فهرست مطالب

نشریه حقوق بشر و شهروندی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/08
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علی جباری، قدرت الله رحمانی صفحات 1-32

    پیش بینی نظام حقوقی «وضعیت اضطراری» از الزامات مقابله با بحران و مسایل مهم حقوق عمومی در کشورهای مختلف است. شیوع ویروس کرونا در نخستین روز های سال جاری میلادی، تمامی کشورهای جهان را با یک بحران تمام عیار مواجه کرد. یکسان بودن نوع بحران به وجود آمده، می تواند زمینه ساز تطبیق و مقایسه پاسخ های متفاوت به بحران باشد. سوال این مقاله آن است که «ایران و استرالیا، برای مدیریت وضعیت اضطراری ناشی از بحران کرونا، از چه قواعد حقوقی استفاده کرده اند؟» گرچه قانون گذار اساسی ایران، مسیر اصلی جهت برقراری وضعیت اضطراری را علاوه بر اختیارات فراقانونی رهبری (اصل 110)، در اصل 79 قانون اساسی پیش بینی کرده است؛ اما دولت برای مدیریت بیماری کرونا، از صلاحیت شورای عالی امینت ملی جهت اعمال تکالیف، محدودیت ها و ممنوعیت های مورد نیاز، کمک گرفت. در مقابل، دولت استرالیا که مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته است، با وجود فدرالی بودن در ساختار، با پیش بینی قالب ها و چارچوب های قانونی برای مواجه با انواع بحران ها، مبتنی بر قسمت 57 و 61 قانون اساسی خود، در کنار صلاحیت خاص هر کدام از ایالات و قلمروها، اعلام وضعیت اضطراری کرده و تکالیف، محدودیت ها و ممنوعیت های ضروری را اعمال کرد. نتیجه این تطبیق، بیان پیشنهادات و راه حل هایی جهت ارتقاء و بهبود رژیم وضعیت اضطراری در نظام حقوقی ایران می باشد. شیوه تحقیق در این مقاله، تطبیق ویژگی ها و اقدامات دو نظام حقوقی ایران و استرالیا است.

    کلیدواژگان: شرایط بحرانی، وضعیت اضطراری، کرونا، حقوق استرالیا، حقوق ایران، اصل 79 قانون اساسی
  • حمیدرضا محبی کیا، سید محمدمهدی غمامی صفحات 33-58

    مالیات یکی از منابع درآمدی مهم جوامع و دولت ها در طول تاریخ بوده است به خصوص در کشورهای توسعه یافته نگاه ویژه ای به مالیات از جهت درآمدزایی بالای آن برای دولت دارند. همچنین مالیات یکی از اهرم های کلیدی دولت جهت اعمال سیاست های مالی خود و کنترل جامعه به حساب می آید، اما در اینکه در جوامع به چه نحوی از این ابزار حساس، خطرناک و قدرتمند در جهت تحقق اهداف کلان استفاده می شود همواره چالش هایی وجود داشته است که گاهی باعث عدم موفقیت در تحقق اهداف اخذ مالیات شده است. از جمله این چالش ها شناسایی خانه های خالی (که نیاز به یک بانک اطلاعاتی بسیار جامع می باشد که اطلاعات تمام واحد های مسکونی شهری و روستایی را به طور منظم و دقیق رصد کند زیرا در غیر این صورت باید منتظر بروز هرج و مرج و بی عدالتی بود)، نحوه تعیین مالیات بر خانه های خالی و خودروهای لوکس و میزان قدرت اجرایی این سیاست می باشد که در قانون گذاری ایران نیز اهمیت و سابقه داشته است و توجه ویژه دولت و مجلس را به خود جلب کرده است. به عنوان مثال دریافت مالیات از خانه های خالی و خودروهای لوکس در قانون بودجه سال 1399 و 1400 آمده بودند ولی عملا نتایج مورد انتظار به وقوع نپیوست و عدم توجه ویژه و برنامه ریزی صحیح در این حوزه می تواند زمینه مشکلاتی بحرانی را به وجود آورد. بررسی عملکرد دولت و مجلس درباره میزان مطلوبیت تصمیم های اتخاذشده در نحوه و میزان اخذ مالیات در قانون بودجه و قانون مالیات های مستقیم از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. در این مقاله قرار است مواد مربوط به مالیات بر خانه های خالی و خودروهای لوکس در قوانین مذکور، چالش ها و اهدافش بررسی و راهکارهایی برای آنها ارایه شوند و به حل تعارض های مطرح در حوزه اخذ مالیات و امنیت اقتصادی؛ با روش توصیفی تحلیلی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: مالیات بر خانه های خالی، مالیات بر خودروهای لوکس، مالیات بر دارایی، عدالت در اخذ مالیات، سوداگری در بازار مسکن، هدررفت ارز محدود
  • زینب طلابکی طرقی، هدایت الله سلطانی نژاد صفحات 59-84

    شیوع ویروس کووید-19 بحران جهانی بی سابقه ای ست که حتی مراکز داوری در دنیا را به چالش کشانده است. امروزه مراکز پیشرفته داوری در جهان مجبور به ایجاد تغییرات سریع در نحوه عملکرد خود و استفاده از داوری مجازی شده اند و اکنون با ابزار کنفرانس از راه دور به جلو حرکت می کنند. مراکز داوری ایرانی نیز نیازمند استفاده از انواع داوری مجازی به خصوص داوری ویدیوکنفرانسی هستند. اما صرف استفاده از فناوری مزیت نخواهد بود چنانچه اصول دادرسی مانند اصل تناظر و رازداری رعایت نشود یا امکان مدیریت زمان و هزینه داوری وجود نداشته باشد. هم اکنون مراکز داوری آمریکا از داوری ویدیوکنفرانسی به عنوان راه حلی در مقابله با معضل کرونا استفاده می کنند و در این راستا دستورالعمل های مختلفی صادر کرده اند. مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران نیز راهنمایی برای برگزاری جلسات داوری مجازی صادر کرده است. اکنون این پرسش مطرح است که با وجود چالش هایی مانند افشاء اطلاعات کاربران، ضایع شدن حقوق یک طرف و اختلالات فنی، برای مدیریت داوری در فضای ویدیوکنفرانسی باید چه اقداماتی انجام شود تا اختلافات به بهترین وجه پایان یابد؟ این پژوهش با رجوع به دستورالعمل های مراکز داوری آمریکا و مقایسه آن با راهنمایی های مرکز داوری اتاق ایران به این پرسش پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: داوری سازمانی، مراکز داوری ایران، داوری مجازی، داوری ویدئوکنفرانسی، کرونا ویروس، انجمن داوری آمریکا
  • زینب عصمتی، حامد کرمی صفحات 85-108

    شیوع ویروس کرونا موجبات نگرانی و عدم امنیت روانی همه شهروندان را فراهم کرده است. دستگاه ها و نهادهای مختلف اجرای طیف گسترده ای از اقدامات را برای مواجهه با این ویروس کشنده در دستور کار قرار داده اند. یکی از این نهادهای مهم، سازمان تامین اجتماعی است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل حقوقی اقدامات سازمان تامین اجتماعی برای حمایت از بیمه شدگان در مقابل آثار کرونا ویروس می باشد. روش تحقیق در این پژوهش روش تحلیلی توصیفی می باشد. «این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این سوال است که سازمان تامین اجتماعی برای حمایت از بیمه شدگان در مقابل آثار کرونا ویروس چه اقداماتی را انجام داده است؟» در این مقاله ابتدا مفاهیم سازمان تامین اجتماعی، ویروس کرونا و بیمه شده مطرح شده سپس مبانی نظری ورود سازمان تامین اجتماعی برای مقابله با آثار ویروس کرونا مورد بحث قرارگرفته و در نهایت اقدامات سازمان تامین اجتماعی برای مقابله با آثار این ویروس بر بیمه شدگان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که سازمان تامین اجتماعی برای نیل به اهداف والای انسانی و اجتماعی از جمله تحقق ایجاد امینت و آرامش در زندگی و با وظایفی که برای ارتقای سطح زندگی افراد جامعه بر عهده دارد در راستای کاهش و مقابله با آثار کرونا ویروس که وضعیت کرونایی فعلی می تواند مصداق وضعیت اضطراری موضوع اصل 79 قانون اساسی و همچنین مشمول وضعیت بحران قانون مدیریت بحران نیز باشد، اقدامات متعددی را در راستای کنترل شیوع بیماری و قطع زنجیره انتقال در دستور کار قرار داده است.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، ویروس کرونا، بیمه شدگان، سازمان تامین اجتماعی، حمایت های اجتماعی
  • حسین خلف رضایی صفحات 109-134

    در دوران معاصر شاهد انسانی شدن حقوق بین الملل در پی بین المللی شدن حقوق انسانی و نیز انسانی شدن امنیت و پذیرش امنیت انسانی در جامعه بین المللی هستیم. بیماری های جهان گیری مانند کرونا به مثابه یک دغدغه مشترک یا نگرانی جمعی بشری قابل ارزیابی هستند که ضمن آنکه امنیت انسانی را به مخاطره می افکنند، در صورت عدم مدیریت صحیح و کارآمد می توانند به تهدیدی علیه امنیت ملی کشورها و حتی تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی مبدل شوند. در این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی، قلمرو مفهومی حق بر سلامت به عنوان مهمترین حق در معرض خطر این ویروس مورد واکاوی قرارگرفته و عملکرد سازمان بهداشت جهانی در این رابطه مورد ارزیابی قرار می گیرد. این مقاله بدین نتیجه رهنمون می شود که حق بر سلامت به عنوان حقی اجتماعی که متعلق به نسل دوم حقوق بشر است و بنا به خصلت ذاتی خود نیازمند مداخله ایجابی دولت هاست اما در زمان بروز بیماری های جهان گیری مانند کرونا، اقدام انفرادی دولت ها کارآمدنبوده و حصول نتیجه در گرو همکاری، هماهنگی و همبستگی بین المللی است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، حقوق بین الملل، سازمان بهداشت جهانی، امنیت انسانی
|
  • Ali Jabbari, Godratollah Rahmani Pages 1-32

    Predicting the "emergency situation" legal system is one of the requirements for dealing with the crisis and one of the important issues of public law in different countries. The outbreak of coronavirus in the first days of this year left all countries of the world in a complete crisis. Given the similarity of the type of crisis, the response of different systems can be the basis for adapting and improving the response to the crisis. The question of this article is "What legal rules have Iran and Australia used to manage the crisis caused by the corona crisis?"Although the Iranian legislature has provided for the main path to a state of emergency in Article 79 of the Constitution, In addition to the extra-legal powers of the leadership (Article 110), but to manage coronavirus disease, the government enlisted the authority of the Supreme National Security Council to enforce the required duties, restrictions and prohibitions. In contrast, the Australian Government, which has been comparatively studied, despite being federal in structure, Based on section 57 and 61 of its Constitution, with predictive structures and legal frameworks for different types of crises, along with the specific competence of each state, has declared a state of emergency and implements necessary duties, restrictions and prohibitions. The result of this adaptation is the expression of suggestions and correct solutions to improve and ameliorate the state of emergency in the Iranian legal system. The research method in this article is the characteristics of adaptation and the two legal systems of Iran and Australia.

    Keywords: Crisis, Emergency, Coronavirus, Australian Law, Article 79
  • hamidreza mohebbikia, Seyyed MohammadMehdi Ghamami Pages 33-58

    Tax have been an important source of income for societies and governments throughout history. Especially in developed countries, they have a special view on tax due to its high revenue for the government. Taxes are also an important lever for the government to implement its fiscal policies and control society. But there is always a challenge in how societies use this sensitive, dangerous and powerful tool to achieve great goals, which has sometimes led to the failure to achieve the goals of taxation. Examples of this challenge include: Identification of vacant houses, how to determine the tax on vacant houses and luxury cars and the level of executive power of this policy is also important in the Iran legislation. And it has attracted the special attention of the government and parliament. For example, tax on vacant homes and luxury cars were included in the Budget Law of 1399 and 1400, but in fact the expected results did not occur. And lack of special attention and proper planning in this area can create critical problems. It is very important to study the performance of the government and the parliament regarding the desirability of the decisions taken in the manner and amount of tax collection in the budget law and the direct tax law. In this article, the legal materials related to the tax on vacant houses and luxury cars are mentioned in the laws, their challenges and goals are examined and solutions are provided for them. And to resolve conflicts in the field of tax collection and economic security with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Tax on vacant house, Tax on luxury cars, Tax in property, Justice in tax collection, Speculation in housing market, Limited currencywastage
  • Zeinab Talabaki, Hedayatallah Soltani Nezhad Pages 59-84

    The COVID-19 pandemic is an unprecedented global health crisis with no clear ending in sight. It has already provoked one of the most significant contractions of the global economy in a generation, and continues to adversely impact virtually every business sector. Arbitration proceedings (and the arbitral institutions which administer them) have not been immune from these effects. they have been forced to swiftly adapt to the exceptional circumstances of the pandemic and they moving forward now with remote conferencing tools. For decades, parties, counsel and arbitrators have enjoyed the benefits provided by online arbitration, Yet, commercial arbitration has been slow to fully embrace online technology. But we no longer live in the ideal world. The Covid-19 pandemic compels us to adapt to survive. Fortunately, technology has developed to make online arbitration a viable alternative, be it for the next couple months or for the years ahead. most arbitral institutions have strongly encouraged arbitral tribunals and parties to proceed with fully virtual hearings. Many have also outlined specific guidance and factors for arbitral tribunals to consider before transitioning from a physical to virtual hearing. Here is a summary of operational updates for AAA/ICDR, FINRA, and JAMS as of today.

    Keywords: Organizational Arbitration, virtual Arbitration, arbitration videoconferencing, coronavirus, American Arbitration Association
  • Zeinab Esmati, Hamed Karami Pages 85-108

    The outbreak of coronavirus has caused c psychological insecurity for all citizensVarious agencies and institutions have put a wide range of measures on the agenda to deal with this deadly virus. One of these important institutions is the Social Security organization, the purpose of the present study is the policiesof the Social Security Organization to protect the insured against the effects of coronavirus. Research Method In this research, the analytical method is descriptive. In this article, first the concepts of Social Security Organization, Corona virus and the insured are discussed, then  theoretical foundations of the Social Security Organization's entry to deal with the effects of Corona virus are discussed, and finally the actions of the Social Security Organization to deal with the effects of this virus on insurance. The victims have been examined. The results show that the Social Security Organization, in order to achieve high human goals, including, creating security and tranquility in life and with the tasks that it has to improve the living standards and social welfare of society, In order to reduce and deal with the effects of the corona virus, the current corona situation can be an example of the state of emergency subject to Article 79 of the Constitution and is also included in the crisis situation of the crisis management law, several measures have been put on the agenda in order to control the spread of the disease and break the chain of transmission.

    Keywords: Social Security, Coronavirus, Insured, Social SecurityOrganization, Social Support
  • Hossein Khalaf Rezaei Pages 109-134

    In the contemporary era, we are witnessing the humanization of international law following the internationalization of human rights, as well as the humanization of security and the acceptance of human security in the international community. Global diseases such as Corona can be assessed as a common concern or collective human concern that, while endangering human security, can become a threat to national security and even a threat to international peace and security if not managed properly and efficiently. To be. In this article, with a descriptive-analytical method, the conceptual realm of the right to health as the most important right at risk of this virus is analyzed and the performance of the World Health Organization in this regard is evaluated. This article concludes that the right to health as a social right that belongs to the second generation of human rights and inherently requires positive intervention by governments, but in the event of global diseases such as coronary, individual action by governments is not effective and the result It depends on cooperation, coordination and international solidarity.

    Keywords: Corona virus, international law, World Health Organization, human security