فهرست مطالب

نشریه علم و تمدن در اسلام
پیاپی 12 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمشید نوروزی*، مژگان صادقی فرد صفحات 10-30

    معین الدین معلم یزدی (متوفی 789 ق/ 765 ش) فقیه، محدث و مورخ دربار آل مظفر (713-795 ق/ 772-691 ش) و نویسنده مهم ترین منبع این حکومت محلی پساایلخانی به نام «مواهب الهی» است. این منبع، به دلیل داشتن اطلاعات تاریخی پیرامون بعضی حکومت های محلی قرن هشتم هجری، برخورداری از مفاهیم اخلاقی و غنای ادبی و فرهنگی، شایسته توجه است. مسیله اساسی این نوشتار، بازنمایی روش تاریخ نگاری معین الدین یزدی یعنی روش تنظیم و تدوین داده های تاریخی در نگارش «مواهب الهی» است که خود متاثر از مواردی چون پیشینه روشی تاریخ نگاری آن روزگار و نظام اندیشه ای و زاویه دید وی است. در پژوهش حاضر، با این سوال مواجه ایم که تاریخ نگاری معین الدین یزدی از لحاظ شیوه یا روش نگارش، دارای چه مشخصه هایی است و این ویژگی های روشی، منجر به وقایع نویسی شده یا نگارش تاریخی تحلیلی و علی؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای به انجام رسیده، نشان می دهد که روش تاریخ نگاری یزدی در مواهب الهی، به دلیل همسانی هایی چون بینش دینی مشیت گرایانه و شریعت مدارانه و ماهیت تاریخ نگاری درباری، ادامه روش تاریخ نگاری ایرانی-اسلامی قرون قبل است. افزون بر این، معین الدین یزدی با نظام فکری مبتنی بر بینش های تاریخی و اعتقادی و سیاسی، اقدام به نگارش تاریخی متکلف و مصنوع نموده که دارای ویژگی هایی چون تایید همه جانبه حکومت آل مظفر، بزرگ انگاری حاکمان مظفری، ستایش مقام سلطان مظفری، برجسته سازی جانبدارانه برخی شخصیت ها، تلاش برای ارایه داده های تاریخی متناسب با مفاهیم قرآن و احادیث دینی، و نمایش اطلاعات جغرافیایی و کیهانی در کنار شرح رویدادها است. وی در نگارش این اثر که اغلب متضمن داده های سیاسی-نظامی است، بیشتر به وقایع نگاری نزدیک شده و از شیوه علی-معلولی فاصله گرفته است. همچنین در تنظیم مطالب و ترتیب بیان اخبار تاریخی، بر اساس توالی زمانی یا همان شیوه سال نگاری رایج هجری- قمری تاریخ نگاری ایرانی- اسلامی اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: آل مظفر، مواهب الهی، معین الدین یزدی، روش تاریخ نگاری
  • حبیب زمانی محجوب صفحات 31-48

    کاث، شهری واقع در شرق رود جیحون، قصبه خوارزم و پایتخت باستانی و نخستین مرکز سیاسی، اجتماعی و اقتصادی منطقه خوارزم محسوب می‌شد. این شهر به همراه جرجانیه (گرگانج، اورگنج)، ایالت خوارزم را به یکی از کانون های درخشان تمدن اسلامی در شرق جهان اسلام بدل کردند. کاث در قرون اولیه اسلامی شهری مهم محسوب می‌شد، ولی به تدریج از اهمیت و جایگاه آن کاسته شد و جرجانیه جای کاث را به عنوان کرسی خوارزم گرفت. اینکه عوامل رونق و اهمیت کاث چه بود و چرا اعتبار و نقش را از دست داد مسیله‌ای است که این مقاله در پی بررسی آن است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی، و با تکیه بر منابع کتابخانه ای است. یافته های این پژوهش نشان می‌دهد که از دیرباز کاث، به دلیل مرکزیت ولایت خوارزم، شهری معتبر و پر رونق بود. بازارهای آباد و دادوستد وسیع با ترکان نشان رونق تجاری این شهر، و فراوانی عالمان و دانشمندان نشان رونق علمی آن، به ویژه در دوران حکومت خاندان دانش دوست آل عراق بر این سرزمین، بود. شکوفایی کاث تا سده چهارم هجری نپایید و از این زمان بر اثر طغیان های مکرر رود جیحون و خرابی بخش هایی از کاث، و مهم‌تر از آن رونق جرجانیه (به عنوان مرکز جدید خوارزم)، کاث از اهمیت و اعتبار افتاد و رو به انحطاط نهاد.

    کلیدواژگان: کاث، خوارزم، جرجانیه (گرگانج)، علم، تمدن و آل عراق
  • سید سجاد جعفری*، محمد اکبری صفحات 49-72

    نشانه‌شناسی به عنوان ابزاری پژوهشی برای فهم حقیقت، نقش مهمی در آشکار نمودن علایم پنهان، رموز و نمادهای مذهبی دارد. از آن‌جایی که در دوره صفویه فلزکاری از اهمیت زیادی برخوردار و دارای ارزش‌ فرهنگی، هنری و مذهبی در ابعاد مادی و معنوی بوده است، چنان‌چه هنرمندان ایرانی در این دوره با استفاده از فلز ارتباط بین هنر و مذهب را فراهم نمودند، به همین جهت پژوهش حاضر با هدف بررسی نشانه‌شناسی نمادهای مذهبی در فلزکاری دوره صفویه به دنبال پاسخ به این سوال است که چه نمادهای مذهبی در نقوش (گیاهی، حیوانی و مرکب) فلزکاری صفوی کاربرد داشته‌اند؟ شیوه پژوهش توصیفی-تحیلی بوده و جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از منابع اسنادی، مشاهده و مصاحبه صورت گرفته است. نتایج پژوهش بیان‌گر آن بوده است که مهم‌ترین نمادها در نقوش (گیاهی، حیوانی و مرکب) عصر صفویه، بته جقه، شیر، طاووس و شیر و خورشید بوده اند. هر چند این نمادها در طول تاریخ کهن ایران معانی مختلفی در بر داشته‌اند؛ ولی در این دوره تحولاتی در مفاهیم نمادها و نشانه‌ها در نقوش رخ داده است، یعنی علاوه بر همراه داشتن مفهوم ذاتی نماد، مفاهیم جدیدی به خود گرفته‌اند، که همان ارتباط با فرهنگ اسلامی و مذهب تشیع بوده است و گرایش به برداشت مذهبی از نمادهای مذکور افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نمادهای مذهبی، فلزکاری، دوره صفوی، نقوش مذهبی
  • زهره دهقان پور*، حسن امامی میبدی صفحات 73-93

    زیلوبافی از جمله هنرهای قدیمی و ریشه دار در استان یزد و شهرستان میبد است. مساله این پژوهش بررسی آموزش و به عبارت دیگر چگونگی ارتباط بین استاد و شاگرد در این حرفه است. پرسش بنیادین این مقاله چگونگی روابط بین استاد و شاگرد و توصیف شکل گیری این رابطه از زوایای مختلف و پاسخ به سوالات فرعی‌تر همچون سن و جنسیت شاگردان، نوع رابطه بین استاد و شاگرد، دستمزد اساتید، مراحل و دوره‌های یادگیری، شیوه‌های یادگیری و یاددهی، چگونگی انتخاب استاد و معیارهای آن و... است. روش تحقیق در این پژوهش، میدانی و مصاحبه‌ای است. بدین منظور با بیش از ده نفر از افراد شاخص این حوزه، با میانگین سنی بین پنجاه تا هفتاد سال مصاحبه شد. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که آموزش در این حرفه به شکل کاملا شفاهی و به شیوه استاد - شاگردی و سن شروع آموزش در کودکان به طور متوسط بین شش تا هفت سال بود. در این شیوه، یادگیری دارای مقاطع و مراحلی بود و این مقاطع بسته به هوش، ذکاوت و پشتکار و علاقه شاگرد متفاوت بود و تغییر می‌کرد. زنان در بافت زیلو نقش کم رنگ‌تری داشتند و بیشتر، مقدمات بافت زیلو را فراهم می‌کردند.

    کلیدواژگان: آموزش، سنتی، زیلوبافی، استاد، شاگرد، میبد، بشنیغان
  • سید مسعود شاهمرادی صفحات 94-114

    نورالله شوشتری درمجالس المومنین به بیان تاریخ تشیع پرداخته است؛ اما روش تاریخ نگاری وی در این کتاب، مورد مداقه جدی قرار نگرفته است. او در این کتاب ضمن بیان بینش و مبانی تاریخ نگاری خویش در قالب توصیف هدف و موضوع تاریخ نگاری و ضرورت توجه به مخاطب شناسی، از ضرورت بازبینی در روایات کتاب مجالس المومنین سخن می‌گوید. روش تاریخ نگاری شوشتری در این کتاب روش ترکیبی است که در مواردی با روش تحلیلی نیز، همراه شده است زیرا: او روایاتی را که با دیدگاه او همسانی داشت از طریق مقایسه و استدلال انتخاب می‌کند. شوشتری برای تدوین تاریخ از روش‌های گوناگون تدوین تاریخی استفاده کرده، به گونه‌ای که می‌توان شیوه تدوین و تنظیم کتاب مجالس المومنین را دانشنامه‌ای نامید. از آن جایی که مساله این پژوهش بررسی بینش و روش تاریخ نگاری شوشتری در کتاب مجالس المومنین است، هدف پژوهش نشان دادن ابتکار شوشتری در نگارش تاریخ شیعه است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی با کاربرد مطالعات کتابخانه‌ای است. نتیجه پژوهش نشان می‌دهد با وجود نقدهایی که به تاریخ نگاری شوشتری وارد است، می‌توان او را از بنیان گذاران پژوهش هدف مند در تاریخ تشیع محسوب نمود زیرا او درصدد دفاع از تشیع، در قالب تشریح اقدامات و فعالیت‌های شیعیان بود.

    کلیدواژگان: بینش تاریخن گاری، روش تاریخ نگاری، نورالله شوشتری، مجالس المومنین، تاریخ تشیع
  • مجید منهاجی*، حسین نورالدینی صفحات 115-134

    مالک بن نبی از اندیشمندان تاثیرگذار و بزرگان جنبش اصلاح گرایانه در جهان اسلام و الجزایر است. هدف وی در حوزه تمدن اسلامی، رویارویی فکری با استعمارفکری و سیاسی غرب بود و راهکارهایی علمی و عملی برون رفت از انحطاط در جهان اسلام و احیای تمدن اسلامی نیز ارایه داد. مالک بن نبی بر آن بود که مولفه ها و جریان های پیشران تمدن معاصرغرب را بررسی و مطالعه نماید و براساس آن‌ها، راهکارهایی برای مقابله با تمدن غرب و پیشبرد تمدن اسلامی ارایه نماید. این مقاله باروش توصیفی _تحلیلی به بررسی تمدن معاصرغرب از دیدگاه مالک بن نبی می پردازد. مولفه ها و جریان های فکری پیشران تمدن معاصرغرب از دیدگاه مالک بن نبی چیست؟ یافته های این پژوهش حاکی از این است که از دیدگاه مالک بن نبی، تمدن ها در نتیجه هماهنگی و انسجام میان سه عنصر «خاک، انسان و زمان» و در سایه یک نیروی موثر دینی به وجودمی آید. وی، تمدن معاصرغرب، تهی از جنبه های مثبت نیست و همه نظام های علمی ازجمله تمدن اسلامی از آن بهره برده اند؛ اما باید به گزاره های منفی آن نیز توجه کنیم. ازدیدگاه وی، تمدن معاصرغرب با آموزه های دینی و انسانی و اخلاقی همخوانی ندارد. این تمدن دارای گزاره ها و مولفه های ویژه ازجمله، استعمار، شرق شناسی و دموکراسی است. همچنین در این میان، مکاتبی همچون سرمایه داری، مارکسیسم و ناسیونالیسم ازجمله را جریان های پیشران فکری و اقتصادی تمدن معاصرغرب می پندارد و بنیان تمدن معاصرغرب و ریشه همه مسایل آن را برآمده از این مکاتب تلقی می کند. از منظر وی، دوگونه ارزش ها و اصول در نظام فرهنگی تمدن معاصرغرب به چشم می خورد: اصول و ارزش های متناسب با ذات و ویژگی های خاص فرهنگ غرب و اصول و ارزش هایی که برای اجرا در نقاط دیگر جهان است.

    کلیدواژگان: مالک بن نبی، تمدن معاصر غرب، سرمایه داری، ناسیونالیسم، مارکسیسم
|
  • Jamshid Noroozi*, Mozhgan Sadeghifard Pages 10-30

    Moein Al-Din Moallem Yazdi (The deceased 1387 AD) is a jurist, narrator and historian of Al-Muzaffar (1313-1393 AD), and the author of "Mavaheb-e Elahi« as the canonical source of the aforementioned post-Ilkhanate local government. Due to the vast historical information about some local governments in the 13th century, moral concepts, and literary and cultural affluence, this book deserves idoneous attention. The basic problem of this writing is the representation of Moein Al-Din Yazdi's historiography method, that is, the method of compiling and arranging historical data in writing Mavaheb-e Elahi, which is influenced by things such as the background of the historiography method of that time, the thought system, and the historian's point of view. In the current research, we are faced with the question of what are the characteristics of Moein Al-Din Yazdi's historiography in terms of writing method and basically, these methods used by Yazdi lead to writing chronicles. Has he written analytical and causal history? Employing library sources, the findings of this descriptive-analytical research assert that Yazdi's historiographical method in Mavaheb Elahi is in line with Iranian-Islamic historiography in previous centuries due to many similarities including providential and religious vision as well as the nature of court historiography. What's more, armed with an intelligent system based on historical, doctrinal and political insights, Moein Al-Din Yazdi has worked out an ornate and stilled history that enjoys features such as comprehensive approval of Al-Muzaffar rule, the magnanimity of Muzaffar rulers, praising the position of Muzaffarid Sultan, biased exaggeration towards some figures, attempt to provide historical data relevant to the Qur'anic concepts and religious hadiths as well as depicting geographical and cosmic information alongside analyzing events. Additionally, often including politico-military data, Moein Al-din Yazdi has mainly approached chronology and receded from the cause-effect standpoint. The arrangement method of contents and the order of expressing historical information in Mavaheb-e Elahi is based on the chronological sequence the same as that of common historiography (Hijri-lunar) in the Iranian-Islamic historiographical method.

    Keywords: Al-e Muzaffar, Mavaheb-e Elahi, Moein Al-din Yazdi, historiography, method
  • Habib Zamani Mahjoub Pages 31-48

    Kath, a city located east of the Jeyhun River, was the town of Khwarazm, the ancient capital, and the first political, social and economic centre of the Khwarazm region. This city, together with Jurjaniyeh (Gurganj, Organj), turned the province of Khwarazm into one of the bright centres of Islamic civilization in the east of the Islamic world. Kath was considered an important city in the early Islamic centuries, but gradually its importance and status decreased and Jurjaniyeh took Kath's place as the seat of Khwarazm. What were the factors of Kath's prosperity and importance and why it lost its prestige and prosperity is the issue that this article seeks to investigate? The research method is descriptive and analytical, relying on library sources. The findings of this research show that Kath was a prestigious and prosperous city long ago, due to the centrality of the province of Khwarazm. Abad markets and extensive trade with the Turks were a sign of the commercial prosperity of this city, and the abundance of scholars and scientists was a sign of its scientific prosperity, especially during the reign of the scholarly family of Al-Iraq over this land. The prosperity of Kath did not end until the 4th century of Hijri, and from this time, due to the frequent floods of the Jeyhun River and the destruction of parts of Kath, and more importantly, the prosperity of Jurjaniyeh (as the new centre of Khwarazm), Kath lost its importance and prestige, Degenerate.

    Keywords: Kath, Khwarazm, Jurjaniyeh (Gurganj), Jeyhun, Science, Civilization. Al-Iraq
  • Sayyed Sajjad Jafari*, Mohammad Akbari Pages 49-72

    As a research tool for understanding the truth, semiotics plays an important role in revealing hidden signs, mysteries and religious symbols. During the Safavid period, metalwork was of great importance and had cultural, artistic and religious value in material and spiritual dimensions, as Iranian artists in this period provided a connection between art and religion by using metal, for this reason, the research to investigate the semiotics of religious symbols in Safavid metalwork, the present paper seeks to answer the question, what religious symbols were used in Safavid metalwork motifs (vegetable, animal, and composite)? The method of research is descriptive-analytical and data collection has been done using documentary sources, observation and interviews. The results of the research have shown that the most important symbols in the motifs (vegetable, animal and composite) of the Safavid era were Botte Jaqqe(Paisley), Lion, Peacock and Shirokhurshid. Although these symbols have had different meanings throughout the ancient history of Iran; in this period, there have been changes in the concepts of symbols and signs in the motifs, that is, in addition to the inherent concept of the symbol, they have taken on new concepts, which was the connection with the Islamic culture and the Shia religion, and the tendency to take the mentioned symbols religiously. Increased.

    Keywords: Semiotics, religious symbols, metalwork, Safavid period, religious motifs
  • Zohreh Dehghanpour*, Hassan Emami Meybodi Pages 73-93

    Zilu (kind of pileless carpet or rug /زیلو) weaving is one of the old and old arts in Yazd province and Meybod. The matter of this research is to investigate education and in other words how to communicate between teacher and student in this profession. The fundamental question of this article is how the relationship between the teacher and the student and the description of the formation of this relationship from different angles and answers to more secondary questions such as the age and gender of the students, the type of relationship between the teacher and the student, the wage of the teachers, the stages and courses of learning, the methods of learning. And teaching is how to choose a teacher and its criteria, etc. The research method in this research is field and interview. For this purpose, more than ten famous people in this field were interviewed, with an average age between fifty and seventy years. The findings of the research indicate that education in this profession is completely oral and in a teacher-student way and the age of starting education in children was between 6-7 years on average. In this way, learning had grades, and these levels were different and changed depending on the student's intelligence, assiduity and interest. Women played a lesser role in Zilu weaving and provided more preparation for the work.

    Keywords: education, traditional education, Zilu, teacher, student, Meybod, Bashnighan
  • Seyed Masoud Shahmoradi Pages 94-114

    Noorullah Shoushtari has described the history of Shiism in Majalis al-Mu'minin. In this book, he describes his insights and basics of historiography in the form of describing the "purpose" and "subject" of historiography and the need to pay attention to audience studies and speaks of the necessity of reviewing the narrations of the book Majalis al-Mu'minin. Shushtari's method of historiography in this book is "the combined method", which in some cases is accompanied by "the analytical method" because he defines the subject and purpose of historiography and selects narrations that are similar to his views on the history of Shiism in pre-Safavid Iran through comparison and argument to reveal the truth she wants to the readers. Shushtari has used various methods of historical compilation to compile history, such as compiling history on the issues of cities, genealogy, governments, and especially compiling history by class In such a way that the method of compiling and arranging the book of Majalis al-Mu'minin can be called an Encyclopedic style. This research aims to study and analyze the insight and Historiographical method of Noorullah Shoushtari in the Majalis al-Momenin. This research aims to show Shushtari’s initiative in writing Shiite history and culture. The research method is descriptive-analytical using library studies. The result of the research shows that despite the criticisms of the historiography of Noorullah Shoushtari, he can be considered one of the founders of purposeful research in Shiite history because he sought to defend Shiism in the form of describing the actions and activities of Shiites.

    Keywords: Insight of historiography, method of historiography, Insight of historiography, Noorullah Shoushtari, Majalis al-Momenin
  • Majid Menhaji*, Hossein Nourddini Pages 115-134

    Malek Bennabi (1905-1973 AD) is one of the most influential thinkers and great figures of the reformist movement in the Islamic world and Algeria. With his scientific works, especially in the field of Islamic civilization, he dealt with the intellectual confrontation and political colonization of the West. It also offered scientific and practical solutions to overcome the decline of the Islamic world and revive Islamic civilization. He believes that contemporary civilizations have emerged as a result of the harmony and coherence between the three elements of "soil, man and time" and under the influence of an effective religious force. He emphasizes the existence of a fourth space, the "network of social relations." Bennabi intended to study the components and currents of the proponents of contemporary Western civilization and based on them, provide solutions for confronting and advancing Islamic civilizationThis article deals with a descriptive-analytical approach to the study of contemporary Western civilization from the perspective of Bennabi. What is the definition of contemporary Western civilization and civilization from Bennabi's point of view? What are the components and currents of contemporary Western civilization from Bennabi's point of view? One of this research aims is to examine Bennabi's views on contemporary Western civilization. The Prophet's approach is a civilizational manifest with a focus on the subject of the Qur'an, anthropological studies, and civilization. The prophet of contemporary Western civilization has special propositions and components such as colonialism, Orientalism and democracy.

    Keywords: Malek Bennabi, Contemporary, Western, Civilization, Capitalism, Nationalism, Marxism