فهرست مطالب

نشریه جغرافیدانان
پیاپی 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/02
  • تعداد عناوین: 5
|
  • آیدا مباشری *، سارا بهنام مقدم، سیده بنت الهدی مسعودی صفحه 5

    بافتهای فرسوده بخش هایی از شهر هستند که متاسفانه امروزه به دلیل کم توجهی مسئولین و عدم تامین خدمات کافی با مشکلات فراوانی روبرو می باشند که همین مساله موجب سکونت و جابجایی افراد از این بافت گردیده است که شاید تسلط زندگی ما شینی بر انسان عاملی مهم در این اتفاق باشد. ادامه مشکلات این بافت ها موجب کاهش رونق محدوده و افت کیفیت زندگی در این بافت ها گردیده ا ست که به نظر می ر سد با توجه به پتانسیل های بالای اینگونه بافتها ساماندهی آنها بسیار ضروری باشد. رویکرد بازآفرینی به عنوان یکی از رویکردهای نوین مداخله در بافتهای فرسوده میتواند در جهت ارتقای ارزشهای انسانی و کیفیت زندگی در این بافتها کاربرد فراوانی دا شته با شد. این پژوهش به دنبال ساماندهی و بازآفرینی بافت فرسوده منطقه ثامن مشهد که در بافت مرکزی آن واقع گردیده می باشد تا از این طریق بتوان پیاده مداری را ارتقا بخشید و کیفیت زندگی در بافت را افزایش داد. اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش به دو روش اسنادی کتابخانه ای و میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گردیده است. جهت تکمیل پر سشنامه تعداد 200 نفر به شکل تصادفی از میان ساکنین بافت مرکزی شهر و کارشناسان و متخصصین انتخاب گردیده است تا بتوان با شناخت عوامل داخلی و خارجی پیش روی محدوده و با تاکید بر شاخص ها و اصول بازآفرینی شهری موجبات ارتقای و ضعیت آن با تاکید بر رویکرد پیاده مداری را فراهم نمود.یافته های پژوهش نشان میدهد که بازآفرینی تاثیر مستقیم و معناداری بر ارتقای پیاده مداری در محدوده دارد. بعلاوه نتایج پژوهش نشان میدهد که محدوده بافت قدیمی و فرسوده منطقه ثامن مشهد با وجود مشکلاتی که در حوزه پیاده مداری در خود جای داده از فرصت ها و نقاط قوت مناسبی برخوردار است که برنامه ریزی در جهت بهره گیری از این پتانسیل ها می تواند موجب ارتقای کیفیت در آن گردد. از این جهت با توجه به وضعیت موجود بافت فرسوده منطقه ثامن استفاده از راهکارهای محافظه کارانهWo  در اولویت اول قرار دارد.

    کلیدواژگان: فرسودگی، بافت فرسوده شهری، پیاده مداری، بازآفرینی، منطقه ثامن مشهد
  • حجت حاتمی نژاد*، مسعود داوری نژاد مقدم، امیر حسین علیزاده صفحه 19

    امروزه بسیاری از فضاهای شهری موجود در کشورمان از جمله خیابان های شهری با مسایل و مشکلات زیادی مواجه هستند و یکی از مهمترین آن ها مسایل مربوط به کیفیت سیما و منظر شهری می باشد که می تواند بر روی ابعاد مختلف زندگی شهروندان از جمله نوع الگوهای رفتاری آن ها اثر بگذارد. مقاله ی حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر سیما و منظر شهری و تاثیر آن بر الگوهای رفتاری شهروندان به مطالعه ی موردی خیابان راهنمایی مشهد می پردازد. به همین منظور با تدوین معیار هایی در عرصه های مختلف(کالبدی، ادراکی و رفتاری) که متاثر از شرایط و اوضاع فرهنگی و اجتماعی محدوده ی مورد مطالعه است، به آزمون و ارزیابی آن ها در این خیابان اقدام شده است. پس از آن به منظور دستیابی به اهداف تحقیق با پر کردن پرسشنامه و تحلیل آن با استفاده از آزمون فریدمن 1 به ارایه ی راهکار ها و نتیجه گیری نهایی رسیده ایم. نتایج به دست آمده از طریق تحلیل پرسشنامه این است که نارضایتی های زیادی در بین شهروندان به دلیل مسایلی همچون: تزیینات و تناسبات بصری نماها، کیفیت کف سازی، کیفیت های کالبدی و فیزیکی خیابان، کمبود مبلمان شهری، جایگذاری نامناسب پوشش های گیاهی، کمبود عناصر شاخ و هویت بخش محیط و... وجود دارد؛ لذا این خیابان به پیشنهاد های عملیاتی در راستای بهبود کیفیت سیما و منظر شهری و ارتقاء مطلوبیت و رضایتمندی شهروندان، نیاز دارد.

    کلیدواژگان: سیما، منظر، الگوهای رفتاری، خیابان راهنمایی مشهد
  • علی اصغر سادات آقایی صفحه 35

    شبکه های فاضلاب، در گذر زمان و وابسته به میزان استفاده، به تدریج دچار فرسودگی شده و به تبع آن مشکلات پیچیدهای برای مردم در مناطق تحت پوشش خدمات شبکه ایجاد میکند که از آن جمله میتوان به شکستگی، رخداد درز و ترک، خوردگی شدید شبکه(لوله های سیمانی و آزبست)، ریزش تاج لوله، انسداد در اثر ورود ریشه درختان، انتشار بوی نامطبوع، نشت، انسداد و افزایش حشرات موذی(سوسری ها) اشاره نمود؛ بدین گونه در چنین مناطقی، انجام عملیات بازسازی و اصلاح شبکه مورد نیاز بوده و جهت بهداشت محیط زیست و سلامتی مردم ضروری تلقی میشود. روش های مختلفی در راستای بازسازی شبکه های فاضلاب در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار میگیرند که هر کدام دارای نقاط قوت و ضعف ویژه ی خود میباشد. هدف پژوهشگر در این پژوهش، بررسی و ارزیابی های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی روش های متداول بازسازی شبکه ی فاضلاب و همچنین تحلیل با استفاده از تکنیک SWOT و برگزیدن روش برتر جهت بازسازی شبکه ی فاضلاب بوده است. در این راستا، روش های مختلف شامل اصلاح سنتی ترانشه باز، CIPP و Pipe Bursting با استفاده از تکنیک SWOT مورد ارزیابی قرار گرفته اند و نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای هریک از آنها بررسی و توصیف شده اند و همچنین بر روی روش های فوق آنالیزهای اقتصادی،اجتماعی و زیست محیطی انجام گردید و باتوجه بررسی های مطالعاتی و میدانی نشان داد که روش پایپ بارستینگ به دلایلی چون سرعت بالا در انجام عملیات، عدم نیاز به حفاری های جدید در مسیر لوله، امکان افزایش ظرفیت هیدرولیکی شبکه و در کل هزینه های مالی، اجتماعی ، و زیست محیطی کمتری نسبت به سایر روش ها، بهترین روش جهت نوسازی و بازسازی شبکه های فاضلاب درایران می باشد.

    کلیدواژگان: اصلاح شبکه های فاضلاب، ترانشه باز، Pipe Bursting، CIPP، SWOT
  • حجت حاتمی نژاد *، حمید دررودی، علی عمرانی صفحه 52

    در حال حاضر یکی از مهمترین چالشهای پیش روی مدیریت شهری، اسکان غیررسمی است. این پدیده از پیامدهای نامطلوب شهرنشینی در جهان امروزی است که در نتیجه صنعتی شدن شتابان و نابرابری اقصادی و اجتماعی شکل گرفته است. بهدلیل محرومیت و عدم برخورداری سکونتگاه های غیررسمی از تسهیلات زندگی شهری در قیاس با دیگر نواحی شهری، آنها را کانون مسایل و مشکلات حاد شهری و ضد توسعه پایدار انسانی نموده است. باتوجه به اهمیت موضوع فوق، پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی و تحلیل گسترش سکونتگاه های غیررسمی انجام گردیده است. نمونه موردی در این پژوهش، شهرک باهنر شهر مشهد میباشد. روش پژوهش حاضر از نظر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از حیث هدف کاربردی میباشد. داده های پژوهش به شیوه پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش را خانوارهای ساکن در شهرک باهنر مشهد تشکیل میدهند که از طریق نمونه گیری تصادفی 367 خانوار که براساس فرمول کوکران بدست آمد، انتخاب گردیده است. در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها از یافته های کیفی تحلیل محتوای مصاحبه ها(و کمی)آزمون رگرسیون چندمتغیری استفاده گردیده است. تنایج بدست آمده حاکی از آن بود که عوامل اقتصادی و اجتماعی چون اشتغال، دستیابی به مسکن مناسب و مهاجرات فامیلی نقش تعیین کننده ای در گسترش سکونتگاه های غیررسمی در محله شهید باهنر مشهد داشته است.

    کلیدواژگان: سکونت گاه غیر رسمی، حاشیه نشینی، مدیریت شهری، محرومیت، شعهرک شهید باهنر مشهد
  • حجت حاتمی نژاد *، افشین آریانی، نیازعلی بهره مند صفحه 72

    بخش عمده ای از مسایل و ناهنجاریهای شهرها مربوط به تخلفات ساختمانی است، تخلف ساختمانی به معنای سرپیچی از قوانین، دستورالعمل ها و ضوابط شهرسازی و ساختمانی بوده و به رغم مجازات هایی که برای آن در نظر گرفته شده نه تنها از انواع آن کاسته نشده است بلکه با رونق ساخت و سازها شدت یافته است. شهر مشهد به دلیل ویژگیهای خاص خود ،دارای مهاجرپذیری بالایی است که دلیل عمده افزایش جمعیت است. تحرکات جمعیتی شهر باعث شده است افرادی که به این شهر مهاجرت کرده اند متناسب با میزان توانایی خود برای فراهم کردن مسکن به مناطق حاشیه ای نظیر (شمال غرب، قاسم آباد، شمال شرق و...) مراجعه نمایند و دلایلی مانند وجود اراضی، قیمت مناسب زمین و... در سکنی گزینی آنها موثر است. در این میان به دلیل عدم اطلاع از قوانین شهرداری به ساخت و سازهای غیر قانونی دست زده و در انتها با پرداخت جریمه(غرامت تعیین شده) مشکل را حل می نمایند. از این رو هدف اصلی این پژوهش تحلیل و بررسی عوامل موثر بر تخلفات ساختمانی است که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. در این تحقیق عوامل موثر بر تخلفات ساختمانی از روش دلفی (نظر خواهی از کارشناسان خبره) و با تکمیل 20 پرسشنامه به دست آمده است و برای سنجش داده های به دست آمده از آزمون تی(T-test) استفاده شده است. در ادامه نیز راهکارهایی جهت کنترل این مهم در محدوده مورد مطالعه (منطقه دو شهرداری مشهد) ارایه گشته است. بر اساس داده های رگرسیون " مقرون به صرفه بودن انجام تخلف ساختمانی و انگیزه کسب سود فردی و فرار از هزینه اخذ پروانه" با ضریب بتای 264 / 0 بیشترین تاثیر و " تخلف بعضی از کارشناسان شهرداری " با بتای 108 / 0 کمترین تاثیر را در میان مولفه ها دارد.

    کلیدواژگان: تخلفات ساختمانی، توسعه شهرنشینی، اسکان غیررسمی، منطقه دو شهرداری مشهد
|
  • Aida Mubasheri*, Sara Behnam Moghaddam, Seyedah bint Al-Hadi Masoudi Page 5

    Worn-out tissues are parts of the city that unfortunately face many problems today due to the lack of attention of the officials and the lack of providing sufficient services, which has caused people to live and move from this tissue, perhaps the dominance of machine life over humans is an important factor in this happening . The continuation of the problems of these tissues has caused a decrease in the prosperity of the area and a decline in the quality of life in these tissues, which seems to be very necessary to organize them, considering the high potential of these tissues. The regeneration approach, as one of the new approaches of intervention in worn-out tissues, can be widely used in order to promote human values and quality of life in these tissues. This research seeks to organize and recreate the worn-out fabric of Saman area of Mashhad, which is located in its central fabric, in order to improve the pedestrian circulation and increase the quality of life in the fabric. The information required in this research has been collected by two methods, library and field documentation, using the questionnaire tool. In order to complete the questionnaire, 200 people have been randomly selected from among the residents of the central part of the city and experts and specialists so that by recognizing the internal and external factors facing the area and by emphasizing on the indicators and principles of urban regeneration, it can improve its condition by emphasizing on the approach The findings of the research show that regeneration has a direct and significant effect on the improvement of pedestrian circulation in the area. In addition, the results of the research show that the area of the old and worn fabric of Saman area of Mashhad, despite the problems it has in the field of pedestrian traffic, has good opportunities and strengths, and planning to take advantage of these potentials can improve its quality. . For this reason, according to the existing condition of the worn-out fabric of Saman region, the use of conservative solutions (Wo) is the first priority.

    Keywords: wear, tear, worn-out urban fabric, walking circuit, regeneration, Saman area of Mashhad
  • Hojat Hataminejad*, Masoud Davarinejad Moghadam, Amir Hossein Alizadeh Page 19

    Today, many urban spaces in our country, including urban streets, face many problems and one of the most important is the quality of image and urban landscape that can affect various aspects of citizens' lives, including the type of behavioral patterns. The present article aims to identify the factors affecting the image and urban landscape and its effect on the behavioral patterns of citizens in a case study of Rahnamaei Street of Mashhad. For this purpose, by developing criteria in various fields (physical, perceptual and behavioral) that are affected by the cultural and social conditions of the study area, they have been tested and evaluated in this street. Then, in order to achieve the objectives of the research by filling out a questionnaire and analyzing it using the Friedman test, we have presented solutions and final conclusions. The results obtained through the analysis of the questionnaire are that there is a lot of dissatisfaction among citizens due to issues such as: decorations and visual proportions of facades, floor quality, framework qualities and physical qualities in this street, lack of urban furniture, improper placement of vegetation, lack of element, there are indicators and identities of the environment, etc. Therefore, this street needs operational proposals in order to improve the quality of image and urban landscape and promote the desirability and satisfaction of citizens.

    Keywords: Image, Landscape, Behavior patterns, Rahnamaei Street of Mashhad
  • Ali Asghar Sadat Aghaei Page 35

    Sewage networks, over time and depending on the amount of use, gradually wear out and, as a result, create complex problems for people in the areas covered by the network services, including breakage, leakage and cracking, severe corrosion of the network. cement and asbestos pipes), the fall of the pipe crown, obstruction due to the entry of tree roots, the release of unpleasant odors, leakage, obstruction and the increase of vermin (cockroaches); Thus, in such areas, network reconstruction and modification operations are required and considered necessary for the health of the environment and the health of the people. Various methods are used in different parts of the world for the reconstruction of sewage networks, each of which has its own strengths and weaknesses. The goal of the researcher in this research was to review and evaluate the economic, social and environmental common methods of sewer network reconstruction, as well as analysis using the SWOT technique and choosing the best method for the sewer network reconstruction. In this regard, various methods including traditional open trench modification, CIPP and Pipe Bursting have been evaluated using the SWOT technique and the strengths, weaknesses, opportunities and threats of each of them have been analyzed and described, as well as on the above methods of economic analysi , social and environmental studies were carried out and according to studies and field investigations, it showed that the pipe bursting method, due to reasons such as high speed in carrying out operations, no need for new excavations in the pipe path, the possibility of increasing the hydraulic capacity of the network and overall financial, social, And less environmental than other methods, it is the best method for renovation and reconstruction of sewage networks in Iran.

    Keywords: : Modification of sewage networks, open trenches, Pipe Bursting, CIPP, SWOT
  • Hojat Hataminejad*, Hamid Derroudi, Ali Omrani Page 52

    Currently, one of the most important challenges facing urban management is informal housing. This phenomenon is one of the undesirable consequences of urbanization in today's world, which has been formed as a result of rapid industrialization and economic and social inequality. Due to the deprivation and lack of urban life facilities in informal settlements compared to other urban areas, it has made them the center of acute urban problems and problems and against sustainable human development. Considering the importance of the above topic, the present research has been conducted with the general aim of investigating and analyzing the expansion of informal settlements. A case example in this research is Bahonar town of Mashhad city. The present research method is descriptive-analytical and practical in terms of its purpose. Research data has been collected through questionnaires and interviews. The statistical population of the research consists of households living in Bahonar town of Mashhad, which was selected through random sampling of 367 households based on Cochran's formula. In this research, qualitative (content analysis of interviews) and quantitative (multivariate regression test) findings have been used for data analysis. The obtained results indicated that economic and social factors such as employment, access to suitable housing and family migration played a decisive role in the expansion of informal settlements in Shahid Bahonar neighborhood of Mashhad.

  • Hojat Hataminejad*, Afshin Ariani, Niaz Ali Bahremand Page 72

    Most of the problems and anomalies of cities are related to construction violations, Violation of construction means violation of the laws, instructions and regulations of urban planning and construction, and in spite of the penalties that have been provided for it, not only has its type not been reduced, but it has intensified with the prosperity of constructions. The city of Mashhad, due to its special features, has a high immigration rate, which is the main reason for the increase in population. The city's population movements have caused people who have migrated to this city to refer to marginal areas such as (northwest, Qasemabad, northeast, etc.) in proportion to their ability to provide housing and Reasons such as the existence of lands, reasonable land prices, etc. are effective in their settlement. In the meantime, due to the lack of knowledge of municipal laws, illegal structures were constructed and in the end, they solved the problem by paying a fine (determined compensation). Therefore, the main purpose of this study is to analyze the factors affecting construction violations that have been done by descriptive-analytical method and using library and field studies. In this study, the factors affecting construction violations have been obtained by Delphi method (consultation of experts) and by completing 20 questionnaires, and t-test has been used to measure the obtained data. In the following, solutions to control this issue in the study area (District 2 of Mashhad Municipality) are presented. Among the components based on regression data, "cost-effectiveness of construction violations and the motivation to make a personal profit and avoid the cost of obtaining a license" with a beta of 0.264 has the most impact and "violation of some municipal experts" with a beta of 0.108 has the least impact.

    Keywords: Construction violations, Urban development, Informal accommodation, District two of Mashhad Municipality