فهرست مطالب

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی وزیری نصیرآباد صفحات 1-22

    زمین در شهرها همواره بعنوان مهمترین عنصر در توسعه شهر و منبع قدرت، زمینه بحث‌ها و مناقشات بسیاری بوده است. در کشور ایران نیز افزایش تقاضا برای زمین و مسکن شهری در چند دهه اخیر موجب افزایش شدید قیمت و گسترش ناموزون شهرها شده‌است. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی است. هدف اصلی این مقاله تبیین نقش سیاست‌های زمین شهری بر مدیریت مسکن (قیمت، میزان عرضه و...) در کشور است. نتایج تحقیق نشان‌می‌دهد که با تشریح سیاست‌هایی که از گذشته تاکنون در حوزه زمین و تامین مسکن از سوی دولت‌ها به اجرا درآمده‌است خواستار اصلاح فوری نگاه سیاست‌گذار مسکن به این بخش شدند. این مقاله با دو هدف یکی آسیب‌شناسی سیاست‌های اعمال شده در بازار زمین و مسکن شهری از سوی دولت‌ها در طول بیش از 50 سال گذشته و پاسخ به این سوال که چرا هیچ‌کدام از این سیاست‌ها عملا منجر به پاسخگویی مطلوب و مناسب در بازار ملک نشد و اساسا نحوه سیاست‌گذاری مطلوب برای بازار مسکن به چه شکلی باید باشد، ارایه‌شد. سیاست‌های زمین‌شهری در ایران همیشه وضعیت دوگانه‌ای و سیاست‌های متناقضی را تجربه کرده‌است. نگاه اشتباه سیاست‌گذار مسکن به این بخش و حوزه سیاست‌گذاری عرضه و تقاضای واحدهای مسکونی صرفا از طریق ارایه تسهیلات مالی که در نهایت منجر به تعریف سیاست‌ها و ماموریت‌های نادرست و ناکارآمد و باقی ماندن مشکلات در این بخش، خود شاهد اصلی می باشد. سیاست‌گذار مسکن در بیش از نیم قرن گذشته سیاست‌های دولتی در این بخش را به خانه‌سازی تنزل داده‌است، این در حالی‌است که بازار مسکن باید از منظر شهر و شهرسازی مورد توجه قرار‌بگیرد و نه اینکه در بستر خانه‌سازی به‌صورت صرف سیاست‌گذاری و مدیریت شود. سیاست‌های بخش زمین و مسکن باید با یک رویکرد صحیح برنامه‌ریزی شود ولازمه آن، تغییر نگاه دولت به این حوزه و عدم تکرار سیاست‌های نادرست و ناکارآمد گذشته است.

    کلیدواژگان: بازنگری سیاست گذاری، زمین شهری، مدیریت مسکن، کارآمدی
  • سیده ریزان نقشبندی، سید مجید مفیدی شمیران صفحات 23-43

    با گذر زمان و تغییر و تحولات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در جوامع و به طبع آن تغییرات کالبدی در شهرها، سیمای شهرها دچار دگرگونی های فراوانی شده است. در طی این تغییر و تحولات، هسته ی اولیه شهرها به عنوان یک ثروت تاریخی از محل زندگی انسان در گذشته مورد بی توجهی واقع شده است. هسته تاریخی شهرها دارای عناصر و فضاهای باارزشی هستند که برخلاف تغییرات و توسعه های ناگهانی و نابه جای شهرهای امروزی، به صورت بطیی در گذر زمان و با توجه به نیاز انسان ها شکل گرفته اند. شهر سنندج نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همانند سایر شهرها دستخوش تغییرات و بی توجهی نسبت به بافت تاریخی بوده است. هدف اصلی از انجام این پژوهش امکان سنجی جهت ایجاد یک ارتباط معنادار میان بناهای تاریخی موجود در بافت تاریخی شهر و ایجاد بستری برای پیاده مداری و گردشگری در آن است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا این امکان وجود دارد و چگونه می توان این ارتباط را برقرار کرد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی-توسعه ای و از نظر شیوه انجام توصیفی- تحلیلی می باشد که اطلاعات آن از طریق برداشت های میدانی، مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و... گردآوری شده است. با توجه به مطالعات صورت گرفته می توان گفت بافت تاریخی شهر سنندج دارای پتانسیل های لازم جهت ایجاد شبکه گردشگری پیاده مدار میان بناهای تاریخی آن از طریق شبکه معابر وضع موجود است. در این پژوهش از میان معابر موجود در بافت، مناسب ترین مسیرها و ورودی های بافت جهت تحقق اهداف طرح شناسایی و سپس با تعریف پروژه های موضعی متنوع سعی در ارایه طرحی منسجم برای این محدوده داشته است. با توجه به رویکرد پیاده مداری در پژوهش، معابر در دو مقیاس شهری و محلی در سه دسته پیاده راه، معابر آرامسازی شده و معابر گردشگری پیاده مدار درون محلی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، پیاده مداری، گردشگری، معابر
  • حمیدرضا سهرابی، فاطمه رضویان صفحات 44-59

    اثرات مخرب و گسترده صنعت ساختمان‌سازی روی محیط‌ زیست موجب عدم دستیابی به اهداف توسعه پایدار گردیده است و این امر، موجب تخریب اکوسیستم و انواع گونه‌های زیستی در کره‌ی زمین شده است. بنابراین، نیاز به تغییر رویکرد در صنعت ساخت و ساز از طراحی سنتی به طراحی ساختمان‌های پایدار بیش از پیش احساس می‌شود. به‌همین دلیل، اغلب کشورهای پیشرفته سامانه‌ی ارزیابی ساختمان سبز خود را توسعه داده‌اند. امروزه، طراحی ساختمان‌های سبز و پایدار بوسیله‌ی فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) و سامانه ارزیابی و امتیازدهی LEED در طول چرخه عمر ساختمان بسیار مفید و پرکاربرد است. در این تحقیق، به بررسی و مقایسه تحلیل انرژی و آسایش حرارتی دو پروژه‌ی ساختمانی معمولی و سبز با استفاده از نرم‌افزارهای Revit و پلاگین Insight360 جهت تحلیل انرژی و همچنین نرم‌افزار بومی Tcic جهت تحلیل نمودار زیست اقلیمی الگی پرداخته شد. با ارزیابی و تحلیل نتایج حاصله از نمودارهای الگی و انرژی در هر دو ساختمان مشخص شد که در ساختمان سبز با ایجاد فرورفتگی در نمای پیرامونی ساختمان و طراحی سایه‌بان‌ها در در بازه‌ی زمانی یکساله، در راستای تابش خورشید که این سطوح با ایجاد شکست در نور خورشید از نفوذ حداکثری انرژی خورشیدی به داخل ساختمان جلوگیری می‌کند، منجر به صرفه‌جویی در مصرف انرژی از طریق کاهش استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی می‌شود. در ساختمان معمولی که فاقد سایه‌بان در نمای ساختمان دارای پنجره‌های با ظرفیت حرارتی بالا بود در فصول گرم سال برای ساکنین ممکن است آزار دهنده باشد؛ بنحوی که برای تهویه مطبوع داخل ساختمان لازم است که از ظرفیت‌های بالای این وسایل برودتی استفاده شود. در نهایت، با استفاده از سامانه ارزیابی LEED هر دو ساختمان امتیازدهی شدند که ساختمان سبز و معمولی به‌ترتیب امتیاز کل 43 و 16 را کسب کردند و در انتها ساختمان سبز (Viva Yucc) توانست گواهی تایید ساختمان سبز آمریکا را بدست آورد.

    کلیدواژگان: ساختمان سبز، ساختمان پایدار، مدلسازی اطلاعات ساختمان، توسعه پایدار، سامانه LEED
  • محمدعلی کاظم زاده رائف، صبا میردریکوندی صفحات 60-69

    با توجه به رشد شتابان شهرنشینی در چند دهه اخیر به خصوص در کلانشهرها شهروندان بسیاری امروزه در مجموعه های مسکونی سکونت دارند. با توجه به اهمیت محیط زندگی در سکونت در آرامش فردی و رشد شخصیتی انسان، این مجموعه های سکونتی باید از شرایط مطلوب و مناسبی برای سکونت برخودار باشند تا رضایت ساکنین را برآورده سازند. پژوهش پیش رو با هدف بررسی عوامل کیفیت بخش مجموعه های مسکونی موثر بر رضایتمندی ساکنین صورت گرفته است. در این پژوهش که به صورت توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام پذیرفته است برای تحلیل نتایج از آزمون های آماری در نرم افزار SPSS استفاده شده است. از آزمون T تک نمونه ای برای سنجش میزان رضایت از سکونت در مجوعه شهرک نفت اهواز و از رگرسیون خطی چندگانه برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن بهره برده شده است. بر اساس نتایج بدست آمده مبلمان فضاهای باز و سبز مجتمع، وجود فضای ورزش و تفریح مناسب و همچنین غنای حسی محیط مسکونی از مهمترین شاخص های اثرگذار بر رضایتمندی ساکنین بوده است.

    کلیدواژگان: مجموعه مسکونی، رضایتمندی سکونتی، فضاهای جمعی، شهرک نفت اهواز
  • علی شاکری صفحات 70-89

    در قرن معاصر موضوع رابطه انسان و محیط و قابلیت ترجمه آن به زبان طراحی محیط و معماری، مورد توجه پژوهشگران این حوزه بوده است. در این راستا شناخت انسان و ویژگی های محیط زندگی او و چگونگی برقراری رابطه میان این دو عامل همواره حایز اهمیت بوده است. از مشکلات قشر مهندسان از دست دادن زمان در عدم ایجاد ارتباط سریع طراح با کارفرما برای ساخت و ساز است. به وجود آوردن شرایطی که بتوان یک محیط مناسب برای ارتباط بین طراح و کارفرما به وجود آورد، ازعوامل تاثیرگذار برای ایجاد یک قرارداد است. مکانی که مورد علاقه طرفین قرارداد باشد و بتواند شرایط محیطی لازم در جهت بهبود حس تعلق به مکان را در افراد به وجود آورد از عوامل مهم در ایجاد شرایط مطلوب برای عقد قرارداد است. فضا، مکان و زمان در ارتباط انسان ها با یکدگیر بسیار موثر است. افراد مشخصات رفتاری خاص خود را دارند که نسبت به اشخاص دیگر با توجه به سن، شغل و گروهی که در آن قرار می گیرند متفاوت است. در این پژوهش که در دانشگاه و نظام مهندسی شهرستان ایلام انجام شده، موضوع مکان برای دستیابی به یک شرایط مناسب و تاثیرگذاری آن به روی افراد بررسی شده است و قسمتی از بررسی ها نشان می دهد که با افزایش میزان حضور داشتن در محیط، فرآیند خاطره سازی صورت می گیرد، که نتیجه آن افزایش دلبستگی به آن مکان است. این مقاله رابطه میان روانشناسی محیطی با رفتار انسان ها و همچنین میزان اثرگذاری آن دو بر یکدیگر را مورد بررسی قرار داده است که باید اذعان داشت روانشناسی محیطی رابطه مستقیمی با مکان، زمان، تکنولوژی و همچنین میزان آزادی ذهنی و اجتماعی افراد دارد.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیط، مکان ملاقات، خاطره، دلبستگی
  • همت زارعی صفحات 90-107

    بافت های حاشیه ای و فرسوده شهرها اغلب در محدوده های پایین دست، محروم از امکانات اجتماعی، اقتصادی و کالبدی شهری بوده و عدم پویایی و رونق اقتصادی در آن ها، علاوه بر اثرات کالبدی، افول عملکردی و زمینه های رشد مشکلات فرهنگی را در پی خواهد داشت. طب سوزنی شهری روشی نوین در علوم برنامه ریزی شهری بوده که در آن با گشودن انسدادهای موجود در شریان های شهری و یا اعمال یک فاکتور محرک توسعه، نیروی زندگی را به آن شهر برمی گرداند. این سویه از مداخله می تواند با جراحی یک بافت متراکم بی تحرک شهری انجام شود و یا با اعمال یک پروژه مشوق و محرک در نقاط کمتر توسعه یافته و یا رها شده شهری باعث احیای آن محدوده گردد. در این تحقیق به بررسی تاثیر اعمال طب سوزنی در قالب یک پروژه تجاری در محله کمتر توسعه یافته ضلع جنوبی شهر شیراز پرداخته و تاثیراتی که انجام این پروژه بر محلات اطراف گذاشته و باعث رشد و رونق کالبدی و فضایی موقعیت های همجوار شده است در یک بازه 20 ساله به تصویر کشیده شد. ارزیابی انجام شده بعد از اجرای پروژه در قالب مدل SWOT، بیانگر قرار داشتن پروژه اجرا شده به عنوان مرکزیت محله به عنوان مهم ترین نقطه قوت، سهم پایین صاحبان تخصص های حرفه ای در میان ساکنین منطقه به عنوان مهم ترین نقطه ضعف، تثبیت اراضی مجاور مجتمع با پهنه تجاری- بنکداری S211 در طرح بازنگری تفصیلی شهر شیراز به عنوان بهترین فرصت تقویت محلات مجاور و همچنین بلاتکلیفی بخش های وسیعی از منطقه به دلیل سیاست پایین نظام کاربری اراضی در طرح تفصیلی به عنوان مهم ترین تهدید ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، طب سوزنی، مداخله در بافت، طرح تفصیلی، محرک توسعه
  • هادی فرهنگدوست صفحات 108-126

    پیشرفت های کمی و کیفی حاصل شده در دیدگاه انسان معاصر نسبت به ماهیت پدیده ها، لزوم توجه و بهره گیری همزمان از دستاوردهای علوم مختلف برای حیات پایدار بشری را، به موضوع عام و مشترکی برای رسته های مختلفی همچون ابنیه تبدیل کرده است. در این میان، مسیله همگامی نظر با عمل، برای رشد و بکارگیری همه جوانب ماثر بر معماری، به صورت همزمان و هم افزا، پیش روی معماران قرار گرفته است. پژوهش جاری با هدف بررسی زمینه پیدایش و خاستگاه مفهوم در معماری، با گسترش ادراک متصور از آن، به دنبال پیشنهاد «معماری مفهومی» به عنوان پاسخی همه جانبه، منسجم و مناسب برای پاسخگویی به ضرورت فوق است. بدین منظور، با روش کیفی و رویکرد بنیادین، منابع کتابخانه ای را مورد بررسی، و داده های گردآوری شده را به شیوه تحلیلی و توصیفی به منظور پاسخ به این سوال که زمینه شکل گیری، جنبه های نیاز و توانمند های معماری مفهومی چیست؟، به کار گرفته است. لزوم توجه به ارایه تفکری جامع نگر و سیستماتیک، و بستری مناسب و توانمند، مهمترین یافته این پژوهش برای غلبه بر چنین گستردگی و پیچیدگی ای در ماهیت معماری حال حاضر است. بر این اساس، کاربرد مهم این پژوهش در شکل گیری ادراک درست و چند وجهی از ماهیت معماری در چارچوب معماری مفهومی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مبانی نظری، معماری معاصر، تفکر سیستمی، ارزش کالبدی، فضای مفهومی
  • سید محمد هاشمی نسب، نادر مزینی صفحات 127-132

    بافت فرسوده، یکی از معضلات بزرگ امروز کشور است. احتمال بروز هرچه بیشتر آسیب‌های اجتماعی در بافت‌های فرسوده از یک طرف و موضوع حوادث غیرمترقبه و نبود خدمت‌رسانی از سوی دیگر و همچنین لزوم تغییر سیمای شهر به شادابی و پویایی، از مشکلات بافت‌های فرسوده محسوب می‌شوند. از اینرو، ضرورت احیا و بهسازی این مناطق مشهود است. شهر سمنان، به دلیل قدمت اجتماعی، تاریخی و فرهنگی دارای بخش وسیعی در بافت فرسوده می باشد. یکی از چالش های بزرگ امروزه شهرها، مدرنیته کردن آنها می باشد، که این مساله نباید خللی در محدوده تاریخی شهرها ایجاد کند. با توجه به شرایط خاص این نواحی، دانستن و رعایت نکات حقوقی از جمله مواردی است که در شرایط مختلف این محدوده با آن مواجه خواهیم بود. در این مقاله به برخی مشکلات و راهکارهای حقوقی آن در محدوده بافت فرسوده و تاریخی شهر سمنان اشاره خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، مشکلات حقوقی، توسعه پایدار شهری، شهر سمنان
  • مینا بابایی، احمدعلی فرزین صفحات 133-144

    امروزه گسترش روزافزون مهاجرت از شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگ، علاوه بر مشکلات اقتصادی و زیست محیطی، موجب شده است که جامعه شهری متشکل از اقوام و گروه‌های مختلف اجتماعی باشد. در قدم اول این چندفرهنگی هرج و مرج و پیچیدگی در شهرها ایجاد می‌کند، اما شناخت پتاسیل‌های آن می تواند در جهت رشد فضاهای شهری کارآمد گام بردارد. درک متفاوت افراد با پیشینه‌های مختلف از فضاهای شهری نکته مهمی برای طراحی و برنامه‌ریزی شهری است، چرا که برای داشتن شهری پویا و با هویت ، طراحان شهری باید تفاوت‌های ادراکی شهروندان را بشناسند و با علم و آگاهی از آن به طراحی و برنامه‌ریزی بپردازند. با توجه به این مهم این پژوهش با هدف دستیابی به نحوه درک و ارتباط شهروندان با منظر شهری در شهر چندفرهنگی کرج شکل گرفته است. برای دستیابی به این هدف منظر کوه‌عظیمیه (بام کرج) برگزیده شد و پرسشنامه ساختار یافته بر مبنای شاخص‌های درک منظر که از ادبیات پژوهش استخراج شده‌است، بین شهروندان توزیع شد و داده ‌های بدست آمده از تفاوت های ادراکی شهروندان به روش آنوا (Anova) و با استفاده از نرم‌افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد که اصلیت، زادگاه، مدت زمان زندگی و میزان تحصیلات افراد بر درک آنها از مناظر شهری بسیار تاثیرگذار است. از دلایل این تفاوت می توان به آشنایی، تصویر‌ذهنی افراد از شهر، خاطرات، آگاهی، دغدغه و توقعات متفاوت افراد با پیشینه‌های مختلف اشاره کرد.

    کلیدواژگان: چندقومیتی، درک منظر، تفاوت های ادراکی، برنامه ریزی شهری، منظر کرج
  • حمیدرضا صارمی، مونا ممتحن صفحات 145-158

    شهرها به طور ذاتی با چالش های پیچیده و گسترده ای که بهم مرتبط اند، مواجه هستند. با این وصف بسیاری از چالش و مسایل در قالب رویکرد سیستماتیک قابل حل می باشد. یکی از مفاهیم جدید جهت مقابله با چالش های کنونی شهرها در عرصه برنامه ریزی شهری، توسعه شهر هوشمند می باشد که قابلیت های فیزیکی و مجازی را با هم یکپارچه می کند. سعی این پژوهش از ، ارزیابی بهره گیری از مولفه های استفاده از سیاست های شهر هوشمند در ارتقا کیفیت محیط محلات شهری می باشد . بدین منظور پس از مطالعه و بررسی نظریات، رویکردها و تجربیات جهانی به روش های تلفیق شهر هوشمند و کیفیت محیط محلات شهری پرداخته شد. سپس به تهیه نمودار SEM و تکنیک پرسش نامه به گردآوری اطلاعات نمونه آماری پرداخته شد. اطلاعات حاصل از پرسش نامه توسط روش SPSS و روش رگرسیون مراتبی تحلیل شده است. نتایج حاصل از تحلیل میزان اثرگذاری استفاده از سیاست های شهر هوشمند بر ارتقا کیفیت محیط محلات شهری زیاد ارزیابی شد. با این وجود میزان این اثرگذاری در زمینه های گوناگون متفاوت است. لذا در قسمت پایانی این مقاله به ارایه پیشنهادهایی برای افزایش اثرگذاری شهر هوشمند بر ارتقا کیفیت محیط محلات شهری از جنبه های گوناگون می پردازیم.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، کیفیت محیط محلات، زیر ساخت های شهری، رویکرد سیستماتیک
  • سامان بیات ترک صفحات 159-173

    با ازدیاد سریع جمعیت شهرنشین در تمام جهان، شهرها با خطرات، تشویش‌ها و مشکلات مختلف روبه‌رو هستند. شهرهای هوشمند ادعا می‌کنند که یک مدل موثر، همراه با موقعیت‌های خلاقیت و نوآوری و کیفیت بالای زندگی و تاثیر کم بر محیط زیست، ارایه می دهند. باغ کتاب تهران، با امکانات گسترده، همه روزه میزبان بازدیدکنندگان زیادی در مقیاس شهری و فراشهری می باشد. از این رو یک برنامه‌ریزی جامع و با رویکردی جدید برای تصمیم‌گیری مدبرانه تر در این فضای شهری مهم، حیاتی است. پژوهش حاضر با رویکرد هوشمندسازی سعی دارد تا از طریق روش برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM)، تدابیری برای هوشمند ساختن باغ کتاب تهران در منطقه فرهنگی-گردشگری عباس آباد، ارایه نماید که یک فضای مطلوب شهری را برای شهروندان به ارمغان می‌آورد و همچنین با اصول توسعه پایدار نیز هماهنگ می‌باشد. بنابر هدف ذکر شده، سوال اصلی متوجه پژوهش این است که راهبردهای هوشمندسازی باغ کتاب تهران شامل چه مواردی است و اولویت بندی آنها چگونه است. همچنین در خلال پژوهش به شناخت معیارها و شاخص‌های جهانی شهرهوشمند نیز پرداخته می‌شود. این پژوهش از حیث هدف به عنوان یک تحقیق کاربردی و از حیث روش به عنوان یک تحقیق پیمایشی محسوب می‌شود و برای تکمیل ماتریس های به کار رفته، چندین مصاحبه با کارشناسان ذی‌صلاح صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از تعیین شش راهبرد مجزا در هوشمندسازی باغ کتاب دارد. این راهبرد ها عبارت اند از توسعه سامانه های جامع گردشگری و رفاهی، افزایش روش های جابه‌جایی متنوع و هوشمند، برنامه پارکینگ هوشمند، افزایش استفاده از برنامه های اطلاع رسانی و راهنما، افزایش خدمات رفاهی در فضای باز و توسعه سامانه های مشارکتی و تبادلی. دو مورد اول با کسب بیشترین امتیاز جذابیت (تاثیرگذاری) در هدف پژوهش (هوشمندسازی باغ کتاب تهران)، به ترتیب برابر با 4.569 و 3.511 به عنوان اولویت اول راهبردهای هوشمندسازی در این مجموعه تعیین گردیدند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، راهبردهای هوشمندسازی، باغ کتاب تهران، مدل برنامه ریزی راهبردی کمی، QSPM
  • داود امام زهی، کورش افضلی صفحات 174-197

    عناصر اصلی شکل دهنده در شهرها، شبکه معابر و کاربرهای شهری هستند و این عناصر در واقع پاسخگو به نیازهای اجتماعی انسان ها بوده و اهمیت زیادی دارند. ساکنان شهرها، حقوق برابر در استفاده از فضاهای عمومی شهری دارند، لذا ساماندهی فضاهای مناسب و مطلوب برای تمامی گروه های سنی و جنسی و به ویژه گروه های آسیب پذیر (نظیر معلولین، سالمندان و...) بخشی از وظایف برنامه های توسعه شهری قلمداد می شوند. مناسب سازی معابر و کاربرهای شهری، برای معلولان جسمی، از جمله رویکردهای عدالت محورانه در برنامه ریزی معاصر محسوب می شود. با وجود این بسیاری از عرصه های عمومی شهری همچون معابر، کاربرهای شهری در اغلب شهرهای ایران نظیر کرمان با معضل نامناسب بودن برای استفاده معلولان هستند. هدف این پژوهش، برنامه ریزی راهبردی ساماندهی بافت مجاور بازار کرمان با محوریت پاسخگویی به نیازهای معلولین است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی -تحلیلی دست بندی شده است. نحوه ی گردآوری اطلاعات مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی نظیر استفاده از کتب، مقالات، شبکه اینترنت و همچنین مطالعات میدانی از روش پیمایشی مشاهده مستقیم، مصاحبه، عکاسی و... همراه بوده است. در این تحقیق جهت تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده، از ابزار و تکنیک SWOT استفاده شده است. در نهایت با ارایه راهبردها و راهکارهای پیشنهادی به دو تا نقشه کاربری اراضی و شبکه معابر پیشنهادی، بافت مجاور بازار کرمان با محوریت پاسخگویی به نیازهای معلولان، دست پیدا کرده ایم. 

    کلیدواژگان: ساماندهی، بازار کرمان، معلولان، مناسب سازی کاربری ها و معابر، سوات
|
  • Ali Vaziri Nasirabad Pages 1-22

    Land in cities has always been the most important element in the development of the city and as a source of power, the subject of many debates and disputes. In Iran, the increase in demand for land and urban housing in recent decades has led to a sharp rise in prices and uneven expansion of cities. Governments have always sought to control the land and urban housing market through legal, financial, and direct action, using policies that affect supply and demand. The present study is a descriptive-analytical research. The main purpose of this article is to explain the role of urban land policies on housing management (price, supply, etc.) in the country. The results of the research show that by explaining the policies that have been implemented by governments in the field of land and housing since the past, they called for an immediate reform of the housing policymaker's view of this sector. This article aims to address the pathology of policies implemented by governments in the land and urban housing market over the past 50 years and to answer the question of why none of these policies actually led to a favorable response in the real estate market. The optimal policy for the housing market was presented. Urban land policies in Iran have always experienced a dual situation and contradictory policies. The wrong view of the housing policymaker on this sector and the policy area of supply and demand of housing units only through the provision of financial facilities, which ultimately leads to the definition of incorrect and inefficient policies and missions and the persistence of problems in this sector, is the main evidence. More than a decade has passed since the feeling of the need to change the policies of the land sector, and trading in the land sector has had a significant impact on both the national economy and the housing sector. Over the past half century, housing policymakers have reduced government policies in this area to housing, while the housing market should be considered from the perspective of the city and urban development, and not in the context of housing to be spent on policy and management. . For the next decade, land and housing policies must be planned with the right approach, and this requires changing the government's view of this area and not repeating the wrong and inefficient policies of the past.

    Keywords: policy review, urban land, housing management, efficiency
  • Rezan Naqshbandi, Seyed Majid Mofidi Pages 23-43

    With the passage of time and social, economic and cultural changes in societies and the subsequent physical changes in cities, the physical body of cities has undergone many changes. during these changes, the primitive center of cities, as a historical wealth of human habitation in the past, has been neglected. The historical core of cities has valuable elements and spaces that, despite the sudden and inappropriate changes and developments of today's cities, have been formed slowly over time and according to human needs. The city of Sanandaj is no exception to this rule and, like other cities, has undergone changes and inattention to the historical context. The main purpose of this study is to assess the feasibility of creating a meaningful relationship between historical monuments in the city's historic districts for pedestrianization and tourism within this area. The main question of the research is whether this is possible and how this connection can beestablished. The present research is in terms of applied-developmental purpose and in terms of descriptive-analytical method, the information of which has been collected through field surveys, library and documentary studies, etc. According to the studies, it can be said that the the historic urban quarters of Sanandaj city has the necessary potentials to create a pedestrian tourism network between its historical buildings through the existing network of passages. In this research, among the passages in this area, the most suitable routes and entrances of Baft have been identified to achieve the goals of the project, and then by defining various local projects, an attempt has been made to present a coherent plan for this area. Considering the pedestrian approach in the research, passages in both urban and local scales in three categories of sidewalks, paved passages and intra-local pedestrian tourism passages have been proposed.

    Keywords: Historic urban quarters, Pedestrian, Tourism, Passages
  • HamidReza Sohrabi, Fatemeh Razavian Pages 44-59

    The destructive and widespread effects of the construction industry on the environment have led to the failure to achieve the goals of sustainable development, and this has led to the destruction of ecosystems and biodiversity on Earth. Therefore, the need to change the approach in the construction industry from traditional design to the design of sustainable buildings is felt more than ever. For this reason, most developed countries have developed their own green building appraisal system. Today, the design of green and sustainable buildings with building information modeling technology (BIM) and LEED rating system is very useful and widely used during the life cycle of the building. In this study, energy and thermal comfort analysis of two conventional and green construction projects were using Revit software and Insight 360 plugin for energy analysis and also Tcic native software for analysis of Algi bioclimatic diagram. analyzing the results in both buildings, shows that that in the green building, by creating depressions in the perimeter of the building and designing canopies over a period of one year, in the direction of sunlight, these surfaces refract in sunlight. Prevents maximum penetration of solar energy into the building, leads to energy savings by reducing the use of heating and cooling devices. In a typical building without a canopy on the facade of the building with windows with high heat capacity, it may be annoying for residents in the hot seasons; In such a way that it is necessary to use the high capacities of these refrigeration devices for indoor air conditioning. Finally, using the LEED rating system, both buildings were scored, giving the green and ordinary buildings a total score of 43 and 16, respectively, and finally the Green Building (Viva Yucc) was able to obtain the US Green Building Certification.

    Keywords: Green building, sustainable building, building information modeling, sustainable development, LEED system
  • MohammadAli Kazemzadeh Raef, Saba Mirderikvandi Pages 60-69

    Due to the rapid growth of urbanization in recent decades, especially in big cities, many citizens live in residential complexes. Considering the importance of the living environment in residence in personal peace and human personality development, these residential complexes must have favorable and suitable conditions for living in order to satisfy the residents. The upcoming research has been carried out with the aim of investigating the quality factors of residential complexes affecting the satisfaction of the residents. In this research, which was carried out in a descriptive-analytical way and using library sources, statistical tests in SPSS software were used to analyze the results. The one-sample T-test was used to measure the level of satisfaction with living in Ahvaz oil settlement and multiple linear regression was used to investigate the influencing factors. Based on the results obtained, the furniture of the open and green spaces of the complex, the existence of suitable sports and recreation space, as well as the sensory richness of the residential environment, have been among the most important indicators affecting the satisfaction of the residents.

    Keywords: Residential complex, residential satisfaction, communal spaces, Ahvaz oil town
  • Ali Shakeri Pages 70-89

    In the contemporary century, the subject of the relationship between man and the environment and its ability to be translated into the language of environmental design and architecture, has been considered by researchers in this field. In this regard, knowing the characteristics of man and his living environment and how to establish a relationship between these two factors has always been important. One of the problems of engineers is wasting time in not establishing a quick relationship between the designer and the employer for construction. Creating the conditions that can create a suitable environment for communication between the designer and the employer is one of the influential factors for creating a contract.A place that is of interest to the parties to the contract and can create the necessary environmental conditions to improve the sense of belonging to the place in people is one of the important factors in creating favorable conditions for the contract.Space, place and time are very effective in human communication with each other. People have their own behavioral characteristics that differ from other people according to their age, occupation and the group in which they belong.In this study, which was conducted in the university and engineering system of Ilam city, the issue of place to achieve a suitable condition and its impact on people has been studied and part of the studies shows that with increasing presence in the environment, the process of facial recollection Which results in an increase in attachment to that place.This article doubles the relationship between environmental psychology and human behavior, as well as the amount of proof, because you have to consider if you have to relate your psychology to place, time, technology, as well as people's mental and social freedom.

    Keywords: Environmental Psychology, Meeting Place, Memory, Attachment
  • Hemat Zarei Pages 90-107

    The marginal and dilapidated tissues of the cities are often deprived of social, economic and physical urban facilities, and the lack of dynamism and economic prosperity in them, in addition to the physical effects, leads to functional decline and growth areas for cultural problems. Will have. Urban acupuncture is a new method in urban planning science, in which by opening blockages in urban arteries or by applying a factor that stimulates development, it returns the life force to that city. This type of intervention can be done by surgery of a dense, immobile urban fabric, or by applying an incentive project in less developed or abandoned urban areas to revive that area. In this research, he investigated the impact of acupuncture in the form of a commercial project in the less developed neighborhood of the southern side of Shiraz city and the effects that this project had on the surrounding neighborhoods and caused the physical and spatial growth and prosperity of the neighboring locations in a period of time. 20 years old was depicted. The evaluation done after the implementation of the project in the form of SWOT model indicates that the project implemented as the center of the neighborhood as the most important strength, the low share of professional experts among the residents of the area as the most important weakness, the stabilization of the adjacent lands The complex with commercial-banking zone S211 was evaluated in the detailed revision plan of Shiraz city as the best opportunity to strengthen the nearby neighborhoods, as well as the uncertainty of large parts of the region due to the low policy of the land use system in the detailed plan as the most important threat.

    Keywords: Urban regeneration, acupuncture, tissue intervention, detailed plan, development driver
  • Hadi FarhangDoust Pages 108-126

    The concept is one of the fundamental categories of architecture, which has a high meaningfulness capacity, and throughout the history of architecture, it has been a context for presenting, framing and approaching the properties and demands of architecture. After the era of modernism, when we witnessed the creation of new technologies and the production of various data in the sciences related to (theoretical foundations of) architecture, numerous studies and theories and different approaches to the concept of architecture were formed.These developments have created the need to pay attention and simultaneously use the achievements of different sciences to achieve the goal of sustainable human life. It has become a common topic for various fields such as construction. In the meantime, the problem of synchronizing opinion with action, for the growth and application of all effective aspects of architecture, simultaneously and synergistically, has been faced by architects. The necessity of such research is derived from this point, that architecture should be defined as a "comprehensive concept" including all categories in relation to each other;Accordingly, the neglect of rethinking about the concept of architecture in the contemporary era creates the doubt that conceptual architecture in the present era has the ability to solve these conflicts in the fields involved in architecture or not?. The general approach in this case is a systematic perception of these factors. In the conclusion, an effort has been made to provide a mechanism that can reach a comprehensive understanding of conceptual architecture. The important application of this research will be in the formation of a correct and multifaceted understanding of the nature of architecture in the framework of conceptual architecture.

    Keywords: Theoretical foundations, contemporary architecture, systemic thinking, physical value, conceptual space
  • Seid Mohammad HashemiNasab, Nader Mozayeni Pages 127-132

    Worn texture is one of the biggest problems of the country today. On the one hand, the possibility of more social damage in dilapidated structures and the issue of unexpected incidents and lack of service on the other hand, as well as the need to change the face of the city to freshness and dynamism, are among the problems of dilapidated structures. Therefore, the need to restore and improve these areas is evident. The city of Semnan, due to its social, historical and cultural history, has a large part in worn-out fabric. One of the big challenges of cities today is to modernize them, which should not create a problem in the historical boundaries of cities. According to the special conditions of these areas, knowing and observing legal points is one of the things that we will face in different conditions of this area. In this article, we will mention some legal problems and solutions in the context of the worn-out and historical context of Semnan city.

    Keywords: worn out urban tissue, legal problems, sustainable urban development, Semnan
  • Mina Babaei, Ahmadali Farzin Pages 133-144

    In addition to economic and environmental problems, the increasing migration of people from small towns and villages to large cities has led to the formation of different ethnic and social groups in urban communities. While such multiculturalism often adds to the complexity of cities, recognizing its potentials can be a step towards the development of efficient urban spaces. Individuals with different backgrounds perceive urban spaces differently and this is an important consideration in urban design and planning. Urban designers must recognize the perceptual differences of citizens and accordingly design urban spaces with this knowledge if cities are to be dynamic and have an identity. The aim of this study was to understand how the citizens of the multicultural city of Karaj understand and connect with the city’s urban landscapes. To this end, the landscape of Azimiyeh Mountain, known as Baam-e Karaj (literally roof of Karaj), was selected for the study. A structured questionnaire was designed based on the indicators identified in the literature and was then distributed among the citizens of Karaj City. The acquired data about perceptual differences were analyzed by the ANOVA method using SPSS software. The findings show that the origin, birthplace, duration of residence, and education of citizens are very influential in how they perceive urban landscapes. The reasons for this difference between citizens with different backgrounds include different mental images, memories, awareness, concerns, expectations, and degrees of familiarity.

    Keywords: multiethnicity, landscape perception, perceptual differences, urban planning, Karaj landscape
  • HamidReza Saremi, Mona Momtahen Pages 145-158

    By their very nature, modern cities face a large of number of complex and intertwined challenges. For instance, the rapid growth of cities is not proportional to the development capacity of urban infrastructure and exerts increasing and excessive pressure on it with dire consequences. The old governance institutions and management practices are often at variance with the complex and rapidly changing world of information societies. These problems can only be resolved through a systematic approach. Development of smart cities is a new concept that combines physical and virtual elements to address the current urban planning challenges faced by cities. This study aims to explore the feasibility of adopting smart city policies to improve the environmental quality of urban neighborhoods. To this end, methods of incorporating the concept of smart city in the improvement of urban neighborhoods were explored after a review of theories, approaches, and global experiences. Then, an SEM chart was developed to design the questionnaire, and 12 Level II indicators and 16 Level III indicators were developed. Subsequently, the questionnaire survey method was used to collect data from the study sample (200 questionnaires). The collected data were analyzed using SPSS and hierarchical regression and the results were presented as recommendations.

    Keywords: Smart city, environmental quality of neighborhoods, urban infrastructure, systematic approach
  • Saman Bayattork Pages 159-173

    With the rapid increase of urban population all over the world, cities are facing various dangers, worries and problems. Smart cities claim to offer an effective model, with opportunities for creativity and innovation, high quality of life and low impact on the environment. Tehran Book Garden, with its extensive facilities, hosts many visitors every day on an urban and suburban scale. Therefore, a comprehensive planning with a new approach is vital for more prudent decision-making in this important urban space. The current research, with the approach of making smart, tries to provide measures to make the book garden of Tehran in the cultural-tourism area of Abbas Abad, through the method of quantitative strategic planning (QSPM), which brings a favorable urban space for the citizens, and also with The principles of sustainable development are also harmonized. According to the mentioned goal, the main question for the research is what the strategies of Tehran Book Garden include and how they are prioritized. Also, during the research, the international criteria and indicators of the smart city are also discussed. This research is considered as an applied research in terms of purpose and as a survey research in terms of method, and several interviews were conducted with competent experts to complete the used matrices. The results of the research indicate the determination of six separate strategies in making the book garden more intelligent. These strategies include the development of comprehensive tourism and welfare systems, increasing diverse and smart transportation methods, smart parking program, increasing the use of information and guide programs, increasing outdoor welfare services and developing cooperative and exchange systems. The first two items with the highest attractiveness (influence) points in the research objective (intelligence of Tehran's Book Garden), respectively equal to 4.569 and 3.511, were determined as the first priority of intelligentization strategies in this collection.

    Keywords: Smart city, smart strategies, Bagh Kitab Tehran, quantitative strategic planning model, QSPM
  • Davoud Emamzehi, Koroosh Afzali Pages 174-197

    The main formative elements in cities are the road network and urban users, and these elements actually respond to the social needs of humans and are very important. Residents of cities have equal rights to use urban public spaces, therefore organizing suitable and desirable spaces for all age and gender groups and especially vulnerable groups (such as the disabled, the elderly, etc.) are considered part of the tasks of urban development programs. Adaptation of roads and urban users for the physically disabled is one of the justice-oriented approaches in contemporary planning. Despite this, many urban public areas such as roads, urban users in most cities of Iran, such as Kerman, have the problem of being unsuitable for the use of disabled people. The purpose of this research is strategic planning of organizing the tissue adjacent to Kerman market with the focus on responding to the needs of the disabled. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The method of collecting information is based on library studies and documents such as the use of books, articles, the Internet, as well as field studies using the survey method of direct observation, interviews, photography, etc. In this research, SWOT tools and techniques have been used to analyze the collected data. Finally, by presenting the proposed strategies and solutions, we have achieved two land use maps and a proposed road network, the context of the Kerman bazaar, focusing on responding to the needs of the disabled.

    Keywords: Organizing, Kerman bazaar, disabled people, adaptation of uses