فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهدی شجاعی، منصور غلامی* صفحات 285-294
    توجه به ویژگی های کمی و کیفی میوه به دلیل تاثیر بر عملکرد و کیفیت روغن اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف مقایسه ی سه رقم پیکوال، کراتینا، زرد و ژنوتیپ 18T از نظر شاخص های فیزیولوژیکی، کمی و کیفی میوه و روغن برنامه ریزی و اجرا شد. نتایج نشان داد رقم پیکوال بزرگترین میوه و هسته را داشت و دارای میوه های بزرگتر و سنگین تر بود. رقم پیکوال با تولید 75/116 کیلوگرم در هر درخت بهترین رقم بود. پس از بررسی ویژگی های کمی و کیفی روغن مشخص شد رقم کراتینا بیشترین مقدار فنل کل، کاروتنویید و کلروفیل را در روغن داشت و در مقابل مقدار اسیدیته ی روغن آن کمتر از سایرین بود. رقم کراتینا بیشترین مقدار اولییک اسید (53/72 درصد)، بالاترین نسبت اولییک اسید به پالمتیک اسید و استیاریک اسید، بیشترین مقدار اسیدهای چرب غیر اشباع (03/84 درصد) و کمترین مقدار پالمتیک اسید را نشان داد. بنابراین با توجه به نتیجه این پژوهش می توان بیان کرد رقم کراتینا با توجه به داشتن مقدار بیشتر ترکیبات فنلی و هم چنین مقدار بیشتر اسیدهای چرب غیر اشباع و تعادل مناسب بین اسیدهای چرب غیر اشباع و اشباع، روغن با کیفیت تری داشت، اما درصد روغن و عملکرد در رقم های پیکوال و زرد بیشتر از رقم کراتینا بود. بنابراین باید از کشت ترکیبی این سه رقم برای حفظ کیفیت و نیز عملکرد بیشتر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسید چرب، فنل کل، طارم، کارتنوئید، کلروفیل
  • سهیلا احمدخانی، علی سلیمانی*، فرهنگ رضوی، عزیزالله خیری صفحات 295-308

    میوه زغال اخته منبع مهمی از ویتامین ها و ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده و حفظ ارزش غذایی، کیفیت ظاهری و سفتی بافت میوه در شرایط پس از برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش اثر تیمار پس از برداشت فنیل آلانین (صفر، 2، 4، 6 میلی مولار) و زمان انبارمانی (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زغال اخته طی مدت انبارمانی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. میوه ها بلافاصله پس از تیمار در سردخانه ای با دمای 1± 2 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±85 درصد قرار گرفتند. براساس نتایج، بالاترین محتوی آنتوسیانین (mg CYN-3-GLU /100g FW 6/2)، فلاونویید (mg QE/100g FW 16/13)، فنل کل (mg GAE/100g FW 80/371)، مواد جامد محلول (66/17 درصد) در هفته سوم و همچنین بیشترین میزان آسکوربیک اسید (mg/100g FW 89/26) در تیمار 2 میلی مولار فنیل آلانین مشاهده شد. کمترین میزان پراکسیدهیدروژن µmol/100g FW) 36/0) و سرمازدگی و بیشترین میزان پرولین (mg/g FW36/0) در هفته سوم در تیمار 6 میلی مولار فنیل آلانین مشاهده شد. بطور کلی نتایج نشان داد برای نیل به هدف مهم انبارمانی زغال اخته در سردخانه که حفظ شاخص های فیزیکی و شیمیایی مطلوب این میوه و ماندگاری بیشتر نسبت به نگهداری در دمای معمولی می باشد، تیمار 2 میلی مولار فنیل آلانین می تواند مناسب ترین تیمار باشد.

    کلیدواژگان: پرولین، دوره انبارمانی، زغال اخته، سرمازدگی
  • سمیرا واحدی، سینا بشارت*، ناصر دواتگر، مهدی طاهری صفحات 309-320
    توسعه کشت زیتون مستلزم مطالعات دقیق برای دستیابی به بیشترین عملکرد کمی و کیفی محصول با اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله تغذیه است. در این پژوهش روابط متقابل بین متغیر های تبادلات گازی با عناصر غذایی موجود در برگ درختان زیتون، رقم آربیکن با سیستم کشت فوق متراکم (SHD)، با توجه به میزان هدایت الکتریکی (EC) و کربنات کلسیم  معادل (TNV) خاک های منطقه طارم سفلی، بررسی و تحلیل گردید. با استفاده از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND)، وضعیت عناصر غذایی و ناهنجاری های تغذیه ای مشخص و روابط و اثرات آن بر شاخص های فتوسنتزی تعیین شد و در نهایت با آنالیز مولفه های اصلی (PCA) اثرات متغیر ها بر عملکرد بدست آمد. نتایج نشان داد متغیر های فتوسنتزی همبستگی مثبت و معنی داری با عناصر روی، فسفر و مس و همچنین همبستگی بالایی با عملکرد باغ ها داشتند. میانگین ترتیب نیاز عناصر غذایی باغ ها به صورت Ca>Mg>N>P>K در عناصر پر مصرف و Zn>B>Mn>Cu در عناصر کم مصرف بود. بر اساس نتایج PCA باغات با عملکرد بالا اثرپذیری مثبت بالاتری با عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، روی و مس داشتند که موجب افزایش شدت فتوسنتز و عملکرد شد. همچنین اثرات پنهان کمبود کلسیم و منگنز بر کاهش پارامترهای فتوسنتزی و عملکرد با روشPCA  مشخص گردید.
    کلیدواژگان: اختلالات تغذیه ای، آربیکن، کشت متراکم، آنالیز مولفه های اصلی، شاخص ‏CND
  • مجید رجایی* صفحات 321-331

    تحت تنش شوری جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن، کاهش می‏یابد.  به منظور مطالعه اثر نیتروژن بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیای پیوند شده روی پایه لیمو، آزمایشی به صورت فاکتوریل انجام شد. عامل اول شوری آب آبیاری در چهار سطح (86/0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم نیتروژن در پنج سطح (50، 80، 120، 160 و 200 میلی‏گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک) بود. شوری غلظت یون‏های سدیم در برگ و ریشه و کلر در برگ را تا حد سمیت افزایش داد و وزن ماده خشک برگ و ریشه را کاهش داد. شوری 6 دسی زیمنس بر متر نسبت به شوری 86/0 به ترتیب سبب افزایش 9، 5 و20 برابری محتوای سدیم برگ و ریشه و کلر برگ گردید. نیتروژن تاثیر محسوسی بر غلظت سدیم برگ نداشت، اما در شوری 2، 4 و 6، افزایش کاربرد نیتروژن از 50 به 200 میلی‏گرم در کیلوگرم خاک به ترتیب سبب کاهش 19، 16 و 18 درصدی غلظت کلر برگ شد که متناظر با آن وزن خشک برگ 117، 39 و 42 درصد افزایش یافت. شوری غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر کم مصرف را در گیاه کاهش داد و در بعضی موارد به کمتر از حدود بهینه رساند. در مقابل نیتروژن با بهبود این تاثیر سوء، غلظت این عناصر را در بافت گیاهی افزایش داد. بر اساس نتایج، در شرایط شور می‏توان با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی از مقادیر نیتروژن بالاتر از حدود بهینه برای کاهش اثرات سوء شوری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شوری، کلروفیل، غلظت عناصر، نیتروژن، وزن خشک
  • بابک عدولی*، بیژن مرادی، مرتضی گل محمدی صفحات 333-340
    ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضه ای فیزیولوژیک است که هر ساله در رقم های حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگی های قارچی میوه در باغ و انبار می شود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بر می توانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار محلول پاشی برگی درختان نارنگی رقم پیج با نسبت های مختلفی از سه ترکیب معدنی نیترات پتاسیم (1 درصد)، نیترات کلسیم (1 درصد) و اسید بوریک (5/0 درصد) در پایان ریزش جودرو روی شدت ترکیدگی، فعالیت آنزیم پلی گالاکتوروناز میوه و صفات عملکردی انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها اثری بر فعالیت آنزیم پلی گالاکتوروناز نداشت، اما درصد ترکیدگی را از حدود 3/12 درصد به 3/8 درصد کاهش و موجب افزایش عملکرد، وزن میوه و درصد آب میوه شدند. بر اساس یافته های حاصله، کمترین شدت ترکیدگی در تیمارهای ترکیبی کلسیم دار دیده شد. تیمارهای پتاسیم دار دارای بالاترین عملکرد، وزن تک میوه و محتوای آب میوه بودند. بنابراین می توان محلول پاشی برگی درختان نارنگی’پیج‘ با ترکیبی از هر سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بر را برای کاهش درصد ترکیدگی و بهبود کمیت و کیفیت محصول به تولیدکنندگان نارنگی رقم پیج پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: ترک خوردگی، تغذیه برگی، ضخامت پوست، مرکبات
  • طیبه زنده دل، ابراهیم گنجی مقدم*، مریم تاتاری صفحات 341-350
    به منظور بررسی میزان تحمل به یخ زدگی گیاه پنیرباد آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و نه تیمار دمایی (صفر، 3-، 6-، 9-، 12-، 15-، 18- و 21- درجه سانتی گراد و تیمار شاهد 25 درجه سانتی گراد) انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل درصد نشت یونی، پایداری غشای سلولی، محتوای پرولین برگ، کلروفیل فلورسانس، درجه سبزینگی، دمای 50 درصد کشندگی بر اساس درصد بقا (LT50su) و دمای 50 درصد کشندگی بر اساس نشت الکترولیت ها (LT50el) بود. نتایج نشان داد اثر تنش یخ زدگی بر تمامی صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. با افزایش تنش یخ زدگی نشت یونی افزایش و پایداری غشای سلولی کاهش نشان دادند. میزان کلروفیل فلورسانس برگ با افزایش تنش کاهش یافت، به طوری که در دماهای پایین تر از 9- درجه سانتی گراد به کمترین مقدار خود رسید. درجه سبزینگی تا 6- درجه سانتی گراد با شیب شدید و در کمتر از آن با شیب ملایم تر کاهش یافت. بیشترین محتوای پرولین مربوط به تیمار 6- درجه سانتی گراد بود که نسبت به تیمار شاهد 53 درصد افزایش یافت. با کاهش دما درصد بقا کاهش یافت، به طوری که در دماهای زیر 9- درجه سانتی گراد به کلی گیاهان از بین رفتند. همچنین LT50el  و LT50su  به ترتیب در دمای 153/10- و 958/8- درجه سانتی گراد اتفاق افتاد. در نهایت، یافته ها در این تحقیق نشان دادند که گیاه دارویی پنیرباد تنش یخ زدگی 6- درجه سانتی گراد را به طور قابل قبولی تحمل می نماید.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش، درصد بقا، کلروفیل فلورسانس‏
  • مونا بردبار، رضا درویش زاده*، مقصود پژوهنده صفحات 351-369
    سیب زمینی در جهان از نظر تولید پس از گندم، برنج و ذرت در جایگاه چهارم اهمیت قرار دارد. به دلیل تکثیر رویشی، ویروس ها از عوامل بیماریزای مهم در سیب زمینی محسوب می شوند. در گیاهان، خاموشی RNA یک ساز و کار دفاعی علیه ویروس هاست. تحقیقات زیادی برای ایجاد مقاومت به ویروس ها با خاموش کردن ژن های خاص آنها صورت گرفته است، اما در نهایت به خاطر فعالیت پروتیین های ویروسی ممانعت کننده از خاموشی RNA، مقاومت گیاه شکسته شده و ویروس قادر به تکثیر و ایجاد خسارت می شود. هدف از این تحقیق ایجاد مقاومت هم زمان برای سه ویروس مهم PLRV، PVX و CMV در سیب زمینی است. قطعاتی از ژن های پروتیین های سرکوبگر خاموشی RNA در ویروس های فوق، به ترتیب P0، P25 و 2b به کمک PCR با آغازگرهای اختصاصی تکثیر و به هم متصل شدند. قطعه نوترکیب ساخته شده در داخل پلاسمید pFGC5941 در جهت سنس و آنتی سنس در دو طرف اینترون تحت پروموتر 35S بصورت تولید کننده RNA با ساختار سنجاق سری قرار گرفت. قسمت T-DNA پلاسمید حاصل به کمک آگروباکتریوم به سیب زمینی رقم آگریا انتقال یافت. لاین های تراریخته به دست آمده به منظور تایید حضور ترانس ژن، توسط PCR بررسی شدند و لاین های تراریخته انتخاب و تکثیر یافتند. در ادامه تحقیق قرار است مقاومت لاین های منتخب تراریخته به سه ویروس سنجیده شود.
    کلیدواژگان: خاموشی ژن، گیاهان تراریخته، همسانه سازی، مقاومت به بیماری، ویروس های گیاهی‏
  • محمدعثمان امرا، محمود رمرودی، علیرضا راشکی، محمد گلوی، میترا جباری* صفحات 371-379

    گرد و غبار از ویژگی های اجتناب ناپذیر اقلیمی ایران محسوب می شود. امروزه یکی از معضلات کشاورزان مناطق خرماخیز تاثیر گرد و غبار بر درختان خرما است. این پژوهش، جهت بررسی اثر گرد و غبار بر ترکیبات شیمیایی میوه خرمای مضافتی در سه منطقه سراوان، جالق و روتک از توابع شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان در سال های 1395 و 1396 انجام گرفت. در هر یک از سه منطقه تعداد 5 نخلستان و درون هر نخلستان تعداد 5 اصله درخت خرما که از نظر صفاتی مانند سن (هشت ساله)، ارتفاع و تعداد سال های باروری (سال سوم باروری) در شرایط یکسانی بودند، انتخاب و جهت نمونه برداری علامت گذاری شدند. از گرده مضافتی منطقه سراوان برای باروری همه نخل ها استفاده شد. پس از رسیدگی میوه خرما از هر نخل نمونه برداری انجام و مواد جامد محلول، قندکل، pH و نیز عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم بررسی گردید. تجزیه آماری صفات برآورد شده در طی دو سال متوالی بر اساس طرح آشیانه ای انجام شد. نتایج نشان داد اثر منطقه (میزان گرد و غبار) بر صفات مورد بررسی معنی دار بود. در منطقه روتک با میزان گرد و غبار زیاد، قند کل به مقدار 16/26 درصد کمتر از منطقه سراوان با میزان گرد و غبار کم برآورد گردید. درصد عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در منطقه سراوان با میزان گرد و غبار کم به ترتیب 49/0، 68/0 و 48/1، و در منطقه روتک با میزان گرد و غبار زیاد به ترتیب 32/0، 49/0 و 24/1 برآورد گردید. از آنجایی که سه منطقه از لحاظ میزان گرد و غبار متفاوت بودند، می توان گفت بروز پدیده گرد و غبار باعث کاهش مواد مغذی میوه خرمای مضافتی و لذا کاهش کیفیت و بازارپسندی آن می گردد.

    کلیدواژگان: خرما، کیفیت، گرد و غبار، بلوچستان
  • مهناز عبدالهی، فاطمه سفیدکن*، محسن کلاگری، امیر موسوی صفحات 381-390
    در این تحقیق به منظور مقایسه مشخصات ریخت شناسی، عملکرد تولید الیاف ساقه، روغن و اسانس شاهدانه، بذر دو اکوتیپ بومی و یک رقم خارجی (Fedora17) به همراه نتاج آن (Fedora17-2) در سه ایستگاه تحقیقاتی البرز، چالکی و صفرابسته کشت شدند و خصوصیات ریخت شناسی و فیتوشیمیایی آنها مطالعه شد. بیشترین ارتفاع و بالاترین درصد ماده خشک ساقه مربوط به رقم فدورا17 و نتاج آن بود، در حالی که گسترده ترین تاج پوشش، قطورترین ساقه را اکوتیپ های بومی ایران داشتند. محتوی روغن دانه ها از 88/18 درصد در نتاج فدورا تا 09/40 درصد در اکوتیپ یزد متغیر بود. اکوتیپ های بومی فارس (820 کیلوگرم در هکتار) و یزد (830 کیلوگرم در هکتار)، بالاترین عملکرد روغن را داشتند. ارتفاع گیاهان از 7/99 سانتی متر در ایستگاه صفرابسته تا 5/197 سانتی متر در ایستگاه البرز متغیر بود. عملکرد تولید الیاف ساقه از 1569 کیلوگرم در هکتار (ایستگاه صفرابسته) تا 13991 کیلوگرم در هکتار (ایستگاه البرز) متغیر بود. همچنین شاهدانه های کشت شده در ایستگاه البرز از نظر خصوصیات ریخت شناسی، زایشی و عملکرد تولید ساقه نسبت به سایر ایستگاه ها به طور معنی داری برتری داشتند. عملکرد اسانس در هر بوته از 35/11 کیلوگرم (ایستگاه چالکی) تا 39/36 کیلوگرم (ایستگاه البرز) متغیر بود. بنابراین کشت شاهدانه در منطقه البرز با میانگین تولید13991 کیلوگرم در هکتار الیاف، 2/2 تن در هکتار اسانس و 1110 کیلوگرم در هکتار روغن بذر قابل توصیه است. رقم های خارجی با بلندترین ساقه و بیشترین درصد ماده خشک ساقه برای تولید الیاف مناسب می باشند. همچنین خصوصیات ریخت شناسی گیاه مادری (فدورا17) در نتاج آن حفظ شد.
    کلیدواژگان: شاهدانه، عملکرد الیاف ساقه، اسانس، روغن دانه ها، صفات ریخت شناسی، ‏Cannabis sativa L.‎
  • روح الله علی، سیامک کلانتری*، سید محمود سمر، حسین صفاری صفحات 391-404

    تغذیه موثر درختان میوه با کم ترین نهاده می تواند کمک قابل توجهی در مصرف بهینه کودهای شیمیایی و کاهش هزینه ها داشته باشد. از طرف دیگر، نوع مدیریت خاک نیز نقش غیرقابل انکاری در قابلیت دسترسی ریشه های گیاهان به مواد مغذی ایفا می کند. بنابراین، یک پژوهش سه ساله (1396، 1397 و 1398) برای ارزیابی اثر نوع مدیریت خاک (خاک ورزی مرسوم و بدون خاک ورزی) و نوع کوددهی (شاهد، هیدروژل، کود کامل، کود کامل + هیدروژل و اسید هیومیک) بر شاخص های فتوسنتزی و عناصر غذایی برگ در سیب رقم دلبار استیوال پیوند شده روی پایه مالینگ مرتون 106 واقع در کمال شهر شهرستان کرج انجام شد. نتایج نشان داد بیش ترین درصد نیتروژن برگ (74/2%) در تیمار بدون خاک ورزی × هیدروژل و کم ترین درصد نیتروژن برگ (14/2%) نیز در تیمار خاک ورزی متداول × هیدروژل مشاهده شد. بیش ترین درصد فسفر برگ (22/0%) متعلق به تیمار خاک ورزی مرسوم در سال 1398 بود، در حالی که کم ترین درصد فسفر برگ (18/0%) متعلق به تیمار بدون خاک ورزی در سال 1398 بود. بیش ترین مقدار مس برگ (4/40 میلی گرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به تیمار ترکیبی هیدروژل× بدون خاک ورزی در سال 1398 بود. همچنین، کم ترین مقدار مس برگ (9/9 میلی گرم/کیلوگرم وزن خشک) متعلق به اثر متقابل سه گانه اسید هیومیک × خاک ورزی مرسوم در سال 1397 بود. در کل، به نظر می رسد که در کوتاه مدت اثرات مثبت بدون خاکورزی در باغ قابل دستیابی نبوده و مرحله گذار از خاکورزی متداول به بدون خاکورزی باید سپری شود.

    کلیدواژگان: تغذیه گیاهی، درختان میوه، سیستم خاکورزی
  • محمود محبی، سید نجم الدین مرتضوی*، عزیزالله خیری، جلال صبا صفحات 405-422

    پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در طی سال‎های زراعی 1397-1396 و 1398-1397 اجرا شد. تیمارهای اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلی‎مول در لیتر) و متیل‎جاسمونات در چهار سطح (صفر‎ (شاهد)، 50، 100 و 200 میکرومول در لیتر) در سال‎های اول و دوم در دو مرحله (با فاصله 20 روز) برروی بوته‎های سرخارگل (چهار بوته در هر کرت) محلول‎پاشی شدند. نتابج نشان داد اثر اسیدسالیسیلیک و متیل‎جاسمونات بر ماندگاری گل، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل‎های a و b وکاتالاز و پراکسیداز معنی‎دار شد. همچنین بیشترین ماندگاری گل در تیمار 100 میلی‎مول اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول متیل‎جاسمونات و بالاترین وزن تر و خشک ریشه و سطح برگ در تیمار 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات حاصل شد. بیشترین محتوای نسبی آب گلبرگ و کاتالاز در سال اول در تیمار 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات و در سال دوم در تیمار 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات به دست آمد. میزان پراکسیداز نیز در تیمار‎های 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال اول) و 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 100 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال دوم) بالا بود. بیشترین میزان کلروفیل‎ a در هر دو سال آزمایش و کلروفیل b در سال اول در تیمار‎ 10 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات بود. همچنین بالاترین میزان کلروفیل کل در تیمار‎‎50 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 200 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال اول) و 100 میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و 50 میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال دوم) به دست آمد.

    کلیدواژگان: الیسیتور، آنزیم، فیتوهورمون، سرخارگل
  • میترا اعلایی*، فهیمه صالحی، مرتضی بهرامی، محسن ثانی خانی صفحات 423-438
    به منظور مطالعه تاثیر باکتری ها بر خصوصیات مورفولوژی و بیوشیمی کلم زینتی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شوری در سه سطح (4 و 8 دسی زیمنس بر متر و شاهد (عدم شوری) و باکتری های محرک رشد در سه سطح (عدم تلقیح، Pseudomonas putida و Bacillus subtilis) بودند. صفات رویشی گیاه شامل ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک بوته و ریشه، با افزایش میزان تنش شوری، کاهش معنی داری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند و تلقیح با باکتری های محرک رشد به خصوص سودوموناس پوتیدا، موجب بهبود این صفات گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی و فنل کل با افزایش شوری، افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان فنل و آنتی اکسیدان در تیمار 8 دسی زیمنس بر متر (به ترتیب  mg/g FW 08/1 و  μmol/g FW52/62) مشاهده شد. از طرف دیگر استفاده از باکتری باسیلوس توانست میزان فنل کل و آنتی اکسیدان را در تقابل با شوری افزایش دهد (mg/g FW08/1 و μmol/g FW78/62). میزان پرولین برگ نیز، از یک روند افزایشی در سطوح مختلف تنش شوری برخوردار بود و بیش ترین میزان آن در بالاترین سطح تنش شوری و کاربرد باکتری باسیلوس سوبتیلیس مشاهده گردید. اثر متقابل باکتری و تنش شوری، تجمع عنصر سدیم را کاهش و موجب افزایش میزان عنصر پتاسیم گردید. نتایج این آزمایش نشان داد باکتری های محرک رشد، به خصوص باکتری سودوموناس پوتیدا موجب کاهش خسارت ناشی از تنش شوری در گیاه کلم زینتی می شوند.
    کلیدواژگان: باسیلوس سوبتیلیس، پرولین، تنش شوری، سودوموناس پوتیدا‏
  • صلاح الدین مصلحتی فرد، حمید حسن پور* صفحات 439-452
    امروزه به دلیل اهمیت تولید محصولات ارگانیک و افزایش تقاضا، استفاده از ترکیبات سالم و ارگانیک نظیر آمینو اسیدها (اسید گلوتامیک) جهت افزایش کیفیت و کمیت محصول، می تواند موثر می باشد. در این پژوهش تاثیر اسید گلوتامیک با سه سطح (صفر، 200 و 300 میلی گرم بر لیتر) به صورت محلول پاشی بر برخی خصوصیات کمی و کیفی توت فرنگی رقم آلبیون در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج اثر اسید گلوتامیک بر ارتفاع بوته، شکل میوه، عملکرد کل، طعم میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، سفتی بافت میوه، آنتوسیانین کل و ویتامین ث معنی دار بود. بیشترین عملکرد کل، مواد جامد محلول، سفتی بافت و آنتوسیانین کل و ویتامین ث میوه در تیمار اسید گلوتامیک با غلظت 300 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. همچنین بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون در تیمار شاهد ثبت شد. بر اساس این پژوهش، کاربرد اسید گلوتامیک با غلظت 300 میلی گرم بر لیتر در جهت بهبود خواص کمی و کیفی میوه توت فرنگی پیشنهاد می شود، ولی نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اسید آمینه، توت فرنگی، عملکرد، کیفیت میوه‏
  • سیما داودی، جمالعلی الفتی*، بابک ربیعی، عاطفه صبوری، غفار کیانی صفحات 453-464
    انتخاب روش به نژادی مناسب به نوع و مقدار نسبی اجزای ژنتیکی بستگی دارد. در این مطالعه شش نسل P1، P2، F1، F2،BC1  و BC2 از تلاقی دو لاین کدو پوست تخم کاغذی و کدو خورشتی (S10×P25) تهیه و از نظر صفت طول ساقه ارزیابی شدند. هم زمان صفات مربوط به عملکرد و اجزای آن (تعداد میوه در هکتار، تعداد بذر در میوه، وزن میوه و وزن صددانه) نیز ارزیابی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین نسل ها از نظر طول ساقه وجود داشت. آزمون های مقیاس و مقیاس مشترک حاکی از وجود اپیستازی برای این صفت بود. واریانس افزایشی در رابطه با اکثر صفات از اهمیت بیشتری برخوردار بود، به این معنی که احتمالا گزینش می تواند روش مناسبی برای بهبود این صفات باشد. در هیبرید F1 از نظر همه صفات هتروزیس بالا مشاهده شد. وراثت پذیری خصوصی برای همه صفات بالا به دست آمد که نشان از اهمیت انتخاب در بهبود صفات بود. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از آنالیز میانگین نسل ها و برآورد آثار ژنتیکی صفات به ویژه صفت مربوط به عادت رشدی و رسیدن به طول ساقه کوتاه تر می توان روش انتخاب را به کار گرفت.
    کلیدواژگان: انتخاب، اثر افزایشی، اثر غالبیت، اپیستازی، وراثت پذیری خصوصی
  • مریم یوسفی، محمد محسن زاده گلفزانی*، حبیب الله سمیع زاده صفحات 465-477
    در این تحقیق تنوع ژنتیکی 63 ژنوتیپ فندق با استفاده از 10 آغازگر ISSR، دو نشانگر رتروترانسپوزون و هفت آغازگر ترکیبی ISSR و رتروترانسپوزون مورد ارزیابی قرار گرفتند که از هفت آغازگر ترکیبی فقط سه آغازگر باندهای واضح و مشخصی را نشان دادند و سایر آغازگرها باندی تشکیل نشد. پانزده آغازگر مورد استفاده در این مطالعه، توانستند در مجموع 116 باند چند شکل  ایجاد کنند. آغازگر UBC822 با تعداد 14 باند بیشترین و آغازگر UBC814 با تعداد 3 باند کمترین تعداد نوار چندشکل را ایجاد کردند. میزان اطلاعات چند شکلی آغازگرها بین 18/0 تا 44/0 و شاخص نشانگر از 50/0 تا 31/11 متغیر بود. تجزیه به مختصات اصلی نشان داد سه مولفه اول توانستند در مجموع 12/37 درصد از واریانس کل را توجیه کنند. تجزیه خوشه ای به روش COMPLETE، 63 ژنوتیپ مورد مطالعه را در هفت گروه قرار داد، که به ترتیب در هر گونه 8، 13، 7، 3، 3، 13، 16 ژنوتیپ قرار داده شدند. صحت گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ای توسط تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر با 81 درصد برآورد شد. در مجموع، آغازگرهای UBC822،  UBC813 و Tos2 و ترکیب آغازگر TOS1+TOS2 می توانند به عنوان آغازگرهای مفید و مطلوب برای تفکیک ژنوتیپ های فندق معرفی شوند.
    کلیدواژگان: تجزیه تابع تشخیص، تجزیه خوشه ای، ضریب اطلاعات چندشکلی، ‏Corylus avellana L.‎
  • طاهره رئیسی*، جواد فتاحی مقدم صفحات 479-491
    به منظور مطالعه اثر محلول پاشی پتاسیم و کلسیم و نیز موقعیت میوه در تاج درخت بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis L. Osbeck) آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی با دو فاکتور شامل نوع کود محلول پاشی شده در چهار سطح (1- نیترات پتاسیم، 2- نیترات کلسیم، 3- ترکیبی با نیترات پتاسیم و نیترات کلسیم و 4- شاهد) و موقعیت میوه بر تاج درخت در دو سطح (1- درون، 2- بیرون)، با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد ضخامت پوست میوه، شاخص رنگ و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته کل در میوه های برداشت شده از بیرون تاج در مقایسه با درون تاج بیش‏تر بود (05/0>P). علاوه براین، ضخامت پوست میوه با انجام محلول پاشی افزایش یافت و بیش‏ترین افزایش نیز در تیمارهای پتاسیم و ترکیب  پتاسیم و کلسیم یافت شد. با انجام محلول پاشی کلسیم (تیمارهای کلسیم و ترکیب  پتاسیم و کلسیم) مواد جامد محلول و اسیدیته کل در مقایسه با تیمار شاهد و تیمار محلول پاشی پتاسیم به طور معنی داری کاهش یافت، اما نسبت بین این دو شاخص افزایش یافت. نتایج نشان داد اثر محلول پاشی بر فنل‏کل و ظرفیت آنتی اکسیدان به موقعیت میوه در تاج درخت بستگی دارد. به طور کلی محلول پاشی پتاسیم و کلسیم باعث بهبود کیفیت میوه پرتقال می شود. علاوه‏براین، میوه‏ها در موقعیت‏های مختلف تاج از نظر ویژگی های فیزیکی شیمیایی متفاوت هستند و بهتر است به طور جداگانه برداشت شوند تا کیفیت یکنواختی داشته و حداکثر بازگشت اقتصادی حاصل گردد.
    کلیدواژگان: اسیدیته، ضخامت پوست، ظرفیت آنتی اکسیدان، فنل، موادجامد محلول‏
  • علی اسدی کنگرشاهی*، نگین اخلاقی امیری صفحات 493-507

    به منظور بررسی وضعیت کربوهیدرات ها و تاثیرکاربرد نفتالین استیک اسید بر عملکرد و تناوب باردهی نارنگی انشو میاگاوا، دو آزمایش مجزا در یک باغ بارده نارنگی انشو میاگاوا  انجام شد. در آزمایش اول، روند تغییرات غلظت کربوهیدرات ها (قندهای محلول و نشاسته) در  برگ و ریشه درختان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به مدت هفت سال انجام شد.  تیمارها شامل شاهد؛ محلول پاشی نفتالین استیک اسید با غلظت های 150، 300 و 400 میلی گرم در لیتر قبل از ریزش فیزیولوژی میوه چه ها بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد میانگین تغییرات نشاسته و قندهای محلول در برگ ها و ریشه های فیبری در سال نیاور به ترتیب حدود 3/6 و 34/2 برابر سال آور افزایش یافت. نتایج آزمایش دوم نشان داد مصرف نفتالن استیک اسید در مرحله اول رشد میوه در سالهای پرمحصول، موجب افزایش عملکرد درختان در سالهای کم محصول شد و به تدریج اختلاف عملکرد در سالهای آور و نیاور کاهش یافت. به طوری که تیمار 300 میلیگرم نفتالن استیک اسید در لیتر، بیشترین عملکرد تجمعی و کمترین شاخص تناوب باردهی را داشت. البته همه تیمارهای نفتالین استیک اسید، شاخص تناوب باردهی را به طور معنیداری نسبت به شاهد کاهش دادند. بنابراین براساس نتایج این آزمایش، برای تعدیل تناوب باردهی مصرف نفتالین استیک اسید با غلظت 300 میلی گرم در لیتر در فاصله زمانی حدودا از 25 روز پس از تمام گل تا حدود 40 روز پس از تمام گل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تنک کننده شیمیایی، شاخص سال آوری، قندهای محلول، نشاسته.‏
  • منصور فاضلی رستم پور* صفحات 509-520
    انگور یاقوتی مهم ترین محصول باغی منطقه سیستان است  که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آن ها انجام شد. این آزمایش به صورت سه پروژه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر، 10، 20 و 30 میلی گرم بر لیتر)، آزمایش دوم شامل چهار سطح برگ چینی (عدم برگ چینی، برگ چینی دو گره پایین شاخه های بارور، برگ چینی چهار گره پایین شاخه های بارور و برگ چینی شش گره پایین شاخه های بارور) و آزمایش سوم شامل چهار سطح تنک خوشه (عدم تنک خوشه، حذف 1 سانتی متر از انتهای محور خوشه، حدف 2 سانتی متر از انتهای محور خوشه و برس کشیدن خوشه) بود. مقایسه میانگین فشردگی خوشه در 3 آزمایش نشان داد استفاده از 30 میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک باعث بیشترین میزان کاهش فشردگی خوشه شد. بازده اقتصادی کاربرد اسید جیبرلیک و برگ چینی معنی دار اما برای تنک خوشه معنی دار نبود. مقایسه میانگین کاربرد اسید جیبرلیک و برگ چینی نشان داد بیشترین بازده اقتصادی مربوط به تمامی سطوح کاربرد اسید جیبرلیک بود. بازده اقتصادی 30 میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به بازده اقتصادی کاربرد 20 و 10 میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک بترتیب 4/31 و 5/41 درصد بیشتر بود. بطور کلی بازده اقتصادی کاربرد30  میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به حذف برگ های 6 گره پایین تمام شاخه های تاک انگور 2/85 درصد افزایش نشان داد و برای کاهش فشردگی خوشه قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، برگ چینی، تنک خوشه، فشردگی خوشه‏
  • محمد موذنی، سعید ریزی*، مسعود قاسمی قهساره صفحات 521-530
    این تحقیق با هدف بررسی اثر همزیستی مایکوریزایی بر جذب عناصر و شاخص های مورفولوژی و فیزیولوژی گلوکسینیا انجام شد. بستر گیاهان حاوی صفر (شاهد)، 8 و 16 درصد حجمی از Glomus hoei و Glomus intraradices (GH8، GI8، GH16، GI16) بودند. در پایان آزمایش، سطح برگ، تعداد برگ، قطر گل، تعداد گل، وزن تر و خشک اندام هوایی، غده و ریشه، طول ریشه، حجم ریشه، میزان کلروفیل، کاروتنویید و عناصر N، P، K، Mn، Fe و Mg برگ اندازه گیری شدند. تفاوت معنی داری بین تیمارها در تعداد و قطر گل، وزن تر اندام هوایی، غده و ریشه، مقدار کلروفیل b و کاروتنویید مشاهده نشد. تیمار GI16 بیشترین میزان عناصر N و Mn و کمترین میزان Mg و تیمار GH16 بیشترین میزان P و K را نشان داد. بیشترین و کمترین جذب Fe به ترتیب در GH8 و GI8 مشاهده شد. تیمار شاهد کمترین میزان N، P، K و Mn و بیشترین میزان Mg را نشان داد، ولی تیمارهای دارای میکوریزا کمترین مقدار Mg و در نتیجه کمترین میزان کلروفیل a و کلروفیل کل داشتند. گیاهان شاهد در شاخص های سطح برگ، تعداد برگ، طول ریشه، حجم ریشه و وزن خشک تفاوت معنی دار و عملکرد بهتری نسبت به تیمارهای مایکوریزایی داشتند، بنابراین به نظر می رسد که G. hoei و G. intraradices نمی توانند با گلوکسینیا همزیستی موفقیت آمیزی تشکیل دهند.
    کلیدواژگان: سینرژیسم، فسفر، گلخانه، منیزیم، همزیستی
  • قاسم رحیمی، محمدرضا حسندخت، داود حسن پناه*، امیر موسوی صفحات 531-542

    این پژوهش به منظور ایجاد تنوع ژنتیکی و دستیابی به هیبریدهای مناسب از نظر صفات زراعی، بازارپسندی و سازگار با شرایط اقلیمی مناطق سیب زمینی خیز کشور و متحمل به کم آبیاری، به مدت دو سال (1395 و 1396) در منطقه اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کرت اصلی کم آبیاریدر سه سطح (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) و کرت فرعی شامل 12 جمعیت سیب‏زمینی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین سطوح مختلف کم آبیاری، ژنوتیپ و اثرمتقابل بین آنها از لحاظ صفات تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده، تعداد ساقه اصلی در بوته و طول استولون تفاوت معنی دار و از لحاظ صفت درصد ماده خشک غده فقط بین ژنوتیپ ها تفاوت معنی دار مشاهده گردید. دراین آزمایش از 279 تلاقی موفق 244 هیبرید انتخاب گردید. هیبریدهای انتخاب شده دارای 5/975 گرم و 5/7 غده در بوته بودند. در هر سه شرایط محیطی بیشترین وزن غده در بوته و عملکرد غده مربوط به هیبرید آگریا♀ × کایزر♂ و در شرایط نرمال و تنش ملایم متعلق به هیبرید کایزر ♀ × ساوالان♂ بود. بیشترین کارایی مصرف آب در هر سه شرایط محیطی (100، 80 و 60 آب قابل استفاده) در هیبریدهای 2]آگریا (والد مادری) × کایزر (والد پدری)[و 9]کایزر (والد مادری)× ساوالان (والد پدری)[مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: صفات کمی و کیفی، ماده خشک غده، هیبرید‏
|
  • Mahdi Shojaei, Mansour Gholami * Pages 285-294
    Attention to the quantitative and qualitative characteristics of the fruit is very important due to its effect on the yield and quality of olive oil. The aim of this study was to compare the three cultivars Picual, Coratina, Zard and T18 genotype in terms of physiological, quantitative and qualitative indices of olive fruit and oil planned and implemented. Results showed that Picual cultivar had the highest fruit and kernel and larger and heavier fruits. The Picual cultivar with producing 116.75 kg/tree was the best cultivar. After examining the quantitative and qualitative characteristics of the oil, it found that the Picual cultivar had the highest amount of total phenol, carotenoid and chlorophyll in the oil and, in contrast, the oil acidity was lower than the others. Coratina cultivar showed the highest amount of oleic acid (72.53 %), the highest ratio of oleic acid to palmitic acid and stearic acid, the highest amount of unsaturated fatty acids (84.03 %) and the lowest palmitic acid. Therefore, according to the results of this study, it can be concluded that Coratina cultivar due to its higher content of phenolic compounds as well as higher amount of unsaturated fatty acids and proper balance between saturated and unsaturated fatty acids, it had better quality oil, but the percentage of oil and yield in Picual and Zard cultivars was higher than Coratina cultivar, so the combined cultivation of these three cultivars should be used to maintain quality and higher yield.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Fatty acid, Tarom, total phenol
  • Soheilla Ahmadkhani, Ali Soleimani *, Farhang Razavi, Azizollah Kheiry Pages 295-308

    Cornelian cherry fruit is an important source of vitamins and antioxidant compounds, and the prevention of the reduction of fruit nutritional value, appearance quality and firmness during the post-harvest period is one of the important issue in this fruit. The effect of phenylalanine postharvest treatment (0, 2, 4, 6 mmol), and different storage times (7, 14 and 21 days) on maintaining the physicochemical properties of cornelian cherry fruit during storage as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was investigated in current research. Immediately after treatment, the fruits were placed in a cold storage at 2±1 °C and relative humidity of 85±5%. Based on the results, the maximum content of anthocyanin (2.6 mg CYN-3-GLU/100g FW), flavonoids (13.16 mg QE/100g FW), total phenol (371.8 mg GAE/100g FW), soluble solids (17.66 %) in the third week and maximum content of ascorbic acid (26.89 mg/100g FW) were accompanied by 2 mmol phenylalanine. The lowest amount of H2O2 (0.36 µmol/100g FW) and the percentage of frostbite, and also the highest amount of proline (0.36 mg/g FW) were observed with 6 mmol phenylalanine treatment in the third week. The results showed in order to achieve the important goal of storage cornelian cherry in the cold storage, which maintains the desired physical and chemical characteristics of this fruit and has a longer shelf than storage at normal temperature, 2 mmol phenylalanine can be the most appropriate treatment.

    Keywords: chilling, Cornelian cherry, proline, Storage period
  • Samira Vahedi, Sina Beshsrat *, Naser Davatgar, Mehdi Taheri Pages 309-320
    The development of olive cultivation needs detailed studies to achieve the maximum yield and product quality by applying management plans including nutrition. In this research, the interactions of gas exchange and photosynthetic parameters were investigated with leaf nutrients contents of olive trees (cv. ‘Arbequina’) in super high density (SHD) cultivation under saline and calcareous soils condition in Tarom Sofla, Zanjan, Iran. The nutritional disorders and their effects on photosynthetic indices were revealed using the compositional nutrient diagnosis (CND) index micronutrients and macronutrients status. Finally, principal component analysis (PCA) was used to determine, the effects of all parameters on yield. The results showed that photosynthetic parameters had a significant positive correlation with nutrients such as zinc, phosphorus, and copper. Photosynthesis, transpiration, and stomatal conductance had highly correlated with yield of olive trees, which are important factors in increasing yields. The final CNDr2 index showed nutritional disorders in most orchards in the low yielding group. The average order of nutrient requirement is Ca> Mg> N> P> K in macronutrients and Zn> B> Mn> Cu in micronutrients in the group of low yielding orchards. The principal component analysis showed that highest yield of olive trees had a higher positive correlation than other orchards with P and K in macronutrients and Zn, and Cu in micronutrients; this increased the rate of photosynthesis and yield. PCA also showed the hidden effects of Ca and Mn deficiency on the reduction of photosynthetic parameters and yield.
    Keywords: Arbequina, CND Index, Nutritional disorders, Principal component analysis, Super High Density‎
  • Majid Rajaei * Pages 321-331

    Under salinity stress nitrogen and other plant nutrients uptake is reduced. In order to study the effect of nitrogen on growth and nutrient concentrations of Valencia orange grafted on lemon seedlings, a factorial experiment was carried out. The first factor was irrigation water salinity at four levels (0.86, 2, 4 and 6 dS m-1) and the second factor was nitrogen at five levels (50, 80, 120, 160 and 200 mg N kg-1 soil as ammonium sulfate). Salinity increased sodium and chloride ions concentration in plant leaf and roots to toxic levels and reduced the plant leaf and root dry weight. The highest level of salinity increased the sodium content in leaves and roots and also chlorine in leaves by 9, 5 and 20 times compared to salinity of 0.86, respectively. Although nitrogen had no significant effect on sodium concentration in plant leaves, at salinity levels of 2, 4 and 6 dS m-1, increasing the application of nitrogen from 50 to 200 mg kg-1 soil reduced 19, 16 and 18% of leaf chlorine and increased the corresponding dry weight of leaves by 117, 39 and 42%, respectively. Salinity decreased nitrogen, phosphorus, potassium, and micro nutrients concentration in plant leaf and in some cases reached them to sub optimal levels. In contrast, nitrogen alleviated this adverse effect by increasing the concentration of these elements in plant tissues. Based on the results, by taking into account of environmental considerations, nitrogen levels above the optimum limits can be used to reduce the adverse effects of salinity in saline conditions.

    Keywords: Chlorophyll, dry weight, elements concentration, nitrogen
  • Babak Adouli *, Bijan Moradi, Morteza Golmohammadi Pages 333-340
    Preharvest fruit splitting of citrus is a physiological disorder that every year in susceptible cultivars such as 'Page' mandarin, reduces the marketable crop and increases the fungal infection of fruits in orchard and storage. Due to the role that three elements potassium, calcium and boron can play in the strength of citrus peel, a research was performed based on randomized complete blocks design to determine the effects of single foliar application of 'Page' mandarin trees with different ratios of three minerals: potassium nitrate (1 %), calcium nitrate (1 %) and boric acid (0.5 %) at the end of June drop on severity of splitting, polygalacturonase activity and yield traits. The results showed that the treatments did not affect the activity of polygalacturonase, but reduced the splitting percent from about 12.3 % to 8.3 % and increased tree yield, fruit weight and juice percent of fruits. Based on the findings, the lowest splitting was observed in calcium-containing combined treatments. Potassium-containing treatments had the highest yield, fruit weight and juice content. Therefore, 'Page' mandarin producers can be recommended to foliar application of trees by a combination of all three elements of potassium, calcium and boron at the end of June drop to reduce the splitting percent and improve the quantity and quality of production.
    Keywords: cracking, citrus, Foliar nutrition, Peel thickness
  • Tayebeh Zendedel, Ebrahim Ganji Moghadam *, Maryam Tatari Pages 341-350
    In order to investigate freezing tolerance in withania under controlled conditions, a completely randomized design was carried out with four replications and nine temperature treatments (0, -3, -6, -9, -12, -15, -18, -21 °C and control treatment 25°C). Studied traits included electrolyte leakage, cell membrane stability, proline content, chlorophyll fluorescence, chlorophyll degree, 50% lethal temperature based on survival (LT50su) and 50% lethal temperature based on electrolyte leakage (LT50el). Results showed that the effect of freezing stress on all traits was significant at a probability of one percent. Electrolyte leakage showed increased and cell membrane stability decreased. The leaf chlorophyll fluorescence decreased with increasing freezing stress, so that it reached its lowest point at temperatures below -9°C. Chlorophyll content index was also affected by the effect of freezing stress, which decreased at a steep slope of 0 to -6°C and lowered to -6 °C with lower slope. The highest content of proline was related to treatment at -6°C, which increased by 53% compared to control treatment. By decreasing the temperature, the survival rate decreased, so that the plants disappeared at temperatures below -9°C. Also, LT50el and LT50su occurred at temperatures of -10.153 and -8.958°C, respectively. Finally, the findings in this study showed that the medicinal plants withania can be tolerate at -6°C.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, proline, Stress, survival percentage
  • Mona Bordar, Reza Darvishzadeh *, Maqsoud Pazhouhandeh Pages 351-369
    Potato is the world's fourth-largest food crop after maize, wheat, and rice. Potato is seriously affected by both single and mixed viral infections because of vegetative propagation. In plants, RNA silencing is a protective mechanism against viral infections. Some researchers have been used RNA silencing technique to silence viral genes, but ultimately, due to the activity of viral RNA silencing-suppressor proteins, the resistance of plants is broken down and the virus can replicate and make the damage. The purpose of this study was to provide simultaneous resistance to three important viruses including Potato X Virus, Potato Leafroll Virus, and Cucumber Mosaic Virus. From genes corresponding to proteins of suppressoer of RNA silencing in these viruses (P0, P25 and 2b, respectively), a fragment was amplified with specific primers by PCR and ligtaed to each other. The recombinant final fragment was cloned in the form of sense and antisense orientations with an intron between them, in pFGC5941 plasmid under 35S promoter to produce a hairpin RNA after transcription in plant. The T-DNA of recombinant hairpin vector was transformed into potato (cv. Agria) genome by Agrobacterium. The obtained transgenic plants were screened by PCR to confirm the presence of the transgenes. The resistance of selected tansgenic lines will be assessed against three viruses.
    Keywords: Cloning, Disease resistance, gene silencing, plant virus, transgenic plants‎
  • MohammadOsman Omara, Mahmoud Ramroudi, Alireza Rashki, Mohammad Galavi, Mitra Jabbari * Pages 371-379

    Dust is one of the inevitable climatic features of Iran. Today, farmer’s most problem in the date regions is the effect of dust on date palm trees. This study carried out to investigate the effect of dust on Mazafati date fruit's chemical composition in three regions: Saravn, Jalq, and Routak in Sistan and Baluchistan province in 2016 and 2017. In each region five groves and in each grove, five palm trees with the same age (eight-year-old), height, number of reproductive years (third year of reproduction) were selected and marked for sampling the studied traits. Saravan region pollen was used to fertilize all trees. Some traits such as total soluble solids (TSS), total sugar content, pH, and also nutritional elements nitrogen, phosphorus and potassium were measured. Statistical analysis of the estimated traits was performed for two consecutive years based on the nested design. The result showed that the effect of the region (amount of dust) was significant for all traits. In Routak region with high dust content, total sugar was estimated to be 26.16% less than the Saravan region with low dust content. The percentage of nitrogen, phosphorus and potassium elements in Saravan region with low dust level was estimated 0.49, 0.68 and 1.48, respectively, and in Rotek region with high dust level was 0.32, 0.49 and 1.24, respectively. Since the three regions were different in terms of dust content, we can say that dust reduces the nutrients of Mazafati date fruit and reduces the quality and marketability.

    Keywords: Baluchistan, Date, Dust, quality‎
  • Mahnaz Abdollahi, Fatemeh Sefidkon *, Mohsen Calagari, Amir Mousavi Pages 381-390
    In this study, in order to investigate morphological characteristics, yield of fiber, essential oil and seed oil yields, seeds of two native ecotypes from Iran and one foreign variety (Fedora17) with its progenies (Fedora17-2) were cultivated in research fields of three locations (Gilan, Golestan, and Alborz province) in Iran and their morphological and phytochemical characteristics were studied. The greatest height and shoot dry matter were observed in Fedora17 and its progenies while the widest coverage and thickest stem was observed in the native ecotypes of Iran. Also, the oil content varied from 18.88% in Fedora17-2 to 40.09 % in Yazd. The highest oil yield was observed in native ecotype of Fars (820 kg ha-1) and Yazd (830 kg ha-1). Plant height fluctuated from 99.7 cm in Safrabasteh to 197.5 cm in Alborz. Fiber yield ranged from 1569 kg ha-1 in Safrabasteh to13991 kg ha-1 in Alborz. The hemp cultivated in Alborz, in terms of morphological and reproductive properties and fiber yield was significantly better compared to the other stations. The oil yield per plant was 11.35 kg in Chalaky station to 36.39 kg in Alborz  station. Therefore, cannabis cultivation is recommended in Alborz with average production of 13991 kg ha-1 fiber, 2.2 t ha-1 essential oil and 1110 kg ha-1 seed oil. The foreign cultivars with the tallest stem and the highest percentage of stem dry matter were proper for fiber production. In addition, the morphological characteristics of Fedora 17 were also preserved in its progeny.
    Keywords: Cannabis sativa L, Hemp, fiber yield, Essential oil, Oil, morphological characteristics‎
  • Ruhollah Ali, Siamak Kalantari *, Seyyed Mahmood Samar, Hossein Saffari Pages 391-404

    Effective nutrition of fruit trees with the least input can significantly help in the optimal use of chemical fertilizers and reduce costs. On the other hand, the type of soil management also plays an undeniable role in the ability of plant roots to access nutrients. Therefore, three-year study (2017, 2018 and 2019) was carried out to evaluate the effect of soil management type (conventional tillage and no-tillage) and fertilizer type (control, hydrogel, complete fertilizer, complete fertilizer + hydrogel and humic acid) on photosynthetic indices and leaf nutrients in apple Delbar Estivale grafted on the base of MM106 located in Kamalshahr, Karaj county. The results showed that the highest percentage of leaf nitrogen (2.74%) was observed in conventional tillage ×hydrogel treatment and the lowest percentage of leaf nitrogen (2.14%) was observed in conventional tillage ×hydrogel treatment. The highest percentage of leaf phosphorus (0.22%) belonged to conventional till treatment in 1398, while the lowest percentage of leaf phosphorus (0.18%) belonged to conventional tillage treatment in 2019. The highest leaf copper (40.4 mg.kg-1 dry) belonged to the triple interaction of hydrogel and no- tillage in 2019. Also, the lowest leaf copper (9.9 mg.kg-1 dry) belonged to the triple interaction of humic acid and conventional till in 2018. In general, it seems that the positive effects of no-tillage in orchard are not achievable in the short term and the transition stage from conventional tillage to no-tillage must be completed.

    Keywords: Fruit trees, plant nutrition, Tillage system
  • Mahmood Mohebby, Seyed Najmmaddin Mortazavi *, Azizollah Kheiry, Jalal Saba Pages 405-422

    A factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Zanjan University (during 1396-97 and 1397-98). Salicylic-acid (control, 50, 100 and 150 mM) and methyl-jasmonate (control, 50, 100 and 200 μM) treatments were sprayed on Echinacea plants (four plants per plot) in the first and second years (two stages, 20 days interval). The results showed that salicylic-acid and methyl-jasmonate have a significant effect on vase-life of flower, leaf-area, fresh and dry weight of roots, chlorophylls a and b and catalase and peroxidase. Also, the highest vase-life of flower was obtained in treatment of 100 mM salicylic-acid and 200 μM methyl-jasmonate and the highest fresh and dry weight of roots and leaf-area were obtained in treatment of 100 mM salicylic-acid and 100 μM methyl-jasmonate. The highest relative water-content of petal and catalase were obtained in treatment of 100 mM salicylic-acid and 100 μM of methyl-jasmonate (first year) and in treatment of 100 mM of salicylic-acid and 50 μM of methyl-jasmonate (second year). The amount of peroxidase was also high in treatments of 100 mM salicylic-acid and 200 μM methyl-jasmonate (first year) and 100 mM salicylic-acid and 100 μM methyl-jasmonate (second year). The highest amount of chlorophyll a in both years and chlorophyll b in the first year were in 100 mM salicylic-acid and 50 μM methyl-jasmonate treatment. Also, the highest amount of total-chlorophyll was obtained in 50 mM salicylic-acid and 200 μmol methyl-jasmonate (first year) and 100 mmol salicylic-acid and 50 μM methyl-jasmonate treatment (second year).

    Keywords: Elicitor, enzyme, Phytohormone, Purple coneflower
  • Mitra Aelaei *, Fahimeh Salehi, Morteza Bahrami, Mohsen Sanikhani Pages 423-438
    In order to study the morphologies and biochemistry of ornamental cabbage under salt stress, a factorial experiment was carried out based on completely randomized design in three replications. The treatments included salinity at three levels (4 and 8 dS.m-1 and control (no salinity) and growth stimulating bacteria at three levels (no inoculation Pseudomonas putida and Bacillus subtilis). Plant growth characteristics, including plant height, number of leaves, fresh and dry weight of leaves, fresh and dry weight of plant and root, showed a significant decrease compared to the control treatment with increasing salinity stress, and inoculation with growth-promoting bacteria, especially Pseudomonas putida, improved these attributes. Antioxidant activity and total phenol increased with increasing salinity, so that the highest amount of phenol and antioxidant was observed at treatment 8 dS/m (1.08 mg/g FW and 62.52 μmol/g FW, respectively). On the other hand, the use of Bacillus bacteria could increase the amount of total phenol and antioxidants in contrast with salinity (1.08 mg/g FW and 62.78 μmol/g FW). The amount of proline in leaves also had an increasing trend at different levels of salinity stress, and its highest level was observed at the highest level of salinity stress and the application of Bacillus subtilis bacteria. The interaction between bacteria and salinity stress reduced the accumulation of sodium element and increased the amount of potassium element. The results of this experiment showed that growth-promoting bacteria, especially Pseudomonas putida bacteria, reduce the damage caused by salt stress in ornamental cabbage plants.
    Keywords: Bacillus subtilis, proline, Pseudomonas putida, salinity stress‎
  • Salahuddin Maslahati Fard, Hamid Hassanpour * Pages 439-452
    Today, due to the importance of producing organic products and increasing demand, the use of healthy and organic compounds such as amino acids (glutamic acid) to increase the quality and quantity of the product, is very important. In this study, the effect of glutamic acid at three levels (0, 200 and 300 mg / l) as a foliar application on some quantitative and qualitative characteristics of strawberry cultivar Albion under hydroponic conditions was investigated. According to the results, effect of glutamic acid on plant height, fruit shape, total yield, fruit flavor, titratable acidity, firmness, total anthocyanin and vitamin C of fruit tissue was significant. The highest total yield, soluble solids, tissue firmness, total anthocyanin and vitamin C of fruit tissue was observed in glutamic acid treatment with a concentration of 300 mg / l. Also, the highest titratable acidity was recorded in the control treatment. According to this study, the use of glutamic acid at a concentration of 300 mg / l is recommended to improve the quantitative and qualitative properties of strawberry fruit, but requires further research.
    Keywords: Amino acid, fruit qual, strawberry, yield
  • Sima Davoodi, Jamal-Ali Olfati *, Babak Rabiei, Atefeh Sabouri, Ghaffar Kiani Pages 453-464
    Selecting an appropriate breeding method depends on the type and relative proportion of genetic components. In this study, six generations P1, P2, F1, F2, BC1 and BC2 from a cross between two cucurbita varieties crossing of hull-less seed pumpkin and squash, S10×P25, were constructed and evaluated for main stem length. Yield and its components (number of fruit per hectare, number of seeds per fruit, fruit weight and 100- seed weight) were also evaluated. The experiment was carried out in a randomized complete blocks design with three replications in 2019. The results showed significant differences among generations for main stem length. Scaling and Chi-square (χ2) tests suggests the presence of digenic epistasis for this trait. According to the results, additive variance was more important for most of the traits, meaning that selection is a good way to improve these traits. High heterosis was observed in the F1 hybrid for all of the traits. High narrow-sense heritability estimates were shown for all of the traits. Therefore, according to the results of estimating the genetic effects of traits, especially traits related to growth habit and reaching a shorter stem length, the selection method can be used.
    Keywords: additive effect, Dominant effect, Epistasis, narrow-sense heritability, selection
  • Maryam Yosefi, Mohammad Mohsenzadeh *, Habibollah Samizadeh Lahiji Pages 465-477
    In this study, the genetic diversity of 63 hazelnut genotypes was evaluated using 10 ISSR primers, two retrotransposon markers and seven combined ISSR and retrotransposon primers, which of the seven combined primers, only three showed scorable bands and other primers did not form a band. The 15 primers used in this study were able to create a total of 116 polymorphic bands. The UBC822 produced the highest number of polymorphic bands with 14 bands, the UBC814 with 3 bands had the least number of bands. The polymorphic information content and marker index of primers ranged from 0.18 to 0.44 as well as 0.50 to 11.31 respectively. Principal coordinate analysis showed that the first three components were able to explain a total of 37.12% of the total variance. COMPLET cluster analysis divided 63 studied genotypes into seven groups, which were 8, 13, 7, 3, 3, 13, 16 genotypes, respectively. The accuracy of grouping obtained from cluster analysis was confirmed by the Fisher linear focal detection function with 0.81 percent. Overall, primers UBC822, UBC813, TOS-2 and TOS-1+TOS2 can be introduced as useful and desirable for separation of genotypes and cultivars of hazelnut.
    Keywords: Corylus avellana L, diagnostic function analysis, Cluster Analysis, polymorphic information content
  • Tahereh Raiesi *, Javad Fatahii Moghadam Pages 479-491
    In order to study effect of foliar application of calcium (Ca) and potassium (K) and fruit position in the canopy on physicochemical characteristics of ‘Thomson Navel’ orange trees (Citrus sinensis L. Osbeck, a two-year factorial experiment based on randomized complete blocks design carried out with two factors including the type of foliar spray in four levels (Ca(NO3)2, KNO3, Ca(NO3)2+KNO3, and Control) and fruit position in the tree canopy in two levels (inside or outside) with three replications. The results showed that peel thickness, citrus color index (CCI), and a ratio of total soluble solid to titratable acid (TSS/TA) were higher in the fruits harvested from the outer canopy compared to the canopy inside (P<0.05). Also, the results showed that the peel thickness of the fruit increased with foliar application and the highest increase was found in the foliar spray of K and K+Ca. With Ca foliar application (Ca and K+Ca), TSS and TA significantly decreased compared to the control and potassium foliar application alone, but the ratio between the two indices increased. The results showed that the effect of foliar application on total phenol and antioxidant capacity depends on the position of the fruit on the tree canopy. In conclusion, foliar application of K and Ca cause improve the fruit quality of the ‘Thomson Navel’ sweet orange. Besides, fruit at different canopy positions vary in their physicochemical characteristics and should be harvested separately to have uniform quality and get the maximum economic return.
    Keywords: Acidity, antioxidant capacity, Peel thickness, phenol, TSS
  • Ali Asadi Kangarshahi *, Negin Akhlaghi Amiri Pages 493-507

    In order to investigate the state of carbohydrates and the effect of naphthalene acetic acid (NAA) application on yield and alternate bearing of Miyagawa Satsuma mandarin, two separate experiments were performed an Miyagawa Satsuma mandarin oechard. In the first experiment, the trend of changes in the concentration of carbohydrates (soluble sugars and starches) in the leaves and roots of trees were investigated. The second experiment were performed as randomized complete blocks design with 4 replications during 7 years. Treatments included: control; 150, 300 and 450 mg/l NAA spraying before physiological abscission of fruitlets. The results of the first experiment showed that the average changes of starch and soluble sugars in foliar leaves and roots were about 6.3 times and 2.34 times higher, respectively. The results of the second experiment showed that NAA application in the first stage of fruit growth in “on” years, increased yield in “off” years, and gradually yield variation in “on” and “off” years decreased. So that treatment 300 mg NAA l-1 had the highest cumulative yield and the lowest alternate bearing index. However, all NAA treatments reduced alternate bearing index compare to control, significantly. Therefore, based on the results of this project to modulate alternate bearing, spray NAA in “on” at a concentration of 300 milligrams per liter from 25 days after flowering to about 40 days after flowering is recommended.

    Keywords: Alternate bearing index, Chemical thinners, soluble sugars, starch
  • Mansour Fazeli Rostampour * Pages 509-520
    Yaghooti grape is the most important horticultural crop in the Sistan region that the cluster compactness of this grape has affected its marketability. The aim of this experiment was to investigate the effect of chemical and physical thinning on the compactness of Yaghooti grape cluster and also evaluate its economic efficiency. This experiment has been conducted in three projects in the form of randomized complete blocks design with three replications. The first experiment consisted of four levels of GA3 (0 (control), 10, 20 and 30 mg.L-1), the second experiment consisted of four levels of defoliation (non-defoliation (control), defoliation of two nodes lower fertile branches, defoliation of four nodes lower fertile branches, and defoliation of six nodes lower fertile branches) and the third experiment consisted of four levels of cluster thinning (no thinning (control), removal of 1 cm from the end of the cluster, removal of 2 cm from the end of the cluster and brushing the clusters). Mean comparison of the cluster compactness in 3 experiments showed that the use of 30 mg.l-1 gibberellic acid caused the greatest reduction in cluster compaction. The benefit/cost of using gibberellic acid and defoliation was significant, however it was not significant for cluster thinning. Mean comparison of utilizing gibberellic acid and defoliation showed that the highest benefit/cost was related to all levels of gibberellic acid application. The benefit/cost of using 30 mg.l-1 gibberellin was 31.4% and 41.5% higher than 20 and 10 mg.l-1 gibberellin application, respectively. In general, applying 30 mg.l-1 gibberellin increased 85.2% of benefit/cost compared to the defoliation of six nodes and it is recommended to decrease the cluster compactness.
    Keywords: Cluster compactness, cluster thining, defoliation, gibberellic acid‎
  • Mohammad Moazzeni, Saeed Reezi *, Masoud Ghasemi Ghehsareh Pages 521-530
    This research was established to evaluate the effect of mycorrhizal symbiosis on nutritional elements absorption, morphological and physiological traits of gloxinia. Plants substrate was containing of zero (control), 8 and 16 V/V of Glomus hoei and Glomus intraradices (GI16, GH16, GI8, GH8). At the end of the experiment, leaf area, number of leaves, flower diameter, number of flowers, fresh and dry weight, chlorophyll and carotenoid content and amounts of N, P, K, Mn, Fe and Mg were measured. No significantly differences were observed between treatments in flower number and diameter, fresh weight, chlorophyll b and carotenoid contents. GI16 treatment had the highest amounts of N and Mn and the lowest amounts of Mg, and GH16 exhibited the highest amounts of P and K content. The highest and lowest Fe was absorbed tin GH8 and GI8, respectively. The control treatment showed the lowest amounts of N, P, K and Mn, however it had the highest Mg, but mycorrhizal treatments had the lowest Mg and thereby the lowest contents of chlorophyll a and total chlorophyll. Control plants showed a better growth and significantly differences than mycorrhizal treatments in traits such as leaf area, number of leaves, root length, root volume and dry weight, therefore, it can be concluded that G. hoei and G. intraradices cannot form a successful symbiosis.
    Keywords: Greenhouse, Magnesium, Phosphorus, Symbiosis, Synergism
  • Ghasem Rahimi, MohammadReza Hassandokht, Davoud Hassanpanah *, Amir Mousavi Mousavi Pages 531-542

    This study was conducted for create genetic diversity and access to suitable hybrids in terms of agronomic traits, marketability and adaptation to climatic conditions and tolerance to water deficit stress in Ardabil region during two years (2017 and 2018). The experiment was splitplot based on randomized complete blocks design with three replications. The main plot was deficit irrigationat three levels (100, 80 and 60% of plant water requirement) and the sub plot consisted of 12 potato populations. Results of analysis of variance showed that there was significant difference between different levels of deficit irrigation, genotypes and their interactions in terms of number and weight of tuber per plant, tuber yield, number of main stems per plant and length of stolon and in terms of tuber dry matter percentage, only significant difference was observed between genotypes. In this experiment of the 279 successful crossings 244 hybrids were selected. Selected hybrids had an average of 975.5 g and 7.5 tubers per plant. In all three environmental conditions, the highest tuber weight per plant and tuber yield was related to ♂Agria × ♀Ceaser hybrid, and in normal and moderate stress conditionsbelonged to ♂Savalan × ♀Ceaser hybrid. The highest water use efficiency was observed in all three environmental conditions in hybrids 2 [Agria (mother parent) × Caeser (mother parent)] and 9 [Caeser (mother parent) × Savalan (father parent)].

    Keywords: hybrid, Quantitative, qualitative traits, tuber dry matter