فهرست مطالب

پژوهش های معماری اسلامی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1401)

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه صمیمی فر*، سمانه تقدیر صفحات 1-18

    مساله چگونگی شکل گیری فرایند خلق و ادراک آثار معماری و عوامل موثر بر آن مقوله ای با اهمیت، چند بعدی و میان رشته ایست. این در حالیست که در حال حاضر فرایند شکل گیری آثارمعماری در اکثر پژوهشها با تکیه بر برداشت های سطحی از ادراک انسان و در بهترین حالت وابسته به حواس پنج گانه ظاهری انسان و البته معمولا محدود به برخی از آنها بررسی میشود. بنا براین لازم است جوانب این مساله از منظر علوم انسان شناسی (شناخت قوا و ابزارهای ادرکی او)، هستی شناسی (شناخت مراتب هستی) و روانشناسی محیط (بررسی رابطه انسان و محیط) پرداخته شود. پژوهش حاضر قصد دارد به بررسی چگونگی شکل گیری مراحل فرایند خلق و ادراک آثار معماری با تمرکز بر قوای باطنی  بویژه "حافظه" و "خیال" معمار بپردازدو با باز تعریف مراحل تجزیه، ترکیب و ارزیابی در این فرایند با یک نگاه نو، عواملی که مستقیم و غیر مستقیم موثر بر کیفیت شکل گیری و تحقق این مراحل هستند را بررسی نماید. شالوده نظری این پژوهش مبانی حکمت متعالیه و برای انجام آن از راهبرد استدلال منطقی استفاده شده است .در مرحله گردآوری داده ها از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و در مراحل بعد، از روش استدلال قیاسی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد معماری مانند سایر افعال انسان متاثر از بستر مادی و معنوی رشد (تجربه زیسته) و ادراکات معمار در طول عمر تا لحظه خلق اثر است . معمار از یک طرف  متاثر از حافظه (خزانه معانی) و خیال (خزانه صورتها) خود است که خمیر مایه ایده های او خواهند بود و از طرفی بواسطه افعال، اخلاق و مزاج خود مرتبه ای برای نفس ناطقه اش، که  مبدا و خالق افعال اوست، رقم میزند و البته مرتبه نفس هم نقش بسزایی در کارایی حافظه و خیال در انسان دارد زیرا معانی و صورتها ذخیره شده در آنها  حاصل سطح تعامل او با عوالم هستی است.این رویکرد همچنین می تواند زمینه ساز تحول در حوزه تعلیم معماری و تربیت معماران باشد. زیرا تاکید می نماید معمار ابتدا باید قوس صعود معرفت یابی را در وجود خویش طی کند و بعد اقدام به آفرینش در قوس نزول خلق اثرمعماری نماید.

    کلیدواژگان: حافظه، خیال، تجزیه، ترکیب، فرایند معماری، حکمت متعالیه
  • محمدرضا عطایی همدانی*، احمد نوذری فردوسیه صفحات 19-41

    بنا بر اعتقاد بسیاری از اندیشمندان سبک زندگی اساسا وابسته به مکتب و ایدیولوژی است. بدین ترتیب بروز و ظهور یک فرهنگ در بعد اجتماعی، زمانی رخ می دهد که سبک زندگی مردمان مطابق با مکتب حاکم باشد مکتب تشیع نیز با بهره گیری از مفهوم ولایت در کنار توحید اسلامی برای تمام شیونات فردی و اجتماعی شیعیان برنامه عملی ارایه می کند در حقیقت نوع قابل تمایزی از سبک زندگی را در ادوار مختلف پیشنهاد می کند که فارغ از وابستگی به شرایط زمانی و مکانی، هویت متمایزی ایجاد می کند. در فرایند تربیت، مبانی نظری و مهارتهای فردی و جمعی وابسته به مکتب تشیع از نسلی به نسل بعد انتقال می یابد. پژوهش حاضر ضمن شناخت نقش تربیت بعنوان عامل ترویج و تداوم سبک زندگی شیعی، اهمیت حسینیه ها را به عنوان ظرف مکانی با کارکرد تربیتی-آموزشی یاد شده بیان می کند و برای اثبات این مدعا نقش حسینیه های شهر کاشان در شکل گیری و تداوم سبک زندگی شیعی را نشان می دهد. برای تدوین چارچوب نظری در پژوهش حاضر از راهبرد استدلال منطقی و برای نمایش مصداقی آن از راهبرد مورد پژوهی بهره گیری شده است. بدین ترتیب شاخصه های برگرفته از سبک زندگی و تربیت اسلامی در انطباق با ویژگی های معمارانه شامل کارکرد، کالبد و ارتباط با بستر طبیعی و شهری حسینیه های کاشان، بعنوان مصداق قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حسینیه، کاشان، تربیت، سبک زندگی، تشیع
  • علی اکبر حیدری*، ملیحه تقی پور، فاطمه عماد صفحات 42-68

    سلسله مراتب در معماری نمودی از تلاش برای بیان مفهوم گذار و جنبه تدریجی فرایند ادراک است. این اصل به عنوان یکی از اصول بنیادی در هنر سنتی شناخته شده و با سلسله مراتب وجودی که بالاتر از مرتبه مادی مربوط به آن قرار دارد نیز منطبق و هماهنگ است. این اصل در ترتیب رسیدن به یک فضا، الگوی بنیادی اتصال، انتقال و وصول را پیشنهاد می کند که بیان کننده جنبه استدراجی وصول به فضا است. در این ارتباط مسجد از جمله بناهایی است که وجود اصل سلسله مراتب در آن بسیار ضروری است به نحوی که مفهوم سیر از ظاهر به باطن به عنوان مهمترین کارکرد مسجد، به واسطه اصل سلسله مراتب نمود می یابد. با این حال در طول دوره های مختلف و با گذشت زمان، نمود این اصل در مساجد ساخته شده در سبک های مختلف معماری ایرانی به صورت های متفاوتی بروز یافته است. در همین ارتباط پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که با بررسی سبک های مختلف مساجد در تاریخ معماری ایران، نمود های مختلف این مفهوم را مورد بررسی قرار دهد. روش تحقیق این پژوهش یک روش توصیفی-تحلیلی به منظور تحلیل نمونه های موردی می باشد. با توجه به سبک شناسی معماری ایران، مساجد تاریخی در قالب شش سبک پارسی، پارتی، خراسانی، رازی، آذری و اصفهانی قابل تقسیم هستند که سبک پارسی و پارتی دارای مسجد نمی باشند. بر همین اساس از هر 4 سبک 8 مسجد (در مجموع 32 مسجد) به عنوان نمونه های موردی به صورت تصادفی انتخاب شد. هدف اصلی در پژوهش حاضر، تحلیل سبک های مختلف معماری مساجد ایران از منظر سلسله مراتب و وجوه مختلف نمودپذیری این مفهوم در آنها است. روش تحقیق در این پژوهش درسه گام است که در گام اول به بررسی وجوه مختلف سلسله مراتب و نحوه ارزیابی شاخصه های آنها به روش مطالعات کتابخانه، در گام دوم به تجزیه وتحلیل وجوه مختلف سلسله مراتب در مساجد سبک های مختلف و در گام آخر به بحث و نتیجه گیری پرداخته شده است. در نهایت نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در سبک خراسانی، هر سه بعد سلسه مراتب در یک سطح ابتدایی در مساجد نمود داشته است؛ در سبک رازی، سلسه مراتب مکان مورد توجه قرار گرفت، اما با گذشت زمان، این بعد در سبک های آذری و اصفهانی رو به تکامل نهاد؛ در سبک آذری، سلسله مراتب اندازه بسیار مورد توجه قرار گرفت و در نهایت در سبک اصفهانی، سلسله مراتب شکل، بیشترین نمود پذیری را در مساجد داشته است.

    کلیدواژگان: مسجد، سلسله مراتب شکل، اندازه و مکان، سبک های پیرنیا
  • زهره بهرامی کیان، علی اکبری* صفحات 69-85

    از آن جاکه عمدتا بقاع متبرکه در میان بافت های تاریخی شهرها واقع شده است، حفظ هویت تاریخی بافت یکی از چالش های پیش رو در طرح های توسعه است. در برخی از طرح های توسعه اماکن متبرکه مشاهده می شود که اصول برنامه ریزی، بی توجه وجه ذهنی زیارت و خاطره تاریخی زایران از بنا و ماهیت و هویت بافت اطراف بوده و موجب تخریب بستر خاطرات بین نسلی افراد و قطع ارتباط ذهنی آنان با بنا شده است. با توجه به ضرورت اجتماعی و فرهنگی حفظ هویت مکانی و تاریخی و رابطه ذهنی افراد با مکان در برنامه ریزی های توسعه، هدف از انجام این پژوهش آن است که مبتنی بر مطالعات میدانی، دیدگاه کاربران را به اتکای تجربه زیسته شان از امر عبادت و زیارت در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) احصا کند و ضمن آزمون فرضیات پژوهش، به روش پدیدارشناختی داده ها را تفسیر کند و راهکارهای عملیاتی را به مثابه مبنای مداخله در اماکن مقدس ارایه نماید. مطالعه حاضر از حیث هدف، کاربردی است. پارادایم فلسفی تحقیق مبتنی بر گفتمان تفسیری است. با توجه به ماهیت متغیرها رویکرد تحقیق کیفی است و روش تحقیق، پیمایشی و طرح تحقیق، توصیفی-تحلیلی است. تبیین مبانی نظری تحقیق و احصا متغیرها از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی اعم از مشاهده مستقیم، مصاحبه و توزیع پرسش نامه انجام شده است. نتایج حاصل از بحث نشان می دهد که سلسله مراتب فضایی ساختمان، ارتباط بصری با گنبدخانه، عوامل کیفیت ساز موثر بر ذهنیت و ادراک کاربران در هر فضا و وجود نشانه های معناساز و موقعیت های خاطره ساز، تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری بر مولفه های حس تعلق، حضورپذیری و خاطره سازی برای مردم در مکان مقدس دارند و حفظ آن ها موجب هویتمندی مکان می شود.

    کلیدواژگان: اصالت ذهنیت، نشانه شناسی مکان، مکان قدسی، حس مکان، توسعه حرم حضرت عبدالعظیم
  • ساناز رهروی پوده*، بهاره تدین صفحات 86-106

    امروزه پایداری اجتماعی یک از مفاهیم تاثیرگذار و قابل بحث در طراحی معماری و شهری محسوب می شود. ازآنجاکه محله جویباره اصفهان، قدیمی ترین بافت تاریخی این شهر به حساب می آید و این بافت ارزشمند با همه ویژگی های قابل توجه موجود در آن به سمت فرسودگی و انحطاط، نزول یافته است، شناخت و ایجاد شاخصه های پایداری اجتماعی در این بافت ارزشمند، می تواند در حفظ ارزش های این محله و ثبات آن به عنوان بافت تاریخی، نقش به سزایی داشته باشد. ازآنجاکه ساکنین بومی این محله ارزشمند که ترکیبی از تعداد محدودی از یهودیان و تعداد کثیری از مسلمانان هستند در حال کوچ از آن هستند و ساکنین غیربومی جایگزین آن ها می شود، حفظ این بافت تاریخی آن ضرورت می یابد. شاخصه های پایداری اجتماعی در بافت تاریخی جویباره کدام اند و رابطه بین متغیرها و اولویت های آن ها به چه صورتی خواهد بود؟ هدف از این پژوهش، شناخت شاخصه های پایداری اجتماعی در جهت حفظ ساکنین بومی با حس تعلق زیاد به این بافت تاریخی است، به گونه ای که ایجاد این شاخصه ها در بین ساکنین بومی و محل زندگی آن ها، از انحطاط و فرسودگی این بافت جلوگیری کند. چراکه این بافت قدیمی ترین بافت شهر اصفهان محسوب می شود و بناهای تاریخی ارزشمندی در هم جواری آن همچون مسجد جامع عتیق وجود دارد. از طرفی تحقیقات گسترده ای در رابطه با پایداری اجتماعی در حیطه مسکن انجام شده است، اما در مورد بافت های تاریخی مطالعات انجام شده بسیار محدود است. روش تحقیق در مقاله پیش رو از نوع کمی است و داده ها با استفاده از روش پیمایش گردآوری شده است. پرسش نامه در دو مرحله توزیع و مورد تحلیل قرارگرفته اند، به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Spss و آزمون های آماری تک نمونه ای و فریدمن برای ارزیابی و اولویت بندی متغیرها استفاده شده است. با توجه به مطالعات انجام شده در میزان حس تعلق در محله، که بر اساس جنسیت، شغل و سن در پرسش نامه اول موردبررسی واقع شده، احساس تعلق در بین مردان با شغل کاسب بیشتر از زنان و بقیه مشاغل بوده است. ازنظر سنی گروه سنی سالمند، دارای حس تعلق مکان بیشتری به محله هستند. در توزیع پرسش نامه دوم شاخصه های پایداری اجتماعی که شامل (کیفیت زندگی، کیفیت فضای باز، توجه به ویژگی های بافت تاریخی و میزان تعاملات اجتماعی افراد ساکن در محله) بوده است، مورد بررسی قرار گرفت. این پرسش نامه در بین مردان با شغل کاسب و زنان با شغل خانه داری که هر دو از جنس گروه سالمند هستند و به ترتیب بیشترین حس تعلق مکان به محله را دارند، توزیع شد. بر این اساس مشخص شد که کیفیت زندگی، بیشترین میزان اهمیت و تعاملات اجتماعی، کمترین میزان اهمیت در جهت رسیدن به شاخصه های پایداری در محله جویباره را در بین ساکنین محله دارا است.

    کلیدواژگان: شاخصه های پایداری اجتماعی، حس تعلق مکان، کیفیت زندگی، بافت تاریخی، محله جویباره اصفهان
  • آمنه گلستان* صفحات 107-123

    مجموعه حرم حضرت عبدالعظیم ‌ (ع) در شهرری، یکی از گنجینه‌ های ارزشمند آثار معماری و هنرهای وابسته به آن است که شالوده‌ اش در نیمه دوم قرن سوم ه.ق گذاشته شده و تا عصر حاضر توسعه و تکامل یافته است. از شاخص‌ ترین تزیینات این مجموعه، هنر کتیبه‌ نگاری"محمدابراهیم طهرانی مشهور به میرزاعمو" است که به دو شیوه خوشنویسانه بر روی کاغذ و معمارانه بر روی کاشی هفت‌ رنگ به قلم‌ نستعلیق کتابت و اجرا شده است. از آنجا که تالیفات حوزه خوشنویسی در قلم نستعلیق عموما بر شناخت تحولات شکلی قطعات و نسخ خطی استوار است، از این ‌رو کتیبه ‌نگاری و تحولات شکلی آن به ویژه در اماکن مذهبی و هم چنین چگونگی انطباق ویژگی ‌های شکلی این قلم با ویژگی ‌ها و اقتضایات کتیبه نویسی کمتر مورد توجه پژوهشگران بوده است. هدف این پژوهش بنیادی، شناخت وجوه افتراق این دو شیوه از کتیبه‌نگاری و تغییرات شکلی حروف و کلمات قلم نستعلیق در انتقال خط بر روی کاشی بود که با استفاده از منابع کتاب‌خانه‌ای- میدانی و روش مشاهده ‌ای- تطبیقی و تحلیلی به آن پرداخته شد. برای رسیدن به هدف پژوهش، پاسخ به این پرسش‌ ها ضروری است که تفاوت ‌های شکلی در نحوه کتابت و ترکیب ‌بندی کتیبه ‌های کاغذی در موزه حرم حضرت عبدالعظیم(ع) و کتیبه ‌های کاشی هفت ‌رنگ ایوان امام زاده طاهر(ع) به قلم نستعلیق محمدابراهیم طهرانی کدام است؟ و بر اساس کدام مولفه ‌ها می ‌توان این کتیبه ‌ها را طبقه‌بندی نمود؟ نتایج بررسی‌ ها در هر دو نوع کتیبه‌ نگاری، اختلافات جزیی نظیر اجرای کوچک تر، ضخیم‌ تر و اغلب با میزان کشیدگی کمتر در حروف و کلمات، عدم پیوستگی مفرداتی نظیر"ر، و" به حرف "ه"، زاویه نقطه ‌گذاری 36 تا 50 درجه؛ و نیز تعداد کرسی کمتر و یک نوع تشدیدگذاری در ترکیب ‌بندی کتیبه‌ های کاشی را نشان داد. به نظر می‌ رسد علاوه بر تبحر کاشیکار، نظارت مستقیم خوشنویس و تسلط وی در کتابت بر روی انواع بوم، سبب کمترین تغییرات شکلی در انتقال خط بر روی کاشی شده است. هم چنین کتیبه ‌های کاغذی این مجموعه به تاریخ 1291 ه.ق و رقم "محمدابراهیم طهرانی"، به صورت متن سیاه بر زمینه نخودی رنگ در قالب دو نوع قاب‌ بندی منحنی و زاویه‌ دار طبقه‌ بندی شدند. حال آن که کتیبه‌ های کاشی به تاریخ 1301 ه.ق و رقم "محمدابراهیم مشهور به میرزاعمو"، به صورت متن سفید بر زمینه لاجوردی در قالب یک نوع قاب ‌بندی منحنی قابل بررسی بودند.

    کلیدواژگان: کتیبه نگاری، خط نستعلیق، حضرت عبدالعظیم (ع)، امام زاده طاهر(ع)، محمدابراهیم طهرانی
  • شناسایی عوامل فرهنگی و هنری در شهر خلاق ایرانی - اسلامی (8)
    سهیلا رضایی آدریانی، نورالدین عظیمی صفحات 124-144

    یکی از جدیدترین استراتژی‌های توسعه شهری که تاکید اصلی بر محوریت فرهنگ و هنر درروند توسعه شهری دارد، ایده شهر خلاق است. شهر خلاق رویکردی فرهنگی در توسعه شهر است که بر ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان از طریق جذب و پرورش استعدادها و خلاقیت افراد تاکید دارد. برای این منظور، شاخص‌های شهر خلاق با استفاده از روش کتابخانه‌ای و تحلیل اسناد و مدارک جمع آوری شد و جهت بررسی میزان انطباق شاخص‌ها با معیارهای اسلامی- ایرانی، از نظرات و دیدگاه‌های طلاب و اساتید علوم دینی و اساتید شهرسازی استفاده به عمل آمد. جمعیت نمونه در این مطالعه شامل 230 نفر از طلاب حوزه علمیه اصفهان برای تکمیل پرسشنامه و 15 نفر از متخصصین شهرسازی و اساتید حوزه برای مصاحبه عمیق بودند. از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی جهت تجزیه‌وتحلیل اطلاعات استفاده شد و درنهایت عوامل تحقق شهر خلاق ایرانی- اسلامی، در چهار گروه توسعه فرهنگ و هنر، ادبیات و هنرهای تجسمی، آزادی اجتماعی و فکری و آزادی سیاسی طبقه بندی شد. نتایج پژوهش نشان داد که «افزایش سطح سواد مردم»، «دسترسی به منابع معتبر کتابخانه‌ای و تالیفات جدید» و «افزایش کمیت و کیفیت مطبوعات و نشریات» ازجمله مهم‌ترین شاخص‌های فرهنگی هنری، می‌باشند.

    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی هنری، شهر خلاق ایرانی - اسلامی، تحلیل عاملی، کلان شهر اصفهان
  • سمیه امیدواری*، مهدی حمزه نژاد، الهام امیدواری صفحات 145-168

    جدا شدن حریم اهل خانواده از غیر و همچنین مهمان و تفکیک این دو عرصه از زندگی در عمده خانه های اسلامی واجد اهمیت بسیار می باشد و ظهور و تجلیات آن در معماری بسته به بسترهای اقلیمی، جغرافیایی، فرهنگی متفاوت بوده است .بررسی الگوهای حریم گذاری در خانه های کشورهای مختلف اسلامی به خوبی این تنوع را نشان می دهد. این تحقیق با همین هدف سه الگوی خانه در سه شهر با قدمت و اصالت اسلامی را مورد بررسی قرار می دهد. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و هدف؛ مطالعه مفهوم حریم و تحلیل نحوه ظهور تجلیات آن در این سه الگو می باشد. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که؛ چگونه مفاهیمی مانند "حریم" متاثر از بوم و فرهنگ، تجلیات متفاوتی پیدا می کند؟ لذا با انتخاب خانه از سه شهر اسلامی؛ اصفهان، دمشق و صنعاء و مطالعه الگوی رفتاری و گونه شناسی خانه ها در این سه شهر به بررسی مفهوم حریم در آنها پرداخته شده است. بارزترین جلوه های حریم در این خانه ها، تفکیک عرصه های خصوصی و عمومی بوده است. در خانه های اصفهان به دلیل گسترده شدن خانه در سطح، تفکیک حریم مهمان از اهل خانه از طریق تفکیک حیاط ها و از سویی تفکیک فضاها در جبهه های مختلف یک حیاط بوده است. در خانه های دمشق به دلیل شرایط خاص اقلیمی و گسترده شدن فضاها در طبقه اول جهت دریافت باد مطلوب، تفکیک حریم در عمده خانه ها از طریق تفکیک در طبقات مختلف حیاط خانه امکان پذیر بوده است. در خانه های صنعاء به دلیل شرایط خاص جغرافیایی منطقه و وجود زمین سنگلاخی و از سویی شرایط خاص امنیتی منطقه، تفکیک حریم از طریق توزیع فضاها در طبقات مختلف خانه بوده است. این مقاله بر اساس فرضیه پژوهش مبنی بر وجود ارتباط میان نحوه ظهور حریم در خانه های اسلامی و جایگاه "بوم - طبیعت و انسان" که شامل بسترهای مختلف اقلیمی، جغرافیایی و فرهنگی می باشد؛ ضمن آزمون فرضیه پژوهش نشان می دهد بوم منطقه نقش بسیار مهمی در ظهور تجلیات مختلف حریم ها داشته است و میزان این حریم خواهی نیز در مناطق مورد مطالعه تفاوت داشته است.

    کلیدواژگان: حریم، خانه های اسلامی، اصفهان، دمشق، صنعا
|
  • Fatemeh Samimifar*, Samaneh Taghdir Pages 1-18

    The issue of how the process of creating and perceiving architectural works and the factors affecting it is an important, multidimensional and interdisciplinary category. However, at present, the process of formation of architectural works in most studies is based on superficial perceptions of human perception and at best depends on the five human senses and, of course, usually limited to some of them. Therefore, it is necessary to address the aspects of this issue from the perspective of anthropological sciences (knowledge of his powers and perceptual tools), ontology (knowledge of the levels of existence) and psychology of the environment (study of the relationship between man and the environment). The present study intends to investigate how the stages of the process of creating and perceiving architectural works are formed by focusing on the esoteric forces, especially "memory" and "imagination" of the architect, and by redefining the stages of analysis, composition and evaluation in this process with a new look. Examine the direct and indirect effects on the quality of formation and realization of these steps. The theoretical basis of this research is the principles of transcendent wisdom and to do it, the strategy of logical reasoning has been used. In the data collection stage, documentary and library studies have been used, and in the later stages, the deductive reasoning method has been used. The results of this research show that architecture, like other human actions, is influenced by the material and spiritual context of growth (lived experience) and the architectchr('39')s perceptions during his lifetime until the moment of creating the work. On the one hand, the architect is influenced by his memory (treasury of meanings) and imagination (treasury of faces) that the dough will be the source of his ideas, and on the other hand, by his actions, ethics and temperament, a level for his rational soul, which is the origin and creator of his actions. , And of course the order of the soul also plays an important role in the efficiency of memory and imagination in human beings because the meanings and forms stored in them are the result of his level of interaction with the worlds. This approach can also pave the way for change in architecture education and training architects . Because it emphasizes that the architect must first go through the arc of ascending epistemology in his being and then try to create in the arc of the descent of the creation of the architectural work.

    Keywords: Memory, imagination, decomposition, composition, architectural process, transcendent wisdom
  • Mohammadreza Ataee Hamedani* Pages 19-41

    Many philosophers believe that lifestyle is fundamentally dependent on worldview and ideology. Thus, the emergence of a culture in the social dimension occurs when people's lifestyles are in line with common thinking. Using the concept of guardianship along with Islamic monotheism, the Shiite school offers a practical program for all individual and social aspects of Shiites. In this program, regardless of time and place, it creates a distinct identity. In the process of education, the theoretical foundations and individual and collective skills of the Shiite school are passed down from generation to generation. This study, while recognizing the role of education as a factor in promoting and perpetuating the Shiite lifestyle, expresses the importance of husseiniyahs as a place with the mentioned educational function and to prove the role of husseiniyahs in Kashan in the formation and continuation of Shiite lifestyle. The theoretical framework in this study is logical reasoning and the findings of logical reasoning research are shown in case studies. Finally, the indicators of Islamic lifestyle and education have been adapted to architectural features including function, form and relationship with natural and urban context.

    Keywords: Hosseiniyahs, Kashan, Education, Lifestyle, Shiism
  • AliAkbar Heidari*, Malihe Taghipour, Fatemeh Emad Pages 42-68

    The hierarchy in architecture is an attempt to express the concept of transition and the gradual aspect of the process of perception. This principle is well-known as one of the fundamental principles in traditional art and is consistent with the hierarchy of being above its material level. This principle proposes, in the order of reaching a space, the fundamental pattern of connection, transfer and acquisition, which expresses the aspect of exploiting the acquisition of space. In this regard, the mosque is one of the buildings in which the existence of the principle of hierarchy is very necessary in such a way that the concept of garment from the appearance to the inner part as the most important function of the mosque, is represented by the principle of hierarchy. However, during different periods and over time, the presentation of this principle has been made in mosques built in different styles of Iranian architecture in different ways. In this regard, the present study tries to examine various styles of mosques in the history of Iranian architecture. Accordingly, 16 mosques of four styles including Khorasani, Razi, Azari and Esfahani styles (each of the 4 mosques) are selected as case examples. By analyzing their spatial structure based on existing documents, three dimensions of the hierarchy include the hierarchy The shape, size, and location of each mosque in the style of these styles are discussed. The research method is descriptive-analytical based on historical documents. Using quantitative and qualitative methods including use of space syntax software, using scale meter to extract dimensions, and interviewing experts to analyze the facial features of the mosques in order to analyze the data. Has been used. Finally, the results of the research indicated that in Khorasani style, all three levels of hierarchy were at an elementary level in the mosques; in the mysterious style, the hierarchy of place was considered, but with time, this dimension in the styles Azeri and Esfahani; in the Azeri style, hierarchy of size was very much considered, and finally, in the Isfahan style, the hierarchy of form had the most visibility in the mosques.

    Keywords: mosque, hierarchy of form, hierarchy of size, location hierarchy, architectural styles
  • Zohre Bahrami Kian, Ali Akbari* Pages 69-85

    Since the sacred shrines are mainly located in the historical contexts of cities, preserving the historical identity of the context is one of the challenges in new developments. In some plans for the development of holy places, it is observed that the principles of planning, regardless of the existing spaces and the historical memory of pilgrims of the building and identity of the surrounding texture, has destroyed the intergenerational memories of individuals and cut off their mental connection with the building. Considering the social and cultural necessity of preserving the spacial and historical identity and mental relationship of people with the place in development planning, this study tries to base on the viewpoint of users in their lived experience of worship in the shrine of Hazrat Abdul Azim, define and examine the research hypotheses. Then interpret the data in a phenomenological way and offer operational solutions as the basis of intervention in holy places. The philosophical paradigm of research is critical discourse. Due to the nature of the variables, the research approach is qualitative, research method is the survey and research design is descriptive-analytical. Explaining the theoretical foundations of research and determining research variables has been done through library studies and field studies, including direct observation, interview and distribution of questionnaires The results of the discussion show that the spatial hierarchy of the building, visual relationship with the dome, quality factors affecting users' perception in any space and the existence of meaningful signs have a direct, positive and significant effect on the components of place attachment in people mental identity of place and preserving them makes the place more identifiable.

    Keywords: Originality of subjectivity, semiotics of place, sacred place, sense of place, development of the shrine of Hazrat Abdolazim
  • Sanaz Rahravi Poodeh*, Bahareh Tadayon Pages 86-106

    Social sustainability is one of the controversial issues which has far-reaching implications for the realms of architecture and urban design. In this respect, Joubareh Neighborhood in Isfahan, considered as the oldest historical location of the city, is of considerable importance. Despite the various values of this neighborhood, its historical texture has been deteriorating in recent years. Accordingly, recognition and setting a set of social sustainability indices may play a major role in conserving the historical values of this neighborhood. Since Joubareh is being depleted of its native residents replaced by non-native ones, the utmost endeavor must be made in order to conserve the historical values of this neighborhood encouraging the native residents to stay. This research aimed to identify those social sustainability indices in this neighborhood in order to encourage the native residents, who have a strong sense of belonging towards their neighborhood, to stay so that the deteriorating trend can be reversed. Joubareh is in fact the oldest location of the city and in the vicinity of which are there several significant monuments, like Atigh Gathering Mosque. So far, extensive research has been conducted on social sustainability in the housing sector. Concerning historical textures, similar research has been done only scantily. Which social sustainability indices in the historical texture of Joubareh must be applied?  How do these factors and variables interact with each other? The methodology is quantitative and the data were gathered by surveying. Questionnaires were distributed and analyzed in two stages. In order to analyze data, SPSS Software was used and the One-sample test and the Friedman test were used to assess and prioritize the variables. In the first questionnaire, the sense of belonging of the residents in Joubareh was studied in terms of gender, occupation, and age of the respondents. The sense of belonging among the tradesmen was stronger than that of the women and of other occupations. Similarly, in terms of age, the elderly showed a stronger sense of belonging than that of others. Generally, the aged male shopkeepers and the aged housewives had a stronger sense of belonging than that of others. Also, in the second questionnaire designed based on the needs of the aged housewives and the aged male shopkeepers, certain factors were taken into account for social indices such as the living quality index (respecting the individualschr('39') privacy and peace), the quality of open spaces in the neighborhood, caring the historical features and revitalizing the lost identity and the quality of social interactions among the neighborhoodchr('39')s residents. The results indicated that the dimension of social interactions is significantly correlated with living quality as well as the quality of open spaces. By the same token, the dimension of social interactions is significantly correlated with the quality of open spaces in the historical textures. Likewise, the quality of open spaces and the dimension of historical textures are significantly correlated. In addition, the quality of open spaces is significantly related to historical texture. Finally, there is not a significant relationship between social interactions and historical textures. To the residents of Joubareh neighborhood, who feel a sense of belonging towards the neighborhood, the social sustainability indices, in terms of priority, include the living quality, the quality of open spaces, historical texture, and finally, social interactions. In brief, the results indicated that the residents of Joubareh neighborhood, including the elderly, both housewives, and the aged male shopkeepers, have a strong sense of belonging towards their neighborhood. The social sustainability indices for the residents were, in terms of priority, the living quality, the quality of open spaces, historical texture, and finally, social interactions.

    Keywords: Social Sustainability Indices, Sense of Belonging to Place, Quality of life, Historical Texture, Joubareh Neighborhood
  • Ameneh Golestan* Pages 107-123

    The Shrine of Abdolazim located in Ancient historical city of Ray is a complex including holy shrines of Immamzadeh Taher, Immamzadeh Hamzeh and Abdolazim Hassni. Immamzadeh Taher’s shrine is placed at the north side of the complex and at the east side of Abdolazim Hassni’s shrine and the museum of the complex also is at the south east of Mosalla (praying room for muslims) which is ornamented with decorative arrays. The complex is one of the most valuable treasures of architectural works and related arts. Its construction dates back to the second half of third Hijri century and it has been developed and evolved up to the present century. The complex has been greatly decorated with some artistic works. Some of the most significant of which are inscriptions by "Mohammd Ebrahim Tehrani known for Mirza Amo" who has been one of the outstanding and well-experienced inscription creators of Qajar era in Iran. The inscriptions were executed by applying Nastaliq script, and are considered important documents in the study of the development of Nastaliq scripts. They were written and made in two calligraphic and architectural methods, respectively, on papers and on seven-color tiles. Nastaliq as a favorite script has appeared in architectural designs attributed to Qajar era along with Thulth script. Thus recognition and awareness of prevalent Nastaliq inscriptions and their transformations are considered crucial needs for calligraphy and architecture communities, but the subject has been neglected by most researchers. Evaluation of calligraphic transformation through paper inscriptions which are directly written by calligraphers is an excellent and professional case study. Furthermore, since the quality of scripts undergo some changes or defects when transferring to tiles, stones or other things, analysis and comparison of paper inscriptions and seven-color tile inscriptions should be paid close attention to. Actually, it is a new look at epigraphy on seven-color tiles in which not only the calligrapher but the tiler also is involved. It can not be denied that production of calligraphic works specially Nastaliq script, is influenced by understanding transformations of scripts and manuscripts in form and structure over time; hence epigraphy and its transformation especially in holy places and the conformity of Nastaliq script with characteristics and requirements of epigraphy as well, have been overlooked by researchers. The purpose of this survey is to distinguish the differences between two methods of epigraphy, on papers and on tiles, and to realize transformations of Nastaliq letters and words when they were transferred from paper sheets to tiles. Library-based and field study resources as well as observational descriptive and analytical methods have been implemented to conduct the study. Some questions should necessarily be answered to obtain the aim of this study. Firstly, what are the differences between Mohammd Ebrahim Tehrani’s paper inscriptions kept in the museum of Abdolazim Hassani’s holy shrine and his seven-color tile inscriptions located in the veranda of Imamzadeh Taher’s holly shrine in terms of writing form of Nastaliq and its composition (tarkib)? Secondly, which attributes should be taken into consideration to classify these inscriptions? The result of evaluation in both types of epigraphy indicated some stylistic features and visual standards for the works available from second period of the Qajar era, namely, writing big sizes of words and letters plus relative structural coherence in Nastaliq writings. It was revealed that slight variations exist between the two types of epigraphy. In the tile inscriptions, for instance, letters and words were written smaller in size and they were also executed bolder in comparison to the paper inscriptions. The stretched letters (kashidas) are noticed to be elongated shorter in this type of epigraphy, though. Individual letters such as ra and vav "ر،و" are not attached to the letter of ha "ه". Additionally, the angel between calligraphy pen and the paper while writing dots (noghte) varies between 36 and 50 degrees. Furthermore, fewer ‘seating’ lines (korsi) and the same type of gemination, the doubling of a consonantal sound, were conceived in composition (tarkib) of the tile inscriptions. It was observed that words and letters underwent minor changes when they were transferred from the papers to the tiles, due to direct supervision of the calligrapher and his expertise in writing on variety of surfaces in addition to the skillful tiler who neatly created the tile inscriptions. Tehrani also has signed his paper inscriptions (1291 Hijri), available in Abdolazim Hassani’s Shrine, as "Mohammd Ebrahim Tehrani" which is the calligrapher's full name. He has utilized black ink on the pale gold background papers to make the inscriptions. Another notable feature is that two types of curved and angular frames are perceived in his paper inscriptions. His tile inscriptions (1301 Hijri), however, have been signed as "Mohammd Ebrahim, Mashhor Be Mirza Amo" which includes calligrapher’s first and nick names. White ink, navy blue backgrounds and curved shape frames were noted as the characteristics of the tile inscriptions by Tehrani.

    Keywords: epigraphy, Nastaliq script, Abdolazim Hassani’s shrine, Imamzadeh Taher’s shrine, Mohammd Ebrahim Tehrani
  • Exploring the role of cultural and artistic factors in Iranian-Islamic creative city(8)
    Sohila Rezaiee adaryani, Nooreeddin Azimi Pages 124-144

    One of the latest urban development strategies that emphasizes the importance of culture and art in the urban development process is the idea of creative city. Creative city is a cultural approach of urban development that emphasizes the improvement of the citizens’ life quality through the attraction and development of people's talents and creativity. The purpose of this study is to investigate the effects of cultural factors on the formation of creative Irani-Islamic city. For this purpose, the indicators of creative city were collected by using library method and document analysis and in order to examine the degree of compliance of the indicators with Islamic-Iranian criteria, we used the opinions and views of students, professors of religious sciences and professors of urban planning. The sample size includes 230 people to complete the indicators identification questionnaire and 15 people for in-depth interviews. Using factor analysis, the cultural factors of creative Irani-Islamic city were divided into four groups including development of culture and art, literature and visual arts, social and intellectual freedom, and political freedom. The results of the research include cultural and artistic indicators of the Iranian-Islamic creative city, "increasing the level of literacy of the people", "access to reliable library resources and new writings" and "increasing the quantity and quality of press and publications" are among the most important cultural and artistic indicators. "People from other cities and countries have the last three priorities to create demographic and cultural diversity," "expand the art of music," "increase the number of music shops and schools." Finally, in order to extract strategies, in-depth interview technique and content analysis have been used.

    Keywords: Cultural, artistic factors, Irani Islamic creative city, factor analysis, Isfahan metropolitan
  • Somayeh Omidvari*, Mehdi Hamzenejad Pages 145-168

    One of the most important dimensions in the design of Islamic buildings is the creation of privacy. The word ‘privacy’ means ‘environment’, referring to a place where its support and protecting is obligatory and as a whole, it is a barrier to avoid others’ assault. It is of utmost importance in traditional houses especially in Islamic countries the houses separate the family privacy from the strangers and guests. In fact, this privacy separation is one of the hidden dimensions of Islamic houses were its expression and appearance in architecture varies depending on the geographical, cultural and climatic contexts. The stated question is that, how will the ‘privacy’ concepts find various expressions and appearances in different lands depending on different cultures and locations? This is an experimental and descriptive study and aim to study the ways of matching the concept of privacy with the local models of houses. The study has selected houses from three Islamic cities and investigates the behavioral and residential models in these three different houses and to study the concept of privacy as well to investigate the appearance of its various expressions in the models of special houses.  On the basis of study hypothesis, there has been a relationship between the way of the privacy appearance in Islamic houses and the local models. By comparing the results, and analyzing the hypothesis, the result shows that along with effective theories in the creation of privacies, the location too has an important role on the appearance of the privacy concept. Thus, the study results can be the start in the recreation of privacy concept in the modern Islamic houses with regard to the location.

    Keywords: Privacy, Islamic houses, Isfahan, Damascus, Sanaa