فهرست مطالب

طب دریا - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1402)

مجله طب دریا
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین جعفری* صفحات 1-2
  • فرشاد حیدری بنی، محمد نوبخت، امیر واحدیان عظیمی*، سید شهرام میرزمانی، سید طیب مرادیان، عباس عبادی، مرتضی کاملی موراندینی صفحات 3-12

    طب دریا یکی از حوزه های پزشکی است که با سلامت و ایمنی افراد مرتبط با دریا سر و کار دارد، با این حال یکی از حرفه های منزوی است که علیرغم اهمیت، کمتر به آن توجه شده است و مهارت ها و شایستگی های مورد نیاز آن، همچنان مورد بحث است. با جستجو و جمع آوری اطلاعات در مقالات و منابع چاپ شده در این زمینه، سه حوزه اصلی طب دریا شامل کاربردهای درمانی دریا، بیماری ها و مشکلات سلامتی ناشی از محیط دریایی و  بیماری ها و مشکلات سلامتی ناشی از مشاغل دریایی شناسایی گردید. کاربردهای درمانی دریا شامل دو حوزه اصلی دریا درمانی و فرآورده های دارویی دریا است. علاوه بر اینکه می توان به شکل مستقیم از آب و هوا و محیط دریا در درمان بیماری ها استفاده کرد، فرآورده های متنوع بدست آمده از دریا نیز دارای ویژگی های بی نظیری بوده و می توانند برای درمان بیماری های بسیاری مورد استفاده قرار گیرد. بیماری ها و مشکلات سلامتی ناشی از محیط دریایی شامل موارد مرتبط با جانوران، موارد مرتبط با غواصی اسکوبا و موارد مرتبط با سموم است. بیماری ها و مشکلات سلامتی مرتبط با جانوران شامل جانوران دریایی که باعث ایجاد جراحات جدی می شوند، جانوران دریایی که شوک های الکتریکی قوی ایجاد می کنند، جانوران دریایی که سمی هستند و جانوران دریایی که نیش زهرآگین دارند، می شوند. مهم ترین بیماری ها و مشکلات سلامتی مربوط به غواصی نیز شامل مسمومیت اکسیژن، مسمومیت دی اکسیدکربن، باروترومای ریوی، باروترومای گوش و سینوس ها و بیماری برداشت فشار هستند. بیماری ها و مشکلات سلامتی مرتبط با سموم شامل مسمومیت عصبی با صدف، مسمومیت فلجی با صدف، مسمومیت فراموشی با صدف و مسمومیت اسهالی با صدف، مسمومیت با ماهی سیگواترا، مسمومیت با خرچنگ های خوراکی و مسمومیت با جیوه هستند. همچنین بیماری ها و مشکلات سلامتی ناشی از مشاغل دریایی شامل مشکلات سلامتی و بیماری های مربوط به ایمنی، سلامت فیزیکی و سلامت روانی است. بنابراین در آموزش های مربوط به طب دریا باید سه حوزه اصلی طب دریا و موضوعات مربوط به هر کدام از آنها درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: طب دریا، پزشکی دریایی، بیماری های دریا
  • رضا کاظمی درسنکی*، اکرم سادات نعیمی صفحات 13-21

    جانوران دریایی به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه از مهم ترین منابع تولیدات طبیعی با منشا فعالیت های زیستی محسوب می شوند. این ترکیبات طبیعی می توانند کاربرد های غذایی و دارویی زیادی داشته باشند. در سال های اخیر تلاش ها به منظور یافتن مواد زیست فعال از جانداران به خصوص جانوران دریایی افزایش یافته است. خارپوستان از جمله ستاره های شکننده، ستاره دریایی، توتیای دریایی، خیار دریایی گروه قدیمی و متنوع از بی مهرگان دریایی هستند که منبع غنی از ترکیبات ضد باکتریایی و ضدسرطانی با مکانسیم فعالیت بالا محسوب می شوند. با وجود پیشرفت فوق العاده در پزشکی، بیماری های ناشی از میکروارگانیسم ها هنوز هم یک تهدید عمده برای سلامت عمومی می باشد. امروزه با افزایش مقاومت های آنتی بیوتیکی و رشد انواع سرطان ها و اثرات جانبی داروهای شیمیایی، استفاده از درمان های جایگزین و نوین طبیعی ضروری به نظر می رسد. تحقیقات اخیر حاکی از آن است که ترکیبات جدا شده از اندام های مختلف خیار و توتیا دریایی می تواند اثرات ضدمیکروبی و ضد سرطانی داشته باشند. طی این مطالعه مروری، نتایج حاصل از اثرات ضد میکروبی و ضد سرطانی توتیا و خیار دریایی خلیج فارس و دریای عمان در دهه اخیر مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: توتیای دریایی، خیار دریایی، فعالیت ضدباکتریایی، فعالیت ضدسرطانی، خلیج فارس
  • وحید بخشعلی پور، سیاوش خداپرست*، مازیار کلاشی صفحات 22-30

    زمینه و هدف:

     سواد سلامت عنصری مهم در توانایی افراد برای مشارکت در فعالیت های مرتبط با سلامت عمومی و رضایت از زندگی است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی-اجتماعی بر ارتباط بین سواد سلامت با سلامت عمومی و کیفیت زندگی کارکنان غیرفعال در مرکز آموزش نیروی دریایی باقرالعلوم می پردازد.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-همبستگی بر روی 285 کارمند در مرکز آموزش علوم دریایی باقرالعلوم در سال 1400 انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سواد سلامت (HELIA)، سلامت عمومی گلدبرگ (GQH-28) و کیفیت زندگی (SF-12) استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 48 نفر (37 %) از کارکنان غیرفعال در مرکز آموزش نیروی دریایی باقرالعلوم، مجرد بودند. تعداد 74 نفر (56 %) وضعیت اقتصادی- اجتماعی در سطح متوسط داشتند. میانگین سواد سلامت در سطح مرزی (58/01)، سلامت عمومی متوسط به بالا (51/42) و کیفیت زندگی در سطح متوسط (71/61) بود. با در نظر گرفتن اثرات اقتصادی و اجتماعی، بین سواد سلامت و سلامت عمومی و شاخص های کیفیت زندگی ارتباط معنی داری وجود داشت (p˂0.001).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش روشن ساخت که سطح سواد سلامت و ابعاد آن برای داشتن سلامت عمومی و کیفیت زندگی بهتر کارکنان ضروری است و مدیران مراکز نظامی جهت ارتقای سطح زندگی کارکنان خود باید به رابطه بین این مولفه ها توجه لازم را مبذول سازند.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، سواد سلامت، کیفیت زندگی
  • پریسا مهدی زاده، علی علی اکبر اصفهانی، امیر واحدیان عظیمی، مهدی قائد، صدیقه کوهستانی* صفحات 31-39

    زمینه و هدف:

     حقوق بیمار در واقع انتظاراتی است که او از موسسات خدمات بهداشتی-درمانی دارد. حمایت از حقوق بیمار توسط پرستاران تنها زمانی امکان پذیر است که آنها آگاهی لازم را در این زمینه داشته باشند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی آگاهی پرستاران از حقوق بیمار و میزان رعایت آن در بیمارستانهای نظامی منتخب انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه تحلیلی توصیفی و مقطعی در سال 1400-1401 انجام شد. نمونه های پژوهش شامل 317 نفر از پرستاران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد مشتمل بر سه بخش بود که به روش خودگزارش دهی توسط پرستاران تکمیل شد؛ بخش اول مربوط به مشخصات دموگرافیک و بخش دوم و سوم مربوط به موقعیت های حقوقی بیماران (برای سنجش آگاهی پرستاران از حقوق بیمار و میزان رعایت آن) بود.

    یافته ها

    49/2 % آگاهی پرستاران در زمینه حقوق بیمار در وضعیت خوب و 47/9 % در وضعیت عالی قرار داشتند. به عبارت دیگر حدود نیمی از افراد مورد مطالعه از حقوق بیماران آگاهی داشتند. این در حالی است که از نظر رعایت حقوق بیمار توسط پرستاران مورد مطالعه 71% افراد در وضعیت عالی قرار داشتند. میزان آگاهی و رعایت حقوق بیماران با متغیر های سن، سابقه و تحصیلات ارتباط معنی داری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه حدود نیمی از پرستاران در بیمارستان های نظامی مورد مطالعه آگاهی مناسبی از حقوق بیمار نداشتند، لذا ضرورت آموزش و اطلاع رسانی هر چه بیشتر به پرستاران نمایان می شود. پیشنهاد می شود که آموزش حقوق بیمار به کارکنان و بیماران باید در راس برنامه های مدیران و تصمیم گیران سازمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق بیمار، کیفیت خدمات سلامت، پرستار، اخلاق
  • مهران کوچک، میرمحمد میری، احمد زاهدی، امیراحمد نصیری* صفحات 40-46

    زمینه و هدف:

     بخشی از موارد مرگ ناشی از سکته مغزی (استروک) در محیط های خارج از بیمارستان رخ می دهد. لذا سیستم اورژانس پیش بیمارستانی نقش مهم و حیاتی در مدیریت بیماران دچار استروک دارد. مطالعه حاضر به ارزیابی دانش و آگاهی پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی ایلام در تشخیص بیماران دچار استروک و اقدامات لازم حین انتقال به بیمارستان می پردازد.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در بیمارستان ها و مراکز اوراژنس پیش بیمارستانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1400 انجام شد. برای سنجش دانش و آگاهی پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در مورد استروک، پرسشنامه ای محقق ساخته حاوی 20 سوال، و همچنین اطلاعات دموگرافیک پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی همچون سن، جنسیت، رشته تحصیلی توسط ایشان تکمیل و با مراجعه حضوری محقق جمع آوری گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی 109 نفر از پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی 6/6±32/4 سال بود. اکثر پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی فارغ التحصیل مقطع کاردانی و رشته فوریتهای پزشکی بودند. میانگین امتیاز دانش و آگاهی پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در مورد استروک برابر 3/5±16/9 از 20 بود که با توجه به معیار امتیازدهی، سطح آگاهی خیلی خوب برآورد گردید. البته سطح آگاهی خیلی ضعیف و ضعیف به ترتیب در 0/9 % (1 نفر) و 1/8 % (2 نفر) از پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی ثبت شد. هیچ ارتباط معنی داری بین میانگین سطح دانش و آگاهی پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی با رشته تحصیلی گزارش نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که سطح دانش و آگاهی پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی ایلام در زمینه استروک مطلوب است، با این وجود دانش و آگاهی درصد بسیار کمی از افراد در سطح ضعیف یا خیلی ضعیف بود. انجام مطالعات بیشتری در این زمینه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی (استروک)، دانش، اورژانس پیش بیمارستانی
  • زینب ناصری، فرزام فرزان*، سید محمدحسین رضوی صفحات 47-55
    زمینه و هدف

    محیط و شرایط سخت خدمت در زندان، سلامت روان سربازان را به مخاطره می اندازد و سطح پرخاشگری و رضایت از زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه مقایسه میزان رضایت از زندگی و ابعاد پرخاشگری سربازان بر اساس نوع ورزش (آبی یا زمینی) و وضعیت تاهل آنها بود.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان وظیفه در حال خدمت در سازمان زندان های استان مازندران در سال 1400 بودند که سربازان 3 زندان بابل، ساری و تنکابن با نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند (169=n) و نهایتا 153 پرسشنامه کامل تحلیل شد. داده ها با سه پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، رضایت از زندگی Diener و پرخاشگری Makarowski و با 3 بعد پیشبرد هدف، تخریب شخص و جرات ورزی جمع آوری شد.

    یافته ها

    رضایت از زندگی سربازان رشته های زمینی و آبی با یکدیگر تفاوت معناداری دارد و سربازان رشته های آبی رضایت از زندگی بالاتری دارند (0.05>P). میانگین ابعاد پرخاشگری گروه ورزش های آبی کمتر از گروه ورزش های زمینی است که به جز بعد جرات ورزی ازنظر آماری معنادار است (0.05>P). سربازان مجرد نسبت به سربازان متاهل رضایت از زندگی بیشتری دارند اما این تفاوت به لحاظ آماری معنادار نیست (0.05<P). همچنین در میانگین ابعاد پرخاشگری سربازان متاهل و مجرد تفاوت معناداری وجود ندارد (0.05<P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج که نشان می دهد سربازان مشغول به خدمت در زندان رشته های ورزشی آبی نسبت به سربازان رشته های زمینی رضایت از زندگی بالاتر و ابعاد پرخاشگری کمتری دارند؛ به منظور افزایش رضایت از زندگی و کاهش پرخاشگری سربازان مشغول به خدمت در زندان پیشنهاد می شود برنامه های ورزشی آبی به صورت تفریحی و آموزشی جزء برنامه های اوقات فراغت سربازان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ورزش های آبی، جرات ورزی، سلامت روان، سرباز، زندان
  • کیوان اجلالی خانقاه*، سعید تمدنی جهرمی، حسین جعفری، سجاد پورمظفر، شهره رشیدی صفحات 56-65

    زمینه و هدف:

     تاسیسات اقتصادی و صنعتی در بندرعباس، در جنوب ایران در سه دهه گذشته بیش از پیش توسعه یافته و در نتیجه باعث افزایش ورود آلاینده های صنعتی به ویژه فلزات سنگین به اکوسیستم دریایی شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی درجه سمیت فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، مس و روی) بر اجتماعات ماکروبنتوز در خلیج فارس شمالی، بندرعباس، ایران انجام شد.

    روش ها

    برای ارزیابی درجه سمیت آلاینده های فلزات سنگین از جمله سرب، کادمیوم، مس و روی بر رسوبات و اجتماعات ماکروبنتوز موجود در آن، نمونه برداری در 9 ایستگاه با استفاده از یک دستگاه گرب ون وین در امتداد خط ساحلی بندرعباس در اسفند 98 و مرداد 99 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی (PCA)، یک منبع صنعتی مشترک برای روی و مس مشخص کرد که TOM ممکن است ناقل این فلزات باشد. یک منبع رواناب شهری داخلی برای سرب و یک منبع صنعتی متفاوت از منبع مشترک روی و مس برای کادمیوم مشخص گردید. شاخص های منفرد محاسبه شده شامل شاخص تجمع جغرافیایی (Igeo)، فاکتور آلودگی (Cfi) و شاخص خطر اکولوژیکی (Eri) نشان دادند که تمام مناطق در مورد سرب، کادمیوم و مس در محدوده قابل توجه تا بسیار آلوده قرار دارند و در مورد Zn در محدوده با آلودگی کم در برخی از مناطق تا آلودگی متوسط برای برخی از مناطق دیگر بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رسوبات دریافت کننده فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، مس و روی) برای جوامع ماکروبنتیک سمی هستند و باید کنترل بیشتری توسط مدیریت شهری در بندرعباس در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: سمیت، ماکروبنتوز، خلیج فارس، فلزات سنگین
|
  • Hossein Jafari* Pages 1-2
  • Farshad Heidari-Beni, Mohammad Nobakht, Amir Vahedian-Azimi*, Seyyed Shahram Mirzamani, Seyyed Tayeb Moradian, Abbas Ebadi, Morteza Kameli Morandini Pages 3-12

    Marine medicine is one of the medical fields that deals with the health and safety of people related to the sea. However, it is an isolated profession which, despite its importance, has received less attention and the skills and competencies required are still debated. By searching and gathering information in published papers in this field, three main areas of marine medicine including marine therapeutic applications, diseases and health problems caused by the marine environment and diseases and health problems caused by marine occupations were identified. Therapeutic applications of the sea include the two main areas of thalassotherapy and marine therapeutic products. In addition to the direct use of climate and sea environment in the treatment of diseases, a variety of products obtained from the sea also have unique properties and can be used to treat many diseases. Diseases and health problems caused by the marine environment include animals related issues, scuba diving related issues and toxins related issues. Animal-related illnesses and health problems include marine animals that cause serious injuries, marine animals that cause severe electric shocks, marine animals that are poisonous, and marine animals that have venomous stings. The most important diseases and health problems related to diving include oxygen poisoning, carbon dioxide poisoning, pulmonary barotrauma, barotrauma of the ear and sinuses, and decompression sickness. Toxins-related diseases and health problems include neurotoxic shellfish poisoning, paralytic shellfish poisoning, amnesic shellfish poisoning and diarrhetic shellfish poisoning, ciguatera fish poisoning, edible crab poisoning and mercury poisoning. Also, diseases and health problems caused by marine occupations include health problems and diseases related to safety, physical and mental health. Therefore, in the marine medicine education, the three main areas of marine medicine and the topics related to each of them should be considered.

    Keywords: Marine medicine, Maritime medicine, Marine disease
  • Reza Kazemi Darsanaki*, Akram Sadat Naeemi Pages 13-21

    Marine animals are one of the most important sources of natural products with the origin of biological activities due to their secondary metabolites. These natural compounds can have many nutritional and medicinal uses. In recent years, efforts to find bioactive substances from organisms, especially marine animals, have increased. Echinoderms, including sea urchins (Echinoidea) and sea cucumbers (Holothuroidea) are an ancient and diverse group of marine invertebrates, which are a rich source of antibacterial and anticancer compounds with high activity mechanisms. Despite tremendous progress in medicine, diseases caused by microorganisms are still a major threat to public health. Nowadays, with the increase of antibiotic resistance and the growing of all types of cancers and the side effects of chemical drugs, the use of alternative and new natural treatments seems necessary. Recent research indicates that compounds isolated from different organs of sea cucumber and sea urchin can have antimicrobial and anticancer effects. In this narrative review, the findings of the antimicrobial and anticancer effects of sea cucumber and sea urchin from the Persian Gulf and Oman Sea in the last decade were investigated.

    Keywords: Sea Urchins (Echinoidea), Sea Cucumbers (Holothuroidea), Antibacterial Activity, Anticancer Activity, Persian Gulf
  • Vahid Bakhshalipour, Siavash Khodaparast*, Maziyar Kalashi Pages 22-30
    Background and Aim

    Health literacy is an important element in people's ability to participate in activities related to public health and life satisfaction. The present study examines the impact of socio-economic variables on the relationship between health literacy and general health and the quality of life in inactive staff of Baqerul Uloom Marine Science Training Center.

    Methods

    The present research was carried out by descriptive-correlation method on 285 staffs in in inactive staff of Baqerul Uloom Marine Science Training Center in 2022. Health literacy (HELIA), Goldberg general health (GQH-28) and quality of life (SF-12) questionnaires were used to collect data.

    Results

    Forty-eight people (37%) of the inactive staffs in Baqerul Uloom Marine Science Training Center were single. 74 people (56%) had an average socio-economic status. The mean health literacy was at borderline level (58.01), general health at moderate to high level (51.42) and quality of life at moderate level (71.61). Considering the socio-economic effects, there was a significant relationship between health literacy and general health and quality of life (p˂0.001).

    Conclusion

    The findings of this research made it clear that the level of health literacy and its dimensions are necessary for general health and a better quality of life for staffs, and managers of military centers should pay more attention to the relationship between these components in order to improve the quality of life of staffs.

    Keywords: Mental Health, Health Literacy, Quality of Life
  • Parisa Mehdizadeh, Ali Aliakbar Esfahani, Amir Vahedian Azimi, Mehdi Ghaed, Sedigheh Koohestani* Pages 31-39
    Background and Aim

    Patients’ rights are their expectations from healthcare organization and hospitals. Protection of patient rights by nurses is possible only when they have the necessary knowledge in this field. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the nurses' knowledge and observance about patients' rights in selected military hospitals.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in Iran during 2022. The research samples included 317 nurses who were selected by convenience sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire consisting of three parts, which was completed by nurses in self-report manner; the first part was related to the demographic data, and the second and third parts were related to the patients' legal status (for assessing nurses' knowledge and observance about patients' rights).

    Results

    49.2% of nurses' knowledge about patient rights was in good status and 47.9% was in excellent status. In other words, about half of the nurses were aware of patients' rights. Meanwhile, in terms of observance of patient rights by nurses, 71% of them were in excellent status. The level of knowledge and observance of patients' rights had a significant relationship with the variables of age, job history and education level (P<0.05).

    Conclusion

    Considering that about half of the nurses in the selected military hospitals did not have adequate knowledge of the patient's rights, the necessity of training and informing the nurses is becoming more apparent. It is suggested that the education of patients' rights to nurses and patients should be placed at the top of the plans of managers and decision makers of the organization.

    Keywords: Patient's Right, Health Care Quality, Nurse, Ethics
  • Mehran Kouchek, Mirmohammad Miri, Ahmad Zahedi, Amirahmad Nassiri* Pages 40-46
    Background and Aim

    Some mortality due to stroke occur outside the hospital. Therefore, the pre-hospital emergency medical services (EMS) plays an important and vital role in the management of stroke patients. The present study evaluated the knowledge of prehospital emergency medical services (EMS) personnel in the diagnosis of stroke patients.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in hospitals and pre-hospital EMS affiliated to Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran in 2022. In order to measure the knowledge and awareness of pre-hospital EMS personnel regarding stroke, a researcher-made questionnaire containing 20 questions, as well as demographic data such as age, gender, field of study was collected.

    Results

    The mean age of 109 pre-hospital EMS personnel was 32.4±6.6 years old. Most of them were graduates of associate degree in emergency medicine. The mean score of knowledge obtained by the pre-hospital EMS personnel was 16.9±3.5 out of 20, which according to the grading, the knowledge level was estimated to be very good. Of course, very weak and weak level of awareness was recorded in 0.9% (n=1) and 1.8% (n=2) of pre-hospital EMS personnel, respectively. No significant relationship was recorded between the mean level of knowledge and field of study.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the level of knowledge of Ilam pre-hospital EMS personnel in the field of stroke is favorable, however, the knowledge of a very small percentage of them was at a weak or very weak level. It is recommended conducting more studies in this field.

    Keywords: Stroke, Knowledge, Emergency Medical Services (EMS)
  • Zeinab Naseri, Farzam Farzan*, Seyed MohammadHossein Razavi Pages 47-55
    Background and Aim

    The harsh environment and conditions of serving in prison endanger the mental health of soldiers and affect their level of aggression and life satisfaction. The purpose of this study was to compare the level of life satisfaction and aggression dimensions of soldiers based on the type of sport (water or land) and their marital status.

    Methods

    The statistical population was all soldiers serving in the Mazandaran prison organization, north of Iran, in 2022. The soldiers of 3 prisons, Babol, Sari, and Tonkabon, were selected as the research sample by random cluster sampling (n=169) and finally 153 complete questionnaires were analyzed. Data were collected with three questionnaires; demographic information, Diener's life satisfaction and Makarowski's aggression, and with 3 dimensions going ahead, tripping up, and assertiveness.

    Results

    The life satisfaction has a significant difference between land and water sports soldiers, and water sports soldiers have higher life satisfaction (P<0.05). The mean aggression dimensions of the water sports group is lower than the land sports group, which is statistically significant (P<0.05) except for the assertiveness dimension. Single soldiers are more satisfied with life than married soldiers, but this difference is not statistically significant (P<0.05). Also, there is no significant difference in the mean dimensions of aggression between married and single soldiers (P<0.05).

    Conclusion

    According to the current findings that showed water sports soldiers have higher life satisfaction and less aggressive dimensions than land sports soldiers, in order to increase life satisfaction and reduce soldiers' aggression, it is suggested that recreational and educational water sports programs should be part of the soldiers' leisure time programs.

    Keywords: Water Sports, Assertiveness, Mental Health, Soldier, Prison
  • Keivan Ejlali Khanghah*, Saeed Tamadoni Jahromi, Hossein Jafari, Sajjad Pourmozaffar, Shohreh Rashidi Pages 56-65
    Background and Aim

    Economic and industrial facilities in Bandar Abbas, the south of Iran, have been more developed in the past three decades, and as a result, industrial pollutants, especially heavy metals, have released to the marine ecosystem. The present study was conducted with the aim of evaluating the degree of toxicity of heavy metals (lead, cadmium, copper and zinc) on macrobenthic communities in North Persian Gulf, Bandar Abbas, Iran.

    Methods

    To evaluate the degree of toxicity of heavy metal pollutants such as lead, cadmium, copper and zinc on sediments and macrobenthic communities, sampling was carried out at 9 stations using a Van Veen Grab device along the Bandar Abbas coastline in Feb and July 2020.

    Results

    The results of the factor analysis (PCA) suggested a common industrial source for zinc and copper that TOM may be the carrier of these metals. A domestic urban runoff source suggested for lead, and an industrial source different from the common source of zinc and copper suggested for cadmium. The calculated individual indices including geographic accumulation index (Igeo), pollution factor (Cfi) and ecological risk index (Eri) showed that all regions are in the significant to highly polluted range for lead, cadmium and copper and in low pollution in some areas to moderate pollution for other areas for zinc.

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that sediments receiving heavy metals (lead, cadmium, copper and zinc) are toxic for macrobenthic communities and more control should be done by the city management in Bandar Abbas in this regard.

    Keywords: Toxicity, Macrobenthos, Persian Gulf, Heavy Metals