فهرست مطالب

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس جلالی، فائزه زعفریان*، بنیامین ترابی، رحمت عباسی صفحات 195-214
    زعفران در بسیاری از مناطق جهان با اقلیم های مختلف کشت می شود. اما بهترین اقلیم برای رشد آن آب و هوای مدیترانه ای با تابستان خشک می باشد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی برخی شاخص های رشد زعفران در سال 99-1398 در چهار منطقه با ارتفاع متفاوت از سطح دریا در شهرستان ساری انجام شد. این مناطق شامل دشت ساری (هم تراز با سطح دریا)، سرکت (350 متر بالاتر از سطح دریا)، رسکت (900 متر بالاتر از سطح دریا) و مرگاو (1350 متر بالاتر از سطح دریا) می باشد. آزمایش حاضر در هر منطقه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار آزمایش شامل اندازه بنه در سه گروه وزنی ریز (2±4 گرم)، متوسط (2±10 گرم) و درشت (2±15 گرم) و صفات اندازه گیری شده شامل شاخص سطح برگ، ماده خشک تجمعی، سرعت رشد، سرعت نسبی رشد و عملکرد زعفران بود. نتایج نشان داد که روند توسعه سطح برگ زعفران در تمامی مناطق تحت مطالعه روندی غیرخطی داشته و از تابعی لجستیک-پیک پیروی می کند. بر اساس نتایج، تفاوت قابل توجهی بین روند توسعه سطح برگ در میان اندازه های مختلف بنه مادری در همه مناطق مشاهده شد و روند تغییرات شاخص سطح برگ طی فصل رشد برای بنه درشت تر نسبت به بنه های ریزتر از میزان بالاتری برخوردار بود. روند تغییرات تجمع ماده خشک نیز در تمامی مناطق مورد آزمایش از یک روند سیگموییدی برخوردار بود. ینه درشت میزان تجمع ماده خشک بالاتری در طی فصل رشد نشان داد. اگر چه روند تغییرات سرعت رشد زعفران در مناطق با ارتفاع بالاتر از سطح پایین تری برخوردار بود؛ اما میزان نوسان سرعت رشد و یا بعبارتی اختلاف بین حداقل و حداکثر سرعت رشد طی فصل در دو منطقه مرتفع تر نسبت به مناطق پست تر کمتر بود. روند رشد زعفران در چهار منطقه نشان داد که در مناطق با ارتفاع بیشتر از سطح دریا طول فصل رشد بیشتر می شود و بدنبال رشد رویشی بیشتر و تخصیص ماده خشک بیشتر به اندام ذخیره ای، بنه بزرگتری تولید و پتانسیل افزایش عملکرد گل و کلاله خشک زعفران در سال بعد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اندازه بنه، تجمع ماده خشک، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ
  • جواد فیضی*، مسلم جهانی، الهه مرادی، سیما احمدی صفحات 215-225
    یکی از روش های مدیریتی نوین به منظور کاهش هزینه و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست استفاده از پسماندهای حاصل از کشاورزی است. نظر به اهمیت ترکیبات فلزی در سلامتی مصرف کنندگان و نقش تعیین کننده آن در پیشنهاد نواحی کشت مناسب برای توسعه مصارف خوراکی اجزای مختلف گل زعفران در ایران، سنجش مواد معدنی و عناصر فلزی مفید تغذیه ای و باقیمانده فلزات سنگین در آن ضروری است. ایران با تولید سالانه 330 تن و صادرات 280 تن از این محصول بزرگ ترین تولیدکننده و صادر کننده زعفران در دنیا است. در این مطالعه مواد معدنی اجزای مختلف گل زعفران (گلبرگ، پرچم و خامه) جمع آوری شده از یازده مزرعه (در استان خراسان رضوی و قزوین) با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد، در پرچم بیشترین میزان مواد معدنی به ترتیب مربوط به منیزیم (90/3031) سدیم (29/366)، آهن (57/236)، مس (01/122)، منگنز (04/109) و روی (17/91) بر حسب میلی گرم در کیلوگرم است. همچنین میزان کلسیم و پتاسیم نیز به ترتیب 30/2 و 51/3 گرم در 100 گرم بود. در خامه نیز بیشترین میزان مواد معدنی به دست آمده به ترتیب مربوط به منیزیم (78/2365)، سدیم (53/394)، آهن (11/238)، منگنز (13/113)، روی (83/66) و مس (39/49) بر حسب میلی گرم در کیلوگرم بود. میزان کلسیم و پتاسیم نیز به ترتیب 30/4 و 15/2 گرم در 100 گرم بود. در مورد گلبرگ نیز همانند خامه بیشترین میزان مواد معدنی به ترتیب مربوط به منیزیم (80/1805)، سدیم (25/539)، آهن (63/292)، منگنز (98/81)، روی (76/56) و مس (17/16) بر حسب میلی گرم در کیلوگرم بود. همچنین میزان کلسیم (45/3) و پتاسیم (59/1)گرم در 100 گرم بود. با توجه به نتایج و غنی بودن اجزا مختلف گل زعفران از مواد معدنی، می توان از آن ها در صنایع غذایی مختلف جهت غنی سازی و جبران کمبود مواد معدنی انواع غذاهای فراوری شده و کنسرو شده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، زعفران، عناصر معدنی، گلبرگ، پرچم، خامه
  • مصطفی دهباشی، امیر رجایی*، حسین کاردان مقدم صفحات 227-260
    زعفران یکی از با ارزش ترین گیاهان زراعی موجود در روی کره زمین می باشد، که این گیاه به عنوان گران ترین محصول کشاورزی و دارویی جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی کشور ایران دارد. یکی از مشکلاتی که در تولید این گیاه وجود دارد، برداشت به موقع آن از روی زمین و جداسازی کلاله (شاخه) های قرمز زعفران از بقیه قسمت های گل زعفران می باشد، چرا که عمدتا گل های زعفران در یک بازه زمانی بسیار کوتاه به ثمر می رسند و همچنین برداشت و جداسازی آن در این بازه زمانی محدود بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش، سعی شده است که با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر به بحث و بررسی نحوه شناسایی گل زعفران در روی زمین پرداخته شود. در مرحله اول برای شناسایی گل زعفران از تبدیلات فضاهای رنگی استفاده نموده، سپس از طریق هیستوگرام و آستانه مینیمم نسبت به بخش بندی و حذف پیکسل های اضافی اقدام شده است. بدین منظور، برای شناسایی گل از تبدیل فضای RGB به فضای YCbCr و برای تشخیص سایر اشیاء موجود در تصویر از ترکیب فضاهای رنگی  HSI  و YCgCr استفاده و از هیستوگرام مولفه Cb برای تشخیص اولیه گل زعفران بهره برده اند. سپس، برخی از پیکسل هایی که به اشتباه تشخیص داده شده اند، با کمک مقدار آستانه حذف گردیده اند. در مرحله بعدی، برگ های سوزنی شکل گیاه زعفران، که بر روی گل ها قرار گرفته اند با استفاده از عملیات مورفولوژیک الگوریتم پیشنهادی ترمیم و روی هم افتادگی گل ها بازسازی شده است. در گام بعدی، نوع گل زعفران (غنچه، شکسته، گل باز شده) تعیین گردیده و قابل برداشت بودن و یا مناسب نبودن گل زعفران برای برداشت تعیین شده است. در انتها مرکز گل هایی که قابل برداشت تعیین شده اند، مشخص و در اختیار ربات برداشت زعفران قرار می گیرد. میانگین نتایج ارزیابی، با معیار دقت، فراخوانی، F-measure، درستی و ضریب همبستگی به ترتیب 79/99، 42/99، 60/99، 91/99 و 50/99 برای روش پیشنهادی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: پرچم، عملیات مورفولوژیک، فضای رنگ، گل غنچه، مقدار آستانه، هیستوگرام
  • محمد رمضانی کپورچالی، محمدرضا صفرنژاد، ابوالقاسم قاسمی، ناصر فرخی* صفحات 261-272

    باکتری Burkholderia gladioli pv. gladioli (Bgg) عامل بیماری پوسیدگی بنه زعفران از بیماری های شایع این گیاه است. روش های شناسایی دقیق نقش مهمی در مدیریت کنترل بیماری خواهند داشت. تاژک، وسیله اصلی حرکت در باکتری ها است و از اهمیت خاصی در کلونیزاسیون، استقرار و بیماریزایی برخوردار است. ژن fliC یکی از پنج ژن کد کننده فلاژلین می باشد. در این مطالعه، ژن های فلاژلین یازده گونه باکتریایی انتخاب شدند که با آنالیز فیلوژنتیکی در گروه های باکتری های گیاهی و جانوری جای گرفتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی از تاژک طول آن را حداکثر 9 میکرون با قطری معادل 600-400 نانومتر به دو شکل لوفوتریش و مونوتریش نشان داد. ژن fliC  برای اولین بار به کمک PCR در دو جدایه باکتری جدا شده از گیاه زعفران تکثیر و مورد بررسی قرار گرفت. پرایمرهای اختصاصی طراحی شده بطور موثری توانستند این باکتری را از سایر گونه های دیگر تفکیک نمایند و به سرعت بنه های آلوده ی زعفران را از بنه های سالم تشخیص دهند. با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی، تاژک از منظر نوع آرایش در دو جدایه باکتری جدا شده از گیاه زعفران مورد بررسی قرار گرفت. بررسی و مطالعه ژن fliC می تواند در تشخیص عامل بیماری پوسیدگی بنه زعفران مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: بورخولدریا گلادیولی، تاژک، درخت فیلوژنتیکی، فلاژلین، میکروسکوپ الکترونی
  • علی محمد محیط اردکانی، سید ابراهیم سیفتی*، علی ایزانلو، زهرا کریمی بکر صفحات 273-286

    در سال های اخیر که استفاده از زعفران به دلیل خصوصیات دارویی و ترکیبات موثره آن رو به افزایش است، علاوه بر افزایش تولید محصول، افزایش کمی و کیفی متابولیت های ثانویه به عنوان یکی از مهم ترین اهداف به نژادی در این گیاه به شمار می رود. از طرفی، گیاه زعفران به خاطر ماهیت تکثیر رویشی از تنوع ژنتیکی پایینی برخوردار بوده و اصلاح از طریق جهش، می تواند ابزار مناسبی برای دستیابی به تنوع مدنظر به شمار آید. در این مطالعه به منظور بررسی برخی تغییرات فیتوشیمیایی و شاخص های رشدی بنه های پرتوتابی شده زعفران، بنه های جمع آوری شده در مردادماه 1398 از شهرستان قاین استان خراسان جنوبی در دو سطح 15 و 18 گری با اشعه گاما (چشمه Co60) در پژوهشکده کشاورزی هسته ای کرج تیمار و سپس به همراه بنه های شاهد (بدون پرتو) در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل در گلخانه پژوهشی دانشگاه یزد کشت شدند. در این بررسی که ترکیبات پیکروکروسین، سافرانال و کروسین برحسب جذب محلول آبی 1% به ترتیب در طول موج های 254، 330 و 440 نانومتر بر ماده خشک اندازه گیری شد، نتایج نشان داد که در نمونه های پرتوتابی شده، محتوای این سه ترکیب (P<0.001) بیشتر از شاهد و در دز 15 گری محتوای پیکروکروسین و کروسین (77/93 و 02/263) به طور معنی دار بیشتر از 18 گری (34/92 و 73/262) بود اما درخصوص محتوای سافرانال، تفاوت بین سطوح پرتوتابی معنی دار نبود. همچنین شاخص سطح برگ و شاخص برداشت نیز در دز 15 گری بیشترین میزان افزایش معنی داری (06/3 و 14/0) را نشان داد. در این مطالعه اگرچه تیمار پرتو گاما نتوانست تغییر معنی داری را در تعداد بنه های دختری بین سطوح مختلف پرتو و شاهد ایجاد کند اما نتایج حاکی از کاهش معنی دار محتوای کلروفیل نسبی و وزن متوسط بنه دختری پرتوتابی شده نسبت به سطح بدون پرتوتابی بود. به طورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در صفات فیتوشیمایی و نیز شاخص برداشت و سطح برگ، گیاهان تیمار 15 گری نسبت به گیاهان بدون پرتوتابی، برتری معنی داری داشتند اما در سطح بالاتر پرتو گاما، احتمالا به دلیل تخریب محتوای ژنتیکی و نیز تاثیر بر روی برخی پارامترهای بیوشیمیایی، گیاهان تیمار 18 گری، نتوانستند نتایج قابل قبولی را نشان دهند.

    کلیدواژگان: پرتوتابی، سافرانال، شاخص برداشت، متابولیت ثانویه
  • محمدجواد مهدی زاده راینی*، حمید محمدی، مسعود دهدشتی صفحات 287-302

    زعفران از جمله محصولات صادارتی غیرنفتی است که بیش از نیمی از بازار جهانی آن به ایران تعلق دارد. در دو دهه اخیر قیمت صادارتی محصول زعفران روند نزولی داشته است. ادامه این روند از طریق کاهش صادرات می تواند پیامدهای رفاهی مهمی بر روی تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مصرف کنندگان داشته باشد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات رفاهی کاهش قیمت صادراتی زعفران در بازار جهانی بر روی گروه های یادشده صورت گرفت. ابزارهای تحلیلی مورد استفاده شامل توابع عرضه و تقاضای داخلی و عرضه صادرات می باشد که با استفاده از داده های سری زمانی دوره 1399-1359 برآورد گردید. یافته های مطالعه حاکی از اثر معنی دار کاهش قیمت صادراتی بر صادرات زعفران می باشد. مشخص شد که با کاهش قیمت صادراتی تولیدکنندگان و صادرکنندگان با زیان رفاهی مواجه می شوند اما رفاه مصرف کنندگان داخلی افزایش می یابد که البته این افزایش به مراتب کمتر از کاهش رفاه دو گروه دیگر است. تحلیل رفاهی نشان داد در بازار زعفران در صورتی که انحصار در بازار این محصولات به طور کامل از میان برود رفاه کل گروه های یادشده حدود 53 درصد کاهش خواهد یافت. پیشنهاد می شود پیش از آسیب دیدن تولیدکنندگان، برای این گروه به طور خاص برنامه های حمایتی تدارک دیده شود تا در صورت تغییر شرایط در بازار جهانی با حمایت از محصول امکان تداوم تولید فرآهم شود. تاکنون همواره قیمت صادراتی به مراتب بالاتر از قیمت داخل بوده است و صادرکنندگان توانسته اند سود کسب نمایند لذا برای حمایت از تولیدکنندگان انتقال درآمد از صادرکنندگان در قالب تشکیل صندوق حمایت از تولید می تواند به عنوان یک راهکار سیاستی باشد. این صندوق می تواند به عنوان وسیله ای برای کاهش نوسان درامد صادرکنندگان نیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زعفران، صادرات، اثرات رفاهی
|
  • Abbas Jalali, Faezeh Zaefarian *, Benjamin Torabi, Rahmat Abbasi Pages 195-214
    Saffron can be cultivated in many regions of the world with different climates. But the best climate for growing saffron is the Mediterranean climate with its warm and dry summers. The present study was conducted to evaluate some indicators of saffron growth in 2019-2020 in four region with different altitudes above sea level in Sari, Iran. These regions include Sari plain (level with sea level), Sarkat (350 meters above sea level), Reskat (900 meters above sea level) and Margav (1350 meters above sea level). These experiments were performed in a randomized complete block design with three replications. The treatment was includes corm size in three weight groups: small (4±2 g), medium (10±2 g) and large (15±2 g) and Measured traits include leaf area index, cumulative dry matter, growth rate, relative growth rate and saffron yield. The results showed that the trend of saffron leaf area development in all studied regions has a non-linear trend and follows a logistic-peak function. Based on the results, a significant difference was observed between the leaf area development trend among different sizes of mother corm in all regions and the trend of leaf area index changes during the growing season was higher for larger corms than for smaller corms. The trend of changes in dry matter accumulation also had a sigmoidal trend in all experiment region. Total dry matter changes were higher for larger corms. Although the trend of changes in crop growth rate in higher altitude region was lower; But the rate of growth rate fluctuation or in other words the difference between the minimum and maximum growth rate during the season in the two higher regions was less than the lower regions. The growth trend of saffron in four regions showed that it grows during the season in region with higher altitudes above sea level and following more vegetative growth and more dry matter allocation to the storage organ, larger corm is produced and the potential to increase the yield of dried saffron flowers and stigmas will increase next year.
    Keywords: Corm size, Crop growth rate, Leaf area index, Total dry matter
  • Javad Feizy *, Moslem Jahani, Elaheh Moradi, Sima Ahmadi Pages 215-225
    One of the new management methods to reduce costs and also environmental pollution is the use of agricultural waste. Considering the importance of metal compounds in the consumer’s health and their decisive role in proposing suitable cultivation areas and developing food applications of saffron by-products in Iran, it is necessary to measure micronutrients and useful nutritional metal elements and heavy metal residues. Iran is the largest producer and exporter of saffron in the world with an annual production of 330 tons and an export of 280 tons. In this study, minerals of different components of saffron flowers (petals, stamens and styles) collected from eleven farms (in Khorasan Razavi and Qazvin provinces) were measured using an atomic absorption spectrometer. The results showed that in the stamen, the highest amount of micronutrients was related to magnesium (3031.9031), sodium (366.29), iron (236.57), copper (122.01), manganese (109.04) and zinc (91.17) mg/kg, respectively. Also, calcium and potassium quantities were 2.30 and 3.51 g/100g, respectively. In the style samples, the highest amount of micronutrients was related to magnesium (2365.78), sodium (394.53), iron (238.11), manganese (113.13), zinc (66.83) and copper 49.39 mg/kg, respectively. In the style samples, calcium (4.30) and potassium (2.15) were 4.30 and 2.15 g/100g, respectively. In the case of petals, like style, the highest levels of micronutrients were related to magnesium (1805/80), sodium (539.25), iron (292.63), manganese (81.98), zinc (56.76) and copper 16.17) mg/kg, respectively. Also, the amount of calcium and potassium were 3.45 and 1.59 g/100g, respectively. Due to the results and richness of these by-products of micronutrients, they can be used in various food industries, including enrichment and compensation of mineral deficiency of various processed and canned foods.
    Keywords: atomic absorption, Saffron, mineral elements, Petal, Stamen, style
  • Mostafa Dehbashi, Amir Rajaei *, Hossein Kardanmoghadam Pages 227-260
    Saffron is one of the most valuable crops on the planet and the most expensive agricultural and medicinal product globally; this plant has a special place among the industrial and export products of Iran. One of the challenges in the production of this plant is timely harvest from the ground as well as red stigmas (branches) separating from other parts of saffron because the flowers are harvested in a brief period. Further, harvesting and separating at a limited time is a critical point. This research has been tried with the help of image processing techniques to discuss and recognize saffron flowers and how to identify them on the ground. In the first step, saffron flowers are recognized by transforming colored spaces. Then, the histogram and the minimum threshold are used to segment and remove extra pixels. For this purpose, to identify flowers, RGB space is converted to YCbCr space, and the combination of HSI and YCbCr color space is used to distinguish other objects in the image; also, a histogram of Cb component for early identification of saffron flowers are used. Then, those pixels which are misidentified are removed by the threshold value. Next step, the saffron flower needle-shaped leaves that are placed on the flowers are restored by morphological operation of the proposed method, and the flowers that overlap are removed. Then, the type of saffron flower (bud, broken, open flower) is determined, and the ability of harvest or suitability of saffron flowers for harvesting has been determined. Finally, the flower center that can be harvested is recognized and used by the saffron harvesting robot. Average results with respect to the accuracy, recall, F-measure, correctness, and correlation coefficient were 99.79, 99.42, 99.60, 99.91, and 99.50 achieved by the proposed method, respectively.
    Keywords: Flag, Morphological Operation, Color space, Flower bud, Threshold value, histogram
  • Mohammad Ramezani Kaporchali, MohammadReza Safarnejad, Abolghasem Ghasemi, Naser Farrokhi * Pages 261-272

    Burkholderia gladioli pv. gladioli (Bgg) is the causative agent of saffron bacterial rot. Accurate identification methods will play an important role in disease control management. Flagellum is the main commodity of the bacteria that facilitates its movement. Furthermore, it is of particular importance in colonization and pathogenicity. The fliC gene is one among five other genes encoding flagellin, the protein that makes the flagella in bacteria. In this study, the flagellin genes of 11 bacterial species were selected and the phylogenetic tree analysis divided them into plant and animal bacteria groups. Electron microscope images were taken from the bacterial flagella and its length was up to nine microns with 400-600 nm in diameter; as observed in both Lophotrichous and Monotrichous forms. fliC was amplified and analyzed for the first time by polymerase chain reaction for the two isolates of bacterial pathogen of saffron. Specific primers were designed and used that managed to separate Bgg from other bacteria, and helped in distinguishing the infected saffron corms from the healthy. Electron microscopy of the flagellum was illustrative of different types of Bgg. Investigating and studying the fliC gene can be useful in diagnosis of the causative agent of saffron corm rot disease.

    Keywords: Burkholdria gladioli, Electron Microscopy, flagella, flagellin, phylogenetic tree
  • Ali Mohammad Mohit-Ardakani, Seyed Ebrahim Seifati *, Ali Izanloo, Zahra Karimi-Bekr Pages 273-286

    In recent years, the use of saffron spice is increasing due to its medicinal properties and effective components. In addition to increasing crop production, increasing the quantity and quality of secondary metabolites is considered one of the most important objectives of plant breeding programs. On the other hand, the saffron plant has low genetic diversity due to the nature of vegetative propagation and induction of variation through mutagenesis is a suitable tool to achieve the desired diversity. Gamma radiation is one of the most widely used physical mutagens in plant breeding programs. In order to investigate the effect of gamma-ray on some growth and phytochemical indices of saffron plants, an experiment was conducted in an unbalanced complete randomized design with three treatments (Control, 15 and 18 Gy) at Yazd University. In this experiment, 15 and 18 Gy doses of gamma irradiation (Co60) were applied at Karaj Nuclear Agricultural Research Institute to induce mutations on collected saffron corms from Qaen, South Khorasan in August 2017. In this study, picrocrocin, safranal and crocin were measured in a 1% aqueous solution at 254, 330 and 440 nm wavelengths, respectively. Based on the results of this experiment, the effect of irradiation on picrocrocin and crocin was significant (P <0.001) and the observed amounts of these compounds (93.77 and 263.02) at the dose of 15 Gy were significantly higher than 18 Gy (92.34 and 262.73), while in terms of safranal content, the difference between radiation levels was not significant. Leaf area index and harvest index were also significant and showed the highest amount of these two indices at 15 Gy dose (3.06 and 0.14). In this study, although gamma radiation treatment could not significantly change the number of daughter corms between different levels of radiation and control, a significant reduction in relative chlorophyll content and an average weight of corms were observed compared to the control (without radiation). In general, the results of this study showed that in phytochemical traits as well as harvest index and leaf area, 15 Gy had a significant advantage over plants without radiation, but at higher levels of gamma radiation, probably due to degradation of genetic content and its effect on some biochemical parameters, 18 Gy plants failed to show acceptable results.

    Keywords: Radiation, Safranal, Harvest index, secondary metabolite
  • Mohammadjavad Mehdizadehrayeni *, Hamid Hamidmohammadi, Masoud Dehdashti Pages 287-302

    Saffron is one of the non -export products that belong to Iran more than half of it global market. In the last two decades, the export price of saffron has been declining. Continuing this process by reducing exports can have important welfare consequences for producers, exporters and consumers. In this regard, the present study aimed to evaluate the welfare effects of saffron export prices in the world market on the aforementioned groups. The analytical tools used include domestic supply and demand functions and export supply, which was estimated by the series data during the period of 1980-2020. The findings of the study indicate a significant effect of reducing export prices on saffron exports. It has been found that the price of exporting producers and exporters is suffering from welfare, but the welfare of domestic consumer's increases, which is far less than the welfare of the two groups. Welfare analysis showed that in the saffron market if the monopoly in the market of these products completely disappeared, the total welfare of the said groups would be reduced by about 53 percent. It is suggested that before the producers are harmed, support programs should be prepared for this group specifically so that in case of changes in the world market, with the support of the product, it will be possible to continue production. Until now, the export price has always been much higher than the domestic price and exporters have been able to make a profit, so to support producers, transferring income from exporters in the form of a production protection fund can be a political solution. This fund can also be used as a tool to reduce the volatility of exporters' income.

    Keywords: Saffron, Export, Welfare Impacts