فهرست مطالب

تاریخ شفاهی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1401)

نشریه تاریخ شفاهی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدمهدی عبدالله زاده صفحات 1-9

    هر پروژه تاریخ شفاهی دفاع مقدس تحقیقی علمی است و مراحلی دارد که در هر مرحله، عناصر آن باید به درستی نقش خود را ایفا کنند تا پژوهش به اهدافش برسد. مصاحبه گر، تدوینگر، راوی، ملزومات ثبت و ضبط، محیط مناسب برای مصاحبه، اسناد و مدارک مرتبط با موضوع مواردی هستند که هر یک نقشی در به ثمر رسیدن پژوهش تاریخ شفاهی دارند. بیش از هر چیز، نقش مصاحبه گر و تدوین کننده واجد دانش، بینش، خلاقیت و مهارت لازم، تعیین کننده است. مصاحبه قلب تاریخ شفاهی است و محتوای آن کم وبیش تحت تاثیر متغیرهای پنهان و آشکاری قرار دارند که باید پالایش شوند؛ هرچند نسخه اصل مصاحبه ها برای مراجعه دیگر پژوهشگران در مراکز مربوط، نگهداری خواهد شد. شایسته است مصاحبه گر پس از مطالعات مقدماتی طرح، پژوهش لازم را تدوین کند و بر اساس آن، راوی یا راویان مناسب را انتخاب کند و سپس مصاحبه را انجام دهد. چنانچه این کارها بهدرستی انجام شود، حاصل مصاحبه، اطلاعات و روایت هایی است که نیاز به نقد و بررسی و تدوین دارد. با اعتبارسنجی داده ها، حذفیات لازم، گویاسازی واژها و اصطلاحات مبهم، دسته بندی و جابه جایی های لازم و ایفای نقش فعال تدوینگر در تحلیل، متن حاصل از معیارهای علمی تاریخ شفاهی برخوردار خواهد شد. در این پژوهش، با استفاده از داده های کتابخانه ای و با روش توصیفیتحلیلی، چگونگی و سازوکار تاریخ شفاهی دفاع مقدس بررسی می شود.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، مصاحبه
  • غلامرضا علاماتی، زینب علاماتی صفحات 11-22

    جنگ مجموعه ای از عوامل موثر است که بر بیشتر ارکان جامعه تاثیر می گذارد، آنها را تغییر می دهد و موجب ساخت ها و نهادهای جدیدی می شود. رشته های مختلف علوم به بررسی جنگ از دیدگاه های مختلف می پردازند. از این میان، جامعه شناسی جنگ به تحلیل های جامعه شناختی از تغییرات ساخت ها و نهادها در وضعیت تهدید و تحت سایه جنگ توجه دارد. امام خمینی (ره) با درک جامع از اسلام و پیروی کردن از مکتب اسلام و انبیاء الهی، با اشراف به دین، جنگ را از نگاه دینی تعریف می کرد. اندیشه اجتماعی امام خدامحور و دین گرا بود و بر دفاع از حریم ارزش های اسلام و قرآن تاکید می کرد؛ به گونه ای که در راس هرم اندیشه دفاعی اش، نیروی خداوند و در قاعده آن، مردم به عنوان سربازان واقعی دفاع از حریم مسلمانان و آزادگان جهان نقش آفرینی می کردند.پژوهش پیش رو به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، ابتدا درصدد یافتن بنیان های جامعه شناسانه تفکر امام (ره) درخصوص جنگ، با توجه به تغییرات کارکردی خاص دوران انقلاب و دفاع مقدس است، سپس کاربرد تاریخ شفاهی را در این موارد بررسی می کند. در همین راستا، تلاش شده است نقش سخنان و پیام های امام در هشت سال دفاع مقدس، به عنوان بهترین منبع ابعاد جامعه شناسی جنگ از دیدگاهشان، بررسی شود.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، امام خمینی، جامعه شناسی جنگ، تاریخ شفاهی
  • فریدون عبدی صفحات 23-28

    هشت سال دفاع مقدس یادآور حضور و نقش آفرینی فعال مردم ایران است که به دفاع از کشور و انقلاب برخاسته بودند. با نیم نگاهی به تحولات بنیادین در حیات دفاع مقدس و ارزیابی آن در معادلات جهان می توان دریافت ظلم ستیزی، استعمار ستیزی، استقلال خواهی، احیای هویت دینی و ارزش های انقلابی مردم ایران، مرهون افکار و عملکرد شهیدان، جانبازان، آزادگان و رزمندگانی است که از این ارزش ها دفاع کردند. آنچه مهم است تداوم ارزش های دوران دفاع مقدس است که از آن به عنوان الگویی برای اداره و مدیریت شرایط بحرانی می توان استفاده کرد. یکی از راه های بهره گیری از این الگوهای رفتاری و سبک زندگی، ضبط و ثبت آن برای انتقال به نسل های آینده است. آنان ابتدا باید بدانند چه شرایطی وجود داشته، در آن بستر و فضا چه اتفاقاتی رخ داده و عملکردها چه بوده است تا بتوانند از آن به عنوان الگو استفاده کنند. پس علاوه بر وظیفه تاریخ نگارانه، تاریخ شفاهی در انتقال ارزش ها نقشی اساسی دارد و کارکرد اخلاقی و ارزشی پیدا می کند. در این مقاله، انتظارات آیت الله خامنه ای از پژوهشگران تاریخ شفاهی با توجه به سخنرانی های ایشان بررسی می شوند که ازنظر هدف کاربردی است و ازنظر شیوه گرد آوری اطلاعات، کیفی و برای گردآوری آن از روش «رویش نظریه» استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند مواردی مانند صفای باطن، نیت پاک، حق طلبی در پژوهش، انجام تحقیق پارسایانه بی عوض، بهره گیری از اسناد و مدارک معتبر، توجه به اخلاق پژوهشی، برخورداری از روحیه پژوهشی، تمرکز بر نیازسنجی در پژوهش، داشتن راهبرد و توجه به مفیدبودن کار تحقیقاتی و انجام دادن کار تحقیق به صورت درست، کامل و محکم ازجمله ویژگی های مورد انتظار ایشان برای پژوهشگران تاریخ شفاهی دفاع مقدس است.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، آیت الله خامنه ای، انتظارات
  • فاطمه احمدی، نگار زارع صفحات 29-44

    دفاع مقدس از بزنگاه های تاریخ معاصر ایران است. هرچه واقعه مهم باشد و روایت های متعدد و زیادی از آن وجود داشته باشد، تاریخ شفاهی آن نیز اهمیت بیشتری دارد. علاوه بر آن، تاریخ شفاهی دفاع مقدس، بیشترین فراوانی را بین منابع تاریخ شفاهی در ایران دارد؛ بنابراین، توجه به مستندسازی و تهیه مصاحبه های تاریخ شفاهی و امکان دسترسی آسان به آنها برای پژوهشگران حوزه های مختلف تاریخ دفاع مقدس و معاصر ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برنامه همگام ساز فراداده ای تاریخ شفاهی (OHMS) برنامه مبتنی بر وب است که امکان دسترسی آسان به مصاحبه ها را با توجه به موضوعات مختلف و زمان طرح آنها در مصاحبه ها فراهم می کند. معرفی و پیشنهاد بومی سازی این برنامه کاربردی در تاریخ شفاهی به خصوص تاریخ شفاهی دفاع مقدس، هدف اصلی این مقاله است. همچنین این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش هاست: شیوه های سازماندهی و دسترسی به منابع تاریخ شفاهی در سازمان ها و مراکز آرشیوی چگونه است؟ صاحب نظران در سازمان ها و مراکز آرشیوی، مدیریت منابع تاریخ شفاهی را در زمینه سازماندهی و دسترس پذیری چگونه ارزیابی می کنند؟ از دیدگاه صاحب نظران، استفاده از برنامه همگام ساز فراداده ای تاریخ شفاهی تا چه میزان می تواند در کارآمدی مدیریت منابع تاریخ شفاهی موثر باشد؟ پژوهش براساس هدف، از نوع کاربردی و با استفاده از روش پیمایشی - توصیفی صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که20 نفر از اساتید، پژوهشگران و کارشناسان تاریخ شفاهی در سازمان ها و مراکز اسنادی که در زمینه تولید تاریخ شفاهی فعالیت دارند، به آن پاسخ داده اند.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، مصاحبه، همگام سازی، OHMS
  • فاطمه ذوالفقارزاده صفحات 45-51

    هجوم کشورهای همسایه و قبایل دور و نزدیک به یک منطقه و دفاع از کیان خود یکی از عناصر ثابت در تاریخ است که در قرن اخیر به یکی از مسایل مهم بشری تبدیل شده است. دفاع مقدس نیز به عنوان یکی از مهم ترین وقایع صد سال اخیر در خاورمیانه و دنیا شناخته شده است که تاریخ شفاهی، بومی و فرهنگی ایران در سال های آغازین انقلاب اسلامی را شامل می شود. توجه به روایات و خاطرات رزمندگان دفاع مقدس موجب شناخت بهتر دوران دفاع مقدس شده است. شناخت افراد، توطیه ها و خیانت ها، دلاوری ها و بیان سختی هایی که رزمندگان تحمل کردند، یکی از مواردی است که با ضبط خاطرات رزمندگان ثبت می شود. دقت و توجه راوی و حافظه او، امانت داری نویسنده، دخالت نویسنده در خلال بیان روایت، توجه به ضوابط نگارش و... ازجمله مواردی اند که در ثبت تاریخ شفاهی باید به آنها توجه شود. این مقاله، کتاب «قهرمان ناشناس»، خاطرات خسرو آدم نژاد غفور، یکی از رزمندگان جانباز دفاع مقدس را نقد و بررسی می کند که نجم الدین اسدی آن را نوشته است تا بخشی از تاریخ آذربایجان غربی در سال های دفاع مقدس را روایت کند.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، تاریخ شفاهی، آذربایجان غربی، «قهرمان ناشناس»، خسرو آدم نژاد غفور
  • نرجس توکلی لشکاجانی صفحات 53-60

    اگر تشکیلات، نظام اجتماعی خاصی متشکل از افراد هم فکر ذیل گفتمان مشترک برای ایجاد کنشگری مطابق با اهداف مشخص تعریف شود، درباره تشکیلات فرهنگی مذهبی زنان مردم نهاد، تعریف زیر به کار برده می شود: نظامی اجتماعی که هسته اصلی آن را زنان تشکیل می دهند و معمولا بدون چشمداشت مادی و حقوق مکفی، به فعالیت های بشردوستانه و خداپسندانه در راستای مبانی دینی روی می آورند. بدین ترتیب که زنان به صورت غیردولتی و داوطلبانه، تصمیماتی را براساس اهداف مشترکشان اتخاذ می کنند و به مرحله اجرا و عمل درمی آورند. با تاکید امام خمینی (ره) بر نقش فعال زنان در جریان انقلاب اسلامی، زنان به هویت جدیدی دست یافتند. در طول هشت سال دفاع مقدس نیز متاثر از همین مکتب تربیتی، زنان در عرصه پشتیبانی از جنگ، فعالانه حضور جدی داشتند. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش کیفی «تحلیل مضمونی» ، خاطرات شفاهی زنان جهادگر ملارد در پشتیبانی از جنگ، تحلیل و عوامل پویایی و دوام این تشکل زنانه مردم نهاد بررسی شوند. در این پژوهش، سیزده عامل شناسایی شد که ازجمله آنها می توان به این مولفه ها اشاره کرد: جمع گرایی و توجه به جمع های زنان، ابتکار و حل مسیله باوجود کمبود امکانات و اصالت داشتن عملیات در مقابل امکانات، توجه به امر شهادت و سرزدن به خانواده های شهدا و جانبازان و تجربه گری در عرصه های جدید.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، ملارد، پشتیبانی
  • ابراهیم رحیمی پردنجانی، نرگس آل مومن دهکردی صفحات 61-69

    عرصه های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مشحون حضور و نقشآفرینی زنانی بوده است که همپای مردان سهم زیادی در فداکاری و حفظ این سرزمین داشته اند. در هشت سال دفاع مقدس (1367-1359) زنان همگام با مردان وارد صحنه مبارزه شدند و در حوزه های مختلف پشتیبانی، مراقبت و پرستاری از مجروحان، اداره و توسعه نهضت های مقاومت، ترغیب و تشویق مردان با قبول مسیولیت و انجام وظیفه به جای مردان و فراهمکردن زمینه حضور مردها برای ایفای نقش فعال و مستمر در جنگ، مراقبت از کودکان و حفظ کانون گرم خانواده و موارد دیگر نقشآفرینی کردند. تاریخ شفاهی یکی از ابزارهایی است که می تواند نقش زنان را در دفاع مقدس به شکل وسیع تر و گسترده تر با ذکر زوایای گوناگون حضورشان و مسایل پیش روی آنان به تصویر بکشد. فرایند گردآوری و تدوین تاریخ شفاهی زنان با موانعی روبه رو است که بعضی از آنها میان تاریخ شفاهی مردان و زنان، مشترک و بعضی از لحاظ نوع انجام و تدوین با تاریخ شفاهی مردان متفاوت اند؛ این موانع یا جنبه اجتماعی دارند یا مواردی را شامل می شوند که از فرم و عناصر ساختاری تاریخ شفاهی تاثیرپذیر هستند. در این مقاله سعی شده است با اقتباس از دیدگاه صاحبنظران، پژوهشگران و دیدگاه های تجربی مولفان طی چند سال فعالیت در این حوزه، تاثیر مجموعه ای از موانع زنان در دفاع مقدس بررسی شود که باعث آسیب هایی در خروجی نهایی است که عبارت اند از محدودیت مصاحبه با خانم ها به دلایل مختلف فرهنگی، قومی و... یا اینکه مصاحبه کننده ترجیحا خانم و آشنا به موضوع گفت وگو و دارای ریشه های فرهنگی و قومی مشترک باشد، عاطفیبودن بیشتر خانم ها و در مواردی غلبه احساس بر روایت و چگونگی مهار این موارد، مشغله های خانه داری و تربیت فرزند خانم ها و در نظر گرفتن این موارد در تعیین زمان، مدت و مکان مصاحبه ها و... به موارد گفته شده، موانع مشترک تاریخ شفاهی مردان و زنان را مانند گذر زمان، کم دیده شدن، عدم توجه به گزینش صحیح راوی، ضعف در فرایند مصاحبه، ضعف در بیان شفاهی رویدادها، تحریف ناخواسته واقعیت ها، در دسترس نبودن اسناد، تاثیرات سازمان ها و نهادهای متولی و رویکردهای گوناگون در شیوه تدوین و ارایه تاریخ شفاهی را اضافه کرد. هدف آن است که با شناخت موانع تاثیرگذار بر روند تاریخ شفاهی زنان در دفاع مقدس و برطرف کردن آنها با بهره گیری از راهکارهای مناسب با شرایط، بر کیفیت گردآوری و تدوین آنها افزوده شود و محصول نهایی با استانداردهای علمی و فنی همخوانی بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، زنان، مصاحبه، آسیب شناسی
  • محبوبه شمشیرگرها صفحات 71-77

    در کنار مصاحبه های پس از سال 2003م از سوی برخی مراکز پژوهشی در آمریکا با تعدادی از افسران و فرماندهان عالی رتبه عراق که در بخشی از اظهارات آنها واقعیت هایی از دوران دفاع مقدس نیز به چشم می آید، در ایران نیز گاه به این مهم در طول چهار دهه گذشته به طور پراکنده اعتنا شده است؛ اما در نیمه اول دهه 1390 دو طرح از سوی بنیاد روایت فتح و موسسه اطلاعات دفاع مقدس برای ثبت خاطرات شفاهی افسران و فرماندهان سابق ارتش بعث عراق، تصویب و مصاحبه های مذکور به همت صلاح عسگرپور انجام شدند. درک اهمیت استفاده از اندک فرصت طلایی باقی مانده برای ثبت روایات سرآمدان نظامی جبهه مقابل ایران در دوران دفاع مقدس و سپردن مصاحبه ها به صلاح عبدالامیر نجار یا صلاح عسگرپور (معروف به شیخ صلاح) موجب شد گامی تعیین کننده در جهت شناخت و ثبت واقعیت های تاریخی این رویداد بزرگ رقم بخورد. شیخ صلاح که خاطرات زندگی او مدت هاست از سوی راقم این سطور ثبت و تدوین شده و اکنون در انتظار انتشار است، در این طرح حدود شش سال با بسیاری از فرماندهان عراقی سابق، ملاقات و گفت وگو کرد و حدود 360 ساعت صوت و تصویر را با خود به ایران آورد. آگاهی های دقیق مصاحبه کننده از اوضاع اجتماعی، سیاسی و نظامی این کشور که بخشی از آن به سوابق شخصی و خانوادگی و بخشی دیگر به سوابق حرفه ای او در مدیریت ترتیب نیرو با تمرکز بر شناخت عده و عده ارتش عراق در طول دوران دفاع مقدس مربوط می شود و همچنین پشتکار و توانمندی او در گره گشایی های خلاقانه، منبع اطلاعاتی ارزشمندی را برای پژوهشگران تاریخ دفاع مقدس و نیز تاریخ نظامی معاصر منطقه خلیج فارس و غرب آسیا فراهم کرد. این مجموعه مصاحبه ها به این دلیل اهمیت دارند که تاریخ شفاهی طرف مقابل ایران را ضبط و ثبت کرده اند؛ هرچند بهره مندی از این گنجینه در گام دوم، همتی بلند در تنظیم و انتشار متن مصاحبه ها می طلبد که پس از گذشت سال ها همچنان بر زمین مانده است؛ هدف نوشتار پیش رو، آگاهی رسانی و درنهایت، رسیدن به این مقصود است.

    کلیدواژگان: جنگ ایران و عراق، تاریخ شفاهی، فرماندهان عراقی، اطلاعات عملیات
  • سید محمدجواد قربی صفحات 79-89

    تاریخ شفاهی جنگ بخشی از مطالعات جنگ محسوب می شود که مراکز تحقیقاتی فراوانی در کشورهای جهان برای این مهم تاسیس و حمایت می شوند و ارزش خاطرات و تاریخ شفاهی تحولات جنگ در عصر حاضر به میزانی است که حتی رشته های تخصصی برای این مهم تدارک دیده اند. یکی از شاخه های مرتبط با تاریخ شفاهی جنگ، استعانت از عکس و تصاویر برای تاریخ شفاهی است و با وجود بداعت این مسیله طی چند سال گذشته، طرفداران بسیاری در مراکز تحقیقاتی و پژوهشگران جنگ پیدا کرده است؛ تا جایی که برای تبیین مسیله و روش مندی ارتباط بین عکس و تاریخ شفاهی، آثار پژوهش، تالیف و کارگاه های آموزشی برپا شده اند. در ایران هم، نهادهای تحقیقاتی جنگ به این مسیله توجه داشته اند و به نظر می رسد کاربست تصاویر در تاریخ شفاهی نقش موثری در ارتقای پژوهش های جنگ تحمیلی دارد؛ البته علاوه بر تصاویر عکاسان جنگ و عکس های حرفه ای، تصاویر غیرحرفه ای و آماتور از پتانسیل و ظرفیت مناسبی برای کمک رسانی به تاریخ شفاهی جنگ برخوردارند و تحلیل محتوای تصاویر غرحرفه ای می تواند گره گشای برخی نقاط کور تاریخ شفاهی جنگ در مسایل مختلف باشد. در این راستا، یکی از اقشار فعال و موثر در جنگ تحمیلی، شهدای محراب هستند و در آن میان، آیت الله سیداسدالله مدنی در دوران کوتاه حضور ایشان در جنگ تحمیلی (31 شهریور 1359 الی 20 شهریور 1360)، فعالیت های زیادی در جبهه ها، پشتیبانی جنگ و مسایل فرهنگی انجام دادند که خاطرات زیادی در این خصوص وجود دارد؛ اما به دلایل مختلفی، تصاویر و عکس های حرفه ای از اقدامات و عملکرد ایشان در مناطق جنگی و پشتیبانی جنگ وجود ندارد و برخی تصاویر غیرحرفه ای و آماتور، جبران کننده این خلا هستند. در این راستا، مقاله حاضر با بهره گیری از شیوه کتابخانه ای - اسنادی و مصاحبه با نزدیکان شهید مدنی تلاش دارد به مسیله نقش تصاویر غیرحرفه ای در تبیین تاریخ شفاهی عملکرد شهید مدنی در جنگ تحمیلی بپردازد و در این مسیر، ضمن تبیین ضرورت های استعانت از تصاویر غیرحرفه ای در تاریخ شفاهی اقدامات شهید محراب در جنگ، به مشکلات عکس عای غیرحرفه ای در ارتباط با ایشان، تاریخ شفاعی وجود تصاویر مورد نیاز از شهید مدنی در منازل شخصی و برخی مصادیق کاربست تصاویر غیرحرفه ای در تبیین خاطرات شفاهی شهید مدنی اشاره می شود.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، تاریخ شفاهی، آیت الله مدنی، پشتیبانی جنگ، عکاسی
  • احسان منصوری، محمد قادری صفحات 91-99

    دفاع مقدس مملو از معارفی است که یکی از راه های استفاده از آن، مصاحبه فعال تاریخ شفاهی است. در این قالب، چالش هایی وجود دارد که رفع آنها می تواند به غنای بیشتر مصاحبه منجر شود. در سه بخش پیش از مصاحبه، حین مصاحبه و پس از مصاحبه به مولفه های ذیل به عنوان چالش های مصاحبه در تاریخ شفاهی دفاع مقدس اشاره می شود: انتخاب سوژه، تحقیق، امتناع از مصاحبه، تعدد لحن ها و اصطلاحات راویان، عدم مدیریت صحیح مصاحبه، مواجه شدن با عواطف انسانی راوی، زبان بدن مصاحبه گر، شیوه آغاز مصاحبه، تشخیص پاسخ های نامرتبط، درک حالات روحی مصاحبه شونده، تشخیص تضاد در پاسخ ها، بیان گویا، ساده و روشن مصاحبه، نحوه تعامل در مصاحبه ، سوءتفاهم در مصاحبه، فرهنگ کتمان، عدم بازشنوایی مصاحبه، عدم تشخیص خلاهای مصاحبه و عدم تکمیل مصاحبه. این مقاله درصدد مطالعه چالش های مصاحبه در تاریخ شفاهی دفاع مقدس است و از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و به صورت استقرایی به این مسیله پرداخته است.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، دفاع مقدس، مصاحبه فعال، مصاحبه گر، مصاحبه شونده
|
  • MohammadMahdi Abdolahzadeh Pages 1-9

    Every project of the Holy Defense oral history is scientific research and has some stages. At each stage, the elements must play their roles correctly so that the research can achieve its goals. The interviewer, the editor, the narrator, the requirements for recording, the suitable environment for the interview, and the documents related to the subject are the things that each one has a role in the achievement of oral history research. Above all, the role of the interviewer and editor, who have the required knowledge, insight, creativity, and skill, is decisive. The interview is the heart of oral history, and its content is more or less influenced by hidden and obvious variables that must be refined. However, the original version of the interviews will be kept for the reference of other researchers in the relevant centers. After the preliminary studies of the plan, the interviewer should compile the necessary research and, based on that, choose the appropriate narrator(s) and then conduct the interview. If these stages are passed properly, the result of the interview is information and narratives that need to be reviewed and edited. By validating the data, making necessary omissions, clarification of ambiguous words and terms, necessary classifications and transfers, and playing the active role of the editor in the analysis, the resulting text will enjoy the scientific standards of oral history. Using library data and descriptive-analytical method, the mechanism of the holy defense oral history is investigated.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Interview
  • Gholamreza Alamati, Zeynab Alamati Pages 11-22

    War is a set of factors that affect most aspects of society, altering them and resulting in new constructions and institutions. Different fields of science investigate war from different perspectives. Among these, the sociology of war studies the sociological analysis of the changes of constructions and institutions in the state of threat and under the shadow of war. With a comprehensive understanding of Islam and following the school of Islam and divine prophets, Imam Khomeini (MBUH) defined war from a religious point of view. The Imam's social thought was God-centered and religious and emphasized defending the privacy of the values of Islam and the Qur'an in such a way that at the top of the pyramid of his defense thought was the power of God, and at its base, people played a role as real soldiers defending the privacy of Muslims and the free people of the world. The present research, using the descriptive and analytical method and library sources, first seeks to find the sociological foundations of the Imam's (RA) thinking about war, considering the specific functional changes during the revolution and Holy Defense, and then examines the use of oral history in these cases. In this regard, the paper attempts to investigate the role of the Imam's words and messages in the eight years of Holy Defense, as the best source of the sociological aspects of war from his point of view.

    Keywords: Holy Defense, Imam Khomeini, Sociology of War, Oral History
  • Fridon Abdi Pages 23-28

    Eight years of Holy Defense is a reminder of the presence and active role of the Iranian people who stood up to defend the country and the revolution. By taking a look at the fundamental developments in the life of the holy defense and evaluating them in terms of world equations, we can understand that anti-tyranny, anti-colonialism, independence, revival of the religious identity, and revolutionary values of the Iranian people are owed to the thoughts and actions of the martyrs, veterans, freedmen, and warriors who defended these values. What is important is the continuation of the values of the Holy Defense era, which is a model for the administration and management of critical situations. One of the ways to take advantage of these patterns of behavior and lifestyle is to record and transfer them to future generations. They must first know what conditions existed, what happened in that context and space, and what the functions were so that they can use the patterns as a model. Therefore, in addition to the historiographical task, oral history plays an essential role in the transfer of values and has a moral and valuable function. In this article, Ayatollah Khamenei's expectations of oral history researchers are examined concerning his words, which are practical in terms of purpose and qualitative in terms of the method of gathering information. The information is gathered through the "theory development" method. The obtained results show purity of heart, pure intention, the demand for rights in research, conducting honest research, using valid documents, paying attention to research ethics, having a research spirit, focusing on needs assessment in research, having a strategy, considering usefulness, and doing the research work in a correct, complete, and solid way are among the expected characteristics for oral history researchers of the Holy Defense.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Ayatollah Khamenei, Expectations
  • Fatemeh Ahmadi, Negar Zareh Pages 29-44

    The Holy Defense is one of the landmarks of Iran's contemporary history. The more important the event and the more numerous narrations it has, the more important its oral history is. In addition, the Holy Defense oral history has the most frequency among the sources of oral history in Iran. Thus, paying attention to the documentation and preparation of oral history interviews and the possibility of easy access to them is of special importance for researchers in various fields of the Holy Defense and contemporary history of Iran. The Oral History Metadata Synchronizer (OHMS) is a web-based application that allows easy access to interviews according to different topics and the time they are discussed in the interviews. Introducing and proposing the localization of this application in oral history, especially the Holy Defense, is the main goal of this article. Also, this research aims to answer the following questions: What are the methods of organizing and accessing oral history sources in archival organizations and centers? How do experts in archival organizations and centers evaluate the management of oral history resources in terms of organization and accessibility? From the point of view of experts, to what extent is the use of the oral history metadata synchronizer program effective in the management of oral history resources? Based on the objective, the research is of an applied type and is carried out using a survey-description method. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. Twenty professors, researchers, and experts in organizations and document centers who are active in the field of oral history production have answered this questionnaire.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Interview, Synchronization, OHMS
  • Fatemeh Zolfagharzadeh Pages 45-51

    The invasion of neighboring countries and tribes from far and near to a region and defending its existence is one of the constant elements in history, which has become one of the most important human issues in the last century. The Holy Defense is also known as one of the most important events of the last hundred years in the Middle East and the world, which includes the oral, indigenous, and cultural history of Iran in the early years of the Islamic Revolution. Studying the narratives and memories of the Holy Defense warriors has led to a better understanding of the Holy Defense era. Recognizing people, conspiracies and betrayals, bravery, and expressing the hardships warriors endured are preserved by recording the warriors' memories. The accuracy and attention of the narrator and his memory, the writer's trustworthiness, the writer's involvement during the narration, and considering the writing rules are among the things that should be considered in recording the oral history. This article surveys and reviews the book "Unknown Hero", which is the memoirs of Khosrow Adamnejad Ghafoor, one of the veteran fighters of the Holy Defense. The book was written by Najmuddin Asadi and narrates a part of the history of West Azerbaijan during the years of the Holy Defense.

    Keywords: Holy Defense, Oral History, West Azerbaijan, Unknown Hero, Khosrow Adamnejad Ghafoor
  • Narjes Tavakoli Leshkajani Pages 53-60

    If the organization is defined as a specific social system consisting of like-minded people under a common discourse to create activism according to specific goals, the following definition is used for NGO women's cultural-religious organizations: a social system whose core is women who, usually without sufficient material and rights, turn to philanthropic and godly activities in line with religious foundations. In this way, women make non-governmental and voluntary decisions based on their common goals and put them into practice. As Imam Khomeini (MBUH) emphasized the active role of women during the Islamic Revolution, women gained a new identity and during the eight years of Holy Defense, by the influence of this educational school, women actively participated in supporting the war. This article attempts to analyze the oral memories of Mallard women jihadists in support of the war by using the qualitative method of "thematic analysis", and to examine the dynamics and durability of this NGO women's organization. In this research, thirteen factors were identified, among which we can mention the following components: collectivism and paying attention to women's groups, initiative and problem-solving despite the lack of facilities and originality of operations against facilities, paying attention to martyrdom and visiting the families of martyrs and veterans, and experimenting in new fields.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Mallard, Support
  • Ebrahim Rahimi Pardanjani, Narges Al Momen Dehkordi Pages 61-69

    The arenas of Islamic revolution and Holy Defense have been filled with the presence and role-playing of women who, along with men, have made a great contribution to the sacrifice and preservation of this land. In the eight years of the Holy Defense (1359-1367), women entered the battle scene together with men and in various fields of support, care and nursing of the wounded, management and development of resistance movements, persuasion and encouragement of men by accepting responsibility and performing duties instead of men and providing the ground for the presence of men to play an active and continuous role in the war, taking care of children and maintaining the warm heart of the family and other things played a very important role in the war. Oral history, by mentioning the various angles of women`s presence and the issues facing them, is one of the tools that can portray the role of women in the holy defense in a wider way. The process of collecting and compiling women's oral history is facing obstacles, some of which are common between men's and women's oral history, and some of them are different from men's oral history in terms of the type of preparation and compilation. These barriers are either social or include things that are influenced by the form and structural elements of oral history. This article attempts to examine the effect of a set of women's obstacles in the Holy Defense by adopting the views of experts, researchers, and the authors' empirical views during several years of activity in this field, which causes damages in the final output. These obstacles include the restrictions on interviewing women due to various cultural, and ethnic reasons, or the fact that the interviewer should preferably be a woman and familiar with the subject of conversation and have common cultural and ethnic roots, the emotional nature of most women, and in some cases the feeling overpowering the narrative and how to control these cases, the preoccupations of housework and raising women's children, and considering these cases in determining the time, duration, and place of interviews. In addition to the mentioned cases, the common obstacles to men's and women's oral history include the passage of time, not being seen, lack of attention to the correct selection of the narrator, the weakness in the interview process, the weakness in the oral expression of events, the unwanted distortion of facts, the unavailability of documents, the effects of custodian organizations and institutions, and various approaches in the way of compilation and presentation of oral history. The goal is to increase the quality of preparation and compilation of oral history by recognizing the obstacles affecting the process of women's oral history in Holy Defense and solving them by using appropriate solutions according to the conditions so that the final product is more consistent with scientific and technical standards.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Women, Interview, Pathology
  • Mahboobeh Shamshirgarha Pages 71-77

    After 2003, some research centers in America interviewed a number of high-ranking Iraqi officers and commanders, and some of their statements show facts from the Holy Defense period. In Iran also, this important event has been sporadically paid attention to during the past four decades. However, in the first half of the 1390s, two projects were approved by the Fath Narrative Foundation and the Holy Defense Information Institute to record the oral memories of former Iraqi Baath army officers and commanders. Salah Asgharpour conducted the aforementioned interviews. Understanding the importance of using the few remaining golden opportunities to record the narratives of the military leaders of the front against Iran during the holy defense period and entrusting the interviews to Salah Abdul Amir Najjar or Salah Asgarpour (known as Sheikh Salah) led to a decisive step towards recognizing and recording the historical facts of this great event. I have recorded and compiled his life memories for a long time and now I am waiting for its publication. Sheikh Salah met and talked with many former Iraqi commanders in this project for about six years and recorded about 360 hours of audio and video and brought them to Iran. The interviewer's accurate knowledge of the social, political, and military situation of this country, which is partly related to his personal and family records and another part to his professional records in managing the organization of the force, focusing on the recognition of the Iraqi army during the period of holy defense, and also his persistence and ability in creative unraveling provided a valuable source of information for the researchers of the history of Holy Defense as well as the contemporary military history of the Persian Gulf region and West Asia. These series of interviews are important because they have recorded the oral history of the other side of Iran. However, benefiting from this treasure in the second step requires a lot of effort in arranging and publishing the text of the interviews, which have remained on the ground after years. The purpose of this article is to inform and ultimately achieve this goal.

    Keywords: Iran-Iraq War, Oral History, Iraqi Commanders, Operation Information
  • Seyyed MohammadJavad Ghorbi Pages 79-89

    The oral history of war is considered a part of war studies and many research centers are established and supported in the countries of the world for this purpose. The value of memories and oral history of war developments in the present era is such that even specialized fields have prepared for this purpose. One of the branches related to the oral history of war is the use of photos and images for oral history, and despite the novelty of this issue in the past few years, it has gained many fans in research centers and war researchers; as far as to explain the problem and methodology of the relationship between photos and oral history, research works, authorships and educational workshops have been set up. In Iran, war research institutions have paid attention to this issue, and it seems that the use of images in oral history has an effective role in promoting research on the imposed war. Of course, in addition to the images of war photographers and professional photos, non-professional and amateur images have the potential and capacity to contribute to the oral history of war, and the analysis of the content of war photos can unravel some of the blind spots of the oral history of the war in various issues. One of the active and effective groups in the imposed war are the altar martyrs, and among them, Ayatollah Seyyed Asadullah Madani during the short period of his presence in the imposed war (31 Shahrivar 1359 to 20 Shahrivar 1360), conducted many activities in the fronts, war support and cultural issues, and there are many memories in this regard. But for various reasons, there are no professional pictures and photos of his actions and performance in war zones and war support, and some non-professional and amateur pictures compensate for this gap. In this regard, the present article, using the library-document method and interviews with the relatives of Martyr Madani, tries to address the issue of the role of non-professional images in explaining the oral history of Martyr Madani's performance in the imposed war, and in this way, while explaining the necessity of using non-professional images in the oral history of Martyr Mehrab's actions in the war, refers to the problems of non-professional photography related to him, the oral history of the existence of required pictures of Martyr Madani in private homes, and some examples of the use of non-professional pictures in explaining the oral memories of Martyr Madani.

    Keywords: Holy Defense, Oral History, Ayatollah Madani, War Support, Photography
  • Ehsan Mansouri, Mohammad Qaderi Qaderi Pages 91-99

    Holy Defense is full of knowledge, one of the ways to use it is through oral history active interviewing. In this format, there are challenges that can lead to more richness of the interview. In the three sections before the interview, during the interview, and after the interview, the following components are the challenges of the interview in the Holy Defense Oral History: choosing the subject, research, refusing to interview, the multiplicity of narrators' tones and terms, lack of proper management of the interview, encountering the narrator's human emotions, interviewer's body language, the way to start the interview, recognizing irrelevant answers, understanding the mental states of the interviewee, recognizing contradictions in the answers, expressive, simple and clear expression of the interview, the way of interaction in the interview, misunderstanding in the interview, the culture of concealment, lack of rehearing the interview, lack of identifying gaps in the interview and not completing the interview. This article seeks to study the challenges of interviewing in the Holy Defense oral history and has dealt with this problem by descriptive-analytical method and by using library sources inductively.

    Keywords: Oral History, Holy Defense, Active Interview, Interviewer, Interviewee