی از ظرفیت های خاص می شود. تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی، مبتنی بر پیمایش (زمینه یاب) است؛ همچنین با توجه به واکاوی ارتباط بین متغیرهای مستقل (ظرفیت تاب آوری) و وابسته (وابسته) در زمره ی تحقیقات همبستگی نیز قرار می گیرد. جامعه ی آماری تحقیق شامل سرپرستان خانوار در شهر ماسال، روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. هدف تبیین ظرفیت تاب آوری شهری در حفظ امنیت غذایی در طول پاندمی کرونا در شهر ماسال است. برای این کار از SPSS و lisrel 8.80 استفاده شد. معادلات ساختاری می دهد ظرفیت ها در بهبود امنیت غذایی موثر بوده اند. همچنین ظرفیت های زیر تاثیر منفی کرونا را بر امنیت غذایی کاهش داد: سرمایه اجتماعی و انسانی، اطلاعات، دارایی ها، تنوع معیشتی، شبکه های ایمنی، دسترسی بازارها ، توانمندسازی زنان، حکمروایی و قابلیت های روانی مانند به عنوان اعتماد برای سازگاری.

    کلیدواژگان: تاب آوری، امنیت، غذایی، کرونا، ماسال
|
  • Fathollah Naderi, Behroz Naseri *, Yasem Khanmohamadian, Emad Salamat, Mohamadtaqhi Kosha Pages 1-21

    Prioritization of Flood Risk in Ganjvan Watershed of Ilam Province Using ELECTRE MODELToday, environmental hazards and dealing with them is one of the most important concerns of researchers in the field of environmental planning and crisis management. Among these hazards, the phenomenon of flood is one of the most dangerous natural disasters that should be given special attention in crisis management. Therefore, prioritizing sub-basins for watershed management operations with a view to flood control and control seems necessary. In this research, an attempt has been made to prioritize the Ganjvan watershed basins in Ilam province to implement flood control management plans against floods using the multi-criteria Electre decision-making method. For this purpose, the studied watershed was divided into five sub-basins of Rizevand, Sarcham Deh Haroon, Sarpetak, Sartang Bijar and Ganjvan. Criteria for prioritization include lithology, slope, height, precipitation, land use and drainage density. The weights of the criteria were obtained based on their entropy model and using the Electre model of watershed sub-basins in the prioritization area, the study and then the prioritization map of these sub-basins was prepared. Flood risk prioritization map in the study area shows that Ganjvan sub-basin with the highest flood potential has the first priority and Sartang Bijar sub-basin in the second priority to implement flood control watershed management plans.The method used in this research can be a practical method to study and implement watershed management operations and flood control in the studied watershed and similar to this basin can be used. By performing watershed management and flood control operations in sub-basins located at the mentioned levels, in accordance with the priorities set by this method, while achieving the desired goals, it can have a direct impact on reducing the executive costs of projects.

    Keywords: Watershed Management, Entropy, ELECTRE, Flood, Ganjvan
  • Saeide Pourentezari, Kazem Esmaili *, Alireza Faridhosseini, Elaheh Ghafari Pages 23-42

    Precipitation is one of the main factors of floods which due to the lack of proper dispersion of the rain gauge stations and the newly established some of these stations in most basins of the country, the use of these precipitation data faces serious challenges . Therefore , the use of remote-sensing methods is one of the ways that can be used for these fields. In the present study, the reanalysis rainfall data of ERA 5 for Kashaf rood catchment were evaluated in daily and monthly time steps and then its streamflow hydrograph was evaluated by using the rainfall data of Zoshk station and the Zoshk watershed parameters in the HEC - HMS software . The results showed that the reanalysis rainfall data of ERA 5 underestimated and overestimated and also had better accuracy in monthly time step (R = [ 0.87 - 0.99 ] ) than daily one ( R = [ 0.89 - 0.62 ] ) ; and its flow hydrograph compared to the observational hydrograph was satisfactory ( NSE = 0.49 and PBias = -26.46 ). The flood zone of reanalysis precipitation data ERA 5 in relation to the reference flood zone was obtained equal - 0.07 , which was obtained due to the underestimation of precipitation data and the subsequent underestimation of its hydrograph peak flow in the HEC - HMS model . Future studies can be used to evaluate the flood zone resulting from precipitation data of various products in the HEC - RAS model.

    Keywords: ERA5, Flood Zone, HEC-HMS, HEC-RAS, Zoshk river
  • Reza Abbasian Valandar, Shahram Roostaei *, Davood Mokhtari Pages 43-65

    The results of studies conducted in this region show that the climate of the region is semi-arid and cold, and its rainfall regime is in the Mediterranean. Its geomorphology is young and its topography is directly related to geological structures, i.e., most folds and fractures make up the heights. The lithology of the formation, along with the action of tectonic processes that have led to the dissolution and creation of joints and cracks in the rocks, has provided the necessary conditions for the formation of less developed karst forms. The region's most significant karst forms are Karen, pinnacles, channels, dissolution doline and dissolution cavities, karst springs, and caves that have spread along joints, cracks, and faults and indicate the connection between these landforms and the region's tectonic structures. In this study, to find out the relationship between tectonics and karst formation, the dip and strikes of fractures (joints and faults) were measured in 7 areas. The results obtained from field studies and their comparison with the information contained in remote sensing documents show that the direction of most joints in the region is consistent with the direction of faults. It has also been found that more Karst landforms have formed along these joints. On the other hand, most of the valleys are consistent with the geological structures of the region, i.e., faults and folds. Therefore, tectonics has played an effective role in creating Karst landforms and their hazards in the region. According to the rockfall risk zoning map, 3.77% of the total area is in the high-risk zone.

    Keywords: Karst landforms, tectonic structures, risk zoning, Tamtaman cave, Nazlo Chai Urmia
  • Hamidreza Masoumi *, Alireza Habibi, Mohammadreza Parsamehr Pages 67-84

    In recent years, the occurrence of several destructive floods in the southeastern plain of the Caspian Sea, caused by the flood of the Gorganrood River, has caused many casualties and damage. Predicting the future morphological conditions of the river and its surroundings is one of the essential factors in planning and arranging the coastal plains. In this research, Landsat 5, 7, and 8 satellite images of 1987, 2002, and 2018, with field studies, software studies, and CA Markov automated cells model were used as research materials. The accuracy of the modeling was confirmed using random ground control points. Also, the reaction of the river canal at the flood events was examined based on the satellite image of April 3, 2019. The results showed that the most probable changes in the study area are in river, plains, and man-made facilities units around Voshmgir Dam Lake. Also, the very low hydraulic slope of Gorganrood in the downstream areas of Voshmigir Dam prevents the rapid evacuation of floods and creates a reverse flow and flooding of the surrounding lands. This phenomenon causes the Gorganrood flood and Qarasoo tributaries to interfere in the area between Salagh-Yelghi and Aq Qala. Therefore, increasing the height level of the river shores between the tributaries of Gorganrood and Qarasoo can prevent the flow of interference in them and reduce the risk of flooding of the Qarasoo around lands. Due to water flooding and flood transmission through abandoned canals of Gorganrood in the northern lands of Aq Qala to Siminshahr, the construction of an emergency flood drainage canal through abandoned canals can be a permanent solution to control floods in these areas.

    Keywords: Flood, satellite imagery, automated cell model, Remote sensing studies, Gorganrood
  • Amir Mohseni, NEDA MOHSENI *, Alireza Karimi Pages 85-100

    Alluvial fans can be known as non-equilibrium landform resulting from the spatial-temporal variability erosional and depositional processes, weathering processes, and drainage patterns on them. Formation and evolution of the alluvial fans is effectively affected by climate changes. These landforms play an important role in the exchange of carbon between the atmosphere and pedosphere. The aim of this study was to evaluate how the evolution of alluvial fan ages can affect soil carbon dynamics. The present study measured factors controlling the C mineralization ratio and carbon dioxide flux within the soil environments belonging to different alluvial fan ages (including young fan, intermediate fan, and old fan) located at the base of the Aladagh Mountain hillslope. The intermediate alluvial fans exhibited more stable environment compared with other fans. Furthermore, the position of the intermediate fans on lowlands of the old fans increased the organic carbon concentration, exchangable cattions, and fine fraction. On the other hand, the lower transport capacity of the erosion processes decreased lower micro-aggregate losses compared with other fans. As a result, the organic carbon contained in the micro-aggregates is inaccessible to microbial decomposition over long-term timescale. The old fans exhibited a significant decrease of clay fraction, which could be due to their positions on uplands and their susceptibility to gully erosion processes, causing the transportation of a larger amount of OC-rich topsoil. This condition degrades soil structure and weakens aggregate stability within the old fans, encouraging more vulnerability of organic carbon to microbial decomposition. The geomorphological differences of the alluvial fan surfaces in different ages stimulated the variation of soil carbon dynamics. This conceptual approach of combining our field survey data with an empirical model aids in a better understanding of the biochemical mechanisms controlling the C dynamics under the evolution of geomorphic landforms.

    Keywords: Climate change, Landform, Geomorphology, Carbon Dioxide, Soil
  • Majid Ahmadi-Molaverdi, Iraj Jabbari *, Amanollah Fathnia Pages 101-121

    Dust entrainment, transport, and deposition are important geomorphic surface processes that have adverse environmental effects and consequences. Various natural environments are resistant to wind erosion until they lose their stability, but when human activities change the stability of these geomorphic surfaces, areas prone to wind erosion increase and the potential for dust emission increases. In this study, we tried to evaluate the dust emission potential of geomorphology classes in Ilam province with emphasis on land use change. For this purpose, at first, the geomorphology map was produced based on the preferential dust sources geomorphic (PDS) classification scheme with a combination of remote sensing data and a number of thematic maps (lithology and soil). Then, using Landsat 7 (ETM +) and Landsat 8 (OLI) images, land use was extracted for 2000 and 2015, respectively, and by comparing them, a land use change map was produced. Finally, the land use change map was overlaid on the geomorphology map to determine the status of land use change in each geomorphology class. The results showed that in Ilam province there are 6 classes of geomorphology based on the preferential dust sources geomorphic (PDS) classification scheme. In most of these classes, the most important change of land use that has taken place has been the change of land use from rangeland to agriculture. Although geomorphology classes of 2a, 3c and 7 have little potential for dust emission, land use change not only in these three classes but also in other geomorphology classes has increased the dust emission potential of geomorphology classes.

    Keywords: Dust Emission Potential, Geomorphology, Land use change, Ilam Province
  • Aghil Madadi *, Sayyad Asghari, Saeid Neghban, Mehri Marhamat Pages 123-145

    gully erosion is one of the most important land degradation processes that leads to reduced land use. The southern and southeastern parts of the Shoor -Mohr basin have been affected by gully erosion. The consequences of this type of erosion include disturbing the ecological balance of the region, endangering biological resources, which has necessitated the study of gully erosion in the region. The purpose of this study is to prepare a zoning map for gully erosion sensitivity using the maximum entropy model and GIS. To achieve this goal, 15 variables including height, slope, slope direction, distance from waterway, drainage density, distance from road, soil texture, geology, land use, rainfall, distance from fault, vegetation, cross section curvature, flow strength index (SPI), Topographic Moisture Index (TWI) was selected and linearity test was performed using (Variance Inflation Factor) and (Tolernace) indices. Out of 100 selected gullys, 70% were randomly selected for educational data and 30% for classification validation and Bootstrap sampling method was used to run the model. Jackknife test was used to determine the most important variables and ROC curve was used to determine the predictive power of the model. Test results showed alignment between vegetation, fault distance, cross-sectional curvature, SPI and TWI were thus omitted. According to Jack Knife test, the variables of height, average annual rainfall, soil texture, drainage density, geology, distance from the road, distance from the river had the greatest effect on gully erosion, respectively. The ROC curve represents 95% accuracy in the validation stage of the model. According to this model, more than 15% of the basin (8445.83 hectares) is very sensitive to gully erosion.

    Keywords: Gully erosion, zoning, Sensitivity, Maximum entropy, ROC
  • MohammadTaghi Dastorani *, MahmoodReza Barahimi, Ali Akbar Karimian, Amir Esmailpour Zarmehri Pages 147-161

    Land use change is one of the most important factors affecting ydrological conditions, erosion and sometimes causing biodiversity destruction. The purpose of this research is evaluation of run off generation process in current land use condition in comparison to the optimized land use condition in Shiraz Nahre Azam watershed. To do this, after preparation of current and optimized (land use types regarding to land capability) land use maps, the effects of land use on run off generation was evaluated for the mentioned two conditions using SCS hydrological model. Comparison of the land uses in two conditions show that the area of agricultural areas do not show considerable differences. However, there is 8.1% decrease in urbanized area and 17.18% increase in range lands in optimized land use condition comparing to the current land use condition. Results also show that the overall value of CN in current land use condition is 82.6 where it is 75.2 in the optimized land use condition. The percentage of decrease in run off in optimized land use condition over the current land use condition decreases as the return period is increased, and the highest decrease of run off belongs to return periods of 2, 5, 10 and 25 years which is respectively 37.47, 29.97, 26.54 and 23.32%. The results of this research show that identification of the capability of the the lands is very important and the land use planning based on the land potential plays an important role on reduction of flood damages and run off loss.

    Keywords: land use, runoff, Curve Number, Ecological potential
  • Mehrshad Toulabi Nejad *, Mohammad Azadpour, Zeynab Dolatshahi Pages 163-187

    Water transfer of mountainous regions of Lorestan province to other provinces, the arrival of non-indigenous farmers to the region, along with the occurrence of drought, reduced the water levels of the rivers of Lorestan province, as well as the River. This has encountered farmers who use surface water resources for agriculture. To adapt to this challenge, water management is one of the important issues that can help the optimal productivity of agricultural water. The purpose of this study was to evaluate agricultural water management in the Karakan River Basin in Pulmer County. The present research is in terms of purpose, applied and method of doing it (qualitative and quantitative). The tool for collecting data and information is a questionnaire and interview. The present study has two sociology. The first statistical population of farmers in the River Basin of the River is selected through the Cochran formula 354 farmers for quantitative analyzes. The second statistical population includes agricultural experts and water management, selected by targeted sampling of 30 experts for qualitative analyzes. To answer the research questions, an unlimited exploration and qualitative analysis was used to answer the research questions. The results of the research indicate that the use of pipes for water transfer, reducing irrigation, irrigation during the evolving time, the cement of water atmospheric juices, dredging water channels and the use of small water tanks are the most important ways of managing agricultural water resources They are in the region. Qualitative results showed that engineering, technology, institutional, social, social and economic, environmental and economic measures are the most important steps that can be used to optimize agricultural water in the Karakan River basin by farmers.

    Keywords: Agricultural development, Agricultural water management, River basin of the KASHKAN, Poledokhtar Township
  • Saleh Arekhi *, Marzieh Barzegar Savasari, Somayeh Emadodin Pages 189-224

    In this study, the relationship between meteorological drought index (SPI index) and remote sensing indices of VCI, TCI and VHI in Isfahan, Chaharmahal and Bakhtiari, Markazi and Qom provinces has been investigated. In this regard, using the satellite images of Modis Terra sensor and precipitation data of rain gauge and synoptic stations located in the study area, the detection of changes occurred over a period of 10 years was calculated. For this purpose, four months (April, May, June and July) were selected as a sample by reviewing the data of existing stations and using the standardized precipitation index (SPI) model. In this study, due to time accuracy, high spectrum coverage, ease of access, no need for atmospheric correction and ground reference, images with code (MOD11A2 and MOD13A2) of Modis satellite sensor products related to the years 2011 to 2020 due to Confidence of wet and drought phenomena was used and then SPI index was compared with VCI, TCI and VHI indices in combination. The results of drought monitoring showed that during this ten-year period, there was severe drought in some years, and in the same year, less rainfall occurred. In 2020, for example, the drought was very severe, and in 2011 it was very wet. The results of the correlation between SPI index and remote sensing indices showed that SPI index has the highest correlation with VCI index at the level of 0.01. It was found that MODIS images and constructed indices have the necessary capability for drought monitoring. The results of this study can be a good option for decision makers to monitor, investigate and resolve drought conditions and double the need to define an index.

    Keywords: drought, SPI index, VCI index, TCI, VHI
  • Kohzad Raispour Pages 225-249
    Introduction

    One of the most dangerous atmospheric hazards that can cause so much damage is the flood phenomenon. Heavy rainfall has been a risk factor for flooding. Floods are one of the most severe and destructive atmospheric hazards that have financial and physical harmful effects and affect humans and nature on a large scale. Heavy rainfall and thunderstorms are among the climatic features of the arid and semi-arid regions causing floods. Iran is also affected by the flood phenomenon because of this feature. Synoptic patterns, distances and proximity to sea, altitude, slope and direction of roughness are the most important backgrounds for the formation of precipitation events. Interaction of these factors can exacerbate this phenomenon and increase heavy rainfall. Studying the climatology of precipitation, while recognizing the characteristics and behavior of precipitation, it is possible to plan based on it. Therefore, the mechanism of precipitation, especially in critical conditions (such as drought and flood), has been of interest to researchers in Iran and worldwide. Many studies have been conducted in this regard with different attitudes and goals regarding the dynamic, thermodynamic and synoptic analysis of heavy rainfall. Therefore, despite the fact that floods are recognized as one of the natural hazards and their occurrence every year in Iran, not only the damage caused by this phenomenon has not diminished but it is also increasing. Therefore, planning and trying to reduce the damages caused by it is essential. Lorestan province in southwestern Iran, due to its geographical location and geological and geomorphologic conditions, is affected by devastating floods every year due to heavy rains and floods, which often cause a lot of casualties and financial losses. Therefore, understanding the regime and pattern of these types of precipitation and the synoptical-dynamical mechanisms that lead to their occurrence will help to identify and predict these types of precipitation.The purpose of this study was to investigate the synoptical - dynamical analysis of one of the heaviest rainfall in Lorestan province (April 2019), which was unprecedented in the last two hundred years, based on meteorological statistics.

    Materials and methods

    Believing that heavy rainfall in each region is associated with high-altitude convective synoptic patterns and meteorological conditions in the region, assuming occasional heavy rainfall in the western half of Iran is affected by the Cut Off Low and Polar Front Jet Stream, Selected as the case study. For this purpose, four databases for a wide area focusing on Lorestan province include: daily atmospheric monitoring parameters such as maps of pressure, temperature, wind, precipitation, relative humidity, etc. at different levels from the National Center for Atmospheric Research and The National Center for Environmental Forecasting (NCEP / NCAR), GFS global numerical model overlay maps, TRMM 7 Level 3 satellite precipitation data, and weather data at the time of precipitation were used based on synoptic signs and meteorological codes (ww). In the final step, data are used with time steps (hourly and daily) and different locations (from 0.25 to 2.5 °) for different atmospheric levels (sea level, 850, 700 and 500 hPa) for a range of 0 to 70 East longitude and 10 to 60 degrees north latitude were extracted and processed using various statistical and graphical software.

    Results and discussion

    Lorestan is a mountainous land that, with the exception of a number of alluvial valleys and a few small plains, has no smooth area, and almost all of it encompasses the central Zagros Mountains, which regularly extend northwest to southeast. These topographies associated with deep converging valleys are often compact, tall, and uneven, which increase the flood potential due to the high slope and the low permeability. The amount of rainfall that resulted from the floods of April 2019 was much higher than other flooding events in Lorestan province, according to unprecedented meteorological statistics.The results show the instability and ascension of humid air by two Cut Off Low (COL) atmospheric forcing and the Polar Fron Jet Stream (PFJ) and the convergence of moist currents from the three moisture centers of the northern Indian Ocean (Arabian Sea), the Red Sea and the eastern Mediterranean. These features provided the dynamical-synoptical conditions necessary for heavy rainfall occurrence in April 2019 in Lorestan province. However, other environmental factors such as saturation of the soil surface layer due to the high amount of precipitation in the days before the floods, etc. have also contributed to the intensification of the flood.

    Conclusion

    The results of the synoptic-dynamic analysis of the flood system (30 March to 1 April 2019) in Lorestan province showed that the precipitation was in the synoptic patterns middle level of the atmosphere and the occurrence of convective upward movements depend on the lower levels. In this rainfall, Cut Off Low formation in the vicinity of polar front Jet Stream provided the dynamic conditions necessary for the formation of significant Heavy rainfall in Lorestan province.In such conditions, the fusion of the unstable region due to the jet stream with the unstable region of the eastern part of the Cut Off Low has a great potential for destabilizing and uplifting the humid air below which the convergence of moisture flux originates from the foci of the northern Indian Ocean (Arabian Sea). Red and Mediterranean have increased its humidity to saturation. In other words, the aforementioned patterns provide the potential for sufficient and dynamical- synoptical potential for heavy rainfall events in the study area.On the other hand, Lorestan province is on the located of entry of numerous western rainy and continuous rainfall caused by these masses during most of the cold season (region saturation), mountainous region and topography with deep and converging Compact valleys, very low permeability of the region Due to its special lithology, reduction of surface runoff time due to deterioration of vegetation in the area and some other human factors has doubled the flood potential of Lorestan province.

    Keywords: Cut off Low, Polar Front Jet Stream, Atmospheric Force, Moisture Resource, Lorestan province
  • Hamid Nazaripour *, Mehdi Sedaghat, Alireza Sadeghinia Pages 251-267

    Blizzards are severe forms of snowstorms that occur in the middle and upper latitudes of the northern hemisphere in winter season. The devastating disaster of a snowstorm with dangerous blizzard conditions on February 3 to 9, 1972, with more than 4,000 dead in Iran, is one of the most destructive snowstorms in the world. In this study, aspects of the synoptic scale at the time of occurrence of this phenomenon have been investigated using the reanalysis data of NCEP/NCAR and ECMWF databases. The variables used include geopotential height, sea level pressure, air temperature, specific humidity, relative humidity and zonal and meridional velocity of wind. In addition, the parameters of omega, relative vorticity, and zonal jet index have been calculated to explain the performance of the atmospheric system. The results indicate the dominance of atmospheric block (Rex) system in two separate phases from 3 to 6 February and from 7 to 9 February. The role of the artic polar vortex in injecting cold air into low latitudes and a noticeable decrease in temperature before a snowstorm and blizzard in saturating the atmosphere and providing the moisture needed for snowfall is quite evident. The zonal index of Jetstream showed the significant jump of the core of subtropical jet stream at the time of the occurrence of this extreme phenomenon.The zonal index of Jetstream showed the significant jump of the core of subtropical jet stream at the time of the occurrence of this extreme phenomenon.The zonal index of Jetstream showed the significant jump of the core of subtropical jet stream at the time of the occurrence of this extreme phenomenon.

    Keywords: Snowstorm, Blizzard, Rex Block, Zonal Jet Index, Arctic polar vortex
  • Ali Hajizadeh Sheikhanlu *, Habib Khavari, Mahnaz Ramezani Pages 269-283

    One of the challenges for planners in this century is the rapid growth of urbanization. In Iran, the high growth of urbanization due to the influx of immigrants to cities and the lack of proper and efficient planning for the settlement of immigrants has led to the emergence of suburban areas around cities, urban sprawl and the destruction of quality lands and gardens. The purpose of this study is to analyze the pattern of urban development and expansion of Kashmar between 1379-1399 and to predict land use changes up to the horizons ahead. The results showed that according to Markov model, during the years 1379 to 1389 and 1399% of the area built, agriculture and gardens have grown and the amount of barren lands and pastures has decreased, as well as changes in land use for the horizon of 1420 compared to the present Is the face. Most of the changes are dedicated to the use of the built-in area. Also, for forecasting the year 1944, the growth of Kashmar city will be 7.12% of the type of expansion the present Is the face. Most of the changes are dedicated to the use of the built-in area. Also, for forecasting the year 1944, the growth of Kashmar city will be 7.12% city will be 7.12% of the type of expansion towards the outskirts of the city (infilling) and about 91.59% of the type of development from the edge of the city (edge-expansion) and about 1.28% of the outward development (Outlaying). ) Will have

    Keywords: Markov chain, Growth Typology, Landsat, LEI, Kashmir
  • Amin Latifi, Keramatollah Ziari *, Seyyed Majid Naderi Pages 285-309

    Resilience is a new approach to assessing and enhancing the resilience and tolerability of the development foundations in cities. The purpose of this research is to model the key drivers effective in increasing the physical resilience of the 10th district of Tehran against earthquakes with a futuristic approach and designing relationships between these key drivers. The present study is conducted by descriptive-analytical method, and the key drivers affecting the increase of physical resilience have been identified as an example of earthquake study by content analysis method. In the modeling section, through the Delphi method, the opinions of academic experts in the field of physical resilience have been used. Data were collected using interview tools, a binary questionnaire, and the validity of the questionnaire was measured and evaluated using face validity criteria. Relationships between the key drivers affecting the increase of physical resilience of the studied sample against earthquakes have been determined and analyzed by the interpretive structural modeling (ISM) method. Finally, using Micmac analysis, the type of key effective drivers have been identified and classified in six levels according to their effect on other factors. Findings represent that the driver of “granulation class” with the highest penetration force, is infrastructure and the main stimulus of urban physical resilience and any action to increase the physical resilience of the study sample against earthquakes, requires modifications in this driver. The drivers of service distribution and the strength of public buildings have the least impact with 1 and 3 penetration force, respectively. The results also show that elements at higher levels have less stimulating power and more dependence.

    Keywords: Key drivers, Physical resilience, Earthquake, interpretive structural modeling, District 10 of Tehran
  • Yaser Gholipour * Pages 311-333

    Over the years, the corona virus has seriously jeopardized progress in reducing poverty, improving hunger, increasing health care, and improving the quality of education. The outbreak of the virus, according to international organizations, has increased the number of hungry, poor and malnourished people, and has left the world with a wave of food insecurity. In this regard, the role of urban resilience capacity at the household and community level in reducing the effects of the crisis on quality of life and restoring the original power and maintaining it during a pandemic is significant. Resilience capacity is a set of conditions that are thought to enable families to have the flexibility to deal with shocks. Resilience capacity in this paper includes three aspects of absorption, adaptiveness and variability as well as a wide range of specific capacities. The present research is descriptive-analytical, based on survey; Also, according to the analysis of the relationship between independent variables (resilience capacity) and dependent (dependent) is also in the category of correlation research. The statistical population of the study included heads of households in Masal city, sampling method, multi-stage clusters and sample size were determined based on Cochran's formula of 384 people. The aim is to explain the capacity of urban resilience to maintain food security during the Corona pandemic in Masal. SPSS and lisrel 8.80 were used for this purpose. Structural equations show that capacities have been effective in improving food security. The following capacities also reduced Corona's negative impact on food security: social and human capital, information, assets, livelihood diversity, safety nets, market access, women's empowerment, governance, and psychological capabilities such as trust for adaptation.

    Keywords: Resilience, Security, Food, Corona, Masal